ads

Khamis, 1 September 2011

04 di tanjung bidara - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung bidara - Google Blog Search


Utusan Malaysia Online - Terkini

Posted: 01 Sep 2011 05:32 AM PDT

Rakyat patut tolak Pas berikutan kenyataan Mat Sabu

Rakyat patut tolak Pas berikutan kenyataan Mat Sabu

01/09/2011 7:43pm

ALOR GAJAH 1 Sept – Rakyat patut menolak parti Pas pada pilihan raya umum akan datang berikutan kenyataan kontroversi yang dicetuskan oleh Timbalan Presidennya, Mohamad Sabu berhubung tragedi Bukit Kepong.

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata, kenyataan Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu baru-baru ini dilihat menghina pejuang kemerdekaan dan sebaliknya memuliakan gerila komunis.

"Dia (Mat Sabu) sepatutnya memohon maaf kepada pejuang negara dan rakyat atas kenyataannya itu," katanya kepada pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Bidara, Datuk Abd Karim Sulaiman di Tanjung Bidara dekat sini, hari ini.

Mohd Ali, yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri, berkata, tanpa pengorbanan pejuang negara terdahulu seperti polis, tentera dan pemimpin, sudah tentu negara tidak mencapai kemerdekaan. – Bernama

04 di jasin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di jasin - Google Blog Search


Malaysia Zoom » Berhari raya guna bas Panorama <b>di Jasin</b>

Posted: 01 Sep 2011 04:03 PM PDT

JASIN 1 Sept. – Dalam memberi kemudahan kepada penduduk di tujuh kawasan di daerah ini menyambut Hari Raya Aidilfitri, sebuah bas Panorama berhawa dingin dan cukup selesa.

Bas yang disumbangkan oleh Syarikat Pembangunan Pertanian Melaka berharga RM260,000 itu akan diuruskan oleh Majlis Perbandaran Jasin (MPJ).

Pengerusi Jawatankuasa Pengangkutan, Penerangan, Perpaduan dan Pengguna negeri, Datuk Ghazale Mohamad berkata, penduduk di tujuh kawasan terbabit boleh menggunakan perkhidmatan bas khususnya sepanjang sambutan Aidilfitri.

Menurutnya, dengan adanya perkhidmatan bas itu yang pertama kali diperluaskan di luar bandar raya Melaka, ia akan memberi kemudahan khusus buat penduduk yang tidak mempunyai kenderaan persendirian untuk pergi ke pekan Jasin.

"Ini pasti khabar gembira buat penduduk yang sebelum ini merungut kerana tidak ada perkhidmatan bas awam yang beroperasi di tujuh kawasan tersebut.

"Laluan itu sebenarnya tidak memberi keuntungan tetapi demi untuk memberi keselesaan kepada penduduk, MPJ sanggup membiayai operasi perkhidmatan bas ini," katanya selepas merasmikan perkhidmatan bas itu di Terminal Bas dan Teksi Jasin di sini, baru-baru ini.

Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Pembangunan Pertanian Melaka, Hashim Isa dan Pengarah Syarikat PMCT Sdn. Bhd., Wahid Abdul Majid.

Perkhidmatan bas tersebut akan melalui Kesang Tua, Kesang Pajak, Selandar, Kampung Bukit Senggeh, Kampung Ju dan Kolej Komuniti.

Menurut Ghazale, sebagai permulaan hanya sebuah bas akan digunakan dan jika ia mendapat sambutan baik, MPJ dijangka menambah beberapa buah bas untuk menampung keperluan penduduk di situ.

Beliau berkata, bas itu akan mula beroperasi kira-kira pukul 6.30 pagi dan berakhir pada pukul 5 petang dengan perjalanan sejam sekali.

Ujarnya, bagi kanak-kanak di bawah usia 12 tahun, orang kurang upaya (OKU), pelajar sekolah beruniform dan warga emas dikenakan tiket RM1 manakala dewasa dikenakan bayaran RM2.

Dipetik dari Utusan Malaysia

04 di durian tunggal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di durian tunggal - Google Blog Search


~ HiKaYaT NahDatuLiZaH ~: Ke <b>Durian tunggal</b> - ke majlis majlis kahwin

Posted: 04 Jun 2011 05:42 AM PDT

Assalam bloggers / readers,

Just a quick update untuk hari ni.

Hari ni adalah hari memenuhi undangan majlis perkahwinan kengkawan.

Lokasi yang di tuju adalah durian tunggal.

Cik Izah ade 2 jemputan dan nasib baik dua-dua nye kat durian tunggal. So takyah lah berpusing jauh-jauh. (padahal sesat jugak mulanye...huhuhu).

Oh ya sempat la amik gambau dengan pengantin tapi tak banyak. Rumah yang kedua tak sempat amik gambau dengan camera sendiri sebab mase tu pengantin sibuk bergambau gek.

 Bersama puan katy yang gojes. (ni umah pertama yang gi..)

Bersama cik Nurul a.k.a adik cik Izah. (on the way nak gi umah yang kedua)

Cam dibagitau tadi, tak sempat posing sakan dengan pengantin kat umah kedua sebab mereka sangat bizi bergambau. tapi tengok la kalau pengatin ade upload gambau kat fb ke nanti cik Izah cilok...hehehehe

Sekian update hari ni.

p/s: naseb baik tak salah umah tadi. mane taknye ade 2 lagi kenduri kawen kat tempat yang same. adehhh

04 di umbai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di umbai - Google Blog Search


Keluarga Rais & Asiah: Jom Makan Asam Pedas & Seafood <b>di Umbai</b>

Posted: 29 Aug 2011 10:03 AM PDT

Pada bulan Julai yang lalu, suami saya dan rakan-rakan sekerjanya iaitu Lotfee dan Ruhiyati telah berkursus di Hotel Emperor Melaka selama 4 hari dan 3 malam. Semasa berkursus, jadualnya agak lapang pada waktu malamnya, maka suami saya dan rakan-rakannya ini telah pergi menjelajah mencari hidangan yang lazat dan enak.

Pada 18 Julai 2011 perjalanan dimulakan dengan mencari hidangan masak asam pedas. Menurut suami saya memang best betul. Katanya, kuah asam pedas tu sampai boleh hiruplah! Suami saya ni bukannya suka sangat makan asam pedas (makan tu makan, cuma tak adalah sampai jadi favourite) tapi katanya lepas makan tu memang sedap. Katanya, nama kedai tu, Restoran Asam Pedas Kak Mona. Yang membawa dia orang ke restoran ni sepupu kepada si Lotfee, nama dia Azroi ( atau panggilan mesranya Aloi).

Kemudiannya pada 19 Julai pulak, suami saya pergi ke Umbai. Suami saya kata kalau makan kat Star Fresh tu, memang sedaplah Prawn Butter nya. Tapi yang tak boleh lawan di Umbai, udangnya fresh betul. So, kesemua gambar di sana telah sempat dirakamkan. So, mahu tak mahu lain kali, suami saya kena jugak bawak saya ke sana pulak. Okay, so, jom kita tengok gambar-gambar masa mereka kat sana!

HOMESTAY BANGLO <b>DI UMBAI</b> - 5 BILIK: HOMESTAY 1 : BANGLO 5 BILIK

Posted: 19 Aug 2011 01:26 AM PDT

BANGLO 5 BILIK
TEPI JALAN LAMA MELAKA-MUAR

DAPATKAN 5 TIKET DISKAUN
RIVER CRUSE
( SELAGI MASIH ADA STOK)

PARKIR KERETA SEHINGGA 30 BUAH

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


The Archaeology News Network: Showcase of treasures from 13 <b>...</b>

Posted: 31 Aug 2011 01:15 PM PDT

Seafarers from all over the world have sailed through the waters of Malay archipelago for centuries. Some of their vessels succumbed to inclement weather, leaks or attack and ended at the bottom of the sea. Many came from China, the Middle East, as well as within the Malay archipelago. "The ship wrecks are like time capsules, each with their own tales to tell," National Museum director-general Datuk Ibrahim Ismail told Bernama after holding a news conference on the exhibition entitled 'The Miracle of Shipwreck Treasures,' at the National Museum here recently. 

Ibrahim noted that the emergence of Melaka as a trading hub in the 15th and 16th centuries that attracted merchants from around the world. 

"No surprise that some of the thousands of ships that crossed the seas to Melaka had sunk before reaching their destination. That is why the nation's waters are rich with the treasures from the ship wrecks," he said. 

He added that efforts to search and recover ship wrecks in Malaysian territorial waters have been underway since the 1980s. 

The discovery of the sunken wreck of Risdam by a Singapore citizen on Apr 24, 1984 off the coast of Mersing in Johor ignited interest in ship wrecks around the country. 

Risdam is believed to have sunk on Jan 1, 1727. 

The Dutch East Indies (VOC) vessel was 46 metres long, 15 metres wide, and 12 metres high. 

Further, he said, the maritime archaeological work was carried out by the Johor museum authorities assisted by divers from the navy and the National Museum. 

Among the items recovered were tin ingots, ivory, timber, and urns. 

Another sunken ship, Diana, was discovered on Dec 21, 1993 by members of the Malaysian Historical Salvors (MHS) at the Melaka Straits. 

The government outsourced Diana's salvage operations to MHS. 

"Most of the artifacts recovered from the wrecks were ceramics, some 11 tonnes of them that included plates, bowls, and tea sets. Some 24,000 white and blue China porcelain items were also recovered," he said. 

Ibrahim indicated other items recovered from the wreck were herbs, such as green tea, ginseng, ginger, and rhubarb, as well as benzoin and glass beads. 

The Malaysian Museum embarked on recovering ship wrecks in 1995 when its salvage team began to retrieve items from the sunken Dutch warship Nassau. 

"Nassau sank some 5 kilometres off the Port Dickson coast, Negeri Sembilan. It was believed to have sunk on Aug 16 in the battle at Cape Rachado with Portuguese ships," he said. 

Cape Rachado is now known as Tanjung Tuan. 

The salvage operation took place between August and December 1995 with the assistance from Transea Sdn Bhd, Mensun Bound, and Oxford University. 

He said equipment like 'magnometer' and 'side scan sonar' were used to detect some 5,000 artifacts from the vessel that included muskets, anchors, bullets and ceramics. 

The same year, another Chinese merchant ship, Nanyang that was believed to have gone down in 1380, was discovered in the waters near Pulau Pemanggil, Mersing, Johor. 

The wreck was found 54 metres under the sea. 

"This ship exemplified a typical Chinese and Southeast Asia architecture and was 18 metres long and had a mast 5 metres high," Ibrahim pointed out. 

He said the vessel's design gave some indication of the type of work ship builders were carrying out in Terengganu at the time. 

However, research on the wreck has yet to be carried out. 

"400 ceramic items had been retrieved so far. Among the items recovered were pots, small bowls, earthen ware and huge urns with Sisatchanalai patterns," he said. 

Sisatchanalai is an area in Thailand which was a centre for ceramics production in the 14th century. 

Another shipwreck found in 1995 was the Royal Nanhai. 

Believed to be a royal barge from China that sunk in 1460. 

The Royal Nanhai was found in international waters some 40 nautical miles from the Peninsula's east coast and 46 metres under the sea. 

The move to salvage items from the 28 metre-long wreck began in May 1998. 

The barge was carrying a special consignment of five blue and white ceramic bowls from China. 

"The bowls were found in a secret compartment on the barge. They were believed to be from the reign of Jingtaij Tienshun between 1450 and 1464," he explained. 

Ibrahim said black-tinted lacquer boxes, ivory sword handles, and a minister's stamp made of bronze with an elephant-shaped handle were among the items recovered. 

Another barge, Xuande, found in 1996 some 60 nautical miles from the Terengganu coast was believed to be carrying out a special task for China's Emperor before it went down. 

"Six porcelain items recovered from the sunken barge were with markings of Emperor Xuande, who ruled from 1425 to 1436. Also found were porcelain items believed to be made in the 16th century," he said. 

In the same salvage operation, Portuguese cannons made from bronze, 170 blue-white China porcelain pieces, and 130 under-glazed ceramics from Sisatchanalai and Sukhothai were recovered. 

He said the ship was believed to have sunk in 1540 and, based on its framework, made from soft timber. 

Another sunken Chinese barge 'Longquan' was found in 1996, thought to have gone down in 1400. 

It was found 63 metres under the sea and 23 nautical miles from the Terengganu coast. 

"The vessel was believed to be from the Ming Dynasty era between 1368 and 1644. With a size of 30 metres long, the barge was the biggest shipwreck found in South China Sea," said Ibrahim. 

Ibrahim added that about 40 per cent of the ceramics found in the sunken vessel were believed to have come from China, another 20 per cent from Sisatchanalai and an additional 20 per cent from Sukhothai. 

"The discovery of ceramics in the ship wrecks has an important historical relevance. Archaeologists had earlier thought that Sukhotai was only exporting ceramics on a small scale, as compared to Sisatchanalai. But it turned out that Sukhotai was a major exporter of ceramics in Southeast Asia at that time," Ibrahim stated.  

Source: Borneo Post [August 30, 2011]

04 di alor gajah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di alor gajah - Google Blog Search


PERNIKAHAN & PERSANDINGAN FAEZAH <b>DI</b> <b>...</b> - salima makeUP!

Posted: 20 Aug 2011 10:17 PM PDT


Persandingan




Venue : Alor Gajah Melaka

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved