Ahad, 18 November 2012

04 di masjid tanah - Google Blog Search

04 di masjid tanah - Google Blog Search


Gambar Anwar Ibrahim disabotaj <b>di Masjid Tanah</b> « Melaka Merdeka

Posted: 02 Sep 2012 10:53 PM PDT

Malam tadi pihak yang tidak dikenali telah mengoyakkan banner Dato Seri Anwar Ibrahim yang digantung di Taman Sri Aman, Masjid Tanah. Penulis percaya insiden ada kena mengena dengan cadangan untuk mengadakan ceramah Anwar di Kg Ramuan Cina Kecil pada 8 Septenmber ini.

04 di bukit katil - Google Blog Search

04 di bukit katil - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di bukit katil</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Nov 2012 11:44 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di bukit katil</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Nov 2012 12:31 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di bukit katil</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Nov 2012 11:41 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

projek melaka maju .....: Porjek Rumah Melaka <b>Di Bukit Katil</b> Telah <b>...</b>

Posted: 30 Jun 2012 10:17 AM PDT


Gambar Rumah Melaka Di Bukit Katil.....
Berikutan permintaan produk kayu-kayan yang dihasilkan oleh pengusah-pengusaha dari seluruh Melaka, Kerajaan Negeri Melaka telah mengambil inisiatif untuk membina dan memajukan sektor kayu-kayan dengan membina sebuah pusat promosi perabot dan perkayuan atau lebih dikenali sebagai Rumah Melaka. Rumah Melaka akan menjadi pusat promosi dan pameran bagi produk-produk yang dihasilkan di Melaka. Terletak di Bukit Katil, Rumah Melaka dijangka mampu menjadi tumpuan pembeli-pembeli produk perkayuan dan perabot dari seluruh negara serta para pelancong domestik dan antarabangsa.
Kerajaan Negeri Melaka sememangnya bijak dalam mengekploitasikan sektor perkayuan yang mana dijangka mampu memberi keuntungan kepada pengusaha-pengusaha tempatan sekaligus mampu mengukuhkan sektor utama negeri iaitu pelancongan.
Dibina daripada pelbagai jenis kayu-kayan, Rumah Melaka terbina indah dengan pelbagai ukiran dan mengekalkan ciri-ciri tradisional seni bina rumah Melayu Melaka. Berikut merupakan artikel mengenai sektor perkayuan dan Rumah Melaka.
Gambar Semasa Merasmikan Rumah Melaka Di Bukit Katil Melaka...
MELAKA, 18 Mac (Bernama) -- Eksport industri kayu dijangka mencecah RM23 bilion tahun ini berbanding RM20.52 bilion pada tahun lepas, yang mencerminkan satu sumbangan kepada ekonomi negara yang masih signifikan.
Timbalan Menteri Kementerian Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Datuk Hamzah Zainudin berkata Jepun yang dilanda gempa bumi baru-baru ini merupakan pasaran eksport terbesar negara, iaitu kira-kira 19 peratus.
Selain Jepun, negara utama pengimport industri kayu Malaysia berdasarkan statistik 2009 ialah Amerika Syarikat (12.2 peratus), India (6.85 peratus), Korea (5.85 peratus), United Kingdom ((4.65 peratus), Taiwan (4.30 peratus) dan Australia (4.11 peratus).
"Oleh kerana eksport kayu berkait rapat dengan ekonomi sesebuah negara itu, kita menjangkakan permintaan menurun dari negara matahari terbit itu dan juga pasaran dari negara-negara Timur Tengah," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Pusat Promosi Perabot dan Perkayuan Negeri Melaka (Rumah Melaka) di Bukit Katil di sini Jumaat.
Rumah Melaka yang dibina menggunakan pelbagai spesies kayu sebagai pusat promosi berharga RM5 juta di kawasan seluas dua hektar disempurnakan oleh Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam.
Menurut Hamzah, prestasi pasaran eksport boleh ditingkatkan dengan nilai tambah terutama industri perabot mengikut spesifikasi khas seperti yang dikehendaki pelanggan.
Pada masa yang sama, beliau berkata industri kayu dan perabot juga tidak seharusnya bergantung kepada pasaran eksport sebagai salah satu sumber pertumbuhan utamanya.
"Pasaran tempatan mempunyai potensi mewujudkan kesan berganda dan mampu mengimbangi cabaran ketidaktentuan pasaran antarabangsa," katanya.
Beliau berkata langkah mempromosi dan mempertingkatkan kayu kayan di pasaran tempatan termasuk pembinaan "Rumah Melaka" merupakan langkah yang tepat dan selaras dengan hasrat kerajaan menerusi Dasar Perindustrian Kayu Malaysia (NATIP) yang menyasarkan eksport kayu negara mencecah RM53 bilion menjelang 2020.
Pada masa ini, penggunaan kayu di pasaran tempatan dianggarkan bernilai RM24 bilion setahun di mana pengguna kayu terbesar di negara ini adalah di sektor pembinaan yang boleh diperluaskan lagi.
Rumah Melaka, katanya adalah sebuah projek kementerian yang berpotensi dijadikan hab atau pusat sehenti produk keluaran syarikat Bumiputera.
Furniture Industry Technology Centre (FITEC) sebuah anak syarikat milik penuh Majlis Amanah Rakyat (MARA), telah dilantik untuk menguruskan penjualan produk keluaran Bumiputera di pusat itu.
Dengan bimbingan Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) dan FITEC, katanya pengusaha perabot Bumiputera dijangka dapat memperluaskan jaringan pasaran mereka melalui penyertaan dalam aktiviti dan program yang akan dijalankan secara berkala di Rumah Melaka.
Prestasi eksport pengusaha kayu Bumiputera meningkat 5.5 peratus kepada RM32 juta tahun lepas berbanding RM30 juta pada 2009.

BLOG MELAKA: 04 <b>di bukit katil</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Nov 2012 11:16 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

600 Palapes UiTM gempur <b>Bukit Katil</b>

Posted: 16 Nov 2012 12:46 AM PST

MELAKA 14 Nov. - Seramai 600 anggota Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (Palapes) Universiti Teknologi Mara (UiTM) menggempur Parlimen Bukit Katil bagi menjayakan program Sekilas Kasih Jiwa Murni baru-baru ini.

Mereka menyahut cabaran melalui program turun padang menjalankan tugas-tugas khidmat masyarakat kepada komuniti dengan melakukan kerja-kerja sukarelawan di Parlimen Bukit Katil.
Program Palapes UiTM itu adalah kerjasama kerajaan negeri bersama Majlis Tertinggi Kelab Sukarelawan Intelek (KSI), Persatuan Warisan Anak Merdeka dan institusi pengajian tinggi (IPT).
Ketua Jurulatih Palapes UiTM, Mejar Azman Abdul Rahman berkata, program itu dianjurkan dengan tujuan memberi pengalaman kepada peserta menyahut cabaran untuk turun padang dan mendekati masyarakat setempat.

Menurutnya, penglibatan mahasiswa UiTM itu secara tidak langsung akan mematangkan mereka agar bijak, berdedikasi dan konsisten untuk membantu kerajaan mendekati masyarakat hingga ke akar umbi.
"Kita kagum dan mengiktiraf penglibatan mahasiswa UiTM yang sanggup turun padang untuk menjalankan pelbagai aktiviti kemasyarakatan di Parlimen Bukit Katil.

"Program ini amat berguna kepada mereka agar dapat menyelami kehidupan masyarakat di samping dapat mencurah bakti dengan kerja-kerja sukarelawan," katanya.

Program tersebut turut disertai Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam; Timbalan Komandan Palapes UiTM, Lt. Kol Datuk Dr. Mustaffa Mohamed Zain dan Pengarah IPT Jabatan Ketua Menteri Melaka, Datuk Dr. Mohammed Alwi Abdul Rahman.

Azman berkata, program itu juga adalah sebahagian daripada latihan pegawai kadet Palapes UiTM.
Melalui program Sekilas Kasih Jiwa Murni itu, kesemua peserta menjalankan pelbagai aktiviti kemasyarakatan antaranya ialah gotong-royong, membersihkan kawasan rumah penduduk, menanam pokok dan membersihkan tanah perkuburan Islam.

Selain itu, peserta turut menganjurkan program motivasi bagi anak-anak yatim daripada Rumah Anak Yatim Al-Zaharah.

Mengulas lanjut, Azman berkata, pendekatan melalui program yang dianjurkan itu dapat meningkatkan imej warga Palapes UiTM dalam berdepan dengan permasalahan rakyat hingga ke akar umbi.
"Kita perlu turun padang, pantau, dengar dan lihat sendiri masalah rakyat, pendekatan ini akan memudahkan anggota Palapes menyalurkan sebarang bentuk rungutan masyarakat kepada kepimpinan kerajaan negeri," katanya.

Related Posts :info pelajar,

di negeri melaka - Google Blog Search

di negeri melaka - Google Blog Search


Jawatan Kosong 2012 <b>di</b> Mahkamah Syariah <b>Negeri Melaka</b>

Posted: 08 Oct 2012 05:03 PM PDT

jawatan-kosong-2012-mahkamah-syariah-negeri-melaka

Jawatan Kosong 2012: Mahkamah Syariah Negeri Melaka telah ditubuhkan di bawah Seksyen 39 Enakmen Pentadbiran Hukum Syarak Negeri Melaka, 1959. Sejak awal penubuhannya sehingga 1989, MSNM diletakkan di bawah pentadbiran Jabatan Agama Islam Negeri Melaka (JAIM). Walaubagaimanapun, pentadbiran MSNM mula diasingkan daripada JAIM pada tahun 1990 dan beroperasi di bangunan Majlis Agama Islam, Jalan Tengkera kemudian berpindah ke bangunan Merah di Jalan Kota, kemudian di Jalan Kee Ann. Pada tahun 1995, MSNM telah berpindah sekali lagi ke Kompleks Mahkamah Melaka, Lebuh Ayer Keroh, Melaka sehingga sekarang.

Mahkamah Syariah Negeri Melaka  dengan ini mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan untuk memohon jawatan yang berikut:-

1. Ketua Pendaftar Gred LS 48 – 1 kekosongan

2. Pegawai Penyelidik Gred LS 41 – 2 kekosongan

3. Pegawai Bahagian Sokongan Keluarga Gred LS 41 – 1 kekosongan

4. Pembantu Tadbir Undang-Undang Gred L 17 – 1 kekosongan

5. Penghantar Notis Gred N 3 – 1 kekosongan

CARA MEMBUAT PERMOHONAN :

Sila isi borang permohonan melalui Portal Pekerjaan Terkini (eKERJA) di url berikut : http://ekerja.melaka.gov.my

Sila klik sini untuk maklumat penuh dan sumber iklan jawatan kosong 2012 ini.

———————————————————————————————-

Jgn ketinggalan utk mendapatkan pemberitahuan jwtn kosong di negeri anda.Isikan langganan email di sini
->> http://bit.ly/QH82aX

———————————————————————————————–

- Jawatan Kosong 2012 -

from your own site.

ads