Selasa, 15 Oktober 2013

04 di ayer keroh - Google Blog Search

04 di ayer keroh - Google Blog Search


Tiga Maut Kereta Terbabas Ke Dalam Sungai <b>Di Ayer Keroh</b>

Posted: 10 Aug 2013 09:13 PM PDT

MELAKA: Tiga maut dan seorang lagi cedera ringan selepas kereta yang dinaiki terbabas ke dalam sungai dalam kejadian di Jalan Ayer Keroh Lama, Ayer Keroh awal hari ini.

Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik negeri Supt Ahmad Adnan Basri berkata kemalangan berlaku pukul 3.30 pagi apabila kereta yang dipandu Chong Jun Wen, 19, menuju ke Jalan Tun Razak terbabas ketika melalui selekoh berhampiran Stadium Mini Bistari.

Kejadian itu meragut nyawa Chong serta dua rakannya Wong Wei Hao, 22, dan Ng Kee Kang, 20, dipercayai akibat lemas, manakala Liew Yu Yang, 20, mengalami kecederaan pada kaki kanan, katanya dalam kenyataan di sini.

Menurut Ahmad Adnan, semua mangsa berasal dari Parit Keliling, Asahan, Jasin dan dipercayai dalam perjalanan pulang ke rumah ketika kejadian.

Sementara itu, jurucakap bomba berkata semua mayat berjaya dikeluarkan oleh Unit Skuba Bomba Melaka pada 4.15 pagi dan mayat dihantar ke Hospital Melaka.

Kejadian berlaku kira-kira 100 meter dari Balai Bomba Ayer Keroh, katanya.

- Bernama

04 di jasin - Google Blog Search

04 di jasin - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di jasin</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Oct 2013 11:03 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

The Scribe A Kadir <b>Jasin</b>: Twin Otter Crash and Future of MAS

Posted: 10 Oct 2013 09:05 PM PDT


[NO anonymous comments. Please use Google Account, OpenID or Name/URL. Pseudonym accepted. Thank you]
THE Fatal crash a MASwing Twin Otter aircraft on Oct. 10 in Kudat, Sabah is tragic and unfortunate. The accident killed the co-pilot, Marc Joel Bansh, and passenger Tan Ah Chai.
The lost of lives, especially of a young person like Bansh who was only 23, is always tragic, more so in an air accident because flying is the safest form of transportation anywhere in the world.
For MAS the minor accident is unfortunate because Twin Otter is one of the safest and most reliable aircraft in its fleet despite its age. It blemishes MAS safety record, which is one of the best in the world.
For an airline of its age and size, MAS is a very safe. There had been only two fatal accidents involving a total of 134 deaths.

On Dec 4, 1977 a MAS Boeing 737-200 was hijacked by unknown hijacker/s and crashed in Tanjung Kupang, Johor, killing all 100 people aboard. It remains the deadliest crash of in Malaysia. Then on Sept 15, 1995 a MAS Fokker 50 crashed during approach at the Tawau Airport in Sabah due to pilot error killing 34 people.

An air accident, caused whether by human errors or mechanical faults, has to be investigated and determined according to national and international rules.

For the accident to happen at the time when MAS is tentatively on the route to recovery and when international competition is rising is unfortunate for the airline.

The road ahead remains tough for MAS with the emergence of new national and regional competitors. With more international airlines flying into Kuala Lumpur, the competition for passengers is bound to increase.

 Sadly for MAS, its cost structure, especially as its applies to manpower, is inflexible resulting in the airline not being able to improve on yield despite carrying more passengers. In fact, on many routes MAS is, in effect, subsidising its passengers.
Its survival depends not only on its ability to carry more passengers but also to save on cost. But the latter is impeded by the high cost of its bloated employment.
At some point, the airline's management and its shareholder must ask the very difficult, ultimate question.
Do they save the airline or the jobs?
Many airlines around the world are forced to cut their workforce in order to survive.
Do we do the same – cut some jobs and save MAS? Or we keep everybody on board and MAS continues to be neither here nor there?

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Sep 2013 03:04 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Zulheimy Ma&#39;amor: <b>TANJUNG TUAN</b>, PORT DICKSON

Posted: 19 Jun 2013 12:41 AM PDT

Rumah Api Tanjung Tuan adalah nama yang tidak asing bagi pelaut-pelaut yang menyusuri Selat Melaka. Terletak di Port Dickson Negeri Sembilan, rumah api ini merupakan yang tertua di Malaysia. 
Rumah Api adalah merupakan panduan penting bagi kapal-kapal yang berlayar di sekitar kawasan berdekatan terutama di waktu malam. 
Sebagai bekas Pelaut, ketika berkhidmat dengan Tentera Laut Di Raja Malaysia dan bertugas dengan kapal-kapal TLDM ketika itu... kapal saya sering melalui Selat Melaka dan setiap kali melayari Selat Melaka, kami sering melalui perairan Tg Tuan.  Ketika itu di atas dek kapal, saya sering melihat Rumah Api Tanjung Tuan ini dari kapal. Ketika itu pernah terfikir dalam hati bahawa satu hari nanti saya ingin mengunjungi rumah api ini.....
Ternyata apa yang pernah saya fikirkan puluhan tahun dahulu menjadi kenyataan ketika saya bekerja dengan sebuah badan NGO iaitu Yayasan Jantung Malaysia yang ketika itu mengadakan Kursus Motivasi di Casa Rachado Beach Resort yang terletak tidak jauh dari Rumah Api Tg.Tuan. Kursus yang berlansung selama 2 hari itu turut memasukan acara lawatan ke Rumah Api Tg Tuan dalam program latihan. Ini ialah kerana untuk sampai ke Rumah Api tersebut terpaksa mendaki lorong berbukit yang memerlukan kekuatan mental dan fizikal.
Tanjung Tuan yang juga dikenali sebagai Cape Rachado mengambil sempena nama "Battle of Cape Rachado" berlaku pada tahun 1606 antara Syarikat Hindia Timur Belanda (VOC) dengan Armada Portugis yang akhirnya membawa kepada penyerahan Melaka oleh Portugis kepada Belanda pada tahun 1641.
Rumah Api ini dibina oleh Portugis pada tahun 1528 untuk membantu kapal-kapal memasuki pelabuhan Melaka ketika itu. Rumah Api ini dibina semula oleh British pada tahun  1817 semasa pemerintahan sementara British dibawah arahan Sir William Farquhar.
Pada tahun 1990, Rumah Api ini menempatkan Radar MEASAT yang dibina untuk memantau lalu lintas kapal di Selat Melaka dan membantu dalam komunikasi. 

Melihat lautan luas dari Rumah Api ini mengimbau kembali kenangan ketika saya bertugas di kapal dulu.... kalau dulu saya sering memerhatikan rumah api Tg Tuan ini dari atas dek kapal... kini saya berada di Rumah Api Tg Tuan dan melihat lautan luas yang suatu ketika dulu disinilah saya memerah keringat dan juga adalah lubuk rezeki saya suatu ketika dulu. Sungguh sayu rasa hati bila memikirkan yang saya pernah melayari lautan ini... 

Mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa di Tg Tuan ini terdapat pusaran air yang ganas yang pernah menenggelamkan sekurang-kurangnya 4 buah kapal perang milik Belanda dan Portugis sekitar tahun 1605. 
Banyak kisah-kisah misteri yang diceritakan mengenai Tanjung Tuan ini... sejauh mana kebenarannya ... hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui. 
Saya juga pernah mengalami beberapa peristiwa aneh setiap kali  kapal melintasi Tg Tuan... kapal akan terputus hubungan radio (Radio Silence) kerana aku ketika itu adalah anggota Komunikasi TLDM... perkara ini jarang berlaku di tempat lain.. cuma di Tg Tuan sahaja hubungan radio akan terputus... tidak kedengaran apa - apa pancaran pun dari mana - mana stesen. 
Hal ini memang banyak kali terjadi terutama ketika aku bertugas dengan kapal  Ronda TLDM KD Sri Negri Sembilan ketika itu... apakah mungkin agaknya secara kebetulan nama kapal saya bertugas ini adalah nama negeri terletaknya Tg Tuan ini....
Wallahu AlamMelihat matahari terbenam di Tg Tuan adalah merupakan suatu pemandangan yang cukup indah dan sangat cantik sekali. Saya tidak melepaskan peluang untuk mengabadikan kenangan itu dalam sebuah foto yang saya ambil.

CASA RACHADO BEACH RESORT, PORT DICKSON, NSCasa Rachado Beach Resort, Tanjung Tuan Port Dickson, N.Sembilan adalah penginapan kami ketika kursus motivasi tersebut dijalankan dari 11 - 12 February 2012...

Zulheimy Maamor
19.6.2013

04 di masjid tanah - Google Blog Search

04 di masjid tanah - Google Blog Search


Nukilan Wan Motor: UMNO <b>Masjid Tanah</b> Ketandusan Pemimpin ??!!

Posted: 15 Oct 2013 09:55 AM PDT

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah syukur kepada Allah S.W.T kerana memberi kita nafas untuk meneruskan kehidupan seharian seperti biasa...

Saya ingin mengongsikan sedikit pendapat terhadap calon calon Ketua UMNO Bahagian Masjid Tanah yang sedia maklum dikatakan begitu sengit memandangkan Setiusaha Kerja UMNO Malaysia , Bekas Ketua Menteri Melaka dan EXCO Kerajaan Negeri Melaka akan berentap merebut jawatan ini...Calon NO 1 Dato' Ab Rauf Yusof 
Setiusaha Kerja UMNO Malaysia


Saya sebenarnya masih tertanya-tanya mengapa Masjid Tanah menjadi pilihan Dato Ab Rauf Yusof untuk bertanding jawatan Ketua UMNO... Adakah di Bahagian Bukit Bintang orang sudah menolaknya atau ada agenda lain yang kita sendiri tidak dijelaskan secara teperinci... 

Adakah selepas PRU14 Melaka akan ada Ketua Menteri Baru ??? Adakah ada niat untuk mematikan politik seseorang di Melaka ataupun beliau melihat bahagian Masjid Tanah tidak mempunyai pemimpin yang berkaliber untuk memimpin UMNO ?? Semua pertanyaan ini sebenarnya mempunyai jawapan di dalam hati Dato Ab Rauf Sendiri..

Tetapi bagi saya, saya tidak bersetuju dengan tindakan Dato Ab Rauf Yusof bertanding di sini kerana bagi saya beliau seperti menghina ahli UMNO dan beranggapan bahawa hanya dia sahaja yang layak memimpin ... Saya baru-baru ini ada bertemu dengan sekumpulan pemuda yang tinggal di Bukit Bintang... Dan ada menanyakan beberapa soalan termasuklah "Mengapa Dato Ab Rauf Yusof mahu menjadi Ketua Bahagian UMNO Masjid Tanah dan mengapa tidak mempertahankan jawatannya di sana?"

Mereka mengatakan sekiranya Dato Ab Rauf Yusof bertanding di Bukit Bintang pada pemilihan kali ini beliau akan kalah... Jadi saya berpendapat, mesti ada masalah dalaman di mana telah berlaku di sana sehingga Dato Ab Rauf Yusof bertukar haluan untuk balik ke kampung halaman. Memandangkan masyarakat kampung pula berlainan mentaliti dan pandangan...  Mudahlah Kerja Dato Ab Rauf Yusaof ni sebenarnya... Tapi apa-apa pun nilaikan sendiri... Cuma kita jadilah orang yang berfikiran waras ya... 


Calon No 2 Datuk Ir Ismail Othman 
EXCO Kanan Kerajaan Negeri MelakaDatuk Ir Ismail Othman adalah seorang pemimpin di Masjid Tanah yang sememangnya perlu di angkat oleh ahli ahli UMNO Masjid Tanah agar menjadi ketua. Memandangkan beliau adalah merupakan salah seorang EXCO Kanan Kerajaan Negeri Melaka, kita lebih mudah untuk meminta bantuan kebajikan untuk masyarakat setempat sebenarnya... Lagipun, Datuk Ir Ismail Othman ni adalah seorang calon ketua bahagian yang disokong sepenuhnya oleh Ketua Menteri Melaka iaitu Datuk Seri Ir Idris Haron. 

Adakah kita tidak mahu mengunakan kelebihan kita untuk mengangkat EXCO Kerajaan Negeri Melaka sebagai Ketua UMNO Bahagian Masjid Tanah ? Adakah dengan kita mengalahkan EXCO Kerajaan Negeri Melaka ini kerajaan Negeri Melaka akan menarik jawatan EXCOnya ?? Adakah dengan kita melantik calon lain , masyarakat di Masjid Tanah akan mendapat kebaikan yang lebih besar ?? Sudah tentu tidak... 

Kita perlu menjadi perwakilan yang bijak... Kalau kita sebagai ahli UMNO yang tidak mampu membantu masyarakat sekeliling dengan wang ringgit kita, kita bantulah untuk menaikkan EXCO Kerajaan Negeri Melaka ini sebagai ketua kita.. Agar beliau boleh membawa suara kita di peringkat negeri dan kebajikan masyarakat di masjid tanah akan terus terbela bukan sahaja kepada ahli UMNO tetapi kepada semua...

Itu sekadar pendapat saya sahaja.. Terpulang kepada anda mahu menilai bagaimana...

Calon NO 3 Tan Sri Rahim Tambi Chik
Bekas Ketua Pemuda UMNO Malaysia dan Bekas Ketua Menteri Melaka
Saya menghormati perjuangan Tan Sri Rahim Tambi Chik kerana beliau banyak menabur jasa di dalam Melaka amnya di dalam Masjid Tanah sewaktu menjadi Ketua Menteri Melaka dahulu... Saya suka mendengar dia memberi ceramah serta cara beliau menjawab hujah... Saya masih merasa aura perjuangannya masih belum tamat dan padam...

Beliau masih dilihat mahu membantu perjuangan survival politik orang melayu dan kerana itu beliau mahu bertanding di dalam pemilihan kali ini. Beliau mahu bergabung dengan golongan muda untuk mengilap serta melahirkan pemimpin muda yang berkaliber pada masa akan datang...

Tapi ...

Bagi saya, Tan Sri Rahim tidak sepatutnya bertanding di peringkat bahagian... Kerana dia hanya layak untuk bertanding di peringkat lebih tinggi kerana jasa dan pengorbanannya selama ini cukup besar... Bagi saya mudah.. Sepatutnya Jentera Tan Sri Rahim Tambi Chik perlu bersepakat dengan Datuk Ir Ismail Othman bagi memastikan kemenangan di sini...  kerana Tan Sri Rahim juga akan bertanding di peringkat pusat iaitu merebut kerusi Ahli Majlis Tertinggi UMNO Malaysia...

Itu sekadar pandangan peribadi saya sahaja...

Nukilan Wan Motor

04 di alor gajah - Google Blog Search

04 di alor gajah - Google Blog Search


kursus pendek <b>di alor gajah</b>, melaka - jom ternak lobster di rumah <b>...</b>

Posted: 07 Oct 2013 09:45 PM PDT


04 di lubok china - Google Blog Search

04 di lubok china - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2013 01:02 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Warung Pak Mat Goreng Pisang <b>di Lubok China</b>, Melaka - Satu <b>...</b>

Posted: 07 Oct 2012 04:26 AM PDT

Semasa Perjalanan pulang dari Melaka ke Putrajaya
aku telah memilih jalan Pantai Klebang-Sg Udang-Masjid Tanah-Lubok China-Seremban-Rantau-Nilai-Sg Merab-Putrajaya.
Tiba di Lubok China, Melaka jumpa satu warung tepi jalan
bertentangan dengan Klinik Kesihatan Lubok China, Melaka dan sebelah Pos Malaysia Lubok China, Melaka...

ads