ads

Selasa, 26 Februari 2013

04 di durian tunggal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di durian tunggal - Google Blog Search


RASEDY CANOPY: RASEDY <b>di Durian Tunggal</b>

Posted: 25 Dec 2012 05:19 PM PST

Pada 22 Disember 2012 yang lalu, telah selesai majlis resepsi menyambut menantu Encik Mazlan. Majlis tersebut talah di adakan di tanah lot yang bersebelahan Taman Seri Cempaka, Durian Tunggal, Melaka.

Tahniah diucapkan kepada kedua mempelai dan terima kasih kerana menggunakan perkidmatan kami. Diharapkan pihak tuan rumah berpuas hati dengan perkhidmatan kami.

Berikut beberapa gambar yang sempat kami shot untuk dikongsikan bersama. Gambar-gambar ini adalah malam persediaan sebelum hari langsung.





04 di klebang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di klebang - Google Blog Search


Imperfect: Coconut Shake <b>di</b> Pantai <b>Klebang</b>, Melaka.

Posted: 12 Feb 2013 11:56 PM PST


Sabtu lepas semua dah start cuti sempena Tahun Baru Cina, aku sorang je yang tak eksaited sebab hari-hari yang sekarang ni memang tengah cuti sepenuh masa sebelum nak ke PLKN atau masuk unibesiti (lainlah kalau aku tengah kerja part time sekarang ni mungkin akan eksaited sikit). Jadi, hari sabtu lepas ummi ajak balik kampung di nogori, kalau ikutkan hati aku dengan kakak aku memang taknak balik sebab malas tapi kena balik jugak sebab bulan april nanti Wan nak pergi mengerjakan umrah. So...

Tapi balik kampung tidaklah menghampakan sangat sebab dapat merasa Coconut Shake yang femes kat Melaka! yeh yeh yeh  ~(‾⌣‾~) (~‾⌣‾)~ 

Mulanya nak ke Tampin saje beli ubat apa entah, dah tengahari tu makan-makan kejap kat kedai Mamak pastu plan nak pergi mana. Dalam kepala otak aku teringat pulak pasal Coconut Shake kat Pantai Klebang. Sebenarnya aku tak pernah merasa pun kelapa goncang kat melaka ni, serius tak pernah tapi dah ke melaka banyak kali. Kehkeh Aku kabor ler ke abah nak rasa coconut shake pastu abah on aje dan terus gerak ke Melaka. 

Otw ke melaka tu kemain ummi dengan Wan bersembang, aku pasang telinga jelah sambil baca majalah kpop yang baru beli dekat tampin tadi. Miahahaha (*~▽~)

Sebab fes taim nak pergi merasa coconut shake ni kitorang tak jumpa kedai tu sampai dah jalan nak ke tanjung kling, pastu u-turn rupanya kedai tu berdekatan dengan Caltex. Femes hokay kedai tu! Ada dua bahagian, satu kedai yang take-away belah depan dan yang untuk makan chill gitu dekat belah dalam, agak tersorok sikit tapi dah masuk kedai tu kemain penuh u ols!

Yang ni beratur tahu yang take away punya, ambil gambar dari dalam kereta je (masa ni nak balik hihi) 



Bungkus di luar. Makan dan minum sila ke dalam ye!

Selain Coconut Shake, engkorang boleh merasa nasi lemak yang sedap gila nak mampus. Over. Selain nasi lemak, ada kuih-muih seperti apam polkadot, karipap dan banyak lagi (sebenarnya taktau nama kuih) yang korang boleh ambil sendiri ye, pastu berdasarkan gambar ni ada kuih ke kerepek dalam bekas tu. Aherherher

Masa menjamah kelapa goncang itu hari, cuaca ketika itu mendung dan tak panas terik jadi bila merasa kelapa goncang tu tak terasa ghairah sangat. Tapi tapi, sebabkan aku fes taim rasa masa pelayan letak atas meja aku terkejut tau, mak aihh spesial gila coconut shake ada ais krim vanilla satu bulat comel atas tu kahkahkah

Lepas ni kalau ke melaka lagi, nak pergi lagi merasa Klebang Original Coconut Shake. Rasa sekali tak puas tahu?!


04 di batu berendam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di batu berendam - Google Blog Search


pesawat ringan terhempas <b>di batu berendam</b> | Merdeka Online

Posted: 06 Feb 2013 09:41 PM PST

578239_10151272918861762_968865945_n

Mo, Melaka, 7/2/2013- Sebuah pesawat ringan milik akademi penerbangan di Batu Berendam, dekat sini, terhempas berdekatan perumahan Cheng Height, jam 11.15 pagi. Mangsa berumur 2o tahun mengalami kcederaan patah kaki dan luka2 dan kini sdg dirawat di Hospital Besar Melaka.

04 di sungai udang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di sungai udang - Google Blog Search


D&#39;KING Mee <b>Udang</b> Banjir....sedap &#39;tak dak&#39; dah @ <b>Sungai</b> Petani <b>...</b>

Posted: 15 Feb 2013 09:47 AM PST

Lokasi : 

Jalan lama dari Bandar Sp ke Tikam Batu, sebelah kanan (berhampiran GIANT Sp), Dari tol Sp Selatan terus ke simpang lampu isyarat yang ke-2 belok kiri ..dah nampak D'King sebelah kanan jalan.



 ...tayang gambar makanan tangah memalam ni macam tak kena la plak ea..., takpa ..ni untuk depa yang tak pernah mai makan kat area Sungai Petani,  khususnya pembaca di blog pcl nih,. mana lah tau kot  terlajak sampai  Utara ni nak pekena mee udang banjir...

Ramai yang dah tau D'King Mee Udang Banjir & Ikan Bakar Power ni macam mana rasanya....Emm Sedap 'Tak Dak' Dah..dan dah jadi buah mulut pengemar 'kaki makan' serantauan.


Ibumertua pcl yang belanja (semalam) ..., walau pun ada insiden yang tak disangka telah berlaku namun itu bukan tujuan utama aku menulis tentang  @ D'King restoran ini.

Mee udang Banjir dihidang dalam mangkuk besar untuk 4 orang makan, anggaran dalam Rm60 semangkuk..(10 ekor udang laut) x 3 mangkuk menjadi santapan kami sekeluarga.....Syukur Alhamdulillah. moga murah rezeki ibumertua ku lagi hendaknya...aminn !

korang jangan lepaskan peluang untuk merasa mee udang banjir di sini. okay . (roger pcl n mmD kalau nak berteman makan...hehe!)

p/s  : esok punya program adalah ...mencari siput gayam @ Pantai Merdeka, time 7am..insyaAllah.

04 di sungai rambai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di sungai rambai - Google Blog Search


Ceramah Isu Semasa <b>di Sungai Rambai</b> - Cetusan Kalam YDP PAS <b>...</b>

Posted: 09 Nov 2012 01:06 AM PST

Ceramah YB Tian Chua di Kg Parit Perawas, 
Jalan Ke Kilang Kotak, Sg Rambai, Melaka pada 
hari Sabtu, 10/11/2012 jam 9 malam..
semua dijemput hadir untuk mendapat informasi terkini.. 

di negeri melaka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri melaka - Google Blog Search


Lagi Projek Pembaziran Kerajaan <b>Negeri Melaka</b>, <b>Di</b> <b>...</b> - IdaMan - Yes

Posted: 15 Feb 2013 12:00 AM PST

Melaka bakal mempunyai sebuah taman haiwan purba dikenali sebagai 'Jurassic Park' bernilai RM200 juta yang dirancang dibina bersama beberapa projek pelancongan lain di Dataran 1Malaysia di sini.

Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata destinasi pelancongan yang pertama seumpamanya di Asia itu akan mempamerkan 200 spesies dinosaur melalui kaedah hidrolik dan elektronik.

Beliau berkata Jurassic Park itu akan dibina bersebelahan dengan sebuah lagi taman tema iaitu Melaka Sea World, melibatkan kawasan seluas 12.1 hektar yang akan dilaksanakan secara usahasama oleh Yayasan Melaka dan syarikat swasta, Eden Incorporation Berhad.

"Perbincangan mengenai projek ini berjalan lancar dan memorandum persefahaman (MoU) dijangka ditandatangani pada Mac depan," katanya kepada pemberita selepas sesi taklimat mengenai projek tersebut di Seri Negeri di sini, hari ini.

Katanya Jurassic Park itu dijangka siap dibina dalam tempoh dua tahun selepas MoU tersebut ditandatangani.

Mohd Ali berkata Jurassic Park itu dijangka mampu menarik lebih satu juta pelancong setahun.

Sementara itu, beliau berkata kawasan Dataran 1Malaysia turut akan menempatkan Melaka Sea World yang akan dilengkapi galeri ikan paus terbesar di negara ini di atas tapak berkeluasan 60.7 hektar.

Beliau berkata projek lain yang turut dibina di kawasan tersebut termasuk Dataran Peta Malaysia bernilai RM2 juta, 21 restoran bas dan 20 chalet bas bernilai RM2.7 juta serta tiga padang bola bernilai RM1.4 juta. - Bernama

DATARAN 1 MALAYSIA -Tetulang besi yang di salut konkrit ukuran 58'x30' berharga RM352,000.

BUS LONDON - 2 buah bas bernilai RM200,000 setiap satu kini tersadai di Kompleks Logistik MBMB Batu Berendam.

KINCIR AIR - Berharga RM1.76juta kini langsung tidak berfungsi. Pernah mendapat teguran Jabatan Audit Negara disebabkan kelemahan pengurusannya.

REPLIKA JAM - Di perbuat daripada pokok bunga dan terletak di Dataran MBMB. Kos Jam ini ialah RM500,000.

ROLLER COSTER - Projek bernilai RM10juta dan malangnya tak pernah beroperasi.

AIR TERJUN - Bersebelahan Dataran MBMB dan berharga RM1.7juta.

04 di lubok china - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di lubok china - Google Blog Search


Projek Amal Tandas Surau <b>di Lubok China</b>, Rembau - yayasan amal <b>...</b>

Posted: 15 Feb 2013 01:45 AM PST


Yayasan Amal Malaysia Cawangan N.Sembilan akan mengadakan Program Khidmat Kesihatan Percuma untuk penduduk di Kg Baru Semin, Lubok China, Rembau pada Ahad 24 Februari 2013.
Dalam pada masa yang sama juga Yayasan Amal Malaysia Cawangan N.Sembilan sedang mengumpul dana untuk membina tandas 4 pintu untuk Surau Kg Baru Semin. Bangunan surau telah pun digunakan namun tandas masih belum dibina.
Kepada mereka yang ingin memberikan sumbangan untuk pembinaan tandas Surau Kg Baru Semin ini bolehlah disalurkan melalui akaun berikut :
Nama Akaun : Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan
No Akaun : 05012010047905
atau boleh hubungi Sdr Rozmal bin Malakan, Timbalan Pengerusi Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan di talian 012-2267406 , e-mel rozmal@yahoo.com
Sumbangan juga boleh disalurkan ke akauan Maybank , No Akaun 155126945930

04 di serkam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di serkam - Google Blog Search


BUKU ANAK WARISAN BUGIS <b>SERKAM</b> MELAKA. dan cerita terkini <b>...</b>

Posted: 06 Feb 2013 10:38 PM PST


 BUKU ANAK WARISAN BUGIS SERKAM MELAKA, coretan daeng kali ini.

Assalammualaikum saudara daeng dan semua.

Pertemuan secara tidak langsung dengan seorang yang mengumpul bahan sejarah Anak Bugis Serkam baru baru ini amat membanggakan. Banyak  maklumat baru yang diceritakan dan tidak menjangka beliau sudah menulis hampir 3 per 4 sebuah buku Sejarah Anak Bugis Serkam Melaka.

Banyak sangat rahsia demi rahsia .Sedikit demi sedikit baru ku faham akan pengertian rahsia ini.Tetapi penulis bersetuju supaya rahsia ini didedahkan dan ianya sudah menjadi sejarah lalu.Maklumat sejarah ini tidak akan lenyap jika usaha usaha mendokumentasikan bahan  dan maklumat dilakukan.

Sebelum ini cerita Sultan Johor ke Serkam dihurai satu persatu dan penjelasan belaiu telah menjelaskan semuanya.Mat Bam satu nama yang biasa ku dengar dari kecil.Pertalian dengan cerita kedatangan Sultan Johor amat sinonim .katanya sekitar tahun 50an jika tidak silap.Amat menarik ceritanya. Akhir dikuburkan ceritanya.Maklumat ini amat berguna. Pada asal maklumat daripada Bondaku, Nenek Ngah Arfah  dan sekarang tambahan Tok Mat Bam  mempunyai sambungan maklumat ceritanya..Kejadian  jemputan jamuan menguatkan kenapa datuk nek menyuruh menyimpan rahsia. Sangat-sangat menarik.Penulis menerangkan beliau  bukanlah salah seorang  waris anak cucu Tok Langgar tetapi sudah berumahtangga dengan anak cucu Tok Di Serkam ini.Bukunya nanti tidak mempunyai  cerita yang memberatkan mana-mana pihak Tambahan ,penulis memohon kubur Tok Langgar di jaga semula  dan dijadikan sebagai bahan warisan  sejarah bugis Serkam  Melaka.

Satu lagi cerita  cerita pertalian perang jementah ,cerita perang bukit larang,Perang linggi, Tok langgar  panglima perang membantu , kaitan dengan daeng di kedah menambahkan cerita dan maklumat buat diri ini.Cuma magrib memanggil terpaksa aku menangguhkan pertemuan bersama beliau.Beliau juga mempunyai blog sendiri pertalian sejarah dan maklumat akan dilink bersama nanti.semoga gabungan maklumat  ini dapat menyudahkan rahsia sebenar serkam kampung tercinta ini...

 Lain lak pula cerita pak dara aku seorang ini.Mejar pula berminat dalam penubuhan  persatuan anak- anak bugis Serkam dan inginkan maklumat salahsilah daeng daripada Tok Ibab. katanyee selalu dok mengambil bahan dan maklumat daripada  Abang Tok Ibab, Abang Karim rasanya.

Setakat ini banyak lagi perjalanan cerita ini.Aku masih mengharapkan komuniti penggerak  berjaya ditubuhkan mungkin setelah tertubuhnya Persatuan Anak-Anak Bugis Serkam kot.Mudah mudahan...Bagi aku x kira daripada cucu  temenggungke atau Bendahara janji  sejarah ini di ukir semula dan takkan luput dek zaman untuk tatapan anak cucu cicit nanti....

Sekian  dahulu coretan cucu daeng yang kerdil  ini ... MOGA ALLAH MEMPERKENANKAN HAJAT KU INI. AMINNN..........

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved