ads

Rabu, 16 Mei 2012

04 di tanjung bidara - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung bidara - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung bidara</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung bidara</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Apr 2012 11:08 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung bidara</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Mar 2012 07:03 AM PDT

URL Sumber Asal :-

<b>Tanjung Bidara</b> banyak tarikan - Utusan Malaysia Online - Selatan

Posted: 27 Mar 2012 09:54 AM PDT

Tanjung Bidara banyak tarikan

Tanjung Bidara banyak tarikan

Oleh AMRAN MULUP
utusanmelaka@utusan.com.my


Pantai Tanjung Bidara sentiasa menjadi tumpuan orang ramai pada hujung minggu untuk bersantai bersama keluarga. - UTUSAN/GAIE UCHEL


TANJUNG BIDARA 26 Mac - Strategi pembangunan oleh kerajaan negeri Melaka yang diterajui Barisan Nasional (BN) berupaya menjadikan kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjung Bidara terus berkembang pesat dan maju terutama dalam sektor pelancongan.

Sehubungan itu, tidak hairanlah Tanjung Bidara cukup sinonim sebagai pantai perkelahan terkenal di negeri ini yang menjadi tarikan pengunjung sejak dahulu hingga sekarang.

Pantai Tanjung Bidara yang terletak berdekatan Kem Terendak dan hanya 10 minit perjalanan dari bandar Masjid Tanah merupakan pantai perkelahan yang terkenal di kalangan pelancong.

Keadaan pantainya yang landai menghadap Selat Melaka menjadi persaingan utama pantai di Port Dickson yang terletak kira-kira 70 kilometer dari Masjid Tanah.

Pantai kegemaran ramai itu turut dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti tempat letak kereta, padang permainan kanak-kanak, surau, medan selera, tandas awam dan bilik mandi untuk keselesaan para pengunjungnya.

Pantai Pengkalan Balak dan Padang Kemunting turut menjadikan DUN Tanjung Bidara perhatian pengunjung luar setiap cuti hujung minggu dan cuti umum.

Pesisir pantainya yang luas di samping keindahan dan keunikan kampung-kampung nelayan menjadikan suasana persekitarannya amat damai dan permai.

Menara Kawalan Pantai Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) turut terdapat di sini bagi membantu orang ramai yang mengalami kecemasan sewaktu mandi di Pantai Tanjung Bidara dan Pengkalan Balak.

Sehubungan itu, Pantai Tanjung Bidara, Pantai Padang Kemunting dan Pantai Pengkalan Balak merupakan khazanah alam yang terus dipelihara dengan baik.

Tidak kurang daripada 15 resort dan calet terdapat di tiga lokasi tumpuan pelancong itu termasuk penginapan persendirian yang diusahakan penduduk tempatan di sepanjang pantai tersebut.

Tarikan tiga lokasi tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara itu sebenarnya memberi rahmat kepada penduduk tempatan meraih rezeki tambahan.

Selain mengusahakan calet persendirian, ada pula membuka gerai makanan.


PELANCONG boleh melihat suasana di sekitar perairan Selat Melaka dengan menggunakan teropong di Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Tanjung Bidara.


Padang Kemunting pula menjadi tarikan kerana ia menjadi Pusat Penetasan Penyu Karah di bawah pengendalian Jabatan Perikanan negeri.

Pusat itu berperanan menyelamat dan melindungi spesies penyu karah yang kerap mendarat di sepanjang pesisir pantai Melaka dari Kuala Linggi hingga ke Klebang.

Jika berkunjung ke Padang Kemunting, orang ramai berpeluang melihat dari dekat usaha-usaha yang dijalankan untuk memastikan spesies penyu karah tidak pupus.

Berdekatan pantai pula terdapat Kompleks Falak Al-Khawarizmi yang menempatkan balai cerap, planetarium, Pusat Latihan Falak dan Balai Cerap Robotik.

Setiap kali menjelang Ramadan dan sambutan Hari Raya Aidilfitri, Kompleks Falak Al-Khawarizmi menjadi lokasi untuk melihat anak bulan, malah orang ramai juga boleh membuat lawatan di kompleks berkenaan.

DUN Tanjung Bidara yang terletak dalam kawasan Parlimen Alor Gajah terdiri daripada 11 kampung tradisional yang penduduknya bekerja sebagai petani dan nelayan.

Kampung tersebut ialah Kampung Pulau, Seri Jeram, Londang, Air Hitam Darat, Air Hitam Pantai, Balik Pulau, Padang Kemunting, Pasir Gembur, Pengkalan Balak, Lubok Redan dan Ujong Padang.

Usaha yang dijalankan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Bidara, Datuk Ab. Karim Sulaiman yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya dan Kemudahan Awam negeri membangunkan pantai Tanjung Bidara, Pengkalan Balak dan Padang Kemunting banyak membawa perubahan hidup kepada penduduk tempatan.

Selain pelbagai infrastruktur kemudahan awam, dua buah institusi pengajian dan sebagainya yang dibangunkan di DUN Tanjung Bidara menjadikan rakyat di situ hidup selesa.

Dua institusi pendidikan yang terdapat di situ adalah Kolej Matrikulasi Londang dan Pusat GiatMara bagi memastikan anak-anak mendapat pendidikan terbaik termasuk dalam bidang kemahiran.

DUN Tanjung Bidara juga mempunyai empat sekolah rendah kebangsaan, dua sekolah menengah, sebuah sekolah tahfiz, tujuh masjid dan 14 surau.

Kawasan itu juga mempunyai pejabat pentadbiran Japerun DUN Tanjung Bidara di Taman Bidara Jaya dengan sebuah dewan yang luas untuk sebarang majlis keraian di samping sebuah stadium mini dan sebuah padang futsal yang boleh digunakan secara percuma bernilai RM2.5 juta.

Selain itu, Kompleks Perahu Layar Hang Jebat di Pengkalan Balak turut menjadi kebanggaan penduduk dan ia menjadi lokasi acara perahu layar pada Sukan Malaysia (Sukma) 2010.

Diletakkan di bawah pengurusan Perbadanan Stadium Melaka, kompleks itu berkemampuan menganjurkan pertandingan bertaraf tinggi.

04 di klebang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di klebang - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Apr 2012 09:43 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Apr 2012 09:12 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Apr 2012 09:13 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Mar 2012 12:41 PM PDT

URL Sumber Asal :-

reena&#39;s online: <b>Klebang</b> Coconut Shake

Posted: 24 Mar 2012 08:47 AM PDT

Cuaca panas sepanjang perjalanan balik ke Kuala Lumpur dari kampung i di Johor, buatkan i selalu terfikir pasal Klebang Original Coconut Shake atau lebih dikenali dengan nama Klebang Coconut Shake. Tapi sebab kesuntukan masa dan takut lewat tiba di rumah nanti. Nak tak nak, i terpaksalah pendam keinginan i tu dalam hati je (alahai sedihnya...) Cuma kali ni, kita orang bertolak balik awal dari Johor (ehemm... nampak macam ada peluang ni). Jadi, bila i suarakan pasal Coconut Shake dekat hubby. Hubby pun setuju tanpa banyak soal (yeay!) Nasib baiklah jugak negeri Melaka ni ditengah-tengah perjalanan antara Johor dan Kuala Lumpur. Kalau tak, uhh... lambat lagiklah nampaknya dapat merasa Klebang Coconut Shake yang best ni.

Kira punya kira punya kira (berapa banyak kira daa...) rasa-rasanya dah dekat setahun i tak datang ke sini. Lama kan? Sampaikan i dah tak cam gerai / warung Klebang Coconut Shake. Kalau dulu, tempat beratur order coconut shake untuk take-away (bawa balik rumah) atau untuk makan, memang di tempat yang sama. Iaitu di tepi Jalan Pantai Klebang (bersebelahan dengan Stesyen Minyak Caltex). Waktu tu, ruang untuk makan dan tempat letak kereta pun tak banyak. Sesiapa yang nak duduk makan atau nak menikmati coconut shake kenalah jadi macam mata burung helang nak tangkap mangsa. Kalau buat selamba, memang sampai sudah, kena berdiri je (huhuhu... nangis).

Cuma sekarang ni, apa yang bestnya, gerai Klebang Coconut Shake dah ada improvement. Masih lagik mengekalkan lokasi gerai yang sama tapi kali ni, gerai di tepi Jalan Pantai Klebang tu hanya dijadikan sebagai tempat untuk sesiapa yang nak take-away aje. Jangan salah faham pulak, bila i sebut pasal take-away ni. Mana tahu korang fikir dah jadi macam Mc Donald Drive-Thru pulak (wah... hebat sangat tu. Tinggi betul imaginasi korang ye? Hehehe). Yang sebetulnya, korang masih kena hantar wakil / diri korang sendiri untuk beratur jugak. Kalau tak sanggup nak beratur maksudnya takdelah coconut shake. Untuk korang yang nak duduk dan makan di situ, korang boleh terus drive masuk di lorong / jalan bersebelahan warung asal Klebang Coconut Shake. Jangan risau, kawasan tempat letak kereta dan warung barunya lebih luas. Tandas pun ada disediakan. Selesa sikitlah berbanding dulu.
Nak tahu serba ringkas mengenai sejarah Klebang Coconut Shake? Meh, i ceritakan sikit.

Nama pemilik gerai Klebang Coconut Shake ini ialah Shafie Ahmad. Beliau merupakan seorang pesara tentera dan mula menjual air kepala serta tebu secara kecil-kecilan sejak hampir lapan tahun yang lalu. Pernah mendapat keuntungan hasil dari jualannya sebanyak RM5.00 dan melalui pelbagai detik sukar sebelum gerainya dikenali ramai. Atas dorongan keluarga dan beberapa kali percubaan untuk mendapatkan rasa yang sesuai, akhirnya beliau berjaya mencipta coconut shake yang lazat dan membangkitkan selera sesiapa yang merasainya. Menurut Shafie, tiada resepi rahsia di dalam pembuatan coconut shakenya. Beliau hanya menggunakan isi dan air kelapa yang segar serta aiskrim berjenama. Malah beliau sentiasa mengingatkan ahli keluarganya supaya rajin bersedekah, mesra pelanggan dan tidak berkira dengan pelanggan. Selain itu, beliau amat menitikberat mengenai kebersihan gerainya supaya pelanggan berasa selesa untuk terus datang ke gerainya.

sumber : Utusan

Alamat Klebang Original Coconut Shake ialah :-

231-1, Batu 3 3/4
75250 Klebang
Melaka
(Tepi Jalan Pantai Klebang, bersebelahan Stesyen Minyak Caltex)

Koordinat GPS : 2.21551, 102.206132

No. Telefon :-

[013] 399 4061 - Shafie

Waktu operasi : Hari Isnin hingga Ahad dibuka dari pukul 12:30 hingga 6:30 petang, manakala untuk hari Jumaat pula, dari pukul 2:00 hingga 6:30 petang (cuti bila perlu).

Senarai harga minuman dan makanan di Klebang Original Coconut Shake (percaya tak? Harga ni tak pernah berubah dari dulu lagik. Kagum i) :-

Coconut Shake Biasa : RM1.50 (minum) dan RM1.80 (bungkus)
Coconut Shake Special : RM2.00 (minum) dan RM2.20 (bungkus)
Air Kelapa / Tebu 1 Gelas : RM1.00 (minum) dan RM1.20 (bungkus)
Air Tebu 1 Jug : RM5.00 (bungkus)
Air Tebu Tanpa Ais : RM1.20 (minum) dan RM1.50 (bungkus)

Nasi Lemak / Mee Goreng : RM1.20
Kuih 3 biji : RM1.00
Kuih 1 biji : RM0.40
Pulut Kuning : RM2.50

Dekat sini, i cuma suka minum air coconut shake je. Kalau tanya i untuk rasa makanan dekat sini pulak, pada i biasa-biasa je. Cuma anak i, Danish dan Ariana paling suka makan Donut bergula. Sampai tambah dua kali. Agaknya sedaplah tu. Hehehe... Ok, jom tengok gambar i sekeluarga yang happy dapat minum Coconut Shake.

p/s : Sekarang ni mana-mana tempat dah ada coconut shake. Agak-agak korang siapa agaknya orang pertama yang cipta coconut shake ni kan?

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Apr 2012 09:12 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2012 09:30 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Apr 2012 09:39 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di klebang</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2012 09:15 PM PDT

URL Sumber Asal :-

My Rainbow...: Makan <b>di</b> Melaka : Coconut Shake Pantai <b>Klebang</b>

Posted: 31 Mar 2012 12:38 AM PDT

Assalamualaikum.....

Entry ini sepatutnya scheduled weekend baru lepas nie, tapi dia tukar jadi draft pula. Suka hati blog jer kan... Anyway, kita publish kan juga. Happy Mondays all...
Ini, macam biasalah yer... hujung minggu nie kita cerita pasal tempat2 makanlah. Langkawi punya, Insyaallah minggu depan habislah postingnya...hehehehhehe

So, dah banyak giles dah orang buat entry pasal Coconut Shake di Pantai Klebang nie kan. Walaupun dah banyak dan rasanya malas sikit nak cerita, tapi mengenangkan ianya negeri Melaka, rumahku syurgaku di sana, maka buatlah juga entry. Jangan nanti orang kata sombong pula, tak nak pomot Melaka.

Anyway, coconut shake di Pantai Klebang nie memang dah jadi sebutan ramai. Asalnya, dia hanya berniaga di tepi simpang tepi jalan besar di Klebang tu jer. Tapi disebabkan pelanggan semakin bertambah dan ramai, ditambahkan pula dengan promotion tidak berbayar di blog2, maka jalan di pantai Klebang tu pun jadi traffic jam setiap kali hujung minggu terutama masa cuti sekolah. Untuk mengelakkan kesesakan sebegitu, maka mereka pindahkan warung coconut shake ke dalam. Ada signboard dari tepi jalan tu. Owhh, warung tepi jalan tu tetap wujud lagi, tapi untuk yang nak bungkus saja. Kalau nak duduk kat kerusi, minum shake sambil makan2 kuih, kenalah drive ke dalam sikit.

Inilah warungnya. Kaunter buat coconut shakelah tu...

Presenting the famous Coconut Shake of Klebang.

Adam nie memang perasan hensem la.. Dia ingat posing mcm tu nampak macholah kot..

Ada kerepek geragau kat tepi warung nie. Not bad juga, cuma tak cukup attractive untuk panggil kita membeli.
Ada nasi lemak juga... Sambalnya, pedass!
The taste of the shake bukanlah extravaganza sangat. Biasalah orang meniaga kan.. Sometimes ago, it used to be soo thick and soo creamy. Tapi nowadays dah kurang rasa creamy ad of course the thickness. Kuih muih pun rasa biasa2 jer. It's just that, sambil minum shake yang sejuk denganhembusan angin laut, priceless! Walaupun lautnya x nampak dah....
So friends, bolehlah kalau nak try the famous coconut shake...

cERiTeRA tEnTANg KAmI: Hubby n wifey dating <b>di klebang</b>..:)

Posted: 07 Apr 2012 01:20 AM PDT

Olllaaaa sabtu yg owesomee.:)
Awak dtg lg.. Dan kali ni seronok sgt..:)

Pepagi da g anta parents g class haji pastu hubby terus bw ninie g dating kat pantai klebang...:)

Settle je class terus g Kg Jawa melaka makan satay tepi sungai n cari asam sbb arini ninie blaja buat acar buah sama mama..:)

Acar buah mama sgt sedap ok...:)
Ok laaa ye.. Nak sambung masak lg nie..:)

See ya..:)

04 di umbai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di umbai - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di umbai</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di umbai</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Apr 2012 09:28 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di umbai</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jan 2012 08:30 PM PST

URL Sumber Asal :-

Welcome To My Life: JJCM ~ Ikan Bakar <b>Umbai</b>

Posted: 30 Jan 2012 08:30 PM PST

Assalamualaikum semua..

Masa cuti CNY haritu aku berkesempatan berkunjung ke Melaka..Seumur hidup aku nilah kali pertama aku menjejakkan kaki di Melaka..hehehehe aku tahu jakun kan:P Bukan pe, dulu masa kecik-kecik manalah mak ayah aku mampu nak bawa kami semua jalan-jalan..Jarak Kelantan-Melaka kan jauh..Lepastu pula kalau ada rombongan sekolah, mak ayah aku tak kasi pergi pula so bila dah tua besar dewasa ni..pergi sendiri jelah bawa anak-anak:P

Kami bertolak agak lewat juga so merasalah makan "jem" di PLUS sekejap..Sampai hotel eh silap, aku rasa tak layak pon panggil hotel, rumah tumpangan kot duduk sekejap kami terus ke Umbai..Kalau ke Melaka, tak sah kalau tak ke sini..Tapi ramai kawan-kawan aku bagitahu yang Umbai dah tak sedap, tempat yang baru nama Crystal Bay yang femes sekarang ni..

Memang aku TERjumpa Crystal Bay tapi masa tu gerai-gerai makan masih belum buka so kami ambil keputusan terus ke Umbai saje..Sampai sana terus pilih ikan-ikan & chop meja tepi muara *konon nak makan sambil tengok sunset kan* tapi takde pon..kami balik sebelum matahari tenggelam pon lagi:P


Nasib baik datang awal..bolehlah kami chop duduk tepi muara yang airnya busuk ni
kat depan kedai-kedai ada orang meniaga macam-macam..Seb baik anak-anak aku takde nak merengek untuk beli patung-patung / belon kat sini..hehehe
Aku makan kat sini lah; Ikan Bakar Parameswara since kedai dia je yang sebelah muara..Memang kedai ni pon yang ramai pelanggan jika dibandingkan ngan kedai lain
Ikan-ikan kat sini memang segar-segar..Aku ambil ikan siakap (pilih yang paling kecil) & ikan pari je
bila dah siap pilih ikan & bagitahu cara masakan ikan tu, diorang akan bagi bil & kita pilihlah meja yang kita nak & letaklah bekas bil bernombor tu atas meja..Haziq ingatkan benda alah tu diorang bagi kat kami..hehehe Seb baik Haziq tak bawa balik:P *dia ingat trofi kot*

Husna yang comot..sekali tengok macam boy lah pula T_____T

Haziq yang happy..sambil makan sambil bagi ikan makan *tapi aku tak nampak ikan pon* Habis sotong celup tepung dia nak baling dalam tu..hamboiiiiiii..

Ashraf yang masa ni sakit mata..tapi takderlah teruk mana pon..sebab tu aku ingat dia dah ok..muka belengas je anak ngan pak=P
nilah ikan siakap 3 rasa kami..Aku cukup kecewa sebabnya korang tengoklah..ikan tu digoreng dah bagus cuma kuahnyaaa..Masya Allah..macam dia taburkan timun batang, nenas yang dah dihiris halus & curah sos cili pasar malam aje..Sedap lagi kedai siam kat rumah aku ni masak tau..Definitely not worth it lah makan kat sini;(
Kami ambil kerang rebus..kerangnya segar cuma kecil-kecil..sekejap je makan habissssssssssssssssss
ni katanya kailan ikan masin tapi aku tengok macam sayur sawi goreng je..tapi takperlah..rasanya bolehlah
owh ini butter prawn..herm..aku rasa kalau aku masak lagi sedap kot *eh betullah, en suami yang cakap macam tu* sebabnya dia punya serdak-serdak tu macam biasa je..i mean takdelah macam yang kita makan kat restoran chinese muslim tu..faham tak?? tak faham?? abaikan:P
sotong celup tepung..sotong tu segar sebab takde bau hanyir pon tapi agak liat juga untuk dimakan:P

ikan pari sibakar dengan sambal..pedas giler sambal ni & tak sedap..Ni hidangan paling last sekali & kami masing-masing dah tak larat dah so there you go membazir seekor ikan hasil dari ketamakan seorang manusia yang nak order macam-macam:P
Secara totalnya kami habis dalam RM150+ (lupa berapa sebab bukan aku yang bayar) untuk 3 orang dewasa & 3 kanak-kanak..Air pula kami minum fresh orange, epal, teh O limau & tebu 2 gelas..
Honestly, harga yang dikenakan sangatlah tak sesuai dengan hasil masakan tu..Tapi takperlah..at least aku dah merasa sekali makan ikan bakar di Umbai..Next time nak try makan di Crystal Bay pula;)

BLOG MELAKA: 04 <b>di umbai</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Apr 2012 09:32 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di umbai</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Apr 2012 09:12 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di umbai</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 09:12 PM PDT

URL Sumber Asal :-

HOMESTAY BANGLO <b>DI UMBAI</b> - 5 BILIK: KOMPLEKS HOMESTAY <b>...</b>

Posted: 14 Feb 2012 06:56 AM PST

Kami mempunyai sebuah banglo 5 bilik, 2 buah rumah sebuah 3 bilik dan 2 unit chalet yang dijadikan sebagai homestay & chalet yang dikenali sebagai KOMPLEKS HOMESTAY & CHALET UMBAI. Sedikit keterangan boleh dibaca di ruang sebelah kanan, dan untuk maklumat lebih lanjut, hubungilah saya...nombor telefon saya ada di sebelah kiri...terima kasih

HOMESTAY 1 : Homestay Umbai 5 bilik. 4 bilik air. Tepi jalan besar Melaka-Muar.

HOMESTAY 2 :  Homestay Umbai 3 bilik. 4 bilik air

04 di masjid tanah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di masjid tanah - Google Blog Search


Gambar Ribuan Hadir Ceramah Anwar <b>Di Masjid Tanah</b> W&#39;pun Di <b>...</b>

Posted: 16 May 2012 03:18 AM PDT

Beribu rakyat hadir menyaksikan ceramah Pakatan Rakyat yang di adakan di Kg. Paku, Masjid Tanah, Melaka. Dalam ceramah ini telah menampilkan beberapa tokoh Pakatan Rakyat termasuklah Ketua Pembangkang Parlimen Anwar Ibrahim.
Di anggarkan seramai 4000 orang mendengar ceramah ini seperti di dalam gambar. Selain itu wujud gangguan yang cuba di adakan oleh pihak UMNO BN dengan membuka kaset ceramah Hasan Ali akan tetapi jumlah mereka yang amatlah sedikit mengakibatkan mereka tenggelam dalam ribuan penyokong Pakatan Rakyat.
Selain itu bekalan elektrik ke khemah mereka telah di potong oleh pihak tuan rumah akibat kebiadapan Umno dalam berhujah menyebabkan pihak tuan rumah tidak membenarkan mereka mengunakan eletrik.
Selain itu seluruh penduduk kampung juga memboikot Umno dengan tidak memberi mahu pun menyewakan sumber elektrik kepada mereka.
Ini membuktikan mood rakyat yang inginkan perubahan dan menyokong pakatan rakyat tidak dapat di bendung. Turut hadi ialah Timbalan Yang Di Pertua PAS Kawasan Masjid Tanah Ust Jualsapiyah bin Kassim.

(Gambar) Ribuan Hadir Ceramah Anwar <b>Di Masjid Tanah</b> W&#39;pun Di <b>...</b>

Posted: 15 May 2012 09:03 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Di anggarkan seramai 4000 orang mendengar ceramah ini seperti di dalam gambar. Selain itu wujud ganguan yang cuba di adakan oleh pihak UMNO BN dengan membuka kaset ceramah Hasan Ali akan tetapi jumlah ...

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 03:13 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 02 May 2012 03:47 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Apr 2012 03:12 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Apr 2012 03:58 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Apr 2012 04:06 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Apr 2012 03:21 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Apr 2012 03:31 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Apr 2012 03:15 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2012 03:43 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Apr 2012 03:15 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Apr 2012 03:32 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Apr 2012 03:31 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2012 03:32 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Apr 2012 03:25 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2012 03:31 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Apr 2012 03:20 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Feb 2012 03:38 PM PST

URL Sumber Asal :-

iGossip by Rizal: --> Jom Tengok Pusaran <b>di Tanjung Tuan</b>!

Posted: 03 Feb 2012 12:47 AM PST


It was the a program held my Administration of Students Affair of IPG-International Languages Campus. The main program was kayaking and we had to pay RM35 each. Unfortunately I couldn't find any photo during kayaking activity.
Early in the morning...our journey took more than an hour from KL to Port Dickson. We stopped for a while at petrol station to withdraw money and buy snacks.
At time we arrived, the shore was empty, surut habis...haha, so we had to wait for the sea level to rise. I hate tide lol. Only then, we were able to do kayaking.
 Srikandi...All of them are now teaching; Kajian Sosial and French.
The Otai...The guy in blue is Mr. Thahir Kamaruzzaman. He was once the officer at the administration and he retired last year. Such a great, humble and friendly man.
 Me...Muhamad Rizal bin Sadiman.
We were on our way heading towards Tanjung Tuan or Cape Rachado (the name was given by the Portuguese) to see the famous legendary 'pusaran' or whirlpool.
The front gate of Tanjung Tuan. We were supposed to pay RM1 each but we were lucky that day for not needing to pay the entrance fee. Alhamdulillah...
 This is the lighthouse of Tanjung Tuan.
We were very happy after 20 minutes of walking. The weather was totally hot! The sun was very mean that day but we were meaner lol. By making this far was an achievement of a lifetime haha.
Can you see the whirlpools? I couldn't, so unfortunate. According to myth, there was a fisherman managed to get through the brutal whirlpools. He was the only one who survived while the others were nowhere to be found. They all went messing. The whirlpoosl is said to be brutally rotate during fool moon. Hair-raising ha?
 Some of us were posing like models of the magazine.
 While some were just sitting overthere, doing nothing; we were actually hiding for the sunlight.
 Heading back to the shore.
The final blow is the photo of us together. There we 40 of us actually but some couldn't make here. Anyway, thanks to Aman Rasidi for the photos. It was a splendid experience indeed.

Wanna know more about Port Dickson and this awesome spot, do visit this travel blog; Travelog air & sha.

Hope you get it...till then, that is how
Full content generated by Get Full RSS.

My Birding field trips: Raptor Census at <b>Tanjung Tuan</b>, Malaysia

Posted: 16 Apr 2011 07:10 AM PDT

The company that I work required us to utilise our previous year carried forward leave before 31st of March. It has being a few years already I use a big portion of my carried forward leave as field trips to participate in conservation of raptors through monitoring.
Raptor comes from a Latin word rapere that means to seize, to grap by force. Raptor is a term use for birds that have good eyesight for accurate judgement of distance for landing and hunting. They also have strong talons, strong curved beak, strong legs for catching, holding food and to tear flesh.
The purpose of research on migrating raptors through monitoring this long term migratory raptor census project is collate information on migratory raptor populations, species, it's flight strategies on weather conditions. Over the years of data information collated will then able to make a better analysis does it's flight patterns behaviour, populations are affected by the environmental factors. The intresting part is others countries who are in the migratory raptors flyway are also doing this type of survey and monitoring. The data collated by each country will then be combine and compile for a better information and knowledge necessary for conservation of raptors and their habitats.
Raptors migratory patterns and it's populations is a good yardstick of the health of our ecosystem environment. A healthy ecosystem is a good indicator availabilities of adequate food source and fresh water for all.
Where is the best site for Raptor migratory monitoring in Malaysia for spring migration?
At present we able to indentify that Tg Tuan or formally known as Cape Rachado.
The meaning of Spring migration.
Spring migration is bird in big population migrate long distance flying north bound in the spring to breed. Food source is the primary motivation for migration. The longer days of the northen hemispher sumner provide extended time for breeding birds to feed their young.


As migration is energy intensive the fly route are normally shaped by geographical, ecological, and even meteorological factors. Flyways normally is along mountain ranges or coastlines this is due the birds could have the advantage of updrafts and other wind patterns. If possible they will avoid large stretches of open water (sea).


What is the Best time to watch the raptors at Tanjung Tuan.
In order to conserve energy to cross the open sea the raptors will use the fly path of Pulau Rupat, Indonesia that is about 38km distance from Tg Tuan. As raptors are large they require thermals to assist them to glide without using much energy to continous flapping their wings, the timeframe windows on a good condusive weather for migration is between 11am till 4pm.
The waiting time for migratory raptors, you could observe the others residence birds and wildlife that residece in that small green lung.












This year the 42 days counting starts from Feb bring a final score of 57,128 raptors fly past Tg Tuan.
Oriental Honey Buzzard- 53,040
Japanese Sparrowhawk - 152
Does the raptors migratory patterns and it's population impacted by the changes on global weather conditions and natural dissaster? If you are a birder based in Malaysia do spare some days as a volunteering basis to assist Raptor Census at Tg Tuan.
Your small contribution and effort will leads us the answers for the above. The census are carry out yearly from Mid February till April.
Full content generated by Get Full RSS.

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Mar 2012 04:12 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Dig deep: 10 - 13th March 2012: Raptor Watch, <b>Tanjung Tuan</b>

Posted: 15 Mar 2012 06:10 PM PDT

Compared to last year, this year's pilgrimage was a decidedly low key affair. The weather conditions conspired against getting many good photos, so, for a better idea of the event and its birds, have a browse through 12-13th, 14th, 15th, 16th and 17th March 2011.

On the 10th, the entire day produced only 17 Grey-faced Buzzards, including this juvenile.

We were glad of the opportunity to watch any bird that would show itself, such as this immature Black-naped Oriole...

...and a Blue-throated Bee-eater.

After a while, even these disappeared, so we resorted to looking at pictures of raptors...

...And people HOPING to get pictures of raptors!

Thankfully, the 11th was a lot better! We counted over 5,300 Oriental Honey-buzzards, though wind and lighting conditions were still not in favour of the photographers!

The best of a bad bunch - a male, two females and a juv. I got much better pics last year!

The star of the day was a dark morph Booted Eagle.

The pictures would have been a lot better if I hadn't had the camera on the wrong settings! Still - it happens, and there will be others...

This Barn Swallow seemed to think it was hilarious!

The 12th was a new low - just one OHB all day, but fortunately, we had made the decision not to sit at the lighthouse. Instead we had a lazy day in the garden and by the beach, when I trained my camera on some of the common birds I usually overlook.

Asian Glossy Starling, Brown Shrike, Spotted Dove and Yellow-vented Bulbul, all taken with coffee in John and Ting Howes' front garden!

A pair of Oriental Magpie-robins coming to take scraps as we lunched at the Yacht Club!

At dusk we went to check out a green-pigeon roost hoping for Orange-breasted. No luck, but we did observe this male Pink-necked apparently eating mud from the foreshore - can anyone explain it? Perhaps taking mineral supplements?

A female Pink-necked Green-pigeon preparing to roost in Rhizophora.

So that was it for Raptor Watch this year. We were fortunate to have one 'big day', and it made us realize what exceptional fortune we'd had last year!

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Mar 2012 03:43 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Raptor Watch 2012 by MNS

Posted: 25 Mar 2012 11:35 AM PDT

RW, organised by the Malaysian Nature Society, is a festival to celebrate the return of the migratory birds of prey or better known as raptors on their journey back to their breeding grounds in the northern hemisphere. RW is a public event meant to raise awareness on the conservation of raptors and their habitats.

RW is held annually on the first weekend of March. For the year 2012 the event is held on March 10 & 11 (Saturday & Sunday).

However, the spring raptor migration actually begins in mid February and lasts till mid April. For those who are not able to come to the RW, you can still come anytime within this period to see the birds. Over the years of monitoring, MNS has discovered that the peak period to watch the most number of birds is the first weekend of March.

An opportunity for all

RW is an opportunity for the general public to witness one of nature's most exquisite offerings. Raptors migrate southward to escape the bitter cold of the northern winters and make the same venturous journey back during spring to their breeding grounds in temperate Asia.

Visit their Website at HERE for more information.

For Tanjung Tuan

One of the main objectives of RW is to ensure the continued conservation of Tanjung Tuan Forest Reserve by promoting RW as a national eco-tourism event.

During the spring migration, thousands of raptors can be seen flying across the Straits of Malacca. Having to use massive amount of energy flying across the Straits of Malacca, the raptors will be flying low at the event site making it possible to have a good view of these magnificent birds.

Tanjung Tuan has been listed as an important raptor site by BirdLife International, National Geographic Society and Hawkmountain.

But for many years Tanjung Tuan has been facing a development threat. The sea front of Tanjung Tuan is expensive real estate. As Tanjung Tuan is an extension of the Port Dickson holidaying coasts, its value as a vacation spot is high. For many years plans after plans were drawn by local authorities to develop Tanjung Tuan. And throughout these years, Malaysian Nature Society has been striving to keep Tanjung Tuan intact.

The need to conserve Tanjung Tuan was mainly for the migratory raptors. Tanjung Tuan is an important stop over site for migratory raptors after crossing the Straits of Malacca. It provides food for the raptors as well as a resting spot. For raptors arriving late in the evening, it provides shelter for the night before they take off for flight the next day. Without Tanjung Tuan, many raptors may never make it back, due to exhaustion and lack of food.

The conservation of Tanjung Tuan is also important for its surrounding marine life and its forest growth. The trees in Tanjung Tuan acts a gene bank for tropical timber trees and the waters of Tanjung Tuan is rich with coral and sea-grass, both important for green turtles that lay eggs in secluded beaches of Tanjung Tuan.

RW is organized by Malaysia Nature Society

Malaysian Nature Society
JKR 641 Jalan Kelantan, Bukit Persekutuan
50480 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: +603 – 2287 9422
Fax: +603 – 2287 8773
URL: www.mns.my

Article By MESYM

has blogged 124articles.

Sayang Melaka: Nature Attraction: <b>Tanjung Tuan</b> Recreational Forest

Posted: 22 Apr 2012 07:34 AM PDT


Tanjung Tuan Recreational Forest is located in the administrative area of Alor Gajah Municipal Council (MPAG) and is bordered with Port Dickson in Negeri Sembilan. It is about 20 minutes by bus from Melaka Town. The beach is a newly established recreational area for the whole family.
Various activities can be done here such as picnicking, boat riding, kite flying and swimming. There are services like horse riding but it is chargeable.
Every morning, local residence from the vicinity come to the beach to catch 'geragau shrimp' (a very tiny shrimp), which is in abundance from August to October. This activity is seasonal according to the monsoon wind.
'Geragau' shrimp is very popular among local people in Melaka. They are made into 'belacan' (shrimp paste) and 'cencalok' (shrimp sauce).
Every Sunday from 4.30pm to 6.30pm, there is a free "Dondang Sayang" performance. There is also a lot of food and fruits stall along the beach. This beach promises serenity and tranquility to relieve stress after a hard week of work.
The star attraction here in Tanjung Tuan, the light house was built by the British in the 18th century on the highest point of the cape. The site of the light house is said to be the same site where an old light house was built by the Portuguese during their occupation of Melaka in the 16th century which was later destroyed in a war. It is the oldest lighthouse in the country and is still in use today. 
In the 1990s, a radar for monitoring purposes of crossings by large ships was installed in the light house. On a bright and clear day, one can see Sumatra Island across the Straits of Melaka.
The lighthouse is not open to visitors, nevertheless the keeper is more than willing to bring visitors for a tour if one were to request. There are 66 flight of steps leading to the lighthouse. To reach the peak of the lighthouse, one has to climb 72 flight of steps. The lighthouse is controlled by the Shahbandar of Melaka as Tanjung Tuan is a territory of Melaka even though it is located in Port Dickson (Negeri Sembilan).
Enjoy the good view from the top of the hill overlooking the Straits of Melaka where the light house is located. From this vantage point, one can see the town of Port Dickson and the outline of Indonesia's Sumatra across the Straits of Melaka.
While you are here, try to use your imagination skill to create the numerous fighting scenes between the Portuguese and Dutch armadas in the sea below that took place over 500 years ago.
Tanjung Tuan Forest Reserve
The entrance to Tanjung Tuan Forest Reserve is right at the mouth of PNB Ilham Resort. The forest is worth checking out since it's chockful of forest birds and there's a lighthouse at the very end of the trail. 
During March every year, birders from all over Asia and world would descend upon Tanjung Tuan to watch thousands of raptors fly overhead from the Straits of Melaka. 
Red-Eyed Bulbuls (Pycnonotus brunneus)
Birding spots around PNB Ilham Resort :
1) Observatory Tower at PNB Iham Resort - You can watch raptors glide on warm thermals during the hot noon hour. Bird's eye view of tanjung Tuan from here.
2) Tanjung Tuan Lighthouse - Lots of Olive-Winged Bulbuls over here. There is a guide to raptors right at the top over here. Visitors can spot the usual sparrowhawks during migratory season. Or, if you're not into birds, you can see the narrowest point of the Straits over here.
3) Jungle Trails in the Nature Reserve - Lots of forest birds species.
Tanjung Tuan Wildlife Santuary
The Tanjung Tuan Wildlife Santuary is located half way between the main entrance of the Tanjung Tuan Recreational Forest and the peak of the hill where the lighthouse is located.
Dusky Langurs or Dusky Leaf-Monkeys (Trachypithecus obscurus)
The local Long-tailed Macaques (Macaca fascicularis)

Here, you'll find monkeys in group along the way but if you venture further in the jungle trail, you'll be able to sample some of the coastal hilly rainforests' flora and fauna. For easy navigation, the jungle trails are clearly marked.

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Mar 2012 03:43 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Raptor Watch 2012 by MNS

Posted: 25 Mar 2012 11:35 AM PDT

RW, organised by the Malaysian Nature Society, is a festival to celebrate the return of the migratory birds of prey or better known as raptors on their journey back to their breeding grounds in the northern hemisphere. RW is a public event meant to raise awareness on the conservation of raptors and their habitats.

RW is held annually on the first weekend of March. For the year 2012 the event is held on March 10 & 11 (Saturday & Sunday).

However, the spring raptor migration actually begins in mid February and lasts till mid April. For those who are not able to come to the RW, you can still come anytime within this period to see the birds. Over the years of monitoring, MNS has discovered that the peak period to watch the most number of birds is the first weekend of March.

An opportunity for all

RW is an opportunity for the general public to witness one of nature's most exquisite offerings. Raptors migrate southward to escape the bitter cold of the northern winters and make the same venturous journey back during spring to their breeding grounds in temperate Asia.

Visit their Website at HERE for more information.

For Tanjung Tuan

One of the main objectives of RW is to ensure the continued conservation of Tanjung Tuan Forest Reserve by promoting RW as a national eco-tourism event.

During the spring migration, thousands of raptors can be seen flying across the Straits of Malacca. Having to use massive amount of energy flying across the Straits of Malacca, the raptors will be flying low at the event site making it possible to have a good view of these magnificent birds.

Tanjung Tuan has been listed as an important raptor site by BirdLife International, National Geographic Society and Hawkmountain.

But for many years Tanjung Tuan has been facing a development threat. The sea front of Tanjung Tuan is expensive real estate. As Tanjung Tuan is an extension of the Port Dickson holidaying coasts, its value as a vacation spot is high. For many years plans after plans were drawn by local authorities to develop Tanjung Tuan. And throughout these years, Malaysian Nature Society has been striving to keep Tanjung Tuan intact.

The need to conserve Tanjung Tuan was mainly for the migratory raptors. Tanjung Tuan is an important stop over site for migratory raptors after crossing the Straits of Malacca. It provides food for the raptors as well as a resting spot. For raptors arriving late in the evening, it provides shelter for the night before they take off for flight the next day. Without Tanjung Tuan, many raptors may never make it back, due to exhaustion and lack of food.

The conservation of Tanjung Tuan is also important for its surrounding marine life and its forest growth. The trees in Tanjung Tuan acts a gene bank for tropical timber trees and the waters of Tanjung Tuan is rich with coral and sea-grass, both important for green turtles that lay eggs in secluded beaches of Tanjung Tuan.

RW is organized by Malaysia Nature Society

Malaysian Nature Society
JKR 641 Jalan Kelantan, Bukit Persekutuan
50480 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: +603 – 2287 9422
Fax: +603 – 2287 8773
URL: www.mns.my

Article By MESYM

has blogged 124articles.

Sayang Melaka: Nature Attraction: <b>Tanjung Tuan</b> Recreational Forest

Posted: 22 Apr 2012 07:34 AM PDT


Tanjung Tuan Recreational Forest is located in the administrative area of Alor Gajah Municipal Council (MPAG) and is bordered with Port Dickson in Negeri Sembilan. It is about 20 minutes by bus from Melaka Town. The beach is a newly established recreational area for the whole family.
Various activities can be done here such as picnicking, boat riding, kite flying and swimming. There are services like horse riding but it is chargeable.
Every morning, local residence from the vicinity come to the beach to catch 'geragau shrimp' (a very tiny shrimp), which is in abundance from August to October. This activity is seasonal according to the monsoon wind.
'Geragau' shrimp is very popular among local people in Melaka. They are made into 'belacan' (shrimp paste) and 'cencalok' (shrimp sauce).
Every Sunday from 4.30pm to 6.30pm, there is a free "Dondang Sayang" performance. There is also a lot of food and fruits stall along the beach. This beach promises serenity and tranquility to relieve stress after a hard week of work.
The star attraction here in Tanjung Tuan, the light house was built by the British in the 18th century on the highest point of the cape. The site of the light house is said to be the same site where an old light house was built by the Portuguese during their occupation of Melaka in the 16th century which was later destroyed in a war. It is the oldest lighthouse in the country and is still in use today. 
In the 1990s, a radar for monitoring purposes of crossings by large ships was installed in the light house. On a bright and clear day, one can see Sumatra Island across the Straits of Melaka.
The lighthouse is not open to visitors, nevertheless the keeper is more than willing to bring visitors for a tour if one were to request. There are 66 flight of steps leading to the lighthouse. To reach the peak of the lighthouse, one has to climb 72 flight of steps. The lighthouse is controlled by the Shahbandar of Melaka as Tanjung Tuan is a territory of Melaka even though it is located in Port Dickson (Negeri Sembilan).
Enjoy the good view from the top of the hill overlooking the Straits of Melaka where the light house is located. From this vantage point, one can see the town of Port Dickson and the outline of Indonesia's Sumatra across the Straits of Melaka.
While you are here, try to use your imagination skill to create the numerous fighting scenes between the Portuguese and Dutch armadas in the sea below that took place over 500 years ago.
Tanjung Tuan Forest Reserve
The entrance to Tanjung Tuan Forest Reserve is right at the mouth of PNB Ilham Resort. The forest is worth checking out since it's chockful of forest birds and there's a lighthouse at the very end of the trail. 
During March every year, birders from all over Asia and world would descend upon Tanjung Tuan to watch thousands of raptors fly overhead from the Straits of Melaka. 
Red-Eyed Bulbuls (Pycnonotus brunneus)
Birding spots around PNB Ilham Resort :
1) Observatory Tower at PNB Iham Resort - You can watch raptors glide on warm thermals during the hot noon hour. Bird's eye view of tanjung Tuan from here.
2) Tanjung Tuan Lighthouse - Lots of Olive-Winged Bulbuls over here. There is a guide to raptors right at the top over here. Visitors can spot the usual sparrowhawks during migratory season. Or, if you're not into birds, you can see the narrowest point of the Straits over here.
3) Jungle Trails in the Nature Reserve - Lots of forest birds species.
Tanjung Tuan Wildlife Santuary
The Tanjung Tuan Wildlife Santuary is located half way between the main entrance of the Tanjung Tuan Recreational Forest and the peak of the hill where the lighthouse is located.
Dusky Langurs or Dusky Leaf-Monkeys (Trachypithecus obscurus)
The local Long-tailed Macaques (Macaca fascicularis)

Here, you'll find monkeys in group along the way but if you venture further in the jungle trail, you'll be able to sample some of the coastal hilly rainforests' flora and fauna. For easy navigation, the jungle trails are clearly marked.

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 01 May 2012 03:45 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 03:26 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2012 03:54 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Menara Kehidupan: <b>Tanjung Tuan</b> dan Pantai Halimunan di Port <b>...</b>

Posted: 12 Feb 2012 06:50 PM PST

 Lepas dari Pantai Pengkalan Balak kami menuju ke Tanjung Tuan Port Dickson pula. Maka kami ni pun berjala sajer la gamaknya bila bercuti.... Nama pun Cuti2x Malaysia.... Kat sana dah ada kawan satu tempat kerja yang menunggu sebab diorang nak berkemah di situ... Kami ni bawak anak kecik setakat singgah je la... lepak2x kejap kami pun terus pulang.....Ok la... Kat sini kami tak mandi manda pun... sebab dah letih nak salinkan pakaian anak2x... (bunyi macam kejam jee.... haaa3x) baju basah diorang pun dah penuh satu beg plastik. Punya la best ni kat tanjung tuan.... jom kita layan suasana di sana.....Masa kami sampai semua kawan opis tengah kepenatan berbasikal untuk ke Port Dickson... kami sampai pun sekadar lepak2x bersama rakan-rakan....ada yang berbasikal.... dan juga ada yang bersama keluarga...Kami pula memang dah tak larat nak mandi dah...

Hutan Rekreasi yang terdapat di Tanjung Tuan......... Memang best kalau buat jungle tracking dalam ni.... setakat pergi dengan anak2x kecik letih la jawabnyaaa....

Rumah Api yang terdapat di  Tanjung Tuan... Lama dah wujudnya rumah api ni untuk panduan mereka yang berlayar di Selat Melaka.

Rakan-rakan Opis yang hendak berkemah di sana.... Aku balik dahh laaa... binik aku kompem tarik muka kalau aku nak lepak dengan diorang... haaaa3x...

Pastu kita nikmati pemandangan Pantai Halimunan di Tanjung Tuan.... Memang cun la pantai ni... privacy sungguh.... tak ramai orang datang sini........ jom kita lihat pemandangan indah di sini.......

Begitu lah lebih kurang keindahan alam yang terdapat di Tanjung Tuan... Member2x opis aku terus berkemah dan bermalam di sana..... aku balik dah... anak2x pun dah letih dan tidur sepanjang perjalanan pulang kami ke rumah.... tapi rasa seronok la berjalan menikmati keindahan alam.... ... Bestnya kalau keter pakai NGV... jenjalan mana pun tak kisah.... Heee3x..... NGV dengan kami yg "Kaki Jalan" ni memang tak boleh dipisahkan....

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved