Sabtu, 25 Februari 2012

04 di durian tunggal - Google Blog Search

04 di durian tunggal - Google Blog Search


CK Property 016-334 5566: 61, Taman Tunggal, <b>Durian Tunggal</b> <b>...</b>

Posted: 07 Jan 2012 03:15 PM PST

1 Storey Terrace House
Auction Price: RM 180,000.00
Auction Date: 2012-03-21
Location: Lot 61, Taman Tunggal, Durian Tunggal, 76100, Melaka

04 di merlimau - Google Blog Search

04 di merlimau - Google Blog Search


Pukulan KO : Calon PAS Bukan Pengundi <b>Di Merlimau</b> - Sebarkan <b>...</b>

Posted: 01 Mar 2011 05:59 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Pukulan KO : Calon PAS Bukan Pengundi Di Merlimau - Sebarkan !!! http://prkn27merlimau.blogspot.com/ Kes Normala berulang lagi di Merlimau. Kesian !!! Atas kertas pun dah kalah sebab tak reti cari calon atau dah pupus ...

04 di serkam - Google Blog Search

04 di serkam - Google Blog Search


Kedatangan Sultan Ibrahim <b>di Serkam</b> Darat <b>...</b> - DAENG MAREWAH

Posted: 24 Feb 2012 05:44 PM PST

Assalammualaikum dan apa kabau semua saudara daeng dan pelawat blog. 
Menarik juga fakta yang saya perolehi sebelum ini. Terima kasih asrol mengenai tarikh kemangkatan Tuanku. kalu bukan  sekitar 60an peristiwa ini berlaku,ia berlangsung hujung tahun 50an.. kenapa Tuanku hadir ke Kampung Serkam saya kurang pasti. yang pasti ada kaitan dengan kubur tersebut dan makam Tok langgar. Baginda mungkin mencari saudara dan anak cucu kekanda beliau daripada daeng marewah. berkemungkinan juga Baginda datang untuk ziarah saudara daeng yang datang daripada keluarga daeng Chelak(berdasarkan maklumat saudara Asrol kita).Dan ketika itu nenek ARA  juga ingin menubuhkan persatuan.
Kenapa saya katakan sekitar tahun tersebut, bonda ada meyatakan bahawa umurnya masih darjah 3 atau 4 dan sekarang umur bonda dalam 70an.Dan Arwah Nenek ARA sendiri masih hidup dan seingat saya, saya masih berkesempatan berjumpa arwah nenek  ketika saya masih kecil boleh mengingatinya.
Ianya menjadi satu lambang sejarah kami disini dengan lawatan Baginda ke serkam darat. yang pasti coretan sejarah ini telah luput ditelan zaman. sejarah bertulis saya belum jumpa tetapi maklumat daripada bonda saya sendiri.Maklumat sebegini yang perlu direkod dan disimpan kerana bukti lisan amat penting kerana ianya tidak direkod. Seperti pemegang teromba atau salahsilah juga penting diwarisi kerana jika tiada pewarisnya maklumat pada salahsilah tersebut akan lenyap dan anak cucu akan terus hilang maklumat berhubung asal usul keluarga.
kenapa saya bersungguh hendak berjumpa dengan  rumah arwah pengarah pendidikan kerana maklumat detail dan mengikut maklumat abang razif saya lagi , arwah selalu travel dan berjumpa dengan ramai keluarga daeng seluruh malaysia.masih belum berkesempatan lagi  jejak kasih ini.
Saya masih nak mencari kesahihan adakah pendapat asrol betul dan pertemuan dengan pemegang teromba seperti Anak mat Dagu, Datuk Ibab, Datuk Talip Md Zin,Arwah Pengarah Pendidikan Melaka(Maklumatnya sangat detail) Pak Syeikh (pulau besau kerana ada maklumat berkenaan Salahsilah daeng berlima).
persoalan kenapa jika teromba @salahsilah mereka ini sahih tidak diwartakan atau disahkan.jika semua pemegang teromba tiada siapakah akan meneruskan menyalin maklumat anak cucu rumpun daeng di Serkam Darat atau amnya di Melaka.
Dapat menyimpan salahsilah ada cerita kenapa tidak dibesar besarkan cuma mereka sahaja yang tahu.
Pertemuan waris anak serkam yang lalu telah mengumpulkan orang kuat waris daeng antara Datuk Rahim Nor(bekas Ketua Polis Negara), Datuk Talip Md Zin( Bekas Ketua Pengarah Pelajaran Sarawak) Datuk Ibab(Bekas Orang Kuat TNB) dan sebagainya. Majlis Golf Anak Serkam.pengeraknya abang kelon , bang mir dan saudara yang lain

ads