Jumaat, 8 Mac 2013

04 di ayer keroh - Google Blog Search

04 di ayer keroh - Google Blog Search


Bilik Penginapan Homestay <b>di Ayer Keroh</b>

Posted: 02 Feb 2013 10:46 AM PST

04 di klebang - Google Blog Search

04 di klebang - Google Blog Search


马六甲民主行动党 DAP MELAKA: Sinar Harian:Tangga Batu <b>...</b>

Posted: 28 Feb 2013 09:23 PM PST


Klebang dan Paya Rumput masih kubu kuat BN?

AMRAN ALI-Sinar Harian 28 Februari 2013

BENARKAH dua kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) di kawasan Parlimen Tangga Batu iaitu Klebang dan Paya Rumput akan jatuh ke tangan Pakatan Rakyat (PR) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) nanti? Persoalan ini menjadi topik hangat dan pelbagai tanggapan dibuat selagi PRU13 belum berlangsung.

Bagaimanapun, PR Melaka awal-awal lagi sudah meletakkan keyakinan tinggi untuk menumbangkan BN di kerusi berkenaan berdasarkan pemerhatian mereka sejak PRU12 lalu.

Di Dun Paya Rumput sendiri, menyaksikan BN memperolehi majoriti yang cukup tipis iaitu 1,894 undi, jumlahnya jauh berbeza daripada majoriti sebelumnya pada PRU 2004 iaitu 6,474 undi.

Manakala Dun Klebang yang diidam-idamkan DAP pula, turut mengalami kemerosotan apabila cuma mencapai majoriti 1,303 undi berbanding sebelumnya 4,177 undi.

Lantaran itu, PR mentafsirkan, situasi itu satu peluang besar buat mereka untuk melebarkan lagi penguasaan DAP di negeri ini setelah menduduki lima Dun dan satu Parlimen di Kota Melaka.

Sekiranya ini berlaku, sudah pasti Parlimen Tangga Batu tidak lagi boleh dianggap sebagai kubu kuat BN sejak persempadanan semula pada 2002.

Terletak kira-kira 10 kilometer dari Bandaraya Melaka, kawasan ini mempunyai empat Dun iaitu Sungai Udang dan Pantai Kundor, selain Klebang serta Paya Rumput, sekaligus menjadi pusat nadi ekonomi kedua terbesar selepas Ayer Keroh.

Tangga Batu diramal bakal menyaksikan pertembungan antara BN dengan PKR bagi merebut kerusi Parlimen, manakala Pas akan bertanding satu kerusi di kawasan Pantai Kundor. DAP pula sekali lagi akan cuba merampas Dun Klebang, sementara dua

Dun lagi iaitu Paya Rumput dan Sungai Udang, BN dijangka bertemu calon PKR.

Di Dun Sungai Udang dan Pantai Kundor, BN dijangka tidak akan berdepan cabaran sukar berbanding Dun Klebang dan Paya Rumput.


PR ambil kesempatan

Baru-baru ini, Setiausaha DAP Melaka, Liou Chen Kuang pernah melahirkan keyakinan  bahawa Klebang akan jatuh ke tangan mereka pada PRU13 nanti.

Menurutnya, sejak isu penambakan laut di sepanjang Pantai Klebang meletus sehingga menjejaskan industri marin terutama nelayan dan pengusaha pembuatan cincalok, rakyat sudah hilang sabar dengan kerajaan sedia ada.
Katanya, ia belum lagi menyentuh soal pengambilan tanah oleh kerajaan yang dianggap menekan rakyat apabila menawarkan jumlah pampasan yang sering tidak masuk akal.

"Kita nampak peluang tinggi untuk PR di Dun Klebang pada PRU akan datang, berdasarkan desakan rakyat sedia ada yang mahukan perubahan secara total kepimpinan di sini.

"Mereka beranggapan kerajaan sedia ada mengamalkan rasuah serta tidak melaksanakan pengurusan yang begitu bagus dan tidak dapat diterima rakyat," katanya.

Menurut Chen Kuang, rakyat di Dun Klebang juga banyak yang kecewa dengan wakil rakyat sedia ada apabila didakwa jarang melawat mereka dan jarang menyuarakan masalah mereka pada setiap kali sidang Dun.

"Tentang keperluan asas seperti longkang dari Bukit Rambai menghala ke Pantai Klebang misalnya yang sehingga kini masih menggunakan longkang tanah biarpun sekian lama rakyat memohon kepada kerajaan supaya ia dinaik taraf, namun tidak lagi berhasil.

"Keadaan itu telah mengakibatkan kekerapan berlakunya banjir kilat sehingga menyebabkan rakyat tidak puas hati.

"Dari segi kebajikan pula ramai penduduk masih belum menerima bantuan kebajikan melalui hasil lawatan kita ke kampung-kampung, khususnya di kawasan Dun Klebang," katanya.

Beliau juga mendakwa, berlakunya peningkatan sokongan orang Melayu terhadap Pas di kawasan berkenaan juga menyebabkan mereka begitu yakin akan berlaku transformasi secara besar-besaran di Dun Klebang.

Pembangunan jejaskan peluang BN
Dilihat dari segi komposisi di Parlimen Tangga Batu, khususnya Dun Paya Rumput, kawasan berkenaan terdiri daripada 60 peratus penduduknya adalah kaum Melayu.

Ketua Penerangan PKR negeri, Hairiz Nordin berkata, pembangunan di kawasan ini terutama kemunculan banyak perumahan-perumahan baru memberi kelebihan buat PR.
"Dilihat secara geografi di kawasan terbabit apabila berlaku pembukaan taman-taman baru apatah lagi pembangunan di kawasan itu jadi kami yakin dengan sokongan kaum Cina kepada PR serta peningkatan undi Melayu yang dijangka meningkat akan menjadi faktor penting berlakunya apa yang direalisasikan ini.

"PRU12 lalu, PR hanya tewas dengan majoriti 1,894 sahaja terhadap BN, ia dilihat satu perkembangan baik untuk PR berikutan selama ini tidak pernah menikmati majoriti yang begitu 'slim'," katanya.
 04 di machap - Google Blog Search

04 di machap - Google Blog Search


Politik Kotor BN <b>di Machap</b> « Fuziah Salleh

Posted: 11 Apr 2007 12:48 AM PDT

Di Macap semalam terdapat satu usaha BN untuk menjatuhkan kredibiliti Sdr Anwar Ibrahim dan pakatan pembangkang
dengan cara mereka mengedarkan satu VCD yang bertajuk VCD PANAS -18SX.
VCD tersebut yang dibalut dengan kertas yang ada logo DAP dan juga gambar calon DAP telah diedar di dalam masjid-masjid.
Di antara kandungan VCD tersebut ialah affidavit Sukma dan gambar-gambar Sdr Anwar yang kononnya bertopengkan agama.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

VCD tersebut nampaknya bertujuan membuat orang Melayu membenci Anwar dengan cara menjatuhkan kredibiliti beliau di mana beliau dituduh munafik.
Kemudian VCD itu juga bertujuan membuat orang Melayu membenci DAP di atas persepsi DAP menikam KeADILan dari belakang.

Saya kira ini propoganda BN yang cukup korup dan tandus dari segi idea dan di masa yang sama terdesak (desperate) untuk mendapatkan sokongan pengundi MACHAP. Seperti biasa BN tidak teragak-agak untuk menggunakan tektik kotor dan keji.

Di antara taktik kotor BN yang lain ialah menggugut para pengundi yang sedia menjadi hos ceramah kelompok dan program anjuran KeADILan .
Di daerah mengundi Melaka Pindah terdapat dua kes di mana tuan rumah menarik balik izinnya untuk mengadakan ceramah di rumahnya (selepas bersetuju dan merendam meehoon satu besen).

Hmmm…. BN pasti tidak akan berubah tapi……bila lah agaknya pengundi Melayu akan sedar?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

April 11, 2007 - Posted by | Politics

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


Pak Idrus&#39;s Blog...: Raptor watch @ <b>Tanjung Tuan</b>...

Posted: 08 Mar 2013 04:16 AM PSTRaptor the migratory birds from North Asia, North-eastern Asia, Eastern Siberia, Kamchatka, North-eastern China, the Korean Peninsula and Japan where they breed are here now in big numbers. Every year at this time of the years these migratory birds would fly to Tanjung Tuan [ Cape Rachado] on the west coast of Peninsular Malaysia and would stay there for about two months before going back to their natural habitat in the northern atmosphere. When the weather is hot it would fly in groups above Tanjung Tuan sky taking advantage of the thermal column of rising air where it could fly easily with little energy needed. It is a yearly happening at this part of the world from March to the end of April. For the purpose of highlighting this happening NGO in Malaysia have organised a Raptor Watch activity. This year it would be on March 9 - 10 at the vicinity of the Ilham resort at Tanjung Tuan. Read this
I had wanted to go and watch it for myself so last Saturday March 2, 2013 with my spouse I drove all the way to Tanjung Tuan to see for ourselves the Raptor there. On arrival we got out of the car and saw many birds circling above flying in formation against the blue sky of the midday sun. It just looks like flying dots against the blue sky. I snap as many images with my Nikon using a telescopic lens. Had it not been for that telescopic lens I would not be able to see the colour of that bird. Above is an image of one of a Raptor that I spot flying above the Ilham Hotel compound at Tanjung Tuan; an amazing sight indeed. 

04 di merlimau - Google Blog Search

04 di merlimau - Google Blog Search


UMNO Online - Igauan Tenang Resahkan Pas <b>Di Merlimau</b>

Posted: 07 Feb 2011 01:26 AM PST

Kategori Berita Lain

Igauan Tenang Resahkan Pas Di Merlimau

Oleh: TG AZMAN TG ABAS.

KUALA LUMPUR 7 Feb – Pemuda UMNO Johor yakin pengundi di kawasan Merlimau akan menolak budaya kempen pembangkang yang berteraskan kepada fitnah dan memaki hamun tanpa asas yang tepat menjelangnya kempen pilihan raya kecil Dun Merlimau bulan depan.

Ketua Pemudanya, Mohd Fadil Muskon berkata apa yang berlaku di Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang baru-baru ini menyerlahkan bagaimana kempen Pas yang bercorak sedemikian rupa ditolak dengan hormat oleh pengundi di kawasan tersebut.

Justeru beliau percaya nasib yang sama akan menerima Pas pada kali ini kerana rakyat umumnya sudah pasti dapat menilai bagaimana tindak tanduk pemimpin Pas yang sanggup melakukan apa sahaja termasuk dakwaan memanipulasi sijil cuti sakit oleh suami calon Pas DUN Tenang, Maarof Abdul Mutalib yang menjadi pertikaian umum sehingga hari ini.

"Tengok bagaimana sikap mereka yang tidak kisah soal halal atau haram. Bab bercakap pandai dan cukup petah berkata-kata…Namun dari segi pelaksanaan dan tatacara serta etika dalam diri tidak mengikut apa yang diungkapkan.

"Sebab itu saya penuh yakin, pengundi termasuk penduduk di Merlimau akan tolak dengan hormat sepertimana pengundi di Tenang kerana mereka dah tengok dengan jelas bagaimana tingkah laku kepimpinan Pas hari ini. Apakah pemimpin seperti ini yang mereka mahu angkat sebagai wakil rakyat," katanya.

"Sebab itu saya penuh yakin, pengundi termasuk penduduk di Merlimau akan tolak dengan hormat sepertimana pengundi di Tenang kerana mereka dah tengok dengan jelas bagaimana tingkah laku kepimpinan Pas hari ini. Apakah pemimpin seperti ini yang mereka mahu angkat sebagai wakil rakyat," katanya.

Fadil yang juga Ketua Pemuda Air Hitam seterusnya menimbulkan persoalan berhubung status bentuk tindakan terhadap Maarof Abd. Mutalib, 45, yang didakwa  aktif berkempen membantu isterinya sedangkan beliau dilaporkan mengambil cuti sakit selama 21 hari.

"Kita minta pihak berkenaan agar tidak berdiam diri kerana dakwaan terhadap beliau adalah cukup serius kerana membabitkan etika seorang guru. Kalau benar seperti yang didakwa, satu bentuk tindakan perlu dikenakan  agar perkara yang sama tidak akan berulang.

"Pemuda bersikap profesional dalam soal ini dan bukannya semata-mata berbeza ideologi politik menyebabkan kita mengambil desakan sedemikian rupa. Ini adalah tuduhan yang cukup berat. Kita tidak mahu perkara ini terus jadi perbualan dan sebagainya," katanya.

Ditanya mengenai persiapan untuk membantu jentera Pemuda UMNO Melaka pada pilihan raya kecil DUN Merlimau nanti, Fadil menambah pergerakan itu akan menggunakan kaedah yang sama sepertimana yang digunakan pada pilihan raya kecil DUN Tenang baru-baru ini.

"Kita tengok dulu bagaimana agihan untuk peti undi yang kita kena jaga nanti. Apa pun kita serah bulat-bulat kepada Pemuda UMNO Melaka untuk membuat sebarang keputusan dan kita akan bekerjasama rapat dengan jentera tempatan dalam menzahirkan kekuatan Barisan Nasional (BN) kelak," katanya. -MediaUMNO

Berita Bertarikh Pada 7 February 2011 5:26 PM

04 di bukit katil - Google Blog Search

04 di bukit katil - Google Blog Search


tumpang sekole...?: Lembu2 UMNO mengamuk <b>di Bukit Katil</b>...

Posted: 07 Mar 2013 05:30 PM PST

Samseng Umno mengganas lagi.. kini di Bukit Katil Melaka. Ceramah Pakatan Rakyat yang diadakan berhadapan Dewan Tun Ali, Bukit Katil telah di kacau oleh samseng Umno malam tadi (7 Mac 2013).

Umno Bahagian Bukit Katil telah menjemput penceramah maki hamun mereka, Umi Hafilda dan Lokman Adam.

Samseng Umno yang sentiasa membuat kacau dan provokasi telah membaling objek sejurus tibanya bas Jelajah Merdeka Rakyatyang di naiki oleh Anwar Ibrahim.


Cermin bas telah pecah dan seorang pengiring Anwar Ibrahim telah cedera terkena serpihan kaca. Anwar Ibrahim sendiri memberitahu beliau terkena jugak serpihan kaca tetapi tidak mengalami sebarang kecederaan. 

Batu yang dibaling tujuannya untuk mencederakan Anwar,tapi terkena kepala seorang penyokong yang hadir.
Kehadiran polis dan FRU yang ramai tidak dapat mengekang keganasan samseng Umno.
Beberapa penyokong Pakatan Rakyat cedera akibat balingan objek dari samseng Umno. Akibat provokasi yang melaampau dari samseng Umno, polis telah memberhentikan ceramah Pakatan Rakyat. 
 
Perak, Johor and Kelantan.

Riot police were brought in to restore peace, but they had a tough time controlling the intruders.

PKR secretary-general Saifuddin Nasution is to call a press conference on the incident at the party headquarters in Petaling Jaya this morning.

On Sunday, another ceramah was disrupted by BN supporters in Teluk Intan, Perak.
MP M Manogaran had to be escorted out of the DAP ceramah venue  by police after a group of intruders carrying BN flags, numbering around 40, gatecrashed the function and hurled abuses at Pakatan leaders.-malaysiakini


Malacca folks may be shifting at last...

Malacca is said to be impervious to the reformasi wave of Pakatan Rakyat, unlike its northern neighbour Negri Sembilan, which is rumoured to be teetering on the brink while southern cousin Johor, long a BN bastion, is reportedly rife with Pakatan's insurgency.

So when the Pied Piper of change came a-wooing to three parliamentary constituencies in this sleepy hollow last night, the impressively large crowds that showed up may well mean that Umno-BN's serene invulnerability in Malacca is in for a buffeting at the coming 13th general election.

NONEAn initially small crowd of about 500 at Machap Umno in Alor Gajah swelled pretty quickly to a rousing 3,000-strong by the time Pakatan campaigner-in-chief Anwar Ibrahim was 15 minutes into his oratory at 9pm.

Normally, Anwar does not do a full hour at his first stop, if there are two more on the cards for the night.

But at Machap, a state ward that's likely to be contested by PKR's Ginnie Lim, one of the young 'uns in the party being nurtured for the big time, the Pakatan drum major went the full 60 minutes, with a rare mineral water break the crowd felt he fully deserved.

It was mixed-race crowd that reacted with applause to every punch line of Anwar's, so when the now-customary video screen beside the speaker's platform showed Prime Minister Najib Abdul Razak with relatives of the Sulu sultan at the Umno general assembly last November, the crowd chuckled as Anwar made the point that in these days of video technology, it's not easy to get away with a false accusation.

Anwar's portrayal of himself as the hapless victim of relentless Umno-BN demonology - in its most recent instance as having colluded with the intruders at Lahad Datu - drew the crowd's sympathy upon their viewing Najib on the screen surrounded by Sulu dignitaries.

Scuffle in Bukit Katil

Digital media, like video technology, has been a boon to Pakatan but one needs the subtlety to go with the technological props.

NONEHere Umno-BN appeared bereft because at Anwar's next stop at Bukit Katil, in the parliamentary ward of the same name, the ruling coalition staged a rally across the road from the site of the PKR one.

While Anwar held forth before a crowd of about 8,000 on issues of corruption and abuse of power, the speaker across the road spewed vile invective on his sexual orientation, his supposed amassing of wealth when he was finance minister, and rumoured relationship with the wife of one of his senior lieutenants.

The shrewish voice appeared to belong to a member of the retinue which has made itself infamous for the accusations they routinely hurl at the Pakatan leader, except that in this instance the people who were headed for Anwar's ceramah simply smiled at one another from wry amusement than disdain, at the spectacle across the road.

NONEIt was small crowd at the BN rally, tiny in comparison with the one gathered to hear Anwar, but the police lined their patrol cars on the road separating the two events to prevent BN-flag waving attendees from getting overly ardent for their own good.

But it did stop a scuffle from breaking out when part of the BN crowd sought to gatecrash the Pakatan ceramah, resulting in an opposition supporter allegedly being hit by a stone, resulting in an ugly head wound.

Anwar taps retired military brass

The plethora of accusations against Anwar hurled by his adversaries over the years has made ordinary people pay attention to what is being said and by whom with the possible result that they have become more discerning about what is kitsch and what is cool.

NONEAs soon as Anwar had finished at Bukit Katil, his motorcade swept off to Sungai Udang, near the military camp at Terendak, where the recent inductees to the Pakatan cause from retired former top military brass had warmed up the crowd with their evaluation of the state of our national defence and the intrusion at Lahad Datu.

Anwar was running late for this final stop, the consequence of excessive oratorical enthusiasm for the outsize crowds at Machap and Bukit Katil.

It was midnight when he finished at Sungai Udang, his wind-up speech retailing the main points he dwelt on at the earlier stops, with emphasis on the ineptitude, he argued, that has characterised the government's handling of the Lahad Datu intrusion.

His Malaccan audience at his three stops had much to mull over for the night.-Terence Netto,Malaysiakini
Program Anwar Sempena Sambutan 5 Pemerintahan PR di Penang
 

8 Mac 2013 (Jumaat ) – PULAU  PINANG

1)    7.00 mlm – Solat Maghrib, Hajat & Tazkirah

Lokasi: Madrasah An Nahdhoh Kubang Semang

2)    8.30 – 12.00 mlm –

3)Ceramah Perdana - Padang Kota Lama, Pulau Pinang
 


Barisan Penceramah:
 

a.YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
b.YAB Lim Guan Eng
c.YB Dato' Mansor Osman
d.YB Prof. Dr. P. Ramasamy
e.YB Chow Kon Yeow
f.YB Dato' Mohd Salleh Man

RAKYAT MARHAEN: 2 Polis Cedera <b>Di Bukit Katil</b> : UTUSAN UMNO <b>...</b>

Posted: 07 Mar 2013 06:12 PM PST

Polis Cedera...!!! Hadir 500 Orang Penyokong PR...Lihat Di Bawah Ni !!!!
 Yang Ini Berita Sebenarnya

Parti Alternatif Malaysia: keganasan <b>di</b> ceramah <b>Bukit Katil</b>

Posted: 08 Mar 2013 01:58 AM PST


Seorang lelaki berusia 24 tahun ditahan reman bagi membantu siasatan berhubung insiden keganasan pada ceramah di Bukit Katil malam tadi.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Salehhudin Abdul Rahman berkata lelaki itu ditahan sehingga 11 Mac ini dan disiasat di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan.
 
Dalam kejadian semalam, dua anggota polis juga telah dirawat selaku pesakit luar di Hospital Melaka selepas tercedera akibat dilontar dengan objek keras, katanya.

Menurutnya, beliau berkata ceramah Umno dan PKR yang diadakan berhampiran malam tadi, tidak mematuhi Akta Perhimpunan Aman 2012.

Menurutnya, penganjur gagal memaklumkan kepada polis tentang rancangan untuk mengadakan ceramah itu sepuluh hari sebelum ia berlangsung.

"Kedua-dua pihak tidak ikut Akta Perhimpunan Aman 2012 apabila mereka gagal memaklumkan polis tentang rancangan mengadakan ceramah," katanya.

Tambahnya, provokasi juga berlaku di antara kedua-dua penyokong parti namun keadaan kembali tenteram apabila polis mengarahkan ceramah dihentikan.

Sehingga kini, katanya, polis telah menerima dua laporan berhubung insiden semalam.

Satu laporan dibuat oleh pemandu bas kempen 'Jelajah Merdeka' PKR yang dibaling batu dan satu lagi laporan dibuat oleh polis sendiri berhubung kecederaan yang dialami dua anggotanya, kata Salehhudin.

di negeri melaka - Google Blog Search

di negeri melaka - Google Blog Search


1 MALAYSIA: Gambar TPM bersama gelombang biru <b>negeri Melaka</b> <b>...</b>

Posted: 22 Jan 2013 07:30 AM PST

04 di lubok china - Google Blog Search

04 di lubok china - Google Blog Search


Kelab Sahabat Siti Khadijah: MISI DAKWAH <b>DI LUBOK CHINA</b> <b>...</b>

Posted: 16 Feb 2009 11:06 PM PST

Alhamdulillah pada 15 hb Februari 2009 yang lalu bertempat di rumah Bonda salah seorang stokis Sahabat Siti Khadijah telah berjaya diadakan satu pertemuan khusus untuk melaksanakan misi dakwah didalam mempromosikan produk halal tanggungjawab bersama. Majlis yang bermula pada jam 3.00 pm telah dimulakan dengan penerangan tentang syarikat , produk-produk hpa dan ujipakai produk yang disediakan oleh kami. Kehadiran kelompok kecil pada hari itu tidak menjejaskan semangat mana-mana pihak namun misi ini dapat berjalan dalam suasana santai dan ceria. Walaupun tidak dapat mengikat komitmen mereka yang hadir sebagai ahli namun pintu hati mereka telah mula terbuka untuk menerima dan menggunakan produk-produk hpa dalam

kehidupan harian. Kesedaran telah mula berputik tapi keadaan ekonomi tidak begitu mengizinkan waktu ini. Namun begitu beberapa produk telah dpilih sebagai bekalan untuk dibawa pulang kerumah untuk dicuba. Tahniah ...

Pelapis dimasa depan sedang dilatih ....


Ehh ... buat apa tu ? Ada pertandingan cabut uban di kaki ke ..

Sebenarnya ...masing-masing sedang ujipakai Krim But-But , ada kakak tu sebaik sahaja sapu krim but-but saja terus sendawa berkali-kali ....kuasa Allah ye ...krim but-but pun boleh tolak angin dalam badan rupanya.

Dah puas mendengar penerangan dan macam faham je semuanya maka macam biasa le ... penutupnya ada sedikit jamuan yang disediakan oleh tuanrumah. Alhamdulillah ....terima kasih tuanrumah muga diberkati dan dimurahi rezeki.

ads