ads

Selasa, 14 Jun 2011

04 di tanjung bidara - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung bidara - Google Blog Search


CheOtot Blogspot....: Borang Night Fun Ride <b>Tanjung Bidara</b>

Posted: 14 Jun 2011 06:56 AM PDT

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.... Kepada semua rakan2, pelanggan yang dihormati... Satu karnival sukan komuniti Dun Tanjung Bidara akan berlansung pada 8-9 Julai 2011 dengan pertandingan seperti Futsal,Bola JAring, Sepak Takraw, Badminton, Karaoke dan Berbasikal. Kepada peminat2 berbasikal aktiviti Night Fun Ride akan diadakan pada 9hb jam 8.30 malam di Kompleks Japerun Tanjung Bidara dengan menyediakan pelbagai hadiah cabutan bertuah termasuk 3 buah basikal berjenama Polygon berharga RM2000. Jangan ketinggalan. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

04 di umbai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di umbai - Google Blog Search


My Small World: Makan Time - Ikan Bakar Parameswara <b>di Umbai</b>

Posted: 12 Jun 2011 05:00 PM PDT


Kerang bakar
Pencicah. i cicah udang, kerang dan ikan dengan pencicah ni
My Dania dengan tudung baru Fareeda Kids pilihan Dania. Kemain lagi nak beli tudung yang dia pilih jer...
Dekat sangat tepi pantai
Tempat makan kat sini
Permandangan sekitar ikan bakar
Makan dalam bot pun boleh
Geram tengok sotong2 nih
Ikan fresh ni...ikan...err err???
Udang
Tempat makan kami. Ikan Bakar Parameswara

Malam yang pertama tu kengkonon nak pekena ikan bakar ler. Malam tu kebetulan malam minggu. Makkk aiii....jalan jam sepanjang ke ikan bakar tu. We alls pergi selepas Maghrib. Nampaknya kena tangguh malam selepasnya. We all bertolak pukul 5.30pm. Namanya pun musafir, gunakan sebaiknyalah solat jama' tu. Jangan jama' tak yah sudahlah. Masa we alls tiba tu, dah ramai yang berada kat kawasan tu. Nak masuk kena bayar parking RM1. Kalau nak pergi makam apa tah kena RM5. Makam tu terletak di pulau dan kena naik speed boat ke sana yang berharga RM100. Ambik ko...nak pergi lawat makam waktu malam pun boleh. Sape berani dak?.

My hubby sibuk beratur nak order makanan. Bagi i tak syiok sebab takde Mr ketam lar...i memang teringin nak makan ketam fresh fresh tu. Takde ketam, hubby i order ikan jaket, udang dan kerang untuk makan bertiga. Ummi Dania sibuk snap sana snap sini gambar kat tepi muara ni. Sunset masa tu terlupa nak ambik gambar sebab tengah makan. Hehehehe...Sampai terlupa tu..

Lupa nak cerita, sepanjang ikan bakar ni banyak je gerai2 makan ikan bakar tapi Parameswara ni yang paling famous sebab terletak betul2 tepi pantai. Ramai orang kat sini. Boleh je makan kat kedai lain kan. Up to you alls tapi permandangan kat Parameswara yang paling besh. Selain pada tu ada jer gerai2 jual anak2 patung la, memacam lar.....haaa get ready le mak pak sedia duit jer....he he he.

****tercapai impian nak sampai sini...hehehe

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

04 di klebang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di klebang - Google Blog Search


COCONUT SHAKE AT <b>KLEBANG</b> MELAKA..HAPPENING!!!

Posted: 13 Jun 2011 11:38 PM PDT

Assalammualaikum semua...

CITH nak promot satu minuman yang sedang 'ngetop' kat Melaka sekarang iaitu COCONUT SHAKE.ni pun pasal berjalan hari tulah baru tahu.sumbernya daripada Kak Cikku yang pernah mene'try' kat sini masa dia ada kerja di sini dulu.masa tu kata dia tak sefofular macam hari ni.apa COCONUT SHAKE?kelapa muda yang diblend bersama ais dan dicampur sekali dengan airnya.kat mana LOKASI? di tepi jalan besar Klebang bersebelahan dengan steyen minyak Caltex.dari jauh lagi dah nampak deretan kereta di kedua belah bahu jalan di sini,so tak susah nak cari.(foto diambil dari dalam kereta)memang sekali ingat rumah orang kawin tapi rupanya hanyalah sebuah warong tepi jalan yang memang happening yang menjadi tumpuan orang!bukan setakat plat kereta tempatan tapi juga kebanyakkannya dari luar Melaka.

hari Ahad lepas CITH pun menjadi sebahagian daripada orang yang sangat teruja nak mencuba COCONUT SHAKE ini.hasilnya?memang tak menghapakan walaupun terpaksa berjalan di panas terik-parking mak datuk jauhnya...tapi berbaloi.

dapat minum....emmmm slurp..slurp memang mengujakan.tengoklah 2 beradik ni menghayatinya.(sampai lelap-lelap-menikmati...)coconut shake ni harganya taklah mahal mana pun.segelas RM2.00.ni termasuk 1 scop aiskrim di atasnya.ni kira speciallah! tak ada aiskrim tu kira biasa-biasa punyalah.dah jauh-jauh datang,kita pekenalah yang specialkan!

apa yang happening?:
1.sedap-terasa kelapa yang diblend tu lembut je masuk kat tekak ni.
2 seronok berkongsi dengan ramai orang yang datang.(kena beratur ramai...kalau minum kat sini tak payah beratur)3.ada jual nasi lemak yang comel.makan 1 sure tak cukup.(tapi CITH tak makan ni.pekena coconut shake je)dan juga kuih muih lain.

waktu operasi bergantung kepada bekalan aiskrim dan buah kelapa yang menjadi sumber utamanya.kalau cepat habis,cepatlah tutup warung.(bekalan kelapa muda...)apa pun COCONUT SHAKE memang sedap.bila lalu kat tekak tu rasa...emmmm sejuk,lembutnya isi kelapa tu..waduh bikin jatuh cinta lagi ni! hihi....

ALAHAI...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

04 di durian tunggal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di durian tunggal - Google Blog Search


indah mata memandang: PERGI PERKHEMAHAN <b>DI DURIAN TUNGGAL</b>...MELAK <b>...</b>

Posted: 05 Apr 2011 06:36 AM PDT

SEBELUM gerak nk p kolej sempat lak ambk gambr huhuhu...

sampai jer kolej..ltk beg kat depaqn surau trus...p cermin 

nak wt ag...ambk lah huhuu.....

pastu ambk gambr kat tempat lain lak...

huhuhu...

pastu  zila ...nak jgak ambk gambr hhuhu...

nie lia and kak ain...huhu...kte pun bergambr jugak...sebelum bergerak ke

melaka....

pelaon mak nyah huhuh...comenya huhuh..

comel wan hehehe...

dan ini  lah akk munirah...kte awng stu kumpuln...

bbis berlakon ambk gambr...huhu..


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

04 di machap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di machap - Google Blog Search


Cerpen Hidup : Gadis Misteri Jelmaan &#39;E&#39;

Posted: 09 Jun 2011 04:12 AM PDT


Masuk saja dalam bas aku cari tempat duduk aku. Tempat duduk aku single seat agak belakang. Belum sempat aku sampai tempat seat, aku tersempak dengan seorang gadis berambut perang berbaju biru duduk didepan seat aku. Terkedu aku seketika. Perempuan itu mukanya macam aku kenal. Ya, kenall sangatt... Dia mirip 'E'!.. kekasih lama aku!. Tapi aku buat2 tak tahu terus duduk kat seat aku. Sedangkan dalam otakku asyik terfikir siapa perempuan tu sebenarnya. Adakah dia memang 'E' yg ku kenal dulu? Kalo betul, apa dia buat disini? Kenapa dia naik bas ke Kota Tinggi? Bukan kah kampungnya di Perak sana? Arghh.. pelbagai persoalan berlegar difikiranku. Kusut. Aku risau itu dia dan dia buat2 xkenal aku. Tp pada masa yang sama aku memujuk hatiku yang dia hanya pelanduk dua serupa saja. Bas sudah bergerak. Aku tak mahu fikirkan sangat pasal dia dan membuat keputusan berdiam diri saja.

Hari semakin lewat petang, matahari yang hampir terbenam di ufuk Barat menyuluh cahayanya hingga ke dalam bas. Sedang aku mengelamun memandang luar di tingkap bas, tiba-tiba gadis misteri tu datang padaku. "Sori, sy nak tutup kain langsir ni, panas sangat" katanya sambil membuka ikatan kain langsir di atas seat aku. Ketika itu dia betul2 berada di hadapan aku. Begitu hampir!. Face to face. Aku amati diri dia. Aku bagaikan tak percaya. Dia memang serupa dengan 'E'! Dari bentuk badan, ketinggian, gaya rambut, suara semuanya hampir serupa! Damn! Mustahil! Mustahil begitu serupa! Aku berdebar2 dan tak terkata apa2 hanya memandang tepat kearahnya. Tetapi gadis itu terus berlalu dan duduk semula di seatnya. Mulalah hati ku luluh semula ketika itu. Aku terkenangkan saat2 manis aku dengan E. Hampir meleleh air mata jantan aku jadinya pabila mengenangkan kisah lama itu. Terlalu banyak telah aku korbankan untuknya tapi sayangnya hubungan itu tak berpanjangan. Oh Tuhan, apa yang sebenarnya yang Kau mahu tunjukkan? Tidak! Aku tak boleh fikirkan pasal dia lagi. Itu bukan E! Itu hanya orang lain yang mirip dengannya. Dah lama aku buang 'E' dari diari hidup ku. Tak mungkin dia akan kembali kepadaku. Tidak mungkin..

Untuk mencari kepastian, aku nekad untuk bertanya sendiri dengan gadis itu. Bas berhenti berehat selama setengah jam di Machap. Inilah peluangnya aku bertanya pada gadis itu. Ketika di luar bas, dia sedang membelek2 handphone dan aku hampirinya. "Hm, err..hai. boleh tumpang tanya?" soal ku. Gadis itu hanya mengangguk, membisu. "Cik siapa nama? bukan apa, rupa cik serupa betul dengan seseorang yg sy kenal dulu". Dia hanya tersenyum masih membelek handphonenya. "Maaf ya, awak mungkin salah orang.." jawabnya ringkas kemudian berlalu naik semula dalam bas. Aku terkedu dan terkaku dengan respon dingin gadis itu. Aku bukan nak menguratnya pun cuma ingin tahu siapa dia saja. Untuk pastikan dia bukanlah 'E'. Huhu..

Perjalanan diteruskan, suasana dalam bas gelap dan ramai yang tidur. Aku masih termenung di tepi tingkap bas sambil sumbat telingaku melayan lagu. Setibanya di Stesen Bas Kota Tinggi, semua penumpang turun. Gadis itu turun dulu kemudian baru aku. Aku cuba mencari kearah mana dia pergi selepas itu tapi aku hilang jejaknya. Begitu cepat dia menghilangkan diri. Aku asyik memandang sana sini mencari kelibat dirinya tapi tak jumpa. Hinggalah aku ditegur oleh mak aku "Aii, cari apa tu, Long? Semacam je.." terkejut aku. Rupanya mak aku ngan adik aku da tunggu kat situ lama. Diorg dok peratikan aku dari td. "Hehe..xde papelah mak. Jom la kita balik" jawab aku. Dalam kereta, aku terus memandang keluar dengan harapan akan bertemu semula gadis misteri jelmaan 'E' itu. Aku tak sangka berjumpa dia walaupun hanya jelmaannya saja. Ai, kenapa la aku boleh bertemu dia ketika aku sudah lupakannya. Adakah ini satu ujian? Hanya Kau saja yang tahu, Tuhan.. Wallahualam..

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


I Love Seremban: A main stop for birds to rest - <b>Tanjung Tuan</b> <b>...</b>

Posted: 10 Jun 2011 06:54 AM PDT

WHAT are raptors? TheyRaptors are birds of prey and include hawks, eagles, falcons, vultures and owls. They are found in all continents except Antarctica.

The migratory raptors that pass Tanjung Tuan originate from north Asia — Eastern Siberia, Kamchatka, north-eastern China, the Korean peninsula and Japan. As autumn approaches in September, they will make the perilous journey south from their country of origin into Southeast Asia through the so-called East Asian Flyaway. 

From late January till March or April, they will once again make the return journey.

Last year, 71,000 raptors were counted in Tanjung Tuan over a 44-day period. 

Tanjung Tuan is the nearest landfall across the Straits of Malacca from Indonesia and is therefore important for the birds to rest or catch thermals before continuing on their journey north. 

Due to its importance to migratory birds, Tanjung Tuan has been designated by Birdlife International as an Important Bird Area.

The Malaysian Nature Society has been actively conserving Tanjung Tuan Forest Reserve by promoting Raptor Watch Week yearly by organising guided walks in the forest and on the seashore as national eco-tourism events. 

Among the more regularly sighted raptors in Tanjung Tuan are the oriental honey buzzard, black Baza, Japanese sparrowhawk, Chinese goshawk and grey faced buzzard.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

04 di tanjung kling - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung kling - Google Blog Search


~ Black Garlic Malaysia ~: Agen <b>di Tanjung Kling</b>, Melaka

Posted: 17 Jan 2011 12:11 AM PST

04 di sungai udang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di sungai udang - Google Blog Search


JOM MAKAN2-JALAN2: Nasi Padang @ Jalan <b>Sungai Udang</b>, Klang

Posted: 12 Jun 2011 09:20 AM PDT

Sekiranya anda berada di sekitar Klang dan mahu menjamu selera makanan Nasi Padang anda boleh singgah ke Restoran Sungai Udang.

Restoran ini boleh ditemui di Jalan Sungai Udang, Klang.

Ia menawarkan pelbagai jenis menu masakan Padang sepertimana restoran ala Minang lain.

Masalah yang mungkin Anda hadapi pastinya untuk memilih makanan kerana ia mempunyai berpuluh-puluh jenis menu.

Sekiranya anda tidak menggemari Nasi Padang, Anda boleh mengubah selera dengan memesan Nasi Ayam, Nasi Lemak Panas & Roti Canai.

Selamat mencuba.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

04 di sungai rambai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di sungai rambai - Google Blog Search


once i talk: Review Karnival Udara Antarabangsa <b>Sungai Rambai</b> <b>...</b>

Posted: 13 Jun 2011 08:32 PM PDT

Assalamualaikum.

Minggu lepas (10-12 Jun 2011) telah berlangsung Karnival Udara Antarabangsa Sungai Rambai Melaka 2011 bertempat di Air Strip Kampung Tasek, Sungai Rambai Melaka. Karnival tersebut telah dirasmikan oleh Ketua Menteri Melaka. Ramai pengunjung yang datang ke tapak karnival tersebut bagi menyaksikan sendiri dengan lebih dekat pesawat-pesawat ringan. Aku sempat la juga pergi ke Karnival tu. Dekat je dengan rumah aku. 

Sepanjang karnival tu, pengunjung-pengunjung berpeluang untuk turut sama terbang dengan menaiki pesawat ringan yang ada di situ. Ada juga pertunjukan akrobatik udara. Ok la, jom layan sedikit gambar yang adik aku snap guna kamera handset. hihi..


Ada banyak lagi gambar yang aku nak kongsi, tapi tak larat nak upload banyak-banyak. hihi. Cukup la ni je ok. Tunggu pula Karnival Udara Antarabangsa pada tahun depan. Diharap karnival yang akan dianjurkan pada tahun berikutnya akan lebih menarik.

Sekian.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved