Rabu, 13 Julai 2011

04 di tanjung bidara - Google Blog Search

04 di tanjung bidara - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung bidara</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jun 2011 11:07 PM PDT

HARI PERTAMA : 21 MAY 2011

Wat julung kalinyer, Family Day keluarge Yusop & Saleha telah diadakan di Muara Tanjung Bidara, Melaka selama 3 ary b'turut2 (21-23 May 2011)...hehehe... Actually, family day ney dirancang oleh brother (Amy) & brother in-law (Nizam)!!! Ermmm... tapi agenda mereka tak bape nak menjadi COZ my lovely dad (Mohd Yusop) tak mahu follow... nak jage kebun katanyer...begitu juge ngan my sister (Azura) dan suami (Jerin) berserta my cuties nephew (Era) tak dapat follow... hok ney nyer alasan lagi power.. salah arrange tarikh katenyer...boleh ke gitu???? hahaha... whatever...

Seawal jam 8:30 pagi, kami skeluarge (Mak, Abg, Akk Ipar, Izzat, Izzati & Me) bertolak dari Belitong.. Excited sangat time ney...!!! Bonet kete usah di citer, jangan kate setin sardin, sebatang pen pon dah tak ley nak masuk.. Sarat bebeno dah!

Rehat sebentar di perhentian Kampung Bemban sementara tunggu Aziah & family keluar dari Sungai Besi

Pejalanan diteruskan lagi! LNK saje je nk interprem??? ups...

Setelah dinanti dan ditunggu... Akhirnya sebuah proton Wira JDK sampai gak ke destinasi dimana Wira JEE sedang menunggu (Tol Linggi). Pejalanan diteruskan menuju ke destinasi yang sebenar-benarnye..hehehe (Muara Tanjung Bidara)

Tepat jam 2:30 petang, 2 buah kete yang datang dari destinasi berbeza tiba di Muara Tanjung Bidara. Turun jer dari keta... sume nyer ternganga macam tak caye..hahaha.. nak tau kenapa??? biarlah rahsia!

Stop jer keta... Mak terus menyambar cucunyer.. (Khailysha Azwa).. Rindu beno katenye...

Welcome to chalet Muara 003 & Muara 004

Ney ler rupe chalet yang kitowang check in tue!!!

Perasmian Muara 003... Sebarang kritik & komen penuh dalam kepale dyowang! hahaha..   

Sampai jeq kat tempat ney..subjek pertama yang kita orang suarakan adelah.... MAKAN! yup... memang lapar giler! Tak sabar rasenyer nak makan ketupat, bipstik, telur burung puyuh & burung puyuh goreng yang dibawa dari Belitong... Haruslah sedap.. semestinya diwat oleh Mak tersayang...claz gitu...!!!

Menu paling sedapppp!!! Terasa diriku bagaikan dipagi raye...hahaha

Selamat menjamu selera..

Selesailah sudah men'top-up perut masing2... Si ayah budak sume turun ke pantai... nak memancing ikan katanyer... My lovely nephew lak (Arul, Ati & Lieya) dah melabuhkan tirai mereka di persisiran pantai... Erm cam bese la babak memenuhkan bakul kain basuhan ibu2 dyowang...huhu

Panorama senja! Indahnya ciptaan tuhan disaksikan sendiri LNK!

Kenangan LNK berlatarkan keindahan senja di pantai Muara Tanjung Bidara

Coretan yang akan selamanya dihati!

Aktiviti seterusnya adelah.... BAKAR BBQ!!! Tapiiiiiiiiii.... ermm... ade hampeh yang tercipta disitu.. Law dikenang & di ingatkan balik mang lawak sangat... Excited giler nak makan BBQ tapi nak wat camner kan dah ditakdirkan arang yang dibeli tak mau hidup.. Hahahaha... yang kesiannyer... sampai dah berpantai ketiak abang2 aku mengipasnyer..tetap gak arang tu tak nak jadi bara! Kesian.... tapi pape pon tabik spring ar kat dyowang ney...yela... hampir 3jam berusaha idopkan arang tue smate2 nak nikmati malam BBQ...

Yang menanti terus menunggu!! Muka lapar tahap gaban...

Akhirnya... tempat BBQ tidak mengeluarkan asap lagi! Hehehe..

Muka lapar tidak lagi meng'AUMMMMM... sudahnyer makan ler nasi bungkus!

Peganti BBQ... Nasi papprik!

HARI KE-2 : 22 MAY 2011

Kepenatan semalam bukanlah alasan untuk bergembira pada hari ini..hahahaha... Agenda pada hari ney juz melawat ZOO Melaka... dengan tujuan memberi kefahaman & pengenalan pade anak2 buah aku tu...hehehe.. Tepat jam 12 tengah hari kami keluar dari muara menuju terus ke Zoo...

Sudah Siap! Moh ler kite p ZOO....

Cak..!! Kami dah sampai Zoo...

Ups.. mereka sudah tidak sabar lagi nak masuk ke dalam zoo

3 Ketul!!! hahahaha...

Burung Kakak Tua!

Tak banyak picture yang sempat dirakamkan sewaktu berada di Zoo... Insya'ALLAH... kalau ader lebih mase aku try masukkan lebih banyak lagi melalui lensa kamera NIKON milik abang... I know kat dalam tu ada terlalu banyak picture menarik untuk dikongsikan...

Hampir 3 jam lamanya penjelajahan di dalam zoo.. penat, puas & epy sumenye menjadi satu... Segalanya dilalui penuh enjoy! Tepat jam 4 petang, kami berangkat pulang menuju ke muara. Masih ada benda yang kami sume perlu kerjakan! hahaha

Setibanya di chalet... my bro in-law terus menyiapkan persiapan membakar BBQ... 

Di sebalik cerita, ada satu rahsia yang tersembunyi! Sepanjang babak menghidupkan arang... abang2 ku telah di skodeng oleh seseorang! Siapakah seseorang itu...???? Seseorang itu kami memanggil dengan gelaran 'Pak Cik' 

Pak Cik ney bukan sebarang pak cik tapi pak cik ney seorang yang bijak & baik hatinya... Pak cik ney merupakan tuan punya chalet...lawaknyer bile pak cik bercerita... "Sebelum pakcik nak pergi kedai tadi nampak kamu semua hidupkan api... ingatkan dah hidup! Balik dari kedai tengok tak hidup2 jugak.." Apa lagi semuanye gelaklah memburaikan tawe...hahaha...

Hari tue, bukan jer dapat bakar BBQ ngan jayenyer tapi kitaowang gak dapat ilmu dari pakcik tue cara-cara nak hidupkan arang...sememangnya arang ney susah gak nak dihidupkan.. ermm.. pape pon thankz a lot pakcik yer....hehehe...

 

Durian Tembaga!

Durian ney law tak der skill nak bukak, jangan haraplah kowang dapat makan!

Silap2 durian yang makan tuan! hahahaha...

Like mother like son!

Kegembiraan mereka adalah kebahagiaan kami skeluarge!

Berlalulah hari dengan penuh keindahan...

HARI KE-3: 23 MAY 2011

 LNK dah siap! mau alek Kluang..

Berkemas2 untuk pulang ke tempat asal!

Perpisahan tidak berakhir di muara coz mereka sume planing nak ke Bandar Hilir... nak beli barang cenderamata katanya... Sepanjang berpusing-berpusing di bandaraya Melaka..ade beberape tempat yang sempat dilawati antaranye Masjid Selat dan Menara Taming Sari... Picture tak sempat dirakamkan sebab kehabisan batery! huhu...

Cenderahati untuk bebudak Final Department..

Cenderahati Untuk Dijadikan Kenangan...

~~T.A.M.A.T~~

P/S : Zura... next year dyowang planning nak wat family day lagi! May be kat Tasik Kenyir, Terengganu atau Telok Chempedak, Pahang... Pe lagi... save your money ha... no more reason k!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads