Ahad, 9 Disember 2012

04 di machap - Google Blog Search

04 di machap - Google Blog Search


Menilai analisis Dr Zuhdi Marzuki « Melaka Merdeka

Posted: 05 Dec 2012 04:27 PM PST

Penulis membaca analisis Dr Zuhdi Marzuki, Pengarah PPP PAS mengenai peluang Pakatan Rakyat di Melaka. Tulisan ini boleh dibaca di Harakahdaily. Beliau juga adalah orang yang sama mendakwa Umno Johor bermasalah di 12 kerusi parlimen bulan lepas. Secara logik penulis mengakui teruja dengan hasil kajian beliau dan pasukannya. Kajian ini jauh berbeza dengan kajian politik Majlis Profesor Negara yang mendakwa Johor kekal selamat ditangan BN.

Dr Zuhdi manyatakan kerusi parlimen Bukit Katil berkemungkinan jatuh ketangan Pakatan Rakyat. Ini kerana sokongan asas kepada BN sekitar 33% sahaja dan sebanyak 31% adalah pengundi atas pagar. Parlimen Bukit Katil akan menjadi medan tempur paling sengit apatah lagi jika Dato Ali Rustam memutuskan bertanding parlimen. Lawannya sudah pasti Ketua Angkatan Muda Pusat PKR, Shamsul Iskandar Akin. Kajian mengenai parlimen boleh ditambah di Melaka sama dengan kajian JPRP PKR mengenai pertambahan kerusi parlimen.

Beliau mendakwa 17 kerusi dun akan dimenangi oleh BN dan 5 dimenangi oleh DAP kekal ditangan mereka. Baki 6 kerusi adalah kelabu. Kerusi itu adalah Asahan, Machap, Klebang, Duyong, Rim, Serkam. DAP bertanding di Duyong dan Klebang sementara PKR pula di Machap dan Rim. Kajian ini tidak jauh dari telahan PKR cuma dua kerusi iaitu Asahan dan Serkam yang dikatakan kelabu menjadi kemusykilan penulis. Atas dasar apa kawasan Asahan dan Serkam ini ditulis. Penulis merasakan ada kawasan yang PAS lebih berpotensi untuk menang.

Dr Zuhdi menekankan PAS berpeluang menang di Asahan jika meletakkan calon yang tepat. Unutk pengetahuan umum, kawasan ini ditandingi oleh calon dari MIC walaupun hampir 60% penduduk disitu adalah kaum melayu. Sejak tahun 99, calon-calon melayu telah dicalonkan oleh pembangkang bermula dengan PKR dan kemudiannya PAS tahun 2004 dan 2008 tetapi semuanya tewas. Penulis telah dua-kali berkempen disitu dan mendapati jentera Umno tetap ampuh walaupun MIC yang bertanding. Jika bangsa yang dijadikan ukuran, bagi penulis, PAS menempah musibah kerana jika BN mengubah strategi iaitu menukarkan calon MIC ke Gadek maka apakah Asahan ini boleh dikekalkan sebagai kawasan kelabu.

Kedua kawasan Serkam. Penulis masih berpendirian Telok Mas (didalam parlimen Kota Melaka) adalah kawasan lebih baik untuk dimenangi oleh PAS. Kedua-dua kawasan ini hanya sebelah menyebelah sahaja. Tetapi Serkan berada di parlimen Jasin. Andaian penulis begini. Umno Kota Melaka tidak berada didalam keadaan yang utoh jika dibandingkan dengan di Jasin. Perebutan kuasa sesama mereka semakin ketara. Cah Keting berkemungkinan boleh berlaku. Di Serkam, calon BN adalah calon yang dikenali dan jika dibandingkan dengan PAS yang belum ada tokoh yang benar berpotensi disana.

Penulis percaya Dr Zuhdi mendapat maklumat dari jentera PAS Negeri. Penulis masih berpendapat kawasan yang boleh dimenangi oleh PAS ialah Bukit Baru, Telok Mas dan Durian Tunggal. Penulis sudah berhujah tentang Telok Mas dalam posting terdahulu tetapi Bukit Baru dan Durian Tunggal akan ditulis kemudian.

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2012 09:16 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Jun 2012 09:01 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2012 09:28 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Feb 2012 04:56 PM PST

URL Sumber Asal :-

Kekecohan Sembrong: Seorang Dilastik Manakala Lelaki Tua <b>...</b>

Posted: 21 Feb 2012 05:34 PM PST

Malaysiakini

PKR menafikan ceramahnya di Jalan Mersing, Sembrong pada malam Ahad lalu di mana kereta Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim diserang dengan lontaran batu, kayu dan mercun sehingga kemek dan cerminnya pecah itu diadakan tanpa permit.

"Majlis yang mendapat permit dari pihak polis itu diganggu dari awal hingga akhir oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

"Tujuan mereka ialah untuk menimbulkan kekecohan dan huru-hara," kata Ketua Penerangan PKR, Johor Syed Hamid Ali (kiri) dalam satu kenyataan memperincikan apa yang sebenarnya berlaku pada malam berkenaan.

Menurut beliau, pada kejadian itu, lebih 100 orang yang dipercayai kakitangan dan anak-anak muda yang diupah oleh Umno tempatan telah melakukan segala macam provokasi untuk mengganggu dan mencederakan orang ramai dan pemimpin yang hadir di situ.

"Mereka membuat bising dan menjerit-pekik; buat rioh-rendah dengan membunyikan enjin motorsikal, air horn dan siren.

"Kemudian, berpuluh-puluh anak muda yang bermotosikal terus mengganggu lalu lintas; batu, telor, botol plastik dan mercun bola berterbangan ke arah penceramah dan orang ramai," katanya.

Syed Hamid juga berkata pada malam itu, tidak kurang 4,000 orang membanjiri ruang di hadapan pejabat Cabang Semberong di Batu 4 Jalan Mersing, Kluang untuk mendengar ucapan daripada pemimpin-pemimpin parti peringkat negeri dan pusat.

Antara mereka termasuk ketua umum PKR itu sendiri, dirinya, ahli parlimen Kapar S Manikavasagam dan ADUN Mengkibul Ng Lam Wah.

"Ketika rombongan Anwar sampai di tempat ceramah kira-kira jam 11.30 (malam), suasana menjadi semakin ribut.

"Beliau dan rombongannya diserbu dan dikepung. Pergelutan kecil berlaku sebelum Anwar berjaya diselamatkan.

"Kami diberitahu, seorang mengalami cedera ringan di dahi dipercayai akibat dilastik; seorang lelaki tua cedera dibaling kayu; bendera PKR dibakar; cermin kereta Anwar pecah dan pintunya kemek," katanya.

Sehubungan dengan kejadian itu, katanya PKR menuntut supaya pihak polis bertanggungjawab untuk melakukan penyiasatan secara profesional.

Syed Hamid juga berkata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammudin Hussein selaku Ketua Bahagian Umno Semberong dan ahli parlimen kawasan itu juga perlu bertanggungjawab atas peristiwa buruk dan memalukan itu.

Kejadian itu antara beberapa siri gangguan yang disaksikan sejak beberapa minggu kebelakangan ini apabila pemimpin Pakatan cuba menggempur kubu-kubu BN, khususnya Umno menjelang pilihan raya umum akan datang.

Pada 13 Februari lalu, kunjungan Anwar ke Felda Tun Ghafar Baba, di Machap, Alor Gajah juga dicemari oleh penyokong Umno yang mengganggu ceramah beliau.

Manakala pada Jumaat lalu pula sekatan jalan raya didirikan daripda menghalang pemimpin dan penyokong Pakatan daripada menghadri ceramah yang dijadualkan di kubu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Pekan.

Malah, Anwar terpaksa membonceng motosikal untuk menuju ke lokasi ceramahnya.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads