ads

Rabu, 1 Mei 2013

04 di durian tunggal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di durian tunggal - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di durian tunggal</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Apr 2013 09:40 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Timb Pengarah Hospital antara calon PAS di Melaka - Harakahdaily

Posted: 14 Apr 2013 05:26 PM PDT

(Calon-calon PAS di Melaka diperkenalkan malam tadi)

MELAKA: PAS Melaka mengumumkan calon-calonnya  di Kg Tedong Pekan, Jasin malam tadi yang disempurnakan oleh  Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

Kira-kira 70 peratus calon yang dikemukakan adalah muka baru yang kali pertama bertanding.

Mengetuai senarai calon-calon tersebut ialah Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari (gambar kiri) yang akan bertanding di N09 Durian Tunggal.

Dua orang Pesuruhjaya PAS Melaka iaitu Ustaz Kamaruddin Sidek kekal bertanding di  N26 Serkam manakala Ustaz Mohd Nor Omar bertanding di N12 Pantai Kundur buat kali pertama.

Manakala bekas Timbalan Pengarah Hospital Melaka, Dr Mohd Khalid Kassim (gambar kanan) diletakkan sebagai calon di N17 Bukit Baru.

PAS Melaka juga buat kali pertama meletakkan  calon dari Dewan Himpunan Penyokong PAS iaitu Richard Wong dan calon muslimat iaitu Ketua Dewan Muslimat PAS Negeri Melaka, Kintan Man di N28 Sungai Rambai.

Senarai calon-calon PAS Melaka :

N01 - Kuala Linggi -  Julasapiyah Kassim (Calon lama)
N02 - Tg Bidara - Imran Abdul Rahman (Calon lama)
N 04- Lendu - Asri Shaik Abdul Aziz (Calon baru)
N 05 -Taboh Naning - Abdul Halim Abdul Jalil (Calon baru)
N09 - Durian Tunggal - Adly Zahari. (Calon Baru)
N10 - Asahan - Richard Wong - (Calon baru)
N12 - Pantai Kundor - Mohd Nor Oma (Calon baru)
N17 - Bukit Baru - Dr Mohd Khalid Kassim (Calon baru)
N18 - Ayer Molek - Mohd Khairi Abdul Aziz (Calon baru)
N23 - Telok Mas - Harun Mohamed (Calon baru)
N26 - Serkam - Kamaruddin Sedik (Calon lama)
N27 - Merlimau - Yuhaizad Abdullah (Calon lama)
N28 - Sg Rambai - Kintan Man (Calon baru).
P134 - Masjid Tanah - Mohd Nasaie Ismail (Calon baru)

Kisahku <b>di Durian Tunggal</b> Melaka...Rawatan Batu Hempedu.

Posted: 19 Dec 2012 03:10 PM PST

Pengalaman yang menarik ini ingin kukongsi bersama...rawatan alternatif untuk membuang batu hempedu..,samada nak percaya atau tidak terpulang la...namun bukti berupa 2 butir batu ada padaku...


Pagi 17 Disember 2012 - Selepas solat subuh aku dan suami bergegas ke rumah Haji Jamil. Anak-anak berehat je kat homestay. Bila sampai je jam 7.00 pagi,..dah ramai orang beratur menunggu giliran...aku terus ke kaunter untuk mengesahkan nombor giliran yang terlebih dulu diambil semalam. Bernasib baik,..10 minit menunggu aku dibenarkan masuk,.alhamdulillah.

Inilah kaunter tempat mengambil nombor giliran. Rawatan bermula jam 6.00 pagi.

Tuan haji Jamil bertanya masalahku,..lantas aku beritahu hempeduku berbatu...dia lantas meminta kebenaranku untuk memegang perutku di sebelah kanan,..disapunya sedikit lotion,,rasa sejuk dan pedih sedikit,...tiba-tiba dia memberiku 2 butir batu...haa..inilah rupa batunya...


Bayaran untuk rawatan ini,...sebenarnya agak mahal...namun kita mempunyai pilihan,.sekiranya ingin ubat ektra..kenalah bayar lebih sedikit..lebih kurang RM100 macam tu..namun macam aku..aku just ambil air je dan sedekahlah setakat keihklasan....

Info ke rumah Haji Jamil..
1.   BOMOH HAJI JAMIL KG GANGSA, DURIAN TUNGGAL, MELAKA
Penawar Batu Karang Hempedu dan lain-lain penyakit.
Bt 71/2, Kg Gangsa , 76100, Durian Tunggal Melaka
No Tel: 013 9990935, 013 6426663, 012 2658199
Buka (Selasa/Rabu/Satu/Ahad)
Tutup (Isnin/Khamis/Jumaat)
Waktu Operasi (6.00am - 2.00pm)
Kami sekeluarga ke rumah Tuan Haji  Jamil di Kg Gangsa , Durian Tunggal Melaka. Kami ikut lebuhraya Utara-Selatan. Kami keluar melalui exit 231 Ayer Keroh.  bayar tol ikut lorong kiri Exit ke Durian Tunggal nampak signboard Batu Berendam ambil kiri Masuk ke highway Batu Berendam. Sebelah kiri PLKN. Terus jumpa muzium automatif dan Pusat Simpanan Kenderaan Berat. Jalan terus nampak simpang empat ada lampu isyarat Ambil Lorong kanan ...bila lampu hijau rapat kiri Lebih kurang 100 meter akan nampak bus stop dan kedai nasi ayam Ada signboard Kampung Gangsa...masuk lorong tu ada akan nampak bungalow biru 2 tingkat Tak boleh masuk kereta yer...leh park kereta kat sebelah bungalow tu RM2 ajer Jalan masuk ke rumah tuan Hj Jamil lebih kurang 200 meter dan melalui celahan rumah penduduk...
Untuk yang bermasalah seperti aku,..bolehlah mencuba..samada berkesan atau tidak kenalah buat scan dulu..pada masa entri ini ditulis,,aku belum berkesempatan untuk membuat scan..namun aku berharap dan berdoa agar masalah aku sudah berakhir...in Syaa Allah....kita hanya berusaha.

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Feb 2013 03:17 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Snorkelling <b>di Tanjung Tuan</b>, Port Dickson 28/10/2007

Posted: 28 Oct 2007 08:17 PM PDT

Yeay........berjaya juga plan nak snorkelling kat PD....

Sabtu 27/10/2007

Bangun agak lambat sebab dah tahu hari ni cuti..hehehhe....Tapi tetap terjaga waktu biasa nak ke ofis....kul 10am, terus je bangun sebab dah tak larat nak paksa mata tidur..As usual enjoy my cartoon show....Kemas rumah lebih kurang sambil packing baju nak ke PD..Tetiba dapat msg from my sis, confirm nak ikut. So janji la kul 3.30pm, plan nak ambik dia kat rumah mak.

Kemas punya kemas, terlajak dari schedule pulak. 3.30pm baru turun dari rumah. Tengok kete, kotor semacam je...Basuh kete dulu...Pastu gi isi minyak kat Petronas, Ampang..Sesampai situ je dah tengok bersusun kete nak naik ke MRR2...Mak ai......dah agak, mesti MRR2 jammed giler **** punya...kul 4.00pm dari Ampang memakan masa 1 jam untuk sampai ke Selayang..Korang bayangkan betapa jammednya tu....isk...2-2 belah MRR2 jammed. Sabar le banyak2...Agaknya orang gi open house kut....Agakan aku ler....

Sampai rumah, tengok adik aku dah siap. Setelah salam parents aku, terus bergerak. Terpaksa ler masuk KL sebab MRR2 jammed. Terkejut aku bile KL clear!!!....aku decide ikut jalan lama..Saja nak bagi pengalaman kat adik aku....Cuma jammed sikit kat Semenyih sebab jalan baru. Sib baik gak tak ikut highway sebab kawan aku bagitau jalan jammed kat Nilai dan juga area Seremban....

Sampai PD kul 7.00pm...sempat gak layan sunset kat batu 4. Marbeles....Sungguh indah ciptaan Tuhan. Sempat gak layan view dulu. Aku notice tak ramai orang kat PD... . by 8.00pm, kitaorang berjalan-jalan ke pasar malam PD...duk cuci mata tengok makanan...Teringin nak makan lemang. tapi tak dapat...wuaaaaa....sedih tui. Tengah duk melilau2, abang nuar call tanya kitaorang kat mana. Dia datang jemput kitorang. Kul 9.00pm, kitaorang dah sampai kat campsite...Besarnyaaaaaaaaaa khemah kitaorang....hehhehe..Selesa gak ler...

Lepak kejap by 11.00pm, semua orang gerak pergi makan. Aku nak makan kerang, so semua bergerak kat kedai favourite aku kat PD tu...tapi tutuppppp.....Sedihnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....So, pilihan lain? Makan kat area campsite kitaorang gak...kat simpang 3 masuk PD tu....Layanzzzz......

Habis makan, aku n my sis mandi..Baru segar..........Sempat layan jejalan kat tepi pantai time air surut. Bulan lak cantik punya mengambang...Memang best la...Sambung lepak sampai kul 3.30am....Siap abg tom ajak my sis main permainan yang aku main masa kecik2 dulu...Betui-betui mengimbau kenangan....Kelakar sehhhhhhhhhh.....Mata takleh tidur....Paksa juga...Terlelap la kejap2....First tidur dalam hammock...tak selesa + nyamuk...Turun aku tidur bawah fly dengan sleeping bag..Baru boleh lelap....

Ahad 28/10/2007

Kul 7.00am, dah terjaga...Layan view pagi lak..My sis lagi awal bangun siap leh layan jeti dengan Akim n Abang Tom...Aku kena tinggalllllllllll......Sabar je la...Kemas-kemas tempat tidur. Sempat snap 2-3 gambar...Bila semua dah bangun, kitaorang gi breakfast lak...Makan roti canai + teh tarik.

Lepas tu, lepak lagi sementara nak tunggu time yang sesuai untuk snorkel. Dalam kul 1030am, semua bergerak menuju ke Tanjung Tuan. Rancangan pertama hiking ke rumah api Tanjung Tuan.Terus mencanak naik bukit....Puas meng'adjust' nafas.......tapi takde la jauh mana pun...enjoy dengan kehijauan hutan....Menarik gak rumah api ni...Kitaorang lepak layan view laut...Marbeles betui dengan angin yang bertiup. Tenang je kat sini.

Turun balik, terus menuju ke pantai Tanjung Tuan. Sempat makan laksa kat sini...hehehhe....Cuci mata baiikkkk punya kat sini. Makwe seksi seksa seyyy....huhuhu...

Tuan punya gadget sampai........Pe lagi...Memasing ambik mask + apatah nama batang tempat nafas tu...++ life jacket. Setelah diberi penerangan bagaimana penggunaan alat-alat tu, memasing bergerak menuju ke laut. Tak de naik bot sebab coralnya baru nak tumbuh..Location dekat dengan pantai je. Mula-mula laju je jalan .Lelama letih la plak nak jalan dalam air ni...Lenguh....Keadaan air tak berapa menarik sebab PD baru lepas ribut 2-3 hari sebelum kitaorang sampai...

Air berombak kuat juga...Agak sedih sebab aktiviti snorkel agak terhad. Tak lepas nak ke kawah coral sebab keadaan air yang tidak mengizinkan. So layan je mana yang ada. Banyak juga coral yang baru nak tumbuh ni...Cantik!...Sebelum ni aku pernah snorkel kat Tioman, so jauh sangat bezanya....Tapi boleh layan jugak la...Paling tidak dapat dilupakan...Kali ni, aku mabuk laut time snorkel..har...har...har...Kecoh laaaar.....Ingatkan aku sorang je, rupanya ada 2-3 orang lagi yang mabuk laut gak.... My sis  muntah!!!....Kesian kat dia. So lucky ada guide Angah yang jaga my sis sepanjang trip snorkel tu. Risau gak memandangkan dia first time snorkel. Takut jadi apa2...apa yang aku nak jawab dengan bapak aku???.....Mungkin sebab keadaan air yang berombak n condition life jacket yang tak selesa. Duk adjust pun aku takleh tahan mabuknya

So, aku antara orang terawal naik ke darat. Dituruti yang lelain. Selesai aktiviti, semua orang bersiap balik. Aku n my sis ingat nak singgah ke Teluk Kemang dulu. Nak layan banana bot. So, kami pun berpisah di Tanjung Tuan dengan harapan dapat mengulangi trip snorkel ke kawasan kawah coral yang cantik itu nanti.

Kul 4.00pm, sampai di Teluk Kemang. Tak ramai orang...heran gak aku....As usual aku agak orang still mood raya. Kurang yang nak beriadah di tepi laut. Takpe...Sesampai je kat sini aku carik member aku GG namanya. Beach boy kat PD. Setelah menyampaikan salam member aku yang sorang lagi, kitaorang layan makan dulu....Bersembang lebih kurang.....Ingatkan nak layan banana bot, tapi adik aku lak tak nak....Pastu terasa nak layan surfing board, terasa penat la plak...So kensel semuanya.

By 5.00pm, mandi. Sebelum keluar tol PD, sempat singgah kat Muzium Tentera Port Dickson. Snap a few picture by 6.00pm, kitaorang pun bergerak balik ke Kuala Lumpur. Aku dah penat giler sebab tak cukup tidur. So, my sis drive....

Aku terjaga kat Hentian Serdang sebab my sis kata dia mengantuk. So tukar driver. Sampai kat Tol Sg Besi, mak aiiiiiii....jammed punya la teruk. Aku ingat nak pakai Smart Tag tapi lorong smart tag lagi teruk line upnya....So aku turn masuk lorong Touch N Go... So kete bergerak very slow..Bumper to bumper...Sabar je la....Dah la penat, jammed lak tu...Waktu dah kul 730pm....

By 8.15pm, sempat gak singgah kat Tesco Ampang beli barang untuk pot luck ofis my sis. Selesai shopping, terus balik rumah dah dekat kul 10.00pm...Alahai...Penat betul...Terasa amat lelah bila dapat baring di katil kesayanganku...

Rehat 15 minit, 1030pm, memulakan tugas baru di dapur. Jadi supervisor untuk Chef Mardhiyyah....heheheh....Kelas belajar memasak....Resepi? Puding Batik Biskut Marie...senang dan ringkas!...By 11.00pm, kelas memasak selesai. Nampak kepuasan my sis memasak sendiri juadah untuk ofisnya...

Selesai memasak, memasing mandi dan berehat. Adik aku terus terlelap. Aku ingat nak layan DVD dulu tapi mata dah berat giler....Layan gambar dulu....Pastu terus tidur...ZZZZZZZZzzzzzzzzz....

Maka selesai la satu trip yang menarik dan akan dikenang sampai bila-bila. Kepuasan yang tidak dapat dibayangkan esp bagi aku yang tersangat sukakan laut.....

 

Note : Kawasan snorkel di PD agak baru. Tetapi agak kecewa disebabkan tiada penguatkuasaan kerana ramai yang merosakkan kecantikan coral dengan mengambilnya sesuka hati. Memerlukan masa yang agak lama untuk develop sebagai kawasan snorkel.  Keadaan air yang tak berapa cantik, berlumpur dan berombak kuat antara faktor tidak berjaya trip snorkel kali ini.

Gambar-gambar :-

http://syuhaidasafian.multiply.com/photos/album/26/Trip_Snorkel_Tanjung_Tuan_Port_Dickson_28102007

 

 

04 di masjid tanah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di masjid tanah - Google Blog Search


CALON BN SERUPA NAJIB TAKUT BERDEBAT <b>DI MASJID TANAH</b> <b>...</b>

Posted: 28 Apr 2013 09:48 PM PDT


MASJID TANAH - Calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Masjid Tanah, Mas Ermieyati Samsudin (Emy) enggan berdebat dengan Pakatan Rakyat (PR) berikutan mahu fokus kepada kempen menjelang pilihan raya. 

Beliau berkata, jemputan debat politik Agenda Masjid Tanah pada 2 Mei depan itu bukan masa sesuai sebaliknya mahu menggunakan ruang yang ada untuk aktiviti turun padang.


"Saya rasa buat masa sekarang lebih baik kita fokus kempen, debat-debat lepas ni la. Baik berjumpa pengundi daripada berjumpa pemimpin Pas.


"Sebenarnya, program seumpama ini hanya membantu kemenangan BN. Mereka tiada isu sebab tu mereka mahu berdebat," katanya selepas program Klinik Skuasy bersama atlet skuasy kebangsaan, Mohd Azlan Iskandar di sini, semalam.


Terdahulu, Emy menerima surat jemputan menyertai debat bersama calon Pas Parlimen Masjid Tanah, Mohd Nasaie Ismail jam 9 malam di Pekan Masjid Tanah yang disampaikan Pengarah Operasi Pilihan Raya Pas Masjid Tanah, Zulkifli Mat Tan.


Dalam surat itu, Zulkifli berkata, Emy diberi masa menjawab surat yang dihantar secara serahan tangan itu pada atau sebelum Selasa  jam 4 petang.


"Debat ini dilihat sebagai platform terbaik bagi kedua-dua pihak membentangkan agenda masing-masing untuk kebaikan pengundi di kawasan Masjid Tanah.


04 di bukit katil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di bukit katil - Google Blog Search


Lawan Ali Rustam <b>di Bukit Katil</b>, KEADILAN boleh menang – Shamsul

Posted: 15 Apr 2013 11:24 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]MELAKA 16 APRIL: Pertarungan maha hebat pada Pilihan Raya Umum 5 Mei membuatkan calon KEADILAN Parlimen Bukit Katil, Shamsul Iskandar Mohd Akin mengerahkan segala keringat untuk mencapai kemenangan ...

04 di sungai rambai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di sungai rambai - Google Blog Search


Detikdaily - Dun <b>Sungai Rambai</b> boleh beri kejutan!

Posted: 13 Apr 2013 10:34 PM PDT


You have attempted to access this site with an invalid User Agent.

If you think this is a mistake you can contact the site webmaster at tokayah(at)hotmail(dot)com.

Be SURE to include the following information in any email!
User Agent: none
Remote Address: 69.42.208.66
Client IP: none
Forwarded For: none

04 di lubok china - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di lubok china - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Feb 2013 01:26 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Apeng Si Kidal : :: Beraya <b>Di Lubok China</b> ::

Posted: 26 Aug 2011 08:51 PM PDT

Akhirnya, pulang juga sy ke kampung ayah sy. 3 tahun dah tak jejak kampung itu. Apa lah rupanye bila sampai kampung nanti.

Untuk apa? Untuk mengingatkan mereka tentang Ibu sy.

Muka persis Ibu, itu lah sy.

Selamat hari raya semua bloggers! Semoga segala perancangan berhari raya berjalan lancar ye. Hati-hati di jalan raya, makan lemang ingat-ingatlah perut yang semakin membuncit ye. Jaga kesihatan!

Senyummmmmm!

Kelab Sahabat Siti Khadijah: MISI DAKWAH <b>DI LUBOK CHINA</b> <b>...</b>

Posted: 16 Feb 2009 11:06 PM PST

Alhamdulillah pada 15 hb Februari 2009 yang lalu bertempat di rumah Bonda salah seorang stokis Sahabat Siti Khadijah telah berjaya diadakan satu pertemuan khusus untuk melaksanakan misi dakwah didalam mempromosikan produk halal tanggungjawab bersama. Majlis yang bermula pada jam 3.00 pm telah dimulakan dengan penerangan tentang syarikat , produk-produk hpa dan ujipakai produk yang disediakan oleh kami. Kehadiran kelompok kecil pada hari itu tidak menjejaskan semangat mana-mana pihak namun misi ini dapat berjalan dalam suasana santai dan ceria. Walaupun tidak dapat mengikat komitmen mereka yang hadir sebagai ahli namun pintu hati mereka telah mula terbuka untuk menerima dan menggunakan produk-produk hpa dalam

kehidupan harian. Kesedaran telah mula berputik tapi keadaan ekonomi tidak begitu mengizinkan waktu ini. Namun begitu beberapa produk telah dpilih sebagai bekalan untuk dibawa pulang kerumah untuk dicuba. Tahniah ...

Pelapis dimasa depan sedang dilatih ....


Ehh ... buat apa tu ? Ada pertandingan cabut uban di kaki ke ..

Sebenarnya ...masing-masing sedang ujipakai Krim But-But , ada kakak tu sebaik sahaja sapu krim but-but saja terus sendawa berkali-kali ....kuasa Allah ye ...krim but-but pun boleh tolak angin dalam badan rupanya.

Dah puas mendengar penerangan dan macam faham je semuanya maka macam biasa le ... penutupnya ada sedikit jamuan yang disediakan oleh tuanrumah. Alhamdulillah ....terima kasih tuanrumah muga diberkati dan dimurahi rezeki.

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Feb 2013 01:05 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Sep 2012 01:46 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2012 01:18 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jun 2012 01:25 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Apr 2012 01:03 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 01:32 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Mati <b>Di</b> Bahu Ibu Beberapa Minit Selepas Terima Rawatan

Posted: 26 Mar 2012 09:37 PM PDT

Seorang penyelia kilang yang mengalami demam panas dan sesak nafas, mati terlentok di bahu ibunya beberapa minit selepas menerima rawatan di sebuah klinik swasta di Masjid Tanah, di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 12.30 tengah hari itu, Hasrul Md Yasin, 32, ke klinik berkenaan bersama ibunya.

Gambar hiasan. Keadaaan dalam klinik

Gambar hiasan. Keadaaan dalam klinik

Hasrul yang tinggal di Kampung Berembang Jaya, Lubok China, berbual dengan ibunya di sofa klinik berkenaan selepas menerima rawatan sebelum mati beberapa minit kemudian.

Ibunya, Aminah Kecut, 63, berkata anaknya demam sehari sebelum kejadian dan mendapatkan rawatan di klinik berkenaan pagi semalam.

"Ketika tiba di klinik, anak saya yang mesra dipanggil 'Adik' semakin lemah dan menunggu di sofa beberapa minit sebelum menemui doktor dan dipapah kerana pandangannya kabur. Malah, ketika dirawat dia hanya menundukkan kepala," katanya.

No related posts.

PAS Kawasan Jasin: Ada Buaya Tembaga <b>Di</b> Sungai <b>Lubok China</b>

Posted: 05 Nov 2011 01:52 AM PDT

Kewujudan seekor buaya ­tembaga dewasa yang bersidai di tebing Sungai Lubok China, dekat sini, menimbulkan rasa teruja penduduk dan sesiapa sahaja yang melalui jambatan Lubok China, pagi semalam.

Buaya tembaga yang panjangnya hampir tiga meter dan sebesar perahu kecil itu pada mulanya muncul dan menyusur dari Sungai Y melalui Sungai Timun sebelum mendarat dan bersidai di tebing Sungai Lubok China, di sini.

Penduduk, Norazli Ahmad, 40, berkata, reptilia itu kelihatan apabila air sungai surut berikutan ­terdapat banyak jenis buaya tembaga di sepanjang sungai berkenaan, namun belum pernah ­mengancam nyawa manusia.

Menurutnya, kebiasaannya buaya tembaga dewasa dilihat muncul di permukaan air sungai yang surut atau di tebing dengan jumlah banyak antara tiga hingga empat ekor tetapi semalam, hanya seekor sahaja kelihatan.

"Terdapat dua jenis buaya dalam sungai ini iaitu tembaga dan katak. Lazimnya pada musim panas, buaya ini akan naik ke tebing sungai untuk berjemur.

"Bukan sahaja orang ramai, saya sendiri turut teruja melihat kelibat buaya di sini," katanya.

Norazli berkata, sepanjang dia membesar di sini, belum pernah dia terdengar buaya mengganggu dan mengancam keselamatan penduduk ataupun orang ramai yang terserempak kelibat buaya di sungai.

"Walau bagaimanapun, penduduk di sini sentiasa berhati-hati.

"Buaya yang muncul ini saiznya agak kecil berbanding sebelum ini saiznya sebesar bot pancung dan panjangnya kira-kira 13 meter," katanya.

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2012 01:30 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 01 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 01 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 01 May 2012 01:23 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Apr 2012 01:21 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Mar 2012 06:52 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Syarak Mengata , Adat Menurut: Chegubard dah merajuk dengan <b>...</b>

Posted: 15 Mar 2012 06:49 AM PDT


Ini bukan saya yang kata, orang yang kata, sebab orang Rembau rindukan ceramah Chegubard, sebab banyak perkara yang masih perlu dibantu di Rembau ini yang diharapkan oleh para pengundi di Rembau, dalam isu pengambilan tanah adat, pampasan tanah adat, projek perumahan terbengkalai di Lubok China, landasan terbang Rembau, UiTM Chengkau, Hospital Rembau dan beberapa isu setempat yang kurang diberi perhatian oleh penceramah peringkat pusat.

Merujuk akhbar Berita Harian 15 Mac 2012 , Ruangan Nasional pada mukasurat 22 artikel bertajuk "Tender bina Hospital Rembau dibuka bulan depan". Apa yang menarik perhatian ialah Hospital Rembau ini akan didirikan diatas tanah yang Kementerian Kesihatan beli dari Perbadanan Kemajuan Negeri Sembilan (PKNS) seluas 20 ekar.

PKNS menawarkan harga RM 22.00 untuk sekaki persegi. Ini bermakna sekitar RM19.2 juta untuk 20 ekar.

Akan tetapi kenapa tanah rakyat di Rembau yang diambil untuk Projek Landasan Keretapi Berkembar dibayar pampasan paling tinggi hanya RM 2.80 sekaki persegi? Ini bermakna harga tanah adat atau tanah rakyat ialah RM 121,968.00 seekar, sedangkan tanah PKNS ialah RM 958,320.00 seekar.

Kos 20 ekar untuk tanah Hospital Rembau ialah sekitar RM 19.2 juta. Sedangkan jika Kementerian Kesihatan ambil tanah rakyat atau tanah adat yang banyak di Rembau harganya hanya sekitar RM 2.4 juta untuk 20 ekar, iaitu penjimatan sebanyak RM 16.8 juta.

*********

Pembinaan Hospital Rembau bermula April ini – Menteri Besar

SENAWANG, 25 Jan 2012 – Selepas persetujuan itu, Kerajaan Negeri juga telah mendapatkan lokasi hospital yang akan di bina di tanah PKNS seluas dua puluh ekar di tanah industri Chembong.

http://n9kini.com/pembinaan-hospital-rembau-bermula-april-ini-menteri-besar

Nilai pampasan tanah adat sikit

Berita Harian 18 Julai 2009

REMBAU: "Kami hanya mahu ganti rugi yang setimpal berdasarkan nilai harta sebenar. Jangan aniaya kami hanya kerana kami orang kampung," kata Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Selamatkan Tanah Adat Rembau, Chik Tak Datuk Amat.

Chik Tak mendakwa, bayaran pampasan yang dinilai oleh jurunilai tanah pihak berkuasa tidak munasabah kerana terlalu rendah sehingga 50 peratus di bawah penilaian yang dibuat oleh jurunilai yang dilantik pemilik tanah.

"Bayaran RM1.20 hingga RM2.80 kaki persegi yang dibayar atas pengambilan tanah kami belum cukup untuk mendirikan rumah baru. Jadi, kami berharap penilaian semula tanah dapat dibuat bagi memberi keadilan kepada orang kampung," dakwanya.

http://rembau-hari-ini.blogspot.com/2009/07/nilai-pampasan-tanah-adat-sikit.html

Pampasan tanah tidak cukup

Sinar Harian 22 Mac 2011

REMBAU - Walaupun sudah menerima wang pampasan RM120,000 berikutan rumah dan tanahnya di Kampung Chembong Halt terbabit dalam projek landasan kereta api berkembar Seremban-Gemas, namun jumlah itu didakwa masih tidak mencukupi.

Hasnah Latif, 76, mengakui tidak berpuas hati dengan jumlah pampasan yang diberikan.

"Disebabkan itu, makcik dan suami terpaksa menyewa rumah di Taman Sri Rembau kerana impian kami untuk memperoleh rumah dan tanah yang diduduki seperti sebelum ini tidak kesampaian.

http://pasns.blogspot.com/2011/03/melayu-merempat-di-rembau-bila-kerajaan.html


BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Apr 2012 01:42 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Apr 2012 01:07 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Dah 10 kali diserbu , <b>lubuk China</b> Doll terus gah beroperasi <b>di</b> P <b>...</b>

Posted: 08 Apr 2012 05:07 PM PDT

FAKTA :  Dah 10 kali serbuan oleh IPD Timur Laut , tetapi terus beroperasi ...Apa maknanya ini ?

Siapa yang keluarkan lesen hiburan ?? Jawapannya PBT ( MPPP)   dan dibawa kerajaan regim DAP ..Selagi lesen ada dan pusat hiburan tak disita, ia akan terus berjalan seperti biasa..

Ini membuktikan pusat hiburan , maksiat  dilindungi taiko besar punya iaitu regim DAP . Yang peniaga2 kecil terus diberi notis roboh ...itu lah beza darjat pusat hiburan dengna gerai penjaja di PP  ...



GEORGE TOWN: Sebuah pusat hiburan di sini yang diserbu lebih 10 kali kerana mengupah wanita warga asing sebagai pelayan pelanggan (GRO), didapati terus mengulangi kesalahan itu malam tadi.


Ketua Polis Daerah Timur Laut, ACP Gan Kong Meng, berkata dalam operasi pada pukul 10.30 malam itu, 17 wanita warga China berusia antara 20an dan 30-an diberkas sepasukan anggota Cawangan Maksiat, Perjudian dan Kongsi Gelap daripada Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut.


"Beberapa orang daripada mereka cuba meloloskan diri dan bersembunyi dalam bilik tetapi usaha mereka gagal kerana pusat hiburan itu sudah dikepung," katanya kepada pemberita di sini Jumaat.


Polis turut menahan seorang lelaki yang dipercayai penjaga premis itu.


Gan berkata serbuan itu dilakukan selepas pemantauan mendapati pusat hiburan itu masih menyediakan khidmat GRO warga asing.Katanya operasi berkenaan juga bertujuan membanteras kegiatan maksiat dan penyalahgunaan dadah di pusat hiburan.


"Siasatan lanjut akan dilakukan untuk mengenal pasti pihak yang terbabit dalam kegiatan membekalkan warga asing ke pusat hiburan itu selain mengesan pemilik premis itu," kata Gan.


Katanya pemantauan dan pemeriksaan akan diteruskan bagi memastikan kegiatan mengupah wanita warga asing untuk bekerja sebagai GRO dapat dibendung. - BERNAMA

Komen GPB 

GPB tak sangka ramai penyokong Anugay  marah tentang cerita Pub di Permatang Pauh terdapat penari tiang itu.  Minta ditunjukkn bukti mana Pub terbabit ...hahaha .

Pi tanya Amir Ghazali la .. apa guna  dia  sebagai Ahli Majlis MPSP  ??  Makan elaun buta ka ...hahaha..

BLOG MELAKA: 04 <b>di</b> ramuan <b>china</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 09:27 PM PDT

URL Sumber Asal :-

KELAB GREENBOC: Negara Paling Selamat? Bekas Ketua Wanita <b>...</b>

Posted: 04 Apr 2012 08:01 PM PDT

Nenek maut muka diserkup selimut, bantal

ALOR GAJAH: Bekas Ketua Wanita UMNO cawangan Solok Limau Nipis, ditemui mati dalam keadaan hidung berdarah di kediamannya di Batu 24, Kampung Ramuan Cina Kecil, Lubok Cina, Masjid Tanah, dekat sini, pagi semalam.

CUCU mangsa, Azniza Abd Latif (kanan) tidak dapat menahan kesedihan melihat mayat Sareah (gambar kecil) di Alor Gajah, semalam.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Umar Ali Saifuddin Shaharuddin, berkata Sareah Abd Rahman, 78, ditemui seorang anak lelakinya, Abd Ghafar Daud, ketika berkunjung ke situ jam 8 pagi. Katanya, polis belum dapat mengenal pasti punca sebenar kematian mangsa yang tinggal bersendirian di rumah berkenaan.

"Mayat wanita ini ditemui dalam keadaan terbaring atas katil di bilik tengah rumahnya dengan muka ditutup kain selimut dan bantal. Pemeriksaan lanjut mendapati dia tidak mengalami sebarang kecederaan luaran.

"Siasatan awal polis setakat ini mendapati tiada kesan pecah masuk di rumah itu, manakala barangan berharga termasuk wang tunai juga tidak hilang.

Berdasarkan soal siasat, kali terakhir dia dilihat pada jam 3.30 petang kelmarin," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian di sini, semalam.

Sareah yang juga saudara kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Taboh Naning, Datuk Latipah Omar menjadi Ketua Wanita UMNO cawangan Solok Limau Nipis pada awal 1980-an dan bersara daripada politik sejak lebih 15 tahun lalu.
Umar Ali berkata, pihaknya perlu menunggu laporan bedah siasat bagi mengenal pasti punca sebenar kematian mangsa.

Beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat kejadian itu supaya menghubungi balai polis berhampiran atau Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di talian 06-5562222.

Sementara itu, Abd Ghafar, 57, berkata beliau setiap hari menghantar sarapan kepada ibunya sebelum ke tempat kerja.

"Saya memanggil emak tetapi dia tidak menyahut. Saya kemudian meninggalkan sarapan untuknya dan terus ke tempat kerja.

"Apabila balik semula untuk memeriksa keadaannya, saya menemui emak terbaring di atas katil," katanya. -BH

Maut ditekup bantal

ALOR GAJAH - "Saya lihat plastik berisi kuih masih tergantung di pagar kawasan rumah menyebabkan saya rasa tidak sedap hati," kata Abd Ghafar Daud, 57.

Abd Ghafar adalah anak kedua kepada seorang warga emas yang ditemui mati, dipercayai lemas akibat mukanya ditekup dengan bantal di Kampung Ramuan China Kechil, Lubok China, di sini semalam.

Abd Ghafar berkata, biasanya dia akan menghantar sarapan pagi untuk ibunya, Sareah Abdul Rahman, 78, dengan menggantungkan plastik berisi makanan di pagar rumah dan ibunya akan mengambilnya sendiri.

"Pagi tadi (semalam) saya hantar sarapan pagi kira-kira jam 7.30 pagi sebelum pergi kerja.

"Kira-kira setengah jam selepas itu, saya berpatah balik melalui jalan di hadapan rumah emak tetapi saya hairan melihat plastik berisi kuih masih lagi tergantung menyebabkan saya tidak sedap hati dan mengesyaki sesuatu," katanya.

Menurutnya, dia segera masuk ke dalam rumah dan mendapati pintu terbuka sedikit sebelum melihat mangsa terbaring kaku atas katil di bilik belakang dengan keadaan muka ditekup dengan bantal yang dialas dengan kain selimut.

"Saya terkejut lihat keadaan emak dan terdapat juga kesan darah di hidungnya.

"Lebih menyayat hati, urat tangan emak kelihatan timbul, mungkin kesan daripada cubaan­nya mahu melepaskan diri," katanya.

Abd Ghafar berkata, kea­daan bilik juga berselerak dan dompet milik emaknya turut diselongkar.

"Terdapat juga beberapa keping sampul duit raya bertaburan atas lantai bilik.

"Malah selepas diperiksa, pintu bahagian belakang rumah juga ada kesan diumpil," katanya.

Menurutnya, berikutan itu, dia segera menghubungi polis memaklumkan kejadian berkenaan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Superitendan Umar Ali Saifuddin Shaharuddin berkata, mangsa dipercayai lemas selepas mukanya ditekup dengan bantal.

Menurutnya, tiada kecederaan serius pada badan mangsa, namun terdapat darah keluar daripada hidung dipercayai akibat pergelutan.

"Siasatan awal mendapati, kali terakhir mangsa dilihat berada di rumah adalah sekitar 3.30 petang kelmarin (Selasa).

"Polis akan menjalankan siasatan terperinci untuk memastikan sama ada keja­dian ini melibatkan rompakan," katanya.

Umar Ali Saifuddin berkata, mayat mangsa dihantar ke Hospital Melaka untuk dibedah siasat.

Sehubungan itu katanya, orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian itu diminta menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Alor Gajah menerusi talian 06-5562222 untuk membantu siasatan. -SH

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved