ads

Khamis, 4 Oktober 2012

04 di klebang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di klebang - Google Blog Search


Sophie Al-Yahya: Melaka- Ke Jonker Street dan <b>Klebang</b>

Posted: 06 Aug 2012 01:46 AM PDT

[AMARAN: INI ADALAH ENTRI YANG PANJANG. ALA, MACAM TAK BIASA PULAK!]
Melaka memang salah satu negeri di Semenanjung Malaysia yang menarik untuk kita pergi. Aku dari kecil dah selalu dah pergi Melaka tapi sampai sekarang kalau sesiapa ajak pergi Melaka aku nak aje pergi lagi. Heheh. Kali ni aku pegi dengan besties aku dari sekolah menengah dulu.
Kami menginap di budget hotel. Place 2 Stay ni masih baru. Terletak di Kota Syahbandar. Satu bilik satu malam dapatlah RM68. Banyak aje lagi budget hotel di Melaka ni. Nak dapat yang lagi murah pun banyak. Tapi kebanyakannya tandas terletak di luar bilik. You know, macam style duduk hostel tuh. So sebab tu kami pilih Place 2 Stay.
Destinasi kami yang pertama selepas check-in adalah untuk ke Jonker Street. Jonker Street ni menarik. Rasa macam bukan kat Malaysia lah kalau jalan sepanjang Jonker Street nih! *over gila Sophie ni!!*
Kalau pergi Melaka ni ada sikit lah feeling macam pergi Pulau Pinang. Pulau Pinang tu negeri kelahiran & tempat membesar I taw u'olls. Tapi kenapa Pulau Pinang jatuh ke tangan DAP?! *hentak meja!!!*.
Ok, dah dah. Ini bukan blog politik. Syhhhh.. Sambung cerita...
Kalau korang orang luar, harap maklum, tak payahlah tercari-cari mesin masukkan duit syiling ketika nak parking yer. Kat area Bandaraya Melaka ni pakai kupon. Kalau luar dari bandaraya aku pun tak tahu pakai syiling ke tak. Orang Melaka silalah beri info ye. Terima kasih.
Kalau korang pergi Jonker Street, aku highly suggest korang pergi kedai "Jonker 88". Restoran Baba Nyonya. Try lah asam laksa. Aku bukanlah peminat asam laksa tapi bila sekali terkena rasa nak lagi. T__T
Kau letak dadah apeee aunty?? 

Jangan lupa try cendol dia sekali. Agak lain. Ais dia lagi halus macam salji 
(macamlah aku pernah tengok salji..huahua..hiperbola je keje..)

BFF from school till now. Dulu, bestfriends aku ni dua-dua free hair. Sekarang dah bertudung. Alhamdulillah..sejuk mata bakal husband korang *tiba-tiba* 
Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati. I lah tu yang suka hati lepas kenyang tu. Harharhar..
Mula-mula Nisa beli belon air tu tau. Aku macam "What?? motif beli??"
Haih tapi sekali kau tengok jelah siapa yang semangat nak meniup-niup belon ituh!
Lepas makan kami berjalan sekejap di Jonker Street. Tak berapa ramai orang sebab weekdays. Hari Khamis kan.

Siapa lahir tahun naga? Jiwa harus macam naga! 
Oh ye kepada anak-anak dara bawah jagaan mak ayah tu kalau keluar jangan lupa report kat mak, dah sampai ke apa. Ni candid from Amar. Dalam masa yang sama kitorang tiga-tiga contact parents. Aww~ kantoi anak manje keww? Tak, tak, ini tanggungjawab namanya. ;)
Saje nak tunjuk korang aku ni anak yang baik. Naik sikit saham. Muahaha..
Walaupun sakan berjalan tapi kami kena simpan sedikit tenaga untuk petang nanti! Sebelum tu, pergi Melaka ni WAJIB cuba coconut shake yer kawan-kawan. Kami  beli yang di Klebang.
U'olls, panjang tau nak beratur walaupun weekdays. Bayangkan weekend? 
Coconut shake ni dia blend dengan vanilla ice cream. Memang masyuk bila minum ketika cuaca tengah panas. Hurm, rupanya agak terliur berbicara soal ini ketika di bulan puasa yer. (-_-')
Kami ke Klebang untuk bermain layang-layang. Disebabkan I ni orang bandar yang tak pernah main layang-layang (nampak sangat zaman kanak-kanak kau tak best Sophie! Dulu main Lego dengan Lassy dengan roller blade je keje) jadi aku pun nak lah mencuba bermain layang-layang.
Tidakkah anda nampak betapa panasnya cuaca ketika itu? Terima kasih lah sebab menambah ke-sunburn-an muka I yang baru pulang dari Redang.

Walau bagaimanapun, aku berbangga dengan diri aku. Sebab walaupun pertama kali bermain layang-layang, aku berjaya menaikkan beliau tinggi pada percubaan pertama! woahhhh! Teruja gilaaaa ok kawan-kawan! Senang aje main, seperti mengaplikasi hukum Fizik dalam permainan layang-layang. 
(Hukum Fizik? pun boleyhhh!) 

Bermain sampai dah nak senja. Tunggu matahari terbenam. Feeling sunset gituh.
;p Sorry Mira terkutuk kau. 
Pergi mana-mana pun kalau happy mesti nak tangkap gambar melompat. Kenapa entah.

Malam tu, kami makan di Alai ikan bakar. Macam-macam kami ambil. Kalau makan ikan bakar kat Klang atau di Umbai, Melaka aku rasa mesti kena mahal dalam RM200. Sekali makan kat Alai ni cuma kena RM98 aje. Terkejut we'ollz noq~ 4 orang makan & ada 6 jenis hidangan.

Memang best pergi Melaka dengan kawan-kawan mahupun keluarga! Asalkan tahu apa nak dibuat pergi Melaka. Ada orang pergi bercuti tapi duduk dalam hotel aje. Serius tak paham. (-_-')

04 di batu berendam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di batu berendam - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di batu berendam</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Oct 2012 03:55 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

04 di merlimau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di merlimau - Google Blog Search


:: Si NaWaL LaTiSYa ::: Intro Suatu Hari <b>di Merlimau</b>

Posted: 24 Sep 2012 06:35 PM PDT

Welcome to My Zone,

Firstly, thank you so much for those who keep reading my zone. Semua hasil penulisan tiada kene mengena dengan sesiapa.

Hasil kandungan blog lebih menceritakan catatan perjalanan hidup saya sebagai Fardilla Fawzi.


Kepada sesiapa yang rasa kurang selesa boleh klik button pangkah and pergi dengan segala hormatnya.

P/s: Ni bukan blog kawen, tapi ade terselit la jugak entry mengenai persiapan dan persediaan saya menjadi Mrs Mohd Azli.

Hope uolss enjoy...

"Setiap Detikkan Kenangan"

Email me at fardilla86@yahoo.com

04 di sungai udang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di sungai udang - Google Blog Search


PKMAF: GERAI CEMPEDAK AL-FATEH <b>DI</b> KG. <b>SUNGAI UDANG</b> <b>...</b>

Posted: 29 Jul 2012 09:59 AM PDT


         24 Julai 2012, Selasa. Lokasi Kampung Sungai Udang Kelang. Pembukaan gerai kedua cempedak al-Fateh telah dilangsungkan dengan rasminya oleh Penaung PKMAF.  Melalui rakan ahli iaitu En. Izzat Apek, beliau telah mendapat laluan untuk menyewa sebuah gerai  di tapak lot bernombor 241 di bazar Ramadhan Kg. Sungai Udang Kelang.

           Gerai kedua al-Fateh ini dikendalikan oleh En. Fadzli  dan En. Yuslan selaku pembantu di bawah seliaan CEO PKMAF En. Mohd. Zaharin. Gerai dibuka dari jam 3.00 petang dan berakhir jam 7.30 malam sehingga waktu berbuka puasa. En. Izzat Apek yang mempunyai restoran makanannya di seksyen 7 Shah Alam telah meminjamkan 3 orang pekerjanya untuk membantu dalam urusan menggoreng cempedak digerai ini.
          Perkembangan perniagaan cempedak amat memberangsangkan dan sentiasa laris. Menurut En. Fadzly, cempedak yang digoreng tak sempat sejuk, pasti laris dibeli pelanggan. Jualan cempedak mendapat sambutan hangat dan ada saja pelanggan yang bertanya untuk menikmati rasa cempedak al -Fateh ini.

Dengan perkembangan gerai yang positif ini, Penaung PKMAF dan krew chef Al-Fateh mengambil langkah inisiatif untuk menghasilkan produk terbarunya iaitu cucur udang, bersesuaian dengan nama lokasi Kg. Sungai Udang. Dengan kepakaran penaung PKMAF yang mempunyai pengalaman dan kemahiran dalam masakan, beliau telah mereka cipta menu cucur udang istimewa, tidak ketinggalan juga ramuan cempedak ditambah baik perasanya agar lebih asli. Percubaan demi percubaan dan hasilnya wujudlah cempedak dan cucur udang al-Fateh.
            Memetik kata-kata chef PKMAF iaitu Penaung PKMAF: 
 "Untuk menghasilkan cempedak dan cucur udang yang lazat dan digemari pelanggan, ramuan bancuhan haruslah betul dan tepat sehingga rasa cempedak lebih ketara dari perasa tepung diluar, cempedak akan mencair dirongga mulut lalu mudah dihadam ke dalam perut." 
        En. Fadli diberikan tanggungjawab untuk mencuba jaya akan ramuan istimewa cempedak al-Fateh ini.


Kepada sekalian pembaca dan pelawat blog ini, anda sangat dialu-alukan untuk menikmati ramuan cempedak dan cucur udang al-Fateh di bazar Ramadhan Kg. Sungai Udang. Beli sambil beramal dan menghulurkan dana untuk pembangunan PKMAF yang bertunjangkan kebajikan ahli dan masyarakat amnya. Sementara masih beroperasi marilah kita sama-sama jayakannya demi mencari keredhaan ilahi. Wassalam.

di negeri melaka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri melaka - Google Blog Search


PERMOHONAN KE TINGKATAN 1 ALIRAN AGAMA <b>NEGERI MELAKA</b>

Posted: 21 Sep 2012 08:48 AM PDT

PERMOHONAN KE TINGKATAN 1 ALIRAN AGAMA NEGERI MELAKA 2013

Sistem Online Kelolaan SPI, JPN Melaka: Untuk program ini, ianya akan dibuka setelah taklimat khas dilaksanakan kepada semua GPK HEM SR di negeri Melaka pada akhir Oktober Kelak.

Buat masa ini, pihak sekolah diminta menumpukan sepenuhnya penggunaan Sistem APDM, Kementerian Pelajaran Malaysia mengikut sepertimana yang telah ditaklimatkan. Sebarang kemusykilan, sila rujuk ke PPD atau Unit Menengah, JPN Melaka. Harap maklum.

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved