Selasa, 28 Februari 2012

04 di klebang - Google Blog Search

04 di klebang - Google Blog Search


AUTO DUNIA BLOG & PERMOTORAN: Tergempar...!!!! Kapal Selam <b>...</b>

Posted: 16 Feb 2012 10:22 PM PST

Macam mana leh terdampar nie..... cuba tengok...
ada macam terdampar tak...kapal selam mana nie yerk...bahaya nie.....

nak tahu cerita lanjut...

04 di machap - Google Blog Search

04 di machap - Google Blog Search


Najib mulakan lawatan ke Melaka | N9 Kini - Portal Berita Negeri <b>...</b>

Posted: 23 Feb 2012 09:12 PM PST

MELAKA: 24 Feb. – Datuk Seri Najib Razak memulakan lawatan sehari ke Melaka hari ini dengan mengunjungi Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob di Istana Melaka, di sini.

Perdana Menteri yang tiba pada jam 9.45 pagi diiringi isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor dan Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Najib mempunyai atur cara ketat termasuk menghadiri program penyerahan surat tawaran Program Perumahan Rakyat (PPR) Batu Berendam di Sungai Putat di sini pagi ini selain merasmikan Taman Seri Manggis di Machap Umboo dan Rumah Mesra Rakyat iaitu sebuah projek Syarikat Perumahan Negara Berhad di Kampung Padang Kerbau, Durian Tunggal.

Perdana Menteri dijadual melakukan tinjauan mesra di Jalan Temenggong, Jalan Bunga Raya dan Jalan Kee Ann petang ini dan menghadiri jamuan malam bersama rakyat di Taman Malim Jaya.

04 di serkam - Google Blog Search

04 di serkam - Google Blog Search


Beli kuih raya <b>di Serkam</b> , Hamidah Food Industry | Blog Zool <b>...</b>

Posted: 26 Aug 2011 08:22 PM PDT

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Tak berapa hari je lagi, Syawal akan menjelang tiba menandakan hari raya. Banyak keperluan yang dicari pada penghujung Ramadhan ini. Antara yang perlu disediakan adalah kuih raya. Bagi pencari kuih raya di Melaka (terutama di daerah Jasin), mungkin ada yang pernah mendengar tentang kedai di Serkam yang menjual pelbagai kuih (tidak semestinya di hari Raya). Kedai ini terletak di tepi jalan dinamakan Mamaku Food Industries. Ia telah bertapak lama dan pernah mengalami kebakaran namun kini ia semakin maju. Jika dulunya hanya kedai kecil ditepi jalan namun kini lotnya semakin besar. Kepada sesiapa yang rajin singgah ke ikan bakar Umbai atau Serkam, mesti singgah ke kedai tersebut untuk mendapatkan kudapan walaupun bukan di hari raya.

Memandangkan membuat kuih agak leceh dan mak saya pun sudah berusia maka kaedah kuih tunjuk-tunjuk perlu digunakan. Dan lokasi yang menjadi kemestian adalah di kedai Mamaku Food Industries ( Hamidah Food Industry). Memang banyak pilihan di kedai tersebut dengan harga yang berpatutan. Banyak juga yang dibeli seperti rempeyek, kuih telinga dan pelbagai jenis kerepek. Kat situ ada juga kuih tart, cookies dan sebagainya. Tapi mak tak berapa minat. Jadi ambil apa yang boleh .. Kalau nak tau kuih apa bolehlah datang ke rumah ye…

Ini gambar yang sempat disnap..

Photobucket
Ni papan tanda kedai tersebut.
Photobucket
Pemandangan dari luar. Banyak khemah disediakan khas untuk kuih raya ni..
Photobucket
Siap ada banner kat jalanraya tu..
Sekian,

Related Posts with ThumbnailsJumlah Yang Telah Lihat Entri Ini :1051
You can leave a response, or trackback from your own site.

Iklan Terbaik.. Ingin iklan disini??

.

* Makluman, komen yang menghina dan merbahaya akan didelete atau diubahsuai tanpa notis. Sebarang komen yang disertakan no telefon akan didelete sebab pernah berlaku penyalahgunaan no telefon pihak lain. Hanya link laman web dibenarkan . Itupun sekiranya ia tidak menyalahi dan bukan Spam.. Harap maklum

DAENG MAREWAH - menjejak asalku: hubungan saudara daeng <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 23 Feb 2012 05:29 PM PST

Assalammualaikum wrt.
Hari tergerak nak cerita tentang perkaitan saudara tedong. sebelum ini sememangnya  bonda selalu menceritakan tentang saudara lubok, cenderah yang kuat kaitan sedaranya dengan kami di serkam darat. Arwah Tok Wan Daud dan Nek Wan(Belakang Kemas Serkam Darat) boleh dikatakan selalu dikunjungi sedara di sebelah sana. Tedong cuma kenal Arwah Paklang Sebelah Ayah saya dan memang setiap tahun mereka dan kami akan datang beraya. yang lain agak samar-samar. Rumah mereka di Tedong Baroh dengan dengan bengkel dak Bai @ area situ-situ jugak lak.Dak Madi dan yang lain-lain adik beradik kat sana kira rapat dengan kami.
Bonda pun membuka cerita tentang saudara lain yang ada disana. Bonda kata ada  saudara daeng di sana keluarga Nenek Saeden dan anaknya Nenek Saiyah dan anak cucu beliau.Raya juga boleh kata selalu datang raya kat rumah kami. cuma kurang perasaan yang mana satu.Rumahnya dekat rumah  Timah Hj Abas 
Menurut Bonda lagi, keluarga disana datang daripada jurai kami dan kaitan dengan kami Nenek kami NENEK HAJI  dengan adik beradik Tok Talib.Kena la sama-sama semak balik carta teromba keluarga kat blog. agak  pening sikit ceritanya.
So cuma agak kurang berjumpa dengan saudara disana dan hubungan daeng agak kurang dan jauh.
Begitula ceritanya.lepas ni nak ceritakan lagi pasal Kedatangan Sultan Ibrahim di makam/ kubur tidak bertulis nama di rumah Kak timah Balok dan cadangan penubuhan persatuan daeng dimasa itu oleh Nenek Ara Kami.... menarik  dan tungguuuuuu... 

ads