ads

Selasa, 16 Julai 2013

04 di klebang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di klebang - Google Blog Search


50 peniaga melayu <b>di klebang</b> melaka hilang mata <b>...</b> - Omak Kau!!!!

Posted: 14 Jul 2013 07:49 PM PDT

HEBAT APABILA MELAKA DAPAT KETUA MENTERI BARU YANG MEMPUNYAI BUAH FIKIRAN NAK PATENKAN MASAKAN ASAM PEDAS...MULA-MULA NAK TUTUP JONKER WALK.. TERKINI PARA PENIAGA MELAYU KENA HAMBAT KELUAR DARI TAPAK NIAGA... HIDUP KETUANAN MELAYU!!!!... HIDUP UMNO!!!!.

KLEBANG - Hasrat kira-kira 50 peniaga di pesisiran pantai Dataran 1Malaysia di sini, untuk meraih pendapatan bagi menampung perbelanjaan sambutan Aidilfitri musnah apabila mereka diarah mengosongkan tapak niaga oleh Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB).

Lebih  mengecewakan, mereka hanya menerima notis arahan mengosongkan tapak niaga itu dalam tempoh waktu yang singkat.

Wakil peniaga, Mohammad Bakhtiar Aman, 40, berkata, tindakan itu dianggap tidak wajar apatah lagi kebanyakan peniaga sudah menjalankan perniagaan di kawasan itu sejak lebih tiga tahun lalu, sebelum kawasan Dataran 1Malaysia dibuka.

Menurutnya, notis arahan itu dikeluarkan pada 2 Julai lalu dan diberikan kepada mereka pada 4 Julai iaitu sehari sebelum sesi dialog bersama diadakan.

"Ada peniaga mendakwa mereka hanya menyedari masalah itu apabila ada antara mereka memaklumkan kegagalan memperbaharui lesen tapak niaga.

"Untuk mendapatkan lesen, kami perlu membayar sebanyak RM150 iaitu RM30 kepada MBMB dan bakinya akan diberikan kepada penganjur selain kos sewa satu tapak berjumlah RM150 sebulan," katanya semalam.

Bagi peniaga gerai makanan, Noraimi Mat Rejab, 37, dia dan isterinya, Fatimah Zakiah Abdul Rahman, 34, sememangnya bergantung harap pada pendapatan berniaga.

"Sebelum ini, kami mampu meraih pendapatan sekitar RM2,000 sebulan, namun kini jumlah itu semakin berkurangan kerana tapak kami meniaga sudah dilindungi dengan tembok zink bagi projek yang dijalankan di kawasan sekitar.

"Sudah lama kami menjalankan perniagaan di sini dan tidak pernah berubah ke kawasan lain. Jika kami dihalau keluar, ke mana kawasan yang perlu kami tuju? Malahan untuk memohon tapak bagi menjalankan perniagaan Bazar Ramadan juga sudah penuh," katanya.

Peniaga barangan mainan, Norliliyanti Sairon, 35, pula berkata, dia bimbang memikirkan nasib enam anaknya yang masih kecil dan bersekolah.

"Pihak berkaitan sepatutnya memaklumkan perkara ini lebih awal dan memberikan cadangan atau tapak untuk kami menjalankan perniagaan.

"Mereka seharusnya prihatin dengan nasib yang menimpa kami dan jika boleh, beri kami peluang untuk meniaga sehingga dua minggu selepas hari raya," katanya.

04 di batu berendam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di batu berendam - Google Blog Search


Pengedar Shaklee <b>di Batu Berendam</b>, Melaka ~ Princess Fisya

Posted: 03 Jul 2013 06:59 PM PDT

Pengedar Shaklee di Batu Berendam, Melaka



Nama : Siti Nurhidayah Abd Rashid

Pick up Area : Batu Berendam, Ayer Keroh, 
also available pick up at muar during weekend
postage seluruh malaysia..

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


ekspedisi ke hutan rekreasi <b>tanjung tuan</b> , port dickson - Ceritera Eryn

Posted: 25 Jun 2013 11:14 AM PDT


ALHAMDULILLAH.. SYUKUR KE HADRAT ILAHI DI ATAS SEGALA NIKMAT  YANG DIKURNIAKAN
Kami seramai lebih kurang 66 orang dan dengan menaiki 2 buah bas bertolak ke Pirt Dickson untuk aktiviti beriadah beramai2..
Kami bertolak pada jam 7.30 pagi.. 
Kemudiannya sampai di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan pada jam 8.30 pagi.. Perjalanannya mengambil masa dalam sejam la..
Sebbelum nak sampai ke tempat yang nak dituju, kami tersasar sikit la..
Terpergi ke Kolej Tentera pulak.. Hamboi dia punya tentera yang jaga pintu pagar bukan main nak letak yang kacak, terlambai2 la kakak2 yang di dalam bas kami, walau mereka dah berkahwin, wahhh.. Terlupa sejenak nampaknya dek kekacakkan jejaka itu.. Tapi eryn steady je.. Apa ada hal.. :p
Sesampainya kami di sana, kami diberikan mask muka kerana keadaan JEREBU, pakai juga mask tu .. Sebab bau JEREBU memang sangatlah kuat dan pemandangan yang agak sangat tebal kabus jerebunya..
Sakit jugaklah mato den ni haa.. 
Kami kemudian bergerak ke medan selera yang berhadapan dengan Pantai Tanjung Biru untuk mendapatkan sarapan kami..
Makan Bihun goreng beserta minuman Air Teh..
Kami juga diberi  tuala kecil.. Boleh lap2 peluh yang bakal menitis gitu you allzz..
Dalam 9.40 pagi kami bergerak ke tempat untuk kami melakukan aktiviti pertama kami iaitu HIKING !
Masa untuk mengecilkan badan dan menyihatkan badan..
Sebelum kami memulakan pendakian, kami telah diberi taklimat dah dibahagikan kepada 2 kumpulan.
Seterusnya kami mendaki mendaki.. Dengan semangat dan usahanya..
Eryn dan along menggunakan method yang sama dimana kami meminimumkan percakapan kerana untuk mengekalkan stamina untuk sampai ke puncak..
Berjaya sampai ke puncaknya..
Kami semua berjaya sampai ke atas, di mana terdapatnya Rumah Api tertua iaitu RUMAH API TANJUNG TUAN, Terima kasih kepada penjaga rumah api terbabit yang memberi kami kebenaran untuk memasuki Rumah Api tersebut dan melihat persekitaran di dalamnya..
Dapt jugalah kami berehat di tempat yang redup :)
Untuk perjalanan turun pula, kami semua dibawa mengikuti laluan Hutan, fuyohh fuyohh.. Kemain cerun turunannya..
Cuma eryn rasa sangat fun sebab dah biasa lah jugak masuk hutan, sebab kalau pagi its still okay, kalau malam n berpacat tu.... ==' 
Di sepanjang perjalanan tu kami dibawa melawat pelbagai tempat dan kawasan, antaranya ;
Dalam Sejam lebih jugalah perjalanan turun kami.. Peluh pun turun seakan air terjun gamaknya..
Kemudian kami kembali ke medan selera tadi, rehat-rehat dulu, kemudian kami diberi makan tengah hari..
Kami teruskan aktiviti kami dengan tanpa melengahkan masa lagi,
*Baca dalam keadaan menyanyi tauuu 
Disebabkan ibu dah pesan NO LAUT2!
Eryn kata kat ibu yang eryn n along main Banana Boat, tapi yang tak jatuh punya,, Means by, abang tu akan bawa kami semua naik Banana Boat tu untuk berjalan2 je lah..
Banyak kali eryn beritahu abbang tu, TAK NAK JATUH TAK NAK JATUH..
Besttttttt giler.. Tambah2 bila Boat kami membadai ombak yang berlawanan arus, terasa seakan menaiki KUDA..
Kuda hitam amboiii kuda hitam ...
Disebabkan kami antara yang paling awal naik kami terus pulang ke tempat kami menunggu pada mulanya, iaitu di kawasan darat..
Sebelum badan kami naik ruam or gatal2 (due to the allergic),
Kami bersihkan diri di tandas awam terdekat..
Lepas tu sambung tunggu yang lain habis mainn..
Patutlahhh lamaaa nak habis.. Ada yang main lebih 5 Kali seeorang,
Kalau tau, eryn memang main 7 kali la ceritanya, Heee~
Kami kemudian dibahagiakn lagi kepada 6 kumpulan..
Kami diberi task dan tugasan yang berbeza untuk 3 kumpulan X 2
Kami diminta menghasilkan apa2 yang kami fikirkan sesuai dengan menggunakan pasir di pesisir pantai tanpa menggunakan apa2 objek sebagai alat pembantu.Dan kemudian mereka perlu menerangkan tentang ciptaan mereka itu. 
Mereka diberi reben dan mereka harus create sesuatu yang kreatif darinya. Dan kemudian mereka perlu menerangkan tentang ciptaan mereka itu. 
Kumpulan eryn mencipta PENYU beserta anak dan telur penyu..
Diinspirasikan oleh alam sekitar yang sangat dekat dengan persekitaran kami.
Al-kisahnya, kami telah mencipta Penyu pasir tersebut di pesisir pantai, tapi tak lama lepas tu air pasang, pemyu kami dah nak 'pulang' ke laut.. Kami cepat2 panggil pengadil untuk amil gambar penyu kami sebelum ianya berenang bersama air yang sedang pasang ..
Tapi kami buat keputusan untuk membuat yang baru, eryn memang keje duk uat anak penyu tu je.. Buat 2 ekoq.. Masa 15 minit je pongg~ Just do what we could done :)
But we really make the work group la
Group along diberi ribbon , mereka mencipta langsir daripada ribon yang diberikan, 
Kumpulan2 lain juga tak kurang hebatnya dalam mencipta idea idea bernas dan menarik.
Game seterusnya aka yang terakhir adalah game GIANT DICE!
Satu kumpulan harus ada hanya 10 orang, kalau lebih kena keluarkan sampai jadi 10 je..
Orang yang paling hadapan harus membaling dadu gergasi tersebut di atas paras kepala mereka dan nombor yang tertera merupakan jumlah mereka dapat bergerak maju ke hadapan atau mundur ke belakang, Kami yang bersembilan di belakag pembaling dadu harus saling memeluk atau memegang baju setiap ahli dihadapan merka dan pegangan tersebut tidak boleh putus atau tidak, mereka akan disingkir dari Game tersebut,
Setelah beberapa adegan , kami asyik maju mundur, maju mundur sampai dah kebas2 kaki, betis dan peha sebab statik posing, kami tidak mendapat kemenangan untuk game tersebut..
ALHAMDULILLAH, Berakhirnya permainan tersebut maka berakhirlah aktiviti kami,
Kami kemudiannya bersiap2, mandi dan tukar baju untuk majlis penutupan dan untk pulang ke Kuala Lumpur.
Semasa majlis penutupan dan penyampaian hadiah, semua berdebar2 menanti hadiah masing2..
Untuk pertandingan cipta monumen pasir, kumpulan kami menang tempat ke-2, 
Along pula menang tempat ke -3 untuk ciptaan reben langsir..
Semasa penyampaian hadiah kemuncak..
Mereka mengumumkan kumpulan ketiga terbaik kedua terbaik dan akhir sekali kumpulan terbaik..
Dalam hati kalau boleh nak lah menang terbaik sebab kami memang wujudkan dan ada chemistry dalam kumpulan kami yang bersebelas itu.
Tapi sangat mengejutkan bila Nama kumpulan kami dinobatkan seagai pemenang kumpulan terbaik dari segi kerjasama, dan pelbagailagi aspek yang mereka nilai.. 
Kemain mak jerit nakk, sebab excited gitu jemahhh!
SELESAIIII MAJLIS KAMI SEMUA..
Sebelum berangkat pulang, ada antara mereka yang nak singgah di Teluk Kemamg untuk membeli ole2 katanya, mereka hanya diberi masa 15 min sahaja.
Eryn tak turun dari bas  sebab dah sibuk baca nota dalam bas.. (hari esoknya ada testttt kot!)
Kemudian kami semua selamat sampai ke KL dengan selamatnya..
*Sodeh jugak, tak sompek jumpo pejai kek sanun, takpolah, eden lambai kek poli dio jo cukup dah raso ea..





THANK YOU SO MUCH FOR READING THIS!

04 di tanjung kling - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung kling - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung kling</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2013 11:29 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung kling</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jun 2013 11:07 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

NO SURPRISES: Makam Hang Tuah

Posted: 20 Jun 2013 05:03 PM PDT

Tahukah anda Makam Hang Tuah terletak di Tanjung Kling, Melaka?
Aku pun tak tahu sebenarnya, tapi semasa urusan kerja di Tanjung Kling beberapa minggu lepas aku terjumpa beberapa orang di Kampung Tanjung Kling yang menunjukkan aku kepada tempat ini.
Makam Hang Tuah ini betul-betul bersetentang Pusat  Kecemerlangan Koresional Malaysia milik Jabatan Penjara Malaysia. Kalau anda dari Banda Hilir terus bergerak ke arah Pantai Klebang. Atas sikit dari Pantai Klebang  merupakan kawasan Tanjung Kling. Makam ni terletak di sebelah kiri anda juga berdekatan dengan Masjid Tanjung Kling.

 Berdasarkan cerita orang-orang tua di kampung ini, mereka pada mulanya tak menerima bahawa ini adalah kubur Hang Tuah kerana terdapat versi cerita di mana Hang Tuah mati di Palembang dan kubur ini merupakan kubur ulama Islam dari India. Di bahagian depan bersebelah pintu masuk kubur ini memang terdapat kubur-kubur ulama dari India.
Walaubagaimanapun menurut versi pakcik tu tadi. Sebelum Hang Tuah mati dia ada minta dikebumikan mayatnya di Melaka. Disebabkan masa itu pemerintahan portugis dan mereka amat membenci Hang Tuah, mayat Hang Tuah di bawa balik secara senyap-senyap dan dikebumikan di sini tanpa tanda.
Aku tak pulak counter check kebenaran cerita ni dan semak betul tak tahun kematian Hang Tuah bersamaan dengan tahun pemerintahan Portugis di Melaka.
Menurut dia lagi, kajian ada di buat oleh ahli sejarah pada makam ini dah di dapati batu yang digunakan sama tahunnya dengan batu sezaman dengan tahun Hang Tuah mati yang menguatkan lagi teori ini makam Hang Tuah.
Sejak pada itu baru kebanyakan orang kampung di sana menerima bahawa itu Makam Hang Tuah.
Namun begitu masih ada skeptis yang tidak menerima kenyataan ini tapi bagi aku, kajian yang di buat oleh ahli sejarah ni aku percaya dan aku rasa ini memang Makam Hang Tuah.

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved