ads

Selasa, 22 April 2014

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


Ini Lah KeHiduPanKu: 2 Hari 1 Malam <b>di Tanjung Tuan</b>, PD

Posted: 29 Mar 2014 09:24 AM PDT

Khamis lepas dapat jugak merehatkan diri disamping melayan karenah anak-anak mandi kolam..Dah besar makin takde masa.Masa ke mana pun x tahu..ermmm sian lak tengok budak teruja sangat bila dapat mandi kolam.
 Last week balik kuantan mandi laut je.Si kakak memang fobia mandi laut sbb pernah masuk air dalam mulut masa mandi.Si adik x kisah, laut ke kolam dua-dua teruja..muka pun dah kehitaman..

 cuba menerapungkan diri..

04 di tanjung kling - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung kling - Google Blog Search


Angler&#39;s File: Pantai Puteri, <b>Tanjung Kling</b> Melaka

Posted: 09 Apr 2014 01:15 PM PDT


Minggu ni cuti panjang skit. Kalau ambik isnin campug dengan selasa dah 4 hari cuti.  Cuti panjang ni sempena pak janggut putih turun nak bg hadiah, ho ho ho. Aku ambik kesempatan cuti ni utk bwk famili aku berjalan. Destinasi kali ni ialah Melaka. Salah satu negeri yg agak jarang aku singgah. Kali ni kami ke Pantai Puteri yg terletak di Tanjung Kling. Pantai ini berada di Daerah Melaka Tengah, berdekatan dengan Pantai Klebang dan kira kira 10km dari Bandar Melaka. Inilah pertama kali aku dan famili sampai ke pantai ini.
First Impression?…terbaik la. Aku terkejut jugak tgk keadaan pantai di sini. Walaupun pantai tidak selebar pantai di sebelah Pantai Timur tetapi keadaan pantai ni amat bersih. Dengan pokok rhu yg memenuhi sebahagian pantai dan selebihnya diliputi pasir. Pantai ni amat sesuai utk aktiviti perkhemahan. Beberapa kemudahan utk kaki kaki nak berkhemah juga ada. Contohnya beberapa buah tandas awan. Kalau famili suka aktiviti outdoor, aku rasa pantai ni sesuai. Ramai jugak group group yg berkhemah disini.
Tu cerita kaki camping. Ni cerita kaki pancing. Dua tiga hari sebelum start trip, aku check dlm web, xtvt yg biasanya org buat kat sini. Antara yg dilistkan ialah memancing. Keadaan pantai yg tidak lebar tetapi memanjang memang amat sesuai utk dijadikan port memancing pantai. Disepanjang pantai ini terdapat berberapa pondok nelayan menyimpan bot dan deretan kedai kedai menjuai ikan. Umpan bukan masalah la. Boleh didapati sepanjang jalan ditepi pantai tersebut. Ada satu bahagian tu, ada tambak batu yg agak kedepan dr pantai. Ini cun kalau jadi tempat tenggek utk surfcast. Aku tak bawak peralatan. So cuma peram mata saja tgk dari jauh. Next trip, memang aku bwk sekali. Kalau nak lg cun, boleh riki bot nelayan yg byk ditepi pantai. Manatau kot kot ada yg bwk utk trip memancing. Jgn tanya aku. Tak dan nak riki.
Kami sekeluarga menginap di Hotel Pantai Puteri. Hotel yg baik, selesa dan lengkap dengan kemudahan dengan kadar sewa yg berpatutan. Wifi laju dan utk kwan aku yg tiap kali tanya hotel, syarat utama mesti ada swimming pool, hotel ni pun ada. Jgn risau nak apply MOU. Hotel pulak berada betui betui berhadapan dengan pantai. Cross jalan utama, terus boleh bukak baju dan terjun laut. Dalam kepala aku dah plan utk next trip.
Utk keterangan lanjut boleh ke http://pantaiputeri.hotels.net.my/.

Sumber 

More Fishing News: www.gofishtalk.com

Senja Indah <b>di</b> Pantai Puteri | Ibu Berbicara

Posted: 17 Apr 2014 08:58 AM PDT

Keindahan panorama senja
tatkala mentari melabuhkan tirainya.
Panorama senja memang tidak pernah habis untuk dibicarakan, dilukiskan, mahupun diabadikan dalam sebuah foto. Senja menghadirkan warna-warni yang cantik, sayang sekali andai tidak diabadikan. Semasa Bertamu di Melaka baru-baru ini, ibu sempat merakamkan Panorama Senja di Pantai Puteri, Tanjung Kling, Melaka.

Inilah pertama kali kami sampai ke pantai ini. Pantai Puteri yang sentiasa dipenuhi pengunjung terutama pada hujung minggu ini terletak di Tanjung Kling. Pantai ini berada di daerah Melaka Tengah, berdekatan dengan Pantai Klebang dan kira kira 10 kilometer dari Bandar Melaka.

Keadaan pantai ini amat bersih dengan pokok rhu yang memenuhi sebahagian pantai dan selebihnya diliputi pasir. Selain sesuai untuk aktiviti perkelahan dan mandi-manda, pantai ini juga sesuai untuk aktiviti perkhemahan kerana beberapa kemudahan seperti tandas awam turut disediakan. Selain itu, pantai ini juga popular dalam kalangan kaki pancing malah menjadi salah satu lokasi GP Joran. Keadaan Pantai Puteri yang memanjang memang amat sesuai untuk dijadikan lokasi memancing pantai. Di sepanjang pantai ini juga terdapat beberapa pondok menyimpan bot dan deretan kedai menjual ikan.

Marilah sama-sama kita nikmati keindahan Panorama Senja di Pantai Puteri, Tanjong Kling, Melaka.






04 di bukit katil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di bukit katil - Google Blog Search


yahooooo ~ musim bunga <b>di bukit katil</b> :-) terasa mcm di jepun la pulak

Posted: 06 Apr 2014 06:30 PM PDT

selamat pagi isnin semua readers blog ni :-)
moga ari ni... minggu ni... bulan ni.... kita semua sihat selamat & bahagia...
nak mulakan coretan kat blog ni dgn sesuatu yg best!!!


setelah 3 hari dok tunggu...
setelah 3 hari dok lalu...
baru la ada masa bawa model cilik bertiga.
sama-sama mengabadikan kenangan di tepi rumah...
da selalu da musim bunga ni.
but baru sekarang nak tempek dlm blog :-)
sungguh indah ciptaan Allah...




Photobucket

04 di serkam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di serkam - Google Blog Search


My Rainbow...: Ikan Bakar Lagi... <b>di Serkam</b>, Melaka

Posted: 29 Jan 2014 05:00 PM PST

Assalamualaikum.....

Jangan tanya bila kejadian peristiwa ini. Kita tak ingat. Tapi belumlah sampai setahun lagi usianya..heehehehe. Oh, entry2 kat blog kita ni memang tak ada tarikh kan. Kita bukan style menulis blog untuk diary. Blog ini adalah untuk rakaman rekod kehidupan dan yang paling penting, untuk berkongsi dengan umum. Lebih kepada makan2 jer kan... Dah itu jer yang tinggi trafiknya. Hahahahaha.

Lagipun, ramai yang nak bercuti2 Mesia hujung minggu ni kan? Kalau ada yang nak melancung ke Melaka, bolehlah selongkar blog kita ni yer...

Anyway, ada satu weekend tu, hubby ajak kami semua makan di luar. Saja lah...sebab Adam dapat no. 3 masa final exam, tapi kami belum ajak dia dinner lagi. Sekadar satu penghargaan untuk usaha Adam. Ain belum ada lagi masa tu. So, kami anak beranak dengan Mommy dan Firdaus jer la. Tak ada hala tujuan nak makan di mana. Last2, ikan bakar juga la....

Dah biasa pergi ke Umbai. Dengan niat nak explore dan mempromosikan tarikan di Melaka, kami menuju ke Serkam. Serkam ni kalau dari Melaka, ikut sign board arah ke Muar. Akan lalu Umbai dulu, lepas tu baru jumpa Serkam. Kalau dah termasuk highway AMJ tu, ikut arah ke Umbai. Alah...sekarang semua dah ada google maps, waze, dan berbagai2 lagi kan. Tapi ada segelintir yang masih old school dan lebih selesa dengan cara lama iaitu signboard...Insya Allah tak sesat. Susah2 sangat, tanya jer orang tepi jalan ke, kedai runcit ke...mana Medan Ikan Bakar Serkam.

Disebabkan kami tak berapa biasa di sini, maka kami belasah jer kedai yang pertama tu. Ramai juga lah pelanggannya walaupun bukan musim cuti.

Pandai2 lah baca signboard tu yer...

Kami pergi ke kedai yang ada signboard kat atas tu. Macam biasa, pilih ikan, pilih hidupan laut yang lain dan pilih menu.


Kami ambil dua ekor ikan. Ambil jenahak sekor, dan bahagi dua. Bakar sambal jer. Aduh mak...sodap ehhh. Sambal dia sedappp. Isi ikannya tak kering..dibakar sedang elok masaknya dan lembut sangat. Sambalnya wangi dengan bau hirisan daun kunyit. Tak pedas sangat. Cilinya terasa sedang2 je dan sambalnya pun lightly covered the fish. Ok, yang ni, recommended. Tak sah kalau tak ambil siakap. Ikan, kalau ikut selera kami sekeluarga, sedap tiga rasa jer. Sweet and sour ni tak berapa ngam dengan ikan. Manis jer yang lebih kadang2 tu. Tapi, pesan siap2 lah dengan kedai...kami tak nak ikan tu digoreng garing sangat. Nanti nak makan jadi keras dan liat. Dan Alhamdulillah, memang sedap dia masak. Ikan memang tak garing sampai jadi keropok. Rasa pun boleh tahan sedap.
Ok, ini antara hidangan yang lain. Kiri atas adalah sotong goreng tepung. Menu wajib kan. Lepas tu ada kepah goreng halia. Not bad.... Yang panjang2 macam batang buluh tu namanya pepahat. Kita pernah makan pepahat nie sekali jer dulu. Adalah 6-7 tahun lepas di kedai ikan bakar di Umbai yang namanya Parameswara tu. Kalau google, ramai yang puji kedai ni. Tapi, kami sekeluarga langsung tak boleh terima. Kat situlah first time kita makan pepahat. Langsunggg tak sedap. Dengan hamisnya, hanyirnya, dengan pahitnya...ishhh. Masakan lain pun tak kena dengan selera kami. So, blacklist kedai tu.

Anyway, setelah bertahun2...kita beri peluang kedua pada pepahat. So, cuba lagi. Eh, kat sini..pepahat tu jadi sedapppp sangat. Macam mana ekk.. Isinya macam panjang2 juga. Macam kepah tu, tapi versi kurus dan panjang. Bila makan, masuk mulut dan kunyah...oh my...juicy sangat. Dia masak pun light jer. Tak pedas sangat, tak masin, tak manis...sedang2 elok... Memang semua orang pun kejap2 cekup si pepahat nie.

Ikan, di cicah dengan sambal kicap. Lagi satu, sambal cicahnya ialah sambal tumis. Sambal tumis nasi lemak yang biasa tu.... Dia beri semangkuk sambal tumis, dan terpulang pada kita nak makan dengan ikan ke, atau dengan nasi lemak. Oh, nasi lemak dia tak campur dengan sambal. Sebab tu sambal tu asing. Bagus kan... Yer lah, ada yang datang..Chinese. Tak makan pedas...nak sambal pun, colek2 hujung sudu jer. Ada juga yang bawa anak kecik, nasi tak boleh campur sambal. So, baguslah dia bungkus nasi lemak macam ni.

Ada yang tak tahu? Kat Melaka, kalau makan ikan bakar, biasanya di makan dengan nasi lemak tau. Tapi jangan risau, nasi putih pun ada..... Minta jer. Jangan minta nasi minyak atau nasi Arab..sudaaahhh!

Antara pilihan bahan mentah yang ada.

Kedai ni, masakan dia memang sedap. Cumaaaaa......yang tak bestnya ialah mahal sangatttt! Kami makan hidangan yang kat atas tu, sikit lagi nak cecah RM300.00 tau. Mak aii..terperanjat kita. Rupa2nya, bilnya jenis bahan mentah dan upah memasak kira asing. Kat bahan mentah dia dah top up untung, kat upah masak, confirm top up lagi.

Hmmm.... walaupun sedap, tapi kami takkan repeat kot. Agak kurang berbaloi dengan harga. Kalau di Umbai, kedai No. 5 tu, koman2 pun, separuh dari itu jer harganya. Sedap pun sedap....

So, terpulang pada anda semua... Kalau agak2 Umbai tu penuh sangat sampai nak masuk kereta ke parking lot pun tak muat dah, bolehlah teruskan perjalanan ke depan sikit dan pergi sini. Tapi tepuk wallet dulu yer...Agak2 tebal, bolehlah...


WARISAN TOK TANNUDDIN BIN RAHMAD , <b>SERKAM</b> MELAKA

Posted: 05 Apr 2014 08:33 AM PDT

AL MARHUM HJ ABD MAJID @ HUSIN BIN TANNUDDIN  BIN RAHMAD (LORONG SERKAM MUAR)

Siapa kah.............?

TAN LAK KUA

Tan Lak Kua ialah berdarah China berketurunan Baba dan Nyonya . Beliau berasal  dari kampung Bukit China Melaka . Dinasti Tan ini , keturunan nya banyak terdapat di Melaka , diantara kaum kerabat nya ialah Tun Tan Cheng Lok, Tun Tan Siew Sin, dan Tan Pek Ngong di kampung Tedung. Tan Lak Kua telah memeluk ugama Islam , beriman kepada Allah dan Rasul , maka nama islam nya ialah  " RAHMAD BIN ABDULLAH ".............Amin.

Sebelum dijelaskan serba ringkas tentang sejarah salasilah keturunan ini yang disyarahkan olih nenda nenda yang terdahulu disekitaar tahun 1800 an, serta dipadankan pula dengan catatan catatan yang dipena olih ahli ahli waris , turun temurun , rasa nya belum lah terlambat untuk didedahkan kepada anak anak cucu yang berselerak di Malaysia terutama nya  di Melaka, Serkam, Tedung, Merlimau, Sungai Rambai, Muar, Sungai Balang , Sungai Sudah, Serom , dan banyak lagi tempat tempat yang tak mampu dipenakan disini.

Wahai anak anak cucuku yang dikasihi, jangan lah kalian merasa  hairan kerana ramai dikalangan kalian berwajah mirip kechinaan , bermata sepet, berkulit kuning langsat, kerana asal usul kalian ialah berpunca dari seorang insan yang bernama  " TAN LAK KUA "  atau RAHMAD BIN ABDULLAH, akibat perkahwinan  campur diantara Bugis dan China.

RAHMAD BIN ABDULLAH (TAN LAK KUA)

Ada pun dikhabarkan Tok Rahmad ini  mempunyai ramai lah anak nya, tetapi yang diketahui setakat hari ini hanya lah enam orang sahaja ia itu:

Ibrahin
Nyonya@Nye bersuamikan Sulung
Hjh Asiah
Tannuddin beristerikan Hjh Che' Mah binti Hj Md Said (Tok Andak) Serkam
Telon
Kassim

1.   Ibrahim bin Rahmad

Anak anak  nya ialah:

Midin
Hj Jamaludin beristerikan Zaimah
Hj Endut
En Yon
Kamariah
Bechik
Kamsiah
(Ada pun Kamsiah ini beranakan Lamah@Che' Teh bersuamikan Munap, beranakan Muhamad beristerikan Mak Ara dan beranakan Tan Sri Abu Shahid)

2.   Nyonya@ Nye binti Rahmad

Ada pun Nyonya@Nye  ini bersuamikan Sulung , dikurnikan  anak ia itu;

Ma'aros
Ma'aris
Soden
(Ada pun Soden itu beranakan Ngah beristerikan Kalsom, Kalsom beranakan Salleh beristerikan Zabedah binti Ismail dikurniakan anak ia itu Hj Ashaari  beristerikan Che' Mah (Serkam).

3.   Hjh Asiah binti Rahmad

Ada pun Hjh Asiah ini beranakan;

Sa'amah
Kechut
Mimah
Misrah
Empak
Mad Rahim
Daim
Zainah
Alwi
(Ada pun Alwi itu beranakan Bastiah, Rahmah, Ainon, dan Nordin beristerikan Aminah binti Abd Majid , maka beranakan: Abd Azis, Daud, Ghazali, Abdullah, Dr Hj Md Nor, Rokiah, Aminah, Md Said. dan Hitam.

4.   Tannuddin bin Rahmad

Ada pun Tannuddin ini beristerikan Hjh Che'Mah binti Hj Md Said (Tok Andak) di Serkam. Dikurniakan anak ia itu;

Bariah
Abd Hadi
Abd Ghani
Abd Hamid beristerikan Long binti Md Zin bin Hj Md Said (Tok Andak)
Hj Abd Majid@Husin (Lorong Serkam Muar)
Zalehah bersuamikan Maulud (Pulau Singkep Riau)
Muhamad beristerikan Patrasalam binti Hj Md Ali

a)   Bariah binti Tannuddin (tidak diketahui zuriat nya)

b)   Abd Hadi bin Tannuddin
Anak anak nya ialah;

Som
Hj Md Said beristerikan Maznah binti Abd Majid
Abd Samad
Hanum
Esah

c)   Abd Ghani bin Tannuddin (Tidak diketahui zuriat nya)

d)   Abd Hamid bin Tannuddin beristerikan Long bin Md Zin bin Hj Md Said (Tok Andak) Serkam
Anak anak nya ialah;

Zaharah bersuamikan Hj Abd Majid Desa
Jaafar beristerikan Rafeah
Ismail
Rogayah
Tom
(Ada pun Tom itu bersuamikan Lambak bin Taha bin Manud  beranakan Hj Omar bin Lambak tinggal di Taman Rozi Muar.)
Mariam (Meninggal muda)
Ramlah (Meninggal muda)

e)    Hj Abd Majid @ Husin bin Tannuddin (Lorong Serkam Muar)
Anak anak nya ialah;

Aminah
Bahari
Ahmad
Bastiah
Zainab
Hj Abd Rahman
Zawiyah
Othman
Abd Kadir
Maznah
Idris
Moktar
Maznun

f)    Zalehah binti Tannuddin, bersuamikan Maulud (Pulau Singkep Riau) menetap di Sungai Balang Muar.
Ada pun anak anak  nya ialah:

Abd Rahim
Yusof
Mariam
(Ada pun Mariam ini bersuamikan Johar bin Yusof  (Sungai Balang Muar) beranakan Prof  Dr Abd Rashid dan Abd Jalal.

g)   Muhamad bin Tannuddin beristerikan Patrasalam binti Hj Md Ali
Anak anak nya ialah;

Hjh Putih
Hj  Abdullah
Hjh Aminah
Hj Othman
Hj Yusof
Hj Daud
Hj Mohd Said

5.   Telon  bin Rahmad   (Tidak diketahui zuriat nya)

6.   Kasim bin Rahmad  (Tidak diketahui zuriat nya)

Ini lah sahaja yang dapat dipenakan olih faqir yang kerdil lagi hina, semoga ia menjadi panduan kepada anak anak cucu bagi menyemak susur galur nya dari rumpun yang sama, berdarah campuran diantara Bugis dan China  . Jika ada dikalangan kalian mempunyai maklumat , diharap dapat lah kira nya berkerjasama  bagi mengisi kelompangan yang masih ada sebagai cantuman  . Ada pun semua nya ini telah pun di pena didalan syatar galeri  UGIK  , wassalam.

04 di lubok china - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di lubok china - Google Blog Search


Rozmal bin Malakan: Projek Amal Tandas Surau <b>di Lubok China</b> <b>...</b>

Posted: 15 Feb 2013 01:42 AM PST


Yayasan Amal Malaysia Cawangan N.Sembilan akan mengadakan Program Khidmat Kesihatan Percuma untuk penduduk di Kg Baru Semin, Lubok China, Rembau pada Ahad 24 Februari 2013.
Dalam pada masa yang sama juga Yayasan Amal Malaysia Cawangan N.Sembilan sedang mengumpul dana untuk membina tandas 4 pintu untuk Surau Kg Baru Semin. Bangunan surau telah pun digunakan namun tandas masih belum dibina.
Kepada mereka yang ingin memberikan sumbangan untuk pembinaan tandas Surau Kg Baru Semin ini bolehlah disalurkan melalui akaun berikut :
Nama Akaun : Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan
No Akaun : 05012010047905
atau boleh hubungi Sdr Rozmal bin Malakan, Timbalan Pengerusi Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan di talian 012-2267406 , e-mel rozmal@yahoo.com
Sumbangan juga boleh disalurkan ke akauan Maybank , No Akaun 155126945930
 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved