ads

Jumaat, 17 Jun 2011

04 di tanjung bidara - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung bidara - Google Blog Search


Anis Anwary: Bercuti <b>di</b> Pantai <b>Tanjung Bidara</b>,Melaka

Posted: 14 Apr 2011 12:31 PM PDT

Assalamualaikum semua.Mesti kamu semua  rasa pelik kan dengan entry saya kali ni?haha!saya dah tak tulis dalam english dah.Saya tulis dalam bahasa melayu dah.Kenape?sebab saye ikot Babydiera lah.Ape lagi.HAHAHA!alah,bukan ape,saya tulis entry dalam english pon sebab maybe ada yang non malay baca blog saya.Tapi saya tgk mcm takde je non malay yang baca.Semua malay je.So,baik saya tulis dalam bahasa melayu.HIHIHI.

Untuk entry kali ni,saya nak bercerita tentang percutian saya ke Pantai Tanjung Bidara,Melaka.Percutian ni dah lama kami bincangkan dari bulan lepas lagi.Tapi still tak ada peluang nak pegi.Pada sabtu lepas,baru lah kami berpeluang nak pergi bercuti bersama-sama.Yang pergi dalam percutian ini ialah kekasih hati saya Babydiera,Bab Xavies,Kecik Lazara,Aiman Biber,Aizat smith dan Bittu batman.Setelah semua sudah bincang pada minggu tu,kami pon bersiap sedia dari hari sabtu lagi.Alhamdulillah bersyukur pada Allah apabila Aizat Smith menyedari bahawa tayar kereta mak saya telah botak dan dawainya sudah terkeluar-keluar.Pada malam itu juga saya minta duit papa untuk beli tayar baru.Pada awalnya,kedai dah nak tutup,tapi bisnes punya pasal,sanggup tutup lewat.Selepas menukar spender,eh silap,selepas menukar tayar kereta,kami pon pulang untuk packing barang.Saya sempat tidur sekejap,sebab terlalu mengantuk.Dalam pukul 1,aku terjaga,sebab Aizat Smith kacau saya tido.Saya pon mandi dan siapkan diri.Aizat Smith dan Kecik lazara sempat buat video shuffle di dalam bilik saya sebelum kami bertolak.

Saya comel kan?please ckp saya comel :)


Kami bertolak dari rumah pada pukul 2 pagi.Kami pon pegi ambil babydiera dan bab xavies seterusnya ke kedai mamak untuk mengalas perut kami.Pada pukul 3 tepat,kami pon meneruskan perjalanan ke Melaka.Ketika dalam perjalanan,Aiman bieber tido nyenyak sambil mulutnya ternganga sementara Bitu pula tido berdengkur sampai kami sesat jalan.Alhamdulillah,nasib baik bitu sempat bangun ketika kami sesat.Kami sempat masuk ke simpang masjid tanah,kalau tak dah pergi bandaraya Melaka dah.Kami pon teruskan perjalanan dan akhirnya,sampailah di Pantai Tanjung Bidara.Banyak chalet yang penuh ketika itu.Ketika Aizat Smith nak buat U-turn,tiba2 tayar kereta terjerlus di dalam pasir.Dalam juga pasir itu.Kami cuba menolak kereta,tapi tak jadi.Hasil otak cerdik Aiman Bieber,kami berjaya menolak kereta itu dengan meletakkan kayu dan spring di bawah kereta.

Tough tak saya?Huhu


Setelah penat dengan kerja itu,kami minum pagi di gerai.Selepas minum,kami ke rumah nenek Bitu utk berehat sebentar.Selepas setengah jam berehat,kami menuju ke pandai yang berdekatan dengan kem sebab bitu ckp kat situ best.Apabila sampai,kami mencari port yang hujung sekali,sebab port di situ aman dan tiada org.Saya agk hampa skit sebab ombak tidak kuat.Saya gemar bermain ombak.Babydiera tidak mandi dan hanya bermain handphonenya saja sementara saya menemaninya.Hai,cantik tak?ni bab yang tulis
Ini tapak sulaiman yang saya jumpa.Pelik kan?

Ini obor-obor yang saya jumpa.Masak gulai sedap ni :P


Babydiera kesian saya tak dapat mandi dan akhirnya dia mengizinkannya.Saya mandi kejap je sebab tak suka dengan keadaan laut disitu.Seterusnya,saya dan kawan-kawan tulis mcm2 di atas pasir.Kami juga turut terjumpa obor-obor dan tapak sulaiman di situ.Hehe.Setelah hampir sejam di pantai,kami berehat sebentar di rumah nenek Bitu.Kami sempat mengambil gambar di sekeliling kawasan umah nenek Bitu yang cantik dan aman tu.Selepas sejam berehat,kami pon meneruskan perjalanan ke Bandaraya Melaka.Ketika dalam perjalanan,semua tidur nyenyak kecuali saya dan Aizat Smith.Apabila sampai,Babydiera terus terjaga.Saya mengajaknya jalan-jalan di sekitar mahkota parade.Kami sempat makan McDonald sebab tak boleh keluar dari bangunan kerana hujan yang amat kebat.Selepas selesai makan,kami berjalan di sekitar Mahkota Parade.Apabila hujan sudah berhenti,kami pon kembali semula ke kereta.Ketika itu kereta sudah overheated,nasib baik saya datang dan off engine.Kalau tak,habis meletup kereta saya.Ketika itu,saya pon ambil camera untuk menangkap gambar baby comel saya Babydiera.Ketika saya sedang ambil camera,Aizat Smith dan Aiman Bieber terjaga.Saya pon ajak diorang ke dataran pahalawan.Kami sempat buat photoshit disekitar padang Dataran Pahlawan.Selepas photoshit,kami pon pulang ke kuala lumpur.Kami bertolak dalam pukul 6 petang dan sampai di rumah dalam pukul 9 malam.Saya yang drive tau.Sumpah ngantok gila,tapi demi cinta saya terhadap Babydiera dan kawan-kawan.Saya sanggup tahan.

Ini lah gambar babydiera yang comel hasil tangkapan saya.Comel tak?comel kan?nak cium?tak boleh.Saya je boleh.HAHA!

SAYA GEMBIRA SANGAT SEMUA ORG BERGEMBIRA PADA HARI ITU TERUTAMA KEKASIH HATI SAYA BABYDIERA.SAYA MINTA MAAF KERANA BUAT HAL HARI TU.SAYA JANJI SAYA TAK BUAT LAGI.


Thanks for reading . I hope you like it . Come here again . Have a nice day :)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

04 di ayer keroh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di ayer keroh - Google Blog Search


kilang karpet <b>di ayer keroh</b> kehendaki pengedar seluruh <b>...</b>

Posted: 17 Jun 2011 10:46 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]kilang karpet di ayer keroh kehendaki pengedar seluruh… kilang karpet di ayer keroh kehendaki pengedar seluruh negara! harga kilang..untung besar! http://ping.fm/ubug1 · Like. Be the first to like this post. ...

04 di durian tunggal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di durian tunggal - Google Blog Search


Girleyedbrown: Hantu Gatal aka Langsuir <b>di Durian Tunggal</b>,Melaka

Posted: 19 Mar 2011 12:40 PM PDT

k..aku dah janji nak gtau pasal..

aku kene rasuk ngan hantu gatal kan...

oke..time tue..

29 Mac 2007,mase tue aku bru je 17 tahun..

emm...selang bape tahun je aku kene rasuk ngan hantu pocong..

tapi time nie lagi cam sial ...

padehal aku just kene rasuk selame 5 jam je..

memang memalukan gua der time tue..haisyh~ -.-

dah la...biar aku bukak dulu citer nie dulu ye..

ehem ehem....

benda nie sume jadik

pasal aku beriya-iye sangat nak dapatkan sijil..

bese la..time tue sekolah lagi kan..

semua budak sekolah nak berebut sijil rite...

*yupz...memang aku giler sijil..

tapi tang koko,haram aku nak join..haha

kau nampak tak tue...

KURSUS BINA NEGARA ASAS
PEMIMPIN PELAJAR
SEKOLAH HARAPAN NEGARA

ade yang kate kursus nie just for pelajar yang bermasalah je...

-___-" sampai hati beliau..

otak dye...

jeles kat aku...cakap je la kan..

oppss...dah-dah,aku nak citer pasal hantu...bukan pasal sijil..

sorry sorry k...haha.. XD

aku g kursus nie 4 hari 3 malam je...

seronok la jugak dok dorm reramai...

ngan aktiviti dye menarik..

tapi time belajar bosan sikit r...

memang time nie takde gambar satu pon.

coz,dorunk dah rampas phone ngan camera awal-awal..

*bapak kedekot -.- *

hari yang pertame n kedua aku okie je kat sane...

sampai lah hari yang ke3...

haisyh~sumenye jadi kacau bilau..

time tue kiteorang ngah solat isya'...

emm..surau dye agak lawa la jugak...

terapung atas air beb...

view cantek punye....

hutan belantare kat sekeliling pon boleh nampak

mane taknye dinding memang langsung tak de.

harapkan tiang ngan bumbung je..

huisyh~best-best

 time kiteorang ngah khusyuk dengar ustaz berceramah 

pasal 

"perempuan nie seperti mee goreng..

sesuke hati je boleh makan n buang "

*hamboi..panas je telinge dengar*

( ingat jugak aku ye,pasal ayat nie ,HAHA)

time tue r..tibe-tibe lak..

de minah sekor nie menjerit terlolong

hantu hantu!! -__-"

siap tunjuk g kat hutan..

haisyh...meremang bulu rome aku time tue..

dah la aku nie penakut..

boleh lak dandan nangis lak kan aku time tue..

takut sangat la tue agaknye...

ye la..minah tue siap cakap g nampak perempuan

rambut panjang panjat pokok besar kat hutan...( langsuir )

pasal tue la menjerit-jerit..

camne lah tak nampak,

memang betol-betol kiteorang mengadap hutan...

bodoh betul minah tue,dah nampak buat je la tak tahu

 *tak ramai yang nampak,just beberape pelajar je nampak benda tue*

dah lepas tengok minah tue menangis meracau kat situ..

faci kat situ suruh kiteorang balek dorm dulu..

lepas 15 minit baru berkumpul lek kat dewan.

nak berceramah g,kalau tak silap aku la..

dah la nak g dorm bukan men g hujung tanjung...

memang berkepit r aku ngan member aku..

jalan bajet tengah je..HAHA..

tarak gune betol..

time tue boleh g bergelak sakan,

kutuk mengutuk minah yang nampak hantu tue..

emm,macam-macam aku nie,tak sedar diri

padehal aku pon ikut menangis tadi..hehe :D

ngah siap-siap nak g dewan...

boleh lak aku rase seram sejuk...

sumpah aku ngade-ngade time tue..

takut la hape la...

siap menangis lak tue...

haisyh~member aku pon dah bengang giler kat aku..

siap tarik g tangan aku masuk dewan..

time tue la bende lahancau tue masuk dalam badan aku

huh~mule la aku menjerit giler babi..

*member aku kate sore aku sebijik cam sore nenek tua*

dah meracau tak tentu pasal,leyh pulak pengsan jup...

member aku kat sebelah pon tak larat nak pegang aku..

-__-"nak cakap aku berat la tue konon..

aku time kene rasuk tue agak separuh sedar la jugak..

tapi yang heran nye tue

pandai carik tempat lak bende tue nak masuk dalam badan aku

betol-betol depan stage kat dalam dewan,

aku terbaring time pengsan pon kat atas stage..

baek punye landing..

dah sedar time pengsan..leyh lak aku bantai ketawa..

haisyh~aku kene rasuk time tue pon leyh rase 

seram giler!

boleh pulak ngah ketawe aku maen-maen rambut,

ala-ala perempuan nak menggode orang

time tue jugak la kalau aku nampak lelaki..

aku senyum-senyum,main-main mata

kuajaq betol hantu nie..

gatal nak mampus...

serius memang penat giler time tue..

melayan mood aku yang

kejap nanges , kejap ketawe , kejap marah..haisyh~

bukan tue je...bende dalam badan aku nie boleh lak buat pe'el

siap nak merangkak-rangkak bagai..

ngan buat tangan nye...

haisyh..malu tau tak..dah la atas stage...

memang sume hadap tengok aku la time tue..

dah 15 minit aku berdrama atas stage

barulah ustaz yang bagi ceramah tue datang..

tapi dye tanye aku sape name je

tue je..tak nampak lak dye bace ayat pape..

emm...maybe dye bace dalam hati la kot..

dye leyh lak suruh orang len biar kan aku camtue..

haisyh~nanti benda tue pegi sendiri la konon..

dye tak tahu aku seksa giler time tue..

dah tue member aku pegi la hantar aku dok kat kerusi aku...

dah lame-lame camtue..

benda tue mengamuk sakan lak..

habis sume kerusi berterabur...

*sekeliling aku jela *

360 darjah g kau!

serius weyh...aku tak tipu...

dak len sume bajet tak nak dekat ngan aku dah..

tak pasal-pasal kene cekik lak kunk..

dah habis je dorunk berceramah,

kiteorang balek dorm balek...

g bace yassin ramai-ramai

aku pon sekali r...

bukan men tekad nak bende tue kuar...

memang lepas tue..aku dah kire okie r...

aku pon tak tahu benda tue dah kuar ke belum..

malas pikir banyak-banyak..

yang penting aku nak tidor...

serius..penat giler..

dalam bilek kiteorang,just untuk 4 orang je..

kire katil double decker r nie...

kau tau tak camne...

so katil nie dye bagi 2....

ntah camne lak datang idea bernas aku..

aku suruh rapatkan katil-katil nie..

tapi aku ngan member aku fasiha 1 katil je la..

means,1 tilam 1 bantal...okeh..

takut punye pasal la kan...

aku n fasiha tidor kat bawah time tue..

huh~lampu...jangan citer..

takde maknenye kiteorang nak tutup..

kau giler!....dah bukak lampu pon susah nak tidor..

nie lagi la nak tutup lampu..

aku tidor pon siap tersedu-sedu g..

ye r..asyik nanges je time kene rasuk..

tapi naseb baek la tak kene kacau pape time tue

ntah kenape la aku rase yang fasiha nie cam tak selesa je tidor ngan aku..

kejap-kejap panggil member aku yang tidor kat atas..

haisyh~lantak kau la...

janji aku ngah penat giler...

esok paginye..baru lah 

fasiha nie bukak cerite...

yang time aku tidor tue..aku nye tangan cam tumbuk-tumbuk je badan dye..

HUH~~!!!

sumpah aku tak sedar pon aku wat camtu...

member aku yang tidor kat atas pon de gak kene kacau...

terase bende tue menghimpap dye time tidor la hape la...

naseb baek la aku..tidor aman je...penat sangat la kot..

kalau kene kacau pon aku tak sedar...

dah mandi mande aku g la menjenguk bilik-bilik yang laen..

pergh~sume katil dorunk bajet sambung...

aku hengatkan bilik kiteorang je..HAHA..

kalau korunk nak tau..time yang malam aku kene rasuk tue..

kiteorang ade aktiviti kembara..

kene tutup mate bagai,jalan-jalan kat hutan...

pasal kes aku nie r...aktiviti tue dibatalkan..

huisyh...memang hantu gatal nie bagi warning awal-awal..

tapi nape la mesti aku -__-" shiaall...

pasal hal nie la aku kene ejek ngan dak laen..

nampak aku je...cakap momok la...

tunjuk gaye tangan juon la...

~middle finger la weyh~ -.-

baran je aku...

memang femes la aku kat sekolah time tue...

bapak malu giler doe...

nie sume hantu gatal punye pasal..

so,kat sini aku nak bagi tau...

kalau korunk rase seram sejuk semacam n

rase nak nanges tibe-tibe...huh~

memang dah ade tande la tue nak kene rasuk..

tue kalau aku la..

kalau orang len tak tau la camne..

aku rase tue je la kot...

terime kasih sebab sudi membace...

:D

p/s : aku pakse adik aku tadi,teman aku tulis entry nie..haha

dasar penakut.. :p

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

04 di machap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di machap - Google Blog Search


AkU sEOrAng AjAk: Kesabarannn..

Posted: 17 Jun 2011 07:27 PM PDT

Sori la kawan2, x sempat nk update la minggu ni..4 hari outstation kt JB..Yang pergi, aku, bini aku and fendi gilo..Mentang2 la keje satu company, bini aku pon ikut sekali..adoi x pernah berjauhan..tapi bagus gakk..kang kalau jauh2, aku gak yg susah..

Aku nk citer pasal trip kitorang ke JB masa weekdays baru nih..Di assign untuk berada di sana selama 4 hari tetapi dipendekkan kepada 3 hari disebabkan kerja yang pantas disiapkan ditambah pula dengan keadaan kenderaan yg rosak..

Memang menguji kesabaran btol la masa ada di JB tuh..Belum sampai JB lagi (exact location di Machap), tiba2 kerata yg kami naiki bergegar dengan kuat sekali..Vibration tu jugak mengeluarkan bunyi yg sangat lah menghantui jiwa kalau terus menerus dihayati..Aku mmg pantang kalau dengar bunyi pada kereta aku..asal bunyi je kompem aku anta workshop..sbb kalau dibiarkan, aku rasa mcm kereta tu nk menangis atau meraung kesakitan..x sampai hati aku nk bawak..sesetengah org x amik port, dia pakai lenjan je..

Fendi pandu perlahan2 sampai ke destinasi..lepas je meeting pertama, kami terus pergi meninjau keadaan rumah sewa perempuan di taman U..Mmg terkejut la aku tgk umah tu..Bak kata Shuib Sepah.. OMG!!OMG!!..hahahha..mmg kotor dan yang paling best, satu rumah berbau busuk..tp logik la..umah dah tinggal berapa lama..siap ade bekas ternak jentik2 lagi kt luar..nasib badan..Camane la kitorang nak tidur situ..Nak anta si Fendi kt Bandar Baru Uda jauh plak memandangkan kereta rosak..so kami sefilah suara (sebulat suara), sewa hotel je la..senang sikit..Maka tidurlah kami di Rose Cottage Hotel untuk dua malam..

Esoknya nak repair keta, tapi tu la..Ongkosnya xde, so apa boleh buat..anta checking je la..nk siasat apa yg rosak, aku x belajar automotif ni..setelah selesai membuat beberapa testing, mekanik diagnose masalahnya adalah axle belakang (gearbox)..kalau nak ganti baru, RM20k, kalau recond, sila standby RM8k..Banyak cantik muka kau..Ingat aku ni cop duit agaknya..dia punya cakap perkataan 20K n 8K tu mcm 20 sen agaknya..xpe la..apa2 hal pon, let the boss decide..Dia pon decidela supaya kami bawak pulang ke KL perlahan2 30km/j..Kitorang pon setuju..

Umah plak..Mmg btol la jodoh dan pertemuan di tangan Tuhan..Aku dari semalamnya lagi fikir and belek2 henset kot2 ada lagi no tepon Sholiha (cleaner di CICT)..sebab nk minta bantuan untuk membersihkan umah bujang tersebut..Malam tu mmg aku hampa la..sbb no tepon dia aku dh hilangkan kot..Pagi esoknya masa pergi kerja, baru je nk masuk CICT, dari jauh dah nampak Sholiha tengah menyapu sambil tersenyum melihat kitorang..Syukur, lepas diberitahu, dia pon bersetuju untuk kemas rumah tersebut tapi nak buat bersama2 kawan dia..Upahnya RM70..Memang lega la aku..Boleh budak2 team Lab lepas ni duduk umah tu..xpayah la sewa hotel cam kitorang..bleh save cost..

Last Day adalah kamis, dengan pantasnya kami membuat kerja..Tengahari jam 12 dah siap sume kerja..Mmg Sempoi..Apa lagi, kami sebulat suara nk bergerak balik..Sbb jangkaan kitaorang, perjalanan akan ambik masa selama 10-12 jam campur rehat..x lalu hiway tau..lalu jalan persekutuan tau..haaaaaaaa..jgn main2..ini mision impossible nih..tapi lepas sejam driving dalam keadaan perlahan dan lalu jalan dalam, kitorang perasan yang it is a good journey..x rasa boring langsung..kiri kanan ada je menda2 yang boleh dibualkan..orang jual jagung, pisang goreng n mcm2 lagi..tapi mencabar bile dah mencapai malam..mmg mencabar..Menjelang malam, kami baru nk masuk tampin, negeri sembilan menuju ke rembau dan seremban..jalan memang gelap gelita..Yang pertama, kitorang berjaya mengelak daripada menggilis seekor Alip Wau Lam Ra yang tengah melingkar kt atas jalan..pas sekawan lembu yang melepak kt atas jalan..Gile nasib baikk..and yang paling best, kitorang dapat merasa selepas sekian lama x tengok event ni depan mata..keretapi melintas jalan..Aku happy btol dapat tengok event ni dalam hidup aku lepas dekat 10 tahun aku x tengok..Best siap aku amik gambo lagi..

Ni kat bawah ni ada gamba2 yg aku sempat amik..Si fendi sikit2 check ini guna facebook..Jadi gambarnya limited..hahhahahha..Tapi overall, it was a good journey..Syukur kitorang sampai KL dengan selamat..Terima kasih pada Pihak pengurusan yang sangat prihatin terhadap situasi kami..

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


<b>Tanjung Tuan</b> persinggahan sebelum ke hemisfera utara

Posted: 29 Apr 2011 07:17 PM PDT



AKU mengepak sekuat mungkin sayap agar segera sampai ke destinasi itu. Satu lokasi yang sememangnya wajib menjadi persinggahan tahunan aku dan rakan-rakan.

Selepas beberapa hari terbang dari kepulauan Sumatera merentasi lautan Selat Melaka yang membiru, perut yang lapar perlu diisi. Sayapku juga sudah keletihan untuk terus terbang.

Kehijauan sebuah kawasan tanjung yang sudah kelihatan membuatkan hatiku rasa berbunga. Ya, di situlah persinggahan kami untuk mendapatkan makanan dan juga melepaskan lelah. Tanjung Tuan yang terletak di sempadan antara Negeri Sembilan dan Melaka ialah hutan pinggir pantai terakhir di pantai barat Semenanjung Malaysia.

Sampai sahaja di langit Tanjung Tuan, aku hanya perlu mendepakan sayap seluas mungkin untuk mengapungkan diri. Lama jua aku terbang di sekitar kawasan itu untuk mencari makanan seperti tikus, kumbang, cengkerik atau tupai.

Aku juga perlu mencari tempat berteduh untuk beberapa hari ini. Aku perlukan tenaga untuk terus terbang lagi melalui Thailand, Vietnam dan China sebelum berlabuh di Siberia berdekatan Laut Bering untuk bersarang.

Namun, mataku sesekali mencuri pandang kepada keramaian sekelompok manusia di padang sebuah resort, PNB Ilham Resort. Ada yang memegang kamera dengan lensa yang panjang, ada juga yang sedang tertunduk-tunduk asyik menggunakan binokular.

Apa yang pasti, pandangan mereka mengarah kepada aku dan rakan-rakan di udara. Rupa-rupanya migrasi aku, seekor burung pemangsa daripada spesies oriental honey-buzzard dari bahagian selatan ke hemisfera utara disebabkan musim sejuk menjadi perhatian mereka.


BEBERAPA pencatat rekod kehadiran burung asyik membuat kiraan di Rumah Api Tanjung Tuan baru-baru ini.


Mereka berkumpul dalam acara yang dinamakan Raptor Watch atau Memerhati Burung-Burung Pemangsa.

Ia merupakan acara yang masuk tahun ke-12 anjuran Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS).

"Kita menganggarkan lebih daripada 12 jenis burung pemangsa singgah di Tanjung Tuan dalam perjalanan pulang mereka ke utara hemisfera. Mereka bermigrasi dari negara seperti Jepun, Rusia, China dan Mongolia kerana musim sejuk.

"Kita berjaya mengenal pasti tujuh jenis burung pemangsa itu yang yang antaranya oriental honey-buzzard, black baza, Japanese sparrowhawk, Chinese goshawk dan grey faced buzzard," demikian ujar salah seorang orang kuat Raptor Watch, Clifford Clement.

Katanya, dalam perjalanan migrasi ke utara itu, burung-burung pemangsa tersebut akan singgah di beberapa tempat untuk berteduh.

"Tanjung Tuan yang masih terpelihara daripada sebarang bentuk pembangunan dan penebangan hutan menyediakan satu lokasi perlindungan terbaik untuk burung-burung ini. Sebab itu sehingga ke hari ini, burung-burung pemangsa tidak pernah gagal menjadikan Tanjung Tuan lokasi persinggahan dalam laluan mereka," katanya.

Arus udara panas

Kongsi Clifford, burung-burung itu akan berehat beberapa hari di hutan Tanjung Tuan sebelum meneruskan perjalanan. Bagaimanapun tidak ada satu jangka masa tepat boleh dinyatakan.


MAYA KARIN membuktikan kecintaannya terhadap alam sekitar apabila terus menjadi duta program Raptor Watch.


"Sukar untuk menentukan berapa lama seekor burung itu akan berada di hutan Tanjung Tuan. Ia bergantung kepada pelbagai faktor seperti keadaan fizikal burung, sumber makanan dan cuaca," ujar Clifford yang juga Pengarah Eksekutif MNS.

Menyentuh mengenai cuaca, ungkap beliau lagi burung-burung pemangsa ini biasanya hanya akan keluar dari hutan memulakan pengembaraan ketika cuaca panas.

Ini kerana dalam cuaca itu, burung-burung tersebut akan terbang tinggi sebelum meluncur mencari arus udara panas.

"Arus udara panas mengelakkan burung pemangsa ini daripada keletihan kerana ia membantu burung pemangsa mengapungkan diri dan meluncur di udara tanpa perlu banyak mengepakkan sayap," katanya.

Dengan tema Mari Bersama, Hutan untuk Manusia dan Burung, edisi ke-12 Raptor Watch tahun ini menyaksikan lokasi memerhatikan burung iaitu PNB Ilham Resort bertambah meriah.

Masih mengekalkan selebriti terkenal, Maya Karin sebagai duta Raptor Watch, program Raptor Watch 2011 yang berlangsung pada Mac lalu turut menyaksikan penglibatan persatuan-persatuan burung luar negara.

Ini termasuklah kehadiran ahli persatuan burung dari Singapura, Taiwan dan Thailand yang bukan sahaja tidak melepaskan sesi memerhati burung bahkan, turut membuka gerai pameran.

Aktiviti lain yang disediakan sepanjang dua hari program Raptor Watch 2011 itu termasuklah sukaneka, kitar semula surat khabar, kuiz alam sekitar dan berjalan di paya bakau.

Memasuki tahun ke-12 ternyata MNS tidak hanya menjalankan program tersebut secara suka-suka. Selain, elemen pendidikan dan kempen kesedaran mencintai alam, MNS juga menjalankan penyelidikan mengenai burung pemangsa itu.


FORMASI burung-burung pemangsa ini di udara menyajikan satu pemandangan memukau.


Ini termasuklah membuat kiraan terhadap jumlah burung pemangsa yang singgah di Tanjung Tuan selama sekitar 43 hari tempoh masa migrasi burung tersebut.

Ujar Clifford tahun lalu, sebanyak 73,152 ekor burung pemangsa berjaya direkodkan di Tanjung Tuan.

Mendekati beberapa sukarelawan MNS yang mengambil tanggungjawab membuat kiraan kehadiran burung pemangsa, ternyata ia bukanlah satu tugas mudah.

Dalam satu-satu sesi lima hingga enam orang pengira akan berada di atas rumah api Tanjung Tuan selama beberapa hari untuk mendapatkan pandangan yang lebih jelas.

Sempat bertemu dengan sekumpulan sukarelawan Johd Steed, Sekhar Chakrabarty, T.C. Lim, Chris Sheperd dan Dave Bakewell masing-masing mengakui ia bukan satu tugas mudah.

"Anda memerlukan penglihatan yang tajam," demikian seloroh Steed, 36, ketika ditanya pengalamannya menjadi seorang pencatat rekod burung pemangsa atau raptor counter.

Oleh kerana ia sebuah proses migrasi yang besar, seseorang pencatat itu perlu mempunyai pengalaman dan boleh bertugas dalam ketahanan mental yang kuat.

Beliau sendiri mempunyai pengalaman lima hingga enam tahun dalam tugas tersebut.

Ini kerana dalam satu-satu masa, burung yang tiba akan datang secara segerombolan. Seseorang pencatat perlu pantas membuat kiraan agar tidak ada burung yang terlepas daripada kiraan atau dikira dua kali.

"Ia memang satu kerja yang memerlukan stamina tinggi dan mencabar fizikal," kongsi Steed sambil matanya melekat di sebuah teleskop dengan jari-jemarinya pantas menekan sebuah alat pengira.

Bakewell yang biasa menjadi pencatat rekod burung di Perak dan Kedah memberitahu, ini merupakan pengalaman pertamanya di Tanjung Tuan.

"Ia pengalaman yang menyeronokkan untuk melihat dan menjadi sebahagian daripada penghijrahan burung pemangsa ini," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

04 di sungai rambai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di sungai rambai - Google Blog Search


Sayang Melaka: Ronda-Ronda: Taman Rekreasi <b>Sungai Rambai</b>

Posted: 07 Mar 2011 09:52 PM PST

Medan Selera

Taman Rekreasi Sungai Rambai menjadi tumpuan untuk warga DUN Sungai Rambai dan kawasan sekitar untuk berekreasi. Didirikan sejak lebih 10 tahun lalu, Taman Rekreasi Sungai Rambai banyak melalui perubahan dan pembangunan. Taman Rekreasi Sungai Rambai Terletak betul-betul di sempadan Daerah Ledang dan Daerah Jasin. 

Dilengkapi dengan pelbagai kemudahan awam dan fasiliti seperti taman permainan, trek jogging, pentas, tandas awam. medan selera, wakaf, tempat letak kereta dan sebagainya, Taman Rekreasi Sungai Rambai tidak putus-putus dikunjungi oleh penduduk di sini untuk beriadah dan menjamu selera.

Selain terkenal dengan budaya dan cara hidup masyarakat Jawa Melaka, Sungai Rambai juga terkenal dengan kelazatan makanan seperti Roti John, Mee Hailam, Mee Bandung dan lain-lain. Keenakan makanan di medan selera Sungai Rambai turut menarik pengunjung-pengunjung dari sekitar Melaka, Johor dan lain-loain yang melalui jalan lama Muar - Melaka.

Pentas

Taman Rekreasi Sungai Rambai turut menjadi pusat kegiatan setempat seperti rekreasi, pertandingan kayak, marhaban, nasyid, koir dan lain-lain. Dengan terbinanya pentas di tebing Sungai Kesang dan gelanggang futsal di kawasan berdekatan, masyarakat tempatan sedikit sebanyak dapat meluangkan masa senggang mereka di sini.

Tugu atau signboard? Terdapat sedikit kekeliruan identiti di sini. Mungkin tugu kot.

Dahulunya Taman Rekreasi Sungai Rambai turut dikenali sebagai Taman Buaya. Riqq pun tidak pasti tentang nama ini. Taman Rekreasi ini dahulunya dikatakan ada menempatkan beberapa ekor buaya sebagai tarikan pengunjung namun tidak lama kemudian telah dipindahkan ke Taman Buaya Ayer Keroh. Kesahihan fakta ini boleh diragui kerana pada waktu itu Riqq belum dilahirkan. 

Keadaan papan tanda yang tidak memuaskan hati jika dipandang...urgh, ade kulat ke apa tu?? Bengkek!

Selain untuk tujuan rekreasi dan sukan, Taman Rekreasi Sungai Rambai juga menjadi tempat keraian untuk sambutan Ambang Merdeka dan Ambang Tahun Baru setiap tahun. Sambutan meriah secara kecil-kecilan disertai persembahan tarian, Dondang Sayang dan sebagainya sedikit sebanyak dapat menjadikan Taman Rekreasi Sungai Rambai satu kawasan ataupun pusat tumpuan bagi masyarakat di disini.

Selamat Datang ke Majlis Perbandaran Jasin? Bila masa ada bangunan MPJ di sini? Jika nak buat ayat sebegini, tulislah Selamat Datang ke Kawasan Tadbiran Majlis Perbandaran Jasin! Ayat yang sepatutnya, Selamat Datang ke DUN Sungai Rambai, Majlis Perbandaran Jasin. 

Hujung minggu lepas Riqq berkesempatan untuk mengunjungi Taman Rekreasi Sungai Rambai untuk melihat keadaan di sana namun berasa sedikit hampa dengan Majlis Daerah Jasin Kerana sudah terlalu lama tidak menukar papan tanda 'Selamat Datang ke Melaka' pada pintu gerbang kereta lembu Sungai Rambai Tersebut.

Landskap yang sama berpuluh-puluh tahun yang lalu tanpa sebarang perubahan, walhal nurseri Zali Garden hanya di seberang jalan

Jika diperhatikan, keadaan papan tanda tersebut sudah tidak memuaskan dengan kekotoran dan tulisan yang tidak cantik dipandang walhal ramai pemimpin dan menteri datang ke sini untuk meninjau. Apa yang berlaku pada Majlis Daerah Jasin? Mengapa tidak menaik taraf pintu gerbang tersebut setelah sekian lama telah digunakan?

Rumputnya dah lebih tinggi dari pokok, buat pasu sebegini memang sukar untuk diselenggarakan.

Selain itu, keadaan landskap disini turut menyedihkan. Pokok-pokok bunga kelihatan tidak berbaja dan dipangkas elok. Rumput-rampai memenuhi pasu dan papan tanda Sungai Kesang juga hampir jatuh. Tambah menyedihakan, keadaan dan fasiliti Taman Rekreasi ini sepatutnya setanding dengan Taman Rempah di Melaka Tengah. Jika MBMB dan MPHTJ mampu membina landskap yang indah dan terjaga mengapa tidak MPJ?

Sempadan Daerah Ledang

Adakah kawasan tadbiran MPJ terlalu besar sehingga tidak dapat menyelenggara DUN-DUN yang berada di pinggiran? Jika keadaan ini terus berlaku, banyaklah DUN-DUN lain yang berpotensi untuk dimajukan akan ketinggalan dan dipandang sepi. Tindakan segera harus diamabil bagi mengatasi masalah ini kerana masyarakat tidak putus-putus merungut.

Riqq bukannya ingin menyalahkan pihak MPJ namun mereka seharusnya memikirkan cara bagaimana untuk memajukan industri pelancongan di Daerah Jasin ini kerana Daerah Jasin adalah yang paling corot dalam hal pelancongan sedangkan jika dilihat banyak tarikan pelancongan seperti homestay, rumah-rumah tradisional, sebuah muzium (sedangkan di daerah lain memiliki berpuluh-puluh muzium dan galeri), hutan rekreasi, taman rekreasi dan sebagainya.

Mungkin sudah tiba masanya MPJ bangkit dan sedar dari lamunan dan mimpi. Kita sudah jauh ketinggalan daripada daerah-daerah lain. Peruntukan yang adil untuk setiap DUN serta pemantauan daripada pihak MPJ amat dihargai. Jika susah-susah, sila lepaskan DUN-DUN di Jasin Pantai ini dariapa tadbiran MPJ. 

Beberapa tahun yang lepas Riqq ada terdengar ura-ura pembentukan Daerah Merlimau yang meliputi kawasan-kawasan Jasin Pantai namun tiba-tiba MPHTJ pula yang terbentuk. MPJ, fikir-fikirkanlah untuk kemajuan Melaka dan daerah-daerah lain. Bukan hanya sekadar melepaskan batuk ditangga sahaja. 

Jadi bagi anda yang melaui jalan lama Muar - Melaka, jom datang berkunjung ke Taman Rekreasi Sungai Rambai. Jangan lupa mencuba keenakan Roti John di sini!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Laman Cikgu Bedah Kampungstay Kampung Parit Penghulu, Sg. <b>Rambai</b> <b>...</b>

Posted: 02 May 2011 12:00 AM PDT

 SELAMAT DATANG KE LAMAN CIKGU BEDAH

 

Tentang Kami

Selamat datang ke Sungai Rambai Gerbang Selatan Melaka

Jangan lupa singgah di Homestay Parit Penghulu,homestay terbaik Melaka 2008/2009.Dan menginap pula di Laman Cikgu Bedah, produk terbaru homestay Parit Penghulu.

Laman Cikgu Bedah (LCB), Kampung stay, rumah tradisional berbentuk limas telah dibina pada tahun 1968.Terletak di kawasan dusun buah-buah seluas 3.6 ekar, menjanjikan suasana desa yang sebenar kepada anda. Memberi peluang kepada anda untuk menggamit memori kehidupan desa yang pernah anda alami. Berilah peluang kepada anak-anak kita untuk menyusuri kehidupan nenek moyang mereka supaya mereka kenal akan akar umbinya dan tidak mudah lupa diri walau setinggi mana kedudukan mereka.

 

 

 

Lokasi

Terletak di selatan negeri Melaka dan bersempadan dengan utara negeri Johor.

Hanya 25 minit dari Bandar Melaka melalui Lebuh AMJ ke selatan ke Sungai Rambai dan masuk ke Parit Penghulu

Boleh juga melalui Bandar Muar dengan perjalanan 15 minit ke arah Melaka sehingga ke Sungai Rambai.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

04 di lubok china - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di lubok china - Google Blog Search


my story : knngan <b>di</b> smk <b>lubok china</b>.melaka!!!

Posted: 06 Jun 2011 04:08 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]http://i1180.photobucket.com/albums/x416/Ila_Nabilah/topbutt0n6.png. Monday, June 6, 2011. knngan di smk lubok china.melaka!!! smue nye knngn yg x dpat aq lpe kan. best sngt2..rmai kwn aq..huhu.. ad knngn phit mnis aq kt snie. ...
 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved