ads

Isnin, 15 Ogos 2011

04 di umbai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di umbai - Google Blog Search


Princess Story: Berbuka Puasa <b>di Umbai</b> Melaka.

Posted: 11 Aug 2011 02:01 AM PDT

Sabtu hari tu, saye dan Mr Bun famly telah pergi berbuka puasa bersama. Owh, agak lame tak berjumpa dengan mumy, then bila jumpa, agak malu malu mcm tuhh.
Kalau dah name nye berbuka puasa bersama famly Mr. Bun, makna nya tentulah saye kene duduk batu pahat kan. So, nak dijadikan cerita, memang laa saye duduk di rumah famly Mr Bun 3 hari. Dari hari jumaat sampai lah ke hari ahad.
Ok, sekarang nak bercerita mengenai berbuka puasa di restoran terapung di Umbai, Melaka. Tempat tu super duper nice laa. Sebab restorang pon dah terapung kan. Mesti laa kat atas air kan. So, malas nak cerita panjang, just view jek laa gambar tempat tersebut.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di durian tunggal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di durian tunggal - Google Blog Search


~ HiKaYaT NahDatuLiZaH ~: Ke <b>Durian tunggal</b> - ke majlis majlis kahwin

Posted: 04 Jun 2011 05:42 AM PDT

Assalam bloggers / readers,

Just a quick update untuk hari ni.

Hari ni adalah hari memenuhi undangan majlis perkahwinan kengkawan.

Lokasi yang di tuju adalah durian tunggal.

Cik Izah ade 2 jemputan dan nasib baik dua-dua nye kat durian tunggal. So takyah lah berpusing jauh-jauh. (padahal sesat jugak mulanye...huhuhu).

Oh ya sempat la amik gambau dengan pengantin tapi tak banyak. Rumah yang kedua tak sempat amik gambau dengan camera sendiri sebab mase tu pengantin sibuk bergambau gek.

 Bersama puan katy yang gojes. (ni umah pertama yang gi..)

Bersama cik Nurul a.k.a adik cik Izah. (on the way nak gi umah yang kedua)

Cam dibagitau tadi, tak sempat posing sakan dengan pengantin kat umah kedua sebab mereka sangat bizi bergambau. tapi tengok la kalau pengatin ade upload gambau kat fb ke nanti cik Izah cilok...hehehehe

Sekian update hari ni.

p/s: naseb baik tak salah umah tadi. mane taknye ade 2 lagi kenduri kawen kat tempat yang same. adehhh

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


live life fun like moi!: Light Jigging @ <b>Tanjung Tuan</b>, Port <b>...</b>

Posted: 04 Aug 2011 01:57 AM PDT

I am back!! To continue my silly story....

Once we are ready, we set out to the sea..sorry no pictures of the sea, which is windy with lots of waves...   T.T   Now I have been on a boat / speedboat and whatsoever before either for work or for leisure, but things that I've never experienced before...staying in the middle of the sea: bobbing to the tunes of the waves... I know, double sick to the stomach...I am trying to be brave and encourage myself by pretending that I will not get sea-sick...

Wahahahaaa.....BUT....!! I am so wrong...  T.T''  Right like 5mins after we stopped at the first pit stop out on the open sea...I feel dizzy...and nauseous..I just had enough time to grab (*blush*) and gulp down some sea sickness / motion sickness medicines..BOY I am so glad we had it along...and abang shah the tekong pity me....I can even feel my face turning green...hahahahaa......so we switched place.

We went near to the lighthouse and began our jiggingz....Well, remember the picture in part 1: the pretty scenery...that's the spot we jig and jig...

We were lucky the weather was surprisingly good considering the heavy rainfall of late. Windy even with the scorching sun makes it bearable even to someone like me, who's forever sweating!

Anyhow, we jig and jig and suddenly abang shah jig's was pulled....and:

*voila! Little baby grouper...which has been released back safe and sound..hehhe*

and the energy got buzzing, with the mood which is cheery and light...I still think and belief when you are happie the fishes will comes along too...hahahha...dumb la me! o.O

Around noon with no more signs of fishes as the sun is shining brightly, we decided to go back for lunch and a short break...don't ask me why no pictures of my lunch and toilet (of cuz there's a toilet!) or our lunch place, as I am simply too tired. Just want to sit there and drink icy cool drink...hahahahah...sorrriieee..

About 2 something we went to continue our jiggingz..and......here comes the goodies....

*he got a fun fight with the GT! Strong phfishh even with the small size, which is slightly more than 1KG*
*I couldn't resist to camwhore too...part of the reason being sked of not being able to land any fish at all for the trip   T.T''  *
I've heard numerous times before, first timer for jigging trip might come back with empty hand...hahaha...but I am still looking on the bright side yeah!
We circled the same spot to continue our jigginz...and see see see:
*abang shah with another bigger grouper*
And my mood wasn't dampened, I am a newbie to jigging larr..what do you expect..and it doesn't disappoint me, NOT at all..by that time, I was planning on the return trip to get a fish with jig...(Making up my mind and convincing myself that I am not gonna get any fish this trip, but without feeling of disappointment, really one!).
The slight tug, and the pulling, just not so strong..and being a NOOB that I am, I wasn't sure and should also say I didn't dare to belief that I got a fish on the other end of my line!!!! 
WOHOHOHOHHOHOHOOOOOOOOO~~~:
*I know, I know..it's not huge..but the feeling you can never understand if you are not a fisher..hahaa*
I hooked up an okay sized grouper...! My license for jigging, yeah man! I cannot wipe out the grin on my silly face...happiness.....
We jig more and by the time we made our way back, the sun was setting...seems like there's an additional jiggerz now to the fishing society..hahahaha...I want to come back for more...I want the GT!! 
No amount of motion sickness, no amount of sun burning, skin peeling (aftermath), fear of standing up freestyle on a rocking boat (without safety jacket, even though I can swim, still scary la) and other issues will keep me from coming back again..!
Oh yeah..I will be there again! This weekend~!!  *stupid grin on face, AGAIN...taahahahhaha*
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di serkam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di serkam - Google Blog Search


Malaysia Zoom » Kelong <b>Serkam</b> produk terbaru

Posted: 27 Jul 2011 04:03 PM PDT

MELAKA 27 Julai – Kelong memancing akan menjadi produk pelancongan terbaru yang akan dibangunkan di sepanjang pantai di Dewan Undangan Negeri (DUN) Serkam.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Serkam, Datuk Ghazale Mohamad berkata, usaha tersebut dilihat mampu menjadikan Serkam sebagai kunjungan pelancong dari dalam dan luar negeri ini.

Menurutnya, kelong memancing wajar dibangunkan memandangkan Serkam tidak mempunyai banyak produk pelancongan yang boleh ditonjolkan untuk menarik minat kedatangan pelancong ke daerah ini.

"Memandangkan Serkam berdekatan kawasan pantai dan ia dilihat amat sesuai jika lebih banyak kelong memancing dibina bagi menjadikan daerah ini syurga memancing kepada kaki pancing," katanya kepada pemberita pada program Bersantai Sambil Memancing Bersama Warga Media di kelong Pantai Siring, Kampung Pulai, Serkam, Jasin, baru-baru ini.

Turut hadir Pengarah Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) negeri, Bahrain Omar dan wakil dari Jabatan Perikanan negeri.

Ghazale yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengangkutan, Penerangan, Perpaduan dan Pengguna negeri berkata, setakat ini, sebanyak dua kelong memancing telah beroperasi diuruskan nelayan di situ.

Dua kelong itu, katanya, telah mendapat sambutan yang menggalakkan daripada kaki pancing penduduk tempatan dan juga dari Kuala Lumpur, Johor serta Negeri Sembilan.

"Boleh dikatakan setiap hujung minggu dan cuti umum banyak tempahan diterima," katanya.

Beliau berkata, cadangan untuk menambah beberapa lagi kelong memancing mendapat sokongan daripada Jabatan Perikanan dan LKIM negeri.

"Saya dimaklumkan LKIM menyediakan peruntukan untuk membangunkan kelong memancing, tetapi ia mesti dimohon melalui persatuan nelayan dan bukannya atas pemilikan individu," ujarnya.

Katanya, kelong memancing mampu menjadi sumber pendapatan tambahan kepada nelayan di Serkam.

Dipetik dari Utusan Malaysia

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved