ads

Sabtu, 9 Mac 2013

04 di klebang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di klebang - Google Blog Search


JALAN, ORDER & MAKAN : <b>KLEBANG</b> ORIGINAL COCONUT <b>...</b>

Posted: 08 Sep 2012 07:59 PM PDT

Assalamualaikum ...
Jalan makan angin dekat pantai plak ... dah lama juga tak pergi pantai kan? Aku baru je balik dari Melaka last week. Jenjalan di Banda Hilir dan Pantai Klebang. Walaupun Pantai Klebang tidaklah seindah pantai di Port Dickson Negeri Sembilan, tapi aku tetap sukakan Melaka kerana kebersihannya, kekemasannya, ketersusunannya dan kecantikkannya! Yang paling penting bagi aku, Melaka tak pernah jemu untuk dilawati. Tetap menarik ... tetap happening! Love Melaka so much! Setahun 4-5 kali ke sana, tidak pernah jemu bagi aku.
Kali ini aku ke Melaka dengan niat yang satu .... Jalan, Order dan Makan! Senang cerita, jalan-jalan cari makan. One day before ke sana, aku dah google tempat menarik untuk aku mencari menu yang special di Melaka.  Dan misi kali ini adalah MAKAN!! Aku kena memenuhi misi kali ini dengan makan sebabnya aku masih lagi dalam cheat day untuk atkins sempena raya. Macam penat je, ko diet pagi petang dah ada open house. Orang makan, takkan ko nak tengok. Menu raya rasa dia lain sket dari hari-hari biasa ;=) Alasankan aku nie nak cheat diet .. hu hu
Okeh, berbalik kepada JOM nie, lokasi pertama yang aku terjah bila sampai Melaka weekend hari tu adalah KLEBANG ORIGINAL COCONUT SHAKE! Coconut shake nie memang hangat diperkatakan oleh bloggers. So, aku pun tak nak terkecuali untuk review tentang coconut shake nie. Sedap ke idak?? Kata jadi blogger kan ... kan ...


Gerai coconut shake berkenaan. Ada 2 tau ... kalau nak bungkus, sila beli yang dekat tepi jalan. Tapi kalau nak makan dekat situ ... sila masuk ke sket ada satu lagi gerai yang siap dengan tempat duduk bagai. Kena melalui lorong tepi Solok Kg. Bahagia tu. Kalau tengok kat gambar, lorong yang Exora tu nak keluar. Ada tempat khas untuk makan di situ.


Masa aku sampai sini, orang tak meramai lagi. Yang beratur pun cuma 4-5 orang je. Masa tu dah kul 3.00pm rasanya. Tengok abang tu yang tengah senduk aiskrim vanilla tu, aiskrim Wall lagi tu ... asal si teman pegang camera je dia pandang dan senyum, siap control macho tu bang ;=) Macam tau tau je bang kami nak masukkan kat blog kan!



Dorang angkut kelapa guna basikal tua nie. Hah, penuh 2 basikal tu. Mesti lumayan hasilnya ... hu hu. Aku rasa 2 basikal nie macam tak cukup sebabnya pelanggan dia adalah meramai. Kalau habis mesti dorang pergi ambil dekat gerai yang dekat dalam tu .... agaknyelahkan ... he he he


Dah beratur, masa aku sampai ini je yang ada. Tapi bila aku dah start beratur, pelanggan dah meramai beratur belakang aku. Bukan setakat ada coconut shake je kat sini, nasi lemak bungkus daun pisang pun ada. Boleh cuba kalau nak, aku tak cuba pun ... perut dah kenyang makan masak lomak cili api dekat Nelayan Seafood, Rahang Square sebelum sampai Melaka.


Tengok, aku dah cakap ... nak Bungkus Di Luar, Makan & Minum Sila ke dalam. Sila rujuk arrow ye kengkawan ;=). Untuk hari tu aku beli coconut shake original .... dengan aiskrim vanilla di atasnya!
Rupa bentuk coconut shake berkenaan sebelum disedut. Rasanya memang amat enak. Si teman cakap, "betullah cakap blogger tu, sedap sangat coconut shake nie ... kat Putrajaya pun takda yang best camnie!". Rasa dia memang sedap, ais dia terasa halus, lemak dan manis coconut shake nie memang cukuplah. Mungkin gak sedap kerana guna aiskrim vanilla Wall kot. Bak kata, 2 cup cocnut shake nie untuk sorang tak cukup! Aku rasa rugi beli 2 cup je aritu, last-last aku belasah yang si teman punya. Nasiblah yang oooooi!!

Ha, untung tau ada blogger nie ... boleh review kat korang makanan mana sedap ke idak ... lokasi tang mana, cumanya korang kena rajin google sket. Tempat makan tu pun leh dapat promosi percuma. Tapi, pastikan sedaplah ... layanan tip top! Kalau tak sedap, layan cam hampas kelapa, review pun macam tu lah jugak. Jangan nak marah plak kalau blogger review bukan-bukan ye!!

Untuk korang yang nak ke sana, Klebang Original Coconut Shake ini terletak di area jalan Pantan Klebang, sebelum masuk ke simpang Solok Kampung Bahagia. Nak senang lagi cari, bersebelahan stesyen minyak Caltex!! Tepi jalan je, slow-slow sket bawa kereta tu .... sure perasan ada satu khemah sebelah  Caltex tuh!
Selamat mencari dan selamat mencuba .... nanti aku update lokasi makan best yang lain di Melaka ya! Tungguuuuuuuuuuuuu.....
CK : Masa balik naklah repeat, tapi dah habis ... sedih aku!!

04 di machap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di machap - Google Blog Search


TAN SRI DR FONG CHAN ONN: mangsa kebakaran <b>di Machap</b> <b>...</b>

Posted: 24 May 2008 07:00 PM PDT

Datuk Seri Dr Fong Chan Onn paying a personal visit to Tai Kwee, whose family lost their home in a fire at Kg. Machap Baru recently. Dr Fong donated RM1,000 to the family.

04 di merlimau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di merlimau - Google Blog Search


KAUNTER ADUAN BERGERAK <b>DI</b> POLITEKNIK <b>MERLIMAU</b>

Posted: 07 Mar 2013 11:48 PM PST

MERLIMAU, 25 FEBRUARI 2013 – Biro Pengaduan Awam (BPA) Melaka/Negeri Sembilan telah mengadakan Program Kaunter Aduan Bergerak (KAB) di Politeknik Merlimau, Melaka. Program ini diadakan bermula jam 10.00 pagi hingga 1.00 petang.
Program ini juga secara tidak langsung program ni dapat mempromosikan BPA serta memberi pendedahan kepada warga Politeknik Merlimau mengenai peranan dan tanggungjawab BPA serta kaedah membuat aduan dan aduan yang diurus oleh BPA.  Seramai 55 orang pengunjung telah mengunjungi kaunter KAB Politeknik Merlimau dan dua aduan direkodkan sepanjang program berlangsung.

04 di sungai udang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di sungai udang - Google Blog Search


TIPS atau CARA MEMANCING <b>UDANG</b> GALAH <b>...</b>

Posted: 24 Feb 2013 11:31 PM PST

udang-galah

Peralatan Mancing Udang Galah

Berikut ini peralatan yang diperlukan untuk mancing udang galah:

1. Joran atau rod dengan ujung yang lentur dan sensitif serta ring atau cincin yang kecil.
2. Reel spining kecil ukuran kolam, bisa juga menggunakan penggulung kayu.
3. Line berupa monofilamen tipis, ukuran 1-2lbs pada mainline dengan leader 2-8 lbs.
4. Kail yang digunakan adalah kail khusus udang atau circle hook tanpa kait (barbless) dengan nomor 9-12.
5. Timah pemberat kecil dengan stoper. Timah jangan terlalu berat, yang penting tidak terbawa arus.

Umpan
Umpan yang digunakan untuk mancing udang galah biasanya cacing tanah, cacing susu, cacing bakau, bahkan anak udang. Sementara untuk chumming digunakan kelapa bakar yang dipecah-pecah.

Spot Udang Galah
Memancing udang galah sebaiknya tidak pada saat air pasang dan cuaca dengan curah hujan cukup tinggi. Waktu terbaik mancing udang galah ialah pada saat kemarau dan air surut. Biasanya udang sangat agresif pada malam hari. Tempat favorit bagi udang biasanya diantara kayu log/glondongan yang terendam di sungai. Biasanya ini terdapat pada sungai-sungai di Kalimantan, Sumatera, Sulawesi, Irian dll. Selain itu Udang galah juga sering bermain pada dasar sungai. Beberapa hal yang perlu diperhatikan untuk menentukan spot udang galah didasar sungai adalah seperti berikut:

1. Kenali struktur dasar sungai tempat dimana kita memancing. Selalunya dasar sungai berbentuk lika liku dan beralun-alun.
2. Pada tikungan sungai lazimnya aliran air agak perlahan atau alirannya tidak terlalu deras.
3. Pada arus deras menandakan kawasan tersebut lebih dalam, manakala aliran perlahan pula adalah sebaliknya.

Mancing Gembira: Spot Udang GalahPosisi udang bermain pada arus yang cukup deras

Pola Makan Udang
Berikut ini adalah ciri khas atau kebiasaan makan udang galah:

1. Apabila udang galah beratnya lebih 300 gr maka umpan akan langsung dilarikan dan ujung joran akan langsung menukik.
2. Untuk udang ukuran sedang biasanya sewaktu umpan dimakan, leader akan dipegang dan ditarik-tarik menggunakan capitnya sehingga ujung joran akan terangguk seperti ikan kecil yang makan.
3. Untuk udang yang berukuran kecil biasanya pola makannya hampir sama dengan yang berukuran sedang, oleh karena itu sering – seringlah mengecek dengan menaikkan ujung joran dan apabila berat atau ada tarikkan maka umpan sedang dimakan.

Memancing udang galah harus sabar, lembut dan penuh perasaan. Pada saat umpan dimakan oleh udang, joran akan melengkung, yang perlu kita lakukan tahan saja jangan digentak karena akan membuat mulut udang robek. Angkat joran pelan-pelan sambil menggulung reel pelan-pelan dengan posisi ujung joran diatas udang sehingga line tegak lurus dengan permukaan air. Udang bisanya jika terkena pancing akan mundur kebelakang dan membengkokan tubuhnya, jika digentak atau ditarik terlalu kencang akan membuat mulutnya sobek terkena kail.

Pada saat udang berhasil dinaikan keatas jangan pernah menyentuh atau memencet ekor udang karena terdapat semacam sungut yang cukup tajam serta kepala udang terdapat tanduk yang bergerigi yang cukup maknyos kalo nancep di jari. Sementara capitnya tidak terlalu berbahaya asal tidak terkena ujung capitnya saja.

04 di lubok china - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di lubok china - Google Blog Search


ADAT PERPATIH: <b>LUBOK CHINA</b> OH <b>LUBOK CHINA</b>!!

Posted: 09 Nov 2008 06:52 PM PST

Kembalikan zaman gemilang Lubuk Cina

Oleh RIZANIZAM ABDUL HAMID

MELAKA 9 Nov. - Nama Lubuk Cina cukup terkenal di kalangan penduduk tempatan di sini sebagai tempat persinggahan pedagang-pedagang zaman dahulu.

Menurut cerita penduduk tempatan, Lubuk Cina yang dipisahkan antara Negeri Sembilan dengan sebatang sungai dikenali Sungai Rembau menjadi tempat persinggahan dan berkumpul pedagang-pedagang dari serata dunia yang melalui Selat Melaka.

Bagaimanapun dakwa mereka, tempat yang dahulunya sibuk dan sama penting dengan Sungai Melaka itu kini semakin dilupakan, mungkin kerana kedudukannya yang agak jauh untuk menerima tempias pembangunan di pusat bandar raya Melaka yang pesat.

Tinjauan Utusan Malaysia mendapati, nasib pembangunan pekan Lubuk Cina yang menjadi pintu masuk ke Melaka sebagai Bandar Warisan Dunia dari arah Negeri Sembilan, seolah-olah tidak pernah berubah sedangkan penduduknya juga mengidamkan perubahan infrastruktur dan ekonomi yang bertambah baik.

Agak memalukan, apabila kunjungan mereka yang memasuki pekan ini disambut dengan landskap sisa-sisa kayu dan tiang batu deretan kedai lama yang sudah dirobohkan dan tidak dibersihkan.

Lebih menyakitkan mata apabila mata terpandang sebuah kawasan semak yang mempunyai dua blok bangunan iaitu pasar basah dan stesen bas yang terbiar kerana sudah terlalu lama ditinggalkan.

Menurut anak kelahiran Kampung Teluk Berembang di sini, Mohd. Khalid Omar, 55, beliau kesal kerana Lubuk Cina tidak dapat mengulangi kemajuannya ketika zaman kegemilangan suatu ketika dahulu sejajar dengan era pembangunan hari ini.

"Pakcik sedih, sejak pakcik kecil lagi, tidak banyak perubahan pembangunan berlaku di sini. Jalan-jalannya juga sama. Kalau berubah pun, tidak banyak dan pakcik masih ingat bentuknya dari dulu hingga sekarang.

"Sepatutnya, Lubuk Cina serta pekan-pekan kecil lain yang menjadi pintu masuk ke Melaka perlulah dibangunkan sebaiknya kerana ia menjadi penilaian pertama pengunjung sebelum terus memasuki Melaka," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Azman Khamis, 44, berkata, sudah tiba masanya Lubuk Cina menerima pembangunan yang rancak sejajar dengan keperluan penduduk di kawasan itu yang semakin berkembang.

"Melihat kepada pekan usang yang ada, seperti tidak sesuai untuk menampung keperluan dan kehendak penduduk daripada empat buah taman perumahan yang terdapat di sini.

"Saya harap, kerajaan negeri tidak terlepas pandang perkara ini terutamanya bagi mengelak penghijrahan generasi muda ke kawasan bandar bagi mencari peluang pekerjaan yang tidak terdapat di sini," katanya.

Tambahnya, tidak mustahil, jika Pekan Lubuk Cina terus dibiarkan begitu, ia akan semakin dilupakan kerana hanya dihuni golongan tua yang akan meninggal dunia suatu hari nanti dan tiada generasi baru yang akan menyambung kelangsungan penempatan di situ.

Salah seorang penduduk, Norizan Osman, 49, berkata, projek pembangunan teratur yang dirancang di Lubuk Cina kelak juga diharap akan dapat membantu meningkatkan lagi sumber pendapatan penduduk setempat.

"Kerajaan negeri perlu mencari satu produk luar bandar yang boleh menjadi kekuatan dan tarikan pelancong ke sini selain tertumpu di pusat bandar sahaja.

"Janganlah pula nanti sampai pelancong luar cuma kenal Melaka pada bandarnya sahaja tetapi daerahnya yang lain dibiarkan sepi dan tidak dikenali," katanya.

Seorang lagi penduduk, Zaleha Mohidin, 43, berkata, kerajaan negeri perlu merangka satu pelan mengatasi banjir sebelum sebarang pembangunan dilaksanakan di Pekan Lubuk Cina supaya pelaburan yang dilakukan tidak merugikan semua pihak.

"Sejak 20 tahun lalu, apabila hujan di Negeri Sembilan, air dari Sungai Rembau akan terus melimpah ke pekan ini sehingga ke paras dada menyebabkan kami terputus hubungan dengan dunia luar.

"Justeru saya amat berharap, selesaikan dahulu masalah banjir di kawasan ini kerana tiada guna juga mempunyai bangunan cantik tetapi ditenggelami banjir," katanya. (Utusab Malaysia online, 11 nov.08)

Komen:
Jika ke Lubok China tidak lupa akan kisah masa lalu yang menarik tentang pekan kecil ini. Satu ketika, ia laluan orang Minangkabau mudik ke hulu melalui Sungai Penajih/Rembau - ke kanan mereka ke hulu ke Kota dan ke utara mereka menuju Sungai Hujung.

Lebih daripada itu, masih teringat pula dua orang penyelidik gigih tentang adat Negeri Sembilan. Seorang daripadanya ialah Allahyarham Norhalim Ibrahim dan Allahyarham Yaakob Idrus. Allahyarham Norhalim antara lain menghasilkan buku Negeri Yang Sembilan dan Sejarah Linggi. Kedua-duanya diterbitkan Penerbit Fajar Bakti dengan tajaan Kerajaan Negeri Sembilan, ketika negeri beradat itu dipimpin Menteri Besarnya, Tan Sri Mohd. Isa Dato' Abdul Samad.

Di pekan Lubok China, air Sg. Rembaunya tetap keruh tapi tenang walaupun pada musim kemarau.Jalur Sg. Linggi/Sg. Rembau/Sg. Penajih adalah laluan utama orang Minang menyebarkan adat perpatihnya ke seluruh Negeri Sembilan dan Naning.

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved