ads

Sabtu, 6 Ogos 2011

04 di tanjung bidara - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung bidara - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung bidara</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jun 2011 11:39 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Anis Anwary: Bercuti <b>di</b> Pantai <b>Tanjung Bidara</b>,Melaka

Posted: 14 Apr 2011 12:31 PM PDT

Assalamualaikum semua.Mesti kamu semua  rasa pelik kan dengan entry saya kali ni?haha!saya dah tak tulis dalam english dah.Saya tulis dalam bahasa melayu dah.Kenape?sebab saye ikot Babydiera lah.Ape lagi.HAHAHA!alah,bukan ape,saya tulis entry dalam english pon sebab maybe ada yang non malay baca blog saya.Tapi saya tgk mcm takde je non malay yang baca.Semua malay je.So,baik saya tulis dalam bahasa melayu.HIHIHI.

Untuk entry kali ni,saya nak bercerita tentang percutian saya ke Pantai Tanjung Bidara,Melaka.Percutian ni dah lama kami bincangkan dari bulan lepas lagi.Tapi still tak ada peluang nak pegi.Pada sabtu lepas,baru lah kami berpeluang nak pergi bercuti bersama-sama.Yang pergi dalam percutian ini ialah kekasih hati saya Babydiera,Bab Xavies,Kecik Lazara,Aiman Biber,Aizat smith dan Bittu batman.Setelah semua sudah bincang pada minggu tu,kami pon bersiap sedia dari hari sabtu lagi.Alhamdulillah bersyukur pada Allah apabila Aizat Smith menyedari bahawa tayar kereta mak saya telah botak dan dawainya sudah terkeluar-keluar.Pada malam itu juga saya minta duit papa untuk beli tayar baru.Pada awalnya,kedai dah nak tutup,tapi bisnes punya pasal,sanggup tutup lewat.Selepas menukar spender,eh silap,selepas menukar tayar kereta,kami pon pulang untuk packing barang.Saya sempat tidur sekejap,sebab terlalu mengantuk.Dalam pukul 1,aku terjaga,sebab Aizat Smith kacau saya tido.Saya pon mandi dan siapkan diri.Aizat Smith dan Kecik lazara sempat buat video shuffle di dalam bilik saya sebelum kami bertolak.

Saya comel kan?please ckp saya comel :)


Kami bertolak dari rumah pada pukul 2 pagi.Kami pon pegi ambil babydiera dan bab xavies seterusnya ke kedai mamak untuk mengalas perut kami.Pada pukul 3 tepat,kami pon meneruskan perjalanan ke Melaka.Ketika dalam perjalanan,Aiman bieber tido nyenyak sambil mulutnya ternganga sementara Bitu pula tido berdengkur sampai kami sesat jalan.Alhamdulillah,nasib baik bitu sempat bangun ketika kami sesat.Kami sempat masuk ke simpang masjid tanah,kalau tak dah pergi bandaraya Melaka dah.Kami pon teruskan perjalanan dan akhirnya,sampailah di Pantai Tanjung Bidara.Banyak chalet yang penuh ketika itu.Ketika Aizat Smith nak buat U-turn,tiba2 tayar kereta terjerlus di dalam pasir.Dalam juga pasir itu.Kami cuba menolak kereta,tapi tak jadi.Hasil otak cerdik Aiman Bieber,kami berjaya menolak kereta itu dengan meletakkan kayu dan spring di bawah kereta.

Tough tak saya?Huhu


Setelah penat dengan kerja itu,kami minum pagi di gerai.Selepas minum,kami ke rumah nenek Bitu utk berehat sebentar.Selepas setengah jam berehat,kami menuju ke pandai yang berdekatan dengan kem sebab bitu ckp kat situ best.Apabila sampai,kami mencari port yang hujung sekali,sebab port di situ aman dan tiada org.Saya agk hampa skit sebab ombak tidak kuat.Saya gemar bermain ombak.Babydiera tidak mandi dan hanya bermain handphonenya saja sementara saya menemaninya.Hai,cantik tak?ni bab yang tulis
Ini tapak sulaiman yang saya jumpa.Pelik kan?

Ini obor-obor yang saya jumpa.Masak gulai sedap ni :P


Babydiera kesian saya tak dapat mandi dan akhirnya dia mengizinkannya.Saya mandi kejap je sebab tak suka dengan keadaan laut disitu.Seterusnya,saya dan kawan-kawan tulis mcm2 di atas pasir.Kami juga turut terjumpa obor-obor dan tapak sulaiman di situ.Hehe.Setelah hampir sejam di pantai,kami berehat sebentar di rumah nenek Bitu.Kami sempat mengambil gambar di sekeliling kawasan umah nenek Bitu yang cantik dan aman tu.Selepas sejam berehat,kami pon meneruskan perjalanan ke Bandaraya Melaka.Ketika dalam perjalanan,semua tidur nyenyak kecuali saya dan Aizat Smith.Apabila sampai,Babydiera terus terjaga.Saya mengajaknya jalan-jalan di sekitar mahkota parade.Kami sempat makan McDonald sebab tak boleh keluar dari bangunan kerana hujan yang amat kebat.Selepas selesai makan,kami berjalan di sekitar Mahkota Parade.Apabila hujan sudah berhenti,kami pon kembali semula ke kereta.Ketika itu kereta sudah overheated,nasib baik saya datang dan off engine.Kalau tak,habis meletup kereta saya.Ketika itu,saya pon ambil camera untuk menangkap gambar baby comel saya Babydiera.Ketika saya sedang ambil camera,Aizat Smith dan Aiman Bieber terjaga.Saya pon ajak diorang ke dataran pahalawan.Kami sempat buat photoshit disekitar padang Dataran Pahlawan.Selepas photoshit,kami pon pulang ke kuala lumpur.Kami bertolak dalam pukul 6 petang dan sampai di rumah dalam pukul 9 malam.Saya yang drive tau.Sumpah ngantok gila,tapi demi cinta saya terhadap Babydiera dan kawan-kawan.Saya sanggup tahan.

Ini lah gambar babydiera yang comel hasil tangkapan saya.Comel tak?comel kan?nak cium?tak boleh.Saya je boleh.HAHA!

SAYA GEMBIRA SANGAT SEMUA ORG BERGEMBIRA PADA HARI ITU TERUTAMA KEKASIH HATI SAYA BABYDIERA.SAYA MINTA MAAF KERANA BUAT HAL HARI TU.SAYA JANJI SAYA TAK BUAT LAGI.


Thanks for reading . I hope you like it . Come here again . Have a nice day :)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di durian tunggal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di durian tunggal - Google Blog Search


~ HiKaYaT NahDatuLiZaH ~: Ke <b>Durian tunggal</b> - ke majlis majlis kahwin

Posted: 04 Jun 2011 05:42 AM PDT

Assalam bloggers / readers,

Just a quick update untuk hari ni.

Hari ni adalah hari memenuhi undangan majlis perkahwinan kengkawan.

Lokasi yang di tuju adalah durian tunggal.

Cik Izah ade 2 jemputan dan nasib baik dua-dua nye kat durian tunggal. So takyah lah berpusing jauh-jauh. (padahal sesat jugak mulanye...huhuhu).

Oh ya sempat la amik gambau dengan pengantin tapi tak banyak. Rumah yang kedua tak sempat amik gambau dengan camera sendiri sebab mase tu pengantin sibuk bergambau gek.

 Bersama puan katy yang gojes. (ni umah pertama yang gi..)

Bersama cik Nurul a.k.a adik cik Izah. (on the way nak gi umah yang kedua)

Cam dibagitau tadi, tak sempat posing sakan dengan pengantin kat umah kedua sebab mereka sangat bizi bergambau. tapi tengok la kalau pengatin ade upload gambau kat fb ke nanti cik Izah cilok...hehehehe

Sekian update hari ni.

p/s: naseb baik tak salah umah tadi. mane taknye ade 2 lagi kenduri kawen kat tempat yang same. adehhh

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kelab Dangdut <b>di Durian Tunggal</b>?

Posted: 06 May 2011 09:47 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Siapa kata Durian Tunggal takde tempat hiburan? Ini dia aku sertakan bukti sekali, ahaks. Kedai ini terletak di persimpangan dari Jasin ke Auyin Hill dan Durian Tunggal. Ini merupakan kali kedua aku berkunjung ke kedai ni (untuk minum ...

04 di machap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di machap - Google Blog Search


SPYSHOTS : Exora Turbo <b>di</b> RNR <b>Machap</b> « funtasticko design

Posted: 16 May 2011 12:17 AM PDT

Spyshots terkini Exora Turbo telah diambil oleh bro Amir pembaca blog sembang-auto.com di RnR Machap. Nampaknya Exora Turbo ni terpaksa ditunda sehingga ke hujung tahun ini. Saya dapat satu info yang mengatakan sebab Exora Turbo ini ditunda ialah berkaitan dengan sistem ekzos yang bila hi-rev selama 3-4 jam, ia akan merah menyala & lama kelamaan jika dibuat secara berterusan kemungkinan akan berlaku keretakan pada paip ekzos tersebut. Jurutera Proton sedang melakukan pengubahsuaian untuk memastikan perkara ini dapat diatasi segera. Ada sesiapa lagi yang tahu punca delayed Exora Turbo ni boleh la berkongsi dengan kita semua ye ;)

sumber gambar dari : www.sembang-auto.com

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


Malaysia&#39;s Cape Rachardo or <b>Tanjung Tuan</b> in Port Dickson have many <b>...</b>

Posted: 27 Jul 2011 03:43 AM PDT

About Tanjung Tuan or Cape Rachardo:

From Wikipedia, the free encyclopedia

Tanjung Tuan or Cape Rachado (as named by the Portuguese, meaning Broken Cape) is an exclave of the state of MalaccaMalaysia. It is a cape with a lighthouse facing the Strait of Malacca. Though it is administered by the Malacca state government, the area used to fall under the sovereignty of Negeri Sembilan which surrounds it.

The coastal area off the cape, is famous as the site of the naval Battle of Cape Rachado in 1606, between the Dutch VOC and Portuguese fleets, the opening act for the series of conflicts between the coalition of Dutch-Johore and Portuguese Malacca that ultimately ended with the Portuguese surrender of the city and fort of Malacca to the VOC in 1641.

Main article: Cape Rachado Lighthouse

After Portugal conquered Malacca in 1511, the Portuguese wanted to build a lighthouse to guide its ships. Tanjung Tuan was chosen and the cape was named Cape Rachado by them. Subsequently, a lighthouse was built between 1528 and 1529. As Malacca switched hands to the Dutch and later to the British in 1641 and 1824 respectively, so too did the possession of the structure.

Mangrove trees cover some stretch of the beach of Tanjung Tuan.

In 1921, the area was gazetted as a permanent forest reserve under (No.Warta : 2066 bertarikh 23 Disember, 1921) with 809,700 square metres under the name of Hutan Simpanan Cape Rachado. However, in 1969 an area of 161,900 square metres was degazetted from the permanent forest reserve status for the purpose of public use (No.Warta : 328 bertarikh 25 Disember, 1969).

In 5 January, 1971, The rest of the 607,000 square metres of the Cape Rachado forest reserves was gazetted as a wildlife sanctuary under the jurisdiction of PERHILITAN (forestry and wildlife protection department) under M.P.U.5 and PG No: 85 under the Birds and Wild Life Protection Ordinance, 1955 (Ordinan Perlindungan Binatang-Binatang Liar dan Burung-Burung, 1955).

In 16 April, 1996, a company (Dataran Baiduri Sdn Bhd) was assigned to commercially develop the park.

This area has been designated by BirdLife International as an Important Bird Area. The Malaysian Nature Society is active in promoting conservation in the area.

Photographs showing Cape Rachardo and Mr.R.B.Perkins:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di sungai udang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di sungai udang - Google Blog Search


Trip Memancing <b>Udang</b> Sebelum Bercuti <b>di</b> Bulan Ramadhan ~ SuhaimiMd

Posted: 25 Jul 2011 08:41 PM PDT

Salam semua... Lama gak pancing udang aku tak bertugas, so minggu lepas aku try test satu kawasan baru. Kebetulan bot dah sedia ada, aku hanya bawak enjin sajer. Lokasi sekitar kawasan sedut pasir berhampiran jambatan ke-2 Jalan Mak Lagam.

Sebelah bagi aku try area bawah jambatan dari tebing, dapat la 4 ekor. Tengahari aku ke lokasi yang dirancang. Percubaan pertama di kawasan berkayu di mana, banyak pokok kayu bukan setakat menyembah bumi tapi turut lemas di dalam sungai akibat aliran air yang deras pada musim tengkujuh tahun lepas. Banyak tarikan diperolehi, tp hasilnya banyak tali yang putus kerna tersangkut pada kayu-kayu di dalam air.

Kemudian aku berpindah ke kawasan teduh di bawah pokok sambil menanti matahari jatuh, nasib pun lebih kurang jer... banyak tali yang putus. Cuma di port baru ni ada la juga Jenggo yang berjaya dinaikkan. Selepas solat zohor di tebing sungai, udang mula kurang galak meratah umpan. Aku berpindah lagi, kembali ke kawasan berkayu. Udang tidak berhenti-henti menarik umpan, diselang seli antara udang yang dinaikkan atau tali yang diputuskan sehingga habis bekalan batu ladung. Hasilnya lebih kurang 1.5 kg udang berjaya dibawa pulang pada hari itu.....


Pada 20 Julai, bersamaan cuti Hari Keputeraan Sultan Terengganu, aku mencuba lagi lokasi yang sama, malang menimpa awal2 lagi apabila enjin gagal dihidupkan. Jadi aku berkayuh sekitar enjin penyedut pasir. Disebelah pagi, udang memang galak memakan umpan tp menjelang tengahari tiada lagi sambutan... nak berpindah... hehehe... takut tak larat nak berkayuh balik..... Hasilnya 10 ekor udang. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di sungai rambai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di sungai rambai - Google Blog Search


Japerun <b>Sungai Rambai</b> rai pihak bantu pembangunan - Utusan <b>...</b>

Posted: 12 May 2011 03:14 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]"Saya begitu bangga dengan sumbangan tenaga dan idea semua pihak termasuk media cetak dan elektronik yang banyak membantu merealisasikan segala perancangan di Sungai Rambai sehingga ia begitu dikenali hari ini," katanya. ...

04 di alor gajah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di alor gajah - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

04 di lubok china - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di lubok china - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di lubok china</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 01:33 AM PDT

URL Sumber Asal :-

my story : knngan <b>di</b> smk <b>lubok china</b>.melaka!!!

Posted: 06 Jun 2011 04:08 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]http://i1180.photobucket.com/albums/x416/Ila_Nabilah/topbutt0n6.png. Monday, June 6, 2011. knngan di smk lubok china.melaka!!! smue nye knngn yg x dpat aq lpe kan. best sngt2..rmai kwn aq..huhu.. ad knngn phit mnis aq kt snie. ...

my story : knngan <b>di</b> smk <b>lubok china</b>.melaka!!!

Posted: 06 Jun 2011 07:58 AM PDT


nie chelop ,nisa ,ngn aq,,
nie la bdx klz aq yg bek2 ,and gilew2,,haha.rahim
aq ,adlin,syazira,wawa,anzalah,cyira,qis,shima.
aq ngn nabila..bff.
aq ngn cyira,mse form 2..bff,

form 3.


tamat sudah coretan saya

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Lelaki terbakar « No.1 First Malaysia Variety Website

Posted: 30 Jul 2011 09:33 PM PDT

ALOR GAJAH: "Saya nampak pemandu Proton Wira itu bergerak lemah sebelum kenderaannya terbakar," kata seorang pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang terbabit kemalangan di jalan Kampung Paya Rumput-Lubok China, di sini, pagi semalam.

Pelajar itu yang hanya ingin dikenali sebagai Mohd Fadhli, 19, berkata dia tidak sempat membantu pemandu kereta itu kerana api marak dengan cepat.

"Saya dan beberapa pelajar lain segera berlari ke belakang bas kerana bimbang kereta dan bas meletup.

"Pemandu bas segera menghubungi talian kecemasan dan bomba tiba dalam masa beberapa minit untuk memadam kebakaran," katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 8.30 pagi, Khairul Fazli Suli, 33, maut dan badannya melecur hampir 40 peratus selepas kereta dipandunya bertembung dengan sebuah bas UiTM kampus Lendu.

Bagaimanapun, 24 pelajar dan dua pensyarah serta pemandu dan pembantunya di dalam bas itu tidak cedera.

Metro Ahad difahamkan, Khairul Fazli dari Port Dickson, Negeri Sembilan yang bekerja di stesen penapisan minyak sebuah syarikat di Sungai Udang datang dari arah Lubok China menuju ke Masjid Tanah sebelum kereta dipandunya dikatakan hilang kawalan.

Menceritakan kejadian itu, Mohd Fadhli berkata, dia dan beberapa penumpang lain terkejut selepas pemandu bas menekan brek kecemasan.
Katanya, pemandu bas mengelak ke kanan namun bertembung dengan kereta berkenaan.

"Sebaik berlaku kemalangan, pemandu bas segera turun dan membuka pintu kecemasan lalu mengarahkan semua penumpang turun kerana bimbang bas terbakar.

"Kami sepatutnya menghadiri satu program di Eagle Ranch, Pasir Panjang namun terkandas di tengah jalan kerana kejadian ini," katanya.

Sementara itu, pemandu bas, Mohamad Amin, 46, berkata ketika di tempat kejadian, sebuah kereta dilihat hilang kawalan lalu merempuh bahagian depan bas dipandunya.

"Saya cuba tekan brek sejauh 50 meter namun disebabkan jalan licin, bas terus bergerak dan pada masa sama saya cuba mengelak ke kiri jalan.

"Bagaimanapun, bas dipandu tetap terbabit kemalangan dengan kereta itu. Sebaik berlaku kemalangan, saya segera turun dan mengarahkan penumpang turun melalui pintu kecemasan," katanya yang bertolak dari UiTM Lendu jam 8.10 pagi menuju ke Pasir Panjang, Negeri Sembilan.

Menurutnya, dia bersyukur semua penumpang bas tidak cedera, namun terkilan kerana tidak dapat membantu Khairul Fazli yang melecur.

http://www.hmetro.com.my

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di serkam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di serkam - Google Blog Search


manakedai.com: UMRI HOMESTAY, <b>SERKAM</b> PANTAI, MELAKA.

Posted: 15 Jun 2011 10:28 AM PDT


SELAMAT DATANG KE UMRI HOMESTAY, SERKAM PANTAI, MELAKA

Kami mengalu-alukan kedatangan tuan puan ke homestay kami. Umri Homestay adalah sebuah homestay yang terletak di Serkam Pantai, Merlimau, Melaka berdekatan dgn Pulau Besar dan Pantai Siring perkampungan nelayan. Terdapat banyak tempat2 bersejarah di sini dan mengambil masa hanya 5 minit untuk ke medan2 ikan bakar popular di Serkam, Umbai, Anjung Batu dan lain-lain..

Sila hubungi Tn Haji Abd Jabar utk tempahan bilik 013- 457 8603/ Pn Hjh Safwan 019- 380 1786


Lokasi kami berdekatan dengan pulau terkenal di Melaka- Pulau Besar! 
Kawasan Pelancongan Berhampiran Menarik Untuk Dikunjungi Di Merlimau...
Kami menyediakan ruang tamu yang luas dan selesa utk para tetamu, kemudahan asas spt televisyen, sterika, mesin basuh, dapor memasak dan lain2 utk kemudahan pengunjung2 ke homestay kami.

Dapor kami sentiasa bersih dan dilengkapi dengan kemudahan asas memasak, peti ais, mesin basuh, cerek air letrik dan lain-lain. Complimentary Drinks pihak kami sediakan bagi mengalu-alukan kedatangan pengunjung2 ke homestay kami.

LOT SEWAAN BILIK BERLIAN & BILIK DELIMA

Homestay kami mempunyai 2 lot sewaan 1) Bilik Berlian 2) Bilik Delima. Terdapat 6 bilik kesemuanya untuk tempahan.

Di Bilik Berlian terdapat bilik utama, bilik kedua dan juga bilik bujang yang dilengkapi dengan perabot asas bagi kegunaan pengunjung seperti almari baju, sejadah, meja solekan dan lain-lain. Di sini kami sediakan 2 bilik air/ tandas di bilik utama dan kedua. Dan di ruang dapor juga terdapat tandas kecil.

Kesemua bilik2 kami dilengkapi dengan air-cond dan juga kipas angin bagi keselesaan tetamu.



Di Bilik Delima juga terdapat 3 bilik iaitu bilik utama, bilik kedua dan bilik bujang yang dilengkapi dengan perabot asas bagi kegunaan pengunjung seperti almari baju, sejadah, meja solekan dan lain-lain. Di sini kami sediakan 2 bilik air/ tandas di bilik utama dan kedua. Dan di ruang dapor juga terdapat tandas kecil.

Kesemua bilik2 kami dilengkapi dengan air-cond dan juga kipas angin bagi keselesaan tetamu.

Perkhidmatan lain: 

1) Urutan Tradisional Refleksologi - kami juga menyediakan pakej urutan tradisional/ refleksologi bagi yang memerlukan. Berpengalaman berbelas tahun dan ramai yang telah berpuashati dan sembuh dari penyakit dengan izin Allah SWT. Kami hanya membantu dan berusaha.

2) Permintaan boleh dibuat bagi yang ingin mengadakan BBQ di homestay kami. Peralatan akan kami sediakan.

3) Keselamatan diri dan harta benda tetamu-tetamu ke homestay adalah keutamaan kami. Semua kenderaan tetamu boleh di letakkan dalam kawasan  rumah/ homestay dengan selamat kerana homestay kami adalah berpagar. Jadi para tetamu boleh lah beristirehat dengan tenang dan senang hati.

Untuk tempahan bilik anda boleh hubungi terus Tn Haji Jabar atau isteri beliau Pn Hajah Safwan, butiran homestay adalah seperti berikut:-

Alamat: Jalan Demang Baba, Off Jalan Serkam Pantai, Km 18, Sekam Tengah, 77300, Merlimau, Melaka.
Hotline: Tn Hj Abd Jabar 013- 457 8603/ Pn Hjh Safwan 019- 380 1786
Harga Sewa Harian Lot Berlian @ Delima  (3 Bilik): RM 200/ sehari
Harga Sewa Harian Untuk Sebilik Sahaja Atas Permintaan : RM120/ sehari
Email: jabbar7862011@hotmail.com 
ADD FACEBOOK KAMI!


Bagi yang minat memancing anda boleh ke Kelong Abu, lokasi 5 minit dari Umri Homestay!

Yang ingin ke Medan Ikan Bakar Terapung Umbai hanya mengambil masa 5 minit sahaja ke sana! Nikmati pelbagai juadah masakan orang2 Melaka di sini, pasti membawa kenangan manis bersama keluarga dan sahabat taulan anda!
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved