Khamis, 10 April 2014

04 di tanjung kling - Google Blog Search

04 di tanjung kling - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung kling</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Mar 2014 11:05 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung kling</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Mar 2014 11:20 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Che Hasrah: Utusan Online - Mahkamah

Posted: 18 Mar 2014 07:54 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Bekas pelajar nafi bunuh

Posted: 18 Mar 2014 11:18 AM PDT

Oleh FADZLY IZAB
pengarang@utusan.com.my

Tertuduh menutup muka ketika keluar dari Mahkamah Sesyen Melaka, semalam.

MELAKA 18 Mac - Seorang bekas pelajar kolej dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan menyebabkan kematian bayi lelaki yang baru dilahirkannya di sebuah rumah di Tanjung Kling, hujung tahun lalu.

Tertuduh berusia 17 tahun 11 bulan ketika kejadian, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa kepadanya di hadapan Hakim Azhaniz Teh Azman Teh.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah rumah di Jalan Bukit Rambai, Batang Tiga dekat Tanjung Kling di sini kira-kira pukul 8 malam, 23 Disember tahun lalu.

Dakwaan terhadapnya dikemukakan mengikut Seksyen 309B Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Nurul Maisarah Kamal yang mengendalikan pendakwaan tidak menawarkan jaminan kepada tertuduh atas alasan kes itu telah menyebabkan kematian seorang bayi.

Menurut beliau, kes tersebut turut mendapat liputan media.

Peguam Azrul Zulkifli Stork yang mewakili tertuduh bagaimanapun memohon mahkamah membenarkan jaminan dengan alasan tertuduh merupakan pesalah juvenil dan ahli keluarganya hadir sebagai penjamin.

Azrul juga memberitahu, tertuduh kini membantu ibunya berniaga kuih dan tidak berhasrat untuk melarikan diri.

Azhaniz Teh kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin sementara menunggu sebutan semula kes pada 21 April ini.

Rayuan bekas peguam batal keputusan Lembaga Disiplin ditolak

Posted: 18 Mar 2014 11:18 AM PDT

KUALA LUMPUR 18 Mac - Bekas peguam, Datuk Mokhtar Ngah hari ini gagal dalam rayuannya di Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) untuk mengetepikan keputusan Lembaga Disiplin Majlis Peguam yang membatalkan namanya daripada senarai peguam bela dan peguam cara.

Hakim Datuk Zaleha Yusof memutuskan demikian dengan alasan Yang Dipertua Majlis Daerah Hulu Terengganu (MDHT) mempunyai locus standi (hak di sisi undang-undang) untuk membuat aduan mengenai seseorang peguam kepada lembaga berkenaan.

Katanya, walaupun Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu telah menolak tuntutan saman Yang Dipertua MDHT terhadap Mokhtar atas dakwaan kecuaian, bekas peguam itu tetap bertanggungjawab jika ada aduan berhubung soal etika guaman.

"Saya mendapati tiada alasan untuk campur tangan dalam keputusan Lembaga Disiplin," kata Hakim Zaleha yang turut memerintahkan Mokhtar, 61, membayar kos RM15,000 kepada Yang Dipertua MDHT.

Beliau turut menolak permohonan Mokhtar untuk menangguhkan keputusan Lembaga Disiplin Majlis Peguam dan juga pelaksanaan keputusan mahkamah hari ini.

Peguam Shaharudin Ali yang mewakili Mokhtar memberitahu pemberita selepas prosiding tersebut, beliau telah diarahkan oleh anak guamnya untuk mengemukakan rayuan terhadap keputusan tersebut.

Yang Dipertua MDHT selaku responden diwakili oleh peguam-peguam, R. Vasanthi dan Shara Isaacs Stanley Isaacs manakala peguam Kwan Will Sen hadir bagi pihak Majlis Peguam.

Mokhtar memfailkan saman pemula pada 11 Mac 2013 untuk mengetepikan keputusan Lembaga Disiplin tersebut bertarikh 14 Februari 2013 yang memerintahkan nama beliau dibatalkan daripada senarai peguam bela dan peguam negara Mahkamah Tinggi.

Beliau yang telah berkhidmat selama 22 tahun dalam bidang guaman juga memohon agar keputusan berhubung pembatalan namanya itu digantung sehingga rayuan selesai.

Mokhtar mengemukakan saman itu dengan alasan perintah pembatalan namanya itu adalah salah, terbatal dan tidak mempunyai sebarang kesan kerana didakwa dibuat atas aduan yang tidak sah.

Lembaga Disiplin memutuskan untuk membatalkan nama Mokhtar daripada senarai peguam bela dan peguam cara selepas didapati melakukan salah laku dalam amalan guaman berikutan aduan daripada pihak responden.

Responden memfailkan aduan kepada Lembaga Disiplin setelah tidak berpuas hati dengan tindak tanduk Mokhtar ketika mewakili MHDT dalam satu kes taksiran penilaian hartanah terhadap Tenaga Nasional Bhd. (TNB).

MHDT turut memfailkan saman terhadap Mokhtar pada 2001 tetapi Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu menolak tuntutan saman itu pada 31 Januari 2011.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ads