ads

Jumaat, 1 Jun 2012

04 di ayer keroh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di ayer keroh - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di ayer keroh</b> - Google Blog Search

Posted: 07 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Zarina Zayanah: Mandi-Manda <b>Di</b> Wonderland at <b>Ayer Keroh</b>, Melaka

Posted: 07 May 2012 07:40 PM PDT

Rancangan tiba2 bersama kawan office untuk jalan di ayer keroh Melaka. Sungguh pun aku dr Melaka. Tapi memang jarang bawa anak2 jalan-jalan ke ayer keroh dan bandar Melaka. Atas ajakkan kawan. Aku pun bawa anak2 mandi- manda di sini. Seronoknya anak2 satu ari di sana. Masa aku pergi bukan cuti umum, so x ramai sangat. Seronok nak mandi. Tengah-tengah anak sibuk mandi...tiba datang maskot nie. Apa lagi sesi bergambarlah. Baby pink dengan abg dan eisya. Adik takut....hehe Anak dan bapak sibuk nak naik semua gelongsor. Besar sungguh slid2 dia. puas nak main2 kat sini bersama2 anak2....kawan saya dan anak x main gelongsor tu...dia main dekat kids area je...
Abang dan Eisya...beranikan....naik gelongsor 2 beradik nie...
 Bapak dan adik pulak.....
 Now my turn dan eisya...
 Abang dan bapaknya....takut betul gelongsor nie....termasuk semua isi perut aku rasanya....huhu
 Dah siap2 nak singgah rumah kawan office di area ayer keruh apa nama tempat...lupa pulak..
 Posing manja dengan cik abg.....
 Tengok anak2 dah penat dan gelap kulit....
 Nie kawan office Niza dan anak2.....
Dah x larat sgt budak domok nie.....he he

04 di jasin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di jasin - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di jasin</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di jasin</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di jasin</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di jasin</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Apr 2012 11:43 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di jasin</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Mar 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

kami jual benih gaharu ladang kami <b>di jasin</b>… « Manakedai&#39;s Blog

Posted: 16 Mar 2012 01:57 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Blogroll. manakedai dot net. Hide threads | Kekunci Pintas. manakedai 4:57 pm on March 16, 2012 Balas. kami jual benih gaharu ladang kami di jasin… kami jual benih gaharu! ladang kami di jasin melaka! http://agarwoodagro.com ...

keriaNgaN syardiLa: berjalan <b>di jasin</b> :D

Posted: 10 Mar 2012 11:32 PM PST

[unable to retrieve full-text content]berjalan di jasin :D · hujan diluar sejuk didalam.. sekadar renungan.. ► February (2). praktikal.. as usual. ► January (2). selesai sudah first Paper..! esok paper pertama 0_0. ► 2011 (22). ► December (5). theendofsemester : ...

KELAB GREENBOC: Muktamar PAS Kawasan <b>Jasin</b> Lulus Usul <b>...</b>

Posted: 05 May 2012 06:01 AM PDT

Muktamar PAS Kawasan Jasin hari ini meluluskan usul agar BERSIH 4.0 diadakan sebelum pilihanraya umum ke 13 dipanggil.

Usul tersebut telah dibentangkan oleh Dewan Pemuda PAS Kawasan Jasin oleh ketuanya, Sdra Aminuddin Abd. Jalil di Muktamar PAS Kawasan Jasin kali ke 45 di Kompleks PAS Jasin (KOMPAJ) hari ini.

Menurut Sdra Aminuddin, kenyataan SPR yang enggan membuang lebih 40,000 nama meragukan dalam daftar pemilihnya atas alasan tidak dapat mengenalpasti status mereka, merupakan satu strategi jahat UMNO BN memaipulasi SPR untuk kemenangan mereka di dalam PRU yang akan datang ini.

Pendedahan mengenai pengerusi dan timbalan pengerusi SPR yang pernah menjadi ahli UMNO sebelum ini jelas membuktikan bahawa SPR selama ini bukanlagh sebuahh badan yang bebas dan adil dan hal ini benar-benar telah menghakis keyakinan rakyat terhadap integriti badan yang diamanahkan untuk menjalankan proses pilihanraya di negara ini.

Sementelah lagi kewujudan task-force pemberian IC kepada warga asing di mana timbalan pengerusi terlibat secara lansung bersama-sama pegawai perdana menteri sendiri membuktikan bahawa UMNO BN sanggup melakukan apa saja untuk menang pilihanraya sekalipun dengan cara paling kotor.

Justeru itu, menurutnya, gelombang dan momentum kesedaran rakyat yang dijana melalui perhimpunan BERSIH 3.0 hendaklah diteruskan sehingga kredibiliti dan integriti SPR dipulihkan sebelum pilihanraya ke 13 dipanggil.

Usul tersebut telah diterima dan diluluskan sebulat suara oleh peserta mutamar.

Muktamar PAS Kawasan Jasin yang berlansung bermula jam 9.00 tadi telah dirasmikan oleh AJK PAS Pusat, Dato' Ustadz Abu Bakar Chik.

Di dalam ucapan perasmiannya, Dato' Ustadz Abu Bakar Chik berkata bahawa kerajaan UMNO BN kini perlu memikul beban terhadap tuntutan BERSIH. Malah menurut beliau tidak wujud BERSIH, tidak wujud rusuhan jika tiada ketidak-adilan dan kezaliman, tidak wujud BERSIH jika SPR menjalankan tugasnya dengan adil, telus dan saksama.

Terdahulu Yang Dipertua PAS Kawasan Jasin, Ustadz Kamaruddin Sidek melahirkan rasa sukacitanya kerana telah wujud perubahan sikap di kalangan ahli PAS di semua peringkat. Beliau juga menekankan soal peri pentingnya ukhwah di kalangan para ahli dipertingkatkan untuk mempastikan perjuangan Islam yang dibawa PAS tidak terganggu dan tersekat oleh hal-hal khilafiah yang remeh.

Di muktamar kali ini juga, program "Jasin Centre" (JC) yang dikendalikan oleh Pemuda PAS Jasin telah dilancarkan dimana JC menjadi hub kepada penyebaran maklumat dan program-program PAS di kawasan Jasin melalui perkhidmatan SMS.

04 di klebang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di klebang - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Bunuh Kekasih <b>Di</b> Pantai <b>Klebang</b> | The Famous Abang

Posted: 22 May 2012 08:53 AM PDT

Assalammualaikum 

Yayang. Yayang cayang Bibie tak? Cayang tak?

Ish Bibie ni. Konfem lah Yayang cayang Bibie. Bibie adalah makwe paling sempoi sekali yang Yayang penah kapel tau tak. Cayang sanad

Hiks hiks. Thankie Yayang. Kiss sket~
Begitulah indahnya dialog chienta Syafiq & Yuni yang sedang sedap main main pasir di tepi pantai Klebang, Melaka. Hubungan cinta Syafiq & Yuni kalau hendak di campur bulan Jun nanti, genap lah 1 tahun. Tapi Syafiq tak tahu pun dah berapa lama dia kapel. Syafiq tak ambik port pun

Yayang. Yayang kalau nak gambarkan kisah chienta kita ni dalam bentuk lagu, lagu apa yang Yayang akan pilih?
Hurm. Kalau nak ibaratkan kisah chienta kita, Yayang akan pilih lagu Inside of You dari Infant Sorrow. Sangat sweet tahu lagu tu. Macam Bibie

Syafiq memang suka samakan Yuni dengan benda benda yang sweet & cantik. Pernah Syafiq samakan Yuni dengan sebuah gerhana matahari. Bukan main tinggi imaginasi Syafiq ni. Dan Yuni macam biasa, senyum saja

Okay okay. Sanad sweet Yayang! Thankie

Kalau Bibie pulak? Lagu apa yang Bibie nak samakan dengan hubungan chienta kita? Lagu justin bibir Yayang tak nak okay

Hiks hiks. Takdelah Yayang. Bibie tahu lah Yayang tak suka lagu justin bibir tu. Tapi Bibie sure, lagu ni sangat sesuai dengan kisah hubungan suci kita Yayang

Hah. Apa dia? Apa dia?

Ini dia! Big Bang - Love Song! K-POP giteww! Suka tak suka tak?

Tanpa semena mena, wajah cantik Yuni itu bersepai di terajang Syafiq. Yuni yang sedang terbaring 2 meter dari Syafiq, terus di sepak bertubi tubi di perut macam training Muai Thai. Tidak cukup dengan sepak di perut, Syafiq capai sebuah bongkah batu sebesar 2 pemeluk lalu di hempas ke kepala Yuni
Cantik tak cantik, kalau pakwe dah tak suka K-POP, lancar saja muka terima terajang

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Apr 2012 09:43 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Apr 2012 09:12 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Apr 2012 09:13 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Mar 2012 12:41 PM PDT

URL Sumber Asal :-

reena&#39;s online: <b>Klebang</b> Coconut Shake

Posted: 24 Mar 2012 08:47 AM PDT

Cuaca panas sepanjang perjalanan balik ke Kuala Lumpur dari kampung i di Johor, buatkan i selalu terfikir pasal Klebang Original Coconut Shake atau lebih dikenali dengan nama Klebang Coconut Shake. Tapi sebab kesuntukan masa dan takut lewat tiba di rumah nanti. Nak tak nak, i terpaksalah pendam keinginan i tu dalam hati je (alahai sedihnya...) Cuma kali ni, kita orang bertolak balik awal dari Johor (ehemm... nampak macam ada peluang ni). Jadi, bila i suarakan pasal Coconut Shake dekat hubby. Hubby pun setuju tanpa banyak soal (yeay!) Nasib baiklah jugak negeri Melaka ni ditengah-tengah perjalanan antara Johor dan Kuala Lumpur. Kalau tak, uhh... lambat lagiklah nampaknya dapat merasa Klebang Coconut Shake yang best ni.

Kira punya kira punya kira (berapa banyak kira daa...) rasa-rasanya dah dekat setahun i tak datang ke sini. Lama kan? Sampaikan i dah tak cam gerai / warung Klebang Coconut Shake. Kalau dulu, tempat beratur order coconut shake untuk take-away (bawa balik rumah) atau untuk makan, memang di tempat yang sama. Iaitu di tepi Jalan Pantai Klebang (bersebelahan dengan Stesyen Minyak Caltex). Waktu tu, ruang untuk makan dan tempat letak kereta pun tak banyak. Sesiapa yang nak duduk makan atau nak menikmati coconut shake kenalah jadi macam mata burung helang nak tangkap mangsa. Kalau buat selamba, memang sampai sudah, kena berdiri je (huhuhu... nangis).

Cuma sekarang ni, apa yang bestnya, gerai Klebang Coconut Shake dah ada improvement. Masih lagik mengekalkan lokasi gerai yang sama tapi kali ni, gerai di tepi Jalan Pantai Klebang tu hanya dijadikan sebagai tempat untuk sesiapa yang nak take-away aje. Jangan salah faham pulak, bila i sebut pasal take-away ni. Mana tahu korang fikir dah jadi macam Mc Donald Drive-Thru pulak (wah... hebat sangat tu. Tinggi betul imaginasi korang ye? Hehehe). Yang sebetulnya, korang masih kena hantar wakil / diri korang sendiri untuk beratur jugak. Kalau tak sanggup nak beratur maksudnya takdelah coconut shake. Untuk korang yang nak duduk dan makan di situ, korang boleh terus drive masuk di lorong / jalan bersebelahan warung asal Klebang Coconut Shake. Jangan risau, kawasan tempat letak kereta dan warung barunya lebih luas. Tandas pun ada disediakan. Selesa sikitlah berbanding dulu.
Nak tahu serba ringkas mengenai sejarah Klebang Coconut Shake? Meh, i ceritakan sikit.

Nama pemilik gerai Klebang Coconut Shake ini ialah Shafie Ahmad. Beliau merupakan seorang pesara tentera dan mula menjual air kepala serta tebu secara kecil-kecilan sejak hampir lapan tahun yang lalu. Pernah mendapat keuntungan hasil dari jualannya sebanyak RM5.00 dan melalui pelbagai detik sukar sebelum gerainya dikenali ramai. Atas dorongan keluarga dan beberapa kali percubaan untuk mendapatkan rasa yang sesuai, akhirnya beliau berjaya mencipta coconut shake yang lazat dan membangkitkan selera sesiapa yang merasainya. Menurut Shafie, tiada resepi rahsia di dalam pembuatan coconut shakenya. Beliau hanya menggunakan isi dan air kelapa yang segar serta aiskrim berjenama. Malah beliau sentiasa mengingatkan ahli keluarganya supaya rajin bersedekah, mesra pelanggan dan tidak berkira dengan pelanggan. Selain itu, beliau amat menitikberat mengenai kebersihan gerainya supaya pelanggan berasa selesa untuk terus datang ke gerainya.

sumber : Utusan

Alamat Klebang Original Coconut Shake ialah :-

231-1, Batu 3 3/4
75250 Klebang
Melaka
(Tepi Jalan Pantai Klebang, bersebelahan Stesyen Minyak Caltex)

Koordinat GPS : 2.21551, 102.206132

No. Telefon :-

[013] 399 4061 - Shafie

Waktu operasi : Hari Isnin hingga Ahad dibuka dari pukul 12:30 hingga 6:30 petang, manakala untuk hari Jumaat pula, dari pukul 2:00 hingga 6:30 petang (cuti bila perlu).

Senarai harga minuman dan makanan di Klebang Original Coconut Shake (percaya tak? Harga ni tak pernah berubah dari dulu lagik. Kagum i) :-

Coconut Shake Biasa : RM1.50 (minum) dan RM1.80 (bungkus)
Coconut Shake Special : RM2.00 (minum) dan RM2.20 (bungkus)
Air Kelapa / Tebu 1 Gelas : RM1.00 (minum) dan RM1.20 (bungkus)
Air Tebu 1 Jug : RM5.00 (bungkus)
Air Tebu Tanpa Ais : RM1.20 (minum) dan RM1.50 (bungkus)

Nasi Lemak / Mee Goreng : RM1.20
Kuih 3 biji : RM1.00
Kuih 1 biji : RM0.40
Pulut Kuning : RM2.50

Dekat sini, i cuma suka minum air coconut shake je. Kalau tanya i untuk rasa makanan dekat sini pulak, pada i biasa-biasa je. Cuma anak i, Danish dan Ariana paling suka makan Donut bergula. Sampai tambah dua kali. Agaknya sedaplah tu. Hehehe... Ok, jom tengok gambar i sekeluarga yang happy dapat minum Coconut Shake.

p/s : Sekarang ni mana-mana tempat dah ada coconut shake. Agak-agak korang siapa agaknya orang pertama yang cipta coconut shake ni kan?

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Apr 2012 09:12 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2012 09:30 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Apr 2012 09:39 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2012 09:15 PM PDT

URL Sumber Asal :-

My Rainbow...: Makan <b>di</b> Melaka : Coconut Shake Pantai <b>Klebang</b>

Posted: 31 Mar 2012 12:38 AM PDT

Assalamualaikum.....

Entry ini sepatutnya scheduled weekend baru lepas nie, tapi dia tukar jadi draft pula. Suka hati blog jer kan... Anyway, kita publish kan juga. Happy Mondays all...
Ini, macam biasalah yer... hujung minggu nie kita cerita pasal tempat2 makanlah. Langkawi punya, Insyaallah minggu depan habislah postingnya...hehehehhehe

So, dah banyak giles dah orang buat entry pasal Coconut Shake di Pantai Klebang nie kan. Walaupun dah banyak dan rasanya malas sikit nak cerita, tapi mengenangkan ianya negeri Melaka, rumahku syurgaku di sana, maka buatlah juga entry. Jangan nanti orang kata sombong pula, tak nak pomot Melaka.

Anyway, coconut shake di Pantai Klebang nie memang dah jadi sebutan ramai. Asalnya, dia hanya berniaga di tepi simpang tepi jalan besar di Klebang tu jer. Tapi disebabkan pelanggan semakin bertambah dan ramai, ditambahkan pula dengan promotion tidak berbayar di blog2, maka jalan di pantai Klebang tu pun jadi traffic jam setiap kali hujung minggu terutama masa cuti sekolah. Untuk mengelakkan kesesakan sebegitu, maka mereka pindahkan warung coconut shake ke dalam. Ada signboard dari tepi jalan tu. Owhh, warung tepi jalan tu tetap wujud lagi, tapi untuk yang nak bungkus saja. Kalau nak duduk kat kerusi, minum shake sambil makan2 kuih, kenalah drive ke dalam sikit.

Inilah warungnya. Kaunter buat coconut shakelah tu...

Presenting the famous Coconut Shake of Klebang.

Adam nie memang perasan hensem la.. Dia ingat posing mcm tu nampak macholah kot..

Ada kerepek geragau kat tepi warung nie. Not bad juga, cuma tak cukup attractive untuk panggil kita membeli.
Ada nasi lemak juga... Sambalnya, pedass!
The taste of the shake bukanlah extravaganza sangat. Biasalah orang meniaga kan.. Sometimes ago, it used to be soo thick and soo creamy. Tapi nowadays dah kurang rasa creamy ad of course the thickness. Kuih muih pun rasa biasa2 jer. It's just that, sambil minum shake yang sejuk denganhembusan angin laut, priceless! Walaupun lautnya x nampak dah....
So friends, bolehlah kalau nak try the famous coconut shake...

cERiTeRA tEnTANg KAmI: Hubby n wifey dating <b>di klebang</b>..:)

Posted: 07 Apr 2012 01:20 AM PDT

Olllaaaa sabtu yg owesomee.:)
Awak dtg lg.. Dan kali ni seronok sgt..:)

Pepagi da g anta parents g class haji pastu hubby terus bw ninie g dating kat pantai klebang...:)

Settle je class terus g Kg Jawa melaka makan satay tepi sungai n cari asam sbb arini ninie blaja buat acar buah sama mama..:)

Acar buah mama sgt sedap ok...:)
Ok laaa ye.. Nak sambung masak lg nie..:)

See ya..:)

04 di machap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di machap - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 02 May 2012 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Pada 13 Februari lalu, kunjungan Anwar ke Felda Tun Ghafar Baba, di Machap, Alor Gajah juga dicemari oleh penyokong Umno yang mengganggu ceramah beliau. Manakala pada Jumaat lalu pula sekatan jalan raya ...

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 09:07 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Apr 2012 10:10 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Apr 2012 09:03 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Lagi ceramah diganggu, Nurul nyaris jadi mangsa « ""Renunglah <b>...</b>

Posted: 26 Feb 2012 10:29 PM PST

Dari Malaysiakini

Satu lagi usaha mengganggu ceramah Pakatan Rakyat dilaporkan malam semalam dan kali ini kejadian berlaku di Felda Lepar Hilir I, Gambang, Pahang.

Kali ini, yang nyaris menjadi mangsa kali ini adalah Pengarah Komunikasi PKR Nik Nazmi Nik Ahmad (bawah, kiri) dan Naib Presiden parti itu, Nurul Izzah Anwar.

NONECeramah itu didakwa diganggu oleh ahli Umno yang dengan senagja memasang pembesar suara di sebuah kedai kopi di mana Nurul Izzah dan Nik Nazmi dijadual berucap mulai jam 9 malam hingga tengah malam.

"Pemimpin PKR tempatan telah mendapat kelulusan polis untuk kita berucap … tetapi sebelum majlis bermula mereka menerima ugutan menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) yang mahu mereka membatalkan ceramah itu.

"Sepanjang ucapan saya kira-kira 20 hingga 30 minit, mereka memainkan lagu dan muzik dengan kuat bagi mengalihkan perhatian orang ramai.

"Pada mulanya, kami sangka bunyi itu datangnya dari konsert, kemudian, kami dapati bahawa mereka sebenarnya menganjurkan satu sesi karaoke," katanya.

Keadaan semakin tidak terkawal apabila tiba giliran Nurul Izzah untuk berucap, kata Nik Nazmi, dengan kumpulan itu mula menyerbu ke lokasi ceramah sambil mencaci dan melemparkan kata-kata kesat kepada anak perempuan ketua umum PKR itu.

NONE"Budak-budak muda cuba pukul Nurul Izzah di ceramah kami di Felda Lepar Hilir. Saya dan Nurul Izzah diiringi polis keluar untuk elak samseng Umno," kata Nik Nazmi.

Nurul Izzah (kanan) pula dalam raeksi awalnya berkata beliau bersyukur kerana selamat tetapi memberi jaminan tidak akan gentar dengan gelagat liar berkenaan.

"Bersyukur pulang dgn selamat. Moga teman-teman di Felda Lepar Hilir juga bertahan dan bersemangat walaupun samseng-samseng Umno berlagak liar, ugut fizikal.

"Tangan (penumbuk) hanya beberapa inci dari (wajah) saya," katanya di Twitter pada jam 1 pagi ini.

Skim penempatan Felda itu terletak di kawasan parlimen Paya Besar dan kini dipegang oleh Abdul Manan Ismail dari Umno.

Sehubungan itu, Nik Nazmi dan Nurul Izzah akan membuat laporan di balai polis Merchant Square berdekatan ibu pejabat PKR pada jam 3 petang hari ini.

adam chew kwong wah jit poh journalist fracas in penang himpunan hijau rallyKejadian itu hanya salah satu daripada siri gangguan dalam beberapa bulan kebelakangan ini apabila pemimpin Pakatan cuba menggempur kubu-kubu BN, khususnya Umno menjelang pilihan raya umum akan datang.

Semalam, perhimpunan solidariti Himpunan Hijau di Sudut Pidato, Padang Kota, Esplanade yang dihadiri Ketua Menteri Lim Guan Eng turut diganggu oleh kumpulan yang dianggotai oleh pemimpin Pemuda Umno dan kumpulan pendesak Melayu, PERKASA.

20 Februari lalu, kereta Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim diserang dengan lontaran batu, kayu dan mercun sehingga kemek dan cerminnya pecah ketika berceramah di Jalan Mersing, Sembrong.

NONE13 Februari pula kunjungan Anwar ke Felda Tun Ghafar Baba, di Machap,  Alor Gajah juga dicemari oleh penyokong Umno yang mengganggu ceramah beliau.

Awal bulan ini pula sekatan jalan raya didirikan daripda menghalang pemimpin dan penyokong Pakatan daripada menghadri ceramah yang dijadualkan di kubu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Pekan.

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Apr 2012 09:04 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2012 09:04 PM PDT

URL Sumber Asal :-

HAFIDZ FCU MALAYSIAN HOMESCHOOLING: SIRI 7 (<b>MACHAP</b> <b>...</b>

Posted: 18 Feb 2012 08:15 PM PST

(GUIDANCE CORNER)

MEMORI KHAS BUAT TATAPANMU WAHAI PENJAGA LANGKAWI
MUSAFIR YANG PENUH ERTI

Penjelahahan FCU ke seluruh semenanjung Malaysia ini bukanlah seperti satu percutian keluarga seperti lazimnya. Musafir panjang ini telah dirancang dengan teliti oleh GM sejak dari awal lagi. Inilah masanya kami semua berada dalam suasana di luar kotak kebiasaan kehidupan seharian. Tiada lagi rutin yang mengikat diri pada kebiasaan.

Sebahagian besar ruang masa adalah di dalam wira-wira yang meluncur di jalanan. Inilah masanya untuk banyak berfikir tentang Pencipta Alam Semesta, mengenal diri sendiri, bertaubat, mencari hikmah bagi setiap peristiwa di sepanjang perjalanan, berzikir dan bermonolog. Kuliah demi kuliah menyerikan setiap persinggahan kami untuk menambah ilmu dan tarbiyah diri. Di mana langit dijunjung, di situlah kami mendirikan solat sebaik azan berkumandang. Hanya setinggi- tinggi
kesyukuran di atas segala nikmat Allah. Terlalu indah setiap detik berlalu bila minda sentiasa mengingati Allah. Itulah janji Allah. Tiadalah kudrat kita melainkan dengan izinNya jua segala apa yang berlaku.

PENYERAHAN SECARA TOTAL

Suasana di STATION 2 FCU kembali meriah sebaik sahaja kami tiba. Aktiviti seterusnya ialah masak beramai-ramai dan makan beramai-ramai. Inilah antara nikmat kurnian Allah bila mempunyai keluarga yang besar. Namun, GM sentiasa mengingatkan kami bahawa STATION 2 FCU hanyalah salah satu persinggahan sama seperti homestay-homestay lain yang pernah kami huni. Malah STATION 1 FCU di Langkawi juga adalah satu persinggahan. Tiada rasa pemilikan kerana semuanya adalah milik Allah. Kita hanyalah orang dagang dalam perjalanan menuju Ilahi. Indahnya orang dagang ialah tiada istilah REHAT dalam kehidupan seharian. Minda sentiasa bergerak dan menjadi orang baru setiap hari dengan prestasi yang lebih baik.

Detik jam 12.00 tengahmalam - 25.12.2011 , arahan dikeluarkan oleh GM untuk bersiap serta merta. Kami menukar pakaian sepantas yang mungkin dan mengangkut segala barangan dan peralatan kemera agar tiada satu pun tertinggal. Siapa lambat pasti akan ditinggalkan. Umpama dalam peperangan, kepantasan dan ketepatan sangat dititik  beratkan. Tiada keluh kesah mahupun rungutan kerana KAMI DENGAR DAN KAMI PATUH.

Tepat 12.45 tengahmalam, kami kembali berada di dalam perut wira-wira yang baru sahaja menikmati pelabuhan yang selesa di Pasir Gudang. Mereka begitu setia berkhidmat tanpa mengira waktu. Kami kembali menyusur jalanan, tanpa mengetahui kemanakah destinasi seterusnya. Hanya berserah kepada Allah. Semua yang berlaku pasti penuh dengan hikmahnya. Yang pasti ialah untuk membentuk jiwa yang kuat dan diri yang lasak.
Akhirnya kami sampai di Kawasan Rehat dan Rawat Machap. Di sinilah kami tidur seketika di dalam kereta kerana menjelang pagi, pasti akan meneruskan perjalanan lagi. Semasa dalam perjalanan,  kami ditegah untuk tidur mahupun tertidur. Mata mesti terus berjaga untuk minda terbuka dan menikmati setiap detik perjalanan. Adalah kerugian besar andai diulit mimpi di sepanjang musafir yang penuh keberkatan ini.

Perhentian ini sangat selesa dan penuh dengan kemudahan asas para pengguna.
Memang cantik dan menarik

Alhamdulillah, tiada rasa keluh kesah malah pengalaman baru ini  begitu berharga kerana peluang yang ada tidak akan selalu menjadi milik kita. Inilah baru ada "adventure" dan hidup pasti lebih bermakna. Malah ketiga-tiga cucunda ( Afiq, Afiqah dan Alyssa ) juga faham bahawa mereka berada dalam satu misi penting yang perlu dilaksanakan dengan sebaik mungkin.

WAHAI PENJAGA LANGKAWI YANG DI TINGGALKAN.
KALIAN SENTIASA BERSAMA KAMI DAN PASTI MEMPEROLEHI APA YANG KAMI PEROLEHI. DOAKANLAH KAMI WAHAI PENJAGA YANG HEBAT DAN YANG DIBANGGAKAN.

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Apr 2012 03:14 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Mar 2012 03:43 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Raptor Watch 2012 by MNS

Posted: 25 Mar 2012 11:35 AM PDT

RW, organised by the Malaysian Nature Society, is a festival to celebrate the return of the migratory birds of prey or better known as raptors on their journey back to their breeding grounds in the northern hemisphere. RW is a public event meant to raise awareness on the conservation of raptors and their habitats.

RW is held annually on the first weekend of March. For the year 2012 the event is held on March 10 & 11 (Saturday & Sunday).

However, the spring raptor migration actually begins in mid February and lasts till mid April. For those who are not able to come to the RW, you can still come anytime within this period to see the birds. Over the years of monitoring, MNS has discovered that the peak period to watch the most number of birds is the first weekend of March.

An opportunity for all

RW is an opportunity for the general public to witness one of nature's most exquisite offerings. Raptors migrate southward to escape the bitter cold of the northern winters and make the same venturous journey back during spring to their breeding grounds in temperate Asia.

Visit their Website at HERE for more information.

For Tanjung Tuan

One of the main objectives of RW is to ensure the continued conservation of Tanjung Tuan Forest Reserve by promoting RW as a national eco-tourism event.

During the spring migration, thousands of raptors can be seen flying across the Straits of Malacca. Having to use massive amount of energy flying across the Straits of Malacca, the raptors will be flying low at the event site making it possible to have a good view of these magnificent birds.

Tanjung Tuan has been listed as an important raptor site by BirdLife International, National Geographic Society and Hawkmountain.

But for many years Tanjung Tuan has been facing a development threat. The sea front of Tanjung Tuan is expensive real estate. As Tanjung Tuan is an extension of the Port Dickson holidaying coasts, its value as a vacation spot is high. For many years plans after plans were drawn by local authorities to develop Tanjung Tuan. And throughout these years, Malaysian Nature Society has been striving to keep Tanjung Tuan intact.

The need to conserve Tanjung Tuan was mainly for the migratory raptors. Tanjung Tuan is an important stop over site for migratory raptors after crossing the Straits of Malacca. It provides food for the raptors as well as a resting spot. For raptors arriving late in the evening, it provides shelter for the night before they take off for flight the next day. Without Tanjung Tuan, many raptors may never make it back, due to exhaustion and lack of food.

The conservation of Tanjung Tuan is also important for its surrounding marine life and its forest growth. The trees in Tanjung Tuan acts a gene bank for tropical timber trees and the waters of Tanjung Tuan is rich with coral and sea-grass, both important for green turtles that lay eggs in secluded beaches of Tanjung Tuan.

RW is organized by Malaysia Nature Society

Malaysian Nature Society
JKR 641 Jalan Kelantan, Bukit Persekutuan
50480 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: +603 – 2287 9422
Fax: +603 – 2287 8773
URL: www.mns.my

Article By MESYM

has blogged 124articles.

04 di sungai rambai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di sungai rambai - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di sungai rambai</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di sungai rambai</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 09:52 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di sungai rambai</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Apr 2012 09:18 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di sungai rambai</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Mar 2012 09:52 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Manfaatkan Perpustakaan Desa 1Malaysia <b>Sungai Rambai</b>

Posted: 27 Mar 2012 09:54 AM PDT

Manfaatkan Perpustakaan Desa 1Malaysia Sungai Rambai

Manfaatkan Perpustakaan Desa 1Malaysia Sungai Rambai


HASAN Rahman (berdiri kiri) melihat kemudahan dan koleksi buku di Perpustakaan Desa 1Malaysia di Kompleks Japerun Sungai Rambai, Jasin, Melaka, baru-baru ini.


JASIN 26 Mac - Perpustakaan Desa 1Malaysia Sungai Rambai yang baru dibuka akan dijadikan institusi yang mesra untuk seluruh penduduk setempat dalam usaha menggalakkan minat membaca.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Rambai, Datuk Hasan Rahman berkata, perpustakaan yang dibina dengan kos RM150,000 itu menyediakan pelbagai bacaan yang mampu memenuhi cita rasa dan keperluan semua golongan termasuk pelajar sekolah.

Menurutnya, perpustakaan tersebut juga mampu menarik golongan warga emas untuk memanfaatkan bahan bacaan yang disediakan.

Beliau berkata, ia turut dilengkapi dengan kelengkapan dan kemudahan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) bagi memastikan pembangunan perpustakaan desa setanding dengan kemajuan yang ada di perpustakaan di kawasan bandar.

"Setakat ini 9,300 koleksi buku disediakan di perpustakaan ini termasuk bahan bacaan agama, akademik, masakan dan keusahawanan.

"Perpustakaan baru ini dibuka untuk seluruh masyarakat di DUN Sungai Rambai untuk manfaatkan bahan bacaan. Di samping itu lebih banyak koleksi akan dimuatkan bagi menambah tarikan," katanya.

Beliau berucap merasmikan bangunan baru Perpustakaan Desa 1Malaysia, Sungai Rambai baru-baru ini yang turut dihadiri Pengerusi Perpustakaan Awam Malaysia Melaka, Datuk Abdul Wahab Abdul Latip.

Mengulas lanjut Hasan berkata, kemudahan ICT yang disediakan adalah antara usaha membantu masyarakat desa menggunakan kemudahan komputer dan internet di perpustakaan.

Beliau menambah, usaha membina bangunan baru perpustakaan itu membuktikan kerajaan amat komited dan bersungguh-sungguh untuk memajukan masyarakat luar bandar bagi membolehkan golongan itu tidak terpinggir menikmati program pembangunan yang diatur oleh kerajaan.

Menurutnya, satu lagi perpustakaan baru yang berkapasiti besar akan dibangunkan di kawasan tersebut bagi menampung permintaan yang semakin meningkat.

"Ada keperluan untuk sebuah perpustakaan yang lebih selesa dan besar dibina di Sungai Rambai untuk memperbanyakkan lagi koleksi bacaan umum," katanya.

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved