ads

Jumaat, 11 April 2014

04 di masjid tanah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di masjid tanah - Google Blog Search


WanMotor.Net: UMNO Parlimen <b>Masjid Tanah</b> Paling Konsisten <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 07 Apr 2014 05:42 AM PDT

Parlimen Masjid Tanah yang kini di sandang oleh UMNO mungkin tidak mempunyai masalah untuk mempertahankan kerusi ini pada PRU 14 ekoran komitmen yang tinggi di tunjukkan oleh semua Wakil Rakyat di dalam menjaga kebajikan masyarakat setempat. 

Sekalung tahniah diucapkan kepada Ahli Parlimen Masjid Tanah Pn Mas Ermieyati Samsudin merangkap Ketua Puteri UMNO Malaysia yang juga mewakili orang muda yang begitu cemerlang di dalam menjalankan amanah rakyat serta menjaga kebajikan masyarakat setempat di dalam tempoh hampir setahun ini. Ahli Parlimen Masjid Tanah ini juga terkenal kerana memperolehi majoriti kedua tbesar di dalam Negeri Melaka selepas Ahli Parlimen dari Kota Sim Tong Him yang mewakili DAP pada PRU yang lalu.. Merupakan muka baru di dalam Parlimen tetapi cukup memberi keberkesanan di dalam menyelesaikan masalah rakyat setempat.

Tidak lupa kepada ADUN di dalam Parlimen Masjid Tanah juga telah memberi khidmat yang terbaik di dalam hampir satu tahun ini kepada masyarakat. Antara muka baru adalah YB Sulaiman Md Ali dan YB Md Rawi Mahmud. Kedua dua muka baru ini mempunyai pengalaman yang hampir sama dengan orang lama dan tidak mempunyai masalah untuk menjalankan tugas di kawasan masing masing.

2 ADUN dari Parlimen Masjid Tanah juga di beri penghargaan oleh Ketua Menteri Melaka apabila di beri kepercayaan menjawat jawatan EXCO Kerajaan Negeri Melaka antaranya adalah YB Datuk AR Ismail Othman dan YB Datuk Latipah Omar. Seorang lagi ADUN iaitu YB Datuk Amiruddin Yusof kini sangat aktif di dalan mengerakkan NGO yang betmatlamatkan menarik golongan muda bagi menyokong kepimpinan UMNO Barisan Nasional.

Berbalik kepada cerita asal...

UMNO bhgn Masjid Tanah tidak mempunyai masalah untuk mengekalkan kerusi ini pada PRU akan datang kerana semua Yang Berhormat sentiasa menjalankan amanah yang diberi oleh masyarakat. Malah UMNO Masjid Tanah mampu menambah bilangan sokongan kepada UMNO BN dengan bilangan yang lebih tinggi.

Namun begitu, UMNO Masjid Tanah perlu menumpukan penambahan ahli dan pengundi di DUN Taboh Naning. Penambahan pengundi di Taboh Naning sejak 2008 hingga 2013 amat sedikit iaitu seramai 647 orang sahaja dan ianya tinggi sedikit dari penambahan pengundi pembangkang di DUN Taboh Naning itu 540 orang.

Sejak UMNO Masjid Tanah telah memiliki Ketua Bhgn yang baru, saya melihat setiap sayap pergerakan begitu aktif di dalam mencari ahli dan pengundi baru bagi memastikan UMNO sentiasa mendapat sokongan padu secara berterusan.

Selain daripada itu, NGO di sini juga memainkan peranan yang sama cuma pelaksanaan yang berbeza bagi memastikan golongan muda tidak tersalah memilih kerajaan pada yang mendatang.

UMNO memang perlu mempunyai NGO yanh sentiasa menyokong di belakang parti bagi menguatkan lagi asas perjuangn bagi membela Agama Bangsa dan Tanah Air.

Apa apa pun saya ucapkan tahniah kepada semua Wakil Rakyat di Masjid Tanah kerana anda semua sangat komitmen membantu masyarakat setempat. Semoga Allah SWT sahaja dapat membalas jasa baik anda semua.. 

Jumlah penambahan undi kepada UMNO dari 2008 hingga 2013 mengikut DUN dalam Masjid Tanah.

DUN Ayer Limau = 1604
DUN Tg Bidara = 1350
DUN Lendu = 1211
DUN Kuala Linggi = 1053
DUN Taboh Naning = 647

Jumlah penambahan undi kepada PR dari 2008 hingga 2013 mengikut DUN dalam Masjid Tanah

DUN Kuala Linggi = 599
DUN Taboh Naning = 540
DUN Ayer Limau = 418
DUN Tg Bidara = 414
DUN Lendu = 341

Sekian.
Wan Motor @ Nama Saya Ridwan

04 di tanjung kling - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :- di tanjung kling - Google Blog Search

04 di tanjung kling - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung kling</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Mar 2014 11:04 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung kling</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Dec 2013 11:30 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung kling</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Dec 2013 11:06 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung kling</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Aug 2013 11:04 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung kling</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jul 2013 11:32 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung kling</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2013 11:29 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung kling</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jun 2013 11:07 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

NO SURPRISES: Makam Hang Tuah

Posted: 20 Jun 2013 05:03 PM PDT

Tahukah anda Makam Hang Tuah terletak di Tanjung Kling, Melaka?
Aku pun tak tahu sebenarnya, tapi semasa urusan kerja di Tanjung Kling beberapa minggu lepas aku terjumpa beberapa orang di Kampung Tanjung Kling yang menunjukkan aku kepada tempat ini.
Makam Hang Tuah ini betul-betul bersetentang Pusat  Kecemerlangan Koresional Malaysia milik Jabatan Penjara Malaysia. Kalau anda dari Banda Hilir terus bergerak ke arah Pantai Klebang. Atas sikit dari Pantai Klebang  merupakan kawasan Tanjung Kling. Makam ni terletak di sebelah kiri anda juga berdekatan dengan Masjid Tanjung Kling.

 Berdasarkan cerita orang-orang tua di kampung ini, mereka pada mulanya tak menerima bahawa ini adalah kubur Hang Tuah kerana terdapat versi cerita di mana Hang Tuah mati di Palembang dan kubur ini merupakan kubur ulama Islam dari India. Di bahagian depan bersebelah pintu masuk kubur ini memang terdapat kubur-kubur ulama dari India.
Walaubagaimanapun menurut versi pakcik tu tadi. Sebelum Hang Tuah mati dia ada minta dikebumikan mayatnya di Melaka. Disebabkan masa itu pemerintahan portugis dan mereka amat membenci Hang Tuah, mayat Hang Tuah di bawa balik secara senyap-senyap dan dikebumikan di sini tanpa tanda.
Aku tak pulak counter check kebenaran cerita ni dan semak betul tak tahun kematian Hang Tuah bersamaan dengan tahun pemerintahan Portugis di Melaka.
Menurut dia lagi, kajian ada di buat oleh ahli sejarah pada makam ini dah di dapati batu yang digunakan sama tahunnya dengan batu sezaman dengan tahun Hang Tuah mati yang menguatkan lagi teori ini makam Hang Tuah.
Sejak pada itu baru kebanyakan orang kampung di sana menerima bahawa itu Makam Hang Tuah.
Namun begitu masih ada skeptis yang tidak menerima kenyataan ini tapi bagi aku, kajian yang di buat oleh ahli sejarah ni aku percaya dan aku rasa ini memang Makam Hang Tuah.

Warga Emas Berkerusi Roda Tidak Mengaku Raba <b>...</b> - myNewshub

Posted: 01 Apr 2014 09:46 PM PDT


AYER KEROH – Seorang warga emas yang berkerusi roda didakwa di Mahkamah Majistret di sini, semalam atas pertuduhan mencabul kehormatan pembantu rumah di kediamannya di Tanjung Kling, Februari lalu.

Tertuduh, Ong Boon Loh, 84, bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap dakwaan ke atasnya di hadapan Majistret Syajaratudur Abd Rahman selepas dia menggeleng tidak setuju pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah dalam bahasa Mandarin.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mencabul kehormatan dengan meraba payudara dan memeluk seorang wanita berusia 33 tahun di sebuah rumah di Jalan Tangga Batu, Tanjung Kling kira-kira jam 8 pagi pada 23 Februari 2014.

Dia didakwa mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun atau denda atau sebat atau mana-mana dua daripadanya, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Nabilah Nizam ketika pendakwaan meminta mahkamah memberikan jaminan RM5,000 terhadap tertuduh sebelum peguam Teoh Kim Hong merayu supaya wang jaminan terhadap anak guamnya dikurangkan dengan alasan sudah berusia.

Selepas mendengar rayuan itu, Syajaratudur kemudian membenarkan Boon Loh diikat jamin RM2,000 selain turut menetapkan kes disebut semula pada 17 April ini.

Pada 3 Mac lalu, Sinar Harian melaporkan bagaikan hidup di dalam neraka, seorang pembantu rumah akhirnya nekad melarikan diri dari rumah majikan selepas tidak tahan dengan perangai 'gatal' seorang lelaki warga emas yang sering mencabul kehormatannya.

Mangsa, warga Indonesia berusia 33 tahun itu bertindak keluar dari rumah majikannya di Tangga Batu, dekat sini apabila beberapa kali buah dadanya diramas lelaki berusia 85 tahun, sejak dua bulan lalu.

Menurut sumber, mangsa diambil seorang lelaki Cina untuk bekerja di rumah mereka yang turut dihuni bapanya iaitu suspek, melalui ejen di Kuala Lumpur pada pertengahan Oktober tahun lepas. – Sinar Harian Online

Anda mungkin juga meminati:

Warga Emas Berkerusi Roda Tidak Mengaku Raba, Peluk Amah Indon!http://mynewshub.my/wp-content/uploads/Warga-Emas4.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/Warga-Emas4-150x150.jpgMyNewsHub Utama,

AYER KEROH - Seorang warga emas yang berkerusi roda didakwa di Mahkamah Majistret di sini, semalam atas pertuduhan mencabul kehormatan pembantu rumah di kediamannya di Tanjung Kling, Februari lalu. Tertuduh, Ong Boon Loh, 84, bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap dakwaan ke atasnya di hadapan Majistret Syajaratudur Abd Rahman selepas dia...

<p style="text-align: justify;">AYER KEROH - Seorang warga emas yang berkerusi roda didakwa di Mahkamah Majistret di sini, semalam atas pertuduhan mencabul kehormatan pembantu rumah di kediamannya di Tanjung Kling, Februari lalu.</p> <p style="text-align: justify;">Tertuduh, Ong Boon Loh, 84, bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap dakwaan ke atasnya di hadapan Majistret Syajaratudur Abd Rahman selepas dia menggeleng tidak setuju pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah dalam bahasa Mandarin.</p> <p style="text-align: justify;">Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mencabul kehormatan dengan meraba payudara dan memeluk seorang wanita berusia 33 tahun di sebuah rumah di Jalan Tangga Batu, Tanjung Kling kira-kira jam 8 pagi pada 23 Februari 2014.</p> <p style="text-align: justify;">Dia didakwa mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun atau denda atau sebat atau mana-mana dua daripadanya, jika sabit kesalahan.</p> <p style="text-align: justify;">Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Nabilah Nizam ketika pendakwaan meminta mahkamah memberikan jaminan RM5,000 terhadap tertuduh sebelum peguam Teoh Kim Hong merayu supaya wang jaminan terhadap anak guamnya dikurangkan dengan alasan sudah berusia.</p> <p style="text-align: justify;">Selepas mendengar rayuan itu, Syajaratudur kemudian membenarkan Boon Loh diikat jamin RM2,000 selain turut menetapkan kes disebut semula pada 17 April ini.</p> <p style="text-align: justify;"><strong>Pada 3 Mac lalu, Sinar Harian melaporkan bagaikan hidup di dalam neraka, seorang pembantu rumah akhirnya nekad melarikan diri dari rumah majikan selepas tidak tahan dengan perangai 'gatal' seorang lelaki warga emas yang sering mencabul kehormatannya.</strong></p> <p style="text-align: justify;">Mangsa, warga Indonesia berusia 33 tahun itu bertindak keluar dari rumah majikannya di Tangga Batu, dekat sini apabila beberapa kali buah dadanya diramas lelaki berusia 85 tahun, sejak dua bulan lalu.</p> <p style="text-align: justify;">Menurut sumber, mangsa diambil seorang lelaki Cina untuk bekerja di rumah mereka yang turut dihuni bapanya iaitu suspek, melalui ejen di Kuala Lumpur pada pertengahan Oktober tahun lepas. - Sinar Harian Online</p>

Pelajar MRSM Alor Gajah tidak sedar diri akibat disambar petir

Pelajar MRSM Alor Gajah tidak sedar diri akibat disambar petir

02/04/2014 4:34pm

MELAKA - Seorang pelajar tingkatan satu Maktab Rendah Sains Mara, Alor Gajah tidak sedarkan diri akibat disambar petir di padang sekolah tersebut petang semalam.

Ketika kejadian kira-kira 6.05 petang itu, Johan Jasmin, 13, bersama sekumpulan rakannya sedang menuju ke asrama selepas tamat menjalani aktiviti sukan.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi Sains dan Teknologi, Teknologi Hijau dan Inovasi negeri, Md Rawi Mahmud berkata, anak bongsu dari dua beradik itu rebah akibat panahan petir tersebut.

"Sebelum kejadian, semua pelajar telah diarahkan berhenti dari menjalani aktiviti sukan lebih awal dari waktu kebiasaa iaitu pada 6.15 petang ekoran cuaca hendak hujan dan guruh telah berbunyi," katanya kepada pemberita semasa melawat pelajar tersebut di Hospital Melaka.

Beliau berkata, pelajar yang berasal dari Shah Alam, Selangor itu pada mulanya dihantar ke Hospital Alor Gajah sebelum dibawa ke Hospital Melaka.

Md Rawi berkata, Johan masih tidak sedarkan diri dan tidak mengalami kecederaan fizikal termasuk kesan melecur atau terbakar.

Beliau berkata, pelajar itu kini ditempatkan di unit rawatan rapi dan terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan.

"Kita masih menunggu perkembangan lanjut mengenai keadaan mangsa daripada pihak hospital dan pihak pengurusan tertinggi Mara dimaklumkan akan melawat mangsa dalam masa terdekat," katanya. - Bernama

di negeri melaka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri melaka - Google Blog Search


Jom Berdondang Sayang <b>di Melaka</b>! - Harakah Daily

Posted: 09 Apr 2014 03:31 AM PDT

 

INI bukan ajak-ajak ayam. Ini serius. Lebih serius lagi apabila acara dondang sayang ini diadakan di Dewan PAS Bukit Katil, Melaka pada malam minggu ini.

Dondang sayang memang salah satu warisan tradisi kesenian orang Melaka. Ia diadakan bersempena program Express Budaya, Ziarah Seni anjuran Lujnah Kebudayaan dan Kesenian PAS Pusat ke negeri Melaka.

Program ini akan turun ke setiap negeri bagi mengangkat aktiviti kebudayaan dan kesenian popular sebagai satu medium yang mendidik masyarakat memahami keadilan dan perjuangan mewujudkan sebuah negara yang berdaulat.

Setiap negeri memiliki keunikan dalam tradisi persembahan mereka. Dondang Sayang adalah salah satu keunikan yang dimiliki oleh Melaka. Seperti juga Johor, mungkin tarian 'Kuda Kepang', 'zapin' dan 'ghazal' merupakan keunikan negeri Salahuddin Ayub, Naib Presiden PAS.

Jika di Kelantan, semua boleh menerima bahawa dikir barat adalah made in Kelantan. Dalam siri lawatan itulah, kami berhasrat untuk berusaha mengubah pendekatan persembahan yang bersifat hiburan semata-mata kepada matlamat yang lebih jauh daripada itu.

Tidak ramai yang minat dengan irama dondang sayang berbanding dengan irama pop atau rock. Lagipun, tak sesuai untuk dibuat perbandingan antara pop dengan dondang sayang.  Menganjur acara kesenian memang mencabar. Bagaimana untuk menterjemahkan konsep kebudayaan dan kesenian dengan nafas agama. Pengiat seni pun ramai yang keliru.

Ramai yang lebih cenderung menghukum daripada mencadangkan sesuatu yang konkrit pada pengiat seni. Sebenarnya terlalu banyak program kebudayaan dan kesenian yang hendak dibuat. Biarlah sedikit demi sedikit asal ada kemajuannya.

uniknya dondang sayang

Awalnya kami bercadang menggunakan 'Malam Kesenian dan Kebudayaan Islam' sebagai tajuk program tetapi terlalu tipikal.  Saya cadangkan agar pihak tuan rumah mencari istilah lain yang ada daya tarikan dan memberi makna besar kepada perjuangan dan negeri Melaka sendiri.

Melaka memang terkenal dengan dondang sayang. Mengapa tidak diketengahkan sahaja irama tradisi itu yang semakin ditelan kemajuan? 

Penyanyi sekarang pun sudah tidak membawa irama ini. Tetapi itulah uniknya dondang sayang. Selain irama muziknya yang tersendiri, dondang sayang mengandungi kekuatan susunan bahasanya yang unik.

Ada dondang sayang hanyalah lirik yang dihafal, tetapi persembahan dondang sayang yang hebat apabila penyanyinya mencipta bait-bait pantun secara spontan. Inilah lebihnya orang Melaka. Mereka miliki tradisi muzik dan bahasa yang indah.

Masyarakat Melaka adalah contoh masyarakat yang mengasimilasikan pelbagai budaya menjadi sebuah budaya mereka sendiri. Contohnya, irama dondang sayang yang lebih dikaitkan dengan kaum Baba dan Nyonya merupakan kombinasi budaya Cina Peranakan, Melayu dan Portugis.

Dondang Sayang adalah sebuah warisan yang mendapat pengaruh kebudayaan Portugis yang pernah menjajah bumi Melayu Melaka pada kurun ke 15. Walaupun dondang sayang dipopularkan oleh kaum Baba dan Nyonya tetapi sekarang ia sudah dikongsi oleh orang Melayu sendiri. Ini mengingatkan saya dengan penyanyi 70-an yang terkenal, Andre Goh. Beliau seorang Baba Nyonya yang memiliki kebolehan menyanyi lagu-lagu asli Melayu seperti 'dondang sayang', keroncong dan joget.  

Bayangkan jika ramai penyanyi bukan Melayu membawakan irama muzik Melayu. Andre Goh tidak akan menjadi 'Melayu' hanya kerana dia boleh membawa irama muzik Melayu. Tetapi itulah gambaran masyarakat Malaysia yang sebenarnya. Menjadikan Melayu sebagai salah satu teras kepada kebudayaan nasional tanpa menafikan kebudayaan kaum lain.

berbalas pantun

Persembahan dondang sayang melibatkan pemain biola, flute, rebana, arkodian, gong dan dua penyanyi. Penyanyi biasanya akan berbalas pantun sama ada pantun yang dihafal atau pantun spontan. Sebagai sebuah irama yang lebih bersifat santai dan gembira, muzik dondang sayang dikategorikan sebagai sebuah irama yang rancak.  Bersantai kerana irama muziknya tidak terlalu kompleks dan mudah diikuti.

Marilah kita saksikan bagaimana PAS sebagai sebuah parti Islam menganjurkan program dondang sayang.

Sewaktu Muktamar PAS lepas di Shah Alam, kecoh sekejap tentang persembahan rock metal anak-anak muda di pentas karnival di luar stadium.

Saya sudah jelaskan isu tersebut semasa sesi penggulungan pada hari terakhir muktamar. Memang ramai yang membantah dan mengkritik persembahan itu.  Rock metal seperti itu mungkin sesuai untuk orang muda dan 'orang tua' agak sukar menerimanya.

Walau bagaimanapun persembahan irama dondang sayang yang akan diadakan di Melaka sesuai untuk pelbagai lapisan masyarakat. Bagi anak-anak muda, inilah waktunya pendedahan kepada mereka tentang warisan tradisi orang Melaka. Bagi orang tua, inilah waktu melepas rindu zaman muda dulu.

Abang Yasin, Pengerusi Lujnah Kebudayaan dan Kesenian PAS Melaka memberitahu bahawa, akan ada persembahan Qasidah Melaka. Katanya, Qasidah Melaka berbeza dengan qasidah-qasidah di negeri lain.

qasidah Melaka

Tujuan persembahan qasidah adalah untuk memuji-muji nabi Muhammad s.a.w dengan lirik yang puitis di samping diringi muzik tradisional seperti rebana, kompang, gong dan sebagainya. Muziknya boleh diubah suai dengan muzik moden.

Di Indonesia, ada kumpulan qasidah menggunakan live band sebagai latar belakang muzik mereka bahkan menggunakan sistem pembesar suara dan lampu yang canggih. Qasidah yang boleh menarik orang ramai biasanya bergantung kepada sejauh mana kehebatan ciptaan melodinya.

Lirik qasidah biasanya dalam bahasa Arab dan tidak banyak mempengaruhi pemahaman orang ramai. Kelebihan qasidah Habib Sheikh Abdul Qadir As Saggaf kerana melodinya. Beliau memang hebat mencipta satu melodi ringkas tetapi bertenaga.

Sekarang ini qasidah sudah menjadi salah satu trend acara keagamaan. Ramai tekong bagi acara ini diterbangkan khas dari Tanah Seberang.

Sebenarnya tidaklah perlu bergantung pada pak habib seberang untuk menjadi tekong. Ramai orang tempatan boleh jadi tekong qasidah. Bukan ada masalah dengan pak-pak habib dari Tanah Seberang. Silakan.

Malam 'Dondang Sayang' juga akan memberi peluang beberapa penyair muda membacakan sajak mereka. Agak rojak sikit acara malam itu.
Selamat datang.
_______________
Penulis adalah Pengerusi Lujnah Kebudayaan dan Kesenian PAS Pusat.

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved