ads

Selasa, 3 Jun 2014

04 di jasin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di jasin - Google Blog Search


SAJE SUKA-SUKA: Jom berkubang <b>di</b> kolam air panas, <b>Jasin</b>

Posted: 24 Apr 2014 12:55 AM PDT


Amboiiii ayat tak boleh belah punya. Kalau berkubang dalam kolam air panas huhu boleh jadi daging salai beb. hehehehe. Ok Ingat lagi tak N3 aku pasal musim bunga di Muar tempuh hari. Hah kalau nak tahu kiranya 1 hari tu penuh aktiviti sampai malam. hahahaha Kebetulankan dapat balik kampung. Gunakanlah dengan sepenuhnya masa yang ada bersama sanak saudara. Cewah nasihat baik punya. hehehehe. Yalah pada aku acara bersama adik beradik lah masa yang sangat kami suka dan hargai. Bukannya selalu dapat berkumpul adik beradik. Tul kan.

 Ok tak nak celoteh panjang, aku nak cerita pasal Air panas Jasin yang berada di pekan Bemban, Melaka. Ada sesiapa dah pernah masuk dalam kolam air panas? Angkat tangan. opsss tak nampaklah tangan hangpa semua. Kalau dah pernah tentu dapat rasai perbezaannya. Best tak? Sesekali dapat berendam kaki dan badan dalam kolam air panas ni.... emmmm camne nak cakap ek... tak reti nak ceritakan macamana tapi memang wa cakap best tau. hahahaha. Mula-mula tu memang le tak tahan panas  tapi dia ada peringkat-peringkat kepanasan air. Macam aku yang banyak angin ni emm memang bagus untuk kesihatan diri.
Kolam kat sini ada beberapa jenis tahap kepanasannya. Lagi ke dalam hah nun di hujung tu lagi panas beb. Kalau berendam tu bayang le ala-ala kat jepun gitu. Boleh dak? hahahaha perasan sungguh kat jepun. Celek2 mata laaaaa kat melaka rupanya.

Yang ini ala sipi-sipi je panas... buat yang tak penah tu boleh le mencuba mula-mula

Rendam 30 minit.... ikut kesesuaian masing-masing lah ya. Agak-agak nak lama hah rendam lelama.. Tapi memang berpeluh-peluh tu... bagus untuk buang toksik dalam badan melalui perpeluhan
   


  Tadi dah masuk dalam 38 sehingga 42 celciuskan. Hah lepas tu yang ni pula. Ala lupa nak ambil gambar kolamnya. Oleh kerana tempat sinsitif aka-aka seksa jiwa raga, takde le aku nak ambil pose baik punya tengah berendam hahahaha Tapi nasib baik masa ni tak ramai orang kalau tak jenuh berebut tempat nak berendam.... Mungkin sebab bukan cuti sekolah. Berebut dengan aso-aso dan orang lain beb. Tapi kali ni anak beranak Wak Dolah yang conquer kolam rendaman ala badak berendam hahahaha. Jadi takde le pose2 dalam kolam lah ye. Seksa nak tenguk. kekeke

Yang kat dalam ni ala.... tak panas pun. Kolam dia luas tau kalau pandai berenang leh berenang dalam ni

Jenis -jenis ikut kata Jepun.... hait emm maksud yu tu air kut hahahaha agak aku le. 


 Yang ni jenis kacang je... chewah berlagak. Ni mula-mula buat try test kepanasan je dahulu. Ni rendaman lama masih ok lagi ni.       Hah ni Red Zone.... wah danger zone... panas tahap gaban nun di hujung tu. Kolam air tu disediakan gayung untuk jirus kepala. Kalau tak biasa emmm boleh cenoneng juga le. Apa lagi kalau ada darah tinggi ke apa ke penyakit tertentu. Kena kenalpasti dulu keadaan badan samada sesuai atau tidak nak mandi air panas ni. Kalau tak biasa memang pening kepala lah.                                              Mak aiiiii sikit punya lama dohhhh
  Kawasan-kawasan yang terkenal dengan kolam air panas. Bawah dia ada kolam untuk berendam. Kita orang pakat ramai-ramai rendam kat sini. Aku apa lagi lah mula lah erk ark erk ark sampai satu masa huarkkkk angin sebongkang keluar ko. Fuyooooo banyak angin sungguh dalam badan. Apasal ek. Nak kata panas baran laa ni dah kurang sikit, dolu selalu tapi takde le angin memanjang. Yang aku tak paham tu orang lain yang berurut aku pulak yang kuar angin. Kalau tolong picitkan kawan pun macam tu juga erk ark erk ark sampai termuntah2 baru rasa lega. Kalau tak huh memang tak selesa. Aku suka je kalau nak picitkan kawan-kawan  tapi kawan yang tak selesa sebab tenguk aku yang terseksa.... hahahahaha  
    Kalau rendam kaki beberapa minit kaki jadi warna kemerahan, hah maksudnya kesihatan baik lah. Kalau tak, adalah penyakit-penyakit yang tersembunyi. Tapi kalau ada darah tinggi memang kena slow-slow. Ini pengalaman akak-akak aku yang tak pernah pergi berendam kaki dalam kolam air panas ni. Kena siapkan juga air mineral untuk membuang toksid2 dalam badan. Minit-minit yang pertama akak aku yang sulong, nampak alam sekeliling berpusing-pusing. Jadi kena rehat dulu. Ada satu aso ni sekejap rendam, sekejap keluar, sekejap rendam, sekejap keluar... entah berapa kali tah. Sebab masa kami sampai dia dah sampai awal. Lepas tu kami beramai-ramai masuk dalam kolam sampai air melimpah..... hahahahahahaha kenapa air melimpah huhuhuhu faham-faham sendiri lah ye. Sebelum ni kami pernah pergi ke Labis. Tapi sebab masa tu tak tahu pun kat Bemban ada kolam air panas ni. Dah lah jauh lepas tu bila balik selepas mandi si tukang driver boleh ngantuk tahap gaban tau. Hah bahaya tu. Jadi dapat pergi 2 kali je. Maksudnya selepas mandi tu kena rehat banyak. Tapi bagi aku lah bagus mandi air panas ni kalau boleh sebulan sekali. Sebab selepas mandi tu rasa badan sedap je. Sebab ia juga boleh melancarkan peredaran darah. Malahan pengeluaran toksid juga terdapat. Kena banyak minum air mineral semasa aktiviti berendam ni. Jadi apa kata sesekali kasi rendam itu kaki.... haiyak

 Ni memang panas tahap gaban. Yang kat sini tak boleh berendam kaki di suruh jirus kepala. Untuk apa tak tau pulak fadilatnya. Mungkin bagi peredaran darah dalam kepala kut.... tak biasa memang poning pusing 7 keliling. Jadi kena slow-slow tak leh laju-laju. erkkk ke aku salah bagi info. Sebab ada orang tu laju2 je jirus kepala dengan air dalam kolah ni. Sebab dia kata kalau lambat-lambat terasa kepanasannya. Kalau cepat-cepat tak terasa sangat.... lorrr ye ke cam tu. 

 Ni yang sebelah kolam yang suruh jirus je. Tenguk tu 65 darjah celsius ko... wah ni memang panas ni. Kita orang jenguk je tak berani nak cuba. Dulu ada sekali tapi sekejap je lepas tu pergi yang tempat kolam yang melimpah dek kerana anak dugong masuk berendam. kekekekekeke 
 Selepas siap semua hari pun dah petang. Sampai rumah sempat lah solat magrib yang dah penghujung. Tunggu solat isyak.... lepas tu eh eh dah terbongkang semua. hahahahaha penangan mandi air panas memang semua cepat nak tidur. Nyenyak sekali malam itu. Aduhaiiiii penangan air panas jasin. Kata akak aku yang kat melaka ada satu lagi tempat kat Gadek dekat Alor gajah. Sampai ke malam tempat tu di buka. Huhuhu jauh tu jadi takde lah nak ke sana. Jadilah yang kat Bemban tu je.

04 di machap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di machap - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2014 09:22 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di machap</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Feb 2014 09:01 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

PBB cadangkan Taib dilantik Yang <b>di</b>-Pertua Negeri Sarawak <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2014 12:23 AM PST

KUCHING: Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) hari ini mencadangkan Tan Sri Abdul Abdul Taib Mahmud dilantik sebagai Yang di-Pertua Negeri Sarawak yang baharu. …read more

Berita Penuh: Utama Berita Harian

04 di batu berendam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di batu berendam - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di batu berendam</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Mar 2014 07:01 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pengedar Shaklee <b>Di</b> Malim Cheng <b>Batu Berendam</b> Ayer Keroh <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2014 03:00 PM PST

Laman Ping.Busuk dibangunkan dan diaturcara oleh pengaturcara kami tersendiri. Sebarang kesulitan, diharap anda dapat menghubungi kami melalui email busuk.org[at]gmail ataupun melalui laman fb kami.

Online user : 1,572
Widget Aktif : 3,703
Banner Aktif : 5,320

Domain Dibenarkan: 9,023
Jumlah Artikel : 596,197

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


Keringat: Bird Watching <b>di Tanjung Tuan</b>

Posted: 09 Mar 2014 09:44 AM PDT

Sempena Raptors Watch 2014 ramai para pengunjung telah mendaki puncak Tanjung Tuan untuk aktiviti bird watch. Rombongan para pelajar sekolah dan IPTA juga tidak ketinggalan. Tour guide juga di sediakan oleh pihak penganjur untuk siri jungle tracking dan bird watch. Saya sekeluarga juga tidak ketinggalan, walaupun pendakian kami ke puncak rumah api Tanjung Tuan sudah kami terokai pada beberapa sesi percutian kami di Ilham Resort sebelum ini. 

Kami berpeluang melihat dua ekor helang puteh ber'spiral' di angkasa sambil mengeluarkan bunyi yang unik secara live pada kira2 pukul 2:35 tgh tadi. Pada briefing oleh salah seorang tour guide yang saya tumpang dengar, rupanya helang yang bersaiz besar dan berat ini menggunakan teknik berpusing secara spiral bagi menghasilkan tenaga haba untuk melonjak diri ke atas. Sebab itulah helang akan keluar di kala cuaca yang sangat panas bagi menjana haba yang optimum. Bila sudah mencapai ketinggian yang terbaik maka helang ini akan mula glide atau terapung bak layang2 sambil mata pemangsa helang yang tajam itu galak mencari rezki mengesan kalau2 ada mangsa yang boleh di korbankan. Menarik fakta ini. 

Mengikut seorang bird watcher, pada tahun ini migrasi burung tetap rancak namun agak berkurang sedikit kalau dibandingkan dengan tahun lalu. Mungkin kerana faktor cuaca yang berjerebu katanya. Suasana di sepanjang jalan ke puncak sangat meriah. Saya saksikan ramai juga pengunjung dari luar negara hadir. Di sekeliling rumah api kelihatan lebih dari 60 professional bird watcher dengan teropong dan kamera berlensa tinggi berkamping di sana. Sebahagian mereka bertugas mengira jumlah burung yang bermigrasi.


04 di merlimau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di merlimau - Google Blog Search


Kedai Jahit <b>Di Merlimau</b>, Melaka... - Cikgu If...... - Blogger

Posted: 29 May 2014 03:15 AM PDT





Salam....alhamdulillah tadi bersama bonda telah datang ke kedai adik cikgu if yang baru di buka...sebelum ni kedai di sungai rambai ..sekarang berpindah di belakang cash and cary merlimau...
Semoga bisnes angah terus maju..in shaa allah. ..

04 di sungai udang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di sungai udang - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di sungai udang</b> - Google Blog Search

Posted: 18 May 2014 11:07 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di sungai udang</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Apr 2014 11:08 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Mee <b>Udang</b> Restoran Aur Gading, <b>Sungai</b> Dua, Pulau Pinang

Posted: 15 Apr 2014 08:25 PM PDT

 
Di antara makanan yang terkenal di Pulau Pinang ialah mee udang. Memang banyak restoran jual mee udang di PP ni tapi mana satu restoran makanan halal yang hidangkan mee udang yang sedap? Salah satunya ialah mee udang di Restoran Aur Gading, Sungai Dua, Seberang Perai. Ramai juga selebriti dah makan di sini berdasarkan gambar di meja kaunter, termasuk angkasawan negara (ni kira selebriti jugak ke? Keliru aku!) Mudah sahaja nak ke sini. Keluar 'Exit Sungai Dua - Bagan Ajam' lebuhraya PLUS. Jika dari selatan, belok ke kanan, jika dari utara terus belok kiri. Pastikan ke arah Sungai Dua. Restoran tu dalam 3km dari Exit tersebut, kira-kira 5-10 minit dengan menaiki kereta. Menuju ke pekan Sungai Dua, anda akan nampak banyak kedai mee udang dan char kuey teow di kiri dan kanan jalan yang penuh dengan orang. Bukan sahaja kereta, bas juga banyak berhenti di sini. Sila abaikan dan terus memandu. Jumpa simpang tiga trafic light, ambil kanan dan terus sahaja sehingga jumpa jambatan besar merentasi sungai. Di sebelah kiri jambatan ada lorong ke restoran tersebut. Jangan naik jambatan. Restoran ni betul-betul tepi sungai Perai. Selain mee udang, ada banyak menu seafood lain macam ikan bakar, sotong kangkung, lala goreng halia, sotong goreng tepung, tomyam seafood dll. Ok, tentang mee udang tu, harga lebih kurang RM 15 per pinggan. Kalau yang tepi jalan tadi boleh dapat lebih murah. Ada 3 ekor udang besar dalam satu hidangan. Rasanya? 'seakan' mee bandung kalau di Johor. Sebenarnya tak sama sebab mee bandung Johor ada daging dan bukan udang macam di utara ni. Jadi stok udang dan stok daging yang larut dalam kuah tu berikan rasa yang lain selain komposisi rempah, asam dan cili yang berlainan. Tu pasal aku cakap seakan atau bahasa saintifiknya 'quasi'. Quasi-mee bandung tapi bukan mee bandung. Hehehe. Anyway, ikutlah cita rasa masing-masing. Majoriti yang aku jumpa kata sedap. Nak tahu? Rasa sendiri. 
 Lokasi: OK, Kebersihan: Boleh ditingkatkan lagi, Rasa: One of the best, Surau: Ada, Parking lot: Banyak, Time to deliver: bergantung bilangan pelanggan dan bilangan pekerja cuti -Nasib arr.

 Sebahagian udang yang ada. Semua udang laut.

 Selain udang ada makanan laut lain.

Disebabkan aku nak rasa mee udang aje, makan mee udang dan lai chee kang sahaja yang diminta.
 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved