Ahad, 1 Jun 2014

04 di klebang - Google Blog Search

04 di klebang - Google Blog Search


itqan: Bisnes Coconut Shake <b>Klebang</b>

Posted: 19 May 2014 04:30 PM PDT

1.0 Pengenalan

Usahawan dianggap sebagai penggerak kepada pembangunan ekonomi sesebuah masyarakat dan negara. Golongan usahawan sering kali dikaitkan dengan golongan peniaga atau pengusaha yang bersedia menghadapi risiko atau keadaan pulangan kepada pelaburan yang tidak pasti. Golongan ini kerap menceburi bidang perniagaan baru dan unik. Mereka didorong oleh sifat inovatif dan kreatif bagi meningkatkan daya saing dan sekali gus menyediakan lebih banyak pilihan pengguna.

Scarborough dan Zimmerer (1998) menakrifkan usahawan sebagai seseorang yang mencipta perniagaan baru secara tidak nyata untuk tujuan mencapai keuntungan dan pertumbuhan perniagaan melalui cara mengenalpasti peluang dan pengumpulan keperluan sumber kepada capital. Kuratko dan Hodgetss (2004) menakrifkan usahawan sebagai seseorang yang menerima tugas untuk mengurus, mentadbir dan mempercayai risiko dalam perniagaan.

Usahawan juga ialah pemangkin kepada perubahan ekonomi yang digunakan oleh sesiapa saja bagi tujuan penelitian, perancangan yang baik dan pertimbangan apabila melaksanakan urusan keusahawanan. Makna dan definasi usahawan adalah berbagai dengan tertib tertentu. Sebagai contoh ahli ekonomi melihat usahawan sebagai pembawa sumber, pekerjaan, kebendaan dan lain-lain aset melalui kombinasi yang luarbiasa menjadikan nilainya lebih besar daripada sebelumnya, mereka juga yang mencadangkan perubahan, pembaharuan dan peraturan baru untuk menjana keuntungan.

Ahli psikologi menakrif usahawan dari segi tempoh pencapaian. Bagi ahli psikologi usahawan adalah individu yang bergerak mencari cabaran dan penyelesaiannya. Walaupun setiap definisi menunjukan usahawan dari perbezaan pandangan yang kecil, semuanya mengandungi persamaan fahaman seperti pembaharuan, kekayaan, pengurusan, penciptaan, dan pengambilan risiko. Usahawan adalah pemangkin kepada perubahan ekonomi bagi tujuan penelitian, perancangan pertimbangan yang baik dalam mengimplementasikan proses keusahawanan.

Keusahawan boleh disifatkan sebagai kebolehan, kemampuan serta kecenderungan seseorang usahawan untuk mencari peluang-peluang perniagaan, mengadapatasi elemen-elemen inovatif dalam produk yang dikeluarkan atau perkhidmatan yang ditawarkan, membentuk sesuatu organisasi perniagaan, perangka perancangan dengan strategik, mengusahakan perniagaan tersebut dan seterusnya memastikan bahawa perniagaan tersebut berkembang.  

1.1 Latar Belakang Kajian

Skop kajian ini hanya memfokuskan kepada pelanggan yang ingin menikmati bermacam sajian di kedai coconut shake yang terletak di Klebang, Melaka serta pemilik kedai tersebut. Kaji selidik melibatkan 20 orang responden.

1.2 Objektif Kajian

Objektif kajian ini mengenal pasti faktor-faktor usahawan coconut shake yang berjaya.

2.0 Sorotan Kajian

Bermula dengan hanya menjual air kelapa dan air tebu secara kecil-kecilan sejak tujuh tahun yang lalu, usahawan muda, Shafie Ahmad mencipta satu fenomena baru dengan menghasilkan minuman yang diberi nama Coconut Shake Klebang. Beliau pernah mendapat keuntungan hasil jualannya sebanyak RM5.00 dan melalui pelbagai detik sukar sebelum gerainya dikenali ramai. Atas dorongan keluarga dan beberapa kali percubaan untuk mendapatkan rasa yang sesuai, akhirnya beliau berjaya mencipta coconut shake yang lazat dan membangkitkan selera sesiapa yang merasainya. Gerainya yang terletak di persimpangan Klebang ke arah Pulau Gadong sering menjadi tumpuan pelanggan yang ingin mencuba keenakan minuman tersebut.

Menurut Shafie, idea untuk menghasilkan minuman tersebut tercetus daripada cadangan adik iparnya yang mencadangkan untuk membuat coconut shake. Sebelum ini, coconut shake tidaklah popular seperti minuman yang lain, namun sebagai pelopor coconut shake ini mengakui sambutan yang diterima daripada pelanggan sangat mengujakan. Meskipun mendapat saingan daripada gerai-gerai lain yang turut menjual coconut shake, gerai Coconut Shake Klebang tetap menjadi tumpuan orang ramai.

Lazimnya Shafie menyediakan 300 biji kelapa muda sehari dan secara puratanya pelanggan mencecah hingga 1000 orang dan akan meningkat dua kali ganda apabila menjelang hujung minggu. Namun, sempena hari-hari cuti sambutan dan perayaan, gerai Shafie boleh menerima kunjungan kira-kira 3000 orang pelanggan, malah beliau sendiri terkejut apabila minuman jualannya mendapat sambutan menggalakkan. Walau bagaimanapun, beliau tidak lokek untuk memberikan resipi membuat minuman tersebut iaitu dengan mencampurkan semua ramuan isi dan air kelapa segar yang ditambah dengan air gula dan aiskrim vanila. Harga bagi segelas coconut shake biasa ialah RM1.70, manakala untuk dibawa balik pula dijual dengan harga RM2.00. Sementara itu, coconut shake istimewa yang dicampur dengan sesenduk aiskrim vanila pula dijual dengan harga RM2.20 dan RM2.50 untuk dibawa pulang.

Bermula dengan membuka gerai kecil di tepi jalan, beliau telah berjaya memperluaskan kawasan perniagaannya di mana beliau mengguna kawasan halaman depan rumahnya sebagai lokasi untuk berjamu selera beserta dengan kawasan tempat letak kenderaan, manakala gerai kecilnya yang dahulu dijadikan sebagai tempat pembungkusan coconut shake. Malah, lokasi tersebut lebih sesuai dan sinonim dengan jenama produk beliau iaitu Coconut Shake Klebang. Kini perusahaannya semakin dikenali ramai dan sering menjadi buah mulut masyarakat sekitar, hingga menjadi bahan cadangan kepada sesiapa sahaja yang ingin berkunjung ke Melaka sebagai salah satu lokasi yang perlu disinggahi.

Selain dari coconut shake, tarikan yang lain yang ada di kedai tersebut adalah nasi lemak, kuih-muih, mee goreng, pulut kuning dan air tebu. Waktu operasinya adalah pada hari Isnin hingga Ahad, dibuka dari pukul 12:30 hingga 6:30 petang, manakala untuk hari Jumaat pula, dari pukul 2:00 hingga 6:30 petang.

2.1 Sejarah Kelahiran Coconut Shake Klebang

Shafie bin Ahmad lahir pada tahun 1962 di Pulau Pinang. Kemudiannya, beliau memasuki Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada tahun 80-an dan terus menetap di Melaka dari tahun 1981. Beliau berkahwin pada usia 28 tahun dan mendapat lima orang anak. Selepas beberapa tahun berrsara daripada angkatan tentera, beliau merasakan elaun pesara sahaja tidak mencukupi untuk menampung kehidupannya bersama-sama ahli keluarganya. Jadi, beliau mengambil inisatif untuk membuat perniagaan.

Perniagaan pertama adalah membuat tanaman serai di mana setiap pagi dan petang beliau akan berkebun untuk memastikan tanamannya yang dihasilkan berkualiti. Dengan berkat Ilahi, beliau berjaya meraih keuntungan sebanyak RM500 sebulan secara kasar. Walau bagaimanapun, pendapatan daripada menjual tanaman serainya, masih belum cukup untuk menyara seisi keluarganya serta membayar hutang. Tambahan lagi, anak-anak beliau masih bersekolah.

Kemudiannya, beliau diberi peluang untuk berniaga air tebu dan kelapa dengan berbekalkan modal sebanyak RM2500 di mana arwah kakaknya telah memberinya modal tersebut. Dengan modal tersebut beliau telah membeli mesin tebu dengan harapan akan dapat kembali modal tersebut untuk dipulangkan kepada arwah kakaknya. Pada mulanya, beliau menumpang kedai kawannya yang menjual air kelapa dan pisang goreng untuk menjalankan perniagaannya. Setelah sebulan beliau menjalankan perniagaannya, beliau telah diusir oleh pemilik kedai tersebut. Daripada kejadian tersebut, beliau bertekad dan berazam untuk terus mendalami bidang perniagaan. Beliau juga kembali berniaga semula di simpang masuk ke kawasan rumahnya.

Setelah empat bulan menjual air tebu dan kelapa, adik iparnya yang bekerja sebagai doktor di Pulau Pinang telah memberi beliau sebuah idea yang bernas di mana beliau perlu memperbaharui perniagaan beliau dengan menjual coconut shake kerana pada masa itu coconut shake masih belum diperkenalkan kepada penduduk di negeri Melaka. Sebelum menjual coconut shake, beliau beserta keluarganya telah beberapa kali membuat percubaan untuk menghasilkan rasa yang sesuai. Akhirnya beliau telah berjaya mencipta coconut shake yang lazat, kemudiannya beliau terus memperkenalkannya kepada orang ramai. Pada masa tersebut, beliau hanya mempunyai satu mesin tebu dan satu mesin blender untuk membuat coconut shake. Siapa sangka, beliau berjaya menarik minat ramai pelanggannya dengan menjual coconut shake.

Kini, tempat yang dahulunya beliau menjual tebu telah bertukar menjadi tempat pembungkusan coconut shake manakala di hadapan halaman rumahnya dijadikan tempat untuk makan. Selain itu, beliau juga menyediakan kawasan tempat letak kenderaan yang boleh tahan besarnya. Beliau juga mendapatkan khidmat pembekal kelapa di Tangkak, Johor. Kadang-kadang beliau akan memesan sebanyak 1000 biji kelapa dalam sehari atau dua hari dan jika waktu cuti, sebanyak 2000 lebih biji kelapa telah dipesan. Beliau juga tidak lagi bekerja seorang diri, malah beliau telah mengupah seramai sepuluh orang pekerja, empat orang di tempat pembungkusan makanan dan enam orang lagi di kawasan makan. Kadang-kadang beliau turut dibantu oleh anak-anaknya dan isteri beliau menguruskan bahagian kewangan.

Pada masa kini, pendapatan beliau secara kasar adalah sebanyak RM1000 hingga RM2000 sehari. Jika cuti umum, pendapatan beliau akan meningkat sebanyak dua kali ganda. Beliau juga sentiasa mengingatkan ahli keluarganya supaya rajin bersedekah, mesra pelanggan dan tidak berkira dengan pelanggan. Selain itu, beliau amat menitik berat mengenai kebersihan gerainya supaya pelanggan berasa selesa untuk terus datang ke gerainya dan yang paling penting jangan mudah berputus asa.

3.0 Metodologi Kajian

Kaedah yang digunakan adalah dengan menemu ramah pemilik kedai. Hasil temu ramah dikategorikan dalam bentuk tema setelah dibuat transkripsi melalui alat perakam suara. Kaedah kedua adalah mengedarkan soal selidik kepada 20 pelanggan yang datang ke kedai tersebut. Selain itu, lawatan ke tempat kajian lapangan dibuat untuk mengetahui dan merasai sendiri suasana berada di tempat kajian. 

4.0 Hasil Kajian

Rajah 1 menunjukan bilangan responden perempuan yang lebih ramai datang ke kedai ini. Rajah 2 pula menunjukan peratus umur yang selalu datang ke kedai ini. Umur lingkungan 21-30 tahun menunjukan tahap kekerapan datang lebih tinggi. Rajah 3 menunjukan tentang bangsa yang datang ke kedai coconut shake ini. Majoriti pelanggan adalah etnik Melayu diikuti etnik Cina dan India. Rajah 4 menunjukan tempat tinggal responden datang ke kedai coconut shake. Majoriti pelanggan adalah dari luar Klebang iaitu lebih 60 %.

Berdasarkan Rajah 5, kebanyakan pelanggan yang pergi ke kedai tersebut gemar datang bersama-sama kawan-kawan iaitu sebanyak 70%. Hal ini kerana kawasan kedai ini berhampiran dengan kawasan futsal, tempat belajar dan tempat kerja, jadi berkemungkinan mereka akan singgah di kedai ini untuk menghilangkan rasa lapar dan haus. Sebanyak 26% datang bersama keluarga kerana keluarga juga merupakan tempat yang sering diluangkan masa bersama, manakala 4% pula seorang diri.

Kebanyakkan pelanggan yang mengetahui kedai ini adalah daripada kawan mereka masing-masing iaitu sebanyak 75% kerana kawan-kawan merupakan satu pengaruh yang besar di mana kedai ini dijadikan tempat untuk berborak dan meluangkan masa. Media massa pula sebanyak 15% kerana usaha pemilik kedai tersebut mengiklankan kedainya melalui internet dan menyebarkan kad bisnesnya, manakala daripada keluarga pula sebanyak 10%. Hal ini berkemungkinan disebabkan masa yang terhad dan kerja yang banyak menyebabkan perkara ini berlaku.

Berdasarkan Rajah 7, sebanyak 81% menunjukkan minuman yang sering dipesan adalah Coconut Shake Special kerana rasanya yang sedap dan harga yang dikenakan sangat berpatutan. 14% pula adalah Coconut Shake biasa kerana ada pelanggan yang tidak boleh makan ais krim dan 5% pula adalah air kelapa.

Daripada peratusan yang dapat kita lihat di dalam carta di atas, sebanyak 6% pelanggan yang sangat selalu berkunjung ke kedai ini, 11% selalu berkunjung, 39% kadang-kadang dan 44% jarang-jarang ke sini. Mengikut data yang diperolehi, peratusan pelanggan yang jarang-jarang berkunjug ke kedai ini adalah yang paling tinggi. Manakala pelanggan yang kadang-kadang berkunjung adalah kedua tertinggi diikuti oleh pelanggan yang selalu berkunjung ke sini.

Kaji selidik kepada pelanggan-pelanggan yang berkunjung ke kedai Coconut Shake Klebang ini adalah mengenai kekerapan mereka berkunjung ke sini. Keputusan yang diperolehi adalah sebanyak 11 daripada 20 orang (55%) kerap berkunjung ke sini dan selebihnya tidak. Pelanggan yang kerap berkunjung ke sini adalah disebabkan beberapa faktor. Antaranya ialah pelanggan tinggal berhampiran dengan kawasan Klebang, pelanggan ingin menikmati rasa coconut shake asli dan juga keenakan nasi lemak. Majoriti pelanggan yang kerap berkunjung ke sini adalah daripada kawasan Melaka. Namun begitu, ada juga pelanggan yang datang dari luar negeri Melaka contohnya Kuala Lumpur, Selangor, Kelantan, Terengganu dan Johor.

Rata-rata pengunjung bersetuju bahawa minuman coconut shake di sini berbeza daripada tempat lain. Ramai pengunjung mengatakan bahawa minuman coconut shake di sini lebih istimewa dan sedap. Keunikan minuman coconut shake ini dapat dirasai oleh pelanggan sehingga ada yang membeli bungkus selepas minum di kedai ini. Kebanyakan pelanggan mengatakan bahawa coconut shake di sini lebih asli daripada kedai-kedai lain yang menjual minuman yang sama.

Jika dibandingkan harga minuman coconut shake di sini dengan tempat lain, coconut shake di Klebang ini jauh lebih murah dan berpatutan. Sebanyak 15 daripada 20 orang bersetuju bahawa minuman coconut shake di sini murah dan berpatutan. Selain daripada tarikan utama minuman coconut shake kedai ini juga menyediakan minuman dan makanan sampingan yang lain. Antaranya ialah air kelapa segar, air tebu, dan beraneka makanan seperti nasi lemak, bihun goreng, pulut kuning dan pelbagai jenis kuih tradisional Melayu. Kesemua minuman dan makanan ini dijual dengan harga yang murah dan berpatutan.

Majoriti pelanggan yang berkunjung ke sini akan memesan satu gelas minuman coconut shake. Ada juga yang akan memesan dua gelas setiap kali berkunjung ke sini. Pelanggan yang datang daripada jauh akan memesan tiga gelas dan ke atas untuk setiap kali berkunjung ke sini. Pada kebiasaannya pelanggan akan memesan minuman Coconut Shake Special setiap kali datang ke sini. Jarang ada pelanggan yang akan memesan minuman lain kerana tarikan utama di sini adalah minuman Coconut Shake Special dengan rasa asli yang enak.

Secara keseluruhan soal selidik 100% pelanggan berpuas hati dengan layanan yang diberikan oleh pekerja-pekerja di kedai ini. Selain itu, para pelanggan juga amat berpuas hati dengan minuman coconut shake yang ditawarkan di kedai ini.

5.0 Kesimpulan

Kajian lapangan ini menyentuh tentang pengukuhan keusahawan di Malaysia dan faktor-faktor yang menyebabkan kejayaan perniagaan. Antara faktor yang menyumbang kepada kejayaan bisnes coconut shake ialah kesediaan untuk mencuba walaupun beberapa kali mengalami kegagalan, sokongan daripada saudara mara dan pemilihan lokasi bisnes yang strategik. Selain daripada itu, penyelidikan ke atas cita rasa pelanggan turut memainkan peranan dalam memajukan bisnes,

Rujukan

Komuniti Desa, Melaka Bandaraya Bersejarah. (2011, Jun). Kampung Klebang Besar. http://telecentre.my/kampungklebangbesar/index.php/ms/keusahawanan.html

Konsep Keusahawanan (2009, April). http://usahawanbistari.blogspot.com/2009/04/konsep-keusahawan.html

Reena (2012, March) . Klebang Coconut Shake. http://www.reenaonline.com/2012/03/klebang-coconut-shake.html


Zahir Zainudin, Muhammad Hafizuddin Mohd Gazali, Faiz Adzhar Abdul Halim, Muhammad Naqiuddin Samarul Fuad, Syahidatul Syakilla Abdul Rahman, Rozana Zainuddin
 

04 di machap - Google Blog Search

04 di machap - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 16 May 2014 09:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 11 May 2014 09:05 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Dec 2013 09:08 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Oct 2013 09:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Sep 2013 09:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Sep 2013 09:01 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jun 2013 09:23 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2013 09:03 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2013 09:31 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Feb 2013 09:40 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

343 ekar tanah <b>di machap</b> – Land for sale Johore : Spesel.com

Posted: 04 Nov 2012 07:40 AM PST

Area:Simpang Rengam Property Type:Agricultural Price:RM20 580 000 Size:343Acres Title type:Leasehold Other info:Non Bumi Lot
343 EKAR TANAH DI MACHAP UNTUK DI JUAL

~TANAH PERTANIAN
~INTERNATIONAL LOT
~TANAH PAJAKAN 60 TAHUN
~BERDEKATAN EMPANGAN MACHAP DAN 4KM DARI
PLUS HIGHWAY
~BERADA DI TEPI JALAN BESAR
~70 EKAR TANAH ADA POKOK KELAPA SAWIT YANG ADA
HASIL DAN SELEBIHNYA ADA POKOK
KELAPA SAWIT TANAM SEMULA USIA 2 TAHUN LEBIH
~HARGA JUAL RM60k/ekar @ RM20,580,000

BERMINAT,SILA HUBUNGI/SMS;

EN.FAIZAL BIN MUSTAFFA
012-669484

admin

Malam Ini!!-Ceramah Umum PR <b>di Machap</b> Baru & Ayer Keroh

Posted: 11 Apr 2013 10:24 PM PDT


1)Jentera Ubah Melaka Tour
Ceramah Umum Pakatan Rakyat Parlimen ALOR GAJAH

UBAH战车马六甲站-民联政治讲座

Tarikh : 12.04.2013 Jumaat 星期五
Masa : 7.30PM
Tempat : Taman Rekreasi Datuk Wira Poh Ah Tiam (Machap Baru

Penceramah :
Sdr. Goh leong san 吴良山
Sdr. Adly Zahari 阿德里
Sdr. Shamsul Iskandar 三苏伊斯干达
Sdr. Baba Yeo 杨胜利
Sdr. Ginie Lim 林秀凌


2)CERAMAH PAKATAN RAKYAT DUN AYER KEROH
爱极乐选区民联讲座会
 
TARIKH : 12-04-2013 JUMAAT 星期五
MASA : 8.00 MALAM
TEMPAT : TAMAN MERDEKA JAYA, TMN MERDEKA.
(Kedai Makan Enam Enam Lapan,
668茶餐室,大班海鲜酒家对面)
 

Semua Dijemput Hadir!!!!
请大家踊跃出席,谢谢!!!

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Feb 2013 09:17 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Aliran Trafik <b>Di</b> Beberapa Lebuh Raya Bergerak Perlahan Petang Ini <b>...</b>

Posted: 09 Feb 2013 04:39 AM PST

- Feb 9, 2013 20:39:05.

Aliran trafik lebuhraya Plus di Sungkai arah utara

Aliran trafik lebuhraya Plus di Sungkai arah utara

KUALA LUMPUR  — Aliran trafik di beberapa lebuh raya dilaporkan bergerak perlahan mulai petang ini apabila warga kota mula pulang ke kampung sempena sambutan Tahun Baharu Cina esok.

Menurut jurucakap Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), trafik sesak sebelum plaza tol Gombak ke Terowong Genting Sempah.

"Trafik juga perlahan dari Putra Mahkota ke R&R Seremban, Simpang Renggam ke Machap & Skudai ke Senai Utara," katanya ketika dihubungi Bernama, di sini.

Katanya laluan kontra dibuka di km 66-66.1 (Simpang Renggam-Machap) untuk mengurangkan kesesakan ekoran kemalangan kereta terbabas di km67.6 pada 1.50 tengah hari tadi.

Menurut laman Twitter PLUS pula, trafik lancar dari Tanjung Malim menuju ke Behrang, namun masih lagi perlahan dari Behrang menuju ke Hentian Ladang Bikam.

Orang ramai dinasihatkan mengikut jadual waktu perjalanan yang dikeluarkan PLUS iaitu bagi destinasi lebih jauh dinasihatkan kenderaan keluar lebih awal.

Waktu perjalanan dicadangkan untuk kenderaan dari Lembah Klang menuju ke Tapah, Bidor, Slim River & Tanjung Malim adalah selepas 6 petang.

Manakala waktu perjalanan dicadangkan untuk kenderaan dari Lembah Klang ke Ipoh, Simpang Pulai, Gopeng & Simpang Ampat antara 3 petang hingga 6 petang.

PLUS dan LLM menasihati pengguna lebuh raya supaya memandu dengan berhati-hati dalam cuaca hujan selain mengawasi jarak keselamatan kenderaan mereka.

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Mar 2014 09:16 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :- di machap - Google Blog Search

Mengamuk Isteri Diintai Jiran Ketika Mandi <b>...</b> - Mynewshub.my

Posted: 07 Feb 2014 10:35 PM PST


ALOR GAJAH – Seorang lelaki yang menyerang anggota polis dengan senjata tajam mati ditembak di Machap Umboo, Durian Tunggal di sini malam tadi.

Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Supt Mohamad Laham berkata lelaki yang berumur 37 tahun itu meninggal semasa dibedah untuk merawat kecederaannya di Hospital Melaka.

Beliau berkata pihak polis pada mulanya menerima panggilan daripada jiran suspek pada pukul 3.00 petang semalam memberitahu suspek telah datang ke rumahnya dengan bersenjatakan pisau dan mengugut mahu mencederakannya.

"Sepasukan polis lalu dihantar ke lokasi kejadian namun suspek telah mengurung diri di dalam rumahnya. Anggota polis telah ditempatkan di kawasan rumah suspek bagi mengawasinya," katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Alor Gajah di sini hari ini.

Beliau berkata pada pukul 9 malam, suspek telah keluar daripada rumahnya dengan memegang senjata tajam di kedua-dua belah tangan dan melibaskan senjata itu kepada orang awam dan anggota polis.

Mohamad berkata lelaki itu kemudiannya menaiki motosikal dan lari bersembunyi di sebuah kebun kelapa sawit di kawasan berhampiran.

"Pihak polis cuba memujuk mangsa untuk menyerah diri selama kira-kira 10 minit dan pada pukul 9.30 malam, suspek tiba-tiba meluru keluar lalu cuba menyerang anggota polis.

"Untuk mempertahankan diri, anggota polis terpaksa melepaskan sedas tembakan ke arah suspek mengakibatkan suspek rebah ke tanah," katanya.

Dipercayai suspek mahu mencederakan jirannya kerana marah jirannya itu pernah mengintai isterinya mandi.BERNAMA

Anda mungkin juga meminati:

Mengamuk Isteri Diintai Jiran Ketika Mandi – Lelaki Mati Ditembakhttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/10/Jenayah.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/10/Jenayah-150x150.jpgMyNewsHub Utama,

ALOR GAJAH - Seorang lelaki yang menyerang anggota polis dengan senjata tajam mati ditembak di Machap Umboo, Durian Tunggal di sini malam tadi. Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Supt Mohamad Laham berkata lelaki yang berumur 37 tahun itu meninggal semasa dibedah untuk merawat kecederaannya di Hospital Melaka. Beliau berkata pihak polis...

<p style="text-align: justify;">ALOR GAJAH - Seorang lelaki yang menyerang anggota polis dengan senjata tajam mati ditembak di Machap Umboo, Durian Tunggal di sini malam tadi.</p> <p style="text-align: justify;">Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Supt Mohamad Laham berkata lelaki yang berumur 37 tahun itu meninggal semasa dibedah untuk merawat kecederaannya di Hospital Melaka.</p> <p style="text-align: justify;">Beliau berkata pihak polis pada mulanya menerima panggilan daripada jiran suspek pada pukul 3.00 petang semalam memberitahu suspek telah datang ke rumahnya dengan bersenjatakan pisau dan mengugut mahu mencederakannya.</p> <p style="text-align: justify;">"Sepasukan polis lalu dihantar ke lokasi kejadian namun suspek telah mengurung diri di dalam rumahnya. Anggota polis telah ditempatkan di kawasan rumah suspek bagi mengawasinya," katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Alor Gajah di sini hari ini.</p> <p style="text-align: justify;">Beliau berkata pada pukul 9 malam, suspek telah keluar daripada rumahnya dengan memegang senjata tajam di kedua-dua belah tangan dan <strong><a href="http://mynewshub.my/myartis/?p=1073" target="_blank">melibaskan senjata</a></strong> itu kepada orang awam dan anggota polis.</p> Mohamad berkata lelaki itu kemudiannya menaiki motosikal dan lari bersembunyi di sebuah kebun kelapa sawit di kawasan berhampiran. <p style="text-align: justify;">"Pihak polis cuba memujuk mangsa untuk menyerah diri selama kira-kira 10 minit dan pada pukul 9.30 malam, suspek tiba-tiba meluru keluar lalu cuba menyerang anggota polis.</p> <p style="text-align: justify;">"Untuk mempertahankan diri, anggota polis terpaksa melepaskan sedas tembakan ke arah suspek mengakibatkan suspek rebah ke tanah," katanya.</p> <p style="text-align: justify;"><strong>Dipercayai suspek mahu mencederakan jirannya kerana marah jirannya itu pernah <a href="http://mynewshub.my/2012/06/11/remaja-kantoi-ketika-intai-jiran-mandi/#.UvXqLrRYha0" target="_blank">mengintai isterinya mandi</a>.</strong> - <strong>BERNAMA</strong></p>

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Mar 2014 09:25 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Feb 2014 09:55 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Dua ditahan ceroboh empangan <b>Machap</b> | Berita Tempatan

Posted: 16 Feb 2014 11:43 PM PST

[unable to retrieve full-text content]KUALA LUMPUR: Pasukan Polis Marin Wilayah Dua menahan dua lelaki tempatan di Empangan Machap, Kluang, Johor petang semalam kerana dipercayai menceroboh dan menggunakan peralatan jenis karan elektrik ...

20th Journey: Masjid Lama <b>Machap</b>, Melaka - Perjalanan <b>...</b>

Posted: 01 Jan 2014 12:13 PM PST

Masjid Lama Machap, Melaka

Tapaknya mula didirikan Masjid pada tahun 1511 setelah serangan kedua Portugis menjajah Melaka. Tok Machap telah terlepas daripada serangan menyusuri Sungai Anak Air Pasir ketika ribut banjir berlaku. Perahunya telah tersadai di atas sebuah bukit lalu Tok Machap telah mendirikan Solat dan merasakan tapak di atas bukit sesuai dijadikan Mercu tanda pembukaan Kg Machap.

Pada Tahun 1865 pembinaan semula telah dijalankan hasil daripada kutipan masyarakat cina untuk  mendirikan Masjid daripada binaan Batu. Terdapat mural lukisan di dinding masjid dan bumbung daripada terracota daripada negeri China.

Dimaklumkan oleh Mi Majeed AL Fatani : Semua makam yang ada di kawasan masjid adalah daripada  kerabat  Dato Machap dan pengikutnya.termasuk yang di bahagian belakang masjid. 
Laksamana Cheng Ho dan pengikut puteri Hang Li Po pernah  berkampong di situ ketika Portugis menyerang melaka pada ketika itu.

 Suasana di dalam Masjid,

Tapi kini masjid ini tidak berfungsi terbuka tempat bersembahyang kepada penduduk. Ianya telah menjadi WARISAN - Kementerian Perpaduan Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia pada tahun 2005.
Lukisan Mural di tepi dinding masjid

Makam Datuk Machap @ Jalini Mendik Masap.
Anak Raja Bugis dan Ulama daripada Makassar Indonesia datang ke Melaka pada tahun 1500-an

Anak tangga daripada tepi masjid ke dasar Empangan tasik Durian Tungal,..
Difahamkan di tasik ini adalah perkampungan asal yang telah musnah akibat daripada pembinaan Tadahan Air empangan. Ketika Musm Kemarau melanda negeri Melaka kelihatan tiang2 rumah timbul daripada dasar empangan,


Dihadapan Makam Tok Machap dan Masjid Lama Machap.

Disekeliling kawasan ini telah dijaga rapi untuk para pengunjung. Terdapat bilik air dibahagian belakang masjid
----------------------------------------------------------------------
Catatan Penulis: Lawatan sehari sebelum Tahun baru 2014.
Perjalanan bermula daripada Highway KL-JB jam 10am. Susur keluar di Alor Gajah.  Selepas Tol (RM16.50) belok ke kanan menuju ke Durian Tunggal. Jalan menuju ke arah Tasik Empangan Durian Tunggal di sebelah kiri.  Selepas melepasi Taman Rekreasi Datuk Wira Poh Ah Tiam Machap, ada simpang belok ke kiri, Ada Signboard arah ke Masjid Lama Machap. Jalan selorong dalam 85 meter sampai ke masjid ini. 

Percaturan: (Dimaklumkan kelak)

Pengisian:  (Dimaklumkan kelak)

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Dec 2013 09:01 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Dec 2013 09:21 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Sep 2013 09:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Sep 2013 09:01 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jun 2013 09:23 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2013 09:03 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2013 09:31 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Feb 2013 09:40 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

343 ekar tanah <b>di machap</b> – Land for sale Johore : Spesel.com

Posted: 04 Nov 2012 07:40 AM PST

Area:Simpang Rengam Property Type:Agricultural Price:RM20 580 000 Size:343Acres Title type:Leasehold Other info:Non Bumi Lot
343 EKAR TANAH DI MACHAP UNTUK DI JUAL

~TANAH PERTANIAN
~INTERNATIONAL LOT
~TANAH PAJAKAN 60 TAHUN
~BERDEKATAN EMPANGAN MACHAP DAN 4KM DARI
PLUS HIGHWAY
~BERADA DI TEPI JALAN BESAR
~70 EKAR TANAH ADA POKOK KELAPA SAWIT YANG ADA
HASIL DAN SELEBIHNYA ADA POKOK
KELAPA SAWIT TANAM SEMULA USIA 2 TAHUN LEBIH
~HARGA JUAL RM60k/ekar @ RM20,580,000

BERMINAT,SILA HUBUNGI/SMS;

EN.FAIZAL BIN MUSTAFFA
012-669484

admin

Malam Ini!!-Ceramah Umum PR <b>di Machap</b> Baru & Ayer Keroh

Posted: 11 Apr 2013 10:24 PM PDT


1)Jentera Ubah Melaka Tour
Ceramah Umum Pakatan Rakyat Parlimen ALOR GAJAH

UBAH战车马六甲站-民联政治讲座

Tarikh : 12.04.2013 Jumaat 星期五
Masa : 7.30PM
Tempat : Taman Rekreasi Datuk Wira Poh Ah Tiam (Machap Baru

Penceramah :
Sdr. Goh leong san 吴良山
Sdr. Adly Zahari 阿德里
Sdr. Shamsul Iskandar 三苏伊斯干达
Sdr. Baba Yeo 杨胜利
Sdr. Ginie Lim 林秀凌


2)CERAMAH PAKATAN RAKYAT DUN AYER KEROH
爱极乐选区民联讲座会
 
TARIKH : 12-04-2013 JUMAAT 星期五
MASA : 8.00 MALAM
TEMPAT : TAMAN MERDEKA JAYA, TMN MERDEKA.
(Kedai Makan Enam Enam Lapan,
668茶餐室,大班海鲜酒家对面)
 

Semua Dijemput Hadir!!!!
请大家踊跃出席,谢谢!!!

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Feb 2013 09:17 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Aliran Trafik <b>Di</b> Beberapa Lebuh Raya Bergerak Perlahan Petang Ini <b>...</b>

Posted: 09 Feb 2013 04:39 AM PST

- Feb 9, 2013 20:39:05.

Aliran trafik lebuhraya Plus di Sungkai arah utara

Aliran trafik lebuhraya Plus di Sungkai arah utara

KUALA LUMPUR  — Aliran trafik di beberapa lebuh raya dilaporkan bergerak perlahan mulai petang ini apabila warga kota mula pulang ke kampung sempena sambutan Tahun Baharu Cina esok.

Menurut jurucakap Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), trafik sesak sebelum plaza tol Gombak ke Terowong Genting Sempah.

"Trafik juga perlahan dari Putra Mahkota ke R&R Seremban, Simpang Renggam ke Machap & Skudai ke Senai Utara," katanya ketika dihubungi Bernama, di sini.

Katanya laluan kontra dibuka di km 66-66.1 (Simpang Renggam-Machap) untuk mengurangkan kesesakan ekoran kemalangan kereta terbabas di km67.6 pada 1.50 tengah hari tadi.

Menurut laman Twitter PLUS pula, trafik lancar dari Tanjung Malim menuju ke Behrang, namun masih lagi perlahan dari Behrang menuju ke Hentian Ladang Bikam.

Orang ramai dinasihatkan mengikut jadual waktu perjalanan yang dikeluarkan PLUS iaitu bagi destinasi lebih jauh dinasihatkan kenderaan keluar lebih awal.

Waktu perjalanan dicadangkan untuk kenderaan dari Lembah Klang menuju ke Tapah, Bidor, Slim River & Tanjung Malim adalah selepas 6 petang.

Manakala waktu perjalanan dicadangkan untuk kenderaan dari Lembah Klang ke Ipoh, Simpang Pulai, Gopeng & Simpang Ampat antara 3 petang hingga 6 petang.

PLUS dan LLM menasihati pengguna lebuh raya supaya memandu dengan berhati-hati dalam cuaca hujan selain mengawasi jarak keselamatan kenderaan mereka.

Tentang Aku: Ngeteh <b>Di</b> Hentian Rehat & Rawat <b>Machap</b>

Posted: 23 Jun 2012 09:24 PM PDT

Ini cerita hari Khamis lepas ... perjalanan balik dari KL ke JB sungguh memenatkan ... terasa jauh sangat ... badan dah lenguh-lenguh duduk lama sangat ... padahal dah berhenti makan kat Hentian Rehat & Rawat Ayer Keroh (Jejantas) ... en.suami kata berhenti jap ler kat R&R Machap ... anak-anak pun nak mandi .. badan dah berlengas dengan peluh ... bagi segar sikit badan ... jadi kami pun berhenti rehat sebentar di R&R Machap tu ...
Selesai mandi-manda dan bersalin baju dan bersolat Isyak ... kami gi tengok-tengok kedai yang menjual barangan cenderahati ... wah .. banyak barangan yang menarik hati kami .. aku borong kerongsang panjang berjurai  atau dipanggil janggut oleh en.suami .. haha .. 3 bijik keronsang rm 10.00 ... cantik-cantik kerongsangnya ... rambang bijik mata aku .. haha .. beli 3 bijik jek la ... nanti kalau singgah lagi beli lagi .. haha ... en.suami beli sandal refleksi yang diperbuat daripada kayu ... aisy beli mainan pancing ikan .. aisy memang kalau pergi memana mesti nak beli mainan ... padahal kat kedai amoi tu berlambak mainan ... tak cukup-cukup ... hmmm ... belikan jek la ... kalau tak keluarlah muncung dan air mata ...
Sandal refleksi yang en.suami beli ... diperbuat daripada kayu ... memang selesa kaki lepas memakainya walaupun masa memakainya amatlah terseksa menanggung kesakitan .. haha ... sakit tapi bestttt ... try sendiri baru setuju dengan aku kannnn ... hehe 
Selesai membeli belah barangan cenderahati .. kami duduk lepak sambil menikmati roti bakar dan telur setengah masa di kedai makan yang disediakan di situ ... order air milo tarik dan neslo panas ... anak-anak tak nak makan .. dah kenyang makan ayam goreng KFC kat Ayer Keroh tadi ... ok lah .. mama dan abah jek yang makan ... anak-anak tengok tv ... cite Ameera kat tv3 ... khusyuk betul nengok .. cam best jek .. kalau kat rumah tak dipandang langsung cite ni .. haha ... 
Air milo tarik ni aku punya ... en.suami punya air neslo panas ... sengaja minta air panas-panas .. untuk memanaskan badan ... bagi segar sikit .. maklum la .. lepas ni nak drive lagi ...  ayen ngan aisy minum air coca-cola ... memang tu la air yang diaorang suka sangat ... sabo jek la 
Roti bakar 2 set ... aku order 2 set .. ingatkan en.suami nak makan roti bakar sekali rupanya dia nak makan telur setengah masak .. alamak .. makan sorang mana nak habis ni .. perut dah kenyang sebenarnya .. hehe .. nasib baik en.suami tolong habiskan .. hehe ...
Telur setengah masak yang dah diletak kicap dan lada sulah ... en.suami memang suka sangat makan telur setengah masak ni .. aku tak gemar sangat yang setengah-setengah masak ni .. kalau telur rebus masak buleh la telan .. hehe 
Aisy asyik tengok telur setengah masak abah dia jek .. nak ker???? abah dia suapkan dia sesuap .. lepas tu tak nak lagi dahhh ... hahaha ... tak sedap kata dia ... aku tampal koyok kat dada dia sebab dia batuk ... takut batuk-batuk pastu muntah pulak dalam kereta .. kalau tampal koyok kurang sikit dia batuk ... risiko muntah pun kurang lah jugak ... pandai tak aku .. hahaha
Kami menikmati hidangan yang ringkas ni dengan tenang .. tak yah tergopoh-gapah sangat ... bukan nak kejar apa pun ... pelan-pelan kata en.suami ... bukan jauh sangat lagi perjalanan kami ... dah masuk Johor dah lega la sikit ... hehe ... lepas ni bulan 12 pulak ke KL ... lama lagi .. leh kumpul tenaga banyak-banyak ... hehe ...

ads