Selasa, 8 Mei 2012

04 di masjid tanah - Google Blog Search

04 di masjid tanah - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di masjid tanah</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Apr 2012 03:54 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di masjid tanah</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Mar 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Letupan: Kadar jenayah <b>di Masjid Tanah</b> tetap terkawal | Free <b>...</b>

Posted: 19 Mar 2012 12:40 AM PDT

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop, mengganggap kadar jenayah yang berlaku di kawasan parlimennya iaitu Masjid Tanah tetap terkawal meskipun pernah berlaku kejadian letupan bom di Ramuan China Besar baru-baru ini.

NONEMenurutnya, pihak keselamatan sentiasa memberikan perhatian yang serius sebagai usaha membantu mengurangkan kejadian jenayah.

"Berhubung kejadian letupan bom di Ramuan Cina Besar sehingga mencederakan seorang gadis, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak akan bertolak ansur dalam menjalankan siasatan sehingga ke akar umbi bagi mengenalpasti dan mengesan pihak bertanggungjawab.

"Ia termasuk bagaimana punca kejadian itu boleh berlaku dan siasatan masih giat dijalankan oleh pihak polis. Tindakan yang sewajarnya akan diambil supaya kejadian seperti itu tidak lagi berlaku pada masa akan datang.

"Kes letupan bom itu diklasifikan sebagai kes terasing yang mana kejadian seumpama ini jarang berlaku," katanya.

Di samping itu beliau turut mengulas mengenai beberapa kejadian samun yang berlaku di kawasan parlimen tersebut dan rondaan membabitkan gabungan beberapa jabatan dalam Kementerian Dalam Negeri tetap diteruskan.

"Rondaan yang kini dilaksanakan membabitkan masyarakat setempat, Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (RELA), PDRM, Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) dan Jabatan Imigresen bagi menangani kejadian tidak diingini.

"Rondaan yang lebih meluas dan secara keseluruhan ini akan terus dijalankan di kawasan-kawasan setempat bagi menangani kejadian jenayah dengan kerjasama orang awam," katanya.

Dalam perkembangan lain, beliau turut menyentuh soal lanjutan penguatkuasaan 6P berkaitan pemutihan Pendatang Tanpa Izin (PATI).

"Ia bertujuan memberi peluang kepada PATI berkaitan kelewatan mendaftar dan pihak kerajaan masih menggunakan budi bicara dalam menangani masalah PATI di negara ini.

"Program 6P ini dijadualkan akan berakhir pada awal April ini bagaimanapun jika tindakan lanjutan yang diberikan ini masih tiada sebarang perubahan dan perkembangan, penguatkuasaan akan dilaksanakan secara teliti," katanya.

Short URL: http://www.freemalaysiakini2.com/?p=20668

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads