Kata orang kalo nak buat aktiviti, tak leh plan sangat sebab takut kecewa. Plan punya plan, tetiba tak jadi....frust kan? Sobb..sobbb tepi tangga.
[Sila nikmati keindahan wedges baru kami captured and styled by Pienkcat...hehee]
Like this trip memang tak plan. Tetiba jar nak pi makan ikan bakar kat Umbai. Dah lama tak pi sana.
Depart from KL around 5pm, makanya kami stand by a back up plan. Manalah tahu, bila dah kenyang perut terasa macam malas plak nak drive balik KL. OTW to Melaka, kami called booking bilik in case nak over night. Nasib baik available.
Kalo ke Umbai, kami suka makan di Parameswara. Kedai yang paling hujung sekali. Sekarang bukan main lagi kedainya, dah extend lebih besaq dan selesa. Kiranya mampu menampung lebih ramai pelanggan di dalam satu masa.
Jeti baru nelayan dan perkhidmatan bot ke Pulau Besar pun dah siap sepenuhnya. Lebih besar dan selesa.
Walkway menuju ke perkampungan ikan bakar terapung Umbai.
Kami selesai makan sekitar jam 10.30pm. Nah! ternyata benar apa yang diramal. Kenyang perut suka hati, kami tak larat pandu, mahu tidoq sini...hehee
Lagipun kami agak mabukk that night. Mabukk ikan bakar, sotong bakar, udang bakar, ketam bakar! hahaa....lazat dan berbaloi!
Kami checked in at
Pak Lah Resort at Kampung Pulai, Serkam. Just 5 minutes drive from Umbai.
I came accross to know this resort masa buat survey about accomodation near Umbai last year.
Terdapat banyak homestay di sekitar Umbai yang menawarkan suasana kampung, tetapi bagi kami tempat ini lebih kepada resort. Sebab itu pemiliknya Kak Aishah dan suami letak nama Pak Lah Resort ketika ianya dibuka pada awal tahun 2011. Resort yang terletak di Jalan Haji Sharip nun di hujung kampung ini memang sangat cantik! Kawasannya luas, bersih dan kemas. Kalo tak masa kan hati kami terpaut...hehee
Resort ini mempunyai 1 Family room dan rasanya kalo tak silap 7 Deluxe room. Harga sekitar RM120 - RM150/night tanpa breakfast.
Salah satu Deluxe room yang mengadap laman utama.
Deluxe room yang berada di bahagian tepi.
Blok deluxe room bersebelahan dengan blok Family room.
Walkway
Reception office yang sangat cantik.
Pemiliknya Kak Aishah adalah seorang kontrator binaan dan mungkin sebab itulah, beliau bijak dan memahami serta sangat menitik-beratkan keseluruhan penampilan resort ini. Kami kagum dan adore senibinanya yang cantik dan kemas.
Ruang di dalam Deluxe room.
Sangat bersih dan selesa.
Kami sangat puji resort ini kerana pemilik cukup menitik beratkan setiap aspek yang ada. Lihat saja penyangkut baju di dalam kamar mandi ini. Memang bergaya!
Details dan prihatin...air freshener juga turut disediakan di dalam bilik.
Pewangi juga turut digantung di dalam kamar mandi.
Tersedia Surah Yasin dan senaskah Al-Quran di dalam setiap bilik penginapan.
Kawasan laman resort yang luas dan bersih.
Kebun sayur yang diusahakan oleh pekerja resort.
Perimeter fencing mengelilingi resort.
Kami suka gabungan kebiruan bunga Plumbago, tiang batu dan the red post box. Sweet!
Kawasan kampung di luar resort
This is how my hotel room always looks like when I check out.
Nampak macam baru nak check in jar kan? hehee....
Kami tak boleh lar nak tinggalkan bilik sepah-sepah. Tuala sepuk sini sana, cadar dan selimut bergumpal atas katil. Bantal baling-baling jar. Sampah, plastik, botol air ataupun bekas makanan di tinggalkan macam tu saja di atas meja atau cabinet...eeeeiiii!! kami pantang betul. Mahu plak yang check in tu orang pompuan. Mak budak kar, anak dara kar yang penting kena kemas dan bersih. Bukan susah pun kan. Memang rutin harian. Remember cikjah, it reflects your true personaliti...Ahaa!
Jangan risau kalo di resort tidak tersedia breakfast, terdapat banyak kedai makan di kawasan kampung. Inilah pertama kali kami breakfast ala Melaka. Sangat menakjubkan! Kami terkejut bila melihat orang kampung yang datang makan di kedai nie sumernya makan nasi lemak lauk ikan bakar dan siput goreng cili. Uh! Pukul 8am dah ada ikan bakar? Depa pakat dok sedut siput macam makan tengahari....Wowww!!! Memang ini pengalaman pertama kali bagi kami. Kami ingat Kedahan jar sarapan berat-berat like nasi goreng, nasi lemak, pulut dan sebagainya sebab ia telah menjadi budaya Kedahan kerana pada zaman dulu kebanyakkan Kedahan adalah petani. Sarapan berat diperlukan untuk memberi tenaga membanting tulang di sawah. Tapi, lain pula di Umbai ini, mungkin sebab perkampungan di tepi pantai, maka mereka mewah dengan hasil laut.
Lepas sarapan, kami jalan-jalan di sekitar kampung. Nice place! Sebelum balik, kami posing madonna buat kenang-kenangan. InsyaAllah, panjang umur kami datang lagi dan hope kak Aishah bleh bagi diskon lebih lagi sebab tolong pomot ikhlas.....weeeEeeee!!!
Kalo cikjah datang Umbai dan tak tahu nak bermalam di mana, jemputlah datang ke Pak Lah Resort. Memang selesa, cantik dan bersih.