Ahad, 30 Jun 2013

04 di ayer keroh - Google Blog Search

04 di ayer keroh - Google Blog Search


Addin: Kereta ADUN <b>Ayer Keroh Di</b> Simbah Cat Merah, <b>Di</b> Baling Batu

Posted: 29 Jun 2013 10:28 PM PDT

04 di sungai udang - Google Blog Search

04 di sungai udang - Google Blog Search


Tingkat hasil <b>udang di Sungai</b> Ramuan China - Utusan Online

Posted: 24 Jun 2013 11:43 AM PDT

AMIRUDDIN Yusof (dua dari kanan) dan Mas Ermieyati Samsudin (tiga dari kanan) bergambar beramai-ramai sebelum melepaskan sebahagian daripada 100,000 benih udang galah di Pangkalan Paya Lebar, baru-baru ini.

ALOR GAJAH 24 Jun - Sungai Ramuan China dekat sini akan terus menjadi punca rezeki nelayan sungai melalui hasil tangkapan udang galah.

Pengarah Perikanan negeri, Rosmawati Ghazali berkata, bagi menambah dan mengekalkan stok udang galah yang semakin berkurangan, pihaknya telah melepaskan sebanyak 100,000 ekor benih udang galah di sungai tersebut.

Menurutnya, usaha tersebut dilihat mampu meningkatkan hasil tangkapan kepada nelayan sungai selain ia mampu memberi kepuasan kepada pemancing yang kerap menjadikan sungai berkenaan sebagai lokasi memancing udang galah.

''Program pelepasan benih udang ini secara tidak langsung dapat memelihara sumber udang galah daripada pupus selain ia dapat melindungi stok di sepanjang sungai Ramuan China," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis pelepasan 100,000 ekor benih udang galah di Pengkalan Paya Lebar, Sungai Ramuan China di sini baru-baru ini.

Majlis perasmian telah disempurnakan Ahli Parlimen Masjid Tanah, Mas Ermieyati Shamsuddin dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ayer Limau, Amiruddin Yusof.

Rosmawati berkata, program pelepasan benih udang galah itu dilihat sebagai langkah terbaik untuk melestarikan sumber perikanan di sungai tersebut.

Justeru katanya, selain pelepasan benih udang galah di sepanjang sungai berkenaan, pihaknya turut akan melaksanakan pelepasan itu di beberapa sungai lain di negeri ini.

Beliau berkata, usaha yang dijalankan oleh jabatan itu sepatutnya turut mendapat sokongan padu daripada pihak swasta terutamanya pengeluar-pengeluar benih udang galah dengan memberi sumbangan meneruskan pelaksanaan program tersebut.

di negeri melaka - Google Blog Search

di negeri melaka - Google Blog Search


Semua sekolah <b>di Negeri Melaka</b> di teruskan seperti biasa

Posted: 25 Jun 2013 09:53 PM PDT

Semua Pengetua/Guru Besar,
Sekolah-sekolah Negeri Melaka.
Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk
Adalah dimaklumkan bahawa Jawatankuasa Khas Bencana Negeri Melaka telah memutuskan bahawa esok (26 Jun 2013) semua sekolah menengah, sekolah rendah dan prasekolah di Negeri Melaka diteruskan seperti biasa.
Sekian, harap maklum. (JPN MELAKA)

ads