ads

Jumaat, 30 Mac 2012

04 di umbai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di umbai - Google Blog Search


Welcome To My Life: JJCM ~ Ikan Bakar <b>Umbai</b>

Posted: 30 Jan 2012 08:30 PM PST

Assalamualaikum semua..

Masa cuti CNY haritu aku berkesempatan berkunjung ke Melaka..Seumur hidup aku nilah kali pertama aku menjejakkan kaki di Melaka..hehehehe aku tahu jakun kan:P Bukan pe, dulu masa kecik-kecik manalah mak ayah aku mampu nak bawa kami semua jalan-jalan..Jarak Kelantan-Melaka kan jauh..Lepastu pula kalau ada rombongan sekolah, mak ayah aku tak kasi pergi pula so bila dah tua besar dewasa ni..pergi sendiri jelah bawa anak-anak:P

Kami bertolak agak lewat juga so merasalah makan "jem" di PLUS sekejap..Sampai hotel eh silap, aku rasa tak layak pon panggil hotel, rumah tumpangan kot duduk sekejap kami terus ke Umbai..Kalau ke Melaka, tak sah kalau tak ke sini..Tapi ramai kawan-kawan aku bagitahu yang Umbai dah tak sedap, tempat yang baru nama Crystal Bay yang femes sekarang ni..

Memang aku TERjumpa Crystal Bay tapi masa tu gerai-gerai makan masih belum buka so kami ambil keputusan terus ke Umbai saje..Sampai sana terus pilih ikan-ikan & chop meja tepi muara *konon nak makan sambil tengok sunset kan* tapi takde pon..kami balik sebelum matahari tenggelam pon lagi:P


Nasib baik datang awal..bolehlah kami chop duduk tepi muara yang airnya busuk ni
kat depan kedai-kedai ada orang meniaga macam-macam..Seb baik anak-anak aku takde nak merengek untuk beli patung-patung / belon kat sini..hehehe
Aku makan kat sini lah; Ikan Bakar Parameswara since kedai dia je yang sebelah muara..Memang kedai ni pon yang ramai pelanggan jika dibandingkan ngan kedai lain
Ikan-ikan kat sini memang segar-segar..Aku ambil ikan siakap (pilih yang paling kecil) & ikan pari je
bila dah siap pilih ikan & bagitahu cara masakan ikan tu, diorang akan bagi bil & kita pilihlah meja yang kita nak & letaklah bekas bil bernombor tu atas meja..Haziq ingatkan benda alah tu diorang bagi kat kami..hehehe Seb baik Haziq tak bawa balik:P *dia ingat trofi kot*

Husna yang comot..sekali tengok macam boy lah pula T_____T


Haziq yang happy..sambil makan sambil bagi ikan makan *tapi aku tak nampak ikan pon* Habis sotong celup tepung dia nak baling dalam tu..hamboiiiiiii..

Ashraf yang masa ni sakit mata..tapi takderlah teruk mana pon..sebab tu aku ingat dia dah ok..muka belengas je anak ngan pak=P
nilah ikan siakap 3 rasa kami..Aku cukup kecewa sebabnya korang tengoklah..ikan tu digoreng dah bagus cuma kuahnyaaa..Masya Allah..macam dia taburkan timun batang, nenas yang dah dihiris halus & curah sos cili pasar malam aje..Sedap lagi kedai siam kat rumah aku ni masak tau..Definitely not worth it lah makan kat sini;(
Kami ambil kerang rebus..kerangnya segar cuma kecil-kecil..sekejap je makan habissssssssssssssssss
ni katanya kailan ikan masin tapi aku tengok macam sayur sawi goreng je..tapi takperlah..rasanya bolehlah
owh ini butter prawn..herm..aku rasa kalau aku masak lagi sedap kot *eh betullah, en suami yang cakap macam tu* sebabnya dia punya serdak-serdak tu macam biasa je..i mean takdelah macam yang kita makan kat restoran chinese muslim tu..faham tak?? tak faham?? abaikan:P
sotong celup tepung..sotong tu segar sebab takde bau hanyir pon tapi agak liat juga untuk dimakan:P
ikan pari sibakar dengan sambal..pedas giler sambal ni & tak sedap..Ni hidangan paling last sekali & kami masing-masing dah tak larat dah so there you go membazir seekor ikan hasil dari ketamakan seorang manusia yang nak order macam-macam:P
Secara totalnya kami habis dalam RM150+ (lupa berapa sebab bukan aku yang bayar) untuk 3 orang dewasa & 3 kanak-kanak..Air pula kami minum fresh orange, epal, teh O limau & tebu 2 gelas..
Honestly, harga yang dikenakan sangatlah tak sesuai dengan hasil masakan tu..Tapi takperlah..at least aku dah merasa sekali makan ikan bakar di Umbai..Next time nak try makan di Crystal Bay pula;)

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


Dig deep: 10 - 13th March 2012: Raptor Watch, <b>Tanjung Tuan</b>

Posted: 15 Mar 2012 06:10 PM PDT

Compared to last year, this year's pilgrimage was a decidedly low key affair. The weather conditions conspired against getting many good photos, so, for a better idea of the event and its birds, have a browse through 12-13th, 14th, 15th, 16th and 17th March 2011.

On the 10th, the entire day produced only 17 Grey-faced Buzzards, including this juvenile.

We were glad of the opportunity to watch any bird that would show itself, such as this immature Black-naped Oriole...

...and a Blue-throated Bee-eater.

After a while, even these disappeared, so we resorted to looking at pictures of raptors...

...And people HOPING to get pictures of raptors!

Thankfully, the 11th was a lot better! We counted over 5,300 Oriental Honey-buzzards, though wind and lighting conditions were still not in favour of the photographers!

The best of a bad bunch - a male, two females and a juv. I got much better pics last year!

The star of the day was a dark morph Booted Eagle.

The pictures would have been a lot better if I hadn't had the camera on the wrong settings! Still - it happens, and there will be others...

This Barn Swallow seemed to think it was hilarious!

The 12th was a new low - just one OHB all day, but fortunately, we had made the decision not to sit at the lighthouse. Instead we had a lazy day in the garden and by the beach, when I trained my camera on some of the common birds I usually overlook.

Asian Glossy Starling, Brown Shrike, Spotted Dove and Yellow-vented Bulbul, all taken with coffee in John and Ting Howes' front garden!

A pair of Oriental Magpie-robins coming to take scraps as we lunched at the Yacht Club!

At dusk we went to check out a green-pigeon roost hoping for Orange-breasted. No luck, but we did observe this male Pink-necked apparently eating mud from the foreshore - can anyone explain it? Perhaps taking mineral supplements?

A female Pink-necked Green-pigeon preparing to roost in Rhizophora.

So that was it for Raptor Watch this year. We were fortunate to have one 'big day', and it made us realize what exceptional fortune we'd had last year!

04 di sungai rambai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di sungai rambai - Google Blog Search


<b>Sungai Rambai</b> berubah wajah - Utusan Malaysia Online - Selatan

Posted: 24 Feb 2012 08:04 AM PST

Sungai Rambai berubah wajah

Sungai Rambai berubah wajah

Oleh AMRAN MULUP
utusanmelaka@utusan.com.my


Ketua Menteri, Mohd. Ali Rustam menyaksikan pertunjukan akrobatik pesawat jenis Extra 300L pada Karnival Udara Antarabangsa Sungai Rambai di Kampung Tasek Jasin, Melaka.


JASIN 23 Feb. - Kampung Sungai Rambai yang terletak di Selatan negeri ini melalui jalan utama Melaka-Muar melalui Lebuh AMJ sejauh 32 kilometer dulunya hanyalah sebuah penempatan kecil.

Dipercayai kampung ini mula didiami sejak awal 1800-an dan penduduk asalnya dari Kampung Tedong, Kampung Serkam dan Kampung Kesang, Muar, Johor.

Kampung Sungai Rambai mendapat nama daripada sebatang pokok rambai yang besar tumbuh di antara Kuala Parit Penghulu dan Parit Sidang Seman dan orang yang bertanggungjawab menamakan Kampung Sungai Rambai ialah Penghulu Dualim pada 1880.

Kini, landskap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Rambai sudah banyak berubah.

Dari sebuah penempatan kecil ia kini membangun pesat dengan banyak infrastruktur dan kemudahan awam menjadikan ia setanding dengan daerah lain di negeri ini.

Sejak kepimpinan diterajui Barisan Nasional (BN) sejak dulu hingga kini, daerah itu berubah mengikut arus peredaran zaman.

Pekan lama Sungai Rambai pula bakal berubah wajah tidak lama lagi apabila ia dinaik taraf menggantikan premis-premis bangunan papan digantikan dengan baru selain menyediakan pelbagai kemudahan awam.

Projek naik taraf itu akan dibangunkan oleh Yayasan Melaka menerusi peruntukan sebanyak RM7 juta dan ia sekali gus menjadikan Pekan Sungai Rambai berwajah baru.

Sungai Rambai mempunyai segala kemudahan asas seperti sekolah, balai raya, klinik kesihatan, balai polis dan sebagainya dinikmati oleh lebih 17,730 orang penduduknya yang terdiri daripada orang Melayu, Cina dan India.

DUN tersebut terbahagi kepada empat mukim iaitu Mukim Sungai Rambai, Sebatu, Semujok dan Merlimau dan ditadbir oleh lapan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

DUN Sungai Rambai mempunyai keluasan tanah seluas 9,214 hektar yang mana 7.218 hektar adalah kawasan pertanian seperti dusun buah-buahan, getah, kelapa sawit, sawah padi, kelapa, pisang dan ternakan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Rambai, Datuk Hasan Rahman banyak memainkan peranan penting untuk membangunkan daerah itu.

Dari sebuah daerah yang bergantung kepada sektor pertanian sebagai sumber pendapatan penduduknya, kini sektor pelancongan semakin berkembang pesat mempopularkan kawasan tersebut.

Satu demi satu produk pelancongan mula berkembang di DUN tersebut walaupun ia berasaskan alam semula jadi yang terdapat di situ.

Inap desa di Parit Penghulu cukup popular dalam kalangan pelancong dari luar negara selain namanya turut terpahat dalam kalendar Pelancongan Malaysia.

Saban masa pelancong dari Singapura, Amerika Syarikat, Jepun, Korea Selatan, England dan sebagainya menjadikan inap desa di sini sebagai destinasi untuk menikmati kehidupan kampung dan merasai kehidupan masyarakat Melayu.


PEMANDANGAN indah di Tebingan Sungai Rambai di Laman Belia 1Malaysia sentiasa menggamit kehadiran pengunjung.


Pada 2009, seramai 92 belia dari 53 negara Komanwel berkampung selama tiga hari di situ yang sekali gus melonjakkan nama Sungai Rambai di peta pelancongan.

Selain itu, Lapangan Terbang Microlight di Kampung Tasek menjadi salah satu mercu tanda apabila setiap tahun menganjurkan Karnival Udara Antarabangsa Sungai Rambai.

Pertunjukan udara menerusi pelbagai pesawat seperti Eagle, Cesna, Christaine Eagle, Extra 300, Microlight dan Paramotor jelas menarik minat penduduk di situ.

Sungai Rambai River Cruise menjadi produk pelancongan terbaru diperkenalkan di kawasan tersebut dan menjadikan daerah itu turut dikunjungi orang ramai pada cuti hujung minggu atau cuti umum.

Jika menaiki bot Melaka River Cruise di Taman Rempah, anda akan berpeluang menikmati pemandangan bangunan-bangunan sejarah.

Namun, dengan menggunakan perkhidmatan Sungai Rambai River Cruise, pengunjung berpeluang menikmati hutan paya bakau daripada pelbagai spesies.

Dengan menaiki Sungai Rambai River Cruise, orang ramai berpeluang menikmati suasana kampung dan menyaksikan flora serta fauna di samping hutan paya bakau yang unik di sepanjang laluan tersebut.

Di samping itu, Laman Belia Satu Malaysia pula menjadi mercu tanda terbaru untuk masyarakat di DUN tersebut berkumpul dan menjalankan pelbagai aktiviti.

Laman tersebut dibangunkan dengan pelbagai kemudahan seperti tempat duduk, restoran, jambatan gantung, gelanggang futsal, berkayak, pentas hiburan selain dihiasi landskap yang menarik perhatian.

Selain itu, Sungai Rambai Agrotourism Park yang terletak di Batu Gajah Pasir pula menjadi destinasi pelancongan berasaskan ternakan kerana di kawasan seluas 38 hektar itu diternak rusa, lembu bali, lembu trust, kambing trust dan premis burung walet.

Menerusi peruntukan RM3.8 juta daripada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, ia akan dibangunkan dengan pelbagai kemudahan lagi seperti pembinaan chalet, inap desa, restoran, surau, pusat kraftangan, tanaman buah-buahan, herba dan kolam ikan.

Bagi menambah pendapatan penduduk di DUN Sungai Rambai, projek ternakan udang yang terbengkalai kini dibangunkan semula di Sebatu.

Terdapat 15 kolam ternakan udang yang sudah beroperasi, tambahan 20 lagi kolam menerusi peruntukan sebanyak RM5 juta sedang dilaksanakan di kawasan tersebut.

04 di lubok china - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di lubok china - Google Blog Search


Mati <b>Di</b> Bahu Ibu Beberapa Minit Selepas Terima Rawatan

Posted: 26 Mar 2012 09:37 PM PDT

Opss..

 

Oopss.. This website has reached its allowed Resources limit. Please try again later.

(If you are the owner of this website, kindly contact support@netkl.com for more info/clarification).

 

Oopss.. Website ini telah capai had Resources yang dibenarkan. Sila cuba semula sebentar lagi.

(Jika anda adalah pemilik website ini, sila hubungi support@netkl.com untuk sebarang info/penerangan lanjut).

 

 

© 2004 - 2011 NetKL Network. Business Registration Number 001614957-U

Tentang Kami..: Mati terlentok <b>di</b> bahu ibu

Posted: 26 Mar 2012 05:41 PM PDT

ALOR GAJAH: Seorang penyelia kilang yang mengalami demam panas dan sesak nafas, mati terlentok di bahu ibunya beberapa minit selepas menerima rawatan di sebuah klinik swasta di Masjid Tanah, di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 12.30 tengah hari itu, Hasrul Md Yasin, 32, ke klinik berkenaan bersama ibunya.

Hasrul yang tinggal di Kampung Berembang Jaya, Lubok China, berbual dengan ibunya di sofa klinik berkenaan selepas menerima rawatan sebelum mati beberapa minit kemudian.

Ibunya, Aminah Kecut, 63, berkata anaknya demam sehari sebelum kejadian dan mendapatkan rawatan di klinik berkenaan pagi semalam.

"Ketika tiba di klinik, anak saya yang mesra dipanggil 'Adik' semakin lemah dan menunggu di sofa beberapa minit sebelum menemui doktor dan dipapah kerana pandangannya kabur. Malah, ketika dirawat dia hanya menundukkan kepala," katanya.

sumber : mymetro

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved