Jumaat, 30 September 2011

04 di merlimau - Google Blog Search

04 di merlimau - Google Blog Search


@sykn's Blog : ( ''} {'' )

Posted: 22 Sep 2011 09:31 AM PDT

Assalamualaikum~

Masih dalam bulan Syawal 1432H : Selamat Hari Raya Aidilfitri , Maaf Zahir & Batin.
Alhamdulillah, raya kali ni dapat dirai bersama keluarga dan sanak-saudara seadanya.

- Pertama kali Syawal 1432H dirai sebagai isteri ( ayat lazim =P )
Selalunya yang diceritakan kawan dan kenalan, pertama kali raya sebagai suami isteri ni, Raya-1 akan disambut di kampong halaman mertua yakni sebelah suami. Hmmm kalau itulah yang dipandang sebagai kebiasaan yang dimestikan seterusnya menjadi 'Default' bagi mereka yang baru bergelar suami isteri, bila Raya-1 dirai di desa si isteri maksudnya, mesti adalah yang tak kena …..si isteri ni dominan ke?? tak jugak. Apapun terpulanglah pada timbang minda masing2…….;)

Raya-1 kami berdua sambut di kampungku di Tg Rambutan. Mertua yang cadangkan. Terkejut jugak. Mental ni dah bersiap sedia kalau kena balik beraya di Merlimau. Katanya, tahun nie, anak-anak yang bekeluarga beraya di rumah mertua masing-masing. Tahun depan kita berkampung di Merlimau. Jangan risau katanya.Anak-anak bujang masih ada, tambahan pula sanak saudara rumahnya berdekatan. Jadi, menantunya ok ajer. .SHRL pun ok ajer. No issue. Rezeki tu ;). Terima kasih M.i.L. Tahun depan insya allah , kita berkampung di Merlimau. Apo lagik, seminggulah di Tg.Rambutan~
Jadi rutin biasa setiap kali menjelang Aidilfitri bagi family Pak Abu ( anak2 buah jiran panggil Pak Abu /Tok Abu/ Pakcik Abu) Raya -1 konvoi ke Bota Kanan-Kiri dan Raya-2 ke Utara tapi tahun ni ke Taiping instead of Perlis, sebab Tok Wan ada di rumah Mak Lang di sana.

- 1432H, titik tolak permulaan Syawal dirai tanpa kehadiran Tok Yam yang sudah selamat kembali ke Rahmatulla, dalam bulan May lepas. Al-Fatihah.
Setua usia yang mencecah 90 tahun, tahun-tahun lepas, tak pernah tidak, periuk kuali pasti penuh dengan kuah kacang daging, ketupat palas dan menu wajib laksa hasil air tangan arwah dan makcik serta maksu. Kini rumah usang di Kuala Perlis yang dulu riuh dengan derap kaki cucu-cicit yang berkejaran bermain bunga api, membilang duit raya kini sunyi sepi. Dapur kecik yang sesak dengan anak2 dan mak2 dara sibuk membuat ketupat palas kini tak berasap malah tersusun rapi tepi dapur arang tu. Takpelah, arwah berehat aman di alam sana. Tok Wan kan ada.Moga ruhnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama-sama mereka yang Allah sayang.Amin.

Ok, tak nak sedih-sedih..yang hidup terus ke hadapan, yang tiada didoakan .
Teringin nak buat rumah terbuka di rumah yang kami sewa di Bukit Jalil, tapi rumahnye comel , tak selesa pulak nanti tetamu yang datang, takkan datang makan pastu balik, mestilah nak stori-mori kan…walau apapun sempena hari raya, rumah sentiasa terbuka untuk diziarahi….., dan lately, hujung minggu akan datang dalam bulan syawal mungkin akan kerap balik Melaka, memandangkan F.i.L baru sahaja discaj dari Hospital Melaka, maka haruslah diziarahi.….
insya allah, moga rezeqi dipermudahkan supaya dapat mendiami rumah sendiri tahun depan, insya allah…….amin~ ;)

Note: genap umurku 29 tahun. Berseorangan di hotel revalodge Ipoh atas urusan kerja. En S call tepat 12 malam. "Happy birthday isteri abang! Moga panjang umur...bertambah rezeki, dan dirahmatiNYA alwayss "...syukur, ungkapan ringkas namun begitu bermakna dan buatku happy...;))..Ok Goodnite!

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads