ads

Rabu, 6 November 2013

04 di jasin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di jasin - Google Blog Search


taklimat e daftar <b>di jasin</b> - pandu puteri malaysia cawangan melaka

Posted: 01 Nov 2013 06:49 PM PDT

STAKLIMAT E DAFTAR TELAH DIJALANKAN PADA KETETAPAN BERIKUT :
MASA    : 3.00 PETANG

04 di ramuan china - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di ramuan china - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Aug 2013 09:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jul 2013 09:08 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jul 2013 09:03 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Jun 2013 09:07 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jun 2013 09:04 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 23 May 2013 09:01 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 08 May 2013 09:03 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2013 09:11 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Apr 2013 09:40 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Feb 2013 09:32 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

<b>Chinese</b> Clematis Root - Herba Semulajadi Malaysia - Herbal

Posted: 12 Dec 2011 12:00 AM PST

China Clematis Root adalah akar kering dan rimpang Clematis chinensis Osbeck., Clematis hexapetala Pall. atau Clematis manshurica Rupr. (Fam. Ranunculaceae).

Nama: Clematis China Root
Nama latin: Radix Clematidis
Lokasi: China

Gambaran keseluruhan

pedas dan masin di rasa, hangat di alam, ia bekerja pada saluran kandung kemih dan berhijrah sampai 12 saluran dan jaminan.

Menjadi pedas dan hangat untuk penyebaran exopathogens dan dingin, ramuan yang memiliki tindakan yang kuat menghilangkan angin-kelembapan, kliring stasis di saluran untuk meringankan arthralgia.

Sejak aksinya penyebaran yang kuat dan cenderung menyebabkan kecederaan pada tenaga vital, seharusnya tidak digunakan untuk masa yang lama.

Selain itu, juga mempunyai kesan kahak eliminasi dan pelunakan tulang ikan.

Sejarah: Clematis digunakan secara meluas oleh China untuk mengubati rematik angin-sejuk. Ini adalah ramuan yang berkesan untuk menghilangkan rasa sakit rematik dan simpulan.

Kerana sifat anti-rematik dan anti-diuretik digunakan untuk mengubati rematik dan keadaan penyakit rematik disebabkan oleh angin dingin dan kelembaban.

Keadaan ini boleh termasuk sakit rematik dan radang sendi, kejang, bengkak dan nyeri tetap atau penghijrahan, rasa, kejang-kejang punggung bawah, tendon, sendi atau lutut nyeri dan simpulan dan kerosakan motor.

Hal ini terutama kepada anda sakit rematik tubuh lebih rendah dan bagi pesakit yang mobiliti terganggu sebagai akibat dari rasa sakit dan sesak di pinggang, kaki dan kaki.

Ini ramuan China reserved dapat membantu merangsang aliran qi (tenaga) dan darah melalui meridian tubuh atau saluran tenaga sebagai ubat untuk menghilangkan rasa sakit dan ketidaknyamanan yang disebabkan oleh stagnasi cecair dan sirkulasi terhambat.

Kegunaan

* Menggalakkan peredaran meridian.
* Abraham mengusir angin dan kelembapan, mengeruk saluran dan mengurangkan rasa sakit: Untuk arthralgia taip angin-kelembapan, khususnya mereka yang mati rasa dan kejang otot.
* Dispersi limps dan menghidupkan kembali bengkak.
* Angin-basah sindrom obstruksi terwujud sebagai nyeri rematik, nyeri, nyeri dan mati rasa di sendi dan kerosakan motor.

Bahagian yang Digunakan

Akar atau rimpang

Tindakan

Untuk meringankan keadaan rematik, untuk menghilangkan hambatan agunan, dan mengurangkan rasa sakit.

Sumber

Akar dan rimpang dari semak trailing abadi, Clematic chinensis Osbeck. Atau C. hexapetala Pall. atau C. manshurica Rupr., Ranunculaceae keluarga.

Keselamatan

Tanaman ini merupakan kontraindikasi dalam seseorang dengan perlembagaan yang lemah.

Indikasi

1. Untuk arthralgia rematik, sakit sendi, kebas kaki, sering digunakan dalam kombinasi dengan akar ledebouriella, akar notopterygium dan Chuanxiong root untuk kliring struction stasis saluran untuk mengurangkan rasa nyeri.

2. Untuk tulang ikan kerongkong ditampal, herba ini digunakan dalam bentuk rebusan, menelan perlahan.

Chinese Clematis, Chinese Clematis kategori, sumber Chinese Clematis,Chinese Clematis tanaman, Chinese Clematis mengumpulkan dan memproses, Chinese Clematis ciri-ciri, komposisi kimia Chinese Clematis, fungsi Chinese Clematis, Chinese Clematis informasi, Chinese Clematis foto, Chinese Clematis gambar, video Chinese Clematis, Chinese Clematis akar, Chinese Clematis buah, buah-buahan, rumput dan buah-buahan, akar kering

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Mar 2013 09:22 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Dec 2012 09:16 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Dec 2012 12:00 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Dec 2012 12:00 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Oct 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jul 2012 09:11 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jun 2012 09:34 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2012 09:40 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Apr 2012 09:47 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2012 09:14 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Tentang Kami..: Bantal, selimut tutup mayat

Posted: 04 Apr 2012 05:28 PM PDT


ALOR GAJAH – Misteri menyelubungi kematian seorang wanita apabila mayatnya ditemui atas katil dengan bantal dan kain selimut menutupi muka di rumahnya di Batu 24, Ramuan China Kecil di sini semalam. Bagaimanapun, tiada kesan kecederaan ditemui pada tubuhnya.

Mayat Amrah @ Sareah Abd. Rahman (gambar kecil), 78, yang merupakan bekas Ketua Wanita UMNO cawangan Solok Limau Nipis ditemui pada pukul 8 pagi oleh seorang anak lelakinya yang menghantar sarapan ke rumah warga emas itu.

Menurut anak mangsa, Abdul Ghafar Daud, 55, sebelum menemui mayat ibunya, seperti biasa dia menghantar sarapan untuk dijamah ibunya sebelum pergi ke pejabatnya di Batu 25 di Ramuan China Kecil pada setiap hari kecuali hari Sabtu dan Ahad.

sumber : kosmo

Dia buat dah: Bantal, selimut tutup mayat

Posted: 04 Apr 2012 05:14 PM PDT

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2012 09:20 PM PDT

URL Sumber Asal :-

KOTAK DILETAKKAN DILUAR PAGAR RUMAH MELETUP, GADIS <b>...</b>

Posted: 01 Mar 2012 04:15 PM PST

KOTAK DILETAKKAN DILUAR PAGAR RUMAH MELETUP, GADIS CEDERA TERUK

0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

No of View :162

ANGGOTA polis menyiasat lokasi kejadian sebuah kotak meletup di Ramuan China Besar, Alor Gajah semalam.

ALOR GAJAH – Tindakan seorang gadis mengangkat sebuah kotak yang diletakkan di luar pagar rumahnya di Ramuan China Besar di sini semalam mengundang padah apabila kotak tersebut meletup dan mengeluarkan api sebaik barang itu disentuh mangsa.

Akibat kejadian pukul 8.45 pagi itu, mangsa Norasyikin Md. Esa, 27, melecur teruk pada kedua-dua belah kaki, tangan dan perut. Kotak berisi bom buatan sendiri itu bukan saja mengeluarkan bunyi letupan kuat malah menyebabkan api menjulang setinggi lima meter.

Sebelum kejadian, Norasyikin menemui kotak kecil warna putih di luar rumahnya ketika mangsa mahu ke tempat kerja di sebuah pasar raya di Masjid Tanah.

Di atas kotak tertera nama abang sulung mangsa, Saiful Eszwan Md. Esa, 35, yang bekerja sebagai kontraktor pembersihan.

Namun, kotak itu meletup sebaik Norasyikin yang merupakan anak keempat daripada enam beradik dan bekerja sebagai juruwang mengangkat kotak tersebut.

Adik bongsu mangsa, Ahmad Mustafa Md. Esa, 20, berkata, dia yang baru keluar dari bilik air terkejut mendengar satu letupan kuat.

Dapatkan info terkini dengan klik link ini

"Saya kemudian menjenguk melalui tingkap dan terkejut melihat badan kakak yang sedang berdiri tiba-tiba berasap sambil kakak menjerit-jerit kesakitan," katanya ketika ditemui di tempat kejadian semalam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jun 2012 09:23 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Apr 2012 09:29 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Apr 2012 09:33 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 09:27 PM PDT

URL Sumber Asal :-

KELAB GREENBOC: Negara Paling Selamat? Bekas Ketua Wanita <b>...</b>

Posted: 04 Apr 2012 08:01 PM PDT

Nenek maut muka diserkup selimut, bantal

ALOR GAJAH: Bekas Ketua Wanita UMNO cawangan Solok Limau Nipis, ditemui mati dalam keadaan hidung berdarah di kediamannya di Batu 24, Kampung Ramuan Cina Kecil, Lubok Cina, Masjid Tanah, dekat sini, pagi semalam.

CUCU mangsa, Azniza Abd Latif (kanan) tidak dapat menahan kesedihan melihat mayat Sareah (gambar kecil) di Alor Gajah, semalam.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Umar Ali Saifuddin Shaharuddin, berkata Sareah Abd Rahman, 78, ditemui seorang anak lelakinya, Abd Ghafar Daud, ketika berkunjung ke situ jam 8 pagi. Katanya, polis belum dapat mengenal pasti punca sebenar kematian mangsa yang tinggal bersendirian di rumah berkenaan.

"Mayat wanita ini ditemui dalam keadaan terbaring atas katil di bilik tengah rumahnya dengan muka ditutup kain selimut dan bantal. Pemeriksaan lanjut mendapati dia tidak mengalami sebarang kecederaan luaran.

"Siasatan awal polis setakat ini mendapati tiada kesan pecah masuk di rumah itu, manakala barangan berharga termasuk wang tunai juga tidak hilang.

Berdasarkan soal siasat, kali terakhir dia dilihat pada jam 3.30 petang kelmarin," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian di sini, semalam.

Sareah yang juga saudara kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Taboh Naning, Datuk Latipah Omar menjadi Ketua Wanita UMNO cawangan Solok Limau Nipis pada awal 1980-an dan bersara daripada politik sejak lebih 15 tahun lalu.
Umar Ali berkata, pihaknya perlu menunggu laporan bedah siasat bagi mengenal pasti punca sebenar kematian mangsa.

Beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat kejadian itu supaya menghubungi balai polis berhampiran atau Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di talian 06-5562222.

Sementara itu, Abd Ghafar, 57, berkata beliau setiap hari menghantar sarapan kepada ibunya sebelum ke tempat kerja.

"Saya memanggil emak tetapi dia tidak menyahut. Saya kemudian meninggalkan sarapan untuknya dan terus ke tempat kerja.

"Apabila balik semula untuk memeriksa keadaannya, saya menemui emak terbaring di atas katil," katanya. -BH

Maut ditekup bantal

ALOR GAJAH - "Saya lihat plastik berisi kuih masih tergantung di pagar kawasan rumah menyebabkan saya rasa tidak sedap hati," kata Abd Ghafar Daud, 57.

Abd Ghafar adalah anak kedua kepada seorang warga emas yang ditemui mati, dipercayai lemas akibat mukanya ditekup dengan bantal di Kampung Ramuan China Kechil, Lubok China, di sini semalam.

Abd Ghafar berkata, biasanya dia akan menghantar sarapan pagi untuk ibunya, Sareah Abdul Rahman, 78, dengan menggantungkan plastik berisi makanan di pagar rumah dan ibunya akan mengambilnya sendiri.

"Pagi tadi (semalam) saya hantar sarapan pagi kira-kira jam 7.30 pagi sebelum pergi kerja.

"Kira-kira setengah jam selepas itu, saya berpatah balik melalui jalan di hadapan rumah emak tetapi saya hairan melihat plastik berisi kuih masih lagi tergantung menyebabkan saya tidak sedap hati dan mengesyaki sesuatu," katanya.

Menurutnya, dia segera masuk ke dalam rumah dan mendapati pintu terbuka sedikit sebelum melihat mangsa terbaring kaku atas katil di bilik belakang dengan keadaan muka ditekup dengan bantal yang dialas dengan kain selimut.

"Saya terkejut lihat keadaan emak dan terdapat juga kesan darah di hidungnya.

"Lebih menyayat hati, urat tangan emak kelihatan timbul, mungkin kesan daripada cubaan­nya mahu melepaskan diri," katanya.

Abd Ghafar berkata, kea­daan bilik juga berselerak dan dompet milik emaknya turut diselongkar.

"Terdapat juga beberapa keping sampul duit raya bertaburan atas lantai bilik.

"Malah selepas diperiksa, pintu bahagian belakang rumah juga ada kesan diumpil," katanya.

Menurutnya, berikutan itu, dia segera menghubungi polis memaklumkan kejadian berkenaan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Superitendan Umar Ali Saifuddin Shaharuddin berkata, mangsa dipercayai lemas selepas mukanya ditekup dengan bantal.

Menurutnya, tiada kecederaan serius pada badan mangsa, namun terdapat darah keluar daripada hidung dipercayai akibat pergelutan.

"Siasatan awal mendapati, kali terakhir mangsa dilihat berada di rumah adalah sekitar 3.30 petang kelmarin (Selasa).

"Polis akan menjalankan siasatan terperinci untuk memastikan sama ada keja­dian ini melibatkan rompakan," katanya.

Umar Ali Saifuddin berkata, mayat mangsa dihantar ke Hospital Melaka untuk dibedah siasat.

Sehubungan itu katanya, orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian itu diminta menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Alor Gajah menerusi talian 06-5562222 untuk membantu siasatan. -SH

Sungai Rapat Online: Bekas Ketua Wanita Umno Cawangan Solok <b>...</b>

Posted: 04 Apr 2012 04:46 PM PDT


Misteri menyelubungi kematian seorang wanita apabila mayatnya ditemui atas katil dengan bantal dan kain selimut menutupi muka di rumahnya di Batu 24, Ramuan China Kecil di sini semalam. Bagaimanapun, tiada kesan kecederaan ditemui pada tubuhnya.

Mayat Amrah @ Sareah Abd. Rahman (gambar kecil), 78, yang merupakan bekas Ketua Wanita UMNO cawangan Solok Limau Nipis ditemui pada pukul 8 pagi oleh seorang anak lelakinya yang menghantar sarapan ke rumah warga emas itu.

Menurut anak mangsa, Abdul Ghafar Daud, 55, sebelum menemui mayat ibunya, seperti biasa dia menghantar sarapan untuk dijamah ibunya sebelum pergi ke pejabatnya di Batu 25 di Ramuan China Kecil pada setiap hari kecuali hari Sabtu dan Ahad.

suatu perjalanan.. buat tatapan semua..: <b>Di</b> cafeteria itu, aku <b>...</b>

Posted: 08 Jun 2013 06:55 PM PDT

Salam wrt. Alhamdulillah, masih diberi nikmat oleh Allah untuk mencoret. Tapi berlainan sedikit kerana sebelum ni mencoret bujang. Kini sudah tidak lagi.. hehehe..:) Alhamdulillah..

Hari ni hantar zaujah ke hospital Seremban. Zaf kerja seperti biasa. Pagi sampai petang. Keluar rumah dalam 5.30 pagi dan sampai pukul 6.00 pagi. Solat subuh di surau hospital. Tidur sementara menunggu Zaf review pesakit. Dalam 7.15, Zaf call ajak turun makan di cafeteria, tempat di mana aku sedang mencoret nota ini..:) tetapi Zaf x sempat makan lagi. Ada round di wad, so kena naik semula. Aku makan sorang2 ditemani makanan Zaf di hadapanku.. after mkn, minta tolong makcik yg mkn kt sebelah ni jaga jap mknn zaf. Aku ke kereta amek Samsung Note 10.1. Sambil tunggu, boleh access internet.

Hari ini masuk hari ke 9 aku menjadi suami kepada Insan bernama Zafirah. Banyak perkara yang menarik dan ada juga yang sedih sepanjang 9 hari ini. Banyak juga belajar perkara baru. Banyak yang akan kita temui bila bercinta lepas kahwin. Sangat seronok bersama insan yang x pernah kita kenal dengan dalam sebelum ini. Masing2 saling menjaga. Serah segalanya pada peliharaan Allah. Rupanya dengan begitu, Allah kurniakan apa yang kita hajatkan. Betul kata umi. Percayalah kepada istikharah... x caye? Cubalah!:) indah, ia sangat indah!

1 Jun 2013

hari pernikahan yang mendebarkan...:) berkumpul di masjid pilin, dijemput dengan tepak sireh. khutbah nikah, salam tok kadi. Salam ayah mertua, lafaz... alhamdulillah, sekali lafaz.:) baca lafaz taklik, solat sunat lepas nikah, bace doa kat ubun2 zaujah dan pakaikan rantai tangan,zaujah pula sarung cincin perak.. salam family, sanak saudara... makan...petang, ke pasar malam di pekan rembau. Beli satay. malam,makan satay dan pizza di rumah zaf. Orang 'derek' dtg umah. After that, balik umah di ramuan china kechil.

2 jun 2013 

majlis walimah di Dewan PPD Rembau. Baju colour pink. Jambu jugak la.hehe.. semua berjalan,lancar. 2 pasang pengantin berjalan seiringan. Naik atas pelamin, bergambar2, kemudian, makan di meja, suap menyuap sambil bergmbr... solat zohor, kemudian outdoor dengan zaujah. Cameramannya, abg badrul... tempat pilihan Taman seribu Bunga. Tak pernah tau pulak ada taman ni. Best jugak view dia. :) korang ade ker? Hehe.. shoot smpai pukul 6.30 petang. Lambat bukan sebab ape, perjalanan dr rembau ke sana amek masa lama. Kereta banyak dan ada polis kawal lalu lintas. Dah lampu hijau pun xle jalan sbb polis x bagi. Solat di Masjid MITC. Dengan baju pengantinnya.hehe.. after that, tros drive back home.

3 Jun 2013

Hari ni zaf dpt cuti. So, habiskan masa di rumah sahaja. Kemas2 bilik dan sebagainya.

4 Jun 2013

Pengalaman pertama hantar zaujah pergi kerja. Bangun pukul 4 pagi. Brtolak jam 4.30 pagi. Tyme pergi x ngantuk. Lepas solat subuh di masjid negeri, serious mengantok. So, tido dlm kereta. Dh siang sket, pindah kt depan JPNNS. Dh puas tido, baru gerak blik. Kemas2 bilik... ptg, amek zaf.

5 jun 2013

Ke pekan rembau dan sarapan, beli udang, brg dapur dan keprluan bilik. Beli zink juga. Ibu nak guna utk balut pokok durian. Sarapan dengan zaf di kedai makan dkt stesen bas Rembau. After that, hntr brg ke umah, then go to pantai Pengkalan Balak. Bentang tikar. Shooting gmbr sama2, sembang2, tukar2 buah fikiran. Banyak la... siap ade remaja2 yg istigfar. Ingat kitorg berdua2an, padahal...hanya kami jer tau. Bestnye cinta lepas kawin! Lepas puas sembang2, gi minum jus buah di kedai makan tepi pantai. Memang best!!! Then, back home.

Zaf oncall hari ni, masuk pukul 4petang. Drive alone. Petang tu aku nga ariff masak  telur goreng kicap. Tolong ibu mertua. Sbb nk bawa lauk ke program isra mikraj di masjid durian daun mlm trsebut. Ptg sket, ikat zink pada pkok durian supaya tupai xleh panjat.hehe.. kelakar pulak rasenye.. program start lps magrib dengan ceramah dr ustaz from seremban. Keluaran mesir. Ermm, agak kaum muda. So, aku terlelap.hehehe... lepas solat isyak jamuan mkn. Time ni mmg xle tido..hehe.. after hntr maklong dan ariff ke rumah, aku drive back home at ramuan china Kechil.

6 jun 2013

Sempena israj mikraj, semua ahli keluarga yg ada kat rumah berpuasa, kecuali atok kassim. Zaf pun nk puasa, tp  xsmpt sahur.sibuk dengan pesakit di wad. Berita sedih hari ini, Zaf excident di Seberang Batu Hampar. Terkejut juga. Zaf ngantuk drive. Cmni ceritanya, After poscall around 11.40, zaf call dengan cerianya... dia dh abes kerja dan nak drive balik. Dia kate nk singgah umah durian daun jap, amek brg2 n baju. Lepas tu terus ke ramuan china. Tapi, itulah.. malang tidak berbau. Kereta yg dipandunya berpusing dan masuk ke dalam longkang. Zaf ok x? Alhamdulillah, xde apa2. Merangkak jugakla zaf nk keluar kereta. Aku yg sedang menukar minyak hitam NAP 3886 terus memanggil umi. Kami terus memecut laju ke tempat kejadian dgn MBR 8756. 

Wat report kat ipd chembong. Solat zohor kat umah zaf. After that, tros ke senawang, urus insuran utk kete zaf. Bersama umi, ibu, aku, zaf. Penama kedua bukan zaf, so, kena denda around RM 400 la nnti. After that, hntr ibu blik umah, zaf ikut blik ke Ramuan China. Solat asar dan smbung wat minyak hitam kete jerung biru.

Mlm, tahlil dengan zaf, sembang2 dgn wan atok..

7 jun 2013

Zaf xde masalah dengan kemalangan tempoh hari. Solat subuh bersama2 dan kami round2 umah, amek suasana segar di kampung Ramuan China. Haa, sape nk rase suasana kmpung yg best, meh la dtg umah..:) zaf tolong masak, aku potong rambut sendiri.. haha. Mampu??!! Solat jumaat dan makan tghr dgn zaf. After that, hntr zaf ke hospital.oncall sekali lagi. Aku blik semula ke ramuan china. Mengantok btol drive, terhuyung hayang. X tahan sangat, depan masjid lubok china mnjadi tmpat beradu barang lima ke sepuluh minit.:) lps tu ok jer drive. So, sape2 yg ngantok memandu, tido dulu tepi jalan dulu k! 

Zaf ada workshop dan practical tomorrow, so minta doa dari semua ahli keluarga. Zaf sempat tido sejam, kmudian study smpai pagi.gitulah lumrah hidup seorang doktor. Hanya jauhari mengenal manikam, right?

8 jun 2013

Orang2 kat umah durian daun dah start kacau dodol. Aku pula sibuk mengemas brg2 nk pindah ke rumah durian daun. Zaf pulak habis pukul 10.15 menurut msg smlm. So, aku amek kptsan ke durian daun dahulu. Dpt jugak la kacau2 dodol sket. Amek bahagian la kirenya. Sbb dodol tu nk bawa masa menyalang. Lps tu pindah sket brg2 dr dlm kete ke dlm rumah. Zaf msj kate lmbt sket, dia stat workshop 9.30. So abes around 11.30.

Tros gerak ke seremban, amek zaf. Gi beli brg2 sket di terminal one. Hmm, Ujian tuhan, aircond yg selama ni sejuk dah berbunyi2. So, singgah kedai aircond di senawang... tukar cooling coil ori, RM 330. Motor enjin pulak bunyi.. tukar juga. Tmbh 150. So jadi RM 480. Alhamdulillah, motor enjin dia bagi yg besar sket. Rezeki. Sambil tunggu kete siap, ajak zaf makan di restoren nelayan. Mantap masakan di sini. Mcm2 menu dan best!

Kereta dah siap dan kami tros ke masjid senawang. Smbil2 drive belajar bahasa russia. 'Nyeit', 'daa', yg dua lagi dah lupa:D.. Solat zohor sama2. Blik umah, solat asar pulak. Ibu dan ayah kate, g menyalang. Penat juga sbnrnya masa ni. Tp, kuatkan juga. Dapat prgi 2 buah rumah. Rumah paksu dan maksu( abg nasir n kak shila pun ada). Sbnrnya ni la kg abg usop, suami kak ngah mun. :) then ke rumah abg Zainurin. Baru je blik umrah rabu hr tu. Abg nurin PPD ada bela kuda. Kuda2nya ada di istana raja melewar, dan di titian bintangor. Dia la sorg2 pemilik kuda padi rembau ini.... ooooo...

9 jun 2013

Hantar Zaf ke hospital pagi. Sarapan di cafeteria. Hari ni target nk duk kt sremban je. Kat lyar hujan lebat.  Bace2 blog dan email. 12 lebih gerak ke msjid negeri Sembilan. Iktikaf. Bace quran dan buku2. Lepas asar, trus ke hospital, jemput Zaf. Ke Taman Tasik Seremban. Beli2 jajan sket, mkn kat tepi tasik. Bincang2 sket. Then, gerak balik ke rumah. Solat mgrb, makn dan solat isyak. Then, menyalang ke rumah  maklong. Bang ngah pun ada. Mak long wat kuih badak berendam dan air nescafe. Mmg best!!  Alhamdulillah

10 jun 2013

Kerja hari pertama utk semester 2. Wow, mood cuti masih ada. Ngantuk juga di sekolah. Balik ptg. Dlm 6.10 pm, makan dgn zaf. Lps mgrb, ke Pekan Rembau. Beli brg blik sket. Mlm, menyalang lagi. Kali ni ke rumah induk. Nama sebenarnya Norhayati. Suaminya Pak Su  Syafie. Anaknya ada 4 orang. 2 laki, 2 perempuan. Macam biasa bawa penganan/dodol. Yang bestnye, induk masak sup daging. Aduh, sungguh tak sangka. Dalam mengenang kesedapan badak berendam mak long, dihidang pula dengan sup daging. Bertambah jugak aku mkn..hehe.. alhamdulillah. Selesai makan, mak long dgn bang ngah dtg. Sembang2 sket. Lepas tu minta diri utk pulang. Adakah esok menyalang lagi? Hmmmm...:)


04 di klebang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di klebang - Google Blog Search


50 Peniaga <b>Di Klebang</b> Hilang Mata Pencarian <b>...</b> - Kelab Greenboc

Posted: 29 Jul 2013 12:01 AM PDT

Ke mana kami nak pergi?'

KLEBANG - Hasrat kira-kira 50 peniaga di pesisiran pantai Dataran 1Malaysia di sini, untuk meraih pendapatan bagi menampung perbelanjaan sambutan Aidilfitri musnah apabila mereka diarah mengosongkan tapak niaga oleh Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB).

Lebih mengecewakan, mereka hanya menerima notis arahan mengosongkan tapak niaga itu dalam tempoh waktu yang singkat.

Wakil peniaga, Mohammad Bakhtiar Aman, 40, berkata, tindakan itu dianggap tidak wajar apatah lagi kebanyakan peniaga sudah menjalankan perniagaan di kawasan itu sejak lebih tiga tahun lalu, sebelum kawasan Dataran 1Malaysia dibuka.

Menurutnya, notis arahan itu dikeluarkan pada 2 Julai lalu dan diberikan kepada mereka pada 4 Julai iaitu sehari sebelum sesi dialog bersama diadakan.

"Ada peniaga mendakwa mereka hanya menyedari masalah itu apabila ada antara mereka memaklumkan kegagalan memperbaharui lesen tapak niaga.

"Untuk mendapatkan lesen, kami perlu membayar sebanyak RM150 iaitu RM30 kepada MBMB dan bakinya akan diberikan kepada penganjur selain kos sewa satu tapak berjumlah RM150 sebulan," katanya semalam.

Bagi peniaga gerai makanan, Noraimi Mat Rejab, 37, dia dan isterinya, Fatimah Zakiah Abdul Rahman, 34, sememangnya bergantung harap pada pendapatan berniaga.

"Sebelum ini, kami mampu meraih pendapatan sekitar RM2,000 sebulan, namun kini jumlah itu semakin berkurangan kerana tapak kami meniaga sudah dilindungi dengan tembok zink bagi projek yang dijalankan di kawasan sekitar.

"Sudah lama kami menjalankan perniagaan di sini dan tidak pernah berubah ke kawasan lain. Jika kami dihalau keluar, ke mana kawasan yang perlu kami tuju? Malahan untuk memohon tapak bagi menjalankan perniagaan Bazar Ramadan juga sudah penuh," katanya.

Peniaga barangan mainan, Norliliyanti Sairon, 35, pula berkata, dia bimbang memikirkan nasib enam anaknya yang masih kecil dan bersekolah.

"Pihak berkaitan sepatutnya memaklumkan perkara ini lebih awal dan memberikan cadangan atau tapak untuk kami menjalankan perniagaan.

"Mereka seharusnya prihatin dengan nasib yang menimpa kami dan jika boleh, beri kami peluang untuk meniaga sehingga dua minggu selepas hari raya," katanya.

Sinar Harian akan cuba mendapatkan komen daripada wakil penganjur berhubung isu berkenaan hari ini. -SH

Ulasan GB

Mujurlah hal ini berlaku di negeri yang diperintah BN.

Kalaulah hal ini berlaku di negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat terutama di Selangor, dah digendangnya ke seluruh dunia dan dipaparkan di media massa arus perdana berhari-hari lamanya untuk memburukkan kerajaan PR.

04 di batu berendam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di batu berendam - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di batu berendam</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Sep 2013 07:24 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di batu berendam</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Sep 2013 07:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di batu berendam</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Apr 2013 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ceramah DSAI <b>di Batu Berendam</b>, Melaka semalam...

Posted: 23 Apr 2013 11:45 AM PDT



Photo: Di Melaka... Sokongan Padu!

Photo: #TumbangBN #No2BN
PRU 13 nnt ☒ PAS ☒ PKR ☒ DAP 
PUTRAJAYA HUSAM MUSA ini malam PRU13 Ini Kalilah TUKAR!!

 Padang Precint 9,Putrajaya


Padang Presint 9, Putrajaya

Photo: #TumbangBN #No2BN
PRU 13 nnt ☒ PAS ☒ PKR ☒ DAP 

Bahau N9 ini malam PRU13 Ini Kalilah TUKAR!!

Photo: Ceramah PR di Kuching beberapa hari lepas. Macai BN cakap ini photoshop....hmmm

Photo


Kaki meniru Najib guna bas ala Anwar Ibrahim

Kisah Tengku Adnan terajang salah seorang penyokongnya!!! Pengesahan pihak polis sudah dapat!

Baca Laporan Polis ini.

LAPORAN POLIS:

Nama: KAMARUZZAMAN BIN KAMARUDDIN

KP : 620901016147

PENGADU MENYATAKAN:

PADA 05 APRIL 2013 JAM LEBIH KURANG 11:30 PAGI, SAYA TELAH PERGI KEPEJABAT AHLI PARLIMEN PUTRAJAYA YANG TELETAK DI PRECINT 15, PUTRAJAYA, UNTUK BERJUMPA DENGAN AHLI PARLIMEN DATO SERI TENGKU ADNAN TENGKU MANSOR, BAGI MELUAHKAN MASAALAH YANG SAYA HADAPI. BILA SAYA DIPANGGIL MASUK OLEH YB DATO SERI TENGKU, BILA SAYA MASUK, SAYA TERUS DITAMPAR MUKA SAYA, SEBANYAK 5 KALI, DAN MENYEPAK BELAKANG BADAN SAYA.

SAYA TIDAK TAHU MENGAPA YB DATO SERI TENGKU MENGAMBIL TINDAKAN DEMIKIAN TERHADAP SAYA, SAYA TELAH MENGALAMI KESAKITAN DIMUKA DAN DIBAHAGIAN BELAKANG BADAN SAYA, TETAPI TIADA SEBARANG KECEDERAAN ATAUPUN LUKA YANG SAYA ALAMI.

TUJUAN SAYA MEMBUAT LAPORAN POLIS INI ADALAH UNTUK MELINDUNGI DIRI SAYA, TAKUT JIKA ADA APA APA KEJADIAN BERLAKU PADA DIRI SAYA DIKEMUDIAN HARI. LAPORAN POLIS INI DIBUAT DENGAN KERELAAN SAYA SENDIRI TANPA DIPAKSA OLEH MANA MANA INDIVIDU.


Siapa dia Kamaruzaman bin Kamaruddin ?


Anwar - No business as usual if opposition wins Johor...

Responding to remarks from the Barisan Nasional (BN) camp that the opposition will stymie the progress of the Iskandar region if Johor falls into opposition hands, Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim yesterday dismissed these as scaremongering attempts and reiterated that the opposition wants the Malaysian economy to continue to grow and commitments would be honoured.

However, he said "investors, including (those) from Singapore, cannot assume that business must be as usual" should the special economic zone come under opposition rule. Among other things, he wants more opportunities for Malaysians. Speaking to TODAY while campaigning in Selangor, Mr Anwar said: "The politics of fear is always a tactic of the ruling establishment. Of course, our concern is that the economy continues to grow (and) whatever commitments were given have to be honoured."

Nevertheless, should the opposition win Johor, there will be changes in policies. Mr Anwar said businesses in Iskandar will have to be "more transparent" and the opposition will "generate interest and participation (in the commercial projects) for the locals".

"These are issues which will not in any way hinder investment or development," he said.

Iskandar Malaysia was developed in 2006, and Singapore is the largest single foreign investor there.
According to statistics from the Malaysian Investment Development Authority, Singapore companies have set up more than 300 manufacturing projects there so far. Some Singapore companies have reportedly said that they will adopt a wait-and-see attitude in investing in the Iskandar region, with the elections underway.

Johor is known as a BN fortress. Going into the elections, the ruling coalition held 25 out of 26 parliamentary seats, and 50 out of 56 state seats. But political analysts have said that the opposition could make deeper inroads given the political developments since the last general election in 2008.

In recent weeks, UDA Holdings Chairman Nur Jazlan Mohamed and Malaysian Chinese Association president Chua Soi Lek have warned Johorians that investments worth billions of ringgit received by the Iskandar region and Johor would be stopped if the opposition is voted in.

UDA Holdings is a public listed company that started off as the Urban Development Authority of Malaysia.

SEAT CLASHES RESOLVED

The BN is fielding 50 per cent new faces at state level and 30 per cent new candidates at federal level.

But Mr Anwar pointed out that several of the so-called new faces had contested in the '80s and '90s. He also criticised the ruling coalition for fielding those "clearly known to be extremist in their views", citing Mr Zulkifli Noordin, who had made derogatory remarks about Hindus.

Mr Anwar also charged that the BN's main component party, the United Malays National Organisation (UMNO), is playing the race card in the elections.

He noted UMNO's campaign leaflets which stated that should the opposition win the majority in Parliament, Islam will no longer be the official religion, the royalty will be abolished and all bumiputra agencies will be abolished.

"But I don't believe that the voters are that gullible ... they are aware of the tactics," he said.

Mr Anwar also downplayed suggestions that there was a rift within the opposition coalition Pakatan Rakyat (PR). In seven constituencies, the Parti Keadilan Rakyat and Parti Islam SeMalaysia — both part of the PR — have put up candidates against each other. But he said the clashes had been resolved "amicably".
Yesterday, Mr Anwar spoke at rallies in rural areas to drum up support for the opposition coalition. Selangor is currently helmed by the opposition and the state seats held by the BN are mainly in the rural areas.

Mr Najib also hit the campaign trail in Selangor yesterday, including holding a walkabout in the Kota Raja constituency. Adding that it was crucial for the BN to recapture Selangor — one of Malaysia's commercial hubs — Mr Najib told the people that their future is with the ruling coalition.

He also guaranteed that Selangor will never experience water supply interruptions again. He accused PR of putting the takeover of water concessionaires as its main focus.

According to The Star, he also told voters that the Pakatan partnership "won't last".

"They are even contesting against each other in seven constituencies," said Mr Najib.- todayonline


Nusajaya's better roads might not lead to BN victory in Gelang Patah...

The sights in Nusajaya, Johor's new state administrative capital, encapsulate one of the major issues dividing loyalties among Gelang Patah voters, who in 12 days will decide how the most closely watched battle in Malaysia's 13th General Election plays out.

Nusajaya is a key component of Iskandar Malaysia — which has attracted substantial investments from Singapore companies — and falls within the electoral boundaries of Gelang Patah. The smooth and spacious expressways there — rare in most other parts of Johor — represent compelling reasons to allow the Barisan Nasional (BN) to continue its work, some say.

Those in the opposing camp, however, point to the billboards along the expressways touting new residential projects and question if the progress has benefitted Malaysians or has merely jacked up their living costs.And away from the buzz generated by the high proile match-up in Gelang Patah between Mr Abdul Ghani Othman, 67, who was Johor's Chief Minister for 18 years, and Democratic Action Party stalwart Lim Kit Siang, 72, residents cite the cost of living, security and education as issues that need  to be addressed. 



Ms Noori Ahmad, 29, a store assistant, said: "The roads are better, many new houses, but my life (is) still the same ... just everything (is) more expensive."


Mr Chee Kim Soo, 56, who owns a provision shop at Jalan Kacang Panjang — an old, quaint village that has been a cornerstone of support for the BN coalition — acknowledged that "life is getting harder". He claimed that his utility bills and property tax have nearly doubled compared to just before the 2008 polls.

Iskandar's success has resulted in the creation of thousands of jobs. There have also been other positive knock-on effects such as safer streets due to the authorities' eforts to woo foreign investors. On the lipside, however, are rising costs and growing inequality, some Gelang Patah residents said.

Cabby Lee Hock Kheng, 55, said: "The place is still cheap but they make it safer, so many rich people want to come here.

But how many ordinary Malaysians can aford those houses?"


Despite the overall improvement in safety, security remains a concern among residents of other areas away from the Iskandar region, such as Johor Baru (JB).

Ms Jenny Li, 28, a Malaysian who commutes to her hairdressing job in Singapore daily, said: "It's very hard to find a Malaysian from JB who doesn't know someone who has been robbed or pickpocketed before."

Nevertheless, it was evident that the contest between Mr Abdul Ghani and Mr Lim has got the constituency buzzing. In several cofeeshops and shops that TODAY visited, there were excited discussions among residents and many shopowners were spotted lipping through the newspapers, looking for election stories.

A resident, Mr Teoh Lee Beng, 44, who was attending an opposition rally, said: "The Chief Minister's entry makes it interesting because I don't think people here have many bad things to say about him as a person."


Mr James Toh, a 49-year-old businessman, said he was thinking hard about who to vote for, noting that Prime Minister Najib Razak had initiated promising economic and government transformation programmes.

However, concerns remain over the quality of education, as well as the government support for Chinese education. Mr Toh, who plans to have his teenage children attend Singapore universities, said: "From last time, more than 10 years ago, Malaysians have been sending their children to schools in Singapore or to work there themselves. The question is, will this change in ive years?" - todayonline

cheers.

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved