ads

Selasa, 6 Mei 2014

04 di tanjung bidara - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung bidara - Google Blog Search


interpretZZ (ini blog Tedi): Senja <b>di Tanjung Bidara</b>.

Posted: 06 May 2014 08:01 AM PDT

Secebis kisah pengalaman jingga mentari senja di Tanjung Bidara.


Dalam menafsir memori lalu, tidak terfahami keberadaannya, nilainya di mana. Hakikatnya, seringkas mana ia, bisa menjadi warna-warna indah yang tidak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas.

Semoga menemukan warna-warna indah itu pada deretan memoir Tedi di bawah ini :)







04 di merlimau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di merlimau - Google Blog Search


20 rumah rosak dipukul ribut <b>di Merlimau</b> - Utusan Online

Posted: 16 Apr 2014 11:14 AM PDT

Mariah Senin bersama anaknya dan Abdul Samad Abdul Rahman (tengah) dan Abdul Abu Abdul Rahman menunjukkan bumbung rumah mereka yang diterbangkan angin di Kampung Ayer Merbau, Merlimau, Melaka, semalam. - UTUSAN/NURSURAYA ZULKIFLI

JASIN 16 April - Kira-kira 20 buah rumah penduduk di Ayer Merbau, Merlimau, dekat sini rosak akibat dipukul ribut lewat petang semalam.

Bagaimanapun, tiada penduduk yang cedera dalam kejadian kira-kira pukul 5.30 petang itu.

Seorang mangsa, Mariah Senin, 70, berkata, sewaktu kejadian, dia sedang menikmati minuman petang di bahagian belakang dapur rumah bersama salah seorang anaknya.

Menurutnya, dia dikejutkan dengan bunyi dentuman yang sangat kuat dari atas bumbung rumah mereka dan menyangka sebatang pokok jering berdekatan tumbang kerana ketika itu hujan lebat dan angin kencang.

Saya terkejut apabila melihat sebahagian besar bumbung rumah diterbangkan angin sehingga ada yang tercampak di halaman rumah jiran. Pada mulanya saya ingin masuk ke dalam rumah untuk melihat apa yang berlaku, namun ditegah oleh anak kerana bimbang keselamatan saya.

Kemudian kami bergegas ke tempat yang lebih selamat kerana melihat bumbung beberapa rumah jiran lain turut diterbangkan angin," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Mariah berkata, kejadian itu adalah yang pertama kali dialaminya sejak 40 tahun menetap di situ.

Katanya, buat masa ini dia dan dua anaknya, Abdul Abu Abdul Rahman, 47, Abdul Samad Abdul Rahman, 41, dan seorang menantu menumpang di rumah jiran berhampiran kerana keadaan rumahnya masih belum selamat untuk didiami.

Seorang lagi mangsa, Norizan Samad, 38, sewaktu kejadian, dia sedang menonton televisyen di ruang tamu bersama empat orang anaknya yang berusia lingkungan empat tahun hingga 12 tahun.

Tiba-tiba saya terdengar bunyi objek jatuh di atas siling rumah selain mendapati kipas rumah telah dibasahi hujan. Terkejut dengan keadaan itu saya kemudiannya menyuruh anak-anak keluar menyelamatkan diri," katanya yang tinggal di rumah berkenaan sejak 10 tahun lalu.

Tambahnya, dia hanya mengetahui atap rumah tercabut diterbangkan angin kencang selepas keluar ke halaman rumahnya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Ayer Merbau, Zakaria Hamid berkata, setakat ini tiada penduduk dipindahkan akibat kejadian itu.

Kita telah pergi kesemua rumah yang mengalami kerosakan untuk memberikan bantuan dan menasihatkan mereka yang terlibat membuat laporan polis bagi memudahkan urusan pengagihan tabung bencana alam oleh Pejabat Daerah Jasin," katanya.

04 di bukit katil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di bukit katil - Google Blog Search


Dulu tipu Chegu Bard, kini Sam Ketot dimalukan <b>di Bukit Katil</b> | The <b>...</b>

Posted: 04 May 2014 05:30 AM PDT


Petikan dari Jiwa Paradox SINI

... pemilihan PKR Cabang Bukit Katil, Melaka terpaksa ditangguhkan kerana jumlah calon yang bertanding tidak mencukupi.

Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat PKR, Datuk Johari Abdul mengesahkan, masalah teknikal memaksa pemilihan di tujuh cabang PKR termasuk Kemaman dan Bukit Katil ditangguhkan ke 10 Mei ini.


Lima lagi cabang PKR yang akan mengadakan pemilihan semula pada 10 Mei adalah Setiu, Kuala Nerus dan Dungun di Terengganu serta Paya Besar dan Jerantut di Pahang.
Pemilihan pada 26 dan 27 April lalu melibatkan enam negeri iaitu Sarawak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor dan Melaka.
Setakat Ahad lalu, Azmin beroleh 5,111 undi mengatasi Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail (2,322 undi) dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (2,228 undi) dalam persaingan merebut jawatan Timbalan Presiden Parti.--UM

04 di sungai rambai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di sungai rambai - Google Blog Search


Angler&#39;s File: Pancing tengas <b>di Sungai Rambai</b>

Posted: 09 Apr 2014 01:03 PM PDT

Teks dan gambar Mohd Rifaat Abd Hamid
KEJERNIHAN dan kesejukan air dari Pusat Rekreasi Bukit Perak, Sungai Rambai, Pendang, Kedah memang memukau pengunjung dan tidak hairanlah pusat rekreasi itu menjadi aset pelancongan di negeri ini.
Terletak kira-kira 20 kilometer (km) dari Pekan Pendang dan 35km dari Lebuhraya Utara-Selatan, ia sudah pasti menjadi tarikan pengunjung terutama pada hujung minggu dan cuti persekolahan.

Di pusat rekreasi Su­ngai Rambai itu terdapat beberapa kolam dan ia amat sesuai untuk pelbagai lapisan usia sama ada dewasa atau kanak-kanak.


Walaupun air terjunnya datang dari bukit tetapi pengunjung boleh mendaki ke atas dengan menaiki anak tangga yang dibina.


Setiap ketinggian yang didaki memberi peluang kepada pengunjung melihat pokok berusia lebih 100 tahun dan keindahan flora dan fauna di Bukit Perak.

Selain kaya dengan flora dan fauna serta airnya yang sejuk, Bukit Perak yang menjadi Hutan Simpanan itu juga kaya dengan pokok herba serta sering dikunjungi sesiapa saja untuk mencari pokok herba.

Antaranya ialah tongkat ali, serai wangi dan tunjuk langit yang baik untuk kesihatan.

Pengunjung boleh memilih sama ada mahu bersantai di bawah teduhan bayang-bayang pepohon atau pondok yang dibina untuk kemudahan.

Pengunjung juga dapat memasak dan mengadakan berbeku di tebing kolam yang pasti menyeronokkan.

Rekreasi Sungai Rambai itu turut sesuai untuk aktiviti lasak dan perkhemahan.
Pada setiap hujung minggu, ada pihak terutama dari Daerah Pendang menganjurkan aktiviti kokurikulum untuk pelajar.

Aktiviti ini bertambah menarik lagi menjelang Julai dan Ogos apabila kegiatan memancing ikan tengas menjadi buruan pemancing ke situ.

Ada kanak-kanak sanggup meranduk air untuk menang­kap ikan kecil yang galak berenang.

Di samping itu, terdapat beberapa kemudahan asas dibina seperti bilik air, pondok dan surau.

Justeru, bagi yang sedang merancang untuk berkelah sambil menikmati keindahan alam semula jadi bersama keluarga, Pusat Rekreasi Bukit Perak, Sungai Rambai, Pendang, Kedah adalah destinasinya.

Artikel ini disiarkan pada : 2011/10/26

04 di serkam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di serkam - Google Blog Search


My Rainbow...: Ikan Bakar Lagi... <b>di Serkam</b>, Melaka

Posted: 29 Jan 2014 05:00 PM PST

Assalamualaikum.....

Jangan tanya bila kejadian peristiwa ini. Kita tak ingat. Tapi belumlah sampai setahun lagi usianya..heehehehe. Oh, entry2 kat blog kita ni memang tak ada tarikh kan. Kita bukan style menulis blog untuk diary. Blog ini adalah untuk rakaman rekod kehidupan dan yang paling penting, untuk berkongsi dengan umum. Lebih kepada makan2 jer kan... Dah itu jer yang tinggi trafiknya. Hahahahaha.

Lagipun, ramai yang nak bercuti2 Mesia hujung minggu ni kan? Kalau ada yang nak melancung ke Melaka, bolehlah selongkar blog kita ni yer...

Anyway, ada satu weekend tu, hubby ajak kami semua makan di luar. Saja lah...sebab Adam dapat no. 3 masa final exam, tapi kami belum ajak dia dinner lagi. Sekadar satu penghargaan untuk usaha Adam. Ain belum ada lagi masa tu. So, kami anak beranak dengan Mommy dan Firdaus jer la. Tak ada hala tujuan nak makan di mana. Last2, ikan bakar juga la....

Dah biasa pergi ke Umbai. Dengan niat nak explore dan mempromosikan tarikan di Melaka, kami menuju ke Serkam. Serkam ni kalau dari Melaka, ikut sign board arah ke Muar. Akan lalu Umbai dulu, lepas tu baru jumpa Serkam. Kalau dah termasuk highway AMJ tu, ikut arah ke Umbai. Alah...sekarang semua dah ada google maps, waze, dan berbagai2 lagi kan. Tapi ada segelintir yang masih old school dan lebih selesa dengan cara lama iaitu signboard...Insya Allah tak sesat. Susah2 sangat, tanya jer orang tepi jalan ke, kedai runcit ke...mana Medan Ikan Bakar Serkam.

Disebabkan kami tak berapa biasa di sini, maka kami belasah jer kedai yang pertama tu. Ramai juga lah pelanggannya walaupun bukan musim cuti.

Pandai2 lah baca signboard tu yer...

Kami pergi ke kedai yang ada signboard kat atas tu. Macam biasa, pilih ikan, pilih hidupan laut yang lain dan pilih menu.


Kami ambil dua ekor ikan. Ambil jenahak sekor, dan bahagi dua. Bakar sambal jer. Aduh mak...sodap ehhh. Sambal dia sedappp. Isi ikannya tak kering..dibakar sedang elok masaknya dan lembut sangat. Sambalnya wangi dengan bau hirisan daun kunyit. Tak pedas sangat. Cilinya terasa sedang2 je dan sambalnya pun lightly covered the fish. Ok, yang ni, recommended. Tak sah kalau tak ambil siakap. Ikan, kalau ikut selera kami sekeluarga, sedap tiga rasa jer. Sweet and sour ni tak berapa ngam dengan ikan. Manis jer yang lebih kadang2 tu. Tapi, pesan siap2 lah dengan kedai...kami tak nak ikan tu digoreng garing sangat. Nanti nak makan jadi keras dan liat. Dan Alhamdulillah, memang sedap dia masak. Ikan memang tak garing sampai jadi keropok. Rasa pun boleh tahan sedap.
Ok, ini antara hidangan yang lain. Kiri atas adalah sotong goreng tepung. Menu wajib kan. Lepas tu ada kepah goreng halia. Not bad.... Yang panjang2 macam batang buluh tu namanya pepahat. Kita pernah makan pepahat nie sekali jer dulu. Adalah 6-7 tahun lepas di kedai ikan bakar di Umbai yang namanya Parameswara tu. Kalau google, ramai yang puji kedai ni. Tapi, kami sekeluarga langsung tak boleh terima. Kat situlah first time kita makan pepahat. Langsunggg tak sedap. Dengan hamisnya, hanyirnya, dengan pahitnya...ishhh. Masakan lain pun tak kena dengan selera kami. So, blacklist kedai tu.

Anyway, setelah bertahun2...kita beri peluang kedua pada pepahat. So, cuba lagi. Eh, kat sini..pepahat tu jadi sedapppp sangat. Macam mana ekk.. Isinya macam panjang2 juga. Macam kepah tu, tapi versi kurus dan panjang. Bila makan, masuk mulut dan kunyah...oh my...juicy sangat. Dia masak pun light jer. Tak pedas sangat, tak masin, tak manis...sedang2 elok... Memang semua orang pun kejap2 cekup si pepahat nie.

Ikan, di cicah dengan sambal kicap. Lagi satu, sambal cicahnya ialah sambal tumis. Sambal tumis nasi lemak yang biasa tu.... Dia beri semangkuk sambal tumis, dan terpulang pada kita nak makan dengan ikan ke, atau dengan nasi lemak. Oh, nasi lemak dia tak campur dengan sambal. Sebab tu sambal tu asing. Bagus kan... Yer lah, ada yang datang..Chinese. Tak makan pedas...nak sambal pun, colek2 hujung sudu jer. Ada juga yang bawa anak kecik, nasi tak boleh campur sambal. So, baguslah dia bungkus nasi lemak macam ni.

Ada yang tak tahu? Kat Melaka, kalau makan ikan bakar, biasanya di makan dengan nasi lemak tau. Tapi jangan risau, nasi putih pun ada..... Minta jer. Jangan minta nasi minyak atau nasi Arab..sudaaahhh!

Antara pilihan bahan mentah yang ada.

Kedai ni, masakan dia memang sedap. Cumaaaaa......yang tak bestnya ialah mahal sangatttt! Kami makan hidangan yang kat atas tu, sikit lagi nak cecah RM300.00 tau. Mak aii..terperanjat kita. Rupa2nya, bilnya jenis bahan mentah dan upah memasak kira asing. Kat bahan mentah dia dah top up untung, kat upah masak, confirm top up lagi.

Hmmm.... walaupun sedap, tapi kami takkan repeat kot. Agak kurang berbaloi dengan harga. Kalau di Umbai, kedai No. 5 tu, koman2 pun, separuh dari itu jer harganya. Sedap pun sedap....

So, terpulang pada anda semua... Kalau agak2 Umbai tu penuh sangat sampai nak masuk kereta ke parking lot pun tak muat dah, bolehlah teruskan perjalanan ke depan sikit dan pergi sini. Tapi tepuk wallet dulu yer...Agak2 tebal, bolehlah...


BLOG MELAKA: 04 <b>di serkam</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jan 2014 01:48 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di serkam</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Dec 2013 01:15 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Keturunan Tok Kepau: TOK ANDAK <b>SERKAM</b> & SUNGAI BENTAYAN

Posted: 07 Nov 2013 05:30 AM PST


MENYELUSURI WARISAN  TOK ANDAK  SERKAM
Nama sebenarnya ialah Hj Md Said bin Penghulu Marsah  bin Tok Senin. Beliau dilahirkan dikampung Serkam Melaka, mempunyai 14  orang adik beradik, tetapi yang diketahui setakat ini ialah  9 orang sahaja, iaitu: Landa binti Marsah, Hj Md Said (Tok Andak ) bin Marsah, Penghulu Amar bin Marsah, Jamaludin bin Marsah, Md Aris bin Marsah, Satariah binti Marsah, Senah binti Marsah bersuamikan Penghulu Kaem, Badariah binti Marsah bersuamikan Lajis, dan Nanggau bin Marsah (Jurai ini banyak terdapat di kampung Sungai Rambai.)
Hj Md Said (Tok Andak) mempunyai 2 orang isteri yang dikahwini nya, iaitu isteri pertama nya bernama Suri binti Sa'ban, namun tidak dikurniakan zuriat. Manakala isterri kedua nya pula bernama Sa'diah. Menurut setengan kaul mengatakan , isteri keduanya  Sa'diah ini ialah anakanda kepada Temenggong Ibrahim (Daeng Ronggek) ibni Temenggong Abd Rahman Johor. Melalui perkahwinan ini dikurniakan anak ia itu: Hj Kamaludin beristerikan Nye (Beliau lah yang meneroka lorong pandan Melaka), Hj Hasanuddin (Jurai ini banyak terdapat di kampung Sungai Rambai, kebanyakan nya menjadi pegawai syarak), Hj Md Zin, Hj Md Ali, Bijah, Kamariah, Timah, Hajjah Che'Mah bersuamikan Tannuddin (Tannuddin ini ialah berkaum dengan kerabat Tun Tan Cheng Lok , Melaka), Halimah, Jagoh (Beliau lah yang meneroka kampung Bukit Senggeh Melaka), Nukiah, Liah, dan Temah bersuamikan Hj Muhamad.
Ada pun jurai keturunan ini banyak terdapat di Serkam, Tedung, Muar, Semerah, Sungai Balang, Bukit Senggeh, Sungai Rambai, dan ada juga tempat tempat lain yang tidak dipenakan disini. Keturunan ini juga banyak menelurkan ramai cendikiawan, ulamak , Ahli politik, Ketua masyarakat, orang orang seni, dan orang orang kenamaan yang berjawatan penting di Malaysia. Ada setengah riwayat  mengatakan keturunan ini ada yang merantau  dan semende menyemenda melalui perkahwinan dengan keturunan Melayu Patani di Thailand, dan dengan kerabat kesultanan Sulu di Filipinah. Namun perhubungan kekeluargaan telah terputus dan tidak dapat dikesan hingga kehari  ini.
Semasa hayat nya Hj Md Said (Tok Andak) ini, berjawatan sebagai tuan Imam dan ulamak yang disegani dan tersohor bukan sahaja dikampung Serkam, malahan diluar kawasan itu, sehinggakan kampung Serkam mendapat jolokan sebagai serambi Mekah. Dizaman beliaulah , anak anak  kariah di Serkam telah bergotong royong  membina sebuah mesjid pada tahun 1853 dibawah pengawasan beliau sendiri dan dibantu olih adindanya Penghulu Amar bin Penghulu Marsah.
Mengimbau kembali sejarah penglibatan nya didalam satu pemberontakan yang dinamakan perang rokam . Peristiwa ini berlaku pada tahun 1887, yang mana penduduk Serkam yang dipimpin olih Hj Md Said (Tok Andak) tidak berpuas hati , terhadap sistem baru pembayaran cukai yang diperkenalkan olih pihak British. Olih kerana rundingan menemui jalan buntu  , maka pihak British yang dipimpin olih pesuruh jaya tanah di Melaka bernama BH Alcum  telah datang ke Serkam dengan membawa sejumlah besar mata mata lengkap bersenapang dan bersakur, menaiki kerita kuda dari Melaka, bagi menakut nakutkan penduduk Serkam  yang telah pun bersedia dengan alat senjatanya , bagi menghadapi  sebarang kemunkinan.
Didalam keadaan yang amat genting , Sultan Abu Bakar Johor telah menjadi orang tengah , mengundang Hj Md Said (Tok Andak) dan anak anak buah nya berpindah ke Muar. Kumpulan ini berperahu dari Serkam  memasuki sungai Muar , seterusnya memudiki sungai Bentayan Muar, lebih kurang satu setengah km dari muara , telah membuka penempatan baru disebelah kanan tebing sungai Bentayan  dan tempat ini dinamakan lorong Serkam hingga kehari ini. Pada tahun 1888, Hj Md Said (Tok Andak) telah meninggal dunia dan dikebumikan ditanah perkuburan islam  " Saidiah "  batu: 1 Bakri Muar, di tepi sungai Bentayan dibawah pohon tembusu. Tanah perkuburan ini dinamakan tanah perkuburan Saidiah , ialah sempena nama beliau.
Olih kerana beliau berasal dari Serkam Melaka, maka dibahagian kepala makam nya telah dibina kubah, saperti kubah mesjid mesjid tua di Melaka, manakala disebelah kanan makam beliau ialah makam isteri nya Sa'diah. Makam ini dijaga rapi olih ahli ahli waris kadim keturunan ini , turun temurun, dan orang yang menyumbang khidmat mengecat makam nya disaban tahun ialah En Abas bin Md Kaus bin Abd Manaf bin Hj Kamaludin bin Hj Md Said (Tok Andak), tinggal di lorong Pandan Melaka. Semoga beliau dipanjangkan usia dan ditambah rezeki yang melimpah ruah.
Setelah kematian Hj Md Said (Tok Andak), maka anak anak buah nya yang tinggal dilorong Serkam Muar , sebahagian nya telah berpindah semula kekampung asal nya di Serkam Melaka.  Kini lorong Serkam telah lengang , banyak lot lot tanah telah terjual kepada bangsa Cina, dan tersepit dengan arus pembangunan. Yang tinggal ialah sebuah surau, sebuah madrasah belajar ugama dan beberapa buah rumah kediaman , termasuklah sebuah rumah cucu cicit nya ia itu Allahyarhamah Hajjah Jamilah binti Kasim. Selebih nya ialah orang orang luar sebagai penyewa dan tidak seorang pun yang tahu, apabila ditanya tentaaang keujudan dan sejarah lorong Serkam, serta asal usul peneroka   asal nya didalam erti kata yang sebenar. Sehinggakan makam Hj Md Said (Tok Andak) sendiri pun, ada pihak yang tidak bertanggung jawab , telah menafikan nya dan mendakwa  sebagai makam  "Tok Bentayan " yang tiada lansung kena mengena dengan sejarah yang sebenar, semata mata untuk mendapatkan pablisiti murahan, tanpa merujuk terlebih dahulu kepada ahli ahli waris kadim keturunan ini. Apa tah lagi kalau ditanya kepada ahli ahli waris Tok Bentayan sendiri pun , merika tidak akan bersetuju , makam itu adalah makam moyang nya. Begitu lah resam dunia , pabila itik sudah bertaji, pabila kadok dah naik junjung, pabila cacing naik kemata, lantas merasakan dirinya sehebat hebat nya.
(Coretan ini adalah sebagai serpihan dari sejarah yang dipena olih ahli ahli waris Tok Andak yang berada di Serkam Melaka, jika ada kelemahan dari segi sejarah dan  fakta , harap diperbetulkan, untuk kebaikan kita bersama)
 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved