Isnin, 10 Disember 2012

04 di jasin - Google Blog Search

04 di jasin - Google Blog Search


myMetroLelaki rentung dalam kemalangan <b>di Jasin</b>

Posted: 10 Dec 2012 08:15 PM PST

thumbnail

KITA selalu mendengar keluhan dan rintihan graduan baru betapa sukarnya mencari pekerjaan walaupun mempunyai segulung ijazah.

»

LAGI . BESTARI
 • Rangsang anak rajin belajar

  SOALAN yang sering ditanya kepada saya ialah bagaimana mahu menjadikan anak-anak rajin belajar?

 • Tingkat kerjasama

  PUSAT Komunikasi dan Teknologi Maklumat (PICT) Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) mengadakan Kursus Pengukuhan Pasukan: ICT Team Building di Teratak Riverview, Tanjong Malim, baru-baru ini bertujuan mengukuhkan lagi semangat kerja berpasukan di kalangan kakitangannya.

 • KKHL kongsi derita rakyat Palestin

  KOLEJ Komuniti Hulu Langat (KKHL) Selangor menganjurkan program 'We Unite For Gaza', baru-baru ini.

thumbnail

REPUTASI Honda Civic memang hebat kerana ia mempunyai aura tersendiri untuk bersaing dengan ...

»

thumbnail

KAMERA menjadi gajet wajib kepada pengguna untuk merakam memori indah tidak kira anda berada di ...

»

LAGI . it@METRO
 • Reviu Produk: Berkreatif dengan kamera kompak

  SEBAIK menerima produk Nikon Coolpix P310 untuk ujian it@Metro, tarikan pertama yang membuka hati penguji adalah reka bentuknya yang ringkas dan ringan sesuai untuk kegunaan semua peringkat umur.

 • Reviu Apps: Aplikasi AR Castrol

  CASTROL pakar pelincir premium terunggul di dunia baru-baru ini melancarkan kempen 'See, Hear & Feel the Difference' bagi meraikan jenama pelincir kenderaan yang dipertingkatkan, Castrol Magnatec didatangkan dengan molekul pintar ultrahalus.

 • Perlindungan pelbagai peranti

  TREND Micro Incorporated (Trend Micro)(www.trendmicro.com), penyedia perkhidmatan rumusan keselamatan global melancarkan perisian Trend Micro Titanium 2013 dengan keupayaan perlindungan merentas pelbagai peranti termasuk komputer peribadi, komputer riba, tablet dan telefon pintar.

thumbnail

"MANY many, one piece." Itulah antara ayat popular yang akan didengar apabila ...

»

LAGI . SANTAI
 • Bincang destinasi

  LAMA menunggu, akhirnya si kecil kini bersedia untuk diajak bercuti di luar negara. Ini masanya keluarga kecil anda melakukan perjalanan jauh.

 • Hotel tengah kota

  MAHUKAN penginapan yang selesa, di tengah bandar dan berdekatan pelbagai tarikan pelancongan di Kelantan?

 • Tarikan ikan terubuk masin

  JERITAN peniaga memancing pelanggan ke gerai masing-masing menjadikan suasana di Pasar Minggu Satok di Kuching, Sarawak begitu meriah.

thumbnail

BAGI mereka yang masih mencari pasangan, jangan terlalu menyukarkan diri meletakkan piawaian ...

»

LAGI . AD-DIN
 • Rahsia, khasiat Susu Kambing Anugerah

  SUSU kambing adalah sebahagian sunnah Nabi. Dalam hadis diriwayatkan Abu Hurairah, Rasuluulah s.a.w bersabda, "Allah tidak mengutus seorang nabi kecuali dia itu seorang gembala kambing".

 • Kehebatan amalan zikir

  APA yang diperintahkan Allah pasti mempunyai fadilat, hikmah dan ganjaran pahala yang besar di sisi-Nya. Hal itu termasuklah dalam amalan berzikir.

 • Mudah bayar zakat

  PUSAT Pungutan Zakat - MAIWP (PPZ-MAIWP) memainkan peranan penting bagi membuat kutipan zakat harta bagi Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

thumbnail

MENJEJAK keindahan landskap Cameron Highlands, Pahang ia begitu sinonim dengan kehadiran ...

»

LAGI . DEKOTAMAN
 • Laman indah Mariam

  MENCIPTA sesuatu landskap bagi menarik pemandangan dan keindahan sekitar rumah tidak semestinya mendiami banglo atau rumah mewah, memadai rumah kampung asalkan bijak menghias.

 • Atap senghora warisan tradisi

  ATAP senghora popular di negeri pantai timur khususnya Kelantan dan ia dijadikan atap rumah.

 • Perabot pelengkap

  KEUNIKAN ukiran dan reka bentuk perabot jati yang menyerlahkan gaya eksklusif sukar dinafikan apatah lagi dipadankan dengan aksesori atau perhiasan lain.

04 di batu berendam - Google Blog Search

04 di batu berendam - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di batu berendam</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Nov 2012 07:54 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di batu berendam</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Aug 2012 07:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

di negeri melaka - Google Blog Search

di negeri melaka - Google Blog Search


Kerajaan <b>negeri Melaka</b> bantu promosi Kebaya Nyonya

Posted: 26 Nov 2012 10:52 PM PST

Pengerusi-pengerusi Persatuan Baba Nyonya bersama Mohd Ali dalam Konvensyen Baba Nyonya ke 25
BANDAR HILIR, MELAKA- Kerajaan negeri akan membantu mempromosikan pakaian tradisional Peranakan Cina iaitu kebaya Nyonya dengan menggalakkan penjawat awam wanita di negeri ini mengenakan pakaian berkenaan pada hari tertentu. 
Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, saranan itu diutamakan kepada kakitangan awam khususnya yang bertugas di barisan hadapan seperti penyambut tetamu atau kaunter pertanyaan yang sering berhadapan dengan orang ramai. 
Menurutnya, memandangkan negeri ini kaya dengan warisan kebudayaan yang pelbagai, cadangan menggalakkan kakitangannya mengenakan pakaian tradisional itu adalah satu langkah bijak bagi mempromosikan pakaian berkenaan. 
Cadangan tersebut akan mula dilaksanakan selepas perbincangan mengenai perkara tersebut mendapat kata sepakat daripada semua pihak. 
"Saya kira ini usaha yang baik sama seperti kita mempopularkan batik yang dipakai setiap hari Khamis. Lagipun baju kebaya nyonya sangat sesuai untuk digayakan kerana ia bukan sekadar fesyen, sebaliknya menonjolkan imej yang cukup sesuai dengan apa yang ditonjolkan negeri Melaka. 
"Nanti bila dapat keputusannya, baru kita akan laksanakan, mungkin kita akan pilih satu hari untuk dijadikan hari berpakaian kebaya nyonya," kata beliau pada sidang media selepas merasmikan Konvensyen Baba Nyonya ke 25 di Hatten Hotel, pada 24 November 2012. 
Hadir sama, Presiden Persatuan Peranakan Cina Melaka, Datuk Phua Jin Hock; penanung Pertubuhan Persekutuan Peranakan (FPA) Datuk Seri Khoo Keat Siaw dan Presiden Persatuan Cina Penang, Datuk Tan Gin Soon. 
Turut hadir, Presiden Persatuan Peranakan Singapura, Peter Wee; Presiden Persatuan Peranakan Thailand, Dr Kosol Teang Uthai dan Presiden Persatuan Peranakan Tionghua Indonesia, Andrew A. Susanto. 
Dalam perkembangan sama, Mohd Ali turut menjelaskan budaya peranakan yang diamalkan oleh masyarakat Baba dan Nyonya di negara ini adalah salah satu budaya yang unik lagi menarik yang banyak dipengaruhi unsur-unsur tradisi Cina seperti meraikan perayaan Tahun Baru Cina, perayaan Tanglung tetapi mengikut acuan budaya tempatan dan penjajah. 
"Keunikan itu disebabkan ia adalah himpunan pelbagai pengaruh budaya seperti Melayu, Indonesia, India, Portugis, Belanda dan British. 
"Seiring dengan peredaran masa, budaya menarik ini juga mengalamai banyak saingan modenisasi dan pembaratan, sekiranya tidak dipeliharan, pasti ia akan terhakis dan mungkin pupus
"Jadi, sebagai pusat perkembangn budaya tersohor sejak kurun ke-14, Melaka akan terus membantu masyarakat Baba Nyonya supaya terus mengekalkan tradisinya secara berevolusi sekali gus menyerlahkan keunikan budaya Peranakan ini di peringkat antarabangsa," ujar Mohd Ali. 
Mengimbas catatan sejarah, masyarakat baba Nyonya ini telah wujud sejak lebih 600 tahun lalu iaitu ketika zaman kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka. 
Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan pada waktu itu telah berjaya menarik ramai pedagang dari luar termasuk dari China untuk berdagang di Melaka. 
Pedagang-pedagang dari China ini berkahwin dengan wanita tempatan dan melahirkan anak yang berdarah kacukan Melayu-Cina atau lebih dikenali sebagai Baba Nyonya. 
Masyarakat peranakan dianggap unik kerana memiliki dua budaya warisan tradisi Cina yang pada masa sama mengamalkan ciri-ciri kehidupan masyarakat Melayu terutama dari segi bahasa, makanan dan budaya. 
Sebahagian peserta yang menghadiri Konvensyen Baba Nyonya Ke-25 di Banda Hilir, Melaka.
Melaka Bandaraya Warisan Dunia @gotomelaka.blogspot.com

04 di lubok china - Google Blog Search

04 di lubok china - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Nov 2012 01:44 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Oct 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Nov 2012 01:58 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Dipatuk ular ketika buka pintu | N9 Kini - Portal Berita Negeri Sembilan

Posted: 07 Nov 2012 11:17 PM PST

LUBOK CHINA, 08 Nov. – Seorang lelaki menghadapi detik mencemaskan apabila jari kaki kirinya dipatuk ular tedung selar ketika membuka pintu rumahnya di Rumah Rakyat Lubok China, dekat sini, malam Isnin lalu.

Dalam kejadian kira-kira 8 malam itu, mangsa yang juga pekerja agensi swasta, Mazhafiz Jazid, 26, mahu menghantar ibunya, Saodah Basir, 56, pergi mengaji terpijak ular berkenaan yang ketika itu berada di hadapan pintu.

Saodah berkata, dia sangat cemas apabila melihat anak keempatnya itu melompat ke luar rumah, sementara ular berwarna hitam berkenaan masuk ke dalam rumah.

"Selepas itu, makcik mengambil kayu dan mengetuk kepala ular berkenaan sehingga mati sebelum membawa anak makcik ke Klinik Kesihatan Lubok China," katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di kediamannya di Rumah Rakyat Lubok China, dekat sini, semalam.

Menurutnya, ketika sampai di klinik kesihatan berkenaan, anaknya diberi dua suntikan sebelum dikejarkan ke Hospital Alor Gajah.

"Semasa di hospital, doktor mengarahkan makcik membawa ular berkenaan bagi mengesan jenis racun ular dan terperanjat apabila doktor menyatakan itu adalah ular jenis cobra serta berbahaya.

"Selepas itu, anak makcik dikejarkan pula ke Hospital Besar Melaka dan dipantau perkembangannya di unit rawatan rapi. Sehingga jam 5 petang Selasa lalu, anak mak cik berada dalam keadaan stabil dan dipindahkan ke wad biasa," katanya.

Katanya, kejadian itu adalah kali keempat dia membunuh ular yang masuk ke kawasan rumahnya sejak tinggal di sini 2005 lalu.

"Oleh itu, diharap pihak Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara dapat membuat operasi mengesan habitat ular di kawasan berkenaan memandangkan pelbagai jenis ular kerap kelihatan di sini," katanya.

ads