ads

Sabtu, 15 September 2012

04 di klebang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di klebang - Google Blog Search


Rempit Kehidupan: JALAN, ORDER & MAKAN : <b>KLEBANG</b> <b>...</b>

Posted: 08 Sep 2012 07:59 PM PDT

Assalamualaikum ...
Jalan makan angin dekat pantai plak ... dah lama juga tak pergi pantai kan? Aku baru je balik dari Melaka last week. Jenjalan di Banda Hilir dan Pantai Klebang. Walaupun Pantai Klebang tidaklah seindah pantai di Port Dickson Negeri Sembilan, tapi aku tetap sukakan Melaka kerana kebersihannya, kekemasannya, ketersusunannya dan kecantikkannya! Yang paling penting bagi aku, Melaka tak pernah jemu untuk dilawati. Tetap menarik ... tetap happening! Love Melaka so much! Setahun 4-5 kali ke sana, tidak pernah jemu bagi aku.
Kali ini aku ke Melaka dengan niat yang satu .... Jalan, Order dan Makan! Senang cerita, jalan-jalan cari makan. One day before ke sana, aku dah google tempat menarik untuk aku mencari menu yang special di Melaka.  Dan misi kali ini adalah MAKAN!! Aku kena memenuhi misi kali ini dengan makan sebabnya aku masih lagi dalam cheat day untuk atkins sempena raya. Macam penat je, ko diet pagi petang dah ada open house. Orang makan, takkan ko nak tengok. Menu raya rasa dia lain sket dari hari-hari biasa ;=) Alasankan aku nie nak cheat diet .. hu hu
Okeh, berbalik kepada JOM nie, lokasi pertama yang aku terjah bila sampai Melaka weekend hari tu adalah KLEBANG ORIGINAL COCONUT SHAKE! Coconut shake nie memang hangat diperkatakan oleh bloggers. So, aku pun tak nak terkecuali untuk review tentang coconut shake nie. Sedap ke idak?? Kata jadi blogger kan ... kan ...


Gerai coconut shake berkenaan. Ada 2 tau ... kalau nak bungkus, sila beli yang dekat tepi jalan. Tapi kalau nak makan dekat situ ... sila masuk ke sket ada satu lagi gerai yang siap dengan tempat duduk bagai. Kena melalui lorong tepi Solok Kg. Bahagia tu. Kalau tengok kat gambar, lorong yang Exora tu nak keluar. Ada tempat khas untuk makan di situ.


Masa aku sampai sini, orang tak meramai lagi. Yang beratur pun cuma 4-5 orang je. Masa tu dah kul 3.00pm rasanya. Tengok abang tu yang tengah senduk aiskrim vanilla tu, aiskrim Wall lagi tu ... asal si teman pegang camera je dia pandang dan senyum, siap control macho tu bang ;=) Macam tau tau je bang kami nak masukkan kat blog kan!



Dorang angkut kelapa guna basikal tua nie. Hah, penuh 2 basikal tu. Mesti lumayan hasilnya ... hu hu. Aku rasa 2 basikal nie macam tak cukup sebabnya pelanggan dia adalah meramai. Kalau habis mesti dorang pergi ambil dekat gerai yang dekat dalam tu .... agaknyelahkan ... he he he


Dah beratur, masa aku sampai ini je yang ada. Tapi bila aku dah start beratur, pelanggan dah meramai beratur belakang aku. Bukan setakat ada coconut shake je kat sini, nasi lemak bungkus daun pisang pun ada. Boleh cuba kalau nak, aku tak cuba pun ... perut dah kenyang makan masak lomak cili api dekat Nelayan Seafood, Rahang Square sebelum sampai Melaka.


Tengok, aku dah cakap ... nak Bungkus Di Luar, Makan & Minum Sila ke dalam. Sila rujuk arrow ye kengkawan ;=). Untuk hari tu aku beli coconut shake original .... dengan aiskrim vanilla di atasnya!
Rupa bentuk coconut shake berkenaan sebelum disedut. Rasanya memang amat enak. Si teman cakap, "betullah cakap blogger tu, sedap sangat coconut shake nie ... kat Putrajaya pun takda yang best camnie!". Rasa dia memang sedap, ais dia terasa halus, lemak dan manis coconut shake nie memang cukuplah. Mungkin gak sedap kerana guna aiskrim vanilla Wall kot. Bak kata, 2 cup cocnut shake nie untuk sorang tak cukup! Aku rasa rugi beli 2 cup je aritu, last-last aku belasah yang si teman punya. Nasiblah yang oooooi!!

Ha, untung tau ada blogger nie ... boleh review kat korang makanan mana sedap ke idak ... lokasi tang mana, cumanya korang kena rajin google sket. Tempat makan tu pun leh dapat promosi percuma. Tapi, pastikan sedaplah ... layanan tip top! Kalau tak sedap, layan cam hampas kelapa, review pun macam tu lah jugak. Jangan nak marah plak kalau blogger review bukan-bukan ye!!

Untuk korang yang nak ke sana, Klebang Original Coconut Shake ini terletak di area jalan Pantan Klebang, sebelum masuk ke simpang Solok Kampung Bahagia. Nak senang lagi cari, bersebelahan stesyen minyak Caltex!! Tepi jalan je, slow-slow sket bawa kereta tu .... sure perasan ada satu khemah sebelah  Caltex tuh!
Selamat mencari dan selamat mencuba .... nanti aku update lokasi makan best yang lain di Melaka ya! Tungguuuuuuuuuuuuu.....
CK : Masa balik naklah repeat, tapi dah habis ... sedih aku!!

04 di ramuan china - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di ramuan china - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jul 2012 09:16 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jul 2012 09:11 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jun 2012 09:34 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2012 09:40 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Apr 2012 09:47 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2012 09:14 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Tentang Kami..: Bantal, selimut tutup mayat

Posted: 04 Apr 2012 05:28 PM PDT


ALOR GAJAH – Misteri menyelubungi kematian seorang wanita apabila mayatnya ditemui atas katil dengan bantal dan kain selimut menutupi muka di rumahnya di Batu 24, Ramuan China Kecil di sini semalam. Bagaimanapun, tiada kesan kecederaan ditemui pada tubuhnya.

Mayat Amrah @ Sareah Abd. Rahman (gambar kecil), 78, yang merupakan bekas Ketua Wanita UMNO cawangan Solok Limau Nipis ditemui pada pukul 8 pagi oleh seorang anak lelakinya yang menghantar sarapan ke rumah warga emas itu.

Menurut anak mangsa, Abdul Ghafar Daud, 55, sebelum menemui mayat ibunya, seperti biasa dia menghantar sarapan untuk dijamah ibunya sebelum pergi ke pejabatnya di Batu 25 di Ramuan China Kecil pada setiap hari kecuali hari Sabtu dan Ahad.

sumber : kosmo

Dia buat dah: Bantal, selimut tutup mayat

Posted: 04 Apr 2012 05:14 PM PDT

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2012 09:20 PM PDT

URL Sumber Asal :-

KOTAK DILETAKKAN DILUAR PAGAR RUMAH MELETUP, GADIS <b>...</b>

Posted: 01 Mar 2012 04:15 PM PST

KOTAK DILETAKKAN DILUAR PAGAR RUMAH MELETUP, GADIS CEDERA TERUK

0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

No of View :162

ANGGOTA polis menyiasat lokasi kejadian sebuah kotak meletup di Ramuan China Besar, Alor Gajah semalam.

ALOR GAJAH – Tindakan seorang gadis mengangkat sebuah kotak yang diletakkan di luar pagar rumahnya di Ramuan China Besar di sini semalam mengundang padah apabila kotak tersebut meletup dan mengeluarkan api sebaik barang itu disentuh mangsa.

Akibat kejadian pukul 8.45 pagi itu, mangsa Norasyikin Md. Esa, 27, melecur teruk pada kedua-dua belah kaki, tangan dan perut. Kotak berisi bom buatan sendiri itu bukan saja mengeluarkan bunyi letupan kuat malah menyebabkan api menjulang setinggi lima meter.

Sebelum kejadian, Norasyikin menemui kotak kecil warna putih di luar rumahnya ketika mangsa mahu ke tempat kerja di sebuah pasar raya di Masjid Tanah.

Di atas kotak tertera nama abang sulung mangsa, Saiful Eszwan Md. Esa, 35, yang bekerja sebagai kontraktor pembersihan.

Namun, kotak itu meletup sebaik Norasyikin yang merupakan anak keempat daripada enam beradik dan bekerja sebagai juruwang mengangkat kotak tersebut.

Adik bongsu mangsa, Ahmad Mustafa Md. Esa, 20, berkata, dia yang baru keluar dari bilik air terkejut mendengar satu letupan kuat.

Dapatkan info terkini dengan klik link ini

"Saya kemudian menjenguk melalui tingkap dan terkejut melihat badan kakak yang sedang berdiri tiba-tiba berasap sambil kakak menjerit-jerit kesakitan," katanya ketika ditemui di tempat kejadian semalam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jun 2012 09:23 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Apr 2012 09:29 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Apr 2012 09:33 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 09:27 PM PDT

URL Sumber Asal :-

KELAB GREENBOC: Negara Paling Selamat? Bekas Ketua Wanita <b>...</b>

Posted: 04 Apr 2012 08:01 PM PDT

Nenek maut muka diserkup selimut, bantal

ALOR GAJAH: Bekas Ketua Wanita UMNO cawangan Solok Limau Nipis, ditemui mati dalam keadaan hidung berdarah di kediamannya di Batu 24, Kampung Ramuan Cina Kecil, Lubok Cina, Masjid Tanah, dekat sini, pagi semalam.

CUCU mangsa, Azniza Abd Latif (kanan) tidak dapat menahan kesedihan melihat mayat Sareah (gambar kecil) di Alor Gajah, semalam.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Umar Ali Saifuddin Shaharuddin, berkata Sareah Abd Rahman, 78, ditemui seorang anak lelakinya, Abd Ghafar Daud, ketika berkunjung ke situ jam 8 pagi. Katanya, polis belum dapat mengenal pasti punca sebenar kematian mangsa yang tinggal bersendirian di rumah berkenaan.

"Mayat wanita ini ditemui dalam keadaan terbaring atas katil di bilik tengah rumahnya dengan muka ditutup kain selimut dan bantal. Pemeriksaan lanjut mendapati dia tidak mengalami sebarang kecederaan luaran.

"Siasatan awal polis setakat ini mendapati tiada kesan pecah masuk di rumah itu, manakala barangan berharga termasuk wang tunai juga tidak hilang.

Berdasarkan soal siasat, kali terakhir dia dilihat pada jam 3.30 petang kelmarin," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian di sini, semalam.

Sareah yang juga saudara kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Taboh Naning, Datuk Latipah Omar menjadi Ketua Wanita UMNO cawangan Solok Limau Nipis pada awal 1980-an dan bersara daripada politik sejak lebih 15 tahun lalu.
Umar Ali berkata, pihaknya perlu menunggu laporan bedah siasat bagi mengenal pasti punca sebenar kematian mangsa.

Beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat kejadian itu supaya menghubungi balai polis berhampiran atau Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di talian 06-5562222.

Sementara itu, Abd Ghafar, 57, berkata beliau setiap hari menghantar sarapan kepada ibunya sebelum ke tempat kerja.

"Saya memanggil emak tetapi dia tidak menyahut. Saya kemudian meninggalkan sarapan untuknya dan terus ke tempat kerja.

"Apabila balik semula untuk memeriksa keadaannya, saya menemui emak terbaring di atas katil," katanya. -BH

Maut ditekup bantal

ALOR GAJAH - "Saya lihat plastik berisi kuih masih tergantung di pagar kawasan rumah menyebabkan saya rasa tidak sedap hati," kata Abd Ghafar Daud, 57.

Abd Ghafar adalah anak kedua kepada seorang warga emas yang ditemui mati, dipercayai lemas akibat mukanya ditekup dengan bantal di Kampung Ramuan China Kechil, Lubok China, di sini semalam.

Abd Ghafar berkata, biasanya dia akan menghantar sarapan pagi untuk ibunya, Sareah Abdul Rahman, 78, dengan menggantungkan plastik berisi makanan di pagar rumah dan ibunya akan mengambilnya sendiri.

"Pagi tadi (semalam) saya hantar sarapan pagi kira-kira jam 7.30 pagi sebelum pergi kerja.

"Kira-kira setengah jam selepas itu, saya berpatah balik melalui jalan di hadapan rumah emak tetapi saya hairan melihat plastik berisi kuih masih lagi tergantung menyebabkan saya tidak sedap hati dan mengesyaki sesuatu," katanya.

Menurutnya, dia segera masuk ke dalam rumah dan mendapati pintu terbuka sedikit sebelum melihat mangsa terbaring kaku atas katil di bilik belakang dengan keadaan muka ditekup dengan bantal yang dialas dengan kain selimut.

"Saya terkejut lihat keadaan emak dan terdapat juga kesan darah di hidungnya.

"Lebih menyayat hati, urat tangan emak kelihatan timbul, mungkin kesan daripada cubaan­nya mahu melepaskan diri," katanya.

Abd Ghafar berkata, kea­daan bilik juga berselerak dan dompet milik emaknya turut diselongkar.

"Terdapat juga beberapa keping sampul duit raya bertaburan atas lantai bilik.

"Malah selepas diperiksa, pintu bahagian belakang rumah juga ada kesan diumpil," katanya.

Menurutnya, berikutan itu, dia segera menghubungi polis memaklumkan kejadian berkenaan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Superitendan Umar Ali Saifuddin Shaharuddin berkata, mangsa dipercayai lemas selepas mukanya ditekup dengan bantal.

Menurutnya, tiada kecederaan serius pada badan mangsa, namun terdapat darah keluar daripada hidung dipercayai akibat pergelutan.

"Siasatan awal mendapati, kali terakhir mangsa dilihat berada di rumah adalah sekitar 3.30 petang kelmarin (Selasa).

"Polis akan menjalankan siasatan terperinci untuk memastikan sama ada keja­dian ini melibatkan rompakan," katanya.

Umar Ali Saifuddin berkata, mayat mangsa dihantar ke Hospital Melaka untuk dibedah siasat.

Sehubungan itu katanya, orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian itu diminta menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Alor Gajah menerusi talian 06-5562222 untuk membantu siasatan. -SH

Sungai Rapat Online: Bekas Ketua Wanita Umno Cawangan Solok <b>...</b>

Posted: 04 Apr 2012 04:46 PM PDT


Misteri menyelubungi kematian seorang wanita apabila mayatnya ditemui atas katil dengan bantal dan kain selimut menutupi muka di rumahnya di Batu 24, Ramuan China Kecil di sini semalam. Bagaimanapun, tiada kesan kecederaan ditemui pada tubuhnya.

Mayat Amrah @ Sareah Abd. Rahman (gambar kecil), 78, yang merupakan bekas Ketua Wanita UMNO cawangan Solok Limau Nipis ditemui pada pukul 8 pagi oleh seorang anak lelakinya yang menghantar sarapan ke rumah warga emas itu.

Menurut anak mangsa, Abdul Ghafar Daud, 55, sebelum menemui mayat ibunya, seperti biasa dia menghantar sarapan untuk dijamah ibunya sebelum pergi ke pejabatnya di Batu 25 di Ramuan China Kecil pada setiap hari kecuali hari Sabtu dan Ahad.

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2012 09:32 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Apr 2012 09:19 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Che Syaedah: Utusan Online - Jenayah

Posted: 04 Apr 2012 11:42 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Nallakaruppan buat laporan polis lagi

Posted:

Nallakaruppan buat laporan polis lagi

Oleh ROZIANAH RISMAN
pengarang@utusan.com.my

NALLAKARUPPAN (depan) keluar dari Balai Polis Sentul semalam selepas membuat laporan berhubung surat berbaur ugutan yang diterimanya.


KUALA LUMPUR 4 April - Senator Datuk S. Nallakaruppan hari ini membuat laporan polis selepas mendakwa menerima sepucuk surat berbaur ugutan yang diposkan ke peti surat rumahnya di Jalan Selekoh Tunku, Bukit Tunku semalam.

Nallakaruppan membuat laporan itu di Balai Polis Sentul di sini kira-kira pukul 1 petang.

Menurut beliau, surat yang disertakan di dalam sampul beralamat Parliament House, Jalan Parlimen itu diterimanya kira-kira pukul 12.30 tengah hari semalam.

Katanya, surat bertulisan tangan dalam bahasa Inggeris itu mengandungi unsur ugutan ekoran tindakannya mengeluarkan kenyataan mengaitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai biseksual, baru-baru ini.

...

Sila dapatkan naskhah Utusan Malaysia hari ini.

Bekas Ketua Wanita UMNO ditemui mati

Posted:

Bekas Ketua Wanita UMNO ditemui mati

Oleh AMRAN MULUP
pengarang@utusan.com.my

AHLI keluarga tidak dapat menahan sebak selepas Amrah@Sareah Abd. Rahman ditemui mati di rumahnya di Ramuan China Kecil, Alor Gajah, Melaka, semalam.


ALOR GAJAH 4 April- Bekas Ketua Wanita UMNO Cawangan Solok Limau Nipis pada 1980-an, Amrah@Sareah Abd. Rahman, 78, ditemui mati di rumahnya di Batu 24, Ramuan China Kecil di sini hari ini.

Mayat mangsa ditemui anaknya, Abdul Ghafar Daud, 55, dalam keadaan hidung berdarah serta mukanya ditutup dengan bantal dan kain kira-kira pukul 8 pagi.

Abdul Ghafar ketika ditemui di tempat kejadian berkata, dia berasa curiga dan berpatah balik ke rumah ibunya selepas menghantar sarapan sebelum itu.

"Hampir setiap pagi sebelum saya pergi kerja, saya akan menghantar sarapan ke rumah ibu saya melainkan Sabtu dan Ahad.

...

Sila dapatkan naskhah Utusan Malaysia hari ini.

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2012 09:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di ramuan china</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Apr 2012 09:19 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Che Syaedah: Utusan Online - Jenayah

Posted: 04 Apr 2012 11:42 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Nallakaruppan buat laporan polis lagi

Posted:

Nallakaruppan buat laporan polis lagi

Oleh ROZIANAH RISMAN
pengarang@utusan.com.my

NALLAKARUPPAN (depan) keluar dari Balai Polis Sentul semalam selepas membuat laporan berhubung surat berbaur ugutan yang diterimanya.


KUALA LUMPUR 4 April - Senator Datuk S. Nallakaruppan hari ini membuat laporan polis selepas mendakwa menerima sepucuk surat berbaur ugutan yang diposkan ke peti surat rumahnya di Jalan Selekoh Tunku, Bukit Tunku semalam.

Nallakaruppan membuat laporan itu di Balai Polis Sentul di sini kira-kira pukul 1 petang.

Menurut beliau, surat yang disertakan di dalam sampul beralamat Parliament House, Jalan Parlimen itu diterimanya kira-kira pukul 12.30 tengah hari semalam.

Katanya, surat bertulisan tangan dalam bahasa Inggeris itu mengandungi unsur ugutan ekoran tindakannya mengeluarkan kenyataan mengaitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai biseksual, baru-baru ini.

...

Sila dapatkan naskhah Utusan Malaysia hari ini.

Bekas Ketua Wanita UMNO ditemui mati

Posted:

Bekas Ketua Wanita UMNO ditemui mati

Oleh AMRAN MULUP
pengarang@utusan.com.my

AHLI keluarga tidak dapat menahan sebak selepas Amrah@Sareah Abd. Rahman ditemui mati di rumahnya di Ramuan China Kecil, Alor Gajah, Melaka, semalam.


ALOR GAJAH 4 April- Bekas Ketua Wanita UMNO Cawangan Solok Limau Nipis pada 1980-an, Amrah@Sareah Abd. Rahman, 78, ditemui mati di rumahnya di Batu 24, Ramuan China Kecil di sini hari ini.

Mayat mangsa ditemui anaknya, Abdul Ghafar Daud, 55, dalam keadaan hidung berdarah serta mukanya ditutup dengan bantal dan kain kira-kira pukul 8 pagi.

Abdul Ghafar ketika ditemui di tempat kejadian berkata, dia berasa curiga dan berpatah balik ke rumah ibunya selepas menghantar sarapan sebelum itu.

"Hampir setiap pagi sebelum saya pergi kerja, saya akan menghantar sarapan ke rumah ibu saya melainkan Sabtu dan Ahad.

...

Sila dapatkan naskhah Utusan Malaysia hari ini.

04 di umbai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di umbai - Google Blog Search


HOMESTAY BANGLO <b>DI UMBAI</b> - 5 BILIK: KOMPLEKS HOMESTAY <b>...</b>

Posted: 24 Aug 2012 04:30 PM PDT

Kami mempunyai sebuah banglo 5 bilik, 2 buah rumah sebuah 3 bilik dan 2 unit chalet yang dijadikan sebagai homestay & chalet yang dikenali sebagai KOMPLEKS HOMESTAY & CHALET UMBAI. Sedikit keterangan boleh dibaca di ruang sebelah kanan, dan untuk maklumat lebih lanjut, hubungilah saya...nombor telefon saya ada di sebelah kiri...terima kasih.











04 di tanjung tuan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


Reese Matthew&#39;s Secret Isle: <b>Tanjung Tuan</b> Light House Field Trip

Posted: 06 Sep 2012 04:46 PM PDT

We took a drive to Port Dickson. Meet up at a HS family home and had lunch. The kids played for a while and then we drove to the forest reserve. Meet up the rest of the homeschooling families and up we go! 20 minutes hike to the light house. It was fun. Once at the top, everyone were busy exploring the light house compound. 
Later we were given a tour of the place. The adults got to climb up the light house and wow! the view from the top was breathtaking. Too bad, it was hazy that day otherwise, the view will be even better. After the light house visit, everyone went down to the beach where the corals were and silly us got the wrong instruction and hike down thinking that we were suppose to meet there. So we ended up missing the beach fun. Original plan was to go for satay dinner but instead we went home and had Hj Samuri's Kajang satay at UpTown. :) It was a fun trip but we were all dead tired at the end.
Warrior Reese. After lunch waiting to go to the light house.
Little discoveries here and there, a kind of fruit/plant that monkeys love to eat
Daddy took a day off from work to join us for the field trip! The start of the hike.

Lots of big and tall trees in this forest reserve

The Tanjung Tuan Light House

Need to write in to get special permission to enter the light house

One of the older kid brought along her sketch book to draw and observe nature

All of us enjoying the view after the 20 mins hike

Kids found all kinds of bugs

The spiral staircase to the top of the light house. Sadly, kids were not allowed to go up.

Yikes! Dead lizard and the kids were poking at it and having fun!

Another shot of the light house

Running freely... even had a chance to pee in the open space!

All getting ready to take a group photo
The view from the top of the Light house... it was breathtaking!



BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jun 2012 03:24 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jun 2012 03:27 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 03:13 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 02 May 2012 03:47 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Apr 2012 03:12 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Apr 2012 03:58 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Apr 2012 04:06 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Apr 2012 03:21 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Apr 2012 03:31 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Apr 2012 03:15 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2012 03:43 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Apr 2012 03:15 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Apr 2012 03:32 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Apr 2012 03:31 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2012 03:32 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Apr 2012 03:25 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2012 03:31 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Apr 2012 03:20 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Feb 2012 03:38 PM PST

URL Sumber Asal :-

iGossip by Rizal: --> Jom Tengok Pusaran <b>di Tanjung Tuan</b>!

Posted: 03 Feb 2012 12:47 AM PST


It was the a program held my Administration of Students Affair of IPG-International Languages Campus. The main program was kayaking and we had to pay RM35 each. Unfortunately I couldn't find any photo during kayaking activity.
Early in the morning...our journey took more than an hour from KL to Port Dickson. We stopped for a while at petrol station to withdraw money and buy snacks.
At time we arrived, the shore was empty, surut habis...haha, so we had to wait for the sea level to rise. I hate tide lol. Only then, we were able to do kayaking.
 Srikandi...All of them are now teaching; Kajian Sosial and French.
The Otai...The guy in blue is Mr. Thahir Kamaruzzaman. He was once the officer at the administration and he retired last year. Such a great, humble and friendly man.
 Me...Muhamad Rizal bin Sadiman.
We were on our way heading towards Tanjung Tuan or Cape Rachado (the name was given by the Portuguese) to see the famous legendary 'pusaran' or whirlpool.
The front gate of Tanjung Tuan. We were supposed to pay RM1 each but we were lucky that day for not needing to pay the entrance fee. Alhamdulillah...
 This is the lighthouse of Tanjung Tuan.
We were very happy after 20 minutes of walking. The weather was totally hot! The sun was very mean that day but we were meaner lol. By making this far was an achievement of a lifetime haha.
Can you see the whirlpools? I couldn't, so unfortunate. According to myth, there was a fisherman managed to get through the brutal whirlpools. He was the only one who survived while the others were nowhere to be found. They all went messing. The whirlpoosl is said to be brutally rotate during fool moon. Hair-raising ha?
 Some of us were posing like models of the magazine.
 While some were just sitting overthere, doing nothing; we were actually hiding for the sunlight.
 Heading back to the shore.
The final blow is the photo of us together. There we 40 of us actually but some couldn't make here. Anyway, thanks to Aman Rasidi for the photos. It was a splendid experience indeed.

Wanna know more about Port Dickson and this awesome spot, do visit this travel blog; Travelog air & sha.

Hope you get it...till then, that is how
Full content generated by Get Full RSS.

My Birding field trips: Raptor Census at <b>Tanjung Tuan</b>, Malaysia

Posted: 16 Apr 2011 07:10 AM PDT

The company that I work required us to utilise our previous year carried forward leave before 31st of March. It has being a few years already I use a big portion of my carried forward leave as field trips to participate in conservation of raptors through monitoring.
Raptor comes from a Latin word rapere that means to seize, to grap by force. Raptor is a term use for birds that have good eyesight for accurate judgement of distance for landing and hunting. They also have strong talons, strong curved beak, strong legs for catching, holding food and to tear flesh.
The purpose of research on migrating raptors through monitoring this long term migratory raptor census project is collate information on migratory raptor populations, species, it's flight strategies on weather conditions. Over the years of data information collated will then able to make a better analysis does it's flight patterns behaviour, populations are affected by the environmental factors. The intresting part is others countries who are in the migratory raptors flyway are also doing this type of survey and monitoring. The data collated by each country will then be combine and compile for a better information and knowledge necessary for conservation of raptors and their habitats.
Raptors migratory patterns and it's populations is a good yardstick of the health of our ecosystem environment. A healthy ecosystem is a good indicator availabilities of adequate food source and fresh water for all.
Where is the best site for Raptor migratory monitoring in Malaysia for spring migration?
At present we able to indentify that Tg Tuan or formally known as Cape Rachado.
The meaning of Spring migration.
Spring migration is bird in big population migrate long distance flying north bound in the spring to breed. Food source is the primary motivation for migration. The longer days of the northen hemispher sumner provide extended time for breeding birds to feed their young.


As migration is energy intensive the fly route are normally shaped by geographical, ecological, and even meteorological factors. Flyways normally is along mountain ranges or coastlines this is due the birds could have the advantage of updrafts and other wind patterns. If possible they will avoid large stretches of open water (sea).


What is the Best time to watch the raptors at Tanjung Tuan.
In order to conserve energy to cross the open sea the raptors will use the fly path of Pulau Rupat, Indonesia that is about 38km distance from Tg Tuan. As raptors are large they require thermals to assist them to glide without using much energy to continous flapping their wings, the timeframe windows on a good condusive weather for migration is between 11am till 4pm.
The waiting time for migratory raptors, you could observe the others residence birds and wildlife that residece in that small green lung.












This year the 42 days counting starts from Feb bring a final score of 57,128 raptors fly past Tg Tuan.
Oriental Honey Buzzard- 53,040
Japanese Sparrowhawk - 152
Does the raptors migratory patterns and it's population impacted by the changes on global weather conditions and natural dissaster? If you are a birder based in Malaysia do spare some days as a volunteering basis to assist Raptor Census at Tg Tuan.
Your small contribution and effort will leads us the answers for the above. The census are carry out yearly from Mid February till April.
Full content generated by Get Full RSS.

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Mar 2012 04:12 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Dig deep: 10 - 13th March 2012: Raptor Watch, <b>Tanjung Tuan</b>

Posted: 15 Mar 2012 06:10 PM PDT

Compared to last year, this year's pilgrimage was a decidedly low key affair. The weather conditions conspired against getting many good photos, so, for a better idea of the event and its birds, have a browse through 12-13th, 14th, 15th, 16th and 17th March 2011.

On the 10th, the entire day produced only 17 Grey-faced Buzzards, including this juvenile.

We were glad of the opportunity to watch any bird that would show itself, such as this immature Black-naped Oriole...

...and a Blue-throated Bee-eater.

After a while, even these disappeared, so we resorted to looking at pictures of raptors...

...And people HOPING to get pictures of raptors!

Thankfully, the 11th was a lot better! We counted over 5,300 Oriental Honey-buzzards, though wind and lighting conditions were still not in favour of the photographers!

The best of a bad bunch - a male, two females and a juv. I got much better pics last year!

The star of the day was a dark morph Booted Eagle.

The pictures would have been a lot better if I hadn't had the camera on the wrong settings! Still - it happens, and there will be others...

This Barn Swallow seemed to think it was hilarious!

The 12th was a new low - just one OHB all day, but fortunately, we had made the decision not to sit at the lighthouse. Instead we had a lazy day in the garden and by the beach, when I trained my camera on some of the common birds I usually overlook.

Asian Glossy Starling, Brown Shrike, Spotted Dove and Yellow-vented Bulbul, all taken with coffee in John and Ting Howes' front garden!

A pair of Oriental Magpie-robins coming to take scraps as we lunched at the Yacht Club!

At dusk we went to check out a green-pigeon roost hoping for Orange-breasted. No luck, but we did observe this male Pink-necked apparently eating mud from the foreshore - can anyone explain it? Perhaps taking mineral supplements?

A female Pink-necked Green-pigeon preparing to roost in Rhizophora.

So that was it for Raptor Watch this year. We were fortunate to have one 'big day', and it made us realize what exceptional fortune we'd had last year!

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Mar 2012 03:43 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Raptor Watch 2012 by MNS

Posted: 25 Mar 2012 11:35 AM PDT

RW, organised by the Malaysian Nature Society, is a festival to celebrate the return of the migratory birds of prey or better known as raptors on their journey back to their breeding grounds in the northern hemisphere. RW is a public event meant to raise awareness on the conservation of raptors and their habitats.

RW is held annually on the first weekend of March. For the year 2012 the event is held on March 10 & 11 (Saturday & Sunday).

However, the spring raptor migration actually begins in mid February and lasts till mid April. For those who are not able to come to the RW, you can still come anytime within this period to see the birds. Over the years of monitoring, MNS has discovered that the peak period to watch the most number of birds is the first weekend of March.

An opportunity for all

RW is an opportunity for the general public to witness one of nature's most exquisite offerings. Raptors migrate southward to escape the bitter cold of the northern winters and make the same venturous journey back during spring to their breeding grounds in temperate Asia.

Visit their Website at HERE for more information.

For Tanjung Tuan

One of the main objectives of RW is to ensure the continued conservation of Tanjung Tuan Forest Reserve by promoting RW as a national eco-tourism event.

During the spring migration, thousands of raptors can be seen flying across the Straits of Malacca. Having to use massive amount of energy flying across the Straits of Malacca, the raptors will be flying low at the event site making it possible to have a good view of these magnificent birds.

Tanjung Tuan has been listed as an important raptor site by BirdLife International, National Geographic Society and Hawkmountain.

But for many years Tanjung Tuan has been facing a development threat. The sea front of Tanjung Tuan is expensive real estate. As Tanjung Tuan is an extension of the Port Dickson holidaying coasts, its value as a vacation spot is high. For many years plans after plans were drawn by local authorities to develop Tanjung Tuan. And throughout these years, Malaysian Nature Society has been striving to keep Tanjung Tuan intact.

The need to conserve Tanjung Tuan was mainly for the migratory raptors. Tanjung Tuan is an important stop over site for migratory raptors after crossing the Straits of Malacca. It provides food for the raptors as well as a resting spot. For raptors arriving late in the evening, it provides shelter for the night before they take off for flight the next day. Without Tanjung Tuan, many raptors may never make it back, due to exhaustion and lack of food.

The conservation of Tanjung Tuan is also important for its surrounding marine life and its forest growth. The trees in Tanjung Tuan acts a gene bank for tropical timber trees and the waters of Tanjung Tuan is rich with coral and sea-grass, both important for green turtles that lay eggs in secluded beaches of Tanjung Tuan.

RW is organized by Malaysia Nature Society

Malaysian Nature Society
JKR 641 Jalan Kelantan, Bukit Persekutuan
50480 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: +603 – 2287 9422
Fax: +603 – 2287 8773
URL: www.mns.my

Article By MESYM

has blogged 124articles.

Sayang Melaka: Nature Attraction: <b>Tanjung Tuan</b> Recreational Forest

Posted: 22 Apr 2012 07:34 AM PDT


Tanjung Tuan Recreational Forest is located in the administrative area of Alor Gajah Municipal Council (MPAG) and is bordered with Port Dickson in Negeri Sembilan. It is about 20 minutes by bus from Melaka Town. The beach is a newly established recreational area for the whole family.
Various activities can be done here such as picnicking, boat riding, kite flying and swimming. There are services like horse riding but it is chargeable.
Every morning, local residence from the vicinity come to the beach to catch 'geragau shrimp' (a very tiny shrimp), which is in abundance from August to October. This activity is seasonal according to the monsoon wind.
'Geragau' shrimp is very popular among local people in Melaka. They are made into 'belacan' (shrimp paste) and 'cencalok' (shrimp sauce).
Every Sunday from 4.30pm to 6.30pm, there is a free "Dondang Sayang" performance. There is also a lot of food and fruits stall along the beach. This beach promises serenity and tranquility to relieve stress after a hard week of work.
The star attraction here in Tanjung Tuan, the light house was built by the British in the 18th century on the highest point of the cape. The site of the light house is said to be the same site where an old light house was built by the Portuguese during their occupation of Melaka in the 16th century which was later destroyed in a war. It is the oldest lighthouse in the country and is still in use today. 
In the 1990s, a radar for monitoring purposes of crossings by large ships was installed in the light house. On a bright and clear day, one can see Sumatra Island across the Straits of Melaka.
The lighthouse is not open to visitors, nevertheless the keeper is more than willing to bring visitors for a tour if one were to request. There are 66 flight of steps leading to the lighthouse. To reach the peak of the lighthouse, one has to climb 72 flight of steps. The lighthouse is controlled by the Shahbandar of Melaka as Tanjung Tuan is a territory of Melaka even though it is located in Port Dickson (Negeri Sembilan).
Enjoy the good view from the top of the hill overlooking the Straits of Melaka where the light house is located. From this vantage point, one can see the town of Port Dickson and the outline of Indonesia's Sumatra across the Straits of Melaka.
While you are here, try to use your imagination skill to create the numerous fighting scenes between the Portuguese and Dutch armadas in the sea below that took place over 500 years ago.
Tanjung Tuan Forest Reserve
The entrance to Tanjung Tuan Forest Reserve is right at the mouth of PNB Ilham Resort. The forest is worth checking out since it's chockful of forest birds and there's a lighthouse at the very end of the trail. 
During March every year, birders from all over Asia and world would descend upon Tanjung Tuan to watch thousands of raptors fly overhead from the Straits of Melaka. 
Red-Eyed Bulbuls (Pycnonotus brunneus)
Birding spots around PNB Ilham Resort :
1) Observatory Tower at PNB Iham Resort - You can watch raptors glide on warm thermals during the hot noon hour. Bird's eye view of tanjung Tuan from here.
2) Tanjung Tuan Lighthouse - Lots of Olive-Winged Bulbuls over here. There is a guide to raptors right at the top over here. Visitors can spot the usual sparrowhawks during migratory season. Or, if you're not into birds, you can see the narrowest point of the Straits over here.
3) Jungle Trails in the Nature Reserve - Lots of forest birds species.
Tanjung Tuan Wildlife Santuary
The Tanjung Tuan Wildlife Santuary is located half way between the main entrance of the Tanjung Tuan Recreational Forest and the peak of the hill where the lighthouse is located.
Dusky Langurs or Dusky Leaf-Monkeys (Trachypithecus obscurus)
The local Long-tailed Macaques (Macaca fascicularis)

Here, you'll find monkeys in group along the way but if you venture further in the jungle trail, you'll be able to sample some of the coastal hilly rainforests' flora and fauna. For easy navigation, the jungle trails are clearly marked.

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Mar 2012 03:43 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Raptor Watch 2012 by MNS

Posted: 25 Mar 2012 11:35 AM PDT

RW, organised by the Malaysian Nature Society, is a festival to celebrate the return of the migratory birds of prey or better known as raptors on their journey back to their breeding grounds in the northern hemisphere. RW is a public event meant to raise awareness on the conservation of raptors and their habitats.

RW is held annually on the first weekend of March. For the year 2012 the event is held on March 10 & 11 (Saturday & Sunday).

However, the spring raptor migration actually begins in mid February and lasts till mid April. For those who are not able to come to the RW, you can still come anytime within this period to see the birds. Over the years of monitoring, MNS has discovered that the peak period to watch the most number of birds is the first weekend of March.

An opportunity for all

RW is an opportunity for the general public to witness one of nature's most exquisite offerings. Raptors migrate southward to escape the bitter cold of the northern winters and make the same venturous journey back during spring to their breeding grounds in temperate Asia.

Visit their Website at HERE for more information.

For Tanjung Tuan

One of the main objectives of RW is to ensure the continued conservation of Tanjung Tuan Forest Reserve by promoting RW as a national eco-tourism event.

During the spring migration, thousands of raptors can be seen flying across the Straits of Malacca. Having to use massive amount of energy flying across the Straits of Malacca, the raptors will be flying low at the event site making it possible to have a good view of these magnificent birds.

Tanjung Tuan has been listed as an important raptor site by BirdLife International, National Geographic Society and Hawkmountain.

But for many years Tanjung Tuan has been facing a development threat. The sea front of Tanjung Tuan is expensive real estate. As Tanjung Tuan is an extension of the Port Dickson holidaying coasts, its value as a vacation spot is high. For many years plans after plans were drawn by local authorities to develop Tanjung Tuan. And throughout these years, Malaysian Nature Society has been striving to keep Tanjung Tuan intact.

The need to conserve Tanjung Tuan was mainly for the migratory raptors. Tanjung Tuan is an important stop over site for migratory raptors after crossing the Straits of Malacca. It provides food for the raptors as well as a resting spot. For raptors arriving late in the evening, it provides shelter for the night before they take off for flight the next day. Without Tanjung Tuan, many raptors may never make it back, due to exhaustion and lack of food.

The conservation of Tanjung Tuan is also important for its surrounding marine life and its forest growth. The trees in Tanjung Tuan acts a gene bank for tropical timber trees and the waters of Tanjung Tuan is rich with coral and sea-grass, both important for green turtles that lay eggs in secluded beaches of Tanjung Tuan.

RW is organized by Malaysia Nature Society

Malaysian Nature Society
JKR 641 Jalan Kelantan, Bukit Persekutuan
50480 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: +603 – 2287 9422
Fax: +603 – 2287 8773
URL: www.mns.my

Article By MESYM

has blogged 124articles.

Sayang Melaka: Nature Attraction: <b>Tanjung Tuan</b> Recreational Forest

Posted: 22 Apr 2012 07:34 AM PDT


Tanjung Tuan Recreational Forest is located in the administrative area of Alor Gajah Municipal Council (MPAG) and is bordered with Port Dickson in Negeri Sembilan. It is about 20 minutes by bus from Melaka Town. The beach is a newly established recreational area for the whole family.
Various activities can be done here such as picnicking, boat riding, kite flying and swimming. There are services like horse riding but it is chargeable.
Every morning, local residence from the vicinity come to the beach to catch 'geragau shrimp' (a very tiny shrimp), which is in abundance from August to October. This activity is seasonal according to the monsoon wind.
'Geragau' shrimp is very popular among local people in Melaka. They are made into 'belacan' (shrimp paste) and 'cencalok' (shrimp sauce).
Every Sunday from 4.30pm to 6.30pm, there is a free "Dondang Sayang" performance. There is also a lot of food and fruits stall along the beach. This beach promises serenity and tranquility to relieve stress after a hard week of work.
The star attraction here in Tanjung Tuan, the light house was built by the British in the 18th century on the highest point of the cape. The site of the light house is said to be the same site where an old light house was built by the Portuguese during their occupation of Melaka in the 16th century which was later destroyed in a war. It is the oldest lighthouse in the country and is still in use today. 
In the 1990s, a radar for monitoring purposes of crossings by large ships was installed in the light house. On a bright and clear day, one can see Sumatra Island across the Straits of Melaka.
The lighthouse is not open to visitors, nevertheless the keeper is more than willing to bring visitors for a tour if one were to request. There are 66 flight of steps leading to the lighthouse. To reach the peak of the lighthouse, one has to climb 72 flight of steps. The lighthouse is controlled by the Shahbandar of Melaka as Tanjung Tuan is a territory of Melaka even though it is located in Port Dickson (Negeri Sembilan).
Enjoy the good view from the top of the hill overlooking the Straits of Melaka where the light house is located. From this vantage point, one can see the town of Port Dickson and the outline of Indonesia's Sumatra across the Straits of Melaka.
While you are here, try to use your imagination skill to create the numerous fighting scenes between the Portuguese and Dutch armadas in the sea below that took place over 500 years ago.
Tanjung Tuan Forest Reserve
The entrance to Tanjung Tuan Forest Reserve is right at the mouth of PNB Ilham Resort. The forest is worth checking out since it's chockful of forest birds and there's a lighthouse at the very end of the trail. 
During March every year, birders from all over Asia and world would descend upon Tanjung Tuan to watch thousands of raptors fly overhead from the Straits of Melaka. 
Red-Eyed Bulbuls (Pycnonotus brunneus)
Birding spots around PNB Ilham Resort :
1) Observatory Tower at PNB Iham Resort - You can watch raptors glide on warm thermals during the hot noon hour. Bird's eye view of tanjung Tuan from here.
2) Tanjung Tuan Lighthouse - Lots of Olive-Winged Bulbuls over here. There is a guide to raptors right at the top over here. Visitors can spot the usual sparrowhawks during migratory season. Or, if you're not into birds, you can see the narrowest point of the Straits over here.
3) Jungle Trails in the Nature Reserve - Lots of forest birds species.
Tanjung Tuan Wildlife Santuary
The Tanjung Tuan Wildlife Santuary is located half way between the main entrance of the Tanjung Tuan Recreational Forest and the peak of the hill where the lighthouse is located.
Dusky Langurs or Dusky Leaf-Monkeys (Trachypithecus obscurus)
The local Long-tailed Macaques (Macaca fascicularis)

Here, you'll find monkeys in group along the way but if you venture further in the jungle trail, you'll be able to sample some of the coastal hilly rainforests' flora and fauna. For easy navigation, the jungle trails are clearly marked.

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 01 May 2012 03:45 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 03:26 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung tuan</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2012 03:54 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Menara Kehidupan: <b>Tanjung Tuan</b> dan Pantai Halimunan di Port <b>...</b>

Posted: 12 Feb 2012 06:50 PM PST

 Lepas dari Pantai Pengkalan Balak kami menuju ke Tanjung Tuan Port Dickson pula. Maka kami ni pun berjala sajer la gamaknya bila bercuti.... Nama pun Cuti2x Malaysia.... Kat sana dah ada kawan satu tempat kerja yang menunggu sebab diorang nak berkemah di situ... Kami ni bawak anak kecik setakat singgah je la... lepak2x kejap kami pun terus pulang.....Ok la... Kat sini kami tak mandi manda pun... sebab dah letih nak salinkan pakaian anak2x... (bunyi macam kejam jee.... haaa3x) baju basah diorang pun dah penuh satu beg plastik. Punya la best ni kat tanjung tuan.... jom kita layan suasana di sana.....Masa kami sampai semua kawan opis tengah kepenatan berbasikal untuk ke Port Dickson... kami sampai pun sekadar lepak2x bersama rakan-rakan....ada yang berbasikal.... dan juga ada yang bersama keluarga...Kami pula memang dah tak larat nak mandi dah...

Hutan Rekreasi yang terdapat di Tanjung Tuan......... Memang best kalau buat jungle tracking dalam ni.... setakat pergi dengan anak2x kecik letih la jawabnyaaa....

Rumah Api yang terdapat di  Tanjung Tuan... Lama dah wujudnya rumah api ni untuk panduan mereka yang berlayar di Selat Melaka.

Rakan-rakan Opis yang hendak berkemah di sana.... Aku balik dahh laaa... binik aku kompem tarik muka kalau aku nak lepak dengan diorang... haaaa3x...

Pastu kita nikmati pemandangan Pantai Halimunan di Tanjung Tuan.... Memang cun la pantai ni... privacy sungguh.... tak ramai orang datang sini........ jom kita lihat pemandangan indah di sini.......

Begitu lah lebih kurang keindahan alam yang terdapat di Tanjung Tuan... Member2x opis aku terus berkemah dan bermalam di sana..... aku balik dah... anak2x pun dah letih dan tidur sepanjang perjalanan pulang kami ke rumah.... tapi rasa seronok la berjalan menikmati keindahan alam.... ... Bestnya kalau keter pakai NGV... jenjalan mana pun tak kisah.... Heee3x..... NGV dengan kami yg "Kaki Jalan" ni memang tak boleh dipisahkan....

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved