Ahad, 11 Mac 2012

04 di machap - Google Blog Search

04 di machap - Google Blog Search


Lagi ceramah diganggu, Nurul nyaris jadi mangsa « ""Renunglah <b>...</b>

Posted: 26 Feb 2012 10:29 PM PST

Dari Malaysiakini

Satu lagi usaha mengganggu ceramah Pakatan Rakyat dilaporkan malam semalam dan kali ini kejadian berlaku di Felda Lepar Hilir I, Gambang, Pahang.

Kali ini, yang nyaris menjadi mangsa kali ini adalah Pengarah Komunikasi PKR Nik Nazmi Nik Ahmad (bawah, kiri) dan Naib Presiden parti itu, Nurul Izzah Anwar.

NONECeramah itu didakwa diganggu oleh ahli Umno yang dengan senagja memasang pembesar suara di sebuah kedai kopi di mana Nurul Izzah dan Nik Nazmi dijadual berucap mulai jam 9 malam hingga tengah malam.

"Pemimpin PKR tempatan telah mendapat kelulusan polis untuk kita berucap … tetapi sebelum majlis bermula mereka menerima ugutan menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) yang mahu mereka membatalkan ceramah itu.

"Sepanjang ucapan saya kira-kira 20 hingga 30 minit, mereka memainkan lagu dan muzik dengan kuat bagi mengalihkan perhatian orang ramai.

"Pada mulanya, kami sangka bunyi itu datangnya dari konsert, kemudian, kami dapati bahawa mereka sebenarnya menganjurkan satu sesi karaoke," katanya.

Keadaan semakin tidak terkawal apabila tiba giliran Nurul Izzah untuk berucap, kata Nik Nazmi, dengan kumpulan itu mula menyerbu ke lokasi ceramah sambil mencaci dan melemparkan kata-kata kesat kepada anak perempuan ketua umum PKR itu.

NONE"Budak-budak muda cuba pukul Nurul Izzah di ceramah kami di Felda Lepar Hilir. Saya dan Nurul Izzah diiringi polis keluar untuk elak samseng Umno," kata Nik Nazmi.

Nurul Izzah (kanan) pula dalam raeksi awalnya berkata beliau bersyukur kerana selamat tetapi memberi jaminan tidak akan gentar dengan gelagat liar berkenaan.

"Bersyukur pulang dgn selamat. Moga teman-teman di Felda Lepar Hilir juga bertahan dan bersemangat walaupun samseng-samseng Umno berlagak liar, ugut fizikal.

"Tangan (penumbuk) hanya beberapa inci dari (wajah) saya," katanya di Twitter pada jam 1 pagi ini.

Skim penempatan Felda itu terletak di kawasan parlimen Paya Besar dan kini dipegang oleh Abdul Manan Ismail dari Umno.

Sehubungan itu, Nik Nazmi dan Nurul Izzah akan membuat laporan di balai polis Merchant Square berdekatan ibu pejabat PKR pada jam 3 petang hari ini.

adam chew kwong wah jit poh journalist fracas in penang himpunan hijau rallyKejadian itu hanya salah satu daripada siri gangguan dalam beberapa bulan kebelakangan ini apabila pemimpin Pakatan cuba menggempur kubu-kubu BN, khususnya Umno menjelang pilihan raya umum akan datang.

Semalam, perhimpunan solidariti Himpunan Hijau di Sudut Pidato, Padang Kota, Esplanade yang dihadiri Ketua Menteri Lim Guan Eng turut diganggu oleh kumpulan yang dianggotai oleh pemimpin Pemuda Umno dan kumpulan pendesak Melayu, PERKASA.

20 Februari lalu, kereta Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim diserang dengan lontaran batu, kayu dan mercun sehingga kemek dan cerminnya pecah ketika berceramah di Jalan Mersing, Sembrong.

NONE13 Februari pula kunjungan Anwar ke Felda Tun Ghafar Baba, di Machap,  Alor Gajah juga dicemari oleh penyokong Umno yang mengganggu ceramah beliau.

Awal bulan ini pula sekatan jalan raya didirikan daripda menghalang pemimpin dan penyokong Pakatan daripada menghadri ceramah yang dijadualkan di kubu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Pekan.

WARTA KERAJAAN RAKYAT: Nyaris jadi mangsa Umno

Posted: 06 Mar 2012 05:29 PM PST

Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar memberi keterangan kepada tiga pegawai polis dari Kuantan berhubung siasatan insiden pada 26 Fenruari lalu yang mana beliau nyaris menjadi mangsa ditumbuk oleh samseng semasa ceramahnya di Felda Lepar Hilir 1, Gambang, Pahang.

NONESelain Nurul Izzah, turut memberi keterangan, ialah suaminya, Raja Ahmad Shahrir Iskandar dan Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad.

Turut mengiringi ketika keterangan diambil ialah peguam N Surendran yang juga merupakan Naib Presiden PKR.

"Kita ada Surendran yang membantu menerangkan semula soalan semasa kejadian itu," kata Nurul pada sidang media selepas keterangan di ambil di ibu pejabat PKR, petang semalam.

Pada kejadian itu, PKR mendakwa ceramah mereka diganggu oleh ahli Umno yang dengan sengaja menganjurkan sesi karaoke dan memasang pembesar suara di sebuah kedai kopi di mana Nurul Izzah dan Nik Nazmi dijadual berucap.

NONEKetika giliran Nurul Izzah berucap, "budak-budak muda" dari Umno itu dikatakan mula menyerbu ke lokasi ceramah sambil melemparkan kata-kata kesat kepada anak perempuan Ketua Umum PKR itu. Beliau kemudiannya terpaksa diiringi polis bantuan Felda meninggalkan kawasan berkenaan.

Bagaimanapun dakwaan itu dinafikan oleh Umno. Menurut ADUN Lepar Mohd Shohaimi Jusoh, lelaki yang dituduh cuba menyerang Nurul Izzah itu sebenarnya cuba "melindungi" naib presiden PKR itu.

Tindakan susulan

Katanya, pembantu beliau Asrullah Effendi Abdullah cuba merampas mikrofon dari Nurul Izzah bagi menghalang ahli parlimen PKR itu daripada terus berucap atas alasan penduduk tempatan yang membantah acara itu semakin tidak dapat dikawal.

NONE"Beliau mahu menyelamatkannya sebelum kumpulan belia itu menyerbu ke pentas. Jadi beliau merampas mikrofon supaya Nurul Izzah berhenti daripada bercakap. Beliau takut kerana akan dipersalahkan jika berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini," kata Mohd Shohaimi.

Pada sidang medianya, semalam, Nurul Izzah berkata, beliau turut disoal mengenai insiden pada malam kejadian, persekitaran, dan reaksi mereka yang membuat provokasi dengan tindakan mereka memainkan muzik dengan kuat sebelum ceramah bermula

Selain itu, katanya, tindakan susulan terhadap kes seperti ini adalah penting bagi penguatkuasa undang-undang seperti polis untuk menunjukkan komitmen dan memastikan bahawa tindakan yang sewajarnya dapat diambil.

NONE"Apa yang penting di sini ialah tindakan susulan kerana apabila penguat kuasa undang-undang seperti polis menunjukkan komitmen bagi memastikan tindakan sewajarnya diambil.

"Tidak kira apa bentuk ancaman atau serangan, sama ada secara fizikal atau mental, ke arah mana-mana individu dan tidak hanya pemimpin-pemimpin politik, "katanya.

Kes ini disiasat di bawah Seksyen 148, Kanun Keseksaan kerana merusuh.

Menjadi-jadi

Sejak kebelakangan ini, gangguan ke atas acara dan ceramah yang diadakan oleh pemimpin Pakatan Rakyat yang cuba menggempur kubu-kubu BN, khususnya Umno menjelang pilihan raya umum akan datang, semakin menjadi-jadi.

NONEPada 26 Februari lalu, Himpunan Hijau 2.0 yang diadakan di Pulau Pinang sebagai sokongan solidariti membantah keputusan kerajaan membenarkan loji pemprosesan nadir bumi milik Lynas Advanced Material Plant (Lamp) beroperasi di Gebeng, Pahang diganggu.

Dalam kejadian itu, beberapa ahli Umno dan kumpulan pendesak Melayu, PERKASA terus mengganggu acara yang dijalankan itu. Ia berakhir dengan dua wartawan cedera. Seorang daripada mereka terpkasa menerima lapan jahitan.

20 Februari lalu, kereta Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim diserang dengan lontaran batu, kayu dan mercun sehingga kemek dan cerminnya pecah ketika berceramah di Jalan Mersing, Sembrong.

NONE13 Februari pula kunjungan Anwar ke Felda Tun Ghafar Baba, di Machap,  Alor Gajah juga dicemari oleh penyokong Umno yang mengganggu ceramah beliau.

Awal bulan lalu pula sekatan jalan raya didirikan daripda menghalang pemimpin dan penyokong Pakatan daripada menghadri ceramah yang dijadualkan di kubu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Pekan.

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


iGossip by Rizal: --> Jom Tengok Pusaran <b>di Tanjung Tuan</b>!

Posted: 03 Feb 2012 12:47 AM PST


It was the a program held my Administration of Students Affair of IPG-International Languages Campus. The main program was kayaking and we had to pay RM35 each. Unfortunately I couldn't find any photo during kayaking activity.
Early in the morning...our journey took more than an hour from KL to Port Dickson. We stopped for a while at petrol station to withdraw money and buy snacks.
At time we arrived, the shore was empty, surut habis...haha, so we had to wait for the sea level to rise. I hate tide lol. Only then, we were able to do kayaking.
 Srikandi...All of them are now teaching; Kajian Sosial and French.
The Otai...The guy in blue is Mr. Thahir Kamaruzzaman. He was once the officer at the administration and he retired last year. Such a great, humble and friendly man.
 Me...Muhamad Rizal bin Sadiman.
We were on our way heading towards Tanjung Tuan or Cape Rachado (the name was given by the Portuguese) to see the famous legendary 'pusaran' or whirlpool.
The front gate of Tanjung Tuan. We were supposed to pay RM1 each but we were lucky that day for not needing to pay the entrance fee. Alhamdulillah...
 This is the lighthouse of Tanjung Tuan.
We were very happy after 20 minutes of walking. The weather was totally hot! The sun was very mean that day but we were meaner lol. By making this far was an achievement of a lifetime haha.
Can you see the whirlpools? I couldn't, so unfortunate. According to myth, there was a fisherman managed to get through the brutal whirlpools. He was the only one who survived while the others were nowhere to be found. They all went messing. The whirlpoosl is said to be brutally rotate during fool moon. Hair-raising ha?
 Some of us were posing like models of the magazine.
 While some were just sitting overthere, doing nothing; we were actually hiding from the sunlight.
 Heading back to the shore.
The final blow is the photo of us together. There we 40 of us actually but some couldn't make here. Anyway, thanks to Aman Rasidi for the photos. It was a splendid experience indeed.

Wanna know more about Port Dickson and this awesome spot, do visit this travel blog; Travelog air & sha.

Hope you get it...till then, that is how

04 di bukit katil - Google Blog Search

04 di bukit katil - Google Blog Search


.: [Video] Penceramah UMNO mengamuk <b>di Bukit Katil</b>

Posted: 11 Dec 2011 09:00 AM PST

Seperti kebiasaaan, setiap kali ceramah PAS di Bukit Katil, pasti akan ada gangguan dari UMNO. Biasanya mereka akan turut mendirikan khemah untuk berceramah di sebelah dengan hanya beberapa meter sahaja jaraknya dari kawasan ceramah PAS di adakan. Kalau anda mahu tahu betapa buruk dan biolnya perangai penceramah UMNO yang berceramah (termasuk 'usetaz' upahan UMNO)..anda tengok sahaja video ini..! layannnn....

di negeri melaka - Google Blog Search

di negeri melaka - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Pejabat Pembangunan <b>Negeri Melaka</b> (ICU)

Posted: 06 Mar 2012 07:40 AM PST

jawatan kosong icu

Ringkasan: Sebagai sebuah agensi utama di Negeri, PPNM berperanan dalam memantau, menyelaras dan menilai projek pembangunan termasuk projek khas dan penyelarasan program-program pembasmian kemiskinan. Dalam masa yang sama, PPNM berpegang teguh kepada dasar-dasar dan polisi kerajaan serta mendukung Gagasan 1Malaysia "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan".

ICU Melaka kini mempelawa individu yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan berikut:

Jawatan Kosong:

1. Pembantu Jurutera

Tarikh Tutup Permohonan: 9 Mac 2012

Dapatkan iklan jawatan dan cara memohon disini.

Artikel-artikel yang berkaitan:

Frasa carian yang berkaitan:

04 di lubok china - Google Blog Search

04 di lubok china - Google Blog Search


Rumah Warisan <b>Lubuk China</b> Melaka | Penyelia DUN Bukit Baru

Posted: 08 Mar 2012 01:33 AM PST

Jika dilihat pada papan tanda ini rumah warisan ini telah dikonsevasi oleh Muzium Negeri Melaka dan diwartakan sebagai Rumah Warisan yang terletak di Lubuk China, Melaka.
Ketika menyelurusi laluan tersebut saya perhatikan keadaan rumah tersebut terbiar begitu sahaja, dipenuhi semak-samun seolah-olah tidak dikonvervasi dengan betul.
Papan tanda juga telah berlumut dan pintu pagar dipenuhi pokok-pokok liar yang menjalar.
Tentunya Muzium Negeri Melaka telah mengeluarkan perbelanjaan untuk mengkonservasi rumah ini. Rumah ini mempunyai ciri-ciri rumah melayu asli Melaka. 
Usaha untuk mengkonservasi rumah sebegini adalah satu usaha yang bagus, cumanya ia perlu sentiasa diselenggara dengan baik bagi menarik pengunjung dalam ataupun luar negeri.

ads