Ahad, 10 Mac 2013

04 di ramuan china - Google Blog Search

04 di ramuan china - Google Blog Search


Dakwah Siti Hajar Menuju Detik Kematian (Kisah Benar)

Posted: 10 Mar 2013 07:56 PM PDT

Kisah ini diambil dari kisah benar seorang pelajar yang bernama Siti Hajar Binti Ahmad Sabir yang kini telah kerahmatullah berjumpa Ilahi. Sama-sama kita membaca kisah-kisah terakhir beliau sebelum pergi dan sedekahkan surah Al-Fatihah untuk adik Siti Hajar. Semoga rohnya dicucuri rahmat Allah subhanahua Taala.
"Mak tulis ya, biar tak lupa, nanti akak sendiri yang akan ceritakan. Tapi kalau umur akak tak panjang, emak ceritakanlah bagi pihak akak." 

Itu antara permintaan terakhir Siti Hajar Ahmad Sabir, 20, pelajar Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTEM) yang bertarung nyawa selama dua minggu di Hospital Melaka selepas terbabit dalam kemalangan di Solok Duku, Masjid Tanah, di sini,6 Januari lalu, kepada ibunya, Noraini Che Mat, 46.

Kisah kecekalan Siti Hajar yang menghembuskan nafas terakhir pada jam 9.20 pagi, 20 Januari lalu, menarik perhatian ramai apabila rentetan pengalaman hari-hari terakhir arwah tersebar di laman sosial Facebook selain turut dikongsi menerusi blog dan forum di Internet.

Noraini berkata, kisah hari-hari terakhir arwah pada asalnya adalah kandungan SMS diberikannya kepada rakan Siti Hajar, Nur Nadia Zakaria, 22.

Menurutnya, ia kemudian dimuat naik ke blog milik Nur Nadia untuk dikongsi bersama rakan lain.

"Disebabkan arwah dimasukkan ke wad rawatan rapi (ICU), tidak ramai dapat menziarahinya, sebab itu saya berkongsi keadaan Siti Hajar setiap hari dengan Nadia. 

"Malah, arwah sendiri mahu pengalamannya yang menerima bantuan Allah sepanjang terlantar di hospital dikongsi bersama orang lain kerana baginya itu dakwah terakhir yang dapat disampaikan sebelum meninggal dunia," katanya ketika ditemui di rumah bapanya, di sini, semalam.

Siti Hajar terbabit dalam kemalangan pada 6 Januari lalu apabila kereta Perodua Myvi yang dinaiki mangsa ketika dalam perjalanan pulang ke UTeM dari rumah datuknya, Ab Jamal Kudus, 68, di Ramuan China Kechil, Lubuk China terbabas. 

Kemalangan itu mengakibatkan Siti Hajar patah kaki kiri dan berisiko lumpuh selepas tulang belakangnya retak dan saraf tunjangnya cedera. Turut bersamanya di dalam kenderaan itu ialah tiga rakan sebayanya iaitu Wan Norsolehah Gaberan yang memandu, Azizue Hasnie Abd Zubair, parah manakala seorang lagi, Tasnim Kamardin @ Kamaruddin cedera ringan.

Noraini berkata, sepanjang dirawat di hospital, Siti Hajar yang juga anak sulung daripada tujuh beradik tidak pernah menyesali nasib menimpanya, sebaliknya menganggap setiap yang berlaku sebagai nikmat daripada Allah SWT.

Dia berkata, minggu pertama selepas kemalangan arwah menunjukkan tindak balas positif dan ditempatkan di wad biasa selepas keadaannya semakin stabil.

"Apabila dia semakin sihat saya terangkan keadaan kesihatannya yang akan lumpuh sementara kerana saraf tunjangnya cedera, tiada air mata setitis pun keluar sebaliknya arwah cukup tenang dan reda.

"Namun, masuk minggu kedua, keadaan kesihatannya makin merosot kerana beberapa organ gagal berfungsi akibat kecederaan saraf tunjang, namun tidak sedikit pun dia mengeluh, sebaliknya reda dengan apa yang berlaku," katanya.

Arwah turut beberapa kali memberikan petanda akan meninggalkan mereka sekeluarga seperti terhidu bau wangi dan mendengar seruan seakan-akan memanggil namanya.

Noraini berkata, pada 19 Januari lalu keadaan arwah semakin kritikal apabila disahkan ususnya bocor, buah pinggang tidak berfungsi dan paru-parunya dijangkiti kuman.

"Keesokan hari tepat jam 9.20 pagi Siti Hajar menghembuskan nafas terakhir di dalam dakapan saya dan suami, Ahmad Sabir Ibrahim, 48," katanya.
Diari lanjut beliau . . . KLIK SINI 

04 di durian tunggal - Google Blog Search

04 di durian tunggal - Google Blog Search


Jawatan Kosong – Production Assistant - Iklan di Mudah PERCUMA

Posted: 06 Dec 2012 05:22 PM PST

We are the 'plant people' and we are established since 2001. GREENERY GARDEN takes the opportunity in inviting you to start a 'Floral Affair' with us. Let us enhance your corporate and business image with our Excellent selection of fine foliagefresh plants.Indoor plants not only act as quick decorating tool to officers or residences, but they also help to clean the environment around them. Indoor plants…


04 di tanjung tuan - Google Blog Search

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


Raptors Watch 2013 at <b>Tanjung Tuan</b> | asahjaya&#39;s place

Posted: 10 Mar 2013 03:03 PM PDT

Raptors Watch 2013 event by the Malaysian Nature Society

Raptors Watch 2013 event by the Malaysian Nature Society

It is the time of the year for the flight back to the north.  The Malaysian Nature Society just had its yearly festival-like event called Raptors Watch, a combination of scientific study as well as nature awareness about the birds and its habitat to the general public at large on the 9th and 10th of March this year at Tanjung Tuan, Malacca.  Birds of prey from as far away as Siberia making their trip back to the north and Tanjung Tuan happens to be in their flight path

Tanjung Tuan Lighthouse, the oldest in the Malaysian Peninsula

Tanjung Tuan Lighthouse, the oldest in the Malaysian Peninsula

Volunteers and researchers observe and count these high flying birds to keep track of the species and population numbers.  The general public gets to know them better and be aware of their natural habitat.  As for nature photographers, time to work the shutters.  The best time to watch is said to be between 10.30 am to about 1.00 pm and it depends on the weather.  These birds are not marathon flyers and they need the thermal column to aid them to fly over from Sumatra crossing the Straits of Malacca to the west coast of peninsula Malaysia.  This was my first time being present at the MNS Raptors watch and I arrived at Tanjung Tuan late and almost at the tail end of the prime time.  As a result, I did not have the opportunity to shoot the birds flying low at close range at the top of the hill just next the oldest lighthouse in peninsula Malaysia, the Tanjung Tuan Lighthouse.  It was just a day trip, but since the migratory season is still on, I might be back soon.

Raptors rising with the thermal

Raptors rising with the thermal

For the record, some of the birds of prey that can be observed at Tanjung Tuan are Japanese Sparrowhawk, Chinese Goshawk, Black Baza, Osprey, Grey-face Buzzard, Eastern Marsh Harrier, Oriental (Crested) Honey Buzzard, Changeable Hawk Eagle, Crested Serpent Eagle, Greater Spotted Eagle plus local residents the Brahminy Kite and White-bellied Sea Eagle.

The festival-like event

The festival-like event

Pre-U students of SMK Munshi Abdullah, Malacca

Pre-U students of SMK Munshi Abdullah, Malacca

04 di masjid tanah - Google Blog Search

04 di masjid tanah - Google Blog Search


Sekitar program Seniman Rakyat <b>di Masjid Tanah</b> | Melaka Merdeka

Posted: 06 Jan 2013 05:00 PM PST

734669_267348953393129_315764064_nSebahagian AJK Negeri yang hadir.545037_267344756726882_214111573_nPembida utama yang membeli kartun sebanyak RM1,000.  Yang meneriknya gambar dan wang yang diterima oleh Zunar telah diserahkan kepada Cabang Masjid Tanah227657_267351746726183_485107037_nSelain Ito, penyajak Pyanhabib dan kartunis Rosnaniza turut hadir

04 di bukit katil - Google Blog Search

04 di bukit katil - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: Saifuddin : Penyokong PR dilarang tindak <b>...</b>

Posted: 09 Mar 2013 05:24 AM PST

Berikut hanyalah sebahagian kecil punca segala masalah yang melibatkan kehilangan wang dan harta negara sejak umno/BN berkuasa lebih setengah abad yang lalu. Namun, jika dikumpul, ianya mencecah ratusan billion Ringgit wang milik Rakyat yang telah diselewengkan oleh kerajaan umno/BN.

1. Skandal PKFZ yang melibatkan duit Rakyat sebanyak RM12.7 billion.

Tun Dr Ling Liong Sik mengaku tidak bersalah di atas dua pendakwaan di bawah Seksyen 418 dan 417 Kanun Keseksaan atas tuduhan memperdayakan Jemaah Menteri berhubung projek bernilai RM12.7 bilion itu. Bekas Presiden MCA ini dituduh memperdayakan Jemaah Menteri untuk bersetuju meluluskan pembelian 999.5 ekar tanah milik koperasi nelayan Melayu di Pulau Indah pada harga RM25 satu kaki persegi dengan kadar faedah 7.5 peratus, iaitu nilai yang jauh lebih tinggi dari nilai sebenar di pasaran. Beliau juga mengeluarkan surat sokongan mengarahkan projek PKFZ ini diserahkan kepada syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd, milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Dato Seri Tiong King Sing.

2. Komisen pembelian kapal selam sebanyak RM500 juta.

  • Harga asal pembelian: €1.14 billion (RM4.52 billion)
  • Kos Senggaraan jangka panjang: €999.15 juta (RM3.964 billion) kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Permohonan tambahan daripada Kementerian pertahanan pada Sidang Belanjawan 2011

  • RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene
  • RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).
  • Sebelum ini, kerajaan sudah membayar €999.15 juta (RM3.964 billion) - Rujuk di atas.

3. Kerugian pembelian aset oleh Sime Darby RM1.6 billion.

  • Kerugian akibat lebihan kos berjumlah kira-kira RM1.6 bilion, membabitkan projek minyak dan gas Bulhanine dan Maydan Mahzam di Qatar serta projekhidroelektrik Bakun.


4. Menanggung kerugian (bailout) Konsortium Perkapalan Berhad milik Mirzan Mahathir sebanyak RM1.7 billion.

  • MISC (anak syarikat Petronas) telah diarahkan oleh Mahathir (PM ketika itu) untuk membeli aset Konsortium Perkapalan Berhad dengan pembiayaan sebanyakRM1.7 billion bertujuan menyelamatkan syarikat perkapalan milik anak beliau, Mirzan.

5. Kos senggaraan Paya Indah Wetland RM88 juta.

6. Kerugian Pos Malaysia (Transmile) RM5460 juta.


7. Perjanjian pembelian Eurocopter sebanyak RM1.67 billion.

  • Harga ditawarkan oleh Eurocopter Malaysia yang dipilih oleh kerajaan: RM1.67 billion
  • Harga Kelowna Flightcraft untuk helikopter alternatif: RM865 juta (Kerajaan dapat menjimatkan RM805 juta)

8. Kos pembaikan bumbung Stadium Terengganu yang runtuh sebanyak RM292 juta.

9. Kos memperbaiki kerosakan MRR2 sebanyak RM70 juta

10. Akaun bil terlebih bayar Maybank sebanyak RM4 billion.

11. Tumbuk-rusuk (kickbacks) kepada Ng Yen Yen di Kementerian Pelancongan RM10 juta.

12. Kos membeli tiga buah lukisan oleh MAS sebanyak RM1.5 juta.

13. Lebihan bayaran oleh Kementerian Belia dan Sukan sebanyak RM8.4 juta.

14. Perbelanjaan Kompleks Sukan gajah putih di London sebanyak RM70 juta.

15. Baikpulih bangunan MATRADE sebanyak RM120 juta.

16. Kos minyak dan senggaraan jet kegunaan PM sebanyak RM200 juta.

17. Hutang tidak dapat dituntut InventQ sebanyak RM228 juta.

18. Membayar gantirugi pembatalan Jambatan Bengkok sebanyak RM257 juta.

19. Kerugian dalam urusniaga penjualan Augusta sebanyak RM510 juta.


20. Nilai kehilangan pendapatan kerajaan daripada Approved Permit (AP) yang dikeluarkan bagi tempoh setahun sebanyakRM1.8 billion.

21. Senggaraan kapal-kapal selam KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Rzak (akan dijadikan artifak Muzium Negara) sebanyak RM4.1 billion.

22. Pembinaan dan senggaraan PSC Naval Dockyard Lumut sebanyak RM6.75 billion.

23. Dua skandal Bank Bumiputra pada wal 1980-an sebanyak US$1 billion dengan anggaran nilai kerugian pada 2008 sebanyak RM3.2 billion.

24. Kegagalan Maminco dalam percubaan menguasai pasaran timah dunia pada tahun 1980-an dipercayai mengakibatkan kerugian bernilai US$500 juta. (RM1.6 billion)

25. Bertaruh dalam niaga kewangan pasaran hadapan luar negara menyebabkan Bank Negara Malaysia kerugian RM30 billion pada tahun 1990-an.

26. Kerugian Perwaja Steel sebanyak US$800 juta (RM2.56 billion).

27. Menggunakan dana awam sebanyak RM10 billion dalam operasi Valuecap Sdn Bhd untuk melonjakkan nilai harga pasaran saham.

28. Skandal kewangan Bank Islam yang melibatkan kerugian RM700 juta.

29. Penjualan MV Augusta dengan harga €1 (1 Euro) mengakibatkan kerugian sebanyak €75.99 juta (RM348 juta) - sama seperti No. 18?

30. Kehilangan royalti Wang Ehsan Terengganu sebanyak RM7.4 billion (antara tahun 2004 – 2007)

31. Sejak penubuhan Petronas Philharmonic Orchestra selama lebih 10 tahun yang lalu, ia telah menelan perbelanjaan sebanyak RM500 juta denga RM1 juta setahun dibayar sebagai gaji dan imbuhan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

32. Yuran Penasihat: Mahathir telah dibayar RM180,000, Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Kemajuan Wanita) RM404,726 dan Abdul Hamid Othman (Agama) RM549,675 pada setiap tahun.

33. Kerajaan telah membelanjakan RM3.2 billion untuk pelaksanaan program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sepanjang lima tahun pertama pelaksanaannya. Daripada jumlah tersebut, kerajaan telah membayar RM2.21 billion untuk membeli pelbagai kelengkapan teknologi, maklumat dan komunikasi (ICT) namun tiada sebarang perincian perbelanjaan pernah ditunjukkan.

Kerajaan telah membayar RM6k bagi setiap komputer laptop/notebook yang dapat diperolehi di pasaran dengan harga di bawah RM3k. Beberapa konsortium telah ditubuhkan semata-mata untuk 'mengendali secara atas-angin' pengagihan segala peralatan dan perkakasan berkenaan. Kini, kebanyakan peralatan dan perkakasan telah menjadi milik anak guru-guru yang terlibat dengan PPSMI.

34. Komisen yang telah dibayar kepada dua buah syarikat persendirian yang mengendalikan pembelian kapal selam Scorpene iaitu Perimeker Sdn Bhd dan IMT Defence Sdn Bhd berjumlah RM910 juta. Ada kaitan dengan No. 2.

35. Kerajaan membuat bayaran RM300 juta sebagai ganti rugi yang dibayar kepada Gerbang Perdana kerana pembatalan pembinaan Jambatan Bengkok yang bernilai RM1.1 billion.

36. RM1.3 billion telah dibazirkan dengan pembinaan kemudahan kompleks gajah putih 'Customs, Immigration and Quarantine' (CIQ) apabila projek Jambatan Bengkok dibatalkan.

37. Membelanjakan RM100 juta untuk kerja-kerja baik-pulih dan kebocoran Bangunan Parlimen Malaysia.


38. Program Angkasawan Negara yang menelan belanja – RM40 juta

39. Dianggarkan sebanyak RM500 juta setahun dibelanjakan untuk Latihan Khidmat Negara

40. Menanggung kerugian Eye of Malaysia – RM30 juta dan RM5.7 juta dalam bentuk pemberian tiket percuma.

41. Menanggung kerugian sebanyak RM2.4 juta untuk pembelian dakwat kekal

42. Pada September 2006, Samy Velu mengumumkan bahawa kerajaan telah membayar ganti rugi berjumlah RM38.5 billion kepada 20 buah syarikat pengendali lebuhraya. Sembilan syarikat pengendali tol lebihraya menerima durian runtuh berjumlah RM380 juta daripada kenaikan kadar tol pada tahun 2008 sahaja.

43. Tumbuk-rusuk (kickbacks) sebanyak RM32 juta nilai eksport kayu balak oleh syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak dan ahli keluarganya.

44. Dua kali menanggung kerugian (bailout) oleh Malaysia Airline System (MAS) yang berjumlah sebanyak RM7.9 billion. Pada ketika MAS berhadapan dengan kerugian pada saban tahun, sebanyak RM1.5 juta telah dibelanjakan untuk membeli TIGA buah lukisan untuk menghiasi pejabat pengerusi MAS, Munir Majid. (Berkaitan dengan No. 11)

45. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pengangkutan Putra sebanyak RM4.486 billion.


46. Menanggung kerugian (bailout) STAR-LRT sebanyak RM3.256 billion.

47. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pembetungan Kebangsaan bernilai RM192.54 juta.

48. Menanggung kerugian (bailout) Lebuhraya Seremban-Port Dickson sebanyak RM142 juta.

49. Menanggung kerugian (bailout) Penjara Kuching bernilai RM135 juta.

50. Menanggung kerugian (bailout) Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam sebanyakRM8.3 juta.

51. Menanggung kerugian (bailout) Le Tour de Langkawi sebanyak RM3.5 juta.

52. Agihan secara borong ratusan juta saham di Bursa Malaysia dengan berselindung di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) kepada kroni, kaum keluarga, anak-anak para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.


53. Pindah-milik puluhan ribu hektar tanah-tanah komersial dan konsesi pembalakan kepada anak-anak serta kaum keluarga para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.

54. Kerugian Petronas sejak tahun 1997 apabila menandatangani perjanjian dengan ENAM PENAMA yang tidak didedahkan dalam dagangan hadapan petroleum negara dengan kadar harga murah untuk jangkamasa yang panjang. Apabila harga bahan petroleum meningkat, Petronas kekal menjual kepada ENAM penama ini pada harga murah yang telah dipersetujui.

Dan manusia yang bertanggungjawab mengatur perjanjian dagangan hadapan yang merugikan Petronas dan Rakyat ini adalah merupakan manusia yang paling lantang bersuara sekarang ini - Mahathir Muhamad. Dan beliau ingin kekal menjadi penasihat Petronas hingga mati bagi melindungi identiti ENAM JAHANAM yang menghisap darah Rakyat melalui keuntungan Petronas.

55. RM5700 untuk membeli seunit jek kereta yang berharga RM50. (*)

56. Kenderaan milik kerajaan meneguk setangki petrol bernilai RM113 dalam tempoh beberapa minit. (*)

57. Platform tiang bendera berharga RM990 dibeli dengan harga RM30,000 (*)

58. Thumb drive berharga RM90 dibeli dengan harga RM480 (*)

59. Kabinet simpanan barang berharga RM1,500 telah dibeli dengan harga RM13,500 (*)

60. Pembelian seunit lampu suluh bernilai RM35 telah dibayar dengan harga RM143. (*)

(*) - yang dinyatakan adalah sebutharga untuk SATU UNIT. Kerajaan membeli dalam bentuk pukal antara puluhan hingga ribuan unit item yang sama.

61. Perbelanjaan kempen 1Malaysia yang dibayar kepada APCO sebanyak RM76.8 juta.

62. Membayar subsidi RM17 billion kepada Penjana Tenaga Bebas (IPP)


63. Cincin berlian bernilai USD24 juta untuk Ro$mah --- kononnya pembelian telah dibatalkan – berapa pula jumlah ganti rugi yang terpaksa rakyat bayar?

64. Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta.

65. Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

66. Menggunakan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Danaharta dan Khazanah untuk membeli saham-saham Timedotcom yang tidak laku – kerugian sebanyak RM3.3 billion.

67. Skandal Offshore Petrol Vehicle (PSC-NDSB) – rugi RM6.75 bilion


68. Rosmah sewa bilik hotel RM100,000 satu malam di Burj Al-Arab Dubai!!

69. Rosmah dan Najib sewa penthouse di Hotel Darling di Sydney pada kadar RM65,100untuk sehari semalam.

70. "Lawatan Sambil Belajar" ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh Rosmah and the Gang (FLOM @ First Lady of Malaysia) ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

71. Memperuntukkan dana RM100 juta setahun untuk Rosmah berbelanja dalam projek peribadi 'Permata Negara'nya.

72. Perbelanjaan oleh Rosmah untuk mengendalikan Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang melibatkan 15 orang wanita isteri Ketua-ketua Negara yang majoritinya daripada negara-negara Afrika yang menelan belanja RM4.5 juta untuk tempoh TIGA hari.

73. Kos ubah suai Seri Perdana sebanyak RM12.5 juta.


74. Bil elektrik kediaman rasmi PM dan TPM di Seri Perdana sebanyak RM160,000sebulan.

75. Insinerator di Broga, Semenyih, kerajaan BN yang di atas kebodohan mereka tidak mendengar keluhan rakyat, terpaksa membazirkan berbilion ringgit membatalkan projek tersebut. Insinerator yang seberat 1,500 tan dan menggunakan teknologi 'fluidized bed gasification' yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja RM1.5 bilion (lebih kurang USD395 juta) untuk dibina dan RM200 juta (USD53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

CHECK-LIST INI AKAN TERUS DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA.

Shamsul Iskandar calon KEADILAN untuk Parlimen <b>Bukit Katil</b>

Posted: 09 Mar 2013 06:08 PM PST


BUKIT KATIL 10 MAC: Datuk Seri Anwar Ibrahim mengisytihar Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Pusat, Shamsul Iskandar Mat Akin sebagai calon KEADILAN di Parlimen Bukit Katil.
Berucap pada ceramah Jelajah Merdeka Rakyat di Kampung Bukit Katil, Khamis lalu, beliau berkata Shamsul memiliki karismatik yang tersendiri sebagai pemimpin masa depan.
"Di Bukit Katil, kita putuskan, seorang tokoh muda, memiliki kualiti profesional  berwibawa, berjuang dari universiti dengan memimpin mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa (UIA).
"Maka, kita calonkan Shamsul Iskandar sebagai calon," kata Ketua Umum KEADILAN itu dan disambut sorakan ribuan rakyat.

Dengan nada gurau, Anwar mengingatkan Shamsul supaya tidak mengambil samseng ketika berkempen sekaligus menyindir perbuatan liar samseng Umno BN yang mengganggu program itu.
"Saya nak ingatkan Shamsul, jangan jadi macam Umno BN, pilih samseng dan manusia rendak akhlak untuk berkempen.
"Kalau saya dapat tahu, siap dia!" kata Anwar, berjenaka.

04 di sungai udang - Google Blog Search

04 di sungai udang - Google Blog Search


马六甲民主行动党 DAP MELAKA: Sinar Harian:Tangga Batu <b>...</b>

Posted: 28 Feb 2013 09:23 PM PST


Klebang dan Paya Rumput masih kubu kuat BN?

AMRAN ALI-Sinar Harian 28 Februari 2013

BENARKAH dua kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) di kawasan Parlimen Tangga Batu iaitu Klebang dan Paya Rumput akan jatuh ke tangan Pakatan Rakyat (PR) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) nanti? Persoalan ini menjadi topik hangat dan pelbagai tanggapan dibuat selagi PRU13 belum berlangsung.

Bagaimanapun, PR Melaka awal-awal lagi sudah meletakkan keyakinan tinggi untuk menumbangkan BN di kerusi berkenaan berdasarkan pemerhatian mereka sejak PRU12 lalu.

Di Dun Paya Rumput sendiri, menyaksikan BN memperolehi majoriti yang cukup tipis iaitu 1,894 undi, jumlahnya jauh berbeza daripada majoriti sebelumnya pada PRU 2004 iaitu 6,474 undi.

Manakala Dun Klebang yang diidam-idamkan DAP pula, turut mengalami kemerosotan apabila cuma mencapai majoriti 1,303 undi berbanding sebelumnya 4,177 undi.

Lantaran itu, PR mentafsirkan, situasi itu satu peluang besar buat mereka untuk melebarkan lagi penguasaan DAP di negeri ini setelah menduduki lima Dun dan satu Parlimen di Kota Melaka.

Sekiranya ini berlaku, sudah pasti Parlimen Tangga Batu tidak lagi boleh dianggap sebagai kubu kuat BN sejak persempadanan semula pada 2002.

Terletak kira-kira 10 kilometer dari Bandaraya Melaka, kawasan ini mempunyai empat Dun iaitu Sungai Udang dan Pantai Kundor, selain Klebang serta Paya Rumput, sekaligus menjadi pusat nadi ekonomi kedua terbesar selepas Ayer Keroh.

Tangga Batu diramal bakal menyaksikan pertembungan antara BN dengan PKR bagi merebut kerusi Parlimen, manakala Pas akan bertanding satu kerusi di kawasan Pantai Kundor. DAP pula sekali lagi akan cuba merampas Dun Klebang, sementara dua

Dun lagi iaitu Paya Rumput dan Sungai Udang, BN dijangka bertemu calon PKR.

Di Dun Sungai Udang dan Pantai Kundor, BN dijangka tidak akan berdepan cabaran sukar berbanding Dun Klebang dan Paya Rumput.


PR ambil kesempatan

Baru-baru ini, Setiausaha DAP Melaka, Liou Chen Kuang pernah melahirkan keyakinan  bahawa Klebang akan jatuh ke tangan mereka pada PRU13 nanti.

Menurutnya, sejak isu penambakan laut di sepanjang Pantai Klebang meletus sehingga menjejaskan industri marin terutama nelayan dan pengusaha pembuatan cincalok, rakyat sudah hilang sabar dengan kerajaan sedia ada.
Katanya, ia belum lagi menyentuh soal pengambilan tanah oleh kerajaan yang dianggap menekan rakyat apabila menawarkan jumlah pampasan yang sering tidak masuk akal.

"Kita nampak peluang tinggi untuk PR di Dun Klebang pada PRU akan datang, berdasarkan desakan rakyat sedia ada yang mahukan perubahan secara total kepimpinan di sini.

"Mereka beranggapan kerajaan sedia ada mengamalkan rasuah serta tidak melaksanakan pengurusan yang begitu bagus dan tidak dapat diterima rakyat," katanya.

Menurut Chen Kuang, rakyat di Dun Klebang juga banyak yang kecewa dengan wakil rakyat sedia ada apabila didakwa jarang melawat mereka dan jarang menyuarakan masalah mereka pada setiap kali sidang Dun.

"Tentang keperluan asas seperti longkang dari Bukit Rambai menghala ke Pantai Klebang misalnya yang sehingga kini masih menggunakan longkang tanah biarpun sekian lama rakyat memohon kepada kerajaan supaya ia dinaik taraf, namun tidak lagi berhasil.

"Keadaan itu telah mengakibatkan kekerapan berlakunya banjir kilat sehingga menyebabkan rakyat tidak puas hati.

"Dari segi kebajikan pula ramai penduduk masih belum menerima bantuan kebajikan melalui hasil lawatan kita ke kampung-kampung, khususnya di kawasan Dun Klebang," katanya.

Beliau juga mendakwa, berlakunya peningkatan sokongan orang Melayu terhadap Pas di kawasan berkenaan juga menyebabkan mereka begitu yakin akan berlaku transformasi secara besar-besaran di Dun Klebang.

Pembangunan jejaskan peluang BN
Dilihat dari segi komposisi di Parlimen Tangga Batu, khususnya Dun Paya Rumput, kawasan berkenaan terdiri daripada 60 peratus penduduknya adalah kaum Melayu.

Ketua Penerangan PKR negeri, Hairiz Nordin berkata, pembangunan di kawasan ini terutama kemunculan banyak perumahan-perumahan baru memberi kelebihan buat PR.
"Dilihat secara geografi di kawasan terbabit apabila berlaku pembukaan taman-taman baru apatah lagi pembangunan di kawasan itu jadi kami yakin dengan sokongan kaum Cina kepada PR serta peningkatan undi Melayu yang dijangka meningkat akan menjadi faktor penting berlakunya apa yang direalisasikan ini.

"PRU12 lalu, PR hanya tewas dengan majoriti 1,894 sahaja terhadap BN, ia dilihat satu perkembangan baik untuk PR berikutan selama ini tidak pernah menikmati majoriti yang begitu 'slim'," katanya.
 04 di sungai rambai - Google Blog Search

04 di sungai rambai - Google Blog Search


Sepetang <b>di Sungai Rambai</b> - Gerbang Selatan Melaka <b>...</b>

Posted: 08 Mar 2013 01:20 AM PST

Assallammualaikum wbt,

Salam hari Jumaat, esok cuti! Yeayyyyyyyyyy! hehe

Anda semua pernah dengar Sungai Rambai? Kalau tak pernah, meh nak cerita sikit.. Sumber dari Utusan Malaysia & Wikipedia – Sungai Rambai ni terletak di sempadan Melaka – Muar, dalam daerah Jasin.  Ia dipisahkan dari Muar oleh Sungai Kesang.  Kalau anda berdiri kat atas Jambatan tu, kiranya anda selangkah dari Melaka-Muar.

Dipercayai kampung ini mula didiami sejak awal 1800-an dan penduduk asalnya dari Kampung Tedong, Kampung Serkam dan Kampung Kesang, Muar, Johor.

Kampung Sungai Rambai mendapat nama daripada sebatang pokok rambai yang besar tumbuh di antara Kuala Parit Penghulu dan Parit Sidang Seman dan orang yang bertanggungjawab menamakan Kampung Sungai Rambai ialah Penghulu Dualim pada 1880.

Kini, landskap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Rambai sudah banyak berubah.

Pekan lama Sungai Rambai pula bakal berubah wajah tidak lama lagi apabila ia dinaik taraf menggantikan premis-premis bangunan papan digantikan dengan baru selain menyediakan pelbagai kemudahan awam.

Projek naik taraf itu akan dibangunkan oleh Yayasan Melaka menerusi peruntukan sebanyak RM7 juta dan ia sekali gus menjadikan Pekan Sungai Rambai berwajah baru.

Sungai Rambai mempunyai segala kemudahan asas seperti sekolah, balai raya, klinik kesihatan, balai polis dan sebagainya dinikmati oleh lebih 17,730 orang penduduknya yang terdiri daripada orang Melayu, Cina dan India.

DUN tersebut terbahagi kepada empat mukim iaitu Mukim Sungai Rambai, Sebatu, Semujok dan Merlimau dan ditadbir oleh lapan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

DUN Sungai Rambai mempunyai keluasan tanah seluas 9,214 hektar yang mana 7.218 hektar adalah kawasan pertanian seperti dusun buah-buahan, getah, kelapa sawit, sawah padi, kelapa, pisang dan ternakan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Rambai, Datuk Hasan Rahman banyak memainkan peranan penting untuk membangunkan daerah itu
Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0224&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_01.htm#ixzz2Mw4tXbuf
© Utusan Melayu (M) Bhd

Haaaaaaaa, siapa sangka pekan kecil ni dah berkembang menjadi sebuah perkampungan pelancongan? Saya sendiri terkejut melihat pembaharuan yang dibuat di muara Sungai Rambai.. Dulu cuma ada meda selera, kami sekeluarga selalu pergi makan kupang rebus kat sini.. Sekarang, dah ada jambatan gantung, Laman Belia 1 Malaysia, taman permainan, medan selera & Sungai Rambai River Cruise! Masya-Allah, nampak sangat lama betul saya tak menjenguk muara ni, cuma lalu di situ aje kalau ke Muar :)   Rasanya kali terakhir saya ke muara tu dalam 10-12 tahun yang lepas.. Masa balik kampung bulan Januari lepas, suami ajak saya ke muara tu.. Mula2 cam malas jer, ye la kan, terbayang keadaan tempat tu 10 tahun yang lepas, bukan ada apa2 pun.. huhu.. Tapi sebab suami beria nak pergi, saya pun ikut la dia, bawak adik2 dengan anak saya sekali..  Perjalanan mengambil masa 5 minit aje dari rumah mak saya..

Sungai Rambai Gerbang Selatan Negeri Melaka

Masa sampai kat situ, i cant believe my eyes (ayat skema & poyo) hahah.. Serius la, sangat2 berlainan! Kalau anda pernah ke Sungai Rambai dulu kala, anda pasti tahu perasaan saya kali pertama melihat pembangunan di muara tersebut.. First thing yang saya nampak ialah Jambatan Gantung ni.. hehe.. feeling2 ala2 di Jambatan di Tamparuli kat Sabah(rasa nak tampar saya tak buat statement cam ni.. hak2)

Jambatan Gantung di Sungai Rambai Gerbang Selatan Melaka

Jambatan Gantung di Sungai Rambai Gerbang Selatan Melaka

Sungai Rambai Gerbang Selatan Negeri Melaka 5

Posing kat depan Jambatan Gantung..

Posing kat depan Jambatan Gantung..

Walaupun jambatan gantung ni tak sepanjang mana pun, tapi sebagai warganegara Sungai Rambai yang poyo dan dah lama tak balik kampung, melihat kelainan ini membuat hati teruja sangat! Dan, walaupun saya nampak gagah, saya sangatlah kuman bila naik atas jambatan ni.. bila jambatan bergoyang2, terus rasa gayat, jadi saya naik jambatan tu separuh jalan aje la.. haha..

Sungai Rambai River Cruise
Err.. cam tak yakin jer nak naik bot ni.. haha

Taman Permainan

Taman Permainan

Medan Selera

Medan Selera

Laman Belia Sungai Rambai Gerbang Selatan Negeri Melaka

Laman Belia & Sungai Rambai Gerbang Selatan Negeri Melaka

Daripada muara ini, anda boleh nampak Tengkolok Gergasi ni..

Tengkolok Melayu Gergasi - Sungai Rambai Gerbang Selatan Negeri Melaka Tengkolok Gergasi 2 Sungai Rambai Gerbang Selatan Negeri Melaka

Signboard Selamat jalan jumpa lagi MDJ

Amacam? memang lain betul kan Sungai Rambai sekarang ni..  jadi kalau anda nak ke Muar, apa kata berhenti seketika di sini, menikmati angin petang yang mendamaikan.. :)

RnR berdekatan dengan Gerbang Selatan itu.

RnR berdekatan dengan Gerbang Selatan itu.

Saya tak sempat lagi cuba makan di sini, Insya-Allah kalau balik kampung lagi, saya akan cuba la makanan kat sini..

Saya bangga jadi penduduk Sungai Rambai! (poyos.. hiks2)

Pelawat menemui web ini melalui carian:

sungai rambai rivet cruise,sungai rambai river cruise

Tags: , , ,

PAS SERKAM DARAT: Ceramah Isu Semasa <b>Di Sungai Rambai</b>

Posted: 09 Nov 2012 12:32 AM PST

Tarikh : 10 November 2012 / Sabtu
Tempat : Kampung Parit Perawas, Jalan Ke Kilang Kotak, Sungai Rambai 
Yb. Tey Kok Kiew ( Adun Banda Hilir / Ketua Pemuda DAP Melaka) 
Yb. Tian Chua ( Ahli Parlimen Batu, Selangor) 
Ust. Kamaruddin Haji Sidek ( TPJ 1 PAS Melaka / YDP PAS Jasin ) 
Jom Kita Gegaukan Sungai Rambai !!!

di negeri melaka - Google Blog Search

di negeri melaka - Google Blog Search


Ng Yen Yen Dimalukan <b>Di Melaka</b>, Rakyat - Kelab Greenboc

Posted: 25 Feb 2013 03:41 PM PST


Selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dimalukan dengan jeritan No No No!!! pada konsert Psy "Gangnam Style" di Penang tempoh hari, kali ini giliran Naib Presiden MCA pula, Dr Ng Yen Yen pula menerima nasib yang serupa di Melaka. Ikuti video di bawah ini.


(VIDEO)... AiYA AH SO NG YEN YEN... APA PASAT ITU OLANG CAKAP NO ! NO ! NO !... KAH KAH KAH !

Aya !!!... Ah So Ng Yen Yen... apa sudah jadi oiiiii... apa PASAT itu olang cakap NO ! NO ! NO !... kah kah kah... apa lu TATAK FAHAM ka apa CEBAB itu PEKATAAN NO ! NO ! NO ! lia olang CEBUT Ah So... kah kah kah... kalau Ah So TATAK FAHAM apa cebab itu NO ! NO ! NO ! lia olang cakap... ini gua kasi tau sama lu Ah So... cebab lia olang cakap itu NO ! NO ! NO !... ialah KELANA lia olang SULAH MENYAMPAH sama itu MCA dan BN serta Umno... kah kah kah... itu PASAT lain kali jangan GATAI-GATAI MAU CIBUK macam itu Ah Jib Gor... SEKALANG siapa yang MALU... itu CEBAB buat KELEJA guna KEPALA OTAK bukan KEPALA LUTUT Ah So... lu LANGAN buat CEKALANG ceperti JAMAN PLA-CEJALAH Ah So... LULU LAIN... CEKALANG LAIN... LULU letak TUNGGUL KAYU pun MCA/BN bolih MINANG Ah So... tapi bukan ini JAMAN... kah kah kah !.

Adoiiii beb oiiii... gua ni KESIAN pun ada bila tengok Pemimpin Umno/Bn dibuat sedemikian rupa oleh RAKYAT beb... tapi nak SALAH kan Rakyat 100 peratus pun TAK BOLEH jugak... sebab SUKA dan MENYAMPAH adalah perkara yang tak boleh DIPAKSA beb... kalau DULU perkara sebegini mana dapat lu orang tengok beb... lebih-lebih lagi dimasa itu TIADA pilihan lain selain MEDIA PENGAMPU yang membuat liputan... namun sekarang ini KENYATAAN tersebut dapat DISAKSI dengan MATA KEPALA RAKYAT... selepas AH JIB GOR mendapat MALU bila "ARE YOU READY FOR BN" disambut dengan NO !... walaupun dalam video kat bawah ni gua SEPATAH HARAM pun TAK FAHAM apa yang Ah So Ng Yen Yen tu cakap... tapi dari LAUNGAN yang DISAMBUT oleh Rakyat dibawah dengan NO ! NO ! NO !... sudah tentu lah ianya BERKISAR akan GAMBARAN SOKONGAN terhadap MCA/BN... kah kah kah !

Puas pulak lah JURU EDIT UMNO/BN nak MENGEDIT VIDEO tersebut bagi menggambarkan NO ! NO ! NO ! tu kepada YES ! YES ! YES ! beb... buat lah beb selagi boleh dan ada PERUNTUKAN untuk lu orang EDIT video tersebut... nanti lu orang punya BOS tak lah MEMEKAK beb dan kata lu orang hanya GOYANG TELOR aje... kah kah kah... gua FAHAM sangat dengan PEMIMPIN UMNO ni beb... kalau depan RAKYAT... punya lah BERSOPAN SANTUN macam tak ada lagi yang BERSOPAN SANTUN selain daripada dia orang... tapi kalau dengan ORANG SURUHAN beb... siap MAKI HAMUN tak cukup PERKATAAN beb... lu orang TAK PERCAYA boleh tanya dengan MACHAI-MACHAI PEMIMPIN UMNO tu beb... kalau MAKI HAMUN tu boleh DIKUMPULKAN selama dia bekerja dengan PEMIMPIN UMNO... gua rasa mahu BERLORI beb MAKI HAMUN yang dia orang dapat... adoiiii hai KESIAN KESIAN... kah kah kah !

hemmmmm..... tapi pemimpin umno/bn ni mana tahu malu beb... kalau malu mana sanggup dia orang nak menyibuk kat majlis-majlis perayaan rakyat... sebab tak malu jugak harta rakyat dibuat seperti harta mak bapak dia orang gua cakap lu... kah kah kah... umporno perkasam jati... betul-betul meloyakan heeeee... A B U. -inderasipejuang

7 comments:

View Comments/Post a Comment

04 di serkam - Google Blog Search

04 di serkam - Google Blog Search


PAS <b>SERKAM</b> DARAT: Bukti Janji Tak <b>Di</b> Tepati

Posted: 15 Dec 2012 01:46 AM PST

"Bagi menampung permintaan ramai berikutan peningkatan jumlah penduduk, pihak Kerajaan Negeri Melaka bakal membina 170 unit rumah kos rendah di Taman Pulai Indah bagi Fasa II tidak lama lagi. Pembinaan itu membabitkan kawasan seluas 12 ekar" - DATUK HAJI GHAZALE BIN MUHAMAD, Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Serkam Itu bukan ucapan yg diucapkan semalam, minggu lepas ataupun bulan lepas.. Tapi itu ucapan beliau pada APRIL 2009.. diulangi.. APRIL 2009.
 Majlis pecah tanah juga telah dilakukan ketika itu oleh Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam. Malangnya.. pembangunan yg dilakukan yg boleh dikira SIAP SEPENUHNYA hanyalah SIGNBOARD yg dah nak naik karat tu.. Adakah bajet 2009 dulu hanya cukup untuk naikkan signboard? Bagaimana dengan Bajet 2010? 2011? 2012? takkan xde kot? Kesian rakyat yg dah membeli rumah yg dimaksudkan pada waktu itu. Difahamkan hingga kini mereka masih menanggung HUTANG BANK berikutan bayaran bulanan untuk rumah yang masih x wujud tu.. Ada gak yg dah fadeup dan BLACKLIST.. Inikah pimpinan yg rakyat MELAKA mahukan? Pernahkah mereka datang dan terangkan pada pembeli kenapa semua ini terjadi? Pernahkah mereka ambil kisah keperitan yg ditanggung rakyat? Setakat nak beri BR1M je la mereka baru muncul dengan senyuman sampai ke telinga.. Melaka, Bandar teknologi Hijau... Benarlah kata PM Najib, memang penuh kehijauan sampai projek taman perumahan pun hijau dengan pokok pokok dan semak samun./ Fb Orenji Ren Oren

ads