Jumaat, 10 Februari 2012

04 di ayer keroh - Google Blog Search

04 di ayer keroh - Google Blog Search


Double - Y: [FOTO] #AmanKampus : Dari Kuala Pilah Kini <b>Di Ayer</b> <b>...</b>

Posted: 07 Feb 2012 12:21 AM PST

Hari kedua 'Kembara Aman Kampus' dimulakan seawal jam 7.00 pagi di mana kumpulan mahasiswa ini dipecahkan kepada dua kumpulan. Hari ini kumpulan mahasiswa ini melakukan kerja-kerja kebajikan di mana kumpulan A secara bergotong-royong membersihkan kawasan perkuburan Kampung Mertang.

Tanah Perkuburan Kampung Mertang ini juga adalah tapak persemadian nenek kepada isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansur. Aktiviti gotong-royong ini turut disertai oleh pelajar dari Giat MARA Kuala Pilah.
Kehadiran kumpulan mahasiswa ke Kampung Mertang disambut baik oleh penduduk kampung malah ada yang 'marah' kerana kumpulan mahasiswa tidak memaklumkan akan kehadiran mereka lebih awal supaya sedikit persiapan dapat dilakukan oleh mereka.

Walaupun penduduk setempat tidak menjangkakan bahawa kampung mereka akan dikunjungi oleh kumpulan mahasiswa Aman Kampus, sedikit juadah tetap disediakan oleh penduduk kampung sebagai menghargai kehadiran mahasiswa ini ke kampung mereka.


Begitulah tingginya status mahasiswa di kalangan penduduk kampung, lebih-lebih lagi bila ada yang sanggup turun melakukan kerja-kerja sukarela di kampung-kampung mereka. Tapi imej mahasiswa kini tercalar dek kerana sikap segelintir mahasiswa 'radikal' yang membiarkan diri mereka dipergunakan oleh parti pembangkang.

Tiba di Ayer Keroh, Melaka

Kini Kembara Aman Kampus selamat tiba di Ayer Keroh Melaka :


 Ada mahasiswa ditengking, dimaki serta dihalau ketika sessi 'Info Siswa' - Laporan seterusnya bakal menyusul - lambat update Kuala Pilah 'broadband' slow.

04 di machap - Google Blog Search

04 di machap - Google Blog Search


The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah: Ceramah <b>di</b> 4 <b>...</b>

Posted: 06 Feb 2012 01:31 AM PST


Saya dijemput ke Melaka oleh Sdri Ginie Lim untuk membantu beliau dikawasam DUN Machap, kawasan yang ditandinginya pada Pilihanraya Umum 2008 pada 4hb Februari 2012.
Dari jam 8.00 pagi, petugas-petugas parti dari DUN Machap telah menjalankan kerja di Felda Menggong, Felda Bukit Bulat dan di Felda Hutan Percha, dengan mengedarkan risalah-risalah parti dan di Felda Bukit Putus pula mereka mengedarkan juga jemputan untuk menghadir Majlis Ceramah-cum-Dialog pada jam 4.00 petang.
Sdr Shamsul Iskandar dan saya sendiri dijemput selaku penceramahnya.
Saya sampai di Tampin, N. Sembilan jam lebih kurang 3.00 petang; Ginie sudah pun berada di Tampin.  Saya dan Kak Hendon singgah di Tampin untuk makan tengah hari.  Selepas itu kami terus ke Kg Bukit Putus sebuah perkampongan Orang Asal.
Kampong ini kecil sahaja, dan saya dijemput kesana untuk mengadakan perbincangan dengan penduduk kampong itu, dan penduduk disitu memberikan pandangan yang agak baik bagaimana untuk melindungi tanah Orang Asal.  Jelas dari perbincangan itu bahawa Orang Asal tidak tamak, mereka mahu sekadar untuk kehidupan mereka, bukan melambakkan harta, dan mereka merasakan bahawa Kerajaan UMNO/BN ini gagal melakukan sesuatu untuk kepentingan OA.
Sehabis kami di Bukit Putus, kami pergi pula ke Felda Bukit Bulat.  Majlis itu adalah untuk ceramah dan dialog.
Dari kawasan sebelah rumah ada beberapa Orang UMNO yang menjadi kaki sorak.  Kerja mereka adalah seperti orang bodoh sahaja kerana setiap penghabisan ayat yang diucapkan akan dibalas dengan sorakan "BOHONG, TIPU".
Sorakan menjadi lebih ketara apabila Sdr Shamsul Iskandar berucap.
Dan apabila majlis dibukakan untuk ceramah, salah seorang daripada ahli UMNO itu bernama Untung, cuba mempertikaikan bahawa Felda menipu peneroka-peneroka mengenai peratusan perahan KPG.  Dia menyatakan bahawa peneroka-peneroka Bukit Bulat dan Menggong mendapat peratusan yang sangat tinggi iaitu 18/75%.
Tetapi apabila saya dedahkan bahawa kebanyakan Kilang Felda di Negeri Pahang dan Negeri Sembilan sudah pun memberikan peratusan perahan KPG sebanyak 20-22%, dia terdiam.  Dan dia lagi terdiam apabila saya dedahkan bahawa di kawasan Jengka, peratusan perahan KPG yang dianalisa oleh Makmal Felda di Sg Tekam adalah 27%, dan saya buatkan kiraan bahawa sebelum ini Peneroka Felda Jengka 9 hanya memperolehi 17% sahaja.  Baki beza 10% itu membawa kerugian kepada peneroka-peneroka sebanyak lebih kurang RM2500.00 setiap bulan dan menghampiri RM400,000 untuk tempoh 15 tahun.
Dia marah apabila saya katakan Felda menipu, dan apabila saya katakan bahawa Felda telah memanipulasikan pendapatan peneroka, dia setuju dengan perkataan manipulasi itu, dan apabila saya katakan bahawa "manipulation" dalam bahasa Inggeris itu bersamaan juga dengan "tipu" dalam bahasa Melayu, dia terdiam apabila orang ramai ketawakan dia.
Mengenai hutang pula dia (Untung) menyarankan hutang perlu dibayar, dan peneroka-peneroka perlu membayar hutang mereka kepada Felda.  
Saya bersetuju bahawa hutang mesti dibayar, dan didalam perkiraan yang ringkas didapati bahawa sesungguhnya Felda yang berhutang dengan peneroka paling kurang RM150,000.00 didalam tempoh 5 tahun hasil sudah dapat dikeluarkan, maka oleh kerana hutang mesti dibayar, saya tekankan bahawa Felda wajib membayar hutang kepada peneroka-peneroka.
Didalam isu Felda Plantation yang bakal dicagarkan oleh Felda kepada FGVB untuk penyenaraian di Bursa Saham, saya mengatakan bahawa hajat dari PR untuk mengagih-agihkan tanah ladang itu kepada generasi ke-dua dan ke-tiga akan tergendala, dan jika generasi ke-dua dan ke-tiga berhajat kepada tanah, maka mereka kenalah bersatu dengan mengundi Pakatan Rakyat dan menggulingkan UMNO BN, mendapat sokongan baik dari kalangan anak-anak muda yang menghadiri Majlis tersebut.
Dan akhirnya anak-anak muda yang turut bersorak bersama-sama Untung itu datang bersalam dengan saya menandakan bahawa anak-anak muda itu turut memberikan sokongan kepada perjuangan yang dibawakan oleh Pakatan Rakyat.
Selepas selesai Dialog di Bukit Bulat, saya terus pergi ke Batu Berendam ke rumah kakak ipar saya di Taman Ehsan, tempat yang saya akan menginap pada malam itu.
Setelah memberitahu kakak ipar saya untuk bermalam di rumahnya, saya dan Kak Hendon terus pergi ke Taman Merdeka ke Majlis sambutan tahun Baru Cina anjuran PKR.  Majlis yang begitu ramai.  Saya turut berucap didalam Majlis itu dan saya bawakan kisah semasa saya dibuang Daerah ke Melaka Tengah selepas dibebaskan dari ISA dan ditahan sekali lagi di Melaka Tengah semasa Operasi Lalang.
Setiba Dato Chua Jui Meng ke Majlis itu, saya meninggalkan Taman Merdeka ke Kg Bukit Tembakau di Jasin menjadi tetamu didalam Majlis Ceramah anjuran PAS kawasan Jasin.
Saya kembali ke rumah kakak ipar saya jam lebih kurang 1.00 pagi.  
Pada 5hb Februari 2012, setelah minum pagi di rumah kakak ipar, saya tinggalkan Negeri Melaka ke Felda Keratong 6 dan 7 menghadiri Majlis Kesyukuran yang dianjurkan oleh PKR Cabang Rompin dan Ceramah oleh Dato Fauzi Abdul Rahman, Zaidi Ahmad dan saya sendiri.
Oleh kerana masih amat terlalu letih, saya tidur di Rumah Sdr Rosni Arshad, Naib Pengerusi Biro Masyarakat Felda & Orang Asal di Felda Keratong 6.
Jam 11.00 pagi tadi saya tinggalkan Keratong 6 setelah pergi bersantai di Kedai Keratong 6 dan menziarahi Pn Hajjah Halijah yang akan bertolak ke Mekah malam ini untuk menziarahi suaminya  yang masih berada di Hospital di Mekah.

04 di tanjung kling - Google Blog Search

04 di tanjung kling - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Hotel Wakaf Pantai Puteri, <b>Tanjung Kling</b> <b>...</b>

Posted: 28 Sep 2011 07:27 PM PDT

Info Umum

Sabda Rasulullah S.A.W mafhumnya: "Orang yang membaca al-Quran dan dia mahir dengannya, maka dia bersama malaikat yang mulia dan orang yang taat. Sesiapa yang membaca al-Quran sedangkan dia tersekat-sekat padanya dan dia begitu susah atasnya, maka baginya dua pahala (pahala membaca dan pahala kesusahan)." (Sohih Bukhari dan Muslim)

04 di bukit katil - Google Blog Search

04 di bukit katil - Google Blog Search


Homestay mewah yang sangat cantek <b>di bukit katil</b>… « Manakedai&#39;s <b>...</b>

Posted: 05 Feb 2012 07:27 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Homestay mewah yang sangat cantek di bukit katil… Homestay mewah yang sangat cantek di bukit katil, melaka! kelab mewah dibuka utk orang ramai! info http://ping.fm/40G0G ...

di negeri melaka - Google Blog Search

di negeri melaka - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>Di</b> Perbadanan Kemajuan <b>Negeri Melaka</b> (PKNM <b>...</b>

Posted: 29 Jan 2012 09:10 PM PST

Posted by  in Monday, January 30th 2012   
Dapat Maklumat Terkini Jawatan Kosong Kerajaan Terus Ke Email...

Sila periksa EMAIL sekarang untuk pengesahan subscribe ini

TIPS BANTUAN UNTUK ANDA YANG MASIH MENCARI KERJA DAN GAGAL TEMUDUGA468x60 Jawatan Kosong Di Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM)

ban1 Jawatan Kosong Di Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM)

4ca9c4a008fce468x60 Jawatan Kosong Di Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM)

jawatankosongkerajaan2020.1 Jawatan Kosong Di Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM)

Jawatan Kosong Di Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka PKNM Jawatan Kosong Di Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM)

Jawatan Kosong Di Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM) – Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM) telah ditubuhkan di bawah Enakmen Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka. Enakmen No 1 Tahun 1971 telah diberi peranan dan tugas utama untuk membangunkan serta memajukan Negeri Melaka dalam empat bidang utama iaitu Perindustrian, Pelancongan, Perumahan dan Perniagaan dan Perdagangan.

Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka memerlukan Warganegara Malaysia (Keutamaan adalah diberikan kepada Anak Negeri Melaka) yang berkelayakan, dinamik, bercita-cita tinggi dan bersedia menghadapi cabaran ke arah mencapai matlamat Wawasan 2020 untuk pelantikan bagi mengisi jawatan berikut :

1. Juruaudit (W41)

Unlock the content with a Like, a Tweet or a +1.

Anda suka jawatan ini? Jangan lupa klik "LIKE"

kerja kerajaan 300x251 Jawatan Kosong Di Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM)

Anda suka jawatan ini? Jangan lupa klik "LIKE"

Tidak Sesuai/Berminat Dengan Jawatan Diatas! Inginkan Jawatan Lain?Taip Dibawah Untuk Jawatan Pilihan Anda Dapat Maklumat Terkini Jawatan Kosong Kerajaan Terus Ke Email...

Sila periksa EMAIL sekarang untuk pengesahan subscribe ini

Jawatan koosng <b>di</b> Perbadanan Kemajuan <b>Negeri Melaka</b> (PKNM <b>...</b>

Posted: 27 Jan 2012 03:15 PM PST

Closing date 10 Februari 2012

Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka need Malaysian citizen (priority is
given to Anak Negeri Melaka) that qualifying, dynamic, ambitious and
ready to face challenge made towards achieving Vision 2020 objective for appointment
to filling position following :

1. Juruaudit (W41)

MUAT TURUN JAWATAN

Incoming search terms:

  • jawatan kemajuan negeri melaka

04 di lubok china - Google Blog Search

04 di lubok china - Google Blog Search


Kesultanan Johor: Kami waris buaya putih

Posted: 06 Dec 2011 07:02 PM PST


Mohd. Zin mendakwa mereka adalah keturunan keenam buaya putih yang terkenal di Lubok China, Negeri Sembilan.


BUAYA putih memang wujud namun sangat jarang dijumpai. Spesies buaya albino ini tidak mempunyai pigmen melanin yang boleh menghitamkan kulit.


TATKALA bercerita mengenai buaya putih, ramai yang akan mengaitkan sejarah lisan turun-temurun berkenaan dengan alam mistik.
Buaya putih didakwa mempunyai kuasa sakti yang boleh memberi petunjuk mengenai sesuatu perkara yang akan berlaku malah ia juga dikatakan boleh berhubung dengan manusia.
Walaupun belum dapat dibuktikan dengan nyata kewujudan reptilia jenis ini di perairan negara, namun terdapat banyak cerita yang menyokong sisi hebat buaya putih.
Antaranya ialah kisah ulama terkenal, Tok Selehor di Tumpat, Kelantan, yang boleh berkomunikasi dengan buaya putih di sungai kampungnya.
Menurut cerita yang disampaikan, guru agama yang terkenal dalam bidang tasawuf itu dikurniakan kelebihan oleh Allah apabila dia boleh berinteraksi dengan buaya putih yang terdapat di Sungai Selehor sehingga masyarakat di sekitar kampung tersebut dapat menggunakan sungai tersebut tanpa sebarang gangguan mahupun rasa takut.
Dikhabarkan juga, buaya putih itu ditugaskan untuk menjaga keamanan di sungai tersebut yang mana sebelum itu sering berlaku ancaman dari buaya-buaya lain sehingga menyukarkan penduduk setempat keluar menjala, memancing dan mandi di sepanjang Sungai Selehor.
Buaya putih itu dikatakan masih ada di situ hingga ke hari ini.
Riwayat buaya putih tidak hanya disebut di Kelantan. Ia turut menjadi sebahagian daripada sejarah asal beberapa lokasi lain di negara ini seperti di Kuala Kubu Bharu di Selangor, Tasik Dayang Bunting di Pulau Langkawi dan Lubok China yang terletak di sempadan Negeri Sembilan-Melaka.
Baru-baru ini, penulis berpeluang bertemu dengan sebuah keluarga yang mendakwa mereka adalah waris kepada buaya putih di Lubok China, Negeri Sembilan.
Bukan sekadar mewarisi darah pemilik tubuh buaya putih, mereka juga boleh berkomunikasi dengan buaya putih yang menjelma dalam rupa nenek tua. Perantara utamanya hanya mahu dikenali Siti, 38.
"Alhamdulillah, ini anugerah Allah yang tidak ternilai. Saya dan kakak, biar saya namakannya sebagai D, dapat mendengar suara dari alam ghaib dan berinteraksi dengan mereka," kata Siti ketika ditemui di kediamannya di Lubok China.
Menurut bapanya, Mohd. Zin, 69, dia mula menyedari tentang salasilah buaya putih yang diwarisinya apabila arwah ibunya, pernah ditumpang tubuhnya oleh Nenek Putih pada tahun 1983.
"Nenek Putih asalnya manusia biasa. Kira-kira 500 tahun yang lalu, Putih jatuh ke dalam Sungai Linggi tetapi mayat wanita itu tidak ditemui.
"Sebelum itu, Putih sedang mengacau dodol sambil menyusukan anaknya di tebing sungai namun entah bagaimana dadanya terkena percikan dodol.
"Oleh kerana kepanasan, Putih meletakkan anaknya di tanah dan terus terjun ke sungai.
"Selepas menyedari kehilangan isterinya, suami Putih puas mencari namun jasad ibu muda itu tidak juga ditemui.
"Setelah berhari-hari hilang di sungai, pada satu malam, Putih muncul dalam mimpi suaminya.
"Dia meminta agar jangan mencarinya lagi kerana dia sudah bertukar menjadi buaya putih dan kini tinggal di alam ghaib," ujar Mohd. Zin.
Ibu kepada Mohd. Zin ialah cicit kepada Nenek Putih dan 28 tahun lalu, Nenek Putih pernah memasuki tubuh ibunya.

SEPANJANG didampingi Nenek Dayang, Siti juga diberi kelebihan untuk mengubati penyakit berunsur gangguan.


"Ketika itu, ibu saya merangkak-rangkak seperti buaya.
"Ibu saudara saya yang ketika itu tahu serba sedikit cerita bertindak menjadi orang tengah dan berdialog dengan Nenek Putih.
"Saya masih ingat lagi perbualan itu. Selepas memberi salam, ibu saudara saya mula bertanya, kenapa nenek datang?
"Jawabnya, nenek datang ni nak tengok anak cucu dalam kesusahan.
"Nenek datang dengan siapa?
"Datang naik apa nek? Nenek dari mana?
"Datang naik perahu. Nenek datang dari Sungai Linggi.
"Kenapa pula nenek menggigil-gigil ni?
"Macam mana nenek nak balik ni?
"Cuba ekau tengok dalam kopai den (beg yang dianyam daripada rotan) yang tergantung kek tiang tu. Ado bondo dalam tu.
"Bila saya tengok dalam kopai, ada sebotol minyak merah dan apabila minyak itu dilalukan di hidung emak saya, emak saya beransur pulih," cerita Mohd. Zin yang menceritakan detik awal keluarganya mengetahui tentang kewujudan Nenek Putih dalam susur galur keluarga mereka.
Jelasnya lagi, itulah sejarah sebenar buaya putih Sungai Linggi.
"Sejarah ini diceritakan sendiri oleh Nenek Putih melalui sarungnya, iaitu tubuh Siti," kata Mohd. Zin.
Menjadi sarung bermakna badan wanita ini dipinjam oleh roh berkenaan dan digunakan sebagai perantara untuk berkomunikasi dengan alam nyata.
"Pada hari pertama Nenek Putih memasuki tubuh saya, kepala dan badan saya tidak berhenti bergoyang seperti buaya.
"Suara saya turut berubah dan badan saya membongkok seperti wanita yang sangat tua.
"Bukan setakat keluarga, saya juga takut dengan keadaan saya ketika itu.
"Apa tidaknya, bila nak bercakap, suara orang lain yang keluar, bila saya membaca al-Quran pun, suara Nenek Putih yang membacanya, bukan saya.
"Dalam keadaan bergoyang-goyang itulah Nenek Putih mengarahkan saya ke Sungai Linggi dan membaca surah Yasin di sana. Nenek Putih berjanji untuk menunjukkan dirinya selepas itu," kata Siti.
Enggan menunggu lama, dia dan beberapa ahli keluarganya bergegas ke Sungai Linggi.
"Di awal pembacaan, air sungai seakan bergelombang.
"Adik lelaki saya yang membaca Yasin suaranya tiba-tiba berubah menjadi sangat merdu. Lagu taranum yang dibawakan tidak pernah kami dengar sebelum ini. Suaranya sangat merdu," cerita D, yang sering bertindak menjadi penterjemah apabila penghuni alam ghaib memasuki tubuh adiknya.
"Menurut Nenek Putih, itu ialah suara pasangannya, seekor buaya jantan di alam ghaib," jelas D.
Bagai dikata, sebaik sahaja mereka selesai membaca surah Yasin, timbul buaya putih di tebing di seberang sungai.
"Warnanya putih keemasan, saiznya juga besar daripada buaya yang lain," tambahnya.
Selain Nenek Putih, Siti memberitahu, pendamping setia yang sentiasa berada bersamanya ialah Nenek Dayang.
Nenek Dayang merupakan ketua dayang istana ketika Zaman Kesultanan Melayu Melaka pada tahun 1511.
Dalam pertemuan pada petang itu juga, penulis dan jurufoto sempat berbual-bual dengan penghuni alam ghaib yang menjadi teman Siti selama ini.
"Siapa sebenarnya nenek ini?
"Nama nenek Siti Fatimah. Nenek dulu kerja di istana sebagai ketua dayang semasa Zaman Kesultanan Melayu Melaka.
"Nenek meninggal dunia tidak lama selepas itu dan roh nenek diangkat ke alam ghaib.
"Nenek Putih yang ghaib menjadi buaya itu adalah anak saudara nenek," ujar Nenek Dayang yang muncul dalam tubuh Siti selepas diberi salam dan selawat sebanyak tiga kali.
Ketika Nenek Dayang memasuki tubuh sarungnya, memang boleh dilihat perbezaan antara dua karakter tersebut.

MOHD. ZIN turut mendakwa keluarganya tidak pernah diganggu ancaman buaya. - Gambar hiasan


Tutur kata dan intonasi Nenek Dayang lebih lembut. Riak wajahnya tidak sebujur wajah asal Siti dan pandangan matanya pula lebih redup.
"Kenapa nenek pilih Siti sebagai sarung nenek?
"Di alam ghaib, nenek boleh tengok semuanya. Kita tahu mana waris kita yang lurus jalan hidupnya.
"Nenek memang sudah lama tunggu Siti. Nenek juga sudah tahu, bapa sarung nenek ini akan berkahwin dengan ibunya dan melahirkan Siti," jelasnya.
Ditanya tentang kehidupan di alam ghaib, Nenek Dayang menjawab, hidup di alam sana sangat indah.
"Setiap masa diisi dengan zikir memuji Allah. Kalau manusia biasa boleh melihat keindahan dunia ghaib, mereka akan merasakan kemanisan ibadah.
"Mereka akan rasa lebih dekat kepada Allah dan tidak akan berhenti menyediakan bekalan untuk menuju akhirat yang kekal abadi," katanya penuh hemah.
Siti dan D pernah berjumpa dengan beberapa orang guru agama untuk bertanyakan perkara aneh ini namun sehingga hari ini mereka masih belum dapat jawapannya.

ads