Ahad, 13 Oktober 2013

04 di jasin - Google Blog Search

04 di jasin - Google Blog Search


DINAR IRAQ TERKINI: <b>DI JASIN</b> MELAKA

Posted: 09 Oct 2013 10:01 PM PDT

Saya akan berada di Jasin, Melaka pada Jumaat dan Sabtu ini.
Jom mengeteh  wahai geng Melaka.....

04 di merlimau - Google Blog Search

04 di merlimau - Google Blog Search


Homestay <b>Merlimau</b> Melaka - h/p: 019-9113656. : Dapatkan arah <b>...</b>

Posted: 21 Sep 2013 12:10 AM PDT

Homestay Merlimau Melaka - h/p: 019-9113656. : Dapatkan arah laluan anda menggunakan google map: Selamat menuju ke arah Homestay Di Merlimau kami.

Semalam <b>di Merlimau</b> Inn | Bila Cindaku Menulis

Posted: 07 Jun 2013 01:12 AM PDT

Di sinilah kami tinggal semasa balik ke Merlimau minggu lepas. Setahu aku, Merlimau Inn ini adalah satu-satunya rest-house yang ada di Merlimau. Kami tidak menginap di rumah tinggalan arwah ibu/bapa mertuaku kerana pastinya rumah tersebut dipenuhi dengan saudara-mara yang lain.


Cantik kan gambar-gambar di atas? Ada tak rasa teruja untuk tinggal di sini? Gambar diambil dari website Merlimau Inn - http://www.merlimauinn.webs.com/ dan tentunya gambar-gambar ini dirakamkan semasa rest-house ini baru dibina.

Aku telah beberapa kali tinggal di sini, dari ianya baru dibuka sehinggalah selepas beberapa tahun pembinaannya. Cuma kali ini aku rasa macam tak berbaloi dengan harga bilik yang kami bayar sebanyak RM167 untuk sekadar bermalam di situ. Kami check-in jam 3 pagi. Kebetulan ada satu group berbangsa India yang juga baru tiba. Kerana lantai-lantai di situ diperbuat dari kayu, aku telah mencuba sedaya-upaya untuk berjalan sesenyap yang boleh supaya tidak mengganggu penghuni-penghuni lain yang sedang nyenyak tidur. Beberapa kali juga aku menegur anak perempuanku supaya memperlahankan hentakan kakinya tetapi apabila group yang baru tiba tadi mula lalu-lalang di hadapan bilik kami dengan hentakan kaki yang boleh menggegarkan pintu dan tingkap, aku sudah tidak menghiraukan lagi hentakan kaki anak dan en suami. Aku boleh dengar dengan jelas suara-suara mereka di luar yang meminta bantal dan yang tak berpuashati dengan bilik masing-masing. Biarlah ... aku sudah kepenatan.

Aku mencari-cari plug untuk charge handphone. Ada satu sahaja plug yang telah disambungkan dengan 3-pin plug extension, satu untuk TV dan satu lagi untuk electric kettle. OK ... ada satu plug tak digunakan dan aku pun plug-in charger untuk handphone. Tuuup!! Terkejut betul aku bila plug tersebut meletup dan mengeluarkan bau terbakar. Aku cuba pula plug-plug yang lain, nampaknya extension tu sudah rosak semuanya. Nasib baiklah en suami ada membawa extension plug dan nasib baik juga main plug di situ boleh digunakan lagi, dapatlah aku charge battery handphone yang hampir flat. Ada satu lagi plug kosong jadi aku pun cubalah sambung cable untuk TV. Kalau takde Astro pun, paling-paling channel 1, 2 atau 3 tentu ada kan. Aikk!! Takkan lah TV pun rosak, langsung takde apa-apa. Aduss takpe lah, aku pun dah ngantuk nak tidur ni.

Esok paginya bila aku ke bilik air untuk mandi, puas aku putar-putar kepala paip di sinki tapi hanya setitik-setitik saja air yang keluar. Aku cuba pula buka tap di tepi jamban ... adalah sikit air, kecik, halus jer ... macamana nak mandi ni? Air di shower juga macam nak-tak-nak aje keluar. Kenapa teruk sangat tempat ni? Terpaksalah aku kejutkan en suami supaya ke reception dan dalam masa 5 minit, barulah air shower mula keluar walaupun tak berapa kuat airnya. Dan dari pekerja yang bertugas juga kami dimaklumkan sistem TV di situ rosak (aku tak faham apa maksudnya sistem rosak) tapi lantaklah, kami pun dah nak cepat untuk ke majlis kahwin. Setelah bersiap-siap, pagi tu juga kami check-out sebab aku cuma booked untuk satu malam sahaja. Aku sebenarnya tak perasan yang aku perlukan dua malam di situ. Tapi elok jugalah, ada hikmahnya di sebalik keterlupaan aku .... :)

04 di bukit katil - Google Blog Search

04 di bukit katil - Google Blog Search


Ali Rustam dicabar ahli biasa jawatan ketua <b>di Bukit Katil</b>

Posted: 21 Sep 2013 02:46 AM PDT

MELAKA 21 Sept. - Bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berdepan saingan satu lawan satu dengan seorang ahli biasa, Haron Abdullah dari cawangan Pengkalan Minyak bagi jawatan Ketua UMNO Bahagian Bukit Katil.

Ia diumumkan selepas tamat waktu penyerahan borang pencalonan pukul 5 petang ini. - UTUSAN ONLINE

di negeri melaka - Google Blog Search

di negeri melaka - Google Blog Search


Jerebu <b>di Negeri Melaka</b> | Ku..Ada..Kamu..Nazlyizan

Posted: 21 Jul 2013 06:56 PM PDT

Berikut adalah bacaan IPU Jerebu di Negeri Melaka pada hari ini iaitu 22.07.2013 (isnin) sehingga jam 9.00 pagi ini. IPU mencatatkan kekal berada pada tahap TIDAK SIHAT.
Sebernya dari semalam dah nampak jerebu nie ... Nampaknya jerebu datang menyerang kembali. Diharap kita dapat bersama-sama menjaga kesihatan di bulam Ramadan yang mulia ini. Amin ..

Jawatan Kosong <b>di</b> Perkhidmatan <b>di</b> Bawah Pentadbiran Kerajaan <b>...</b>

Posted: 17 Sep 2013 07:38 PM PDT

Jawatan Kosong 2013 di Perkhidmatan di Bawah Pentadbiran Kerajaan Negeri Melaka

Jawatan Kosong 2013: Sistem permohonan jawatan kosong ini adalah di bawah bidang kuasa Pentadbiran Kerajaan Negeri Melaka. Permohonan jawatan tetap bagi gred jawatan (17 hingga 54) adalah di bawah bidang kuasa Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA). Pemohon perlu mendaftar di alamat www.spa.gov.my. Bilangan jawatan yang boleh dipohon adalah maksimum 3 jawatan.Data pemohon jawatan kosong (Sepanjang Masa) di Pentadbiran Kerajaan Negeri Melaka hanya sahlaku sehingga enam (6) bulan.

Kekosongan jawatan di bawah bidang kuasa Pentadbiran Kerajaan Negeri Melaka adalah seperti berikut:

// ]]>

NAMA JAWATAN

GRED GAJI

R1

G11

KP11

N3

R3

N1

R3

R11

R9

Tarikh tutup: 31 Dec 2013

Sila klik sini untuk maklumat lanjut perjawatan 

Sila klik sini untuk membuat permohonan.

———————————————————————————————-

Jgn ketinggalan utk mendapatkan pemberitahuan jwtn kosong di negeri anda.Isikan langganan email di sini
->> http://bit.ly/QH82aX

———————————————————————————————–

Jawatan Kosong 2013

You can leave a response, or trackback from your own site.

TEH ON CHEW: Isu Program Rintis PPG <b>di Negeri Melaka</b> 2013

Posted: 22 Sep 2013 02:21 AM PDT

Perkembangan Semasa Kajian  Program Rintis PPG 2013
Terima kasih diucapkan kepada Pn Fadzliaton Zainudin atas perjuangan masa depan dan hala tuju  PSS dan GPM-GPM Malaysia. 
ISU GPM AKAN DIMANSUHKAN? 
Izinkan saya memberi sedikit penjelasan terhadap isu yang hangat ini supaya semua GPM faham akan apa yang berlaku dan saya berharap supaya tidak timbul sebarang kekeliruan yang membimbangkan hati dan jiwa GPM.

1. Program Pemantapan Profesion Guru (PPG) mula dilaksanakan pada Ogos 2010. 
Kajian Fasa 1 telah dilaksanakan di Melaka Tengah yang melibatkan 19 sekolah dan 1,171 responden. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti maklumat perjawatan dan pengisian serta fungsi dan skop tugas responden. Kajian seterusnya dilaksanakan pada April 2011 untuk mengkaji Pentadbir dan Guru yang tidak mematuhi Surat Pekeliling Ikhtisas (SPI) yang ditetapkan (dalam kes GPM SPI Bil. 3/2005).

2. Hasil daripada kajian Fasa 1, YAB Menteri Pelajaran (aka TPM) telah mengarahkan supaya Kajian Fasa 2 dilaksanakan pada Jan 2012, untuk mengurangkan beban tugas Guru Tugas Khas (bermaksud GPM, Guru Penyelaras Bestari (GPB) dan Guru Data (mereka mempunyai SPI yang mengatakan mereka mengajar kurang tetapi melaksanakan kerja dalam bidang PSS, Pembestarian Sekolah dan Data) dan menjajarkan tugas Anggota Kumpulan Pelaksana – AKP (bermaksud N17 / PTO dan FT 17).

3. Hasil daripada pembentangan Kajian Fasa 2, YAB Menteri Pelajaran telah memutuskan dalam Mesyuarat JK Pemantapan Profesion Guru (PPG) pelaksanaan Kajian Rintis PPG di 313 sekolah di Melaka mulai Jan – Dis 2013.

4. Objektif utama Kajian Rintis yang sedang berlaku di Melaka sekarang ini adalah untuk mengkaji kesesuaian tugas PERKERANIAN yang dilaksanakan oleh GTK (GPM, GPB dan Guru Data) untuk diambil alih oleh AKP. Selain itu, kajian ini mengenal pasti tugas PROFESIONAL GTK diambil alih oleh JAWATANKUASA (PSS, PEMBESTARIAN DAN MAKLUMAT SEKOLAH) supaya GTK dapat memberi tumpuan kepada PdP.

PEMBETULAN 1: KPM prihatin terhadap beban tugas GTK (Read: GPM, GPB dan Guru Data), BUKAN berhasrat memansuhkan GTK (GPM, GPB, Guru Data).

PEMBETULAN 2: AKP ditugaskan untuk mengambil alih tugas PERKERANIAN yang dilaksanakan oleh GTK. Tugas-tugas professional GTK (yang melibatkan PdP spt. program galakan membaca, literasi maklumat, Sains Perpustakaan, dsb.) diserahkan kepada JAWATANKUASA di sekolah di mana guru-guru di bawah JK tersebut sama-sama berganding bahu membantu menjayakannya spt apa yang dilakukan oleh JK Disiplin, JK Bimbingan dan Kaunseling, dsb. supaya GTK dapat memberi tumpuan kepada tugas profesionalnya (PdP).

PEMBETULAN 3: GTK (GPM, GPB, Guru Data) tidak dimansuhkan. HANYA SPI Bil. 3/2005 untuk GPM dan GPB dan SPI 14/2007 dikecualikan pelaksanaannya di negeri Melaka pada Jan – Dis 2013 (negeri lain tidak terlibat, so business as usual).

PEMBETULAN 4: Sepanjang tempoh Kajian Rintis di Melaka ini, GELARAN JAWATAN GPM, GPB, Guru Data seperti dalam SPI digugurkan tetapi semua program dan aktiviti sepatutnya berjalan seperti biasa melalui JK dengan melantik Guru-Guru Penasihat / AJK Kerja. (personal note: yg ini sy tak berapa setuju la sbb menyentuh sensitiviti GTK dan membuatkan ada di antara mereka yang menolak Kajian Rintis ini).

PEMBETULAN 5: Kepakaran GTK disalurkan melalui sesi khidmat bimbingan (mentoring and coaching) yang bertserusan…. (personal note: yang ini susah nak buat la sbb GTK masuk kelas sepenuh masa. Ini juga saya rasa akan jd penentu kejayaan atau kegagalan Kajian Rintis ini).

Rumusan: Menerima maklumat berkaitan Kajian Rintis ini tidak salah tetapi GPM perlu memastikan kesahihan maklumat tersebut daripada sumber yang berwibawa (praktikkan LITERASI MAKLUMAT). Kita boleh sama ada menyokong atau tidak menyokong Kajian ini atas sebab-sebab yang tertentu mengikut perspektif tertentu tetapi kita tidak perlu bersikap menyalahkan pihak-pihak tertentu. Dalam beberapa siri mesyuarat, Bahagian KPM yang menjaga GTK spt BTP dan BPPDP (EPRD) telah menyatakan kebimbangan terhadap implikasi yang akan berlaku. Akan tetapi itu semua adalah andaian awal (Saya sendiri pernah dikatakan EMOSIONAL dalam hal ini). Yang menjadi penentu adalah hasil KAJIAN RINTIS tersebut. Marilah kita sama-sama berdoa agar kita semua diberikan petunjuk dan berada di jalan yang lurus. Sekian.
 This is not a complain but a reflection on what actually happen in my school.
 AKP pertama (Pn Rosmaria ) berkhidmat dengan baik dari Januari hingga awal Jun 2013.
AKP tukar ke sekolah lain mulai 3 Jun 2013. (atas sebab-sebab tertentu )
Tiada pengganti sehingga 20 Jun 2013. Jadi Pihak sekolah minta Pn Rosmaria tangguhkan pertukaran dan siapkan kerja-kerja data sehingga AKP kedua melapor diri.
AKP kedua (Cik Nur Hazwani ) melapor diri pada 20 Jun 2013 dan kontrak dia di sekolah adalah 3 bulan sehingga 19 September 2013.
Dalam surat kontrak beliau hanya dinyatakan kerja-kerja data sahaja . Tiada sebut tugas-tugas PSS tetapi secara lisan beliau dimaklumkan berkhidmat di perpustakaan.
Jadi beliaupun kerja sehingga 19 Sept 2013. Tiada hasrat untuk sambung kontrak wlaupun ditawarkan oleh pengetua. 
Boleh bayangkantak  apa perasaan kami GTK  (saya dan guru data).
 Mentoring and coaching . Time ! Time ! Effort ! Frustration ! 
Banyaklah sabar dan tabah.
Akhirnya GTK data tak tahan dan talefon JPN ... dan ... AKP diteruskan perkhidmatan ... mungkin sehingga akhir tahun.
Tahun hadapan tukar lagi AKP baru.
Setiap kali tukar AKP,... mentoring dan coaching semula. 

Tugas utama saya tahun ini adalah Guru Tingkatan dan mengajar penuh masa. 
Terpaksa saya berkorban PSS kerana projek Rintis ini.
I can't help but to let go. Even though i love the PSS that i built up over the years.
Well, let's hope and pray that all the schools will be given a S17 AKP and not any fresh contract worker.

04 di lubok china - Google Blog Search

04 di lubok china - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Aug 2013 01:18 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Aug 2013 01:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jul 2013 01:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jun 2013 01:07 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 11 May 2013 01:25 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2013 01:29 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Rozmal bin Malakan: Projek Amal Tandas Surau <b>di Lubok China</b> <b>...</b>

Posted: 15 Feb 2013 01:42 AM PST


Yayasan Amal Malaysia Cawangan N.Sembilan akan mengadakan Program Khidmat Kesihatan Percuma untuk penduduk di Kg Baru Semin, Lubok China, Rembau pada Ahad 24 Februari 2013.
Dalam pada masa yang sama juga Yayasan Amal Malaysia Cawangan N.Sembilan sedang mengumpul dana untuk membina tandas 4 pintu untuk Surau Kg Baru Semin. Bangunan surau telah pun digunakan namun tandas masih belum dibina.
Kepada mereka yang ingin memberikan sumbangan untuk pembinaan tandas Surau Kg Baru Semin ini bolehlah disalurkan melalui akaun berikut :
Nama Akaun : Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan
No Akaun : 05012010047905
atau boleh hubungi Sdr Rozmal bin Malakan, Timbalan Pengerusi Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan di talian 012-2267406 , e-mel rozmal@yahoo.com
Sumbangan juga boleh disalurkan ke akauan Maybank , No Akaun 155126945930

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Mar 2013 01:05 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Warung Pak Mat Goreng Pisang <b>di Lubok China</b>, Melaka - Satu <b>...</b>

Posted: 07 Oct 2012 04:26 AM PDT

Semasa Perjalanan pulang dari Melaka ke Putrajaya
aku telah memilih jalan Pantai Klebang-Sg Udang-Masjid Tanah-Lubok China-Seremban-Rantau-Nilai-Sg Merab-Putrajaya.
Tiba di Lubok China, Melaka jumpa satu warung tepi jalan
bertentangan dengan Klinik Kesihatan Lubok China, Melaka dan sebelah Pos Malaysia Lubok China, Melaka...

Projek Amal Tandas Surau <b>di Lubok China</b>, Rembau - yayasan amal <b>...</b>

Posted: 15 Feb 2013 01:45 AM PST


Yayasan Amal Malaysia Cawangan N.Sembilan akan mengadakan Program Khidmat Kesihatan Percuma untuk penduduk di Kg Baru Semin, Lubok China, Rembau pada Ahad 24 Februari 2013.
Dalam pada masa yang sama juga Yayasan Amal Malaysia Cawangan N.Sembilan sedang mengumpul dana untuk membina tandas 4 pintu untuk Surau Kg Baru Semin. Bangunan surau telah pun digunakan namun tandas masih belum dibina.
Kepada mereka yang ingin memberikan sumbangan untuk pembinaan tandas Surau Kg Baru Semin ini bolehlah disalurkan melalui akaun berikut :
Nama Akaun : Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan
No Akaun : 05012010047905
atau boleh hubungi Sdr Rozmal bin Malakan, Timbalan Pengerusi Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan di talian 012-2267406 , e-mel rozmal@yahoo.com
Sumbangan juga boleh disalurkan ke akauan Maybank , No Akaun 155126945930

Rozmal bin Malakan: Janji BN menubuhkan Galeri Islam <b>di</b> N <b>...</b>

Posted: 07 May 2013 04:16 PM PDT

Antara intipati Aku Janji BN peringkat N.Sembilan semasa kempen PRU13 ialah untuk mewujudkan Galeri Islam. Penubuhan Galeri Islam ini ialah satu usaha yang telah lama di tunggu-tunggu bukan sahaja oleh umat Islam di Negeri Sembilan, tetapi orang bukan Islam terutamanya orang Cina.
Ini adalah kerana sejarah Negeri Sembilan juga bermula dengan peranan orang Cina di Negeri Sembilan yang bermula di Rembau. Apabila kerajaan Islam Melaka jatuh ke tangan penjajah Portugis, orang Cina di Melaka telah memboikot untuk berdagang dengan Portugis di pelabuhan Melaka. Orang-orang Cina di Melaka telah berpindah untuk berdagang melalui Sg Linggi dan berlabuh di Lubok China, Rembau. Itulah sebabnya nama tempat ini diberi nama Lubok China.
Anak Bendahara Tun Perak iaitu Tun Zainal Abidin telah menjadi Dato Lubok China pada waktu itu. Kerajaan Islam Rembau pada ketika itu banyak bekerja sama dengan orang-orang Cina dalam hal perdagangan.
Kerajaan Islam Rembau dengan bantuan Orang Asli telah banyak melakukan serangan ke atas Portugis di Melaka selepas kejatuhan kerajaan Islam Melaka dengan membawa senjata canggih pada ketika itu iaitu senapang, meriam dan guloh dari Sumatera.

Rozmal bin Malakan: Projek Amal Tandas Surau <b>di Lubok China</b> <b>...</b>

Posted: 15 Feb 2013 01:42 AM PST


Yayasan Amal Malaysia Cawangan N.Sembilan akan mengadakan Program Khidmat Kesihatan Percuma untuk penduduk di Kg Baru Semin, Lubok China, Rembau pada Ahad 24 Februari 2013.
Dalam pada masa yang sama juga Yayasan Amal Malaysia Cawangan N.Sembilan sedang mengumpul dana untuk membina tandas 4 pintu untuk Surau Kg Baru Semin. Bangunan surau telah pun digunakan namun tandas masih belum dibina.
Kepada mereka yang ingin memberikan sumbangan untuk pembinaan tandas Surau Kg Baru Semin ini bolehlah disalurkan melalui akaun berikut :
Nama Akaun : Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan
No Akaun : 05012010047905
atau boleh hubungi Sdr Rozmal bin Malakan, Timbalan Pengerusi Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan di talian 012-2267406 , e-mel rozmal@yahoo.com
Sumbangan juga boleh disalurkan ke akauan Maybank , No Akaun 155126945930

Warung Pak Mat Goreng Pisang <b>di Lubok China</b>, Melaka - Satu <b>...</b>

Posted: 07 Oct 2012 04:26 AM PDT

Semasa Perjalanan pulang dari Melaka ke Putrajaya
aku telah memilih jalan Pantai Klebang-Sg Udang-Masjid Tanah-Lubok China-Seremban-Rantau-Nilai-Sg Merab-Putrajaya.
Tiba di Lubok China, Melaka jumpa satu warung tepi jalan
bertentangan dengan Klinik Kesihatan Lubok China, Melaka dan sebelah Pos Malaysia Lubok China, Melaka...

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jun 2013 01:15 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2013 01:02 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Warung Pak Mat Goreng Pisang <b>di Lubok China</b>, Melaka - Satu <b>...</b>

Posted: 07 Oct 2012 04:26 AM PDT

Semasa Perjalanan pulang dari Melaka ke Putrajaya
aku telah memilih jalan Pantai Klebang-Sg Udang-Masjid Tanah-Lubok China-Seremban-Rantau-Nilai-Sg Merab-Putrajaya.
Tiba di Lubok China, Melaka jumpa satu warung tepi jalan
bertentangan dengan Klinik Kesihatan Lubok China, Melaka dan sebelah Pos Malaysia Lubok China, Melaka...

04 di serkam - Google Blog Search

04 di serkam - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di serkam</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Aug 2013 01:24 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di serkam</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Aug 2013 01:37 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di serkam</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jul 2013 01:04 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Bina lebih banyak kelong <b>di Serkam</b> - Utusan Online

Posted: 15 Aug 2011 05:49 PM PDT

Bina lebih banyak kelong di Serkam


Amran Mohd. Zan (kanan) menunjukkan ikan jenahak dan ikan kerapu bersaiz besar yang berjaya ditangkap di kawasan sekitar kelong miliknya.


JASIN 15 Ogos - Kelong memancing mampu menjadikan Serkam sebagai destinasi tumpuan orang ramai khususnya bagi kaki pancing dari luar negeri ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Serkam, Datuk Ghazale Mohamad (gambar) berkata, aktiviti memancing di atas kelong menjadi kegiatan yang semakin menarik perhatian dan boleh diketengahkan sebagai produk pelancongan baru di daerah ini.

Menurutnya, memandangkan Serkam terletak di kawasan pantai, ia merupakan antara kelebihan untuk membangunkan lebih banyak kelong.

''Ini bukan sahaja boleh menjadikan Serkam terkenal sebagai destinasi kaki pancing tetapi lebih penting lagi, nelayan boleh menjadikan aktiviti ini sebagai sumber pendapatan tambahan mereka.

''Kita cadang bantu pengusaha sedia ada untuk membaiki kemudahan yang ada di samping mengajak lebih ramai nelayan mengusahakan kelong memancing," katanya ketika dihubung di sini, baru-baru ini.

Menurutnya, kelong memancing wajar dibangunkan memandangkan Serkam tidak mempunyai banyak produk pelancongan yang boleh ditonjolkan bagi menarik minat pelancong ke daerah itu.

Ghazale yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengangkutan, Penerangan, Perpaduan dan Pengguna berkata, setakat ini, kelong yang terdapat di Serkam diusahakan oleh pihak persendirian.

Sehubungan itu, katanya, persatuan nelayan di daerah itu dicadang mengemukakan surat permohonan bagi menaik taraf kelong sedia ada yang menternak kupang kepada kelong memancing.

''Dengan permohonan melalui persatuan nelayan mereka boleh mendapat peruntukan dari Jabatan Perikanan negeri dan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) negeri,'' ujarnya.

Bagaimanapun, katanya, usaha untuk membangunkan kelong perlu dibuat sempurna dengan menyediakan kemudahan pelantar yang kukuh, kemudahan tempat tidur, dapur, tempat duduk dan tandas.

''Setakat ini, terdapat tiga kelong di Serkam iaitu dua di Kampung Pulai dan satu di Sempang,'' ujarnya.

ads