ads

Isnin, 3 Jun 2013

04 di tanjung bidara - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung bidara - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung bidara</b> - Google Blog Search

Posted: 14 May 2013 11:16 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung bidara</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Feb 2013 11:40 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung bidara</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Dec 2012 12:07 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung bidara</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Dec 2012 12:00 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung bidara</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Dec 2012 11:10 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kemalangan maut <b>di</b> jalan <b>Tanjung Bidara</b> ~ Kemalangan Jalan Raya

Posted: 02 Nov 2012 06:17 AM PDT

Inalillahi wainailaihi rojiun

2 November 2012

ALOR GAJAH - Seorang remaja maut selepas motosikal Modenas Kriss yang ditunggang merempuh sebuah motosikal lain sebelum bertembung dengan sebuah kereta di jalan Tanjung Bidara, dekat sini pagi semalam.

Difahamkan dalam kejadian kira-kira jam 11.30 pagi itu, motosikal ditunggang mangsa, Herman Rudin, 18, bersama dua lagi rakannya dari Tanjung Bidara ke Masjid Tanah hilang kawalan dan merempuh motosikal ditunggang warga emas, Baba Md Jasin, 74.

Rempuhan itu mengakibatkan mangsa melambung dan terseret ke laluan bertentangan sebelum bertembung dengan sebuah kereta jenis Proton Gen2 dipandu Rawi Yusof, 62, bersama rakan, Sidek Ahmad, 60, sebelum salah seorang lagi rakan mangsa, Mohd Firdaus Abdullah, 20, merempuh motosikal mangsa.

Rawi berkata, ketika kejadian dia bersama rakannya itu dari pekan Masjid Tanah dalam perjalanan pulang ke rumah di Tanjung Bidara.

"Selepas berlaku pertembungan, saya segera memberhentikan kereta dan membantu penunggang motosikal warga emas yang cedera sebelum menghantarnya ke Hospital Terendak," katanya.

Saksi kejadian, Mohd Khairul Aizad Abd Manan, 16, berkata, dia terdengar tiga dentuman sebelum melihat mangsa tercampak ke dalam longkang berdekatan.

"Bunyi dentuman kuat ketika mangsa merempuh motosikal warga emas terbabit yang kemudiannya terjatuh dan bertembung pula dengan kereta dari arah bertentangan," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Superintendan Umar Ali Saifuddin Shaharuddin mengesahkan kemalangan membabitkan sebuah kereta dan tiga motosikal dan kes disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Al-Fatihah

Sumber:
sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/remaja-maut-motor-bertembung-kereta-1.100058

04 di ayer keroh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di ayer keroh - Google Blog Search


Tempat Menarik <b>Di Ayer Keroh</b> - Kesidang Lia Homestay Di Bandar <b>...</b>

Posted: 30 Oct 2012 08:30 PM PDT


Melaka Wonderland Theme Park & Resort 

Melaka Wonderland Theme Park & Resort terletak di Ayer Keroh Melaka merupakan salah satu taman tema air terbaru yang di buka dan ianya mendapat sambutan yang menggalakkan dari pelancong luar mahupun penduduk setempat.  Ia juga menawarkan pengalaman taman air kepada semua orang, keluarga, anak-anak, remaja dan mereka yang gemarkan thrill. Dari water slides berkelajuan tinggi ke tranquil greenery, Melaka Wonderland Theme Park & Resort menjanjikan keseronokan berpenjangan kepada semua pengunjungnya. 


Taman tema yang unik ini mempunyai 16 tarikan utama iaitu Tornado Chaser (1st Malaysia), Lazy cum Crazy river, 1 Big Wave pool, Adventure Island dan dikelilingi hutan rekreasi semulajadi seluas 360 hektar.
Zoo Melaka telah berkembang dan kini menjadi zoo kedua terbesar di Malaysia selepas Zoo Negara. Ketika ini, terdapat kira-kira 1,200 spesimen daripada 215 spesies haiwan unggas, mamalia, reptilia dan amfibia. Antara tarikan utama di Zoo Melaka adalah Badak Sumatera, harimau belang, seladang, kijang dan rusa.  

Waktu terbaik untuk membuat lawatan adalah di waktu pagi ketika haiwan masih aktif menunggukan masa makan. Selepas makan, haiwan akan menghabiskan masa berehat ataupun tidur. 

Zoo Melaka juga ada menganjurkan safari malam pada setiap malam Jumaat, Sabtu dan Ahad supaya pengunjung boleh melihat tabiat dan telatah haiwan sewaktu malam antara jam 8:00 - 11:30 malam.

Taman Rama-Rama Dan Reptilia Melaka 

Satu lagi tempat menarik untuk dikunjungi di kawasan Ayer Keroh ialah Taman Rama-Rama dan Reptilia Melaka yang menjadi tempat tinggal berbagai spesies rama-rama dan reptilia.

Pengunjung bukan sahaja boleh melihat 

rama-rama, juga boleh menyaksikan pelbagai jenis reptilia termasuk ular, kala jengking labah-labah, dan ratusan jenis serangga yang akan membuatkan pengunjung merasa geli geleman.


Taman Mini Malaysia Dan Taman Mini Asean
Taman Mini Malaysia, boleh dianggap sebagai sebuah taman tema, adalah tempat yang paling sesuai untuk menyaksikan dan mempelajari tentang keunikan budaya masyarakat dari kesemua negeri di Malaysia dimana setiap satunya telah dibina berasaskan senireka dan keunikan setiap rumah tradisional di kesemua 13 negeri di Malaysia.



Pelawat akan berpeluang menyaksikan sendiri keindahan kraftangan negeri berkenaan yang digunakan sebagai bahan hiasan di dalam setiap rumah yang dipamerkan. Kraftangan ini turut menjadi bahan untuk membolehkan pelawat mengenali setiap negeri di Malaysia dengan lebih dekat lagi. Pakaian tradisional turut dipamerkan di dalam beberapa buah rumah untuk tontonan umum. Selain rumah-rumah tradisional ini, pelawat juga boleh menyaksikan pelbagai pertunjukan kebudayaan selain permainan tradisional.

Walaupun dari pandangan umum semua rumah ini nampak seakan-akan sama, mereka sebenarnya tidaklah serupa kerana setiap satu mempunyai identiti dan keunikan yang tersendiri.

Taman Botanikal dahulunya  terkenal sebagai Hutan Rekreasi Ayer Keroh yang mempunyai keluasan 92.5 hektar.  Antara yang terdapat di Taman Botanikal ini ialah:
  • Penyediaan kompleks tempat letak kereta
  • Destinasi pelancongan yang menawarkan kedamaian dan ketenangan.
  • Pembangunan taman-taman bunga dan kemudahan-kemudahan lain untuk tatapan pengunjung.
  • Menawarkan pelbagai aktiviti untuk berekreasi dan beriadah sambil menikmati udara segar.
  • Kaya dengan pelbagai spesis tumbuhan.
  • 300 spesis flora dan fauna.
Terdapat 5 taman utama di sini iaitu: 
Taman Buaya Melakamenempatkan kira-kira 100 spesies buaya dari serata dunia yang dipelihara dalam suasana yang hampir menyamai habitat semulajadi mereka. Pengunjung boleh menyaksikan persembahan dan pertunjukan yang dipersembahkan oleh penjaga buaya pada setiap hari Sabtu. Pertunjukan yang mendebarkan ini pasti akan membuatkan anda tidak senang duduk. 

Selain dari tarikan utamanya iaitu buaya, Taman Buaya juga mempunyai Taman Permainan Air dan ianya terbuka kepada semua pengunjung. Taman ini mempunyai keluasan 6000 kaki per segi dan kedalaman diantara 1.5' dan 2.5'. Lain-lain tarikan di taman ini termasuklah rumah hantu dan pelbagai kemudahan rekreasi yang lain.
Dataran Sejarah Melaka, Ayer Keroh, Melaka


Dataran Sejarah adalah satu lagi mercu pusat kegiatan riadah dan kebudayaan untuk digunakan dan dinikmati oleh rakyat umum. Terletak 3 km dari pintu masuk utama Melaka melalui lebuhraya utara/selatan, di kawasan rekreasi Ayer Keroh, 

Dataran Sejarah dilengkapkan dengan Padang Dataran, Bangunan Utama, Menara Jam, Pentas Lintas Hormat, Amfiteater, Laman Seni, Wakaf, Balai Pameran, Tempat Letak Kereta dan Tandas Awam. Komponen-komponen Dataran Sejarah Melaka ini boleh disewakan secara berasingan kepada sesiapa yang berminat.

04 di durian tunggal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di durian tunggal - Google Blog Search


CALON KAMI : ADLY ZAHARI N09 <b>DURIAN TUNGGAL</b> - PAS Melaka

Posted: 23 Apr 2013 08:41 AM PDT

Kisahku <b>di Durian Tunggal</b> Melaka...Rawatan Batu Hempedu.

Posted: 19 Dec 2012 03:10 PM PST

Pengalaman yang menarik ini ingin kukongsi bersama...rawatan alternatif untuk membuang batu hempedu..,samada nak percaya atau tidak terpulang la...namun bukti berupa 2 butir batu ada padaku...


Pagi 17 Disember 2012 - Selepas solat subuh aku dan suami bergegas ke rumah Haji Jamil. Anak-anak berehat je kat homestay. Bila sampai je jam 7.00 pagi,..dah ramai orang beratur menunggu giliran...aku terus ke kaunter untuk mengesahkan nombor giliran yang terlebih dulu diambil semalam. Bernasib baik,..10 minit menunggu aku dibenarkan masuk,.alhamdulillah.

Inilah kaunter tempat mengambil nombor giliran. Rawatan bermula jam 6.00 pagi.

Tuan haji Jamil bertanya masalahku,..lantas aku beritahu hempeduku berbatu...dia lantas meminta kebenaranku untuk memegang perutku di sebelah kanan,..disapunya sedikit lotion,,rasa sejuk dan pedih sedikit,...tiba-tiba dia memberiku 2 butir batu...haa..inilah rupa batunya...


Bayaran untuk rawatan ini,...sebenarnya agak mahal...namun kita mempunyai pilihan,.sekiranya ingin ubat ektra..kenalah bayar lebih sedikit..lebih kurang RM100 macam tu..namun macam aku..aku just ambil air je dan sedekahlah setakat keihklasan....

Info ke rumah Haji Jamil..
1.   BOMOH HAJI JAMIL KG GANGSA, DURIAN TUNGGAL, MELAKA
Penawar Batu Karang Hempedu dan lain-lain penyakit.
Bt 71/2, Kg Gangsa , 76100, Durian Tunggal Melaka
No Tel: 013 9990935, 013 6426663, 012 2658199
Buka (Selasa/Rabu/Satu/Ahad)
Tutup (Isnin/Khamis/Jumaat)
Waktu Operasi (6.00am - 2.00pm)
Kami sekeluarga ke rumah Tuan Haji  Jamil di Kg Gangsa , Durian Tunggal Melaka. Kami ikut lebuhraya Utara-Selatan. Kami keluar melalui exit 231 Ayer Keroh.  bayar tol ikut lorong kiri Exit ke Durian Tunggal nampak signboard Batu Berendam ambil kiri Masuk ke highway Batu Berendam. Sebelah kiri PLKN. Terus jumpa muzium automatif dan Pusat Simpanan Kenderaan Berat. Jalan terus nampak simpang empat ada lampu isyarat Ambil Lorong kanan ...bila lampu hijau rapat kiri Lebih kurang 100 meter akan nampak bus stop dan kedai nasi ayam Ada signboard Kampung Gangsa...masuk lorong tu ada akan nampak bungalow biru 2 tingkat Tak boleh masuk kereta yer...leh park kereta kat sebelah bungalow tu RM2 ajer Jalan masuk ke rumah tuan Hj Jamil lebih kurang 200 meter dan melalui celahan rumah penduduk...
Untuk yang bermasalah seperti aku,..bolehlah mencuba..samada berkesan atau tidak kenalah buat scan dulu..pada masa entri ini ditulis,,aku belum berkesempatan untuk membuat scan..namun aku berharap dan berdoa agar masalah aku sudah berakhir...in Syaa Allah....kita hanya berusaha.

04 di ramuan china - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di ramuan china - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2013 09:11 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Apr 2013 09:40 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Feb 2013 09:32 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

<b>Chinese</b> Clematis Root - Herba Semulajadi Malaysia - Herbal

Posted: 12 Dec 2011 12:00 AM PST

China Clematis Root adalah akar kering dan rimpang Clematis chinensis Osbeck., Clematis hexapetala Pall. atau Clematis manshurica Rupr. (Fam. Ranunculaceae).

Nama: Clematis China Root
Nama latin: Radix Clematidis
Lokasi: China

Gambaran keseluruhan

pedas dan masin di rasa, hangat di alam, ia bekerja pada saluran kandung kemih dan berhijrah sampai 12 saluran dan jaminan.

Menjadi pedas dan hangat untuk penyebaran exopathogens dan dingin, ramuan yang memiliki tindakan yang kuat menghilangkan angin-kelembapan, kliring stasis di saluran untuk meringankan arthralgia.

Sejak aksinya penyebaran yang kuat dan cenderung menyebabkan kecederaan pada tenaga vital, seharusnya tidak digunakan untuk masa yang lama.

Selain itu, juga mempunyai kesan kahak eliminasi dan pelunakan tulang ikan.

Sejarah: Clematis digunakan secara meluas oleh China untuk mengubati rematik angin-sejuk. Ini adalah ramuan yang berkesan untuk menghilangkan rasa sakit rematik dan simpulan.

Kerana sifat anti-rematik dan anti-diuretik digunakan untuk mengubati rematik dan keadaan penyakit rematik disebabkan oleh angin dingin dan kelembaban.

Keadaan ini boleh termasuk sakit rematik dan radang sendi, kejang, bengkak dan nyeri tetap atau penghijrahan, rasa, kejang-kejang punggung bawah, tendon, sendi atau lutut nyeri dan simpulan dan kerosakan motor.

Hal ini terutama kepada anda sakit rematik tubuh lebih rendah dan bagi pesakit yang mobiliti terganggu sebagai akibat dari rasa sakit dan sesak di pinggang, kaki dan kaki.

Ini ramuan China reserved dapat membantu merangsang aliran qi (tenaga) dan darah melalui meridian tubuh atau saluran tenaga sebagai ubat untuk menghilangkan rasa sakit dan ketidaknyamanan yang disebabkan oleh stagnasi cecair dan sirkulasi terhambat.

Kegunaan

* Menggalakkan peredaran meridian.
* Abraham mengusir angin dan kelembapan, mengeruk saluran dan mengurangkan rasa sakit: Untuk arthralgia taip angin-kelembapan, khususnya mereka yang mati rasa dan kejang otot.
* Dispersi limps dan menghidupkan kembali bengkak.
* Angin-basah sindrom obstruksi terwujud sebagai nyeri rematik, nyeri, nyeri dan mati rasa di sendi dan kerosakan motor.

Bahagian yang Digunakan

Akar atau rimpang

Tindakan

Untuk meringankan keadaan rematik, untuk menghilangkan hambatan agunan, dan mengurangkan rasa sakit.

Sumber

Akar dan rimpang dari semak trailing abadi, Clematic chinensis Osbeck. Atau C. hexapetala Pall. atau C. manshurica Rupr., Ranunculaceae keluarga.

Keselamatan

Tanaman ini merupakan kontraindikasi dalam seseorang dengan perlembagaan yang lemah.

Indikasi

1. Untuk arthralgia rematik, sakit sendi, kebas kaki, sering digunakan dalam kombinasi dengan akar ledebouriella, akar notopterygium dan Chuanxiong root untuk kliring struction stasis saluran untuk mengurangkan rasa nyeri.

2. Untuk tulang ikan kerongkong ditampal, herba ini digunakan dalam bentuk rebusan, menelan perlahan.

Chinese Clematis, Chinese Clematis kategori, sumber Chinese Clematis,Chinese Clematis tanaman, Chinese Clematis mengumpulkan dan memproses, Chinese Clematis ciri-ciri, komposisi kimia Chinese Clematis, fungsi Chinese Clematis, Chinese Clematis informasi, Chinese Clematis foto, Chinese Clematis gambar, video Chinese Clematis, Chinese Clematis akar, Chinese Clematis buah, buah-buahan, rumput dan buah-buahan, akar kering

04 di klebang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di klebang - Google Blog Search


Mama to Eryna: Coconut shake <b>Klebang</b> kini <b>di</b> kota damansara

Posted: 29 May 2013 07:09 PM PDT


Apakah tetiba tajuk pagi2 cter pasal coconut shake ntah.meleleh dah air lior nih.
Last week mood nak blog ke laut.asyik blog walking ajer.plus actually ,en boss tgh ada.kena tunjuk sket pekerja yang terbaik +__+.
Well, pasal coconut shake ni kan.Aku sebenarnya memang tak pernah pun rasa yang klebang tu.padahal selalu ja turun Melaka.akak aku pun 2 orang kawin ngan org sana.asal lalu je lupa nak beli.
Kisah nya , weekend hari tu ,kami duk cari kedai yang boleh servis ekon.maklum lah ,eryna kan allergik to panas ,so ekon mau betul2 sejuk baru dia boleh tidoq lena.well.................................
Ekon tuan rumah tu macam sat sejuk sat panas.macam rasa angin panas.dah tiba masa utk servis la tu.aku dah nak 2 thn duduk situ ,mana pernah servis pun.
so, round punya round kat area2 seksyen 6 ,tetiba nampak gerai eskrem Walls.pastu ada banner besar kat situ " Coconut Shake Klebang " tajuk nya.
Dah lah masa tu hujan gerimis, amboi macam best sangat nih dapat pekena.tapi takmo syer2 kena tamak sorang satu.since ujan ,laki ku ajer yang turun p beli.

Inilah rupa nya coconut shake yang menjadi sebutan orang ramai kalau p klebang tu yek.
Laki ku sempat sembang ngan budak stall tu.dia kata ni memang original yang klebang tu.eskrem pun sama ,cap Walls.aku ia kan ajer.mana la aku tau kalu dia auta ke aper kan.
Budak tu claim ,pemilik nya orang yang sama.kira bukak cawangan la ni yek.
Dan hari kami p tu ,gerai tu baru first day bukak.amboi dik ,takdak free ka.huhuhuhu.



Tengok la si bam bam ni.dia yang sebok nak jugak.asik sebut "nak,nak"..sabar je la ngan ini budak.itu eksyen sajer.aku saja kasi dia try guna straw.bukan dia reti sedut pun.shake tu pekat kot..pastu excited kunun rasa cam dah besar sangat la tu ,syer2 air mama.layanzzz...........

Sorry ,ini saja yang termampu ku snap pic sebab eryna dah sibuk tarik2 ,kang tumpah aku yang menyesal.laki aku mesti takmo bagi dia punya nanti.so,baik aku cepat2 minum.
Rasa ? sedap la.mula sedut rasa eskrem ,pastu last sedut rasa air nyior .manis air buah.dap dap.ada letak choc rise kat atas sket.memang blend sebati ,takdak rasa ais ketul dalam tu.
And compare to yang original klebang ,i have no idea.sebab tak pernah try.
Yang aku tau ,yang ni sedap.price is RM 3.50 per cup.berbaloi aper.air sirap tepi jalan pun ada orang RM 3 ,ni air nyior siap ada eskrem ,kira berbaloi la tu.nak pulak minum masa cuaca panas...amboi...terliur pulak dah...

Gerai ni kat seksyen 6.Jalan cecawi.jangan pulak memandai type kat GPS , "coconut shake klebang" , pastu nanti kalau GPS tu bawak ko sampai Melaka jangan nak salahkan aku yek.harharhar.
Boleh cari kat GPS , Jalan cecawi 6/1A ,seksyen 6. sebab nya kedai servis ekon yang kitaorg nak hired tu berdepan ngan gerai ni ajer.so, aku kasi address kedai ekon tu.pastu ,jangan pulak ko p cari coconut shake kat kedai ekon pulak. >_<.
Selain dari gerai ni, ada gak gerai2 bersusun kat situ.tapi ,kalau lalu lorong tu ,mesti nampak lah gerai coconut shake ni.sebab nya payung Walls tu pun dah obvious kot.
Sekian.selamat ber"coconut shake".

04 di merlimau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di merlimau - Google Blog Search


Jasindaily Online: Hari Penamaan Calon Parlimen Jasin <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 20 Apr 2013 06:20 PM PDT

Bacaan Doa oleh Timbalan Ketua Pemuda PAS Melaka, Ustaz Musa bin Mohd 

Calon-calon Pakatan Rakyat Parlimen Jasin dari kiri Hajah Kintan Man ( N28 Sungai Rambai) Haji Yuhaizad Abdullah ( N27 Merlimau) Raja Rahmat Yusuf ( P139 Jasin) Ustaz Kamarudin Sedik
 ( N26 Serkam) Sdra Azmi Khamis ( N25 Rim) dan Sdra Ghandi Rajan ( N24 Bemban) 




Calon N27 Merlimau Haji Yuhaizad Abdullah bersama 
Timbalan Ketua Pemuda PAS Melaka Ustaz Musa bin Mohd dan Sdra Yuzi Azhar, Naib Ketua Pemuda PAS Melaka 

Gelanggang sudah dibuka, pahlawan mengatur gerak langkah 

Bersama calon N26 Serkam 

Solat dhuha dan solat hajat di Padang Politeknik Merlimau 

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved