Jumaat, 23 November 2012

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


CATATAN SI MERAH SILU: Awal Muharam <b>di Tanjung Tuan</b>

Posted: 19 Nov 2012 07:59 AM PST

Sementara masih ada sisa 19 November biarlah dibuat cerita ini...
Selasa 13 November 2012 kami anak beranak pergi ke bandar Port Dickson lalu singgah makan tengah hari di warung tepi selat.

Johan pun turut sama makan...


Kemudian kami bergegas ke Permaisuri Resort yang terletak di Tanjung Tuan.

Di sini akan diadakan majlis reunion atau temu semula bekas pelajar Sekolah Menengah Sains Teluk Intan (SEMESTI) yang mana isteri saya adalah seorang ahlinya.

Resort ini mungkin yang paling besar di Tanjung Tuan. Yang nyata ia memiliki bangunan paling tinggi. Namun ada masalah besar tentang service di sini. Saya malas nak panjangkan. Semua yang terkena pasti tahu.

Nasib baik bilik kami agak selesa. Namun ada kawan-kawan isteri yang merungut tentang keadaan bilik mereka...

Kemudian baru keluar menikmati suasana.


Khamis 15 November tengah hari. Selepas check out baru kami menghala ke bahagian hujung Tanjung Tuan, bahagian yang betul-betul tanjung.
Bila dah sampai sini rasa tak sah kalau tak mendaki bukit hingga ke rumah api. Ini adalah kali pertama anak kecil kami Johan dibawa ke sini. Sebelum ini saya pernah membawa isteri dan anak-anak lain melihat pemandangan cantiknya. Lihat Baby Johan's first visit to the light house of Tanjung Tuan.

.
Kami sama-sama mandi air perigi di sebelah.

Destinasi seterusnya adalah pulau yang dikenali sebagai Pulau Masjid. Ini adalah kali pertama saya sendiri tergerak untuk ke situ.


Ketika itu air surut. Dapatlah kami berjalan kaki meredah air yang tak sedalam mana sampai ke pulau.


Namun ada lagi batu-batu yang lebih tinggi di Pulau Masjid. Ia lebih susah dipanjat lalu saya menyuruh isteri dan anak-anak menunggu di tempat redup sementara saya melayan kepala gila. Lihat Views from the peaks of the 'Mosque' island.

Air surut juga membenarkan kami kembali ke kaki bukit tempat meletak kereta dengan mengambil laluan pantai. Kalau tidak kawasan ini akan tenggelam sedangkan tepiannya berbukit tinggi curam.

Sambil berjalan kami sempat melihat Pulau Masjid di belakang.

Selesai melihat Tanjung Tuan kami singgah lagi ke bandar Port Dickson untuk makan 'tengah hari', kali ini  memang sangat lewat... dah masuk 5 petang.
Dalam perjalanan kembali ke rumah kami singgah di Lukut yang masih terletak di dalam lingkungan daerah Port Dickson... untuk menziarahi makam kerabat diraja Bugis yang bernama Raja Jumaat atau Raja Jemaat, daripada nasab Daeng Parani. Singgah juga di masjid berdekatan. Lihat Masjid (Mosque of) Lukut.
Oh. 15 November itu adalah bersamaan 1 Muharam. Maka kiranya kami telah menghabiskan  tarikh tersebut rata-rata di sekitar Tanjung Tuan, singgah di makam ini pun masih 1 Muharam. Tak lama kemudian baru masuk Maghrib dan tarikh baru menurut kalendar Islam.

04 di bukit katil - Google Blog Search

04 di bukit katil - Google Blog Search


SIARAN LANGSUNG! DS Anwar Sedang Berceramah <b>Di</b> Merdeka <b>...</b>

Posted: 23 Nov 2012 07:17 AM PST


Jelajah Merdeka Rakyat malam ini di negeri Melaka

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang dinasihatkan doktor supaya berehat beberapa hari hingga terpaksa membatalkan kehadirannya malam tadi di Batu Tiga, Selangor, kini sedang menyampaikan ceramah secara langsung dari Bukit Katil, Melaka.JOM Ikuti.........

SIARAN LANGSUNG! Merdeka Rakyat Dari <b>Bukit Katil</b>! - Jalan Pulang

Posted: 23 Nov 2012 05:35 AM PST

Jelajah Merdeka Rakyat malam ini diteruskan di negeri Hang Tuah dan berita gembira buat penduduk negeri ini.

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang dinasihatkan doktor supaya berehat beberapa hari hingga terpaksa membatalkan kehadirannya malam tadi di Batu Tiga, Selangor, kini bersama malam ini secara langsung dari Bukit Katil, Melaka.

Turut menyampaikan ceramah malam ini yang bertempat di Taman Muzaffar Syah ini adalah Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang, Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub dan Ketua Angkatan Muda (AMK) KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Seluruh penduduk Melaka dan kawasan sekitarnya dijemput hadir bagi mendapatkan perkembangan terkini isu-isu politik semasa.

Selamat menonton!

JALAN PULANG

04 di alor gajah - Google Blog Search

04 di alor gajah - Google Blog Search


<b>Alor Gajah</b> banjir lagi « Melaka Merdeka

Posted: 19 Nov 2012 05:29 PM PST

Inilah kali pertama pekan Alor Gajah nadi utama masyarakat di utara Melaka mengalami banjir besar semalam sejak sekian lama. Kali terakhir ialah beberapa tahun lepas tetapi tidaklah seteruk ini. Jalan-jalan utama tidak dapat digunakan dan perkhidmatan pengangkutan terhenti buat seketika. Penulis tidak pasti apakah angkara manusia atau memang kehendak Allah menurunkan hujan lebat mengakibatkan banjir kilat ini. (semua kejadian kehendak Allah).

Pembangunan di Alor Gajah perlu diseimbangkan dengan pembesaran sungai dan parit yang ada disekitar kawasan ini. Umum tahu kawasan Alor Gajah adalah kawasan pertanian dan sudah pasti apabila pembangunan dibangunkan akan ada sungai-sungai yang dikecilkan atau ditutup langsung arah perjalanannya. Kerajaan Melaka harus memikirkan alternatif untuk mengatasi kejadian ini berulang.

di negeri melaka - Google Blog Search

di negeri melaka - Google Blog Search


<b>Negeri Melaka</b> kubu terakhir Umno « <b>Melaka</b> Merdeka

Posted: 05 Nov 2012 04:48 PM PST

Penulis mendapat panggilan talipon beberapa kawan yang melahirkan rasa gembira diatas kejayaan perhimpunan rakyat di Senawang Jaya dua hari lepas. Semangat pekerja parti berada dalam keadaan tertinggi terutama di Negeri Sembilan. Wisma Negeri semakin dalam bayangan mereka. Seorang kawan penulis yang dikatakan akan bertanding di sebuah dun di Negeri Sembilan sempat memberitahu penulis jawatan exco yang bakal disandangnya. Walau pun itu satu gurauan tetapi jelas menampakkan keyakinan tinggi mereka.

Di Johor, Pengarah Pilihanraya PAS Negeri Johor, Masduki membentangkan kajian beliau di Konvesyen PAS Johor semalam iaitu dari 26 kerusi parlimen di sana kemungkinan Pakatan Rakyat akan menawan 12 kerusi parlimen antaranya Muar, Batu Pahat, Ledang, Johor Nharu, Pasir Gudang, Gelang Patah, Pulai, Tanjung Piai, Kulai, Pasir Gudang. Semua kawasan ini adalah kawasan campuran. Jika benar kajian yang dibuat oleh Masduki ini, penulis berani ramalkan keadaan 50-50 mungkin berlaku di Johor. Maknanya semua anggapan yang mengatakan Johor adalah kubu kuat Umno dan benteng terakhir serta mitos yang sedia ada akan berakhir pada PRU 13 nanti.

Semua mata tertumpu di Melaka. Adakah kota ini akan selamat selamanya. Adakah kekuatan Umno tidak terjejas walaupun dikepung oleh dua negeri yang paling kuat bertiup angin perubahan. Adakah kemenangan PR di Teluk Kemang tidak mampu membangkitkan semangat pengundi di dun Kuala Linggi. Ataupun kemenangan hebat yang bakal di catatkan di Muar tidak akan menjalar ke Jasin. Buat masa sekarang penulis berani katakan negeri Melaka akan kekal ditangan Barisan Nasional dan mengesahkan kubu terakhir Umno di dunia (selain Malaysia, Umno tidak berada ditempat lain he he he)

ads