Rabu, 7 Mac 2012

04 di umbai - Google Blog Search

04 di umbai - Google Blog Search


anjung 69: <b>UMBAI</b> MELAKA....MAKAN TIME

Posted: 05 Mar 2012 09:32 PM PST


Secara jujurnya saya tak pernah sampai sini...first time lah kiranya ni. My hubby call kawan..tanya manalah agaknya jalan yang paling sesuai nak di ikut kalau kami dari Bandar Hilir..

Kata kawannya tu..."Umbai..hmmm.. tak sedap mana..makan kat situ..tapi kalau nak ke sana..ikut aje jalan nak mengarah ke Muar..."

"Tak sedap mana?"...Jom kita terjah!

Kami sampai dah lepas maghrib...selepas bertanya sana -sini..maka kamipun sampai lah..

Puyooo...berderet keta masuk ..nak carik parkingpun susah yg amat..nak masuk kena bayar parking fees..ya tuan-puan. RM1.00....

Sepanjang jalan banyak sekali medan selera dan semuanya menyajikan ikan bakar sebagai menu utama!

Jadik nak makan kat mana..ni?


Kami tengok yang paling menyerlah..dari segi papan tandanya ialah "Ikan Bakar Parameswara"..maka.. saya cakap ngan Mr hubby..kita try yang inilah...

Mula2..carik meja dulu...dengan jumlah org yang begitu ramai, tambah2 lagik ari minggu..utk carik meja kosong ni memang mencabar iman...nasib kami baik apabila kami masuk ajek..satu familiy ni baru abis....program menjamu selera ..maka kamipun chop lah tempat tu..


Makanya ..kalau tak nak pening kepala..telepon depa ni, dan wat order in advance.contact no?..Silalah pandang kat banner..di dalam gambar tuuu! No meja kami 66..cun melecun! Kami order air tembikai satu jag. Depa akan bagik kita sepiring buah dan sepinggan otak2..sebagai pembuka selera..sementara menunggu order sampai..
Kalau mahu...boleh makan kat kapal ni...mengadap muara sungai gituuuu..

Abah Tok..yang masih bersabar..menunggu segala macam order datang ke meja..hati2 abah jangan makan seafood banyak2...nanti kena gout..darah tinggi..bagai.. susah..woo..tapi cam selalu..abah tok.. tak makan saman!! Memang pening..kami kena banyak sabarrrr...k
Ok..ini tempat order..pilih jangan tak pilih..beratur panjang tuuu..semua segar2... lepas pilih produk...kita pilih menu masakan pule...
Banyak pilihan...nak dengan tak nak ajerkk..
Saya pilih...ikan jenahak, ikan pari, sotong, udang , kerang ..dan sayur...cara masakan ada yang dibakar, wat butterprawn dan masakan tiga rasa ..
Ini tempat ...upacara bakar membakar...
Saya tak amik lah pulak gambar masakan...tapi keseluruhan bagi makanan yang kami order tu berharga dalam RM167.00++... Sedap ke tak sedap???

Saya tak tahu citarasa orang lain, tapi komen saya...hasil masakan mereka ni tak sedap mana, tak de rasa, kalau dibakar..seolah2 dilumur garam semata2 dan dibakar kering! Mana best gitu gaye..tak cukup bumbunya!


Ikan bakar yang kami pekena kat .."belakang istana" kat kolumpo 10 kali ganda lagik sedap. ...ikan masak 3 rasanya...pun tak sedap mana...pendek kata walaupun perut lapar..tapi lidah masih boleh merasa..sedap ke tak sedap!


So ..Lain kali nak datang lagik tak??? Sorry guys...Jawapan saya...TIDAK!


Tiada ulasan:

Catat Komen

ads