Rabu, 13 Mac 2013

04 di jasin - Google Blog Search

04 di jasin - Google Blog Search


Reaksi penyokong Pakatan terhadap Kadir <b>Jasin</b> | Helen Ang

Posted: 04 Mar 2013 10:00 PM PST

Mac 5, 2013 at 2:00 pm

Berikut ialah komen seorang pelanggan Malaysiakini yang menggelar dirinya 'Lynn':

"Umno patriots had and always will be sitting in their large homes paid for through corruption and eating themselves obese. Patriots my ass. We should hang all of them."

KadirUmnoPatriot

Yang menarik minat dan perhatian ialah dakwaan Lynn tentang si patriot-patriot Umno sedang "eating themselves obese".

Di bawah ialah gambar Kadir Jasin – memegang mic dan sedang bercakap – yang dirakam minggu lepas. Beliau tidak nampak berisi pun.

Duduk di sebelah kiri ialah pengarang eksekutif The Star, Datuk Wong Sai Wan.

wongsaiwan

PRU12JumlahPemilih

2013: Johor akan dilanggar todak

Dalam PRU12, BN telah bertanding kesemua-semua 222 kerusi Parlimen sementara PKR bertanding 97 kerusi, PAS 66 dan DAP 47.

Pada masa kini, DAP memegang 29 kerusi Parlimen manakala PAS dan PKR masing-masing ada 23.

Negeri yang mempunyai paling ramai pemilih (perangkaan tahun 2008) adalah Selangor dengan sebanyak 1,536,111 orang, disusuli Johor 1,312,120 orang, dan Perak 1,196,160 orang.

DUNtop3DAP

DAP paling kuat dalam Pakatan

DAP memegang 85 kerusi DUN, PAS 83 dan PKR 43.

DAP meletakkan 102 calon untuk pilihanraya peringkat DUN. Seramai 85 orang daripada calon-calon DAP itu menang. Kadar kejayaan parti tersebut ialah 83 peratus.

PAS yang bertanding 237 kerusi DUN dan menang 83 kerusi telah mencatatkan kadar kejayaan 35 peratus.

PKR yang bertanding 225 kerusi DUN dan menang 43 kerusi mencatatkan kadar kejayaan 19.1 peratus sahaja.

Maka boleh dilihat bahawa mahupun DAP meletakkan bilangan calon yang paling kurang sekali namun ia parti yang paling berjaya.

PKR meletakkan dua kali lebih ramai calon (225) berbanding DAP (102) tetapi prestasi parti anak-beranak Anwar itu agak lembab.

DAPkadarKejayaanDUN

Ada sebanyak 576 kerusi DUN di seluruh negara. Angka-angka yang dipetik di atas termasuk keputusan pilihanraya negeri Sarawak yang diadakan pada April 2011.

David versus Goliath

Kajian statistik menunjukkan bahawa DAP parti yang terkuat dalam Pakatan pada peringkat Parlimen dan DUN dua-dua sekali.

DAP menang hampir semua kerusi majoriti Cina bandar yang ditandinginya.

dinocrossroad

Why did the dinos cross the road?

Seterusnya DAP dijangka akan berjaya melingkupkan Parti Dinosaur Pupus dalam PRU13 nanti.

Namun DAP mahu membayangkan kepada pengikut-pengikutnya bahawa diri parti itu masih kerdil. Di bawah ialah poster kempen pilihanraya DAP yang menggambarkan DAP sebagai wira David menentang BN yang gergasi.

DavidGoliath

Adakah poster di atas memaparkan realiti?

"Eating themselves obese"

Kadir Jasin dikecam sebagai seorang Melayu "rasis" umpama Umno patriots yang lain "[who are] eating themselves obese".

Dari segi bentuk badan, Datuk Kadir itu kurus.

  Guan Eng pointing to the menu of Healthy Appetite Restaurant

Guan Eng mengesyorkan menu makanan sihat

"super" a superlative adjective

Hannah Yeoh berbadan dua

Penyokong DAP memandang Umno dan BN sebagai begitu korup sekali. Parti pemerintah dituduh terlalu "eating themselves obese".

Akan tetapi bukankah di Pulau Pinang pun ada banyak projek-projek prasarana diusahakan yang bernilai berbilion-bilion? Bukankah ianya negeri-negeri Pakatan di mana kegiatan kongsi gelap berleluasa?

Dua kali lima kucing dua serupa

Ramai pembaca blog ini yang hairan kenapa The Star bersikap gunting dalam lipatan.

Dalam sebuah forum yang diadakan baru-baru ini, pengarang eksekutif The Star Datuk Wong Sai Wan mendedahkan bahawa bagi akhbarnya, yang paling diutamakan ialah "the bottom dollar".

Kumpulan Media Star banyak mengaut keuntungan, tidak seperti Utusan Melayu (M) Bhd yang mencatat kerugian sebelum cukai sebanyak RM15.5 juta dalam tahun kewangan berakhir 31 Dis 2012.

Dalam wawancaranya yang dimuatnaik hari ini ke SwitchUp.TV, rangkaian televisyen dalam talian The Star, Datuk Wong mengingatkan para penonton bahawa BN hanya mengatasi pembangkang (calon-calon bukan BN) dengan 285,947 undi sahaja dalam PRU12. Ianya satu kemenangan yang tipis.

(Nota: BN memperoleh 4,081,115 undi manakala 'Pakatan' memperoleh 3,767,606 undi — yakni perbezaan 313,509 undi.)

Saya rasa The Star sebenarnya tak kisah sangat pun kalau MCA kalah nanti. Apatah lagi kedua-dua parti itu sudah nampak macam sama sahaja.

Fat cats orang DAP pun kelihatan sesihat fat cats orang MCA dulu.

FatCats

DAP sekarang mendaftar keahlian tiga kali ganda. Ahli-ahli MCA juga dijangka akan keluar parti secara beramai-ramai untuk menyertai DAP.

Saya rasa perkembangan inilah yang mendorong The Star untuk ghairah menggunting.

Berkaitan:

Menteri MCA "begitu kagum" dengan wartawan Star

Entry filed under: Gunting Dalam Lipatan. Tags: , .

04 di ramuan china - Google Blog Search

04 di ramuan china - Google Blog Search


Memoriku.....My Memoirs: Kenangan manis <b>di Ramuan China</b> Besar

Posted: 13 Jul 2009 07:40 AM PDT

Anak-anak yang dahagakan maklumat tentang Allahyarham Usman Awang.

Bergambar dengan adik-adik yang terlibat dalam diskusi tentang Usman Awang selepas wacana dari panel. Kelihatan dari kiri, di tangga atas : Dr. Ibrahim, Tan Sri Aziz Tape, Datin Rashidah, saya, Dato' Kemala, Dato' A. Samad Said dan Tn. Hj. Mokhtar Yassin. Kelihatan juga salah seorang dari AJK IPM.

Lihatlah wajah-wajah generasi baru yang berjinak-jinak dengan sastera. Di sebelah saya ialah penyair terkenal, Dato' Kemala dari UPM, yang juga salah seorang teman akrab Usman Awang. Beliau menjadi salah seorang dari panel wacana tersebut. Kertas kerja yang beliau bentangkan sangat menarik.
Adik-adik sedang memilih buku Usman Awang yang di hadiahkan kepada mereka.

Bercerita sedikit tentang Usman Awang dan pengendalian UA Enterprises Sdn. Bhd. Bersama saya adalah panel wacana, dari kiri : Tan Sri Aziz Tape, Dr. Arbak dari UPM, Tn. Hj. Mokhtar Yassin Ketua I- IPM dan Dato' Kemala juga dari UPM.

Dari kiri : Datin Rashidah, saya, SN Dato' A. Samad Said dan Dr. Ibrahim Ghaffar sedang mendengar wacana yang di bentangkan oleh panel.


Hari keramat - 12 Julai 2009, telah di sambut di Ramuan China Besar, Masjid Tanah, Melaka. Sebelum ini, saya tidak pernah dengar nama tempat ini, tetapi sekarang ia telah membina harapan supaya saya terus berjuang untuk memperkenalkan Usman Awang semula kepada anak-anak muda yang dahagakan pengetahuan tentang seorang insan bernama Usman Awang yang tidak pernah mereka kenal secara fizikalnya.

Pada pagi 11 Julai, jam 11 pagi, kami sekeluarga dengan sanak saudara dan beberapa orang teman akrab Allahyarham Usman Awang dan Allahyarhamah Hasnah Den, berkumpul, membaca Surah Yassin dan berdoa agar roh mereka dan roh-roh ibu-ibu dan bapa-bapa mertua kami adalah di dalam perlindungan Yang Maha Esa. Amin, amin, amin.

Saya gembira dalam kesedihan. Bukan senang untuk kami berkumpul di rumah arwah ayah dan mak yang sekarang di diami adek bongsuku, Maya, suami dan anak-anaknya. Lebih-lebih lagi apabila beberapa teman akrab arwah ayah dapat hadir bersama.

Iman Karmyla, anak sulong Maya yang menyambut hari lahirnya ke 8 pada 10 Julai, memotong kek harijadinya. Iman adalah cucu yang terakhir di sambut Allahyarham Usman Awang. Selepas acara kenduri arwah itu, saya dan suami, Rahim, berkejar ke Melaka untuk acara seterusnya.

Apabila kami akhirnya ternampak papan tanda yang tertulis RAMUAN CHINA BESAR, barulah kami faham. Dalam sangkaan saya, mungkin acara ini di adakan di sebuah taman herba Cina atau di kawasan perkampungan orang-orang Baba dan Nyonya. Rupanya, tempat ini adalah sebuah perkampungan orang Melayu yang aman dan tenang. Di sini tiada kesibukan dan 'stress' seperti di kota. Hanya orang-orang biasa dengan kehidupan biasa mereka. Tetapi di sini, semangat dan minat pada seni dan sastera sangat dalam. Dari nenek tua yang masih boleh bersyair melalui ceritanya hingga anak-anak kecil yang berjinak dengan puisi, saya sungguh teruja.

Waktu kami tiba di sebuah rumah yang di panggil Villa Al-Ghaffur, Pak A. Samad Said sedang berucap di hadapan para sasterawan, cendekiawan, anak-anak dari kolej-kolej berdekatan dan orang-orang kampung. Pada malamnya, acara pementasan drama karya penulis dan dramatis terkenal tanahair, Dinsman, bertajuk "Menunggu Kata Dari Tuhan". Pelakon terkenal Sabri Yunus dapat mempersembahkan drama monolog ini dengan baik. Penghayatannya dalam walaupun keadaan pentas, fasilitas yang kurang dan gangguan anak-anak kecil berlari dan menangis, elemen-elemen yang tidak membantu keadaan, beliau masih dapat melanjutkan hasrat penulis dengan baik. Kata isteri Dinsman, Ella, yang hadir mewakili suaminya yang uzur ketika itu, lakonan Sabri lebih baik dari yang sebelum ini.

Kami juga membawa buku-buku terbitan UA Enterprises untuk di jual. Ella, dan anaknya Iman, membantu saya. Ella juga sedang menjual buku Dinsman pada waktu itu.

Keesokan harinya, 12 Julai, seperti hari sebelumnya, kami di sajikan makanan oleh tuan punya villa tersebut. Pagi itu kami sarapan dengan nasi lemak dan kuih kampung yang enak! Saya berkenalan dengan Tan Sri Abdul Aziz Tape, salah seorang teman seperjuangan arwah ayah sewaktu beliau berada di Melaka dahulu. Beliau menceritakan tentang hubungan mereka dahulu. Tetamu yang hadir untuk acara "Wacana Pemikiran SN Usman Awang" ialah : Dato' A. Samad Said dan isteri, Datin Rashidah, Dato' Kemala dan isteri Datin Pon Mariam, Dr. Ibrahim Ghaffar dan juga Dr. Arbak atau lebih dekat lagi katanya, panggil beliau cikgu dan Tn. Hj. Mokhtar Yassin selaku Ketua I - IPM.

Setelah selesai wacana dan sesi soal-jawab dengan para hadirin, majlis Tahlil untuk Allahyarham Usman Awang di adakan sebelum makan tengahari dengan lauk-pauk kampung.

Terima kasih kepada jawatankuasa acara - Encik Razali Endun selaku Ketua II, Encik Husin Embi - Setiausaha IPM, Cikgu Rani - pengacara, Encik Ghaffur (pemilik villa) dan jawatankuasa kerja yang lain. Tahniah dan syabas kepada mereka yang prihatin tentang perjuangan sastera tanahair.

Terima kasih kepada semua yang hadir, meraikan dan memberi penghormatan kepada Allahyarham Usman Awang, yang jika masih dengan kita, umurnya genap 80 tahun, hari ini.

04 di batu berendam - Google Blog Search

04 di batu berendam - Google Blog Search


Temuduga Terbuka Juruteknik Pengeluaran <b>di Batu Berendam</b> <b>...</b>

Posted: 12 Mar 2013 07:31 AM PDT

Posted on Mar 12, 2013 | Leave a Comment

jawatan-kosong-infineon
Temuduga Terbuka akan diadakan:
Tempat : Kilang Infineon Technologies Sdn Bhd, Batu Berendam, Melaka.
Hari: Setiap Khamis
Masa: 2 petang – 4 petang

Kelayakan
Minimum Diploma dalam Kejuruteraan Mekanikal/Elektronik/Elektrik

Sila bawa dokumen berikut:
1) Salinan fotostat IC
2) Resume
3) Salinan fotostat & Sijil-sijil asal dan surat pengesahan tamat belajar
4) Gambar saiz passport.

Untuk pertanyaan, sila hubungi bahagian HR, Shelin 062518615 / Yujian 062518409

Subscribe to MalaysiaJobs.biz by Email now to receive FREE jawatan kosong malaysia jobs information direct to your email.

Search Malaysia Jobs 2013 :

jawatan kosong air port melaka, kerja kosong sg buloh, manager kfc batu berendam, panasonic malaysia batu berendam melaka, pengambilan apmm 2013

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


Sweet Memories Of ZuiYanHong: Malacca <b>Tanjung Tuan</b> Lighthouse

Posted: 03 Mar 2013 07:20 PM PST


Tanjung Tuan (Cape Rachado) is located in Negeri Sembilan, Malaysia. Port Dickson is the nearest town from Tanjung Tuan. It's around 17 km to 20 km driving distance from Port Dickson to Tanjung Tuan.

Although Tanjung Tuan is in Negeri Sembilan but it's the territory of Malacca. About 55 km away from Malacca city, Tanjung Tuan is a cape facing Strait of Malacca.


04 di sungai rambai - Google Blog Search

04 di sungai rambai - Google Blog Search


tradisi bubak kawah <b>di</b> desa <b>sungai rambai</b> | ingin berfilsafat in <b>...</b>

Posted: 12 Dec 2012 09:54 PM PST

[unable to retrieve full-text content]tradisi bubak kawah di desa sungai rambai. a. Tradisi / Budaya. Tradisi adalah kebiasaan atau adat istiadat yang sering kita lakukan sehari-hari, kemudian Budaya atau kebudayaan berasal dari bahasa Sansekerta yaitu ...

di negeri melaka - Google Blog Search

di negeri melaka - Google Blog Search


Tempat-Tempat Menarik <b>di Melaka</b> | abah khalisha

Posted: 07 Dec 2011 11:08 PM PST

Musim cuti sekolah tiba lagi!
Ke mana destinasi percutian anda dan keluarga?

BACA: Jalan Alternatif ke Cameron Highlands


Jika di dalam Malaysia, Melaka adalah negeri yang yang mempunyai banyak tempat-tempat menarik untuk dilawati. Malah ramai di kalangan kita tidak jemu untuk berkunjung semula ke Melaka walaupun pernah ke sana.

BACA: Lebih 30 Tahun Tinggal di Salur Pembentung


AK sendiri pun sudah empat kali ke Melaka tapi belum semua tempat sempat untuk dikunjungi. Jom kita tengok senarai tempat-tempat yang menarik di Negeri Melaka yang boleh dilawati.
Lokasi Yang Mempunyai Nilai Sejarah
 • Perkampungan Portugis
 • Kota A' Famosa
 • Pulau Besar
 • Perigi Hang Tuah
 • Perigi Hang Li Po
 • Makam Hang Tuah
 • Makam Hang Jebat
 • Makam Hang Kasturi
 • Makam Tun Teja
 • Perkuburan Belanda
 • Pancuran Air Ratu Victoria
 • Bukit St. John
 • Perkuburan British
 • Makam Dol Said
 • Batu Megalith
 • Kota Belanda
 • Replika Keris
Lokasi Untuk Rekreasi   
   • Zoo Melaka
   • Taman Buaya Melaka
   • Melaka River Cruise
   • Taman Rama-rama & Reptilia 
   • Taman Mini Malaysia & Taman Mini ASEAN
   • Kampung Buku Malaysia
   • Kompleks Falak Al-Khawarizmi
   • Taman Botanikal Melaka
   • Hutan Rekreasi Sungai Udang
   • Hutan Rekreasi Tanjung Tuan
   • Tanjung Tuan (Cape Rachado)
   • Tasik Ayer Keroh
   • Kolam Air Panas Gadek
   • Menaiki Beca
   • Menaiki Kereta Lembu
   • Menara Taming Sari
Permandangan dari dalam Menara Taming Sari
Terbaru tempat yang menarik boleh dilawati adalah Muzium Kapal Selam pertama negara di Dataran 1Malaysia yang terletak di Pantai Klebang, Melaka.

BACA: Pameran Kereta Atau Pameran Wanita Seksi

Wah! Banyak betul tempat-tempat menarik di Melaka, satu hari pun memang tak cukup untuk dilawati.

Suka membeli belah? Tempat ni AK cadangkan anda iaitu Dataran Pahlawan Melaka Megamall.
Semoga informasi yang AK berikan berguna kepada mereka yang baru bercadang untuk pergi, telah pergi dan ingin pergi ke Melaka.


ads