Sabtu, 8 Oktober 2011

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


<b>Tanjung Tuan</b> persinggahan sebelum ke hemisfera utara | Berita <b>...</b>

Posted: 30 Apr 2011 03:42 AM PDT

var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-15063139-1']); _gaq.push(['_trackPageview']);

(function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();

04 di merlimau - Google Blog Search

04 di merlimau - Google Blog Search


JUALAN MURAH DAGING BABI MADU <b>DI</b> BANDAR <b>MERLIMAU</b> |

Posted: 08 Oct 2011 08:12 AM PDT

No of View :33

gambar hiasan

 Ibarat pesta. Itu suasana aktiviti penjualan daging babi bersalut madu secara terbuka di sebuah kawasan perkampungan di Bandar Merlimau, di sini, apabila lebih 100 pelanggan menyerbu sebuah lori membawa daging haiwan itu yang dijual pada harga serendah RM5 sekilogram.

Berbanding RM15 hingga RM18 di pasar basah, aktiviti menjual daging itu berhampiran rumah penduduk beragama Islam menimbulkan keresahan mereka yang mahu perbuatan itu dibendung pihak berkuasa.

Justeru, mereka meminta Majlis Perbandaran Jasin (MPJ) turun padang dan memantau keadaan itu serta mengambil tindakan tegas kepada peniaga sekiranya melanggar undang-undang.

Penduduk, Eby, 29, berkata kegiatan itu berlarutan sejak tiga bulan lalu apabila terdapat seorang 'ejen' yang memaklumkan kepada penduduk mengenai penjualan daging babi itu.

 "Ejen terbabit akan pergi ke setiap rumah penduduk bukan Islam dan memberitahu 'pesta' menjual daging babi bersalut madu akan diadakan pada hari tertentu.

"Pelanggan dinasihatkan datang ke lokasi ditetapkan itu setengah jam lebih awal kerana menurut ejen terbabit, bekalan habis sekiranya mereka datang lewat," katanya.

Menurutnya, penjualan daging babi bersalut madu itu dilakukan peniaga menggunakan sebuah lori sejuk beku dan makanan berkenaan siap dibungkus selain bahagian tulang dan kaki serta kepala dijual berasingan.

"Keadaan ketika itu seperti pesta kerana orang ramai menyerbu lori terbabit untuk membeli bekalan daging babi bersalut madu itu," katanya yang juga pekerja swasta, ketika ditemui di sini, baru-baru ini.

Tinjauan Metroplus ke satu lokasi penjualan daging babi itu, baru-baru ini mendapati, tidak kurang daripada 80 penduduk bukan Islam menunggu lebih setengah jam bagi mendapat bekalan daging itu.

Sementara itu, jurucakap MPJ ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan penjualan daging babi secara terbuka itu dan tindakan segera sudah diambil oleh anggota penguat kuasa bagi menghalang kegiatan terbabit.

"Kami sudah menghantar anggota penguat kuasa ke lokasi dilaporkan penduduk dan mendapati kegiatan itu berlaku. Kami bertindak menghalang pihak yang cuba menjualnya kepada orang ramai.

"MPJ akan sentiasa memantau supaya kegiatan seperti itu tidak berulang dan bersedia dengan tindakan tegas sekiranya ada pihak yang cuba melanggar undang-undang majlis," katanya yang mengesahkan menjual babi secara terbuka salah daripada segi undang-undang pihak berkuasa tempatan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

04 di bukit katil - Google Blog Search

04 di bukit katil - Google Blog Search


RANGKAIAN PENANAMAN STEVIA, AGRO SWEET PAKLONG <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 06 Jun 2011 02:53 AM PDT


LAWATAN PAKLONG DI TAPAK RANGKAIAN PENGUSAHA STEVIA
AGRO SWEET PAKLONG, PN. NORHAZILAH RAHIM


PAKLONG MENINJAU TAHAP PERKEMBANGAN  STEVIA
DAN NASIHAT TANAMAN STEVIA
KEPADA PENGUSAHA PN. ZILA RAHIM


di negeri melaka - Google Blog Search

di negeri melaka - Google Blog Search


Pesakit Arthritis <b>di Negeri</b> Sembilan mendapat rawatan sempurna <b>...</b>

Posted: 08 Oct 2011 12:47 AM PDT

SEREMBAN, 8 Okt –  Langkah pencegahan menghadapi penyakit arthritis di Negeri Sembilan mendapat perhatian Raja Datin Seri Utama Salbiah Tengku Nujumuddin, isteri menteri besar merangkap Yang DiPertua PEKERTI Negeri Sembilan.

Menurut statistik kesihatan, kira-kira 5,000 orang penduduk di Negeri Sembilan dikenal pasti bakal menghadapi penyakit tersebut dan langkah pencegahan dari pihak hospital yang di ketuai oleh  Dr. Gun Suk Chyn selaku Ketua Jabatan Perubatan dan Pakar Perunding Reumatology HTJS adalah wajar.

Di atas keprihatinan itu, beliau meluangkan masa sepanjang program yang dianjurkan oleh pihak HTJS bermula pukul 9.00 pagi dan berakhir 1.00 tengahari.

Majlis di adakan di Auditorium Gemilang, HTJS.

Pelbagai program yang di atur antaranya ceramah kesedaran arthritis, senaman kesihatan, tayangan video klip MyWIRA (2) dan testimonial bekas pesakit arthritis.

Di dalam ucapan Raja Datin Seri Salbiah Tengku Nujumuddin, beliau hadir bagi menyokong program kesedaran arthritis yang di sambut setiap 12 Oktober sepanjang tahun.

Namun minggu kesedaran arthritis yang dianjurkan HTJS bermula pada 3 Oktober dan berakhir hari ini perlu di manfaatkan oleh semua agar kita tidak meminggirkan pesakit arthritis yang memerlukan sokongan dan dorongan.

"Walaupun kita mendapat peruntukan perubatan daripada kementerian mahu pun agensi swasta dalam menangani penyakit ini, kesedaran daripada individu itu juga penting seperti mengambil tahu kaedah pencegahannya." Ujar Raja Datin Seri Salbiah

Beliau juga mencadangkan kepada Pengarah Kesihatan Negeri Sembilan agar menubuhkan Persatuan Arthritis Rheumatoid Negeri Sembilan sebagai satu badan sokongan kepada pesakit arthritis dan keluarga pesakit.

Raja Datin Seri Salbiah turut menyumbangkan RM5,000 untuk persatuan yang bakal ditubuhkan kelak bagi melaksanakan aktiviti yang berkaitan.

Menyambut kehadiran  isteri menteri besar ialah Dato' Dr Hajjah Zailan Dato' Hj Adnan, Pengarah Kesihatan Negeri Sembilan, Dr Jaafar Che Mat, Pengarah Hospital Tuanku Ja'afar Seremban dan Dr. Gun Suk Chyn, Presiden Malaysian Society of Rhematology.

Turut hadir ialah isteri Setiausaha Kerajaan Negeri, Datin Paezah Ismail dan Dato' Dermataksiah Abdul Jalil, Timbalan Presiden NCWO Negeri Sembilan.

Oleh : Dudi Aziz

DudiAziz@n9kini.com

Gambar : Dudi Aziz

04 di ayer keroh - Google Blog Search

04 di ayer keroh - Google Blog Search


[Info terkini]kejadian Ambulans terbalik <b>di Ayer Keroh</b> : Pesakit <b>...</b>

Posted: 17 Aug 2011 01:55 AM PDT

No of View :2572

Salam mesra..

Entry ellen mengenai kejadian tiga orang parah dalam kemalangan melibatkan sebuah ambulans sampai terbalik di Ayer Keroh. Info terkini yang kita ketahui ialah pesakit wanita yang terlibat telah meninggal dunia pagi tadi…

Takziah kepada keluarga mangsa..

Jum baca info yang ellen ambil di Utusan ini.

 Pesakit wanita yang cedera parah selepas ambulans digunakan untuk membawanya ke hospital terlibat kemalangan di Ayer Keroh semalam, meninggal dunia di Hospital Melaka hari ini.

Maryam Baba, 73, yang mengalami pendarahan di kepala selepas rumahnya di Bukit Ramai dipecah masuk kelmarin, meninggal dunia pukul 9.20 pagi ini di Hospital Melaka.

Sementara itu, seorang doktor dan jururawat yang turut parah dalam nahas itu kini masih kritikal dan dirawat di Hospital Kuala Lumpur dan Hospital Melaka. – Utusan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

ads