Selasa, 2 Ogos 2011

04 di jasin - Google Blog Search

04 di jasin - Google Blog Search


Kenangan Yuchuilang: 709 Buruan Durian <b>Di Jasin</b> Melaka

Posted: 13 Jul 2011 07:16 AM PDT


Seorang kawan mengajak saya menyertai buruan duriannya di Jasin, Melaka pada 9 Julai. Kawan saya berasal dari Kuala Lumpur. Beliau bercuti pada hari itu kerana cuti khas 709.

Selain kami, terdapat seorang kawan lagi menurut buruan durian itu. Kawan saya tersebut mempunyai keupayaan unik berkaitan dengan durian. Beliau boleh mengetahui rasa isi durian dengan menghidu buah durian.

Secara kebetulan bahawa Bersih dan isi durian berwarna kuning. Kerajaan Barisan Nasional melarang rakyat memakai pakaian kuning. Adakah isi durian yang berwarna kuning itu diharamkan juga?

Artikle Berkaitan
Biskut Warna-warni
Sushi Enak Buatan Sendiri
Kuih Zang Nyonya Melaka

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di durian tunggal - Google Blog Search

04 di durian tunggal - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di durian tunggal</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2011 09:30 PM PDT

URL Sumber Asal :-

kisah dapur kakyong: Kelas kakyong <b>Di Durian Tunggal</b> Melaka.

Posted: 21 Jun 2011 08:13 AM PDT

 Baru nak start mengajar ni... Tgh membebel kat student kakyong ni..

 Student kakyong yg best.. kusyuk mendengar kakyong bercerita.. 

Kena Demo dulu,pastu baru pelajar kakyong buat..

 giliran pelajar memulakan adunan.

 Bergilir2 buat adunan macaroon.

 ni dia peserta paling veteran...mak mertua kak rafiah...best..sekepala..

so cucu2 mak jgn terkejut hari raya ni nenek anda buat macaroon di pagi raya...

 dr kiri..kak khazimah,kakyong,kak seha n iza...yg paling sporting...

 dr kiri kak rafiah,kak seha,iza n dayah...

 iza posing ngan macaroon nye

 macaroon 2 yg tgh dok tunggu kering...warna warni kan?

 posing mengancam...sporting org melaka

 time ni tgh dok bagi2kan bahagian macaroon memasing..cantik warna warni...

tgh meletak filling...

n terima kasih kepada munirah yg bg tempat tuk kite menimba ilmu sesama

n terima kasih atas titik peluh munirah yg sanggup masak spagetti...munirah n suami very the best person...jgn 

serik ek...huhuhuhu...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di ramuan china - Google Blog Search

04 di ramuan china - Google Blog Search


lokan melaka: Datuk Cef Wan <b>di</b> SK <b>Ramuan China</b> Besar

Posted: 16 Jun 2011 05:42 AM PDTPada 16 Jun 2011 SK Ramuan China Besar telah mengadakan Majlis Sukan Tahunan Sekolah yang ke 27. Pada kali ini Datuk Cef Wan telah dijemput menjadi perasmi dan penutup majlis ini.
Murid-murid, guru-guru, ibubapa dan penduduk setempat gembira dengan kehadiran Datuk Cef Wan. Pak Zainal juga berbesar hati kerana Datuk Cef Wan sudi merasa masakan kampung yang dimasak oleh Puan Zaiton Suboh; terutamanya sambal udang dan rendang lokan. Cef Wan memuji hidangan yang disajikan. Memang sedap kerana bahan-bahannya baru ditangkap. Bangga kerana ianya dinyatakan oleh Chef nombor 1 di Malaysia dan terkenal di serata dunia.
Pak Zainal juga berbangga kerana Datuk menyatakan beliau akan cuba ketengahkan masakan menggunakan lokan. Alhamdulillah, Pak Zainal senang mendapat ruang dan rezeki dalam mengetengahkan lokan sebagai pemakanan  umum. InsyaAllah.


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di machap - Google Blog Search

04 di machap - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2011 09:05 PM PDT

URL Sumber Asal :-

LAMAN KL-TODAY.COM » Blog Archive » Guru geram dipaksa sertai <b>...</b>

Posted: 04 Jul 2011 04:18 AM PDT

Ramai di kalangan guru Sekolah Agama Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) merungut kerana dipaksa menghadiri program makan malam 1Malaysia bersama Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di sebuah sekolah Cina di Machap Baru malam ini."Kami sudah tidak tahan dengan paksaan sebegini, bayangkan kami yang kebanyakan wanita dipaksa hadir pada program tersebut sehingga pukul 12.00 malam.

"Ada yang dari Sungai Rambai dan lain-lain tempat yang jaraknya agak jauh dari Machap Baru, kami berasa kesal dengan Jaim dan Kerajaan Negeri Melaka yang seringkali memaksa kami hadir pada program bersama pemimpin," kata seorang guru yang tidak mahu namanya disiarkan.

Selain itu, menurut guru tersebut murid-murid sekolah Jaim juga dipaksa balik awal iaitu pada pukul 4.30 petang.

Menurutnya, sudah banyak kali sekolah diarahkan ditutup awal hanya kerana program-program bersama pemimpin kerajaan pusat.

Apa yang dikesalkan ialah semua guru-guru diwajibkan hadir dan sesiapa yang didapati tidak hadir akan diambil tindakan tegas oleh Jaim.

"Masa murid-murid belajar digadaikan hanya semata-mata kerana politik," tegas seorang bapa yang kesal.

Menurutnya, satu lagi masalah timbul ialah ibu bapa juga menghadapi kesulitan kerana terpaksa mengambil anak mereka lebih awal iaitu pada pukul 4.30 petang sedangkan majoriti dari mereka bekerja dan pulang paling awal jam 5.00 petang.

"Saya risau dengan keselamatan anak saya yang terpaksa menunggu saya mengambilnya agak lewat iaitu sekitar jam 5.45 petang.

"Anak saya kadang-kadang terpaksa menunggu saya seorang diri, siapa yang dapat menjamin keselamatan anak saya sedangkan sekarang ini bermacam jenayah berlaku melibatkan anak-anak sekolah," tegas beliau.

Sementara itu Ketua Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil, Yusof Wahab berkata tindakan Jaim dan kerajaan negeri Melaka benar-benar merugikan pembelajaran anak-anak kerana masa belajar menjadi pendek selain ianya membebankan guru-guru dan juga mendedahkan murid-murid kepada ancaman keselamatan.

"Tindakan Jaim ini benar-benar merugikan pembelajaran anak-anak kita selain ianya membebankan guru-guru yang terpaksa bekerja lebih masa kerana terpaksa menghadiri program berkaitan sehingga jauh malam.

"Kita juga bimbang tentang keselamatan anak-anak kita kerana mereka terpaksa menunggu ibubapa sehingga sampai jam 6.00 petang atau mungkin lebih lambat kerana habis kerja pun jam 5.00 petang," kata Yusof.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


a malaysian campervan journey: Cape Rachado ( a.k.a <b>Tanjung Tuan</b> )

Posted: 15 Jul 2011 09:02 AM PDT

Cape Rachado is also known as Tanjung Tuan, is a peninsular at the resort town of Port Dickson in Malaysia. The tip of the peninsular is a protected natural forest, it is also the site of the oldest functioning lighthouse in Malaysia. Built by the Portuguese, it witnessed the naval battle between the Dutch and Portuguese when the Dutch attempt to wrest control of the Strait of Malacca from the hands of the Portuguese. Today the lighthouse still serves its designed purpose, it used be accessible only from the beach but a paved road has since been built to make access a lot easier.

I took my campervan to the cape for an overnight stay. Leaving my home on Friday night after work, I drove to Port Dickson and reached there around 11pm. The next morning, due tight time constraint I was unable to spend much time there,  but I did managed to walk up to the light house to enjoy a great view of the Strait of Malacca. Port Dickson suffered badly from over development, but this place managed to preserves the natural beauty of the coast line that is missing from the rest of town where hotels and apartment choked the sea front. I will be back to this place for a longer stay.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di tanjung kling - Google Blog Search

04 di tanjung kling - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung kling</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jun 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung kling</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jun 2011 11:44 AM PDT

 
Pendeta Za'ba

Nama sebenar : Zainal Abidin bin Ahmad, Tan Sri Dr.
Nama pena : Pendeta, Za'ba, Anak Melayu Jati, Patriot,  Zai Penjelmaan
Tarikh lahir : 16 September 1895
Tempat lahir : Kampung Bukit Kerdas, Batu Kikir, Negeri Sembilan.
Tarikh meninggal dunia : 23 Oktober 1973

ZA'BA telah khatam Al-Quran ketika berusia tujuh tahun. Beliau mula bersekolah di Sekolah Melayu Batu Kikir ketika usianya 12 tahun. Tidak lama selepas itu, beliau bertukar ke Sekolah Melayu Linggi untuk mendalami pengajian Arab dan Islam. Pada tahun 1910, beliau melanjutkan pelajaran di St. Paul's Institution dan lulus peperiksaan Senior Cambridge (1915). Sewaktu menjadi pensyarah bahasa Melayu di School of Oriental and African Studies, Universiti London, beliau diberi peluang untuk mengambil ijazah. Pada tahun 1953, beliau telah berjaya memperoleh Sarjana Muda  Sastera (Pengajian Bahasa Melayu dan Bahasa Arab).

Pendeta Za'ba (kiri) menerima cenderamata daripada Perdana Menteri YAB Tun Razak.

Za'ba mulai serius menulis ketika berkhidmat sebagai guru sandaran di Johor Baru pada tahun 1916. Rencana pertamanya berjudul "Temasya mandi Safar di Tanjung Kling" telah diterbitkan sebanyak dua kali oleh akhbar Utusan Melayu. Za'ba berkeupayaan menggabungkan pelbagai aspek seperti bahasa, kesusasteraan, agama, ekonomi, politik dan pendidikan dalam penulisannya.

Ketika berkhidmat di Maktab Perguruan Sultan Idris, Tanjong Malim, Za'ba menumpukan usahanya untuk menggabungkan tatabahasa Arab dan Inggeris ke dalam bahasa Melayu dan menggunakan aturan tatabahasa tersebut dalam penerbitan buku teks sekolah dan bahan bacaan umum. Ketika di Tanjong Malim juga, Majalah Guru dan Al-Ikhwan telah terbit. Za'ba turut menyumbangkan hasil tulisan, termasuk karya terjemahan beliau dalam kedua-dua majalah  tersebut sehingga tahun 1931. Beliau kemudian meneruskan kerjaya penulisannya dengan menulis rencana bercorak agama untuk diterbitkan sebagai buku. Usaha pertamanya, buku Umbi Kemajuan telah diterbitkan pada tahun 1932.

Za'ba merupakan anak Melayu yang tidak jemu-jemu mengabdikan dirinya dalam bidang bahasa dan persuratan Melayu. Karya beliau yang terkenal ialah Pelita Bahasa Melayu, sebuah kitab rujukan utama bagi seluruh masyarakat yang ingin mempelajari bahasa Melayu. Beliau juga berjaya menghasilkan buku tatabahasa berjudul Ilmu Mengarang Melayu. Kedua-dua karya tersebut telah dijadikan buku teks sekolah sehingga selepas Perang Dunia Kedua. Selain itu, Daftar Ejaan Jawi/Rumi merupakan sebuah lagi hasil karya terpenting Za'ba. Beliau turut menulis dalam Journal of Malayan Branch Royal Asiatic Society (JAMBRAS) dalam usaha beliau memperkenalkan bahasa Melayu kepada orang asing.

Za'ba tidak hanya menumpukan minatnya terhadap bidang bahasa dan persuratan Melayu, malah tulisan beliau melangkaui bidang lain seperti ekonomi, agama dan sikap orang Melayu sendiri. Beliau menulis tentang kemiskinan dan menyentuh mengenai cara mengatasi ekonomi masyarakat Melayu ketika itu. Di sinilah terletaknya ketegasan dan kebolehan beliau sebagai seorang nasionalis.

Selain itu, Za'ba turut aktif dalam khidmat masyarakat. Beliau pernah menjadi Penasihat Umum bagi Persaudaraan Sahabat Pena Malaya (1937), dan dilantik sebagai Yang Dipertua Persatuan Melayu Selangor (1945). Pada tahun 1953, beliau dilantik sebagai pensyarah senior di Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya. Bersama-sama Ungku Aziz, beliau mengatur pembentukan Pertubuhan Bahasa Pelajar dan dua tahun kemudian beliau menubuhkan Persekutuan Bahasa Melayu Universiti Malaya (PBUM).

Beliau menerima gelaran "Pendeta" secara rasmi pada tahun 1956 ketika berlangsungnya Kongres Persuratan Melayu Ketiga di Johor Bahru. Semua titik peluh yang dicurahkan dalaml kerjanya adalah kerana beliau mahu meletakkan bahasa Melayu di puncak persada tanpa mengharap apa-apa balasan.

Malahan, beliau pernah menolak anugerah bintang penghormatan Pingat Mangku Negara (PMN) yang membawa gelaran Dato', dan bintang  kebesaran dari negara Brunei Darussalam. Bagaimanapun, pada tahun 1962, beliau akhirnya bersetuju menerima Pingat Bintang Panglima Mangku Negara yang membawa gelaran "Tan Sri" daripada Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong. Pada tahun 1973 pula, Za'ba memperoleh Ijazah Doktor Kehormat Persuratan pada konvokesyen pertama Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Sumbangan beliau sangat besar ertinya. Beliau bertanggungjawab merancang kurikulum sekolah, sebagai penterjemah dan pensyarah. Semasa era pendudukan Jepun di Tanah Melayu, beliau diberikan tanggungjawab bagi menulis buku yang boleh digunakan di Malaya ketika itu dan juga Sumatera.

Za'ba  ialah sumber ilham dalam dunia pendidikan Melayu dan Arab. Beliau diibaratkan sebagai sebuah pelita yang mengerdip dalam kegelapan kemiskinan dunia pendidikan orang-orang Melayu ketika zamannya.

Tan Sri Dr. Haji Zainal Abidin bin Ahmad meninggal dunia pada 23 Oktober 1973 ketika berusia 78 tahun.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung kling</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jul 2011 11:09 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Could you locate your own much-loved melaka resorts in the finest <b>...</b>

Posted: 01 Jul 2011 03:01 AM PDT

Could you locate your own much-loved melaka resorts in the finest price tag?

Article by Franco Scesi

Philea Resort & SPA is situated in Ayer Keroh, any 20-minute generate from the UNESCO Planet Heritage Website regarding Meleka. The resort presents free Wi-Fi and an backyard swimming. The guestrooms with Philea Resort can be found in a warm forest. Bedrooms come with flat-screen TVs, minibar and private balconies. Massage providers can be found on the hotel's spa. Guests can work away in the health and fitness place or like a bet on golfing in the 3 playing golf training regional. Cravo Cravo Eating place assists many different Hard anodized cookware and also continental cuisines. Beverages can be obtained in Bayu Cabana Tavern, ChillOut Pub and Tropics Lay. Philea Resort & SPA is really a 90-minute drive coming from Kl International Airport. This little bit of somewhere warm has been a delightful paradise inside creating. About this somewhere warm, among the nation's most recognized resort is based on cooler areas regarding natrual enviroment giants plus the faultless stream regarding waterfalls. Here, you will discover a new resort in contrast to no other – the old-fashioned structure along with secluded bays curled close to spotless greenery, night time heavens woven using color, along with a strong feeling involving serenity reserved exclusively for our friends. This can be a benefit regarding Philea Resort & SPA. Your benefit of peace, tranquility and best pleasure. The particular lodging at Philea Resort & SPA captures the actual sentimental elegance of the grow older wherever quality and also attention were a means regarding life. Custom furniture combines while using great thing about greatest quality pine record and train sleepers that pave the best way to produce an atmosphere that is each stunning and cozy. Encircle yourself and loosen up in opposition to a background regarding coming slopes as well as lush green forest. The Everly Resort Hotel Malacca is situated with the sea entrance regarding Tanjung Kling in the historical town of Malacca. Serene and tranquil Everly Resort Hotel is situated inside the charming capital of scotland – Malacca, offering comfy accommodation along with spectacular views from the Straits regarding Malacca. Located about the seafront associated with Tanjung Kling, rooms are elegantly adorned together with timber home furniture and they are completely furnished with all of the common features needed for an enjoyable remain. Warm and inviting, suites use a relaxing surroundings that can leave you feeling rejuvenated as well as quiet. For every day involving enjoyable in the sun, Everly resort offers a various discretion services. Play a game involving football or perhaps lead capture pages using the process of law accessible or consider the invigorating dip within the out of doors children's pool arranged around the landscaped back garden. For aquatic events fanatics, Everly Resort provides simply seafront amenities for sale in Malacca that will range between windsurfing and also water-skiing to strawberry boat trips. Some other facilities add a beach-front gym along with a rub middle for anyone seeking to ease their own health. The hotel furthermore provides a variety of guest providers carried out using a smile that include 24-hour space support along with a well-equipped organization centre. Guests can easily eat and drink from Everly Resort Hotel's on-site restaurant in which assists a variety of developed along with Oriental food. For people looking for a comfortable environment to chill which has a stimulating beverage, head to the Reception Lay. Everly Resort Hotel also offers a taxi service to Melaka Key along with Mahkota Parade for the capability of their friends.

Bayview Hotel Melaka greets anyone having a residual temperature as well as assistance that produces an individual smile, together with thoughts in which remain beyond your remain. Be spoilt from the moment you arrive using the lavish convenience of the well-appointed room, possibly Outstanding or perhaps Luxurious Space. Whether it's with regard to company, discretion or even absolute exploration of its diverse cultural traditions, Bayview Hotel Melaka can be ultimately based in the cardiovascular involving town. The hotel is situated near to business revolves, traditional attractions, shopping bargains as well as leisure hotspots. Retreat in order to some of each of our 192 spacious guestrooms, coming from more advanced than deluxe areas along with junior, elegant, studio and also presidential rooms designed with most modern amenities. For individuals who need a little a lot more pampering, check-in in order to any one of the high-class suites filled with personal Spa bath, stimulating rain shower together together with deluxe features which includes loofah, shower robe and also bed room slippers. Our Studio Fits in addition have a cosy residing, dinner and kitchenette, that is perfect for family retreats and also long keeping friends. For the dining as well as amusement pleasure, banquet the sensory faculties from any of our foods & refreshment stores: The actual Color scheme Coffee shop, disregarding the actual children's pool as well as lush rock backyard, acts an intricate self serve buffet lineup and also a chicago carte selections associated with nearby along with intercontinental preferred. The southern area of Court Oriental Eating place will serve Cantonese and also Szechuan cuisine. Star Servings Java Golf club, the right spot to like a mug of your preferred coffee as well as tete-a-tete over company chats and also informal chats. The actual Lobby Living room, best following hours hotspot to wind down as well as relax around your chosen beverage. Situated in the middle of Melaka, The Emperor Hotel Malacca is within the midst associated with well-known shopping organisations & entertainment places. It can be in just an extremely brief going for walks length to key sightseeing and historical points of interest associated with Malacca and also close to the historical city's industrial centre. Your hotel has 228 huge,effectively hired areas and packages. Besides convenience, each room provides you with air-conditioning, shade tv, in-house motion picture, IDD telephone, refrigerator, locks clothing dryer along with tea/coffee generating services, are at your own comfort. Swimming Pool is found on the 7th Flooring in the hotel. .FOOD & BEVERAGE Retailers. Serambi Caffeine Residence — gives well-liked nearby smorgasboard food pertaining to sets of around 160pax. Meeting spot 123 * becasue it is name conjures provides a condusive assembly spot to Meet, Eat, Speak and stay witnessed on the Cup of Coffee or even Frosty draught beer. You will get not only an incredible dinner — any fashionable blend of classic yet contemporary setting and also laid-back cusine presents various selection of local and international ticket using excellent support at affordable cost using free Wi-fi compatability entry. .Assembly & CONFERENCE. Freshly redesigned – Permai Ballroom using a capacity regarding 800 pax which can be suitable for special events,marriages, corporate meeting and private activities. We've an second to none range of locations regarding small to moderate dimension perform hallway to suit your needs.About the Author

Search any hotel at melaka and Philea Resort & Spa and also The Emperor Hotel Malacca

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di sungai rambai - Google Blog Search

04 di sungai rambai - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di sungai rambai</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2011 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]"Saya begitu bangga dengan sumbangan tenaga dan idea semua pihak termasuk media cetak dan elektronik yang banyak membantu merealisasikan segala perancangan di Sungai Rambai sehingga ia begitu dikenali hari ini," katanya. ...

di negeri melaka - Google Blog Search

di negeri melaka - Google Blog Search


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: PRU13 Sengit <b>Di Negeri Sembilan</b>

Posted: 31 Jul 2011 11:32 PM PDT

SHAH ALAM 1 OGOS: Simulasi pilihanraya Umno bukan sahaja meramalkan BN tewas di Perak, tetapi juga di Negeri Sembilan. Ahli Parlimen Rasah Anthony Loke menjangkakan Negeri Sembilan bakal menyaksikan pertembungan hebat dalam PRU akan datang.
Beliau bagaimanapun mengambil sikap berhati-hati bagi mengelak termakan perangkap psikologi Barisan Nasional.
"Kita menjangkakan ada persaingan sengit dikedua-dua negeri ini. Apa-apapun saya rasa, dipihak kita dalam Pakatan Rakyat kita jangan termakan dengan propaganda ini," tegas Anthony.
Beliau juga berharap agar semua ahli parti akan terus bekerja keras selagi pilihanraya ke-13 masih belum diadakan.
"Mungkin seolah-olah mereka nak membuat kenyataan ini untuk kita berasa selesa dan supaya tidak perlu bekerja kuat untuk berkempen. Jadi saya tidak perlulah berasa terkejut ataupun berasa gembira dengan kenyataan seperti begitu," jelas Anthony.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

ads