ads

Sabtu, 30 Julai 2011

04 di tanjung bidara - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung bidara - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung bidara</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di tanjung bidara</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jun 2011 11:07 PM PDT

HARI PERTAMA : 21 MAY 2011

Wat julung kalinyer, Family Day keluarge Yusop & Saleha telah diadakan di Muara Tanjung Bidara, Melaka selama 3 ary b'turut2 (21-23 May 2011)...hehehe... Actually, family day ney dirancang oleh brother (Amy) & brother in-law (Nizam)!!! Ermmm... tapi agenda mereka tak bape nak menjadi COZ my lovely dad (Mohd Yusop) tak mahu follow... nak jage kebun katanyer...begitu juge ngan my sister (Azura) dan suami (Jerin) berserta my cuties nephew (Era) tak dapat follow... hok ney nyer alasan lagi power.. salah arrange tarikh katenyer...boleh ke gitu???? hahaha... whatever...

Seawal jam 8:30 pagi, kami skeluarge (Mak, Abg, Akk Ipar, Izzat, Izzati & Me) bertolak dari Belitong.. Excited sangat time ney...!!! Bonet kete usah di citer, jangan kate setin sardin, sebatang pen pon dah tak ley nak masuk.. Sarat bebeno dah!

Rehat sebentar di perhentian Kampung Bemban sementara tunggu Aziah & family keluar dari Sungai Besi

Pejalanan diteruskan lagi! LNK saje je nk interprem??? ups...

Setelah dinanti dan ditunggu... Akhirnya sebuah proton Wira JDK sampai gak ke destinasi dimana Wira JEE sedang menunggu (Tol Linggi). Pejalanan diteruskan menuju ke destinasi yang sebenar-benarnye..hehehe (Muara Tanjung Bidara)

Tepat jam 2:30 petang, 2 buah kete yang datang dari destinasi berbeza tiba di Muara Tanjung Bidara. Turun jer dari keta... sume nyer ternganga macam tak caye..hahaha.. nak tau kenapa??? biarlah rahsia!

Stop jer keta... Mak terus menyambar cucunyer.. (Khailysha Azwa).. Rindu beno katenye...

Welcome to chalet Muara 003 & Muara 004

Ney ler rupe chalet yang kitowang check in tue!!!

Perasmian Muara 003... Sebarang kritik & komen penuh dalam kepale dyowang! hahaha..   

Sampai jeq kat tempat ney..subjek pertama yang kita orang suarakan adelah.... MAKAN! yup... memang lapar giler! Tak sabar rasenyer nak makan ketupat, bipstik, telur burung puyuh & burung puyuh goreng yang dibawa dari Belitong... Haruslah sedap.. semestinya diwat oleh Mak tersayang...claz gitu...!!!

Menu paling sedapppp!!! Terasa diriku bagaikan dipagi raye...hahaha

Selamat menjamu selera..

Selesailah sudah men'top-up perut masing2... Si ayah budak sume turun ke pantai... nak memancing ikan katanyer... My lovely nephew lak (Arul, Ati & Lieya) dah melabuhkan tirai mereka di persisiran pantai... Erm cam bese la babak memenuhkan bakul kain basuhan ibu2 dyowang...huhu

Panorama senja! Indahnya ciptaan tuhan disaksikan sendiri LNK!

Kenangan LNK berlatarkan keindahan senja di pantai Muara Tanjung Bidara

Coretan yang akan selamanya dihati!

Aktiviti seterusnya adelah.... BAKAR BBQ!!! Tapiiiiiiiiii.... ermm... ade hampeh yang tercipta disitu.. Law dikenang & di ingatkan balik mang lawak sangat... Excited giler nak makan BBQ tapi nak wat camner kan dah ditakdirkan arang yang dibeli tak mau hidup.. Hahahaha... yang kesiannyer... sampai dah berpantai ketiak abang2 aku mengipasnyer..tetap gak arang tu tak nak jadi bara! Kesian.... tapi pape pon tabik spring ar kat dyowang ney...yela... hampir 3jam berusaha idopkan arang tue smate2 nak nikmati malam BBQ...

Yang menanti terus menunggu!! Muka lapar tahap gaban...

Akhirnya... tempat BBQ tidak mengeluarkan asap lagi! Hehehe..

Muka lapar tidak lagi meng'AUMMMMM... sudahnyer makan ler nasi bungkus!

Peganti BBQ... Nasi papprik!

HARI KE-2 : 22 MAY 2011

Kepenatan semalam bukanlah alasan untuk bergembira pada hari ini..hahahaha... Agenda pada hari ney juz melawat ZOO Melaka... dengan tujuan memberi kefahaman & pengenalan pade anak2 buah aku tu...hehehe.. Tepat jam 12 tengah hari kami keluar dari muara menuju terus ke Zoo...

Sudah Siap! Moh ler kite p ZOO....

Cak..!! Kami dah sampai Zoo...

Ups.. mereka sudah tidak sabar lagi nak masuk ke dalam zoo

3 Ketul!!! hahahaha...

Burung Kakak Tua!

Tak banyak picture yang sempat dirakamkan sewaktu berada di Zoo... Insya'ALLAH... kalau ader lebih mase aku try masukkan lebih banyak lagi melalui lensa kamera NIKON milik abang... I know kat dalam tu ada terlalu banyak picture menarik untuk dikongsikan...

Hampir 3 jam lamanya penjelajahan di dalam zoo.. penat, puas & epy sumenye menjadi satu... Segalanya dilalui penuh enjoy! Tepat jam 4 petang, kami berangkat pulang menuju ke muara. Masih ada benda yang kami sume perlu kerjakan! hahaha

Setibanya di chalet... my bro in-law terus menyiapkan persiapan membakar BBQ... 

Di sebalik cerita, ada satu rahsia yang tersembunyi! Sepanjang babak menghidupkan arang... abang2 ku telah di skodeng oleh seseorang! Siapakah seseorang itu...???? Seseorang itu kami memanggil dengan gelaran 'Pak Cik' 

Pak Cik ney bukan sebarang pak cik tapi pak cik ney seorang yang bijak & baik hatinya... Pak cik ney merupakan tuan punya chalet...lawaknyer bile pak cik bercerita... "Sebelum pakcik nak pergi kedai tadi nampak kamu semua hidupkan api... ingatkan dah hidup! Balik dari kedai tengok tak hidup2 jugak.." Apa lagi semuanye gelaklah memburaikan tawe...hahaha...

Hari tue, bukan jer dapat bakar BBQ ngan jayenyer tapi kitaowang gak dapat ilmu dari pakcik tue cara-cara nak hidupkan arang...sememangnya arang ney susah gak nak dihidupkan.. ermm.. pape pon thankz a lot pakcik yer....hehehe...

 

Durian Tembaga!

Durian ney law tak der skill nak bukak, jangan haraplah kowang dapat makan!

Silap2 durian yang makan tuan! hahahaha...

Like mother like son!

Kegembiraan mereka adalah kebahagiaan kami skeluarge!

Berlalulah hari dengan penuh keindahan...

HARI KE-3: 23 MAY 2011

 LNK dah siap! mau alek Kluang..

Berkemas2 untuk pulang ke tempat asal!

Perpisahan tidak berakhir di muara coz mereka sume planing nak ke Bandar Hilir... nak beli barang cenderamata katanya... Sepanjang berpusing-berpusing di bandaraya Melaka..ade beberape tempat yang sempat dilawati antaranye Masjid Selat dan Menara Taming Sari... Picture tak sempat dirakamkan sebab kehabisan batery! huhu...

Cenderahati untuk bebudak Final Department..

Cenderahati Untuk Dijadikan Kenangan...

~~T.A.M.A.T~~

P/S : Zura... next year dyowang planning nak wat family day lagi! May be kat Tasik Kenyir, Terengganu atau Telok Chempedak, Pahang... Pe lagi... save your money ha... no more reason k!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di klebang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di klebang - Google Blog Search


Musim Panas <b>di Klebang</b> Besar Melaka | it&#39;s all about you and me

Posted: 16 May 2011 05:32 PM PDT

Wah..musim panas gitu.. :p

Anyway, memang lately musim panas di Melaka. Last week few days jerebu. Memnag tak bawa bebudak keluar berjalan la.

Sabtu petang, panas ya amat ..so kita bukak pool plastik and bagi diorang rendam dalam tu. Hubby buh sabun banyak-banyak sampai berbuih2 dalam pool tu. Memula Harith tak join, pastu kesian tengok dia macam tercari-cari kakak-kakak dia kat mana sebab dengar bunyi bising je dari luar.PAstu ..aku rendamkan Harith gak..suka mamat tu. Dia ni memang suka main air. Heaven la ..

So , kalau sesiapa ada laman depan umah, beli la pool plastik ni. Sebulan dua tiga kali leh ar bagi bebudak berendam. Ye la, nak memenuhkan pool ni pon, penggunaan air nya bukan sikit-sikit gak kan? :)

Selamat hari cuti pada mereka yang bercuti ..

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di masjid tanah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di masjid tanah - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di masjid tanah</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :- Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di sungai rambai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di sungai rambai - Google Blog Search


BLOG MELAKA: 04 <b>di sungai rambai</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG MELAKA: 04 <b>di sungai rambai</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jun 2011 09:32 AM PDT

Medan Selera

Taman Rekreasi Sungai Rambai menjadi tumpuan untuk warga DUN Sungai Rambai dan kawasan sekitar untuk berekreasi. Didirikan sejak lebih 10 tahun lalu, Taman Rekreasi Sungai Rambai banyak melalui perubahan dan pembangunan. Taman Rekreasi Sungai Rambai Terletak betul-betul di sempadan Daerah Ledang dan Daerah Jasin. 

Dilengkapi dengan pelbagai kemudahan awam dan fasiliti seperti taman permainan, trek jogging, pentas, tandas awam. medan selera, wakaf, tempat letak kereta dan sebagainya, Taman Rekreasi Sungai Rambai tidak putus-putus dikunjungi oleh penduduk di sini untuk beriadah dan menjamu selera.

Selain terkenal dengan budaya dan cara hidup masyarakat Jawa Melaka, Sungai Rambai juga terkenal dengan kelazatan makanan seperti Roti John, Mee Hailam, Mee Bandung dan lain-lain. Keenakan makanan di medan selera Sungai Rambai turut menarik pengunjung-pengunjung dari sekitar Melaka, Johor dan lain-loain yang melalui jalan lama Muar - Melaka.

Pentas

Taman Rekreasi Sungai Rambai turut menjadi pusat kegiatan setempat seperti rekreasi, pertandingan kayak, marhaban, nasyid, koir dan lain-lain. Dengan terbinanya pentas di tebing Sungai Kesang dan gelanggang futsal di kawasan berdekatan, masyarakat tempatan sedikit sebanyak dapat meluangkan masa senggang mereka di sini.

Tugu atau signboard? Terdapat sedikit kekeliruan identiti di sini. Mungkin tugu kot.

Dahulunya Taman Rekreasi Sungai Rambai turut dikenali sebagai Taman Buaya. Riqq pun tidak pasti tentang nama ini. Taman Rekreasi ini dahulunya dikatakan ada menempatkan beberapa ekor buaya sebagai tarikan pengunjung namun tidak lama kemudian telah dipindahkan ke Taman Buaya Ayer Keroh. Kesahihan fakta ini boleh diragui kerana pada waktu itu Riqq belum dilahirkan. 

Keadaan papan tanda yang tidak memuaskan hati jika dipandang...urgh, ade kulat ke apa tu?? Bengkek!

Selain untuk tujuan rekreasi dan sukan, Taman Rekreasi Sungai Rambai juga menjadi tempat keraian untuk sambutan Ambang Merdeka dan Ambang Tahun Baru setiap tahun. Sambutan meriah secara kecil-kecilan disertai persembahan tarian, Dondang Sayang dan sebagainya sedikit sebanyak dapat menjadikan Taman Rekreasi Sungai Rambai satu kawasan ataupun pusat tumpuan bagi masyarakat di disini.

Selamat Datang ke Majlis Perbandaran Jasin? Bila masa ada bangunan MPJ di sini? Jika nak buat ayat sebegini, tulislah Selamat Datang ke Kawasan Tadbiran Majlis Perbandaran Jasin! Ayat yang sepatutnya, Selamat Datang ke DUN Sungai Rambai, Majlis Perbandaran Jasin. 

Hujung minggu lepas Riqq berkesempatan untuk mengunjungi Taman Rekreasi Sungai Rambai untuk melihat keadaan di sana namun berasa sedikit hampa dengan Majlis Daerah Jasin Kerana sudah terlalu lama tidak menukar papan tanda 'Selamat Datang ke Melaka' pada pintu gerbang kereta lembu Sungai Rambai Tersebut.

Landskap yang sama berpuluh-puluh tahun yang lalu tanpa sebarang perubahan, walhal nurseri Zali Garden hanya di seberang jalan

Jika diperhatikan, keadaan papan tanda tersebut sudah tidak memuaskan dengan kekotoran dan tulisan yang tidak cantik dipandang walhal ramai pemimpin dan menteri datang ke sini untuk meninjau. Apa yang berlaku pada Majlis Daerah Jasin? Mengapa tidak menaik taraf pintu gerbang tersebut setelah sekian lama telah digunakan?

Rumputnya dah lebih tinggi dari pokok, buat pasu sebegini memang sukar untuk diselenggarakan.

Selain itu, keadaan landskap disini turut menyedihkan. Pokok-pokok bunga kelihatan tidak berbaja dan dipangkas elok. Rumput-rampai memenuhi pasu dan papan tanda Sungai Kesang juga hampir jatuh. Tambah menyedihakan, keadaan dan fasiliti Taman Rekreasi ini sepatutnya setanding dengan Taman Rempah di Melaka Tengah. Jika MBMB dan MPHTJ mampu membina landskap yang indah dan terjaga mengapa tidak MPJ?

Sempadan Daerah Ledang

Adakah kawasan tadbiran MPJ terlalu besar sehingga tidak dapat menyelenggara DUN-DUN yang berada di pinggiran? Jika keadaan ini terus berlaku, banyaklah DUN-DUN lain yang berpotensi untuk dimajukan akan ketinggalan dan dipandang sepi. Tindakan segera harus diamabil bagi mengatasi masalah ini kerana masyarakat tidak putus-putus merungut.

Riqq bukannya ingin menyalahkan pihak MPJ namun mereka seharusnya memikirkan cara bagaimana untuk memajukan industri pelancongan di Daerah Jasin ini kerana Daerah Jasin adalah yang paling corot dalam hal pelancongan sedangkan jika dilihat banyak tarikan pelancongan seperti homestay, rumah-rumah tradisional, sebuah muzium (sedangkan di daerah lain memiliki berpuluh-puluh muzium dan galeri), hutan rekreasi, taman rekreasi dan sebagainya.

Mungkin sudah tiba masanya MPJ bangkit dan sedar dari lamunan dan mimpi. Kita sudah jauh ketinggalan daripada daerah-daerah lain. Peruntukan yang adil untuk setiap DUN serta pemantauan daripada pihak MPJ amat dihargai. Jika susah-susah, sila lepaskan DUN-DUN di Jasin Pantai ini dariapa tadbiran MPJ. 

Beberapa tahun yang lepas Riqq ada terdengar ura-ura pembentukan Daerah Merlimau yang meliputi kawasan-kawasan Jasin Pantai namun tiba-tiba MPHTJ pula yang terbentuk. MPJ, fikir-fikirkanlah untuk kemajuan Melaka dan daerah-daerah lain. Bukan hanya sekadar melepaskan batuk ditangga sahaja. 

Jadi bagi anda yang melaui jalan lama Muar - Melaka, jom datang berkunjung ke Taman Rekreasi Sungai Rambai. Jangan lupa mencuba keenakan Roti John di sini!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG MELAKA: 04 <b>di sungai rambai</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jun 2011 09:42 AM PDT

JASIN 7 April – Ruang udara di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Rambai bakal diwarnai kehadiran pesawat Cesna, Eagle, Christaine Eagle dan pesawat mikro sempena Sungai Rambai Melaka International Fly In 2011 dari 10 hingga 12 Jun ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Rambai, Datuk Hasan Rahman berkata, karnival tersebut akan diadakan di Lapangan Terbang Microlight Sungai Rambai dekat sini menyediakan pelbagai acara menarik berkaitan rekreasi udara buat penduduk dan pengunjung.

Menurutnya, antara tarikan utama ialah pertunjukan pasukan aerobatik dari Persekutuan Udara Malaysia (MSAF) yang menggunakan pesawat jenis Eagle di samping aksi dua juruterbang persendirian dari Thailand yang menggunakan pesawat Christaine Eagle serta Extra 300.

"Karnival kali kedua dianjurkan ini bertujuan menarik minat masyarakat terutama golongan belia menyertai sukan udara," katanya kepada pemberita selepas merasmikan prapelancaran Sungai Rambai International Fly In 2001 di Lapangan Terbang Microlight Sungai Rambai di sini hari ini.

Sempena pelancaran tersebut dua pesawat jenis Cesna daripada Kelab Penerbangan Diraja Selangor yang berpengkalan di Lapangan Terbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Sungai Besi mendarat di sini.

Dua pesawat tersebut dipandu oleh juruterbang Kapten Norhisham Kasim dan Kapten Farid Rahman.

Mengulas lanjut, Hasan berkata, karnival tersebut turut menarik penyertaan daripada tiga negara jiran iaitu Singapura, Indonesia dan Thailand.

Katanya, program tersebut turut menyaksikan ramai penggiat sukan penerbangan dan rekreasi udara dari dalam serta luar negara berkampung di situ untuk menyertai pelbagai aktiviti yang diadakan sepanjang karnival itu.

"Orang ramai berpeluang melihat dari dekat pelbagai pesawat ringan selain mereka turut berpeluang merasai pengalaman menaiki pesawat yang disediakan," ujarnya.

Dipetik dari Utusan Malaysia


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

di negeri melaka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri melaka - Google Blog Search


Pasar Tani Berkembang Pesat <b>Di Negeri Sembilan</b> | .:: A A N S ::.

Posted: 22 Jul 2011 04:50 AM PDT

SEREMBAN – Setelah dua setengah dekad pasar tani diperkenalkan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama), ia kini dilihat terus berkembang pesat di Negeri Sembilan.

Bermula dengan sebuah pasar tani di Ampangan pada tahun 1985, kini terdapat 29 buah pasar tani yang beroperasi di seluruh negeri ini.

"Mereka yang berniaga kini mencapai 1,072 orang, berbanding 20 orang pada awal penubuhannya. Nilai jualan tahun ke tahun juga didapati semakin meningkat.

"Jualan yang dicatatkan pada tahun 2010 mencapai jumlah RM17.9 juta, berbanding pada 2009 berjumlah RM16.9 juta. Adalah dijangkakan berdasarkan prestasi jualan semasa dari Januari hingga April 2011 sebanyak RM7.1 juta, jualan pada akhir tahun 2011 diunjurkan mencapai RM21.3 juta," kata Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Usahawan dan Koperasi Negeri Sembilan Datuk Yunus Rahmat kepada Bernama di sini.

Katanya peningkatan jualan ini mungkin boleh dikaitkan dengan beberapa faktor seperti pertambahan bilangan pasar tani atau peningkatan pelanggan yang berbelanja di pasar tani atau pun peningkatan permintaan berikutan pertambahan bilangan penduduk.

LEBIH BAIK JIKA HARGA MURAH

"Bagi saya sekiranya ia disebabkan faktor pertambahan bilangan pasar tani atau peningkatan permintaan akibat pertambahan penduduk, ia adalah dijangkakan, tapi sekiranya disebabkan oleh semakin ramai orang yang berbelanja di pasar tani maka tentunya di sana ada faktor daya tarikan tersendiri," katanya.

Antaranya harga lebih murah serta kompetitif, barangan yang diniagakan lebih segar dan berkualiti, keadaan kebersihan kawasan, layanan yang baik, kepelbagaian produk jualan dan lokasi strategik yang mudah dikunjungi.

Dalam hal ini, lebih baik jika orang ramai gemar berbelanja di pasar tani berikutan faktor harga yang kompetitif selain beberapa faktor lain.

Dan sepatutnya begitulah, berikutan peniaga di pasar tani pada konsep asalnya terdiri daripada pengeluar sendiri iaitu kalangan petani, penternak, nelayan dan usahawan industri kecil dan sederhana (IKS).

"Namun kita mengambil maklum bahawa kini perubahan berlaku akibat pengaruh persekitaran pasaran sehinggakan peniaga pasar tani yang dahulunya pengeluar, bertukar menjadi peniaga sepenuh masa.

"Peniaga pasar tani seharusnya sedar bahawa institusi pasar tani ini adalah suatu mekanisme bagi memendekkan rantaian pasaran dengan meminimum pemain di sepanjang rantaian pasaran ini iaitu dalam erti kata lain mengurangkan penglibatan orang tengah dengan tujuan memberi peluang kepada pengeluar mendapat pulangan yang setimpal dan keuntungan lebih tinggi sementara pengguna menikmati harga yang lebih murah, munasabah dan berpatutan.

"Saya amat tertarik hati dengan konsep pasar tani dari segi prinsip ekonomi iaitu keuntungan yang paling besar sekali ialah kalau kita berada dekat atau berhampiran dengan pasaran.

"Kalau kita bergantung kepada orang tengah untuk memasarkan hasil keluaran, maka keuntungan yang diperoleh tidak setinggi mana atau tidak berbaloi berbanding sekiranya kita sendiri terlibat secara langsung di peringkat pemasaran.

PELBAGAI KONSEP PASAR TANI

Pengarah Fama Negeri Sembilan A. Rahaman Suleiman pula berkata Fama memperkenal pelbagai konsep pasar tani selain pasar tani runcit.

Antaranya Pasar Tani Mega, Pasar Tani Kekal, Teman dan Pasar Tani Karavan, yang bertujuan menyediakan luang pasaran yang mencukupi serta mempermudah aktiviti pemasaran hasil tempatan.

Penubuhan pasar tani seumpama ini dilihat selaras dengan keperluan untuk membangunkan kemudahan prasarana pemasaran dan logistik di dalam pengurusan rantaian bekalan dari peringkat ladang ke pengguna khususnya di Negeri Sembilan.

Katanya pengwujudan pasar tani juga selaras dengan keperluan untuk memenuhi permintaan pasaran dan diselarikan dengan perkembangan aktiviti pertanian di peringkat domestik di samping sebagai inisiatif mempercekap dan meningkatkan lagi keberkesanan aktiviti pemasaran.

MASIH NEGARA PENGIMPORT

Pengerusi pasar tani Paroi Jaya, Abdul Manap Ahmad, 58, berkata sektor pertanian adalah satu daripada sektor penting yang mendapat tumpuan dalam perdagangan dunia masa kini kerana menghasilkan bekalan makanan dan bahan mentah kepada penduduk dunia.

Katanya kemampuan sesebuah negara untuk memajukan sektor pertanian menggambarkan keupayaan negara dalam membekalkan makanan yang mencukupi kepada rakyat.

"Oleh yang demikian kita lihat negara-negara maju seperti Amerika Syarikat, Belanda dan Jepun tidak meminggirkan pembangunan sektor pertanian malah ia dimajukan sebagai entiti perniagaan yang berdaya saing dan menguntungkan.

"Negara kita masih tergolong sebagai negara pengimport makanan dan ini dapat dilihat pada bil imbangan dagangan makanan negara yang tidak pernah mencatatkan nilai lebihan. Pada 2010 nilai import makanan negara menjangkau kira-kira RM28 bilion dan Perdana Menteri menyarankan agar nilai import ini dapat dikurangkan separuh sehingga RM14 bilion setahun.

"Dengan langkah ini kita akan dapat menghalang pengaliran wang keluar negara dan menjimatkan perbelanjaan bagi tujuan mengimport makanan. Peningkatan bil import lambat laun akan memberikan impak negatif kepada pertumbuhan ekonomi negara sekiranya tiada langkah mengatasinya dilaksanakan.

HARGA KOMPETITIF

Sementara itu, peniaga ikan pasar tani Rembau/Tampin, Rahim Idris, 38, merasakan pasar tani boleh dijadikan tempat memasarkan hasil keluaran tempatan khususnya bagi pengguna tempatan.

Mengenai hasrat kerajaan negeri agar sekurang-kurangnya 30 peratus hingga 40 peratus keluaran tempatan dapat dipasarkan dalam pasaran tempatan bagi memenuhi permintaan dalam negeri atau setempat, beliau berkata ini diharapkan menjamin pengguna tempatan mendapat bekalan yang mencukupi.

Mereka juga boleh menikmati harga yang lebih kompetitif dan murah setelah dapat memendekkan rantaian pemasaran dengan mengehadkan penglibatan orang tengah yang sering memanipulasi harga.

"Kita tidak mahu keluaran tempatan dipasarkan ke luar dari Negeri Sembilan sedangkan pada masa yang sama kita kekurangan bekalan dan terpaksa pula membawa masuk bekalan dari luar, contohnya dari Pasar Borong Selayang.

"Tambah teruk lagi apabila hasil yang dijual keluar, akan dijual semula di dalam pasaran Negeri Sembilan. Kitaran ini akan mengakibatkan harga menjadi lebih tinggi berikutan tanggungan kos pengangkutan serta lain-lain kos yang terlibat," katanya.

Sumber: Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di lubok china - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di lubok china - Google Blog Search


cerita cinta kita..: kisah <b>di</b> smk <b>lubuk china</b>..

Posted: 15 May 2011 02:07 AM PDT

assalamua'laikum klaw tak jwb dosa jwb syg..huhu..=)

weyh korang nk dgr tak cte psal aritu...
Masa 30 ari bln ari tu kteorg spatutny ad gotong-royong but negeri melaka ad lh wt khusus untk bakal2 pemimpin kelab,persatuan n badan beruniform...Ktorg ni kira betuah r terpilih then kteorg pun g kt sana...So pg tu kteorg pun bertolak jauh gakk lah dri sg.udg p lubuk china...smpai je kteorgi  kt sana ingt skit skali ad  lbih kurang 10 buah sklh..antara sklh yg pergi smk ghaffar baba,smk hang kasturi,sma darul falah n bnyk g..Masa g kt sana kteorg ingt kteorg smpai awl skali lwat nsib x sgan sbb ad bdk lgi tgh sarapan sklh tu bg mkn supaya xd yg skit time activity tu...kteorg pun mkn r dh org sruh mkn...haha!..

ni gmbr time kt dlm dewan lubuk china tu..yg sblh
kte ni name dy fadzilah ...
ni plak time jln2 kt sklh tu..
ni kt tgga nk g ke padang  dri bilik form dyorg...
best gak g kt sana...dpt jgak ilmu mcm ne nk bentuk persatuan
atau kelab dgn scara straight dgn tanpa ragu2 untuk menbimbing adk2 bawahan..
kteorg pun chill g sana walupun kdg2 ad rasa mengantuk time cramah..
yg best skali classmates kte dy punya nset dgn tak silent pastu dy ingt bunyi lagu.
btw kteorg rasa pnt tp ok lh best wlaupun satu hari berkg kt sana...
oke lah untill now t eiyza cte2 g pasal kwn2 niey k..daaa...wslm..
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

04 di serkam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di serkam - Google Blog Search


Kelong <b>Serkam</b> produk terbaru - Utusan Malaysia Online - Selatan

Posted: 27 Jul 2011 05:24 PM PDT

Kelong Serkam produk terbaru

Kelong Serkam produk terbaru

Oleh AMRAN MULUP
utusanmelaka@utusan.com.my

MELAKA 27 Julai - Kelong memancing akan menjadi produk pelancongan terbaru yang akan dibangunkan di sepanjang pantai di Dewan Undangan Negeri (DUN) Serkam.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Serkam, Datuk Ghazale Mohamad berkata, usaha tersebut dilihat mampu menjadikan Serkam sebagai kunjungan pelancong dari dalam dan luar negeri ini.

Menurutnya, kelong memancing wajar dibangunkan memandangkan Serkam tidak mempunyai banyak produk pelancongan yang boleh ditonjolkan untuk menarik minat kedatangan pelancong ke daerah ini.

"Memandangkan Serkam berdekatan kawasan pantai dan ia dilihat amat sesuai jika lebih banyak kelong memancing dibina bagi menjadikan daerah ini syurga memancing kepada kaki pancing," katanya kepada pemberita pada program Bersantai Sambil Memancing Bersama Warga Media di kelong Pantai Siring, Kampung Pulai, Serkam, Jasin, baru-baru ini.

Turut hadir Pengarah Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) negeri, Bahrain Omar dan wakil dari Jabatan Perikanan negeri.

Ghazale yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengangkutan, Penerangan, Perpaduan dan Pengguna negeri berkata, setakat ini, sebanyak dua kelong memancing telah beroperasi diuruskan nelayan di situ.

Dua kelong itu, katanya, telah mendapat sambutan yang menggalakkan daripada kaki pancing penduduk tempatan dan juga dari Kuala Lumpur, Johor serta Negeri Sembilan.

"Boleh dikatakan setiap hujung minggu dan cuti umum banyak tempahan diterima," katanya.

Beliau berkata, cadangan untuk menambah beberapa lagi kelong memancing mendapat sokongan daripada Jabatan Perikanan dan LKIM negeri.

"Saya dimaklumkan LKIM menyediakan peruntukan untuk membangunkan kelong memancing, tetapi ia mesti dimohon melalui persatuan nelayan dan bukannya atas pemilikan individu," ujarnya.

Katanya, kelong memancing mampu menjadi sumber pendapatan tambahan kepada nelayan di Serkam.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved