ads

Jumaat, 14 Mac 2014

04 di ayer keroh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di ayer keroh - Google Blog Search


Ice Princess: Aktiviti <b>di</b> Tasik <b>Ayer Keroh</b>

Posted: 02 Mar 2014 05:33 AM PST

Assalamualaikum wbt
Heyyo GG!

"okay, kiri.. kiri.."
"kanan pulak.."
"eh, u kiri la, i kanan.."
"eh, u nak ke mana pulak ni? i nak ke sana.."
"apesal u kayuh sana? kan i dah cakap i nak pergi belah sana.."



aktiviti di petang hari pada hari ini ialah berkayak..
huish, dah lama tau zizie tak berkayak.. last time, 2007. masa form 3.
cik abam kita ni la sibuk nak berkayak.

lokasi terbaik berdekatan dengan rumah kitorang ialah di Tasik Ayer Keroh.
kat Tasik Ayer Keroh ni, macam-macam aktiviti air yang ditawarkan.
paddle boat, kayak, wall climbing, water ball, berbasikal dan macam-macam lagi.
untuk kayak, bayarannya hanya rm 3 seorang dan masanya unlimited.
berkayak la kau sepuas hati noq..



seronok ke tak?
seronok ler.. dah lama tak main air tau. hehe.

masa zizie berkayak tu, nampak satu pasangan ni, bukan main seronok berdating..
seronok betul dorang bercintan cintun. kalah zizie tau.


dua ekor burung undan yang sibuk bercinta. muehehe.
tasik ayer keroh ni bersebelahan sahaja dengan zoo melaka.
kawasan si burung undan sejoli ni, ialah kawasan zoo.
sebenarnya, ada jaring yang memisahkan antara kami berdua.

berbalik kepada dialog di atas, nampak tak macam mana zizie dengan cik abam bertekak?
tak adalah gaduh teruk pun, bertikam lidah aje siapa cara dayung dia tak hebat.. kehkehkeh.

sukan berkayak ni, mengajar kita untuk bekerjasama mengharungi cabaran.
kalau zizie kayuh sebelah kanan, cik abam sebelah kiri, memang tak bergerak la kayak kitorang.
so, kita perlu berbincang step yang perlu dilakukan supaya kayak tu bergerak seperti yang kitorang nak..
dan ketika inilah, lagu wonderpet berkumandang.. hehehe.

nota zizie : lenguh tangan sebab dah lama tak mendayung.

04 di jasin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di ramuan china - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di ramuan china - Google Blog Search


Apotik Ban Cun - Jual obat-obat tradisional dan obat modern <b>...</b>

Posted: 07 Mar 2014 02:50 AM PST

Kali ini tentang pengalaman mencari obat-obatan dengan sedikit kekhususan yaitu yang berasal dari ramuan china atau obat cina. Yang kita ketahui bersama, obat-obat ramuan tradisional cina itu sangat manjur menyembuhkan penyakit sesuai khasiatnya.

image

Nah bagi Anda yang sedang mencari obat-obatan dengan kailifikasi di atas, apotik ban cun bisa menjadi referensi. Alamatnya terletak di jalan sulawesi di pelabuhan tanjung priok, tepatnya ruko depan pintu keluar utpk 1 arah cawang, bukan arah ke ancol.

Untuk nama obat, jenis obat dan khasiatnya silahkan datang langsung ke lokasi.

Posted from WordPress for Android

Tingkat hasil udang <b>di</b> Sungai <b>Ramuan China</b> - Utusan Online

Posted: 24 Jun 2013 11:43 AM PDT

AMIRUDDIN Yusof (dua dari kanan) dan Mas Ermieyati Samsudin (tiga dari kanan) bergambar beramai-ramai sebelum melepaskan sebahagian daripada 100,000 benih udang galah di Pangkalan Paya Lebar, baru-baru ini.

ALOR GAJAH 24 Jun - Sungai Ramuan China dekat sini akan terus menjadi punca rezeki nelayan sungai melalui hasil tangkapan udang galah.

Pengarah Perikanan negeri, Rosmawati Ghazali berkata, bagi menambah dan mengekalkan stok udang galah yang semakin berkurangan, pihaknya telah melepaskan sebanyak 100,000 ekor benih udang galah di sungai tersebut.

Menurutnya, usaha tersebut dilihat mampu meningkatkan hasil tangkapan kepada nelayan sungai selain ia mampu memberi kepuasan kepada pemancing yang kerap menjadikan sungai berkenaan sebagai lokasi memancing udang galah.

''Program pelepasan benih udang ini secara tidak langsung dapat memelihara sumber udang galah daripada pupus selain ia dapat melindungi stok di sepanjang sungai Ramuan China," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis pelepasan 100,000 ekor benih udang galah di Pengkalan Paya Lebar, Sungai Ramuan China di sini baru-baru ini.

Majlis perasmian telah disempurnakan Ahli Parlimen Masjid Tanah, Mas Ermieyati Shamsuddin dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ayer Limau, Amiruddin Yusof.

Rosmawati berkata, program pelepasan benih udang galah itu dilihat sebagai langkah terbaik untuk melestarikan sumber perikanan di sungai tersebut.

Justeru katanya, selain pelepasan benih udang galah di sepanjang sungai berkenaan, pihaknya turut akan melaksanakan pelepasan itu di beberapa sungai lain di negeri ini.

Beliau berkata, usaha yang dijalankan oleh jabatan itu sepatutnya turut mendapat sokongan padu daripada pihak swasta terutamanya pengeluar-pengeluar benih udang galah dengan memberi sumbangan meneruskan pelaksanaan program tersebut.

04 di durian tunggal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di durian tunggal - Google Blog Search


Berubat Batu Karang Dalam Hempedu <b>di Durian Tunggal</b> Melaka

Posted: 10 Nov 2013 05:41 PM PST

    Pagi ni Insyaallah kami akan pergi ke Rumah Haji Jamil di Kampung Gangsa , Durian Tunggal Melaka untuk berubat Mak Su yang di suspect ada Batu Karang di hempedu  nyer... Daripada research yang dah dibuat oleh Papa, Alhamdulilah akhirnyer kami sampai jugak disini. 
     Pada mula nyer confuse jugak laa nak cari rumah Pakcik Jamil nie... Kami ikut info dari blogger2 internet nyerr.... Mujurlah kami sampai hari Jumaat lagi, so petang tu pusing2 lah cari rumah Haji Jamil nie. Alhamdulillah akhirnyer dapat jumpa dan dapat booking nombor siap2.  Kepada sesiapa yang mencari Rumah Haji Jamil nie,boleh refer Coordinate GPS kat Bawah nie..ni coordinate SYGIC yer. Korang boleh parking kereta kat depan Homestay colour purple tu pastu kena jalan skit celah2 rumah orang untuk sampai ke rumah Haji Jamil nie.
BOMOH HAJI JAMIL KG GANGSA, DURIAN TUNGGAL, MELAKA
Penawar Batu Karang Hempedu dan lain-lain penyakit.
Bt 71/2, Kg Gangsa , 76100, Durian Tunggal Melaka
No Tel: 013 9990935, 013 6426663, 012 2658199
Buka (Selasa/Rabu/Satu/Ahad)
Tutup (Isnin/Khamis/Jumaat)
Waktu Operasi (6.00am - 2.00pm)

Kami sampai di Rumah Haji Jamil ni jam 6.15am dan terkejut sangat tengok ramai dah orang kat sana. Semua bangsa ada, melayu, cina, india  bangla pun ada. Sampai jer kat sana, terus pergi amik nombor di kaunter yang dah booking semalam. Nombor kami nombor 14. Sementara menanti giliran tu, jumpa sorang pakcik ni dari Jengka. Dia ni dah 16 kali datang berubat kat sini dan alhamdulillah katanyer. Dia ni ada batu karang dalam buah pinggang dan kalau ikutkan doktor, dah kena pergi buat dialisis,tapi pas berubat dengan Haji Jamil nie, tak payah buat dialisis tu.Alhamdulilah. 

Setibanya giliran kami, kami pun masuk jumpa Haji Jamil nie...Orangnyer simple jer. Menurutnyer dia asal orang perlis. So syok lah cakap utara dengan MakSu...Lepas borak2 and tanya serba sedikit, dia amik macam gel dan sapu perut Maksu. Nampak dia cam garu-garu kat perut tu pastu cakap yang ader batu kat Pankreas.Sambil dia garu-garu pastu TUUUPPPP keluar batu kat jari dia, Dia boh dalam plastik kecik . Amazing tui..Walau cam tak cayer tapi itulah yang berlaku depan kami. 6 mata memerhati . Haji Jamil tu pun cakap, dah siap dah. Adalah dalam 15 minit kami duk dalam bilik dia tu. 
Lepas jer berubat kat rumah Haji Jamil nie, kami singgah sebentar di Warung Sri Tualang. Recommended sangat2 Warung nie. Murah giler makan pagi kat sini. So sesaper yang datang berubat dengan Haji Jamil, kena singgah warung nie....


04 di masjid tanah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di masjid tanah - Google Blog Search


Pengedar Shaklee <b>Di MASJID TANAH</b>, Melaka | ~Vitamin Diha Store~

Posted: 07 Mar 2014 10:49 AM PST



Mencari Pengedar di bahagian Masjid Tanah Melaka? Dapatkan daripada saya dan jika berminat hendak mendaftar keahlian Shaklee boleh berhubung terus dengan saya


ROHAIDA BINTI ABDUL RASHID - 
Taman Bidara Permai, Masjid Tanah  

04 di tanjung tuan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


<b>Tanjung Tuan</b> persinggahan burung - Utusan Online

Posted: 13 Mar 2014 11:42 AM PDT

Oleh AMRAN MULUP
utusanmelaka@utusan.com.my

SEBAHAGIAN pengunjung dan peminat burung helang berjalan kaki menuju ke Rumah Api Tanjung Tuan di PNB Ilham Resort, Melaka, baru-baru ini.

MELAKA 13 Mac - Peluang menyaksikan puluhan ribu burung helang dan spesies pemangsa lain adalah satu pengalaman menarik.

Sememangnya sungguh unik dan tidak terfikir di benak fikiran bagaimana hampir 50,000 burung pemangsa yang dalam perjalanan ke hemisfera utara boleh menjadikan hutan simpan Tanjung Tuan, Port Dickson, Negeri Sembilan sebagai destinasi persinggahan sejak 15 tahun lalu.

Seperti sudah dijadualkan iaitu setiap menjelang Mac hingga April, burung-burung berkenaan mula singgah di ruang udara sekitar Tanjung Tuan yang ditadbir Majlis Perbandaran Alor Gajah, Melaka.

Burung-burung berkenaan yang datang dalam kelompok yang besar akan berlegar-legar di sekitar hutan simpan Tanjung Tuan hingga menarik ribuan pencinta alam khususnya pemerhati dan peminat burung pemangsa yang sanggup datang dari jauh semata-mata ingin melihat kebanjiran spesies tersebut.

Kehadiran burung-burung ini mengikut musim setiap tahun di antara hemisfera utara dan hemisfera selatan. Ketika musim sejuk burung berkenaan mencari kawasan cuaca panas khususnya di Asia Tenggara dan gugusan kepulauan Asia bagi menghindari musim sejuk serta mudah untuk mendapatkan makanan.

Uniknya Tanjung Tuan adalah lokasi paling sesuai untuk melihat 14 spesies burung pemangsa tersebut dari dekat.

Melalui Raptor Watch 2014 yang diadakan baru-baru ini oleh Bahagian Promosi Pelancongan (BPP) Pejabat Ketua Menteri dengan kerjasama Tourism Malaysia Melaka dan Negeri Sembilan serta Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS), lebih 5,000 peminat burung dari jauh dan dekat berhimpun di PNB Ilham Resort.

Peminat burung pemangsa ini bukan sahaja terdiri daripada kalangan rakyat tempatan, malah luar negara seperti Jepun, United Kingdom, Perancis, Taiwan, Singapura, Filipina dan Tunisia.

Pelajar sekolah, institusi pengajian tinggi (IPT), kanak-kanak dan golongan remaja tidak melepaskan peluang hadir bersama keluarga masing-masing semata-mata ingin melihat dari dekat spesies burung pemangsa berlegar-legar di sekitar hutan simpan Tanjung Tuan.

Di ruang halaman PNB Ilham Resort pula didirikan banyak khemah bagaikan satu festival sambil seluruh peminat burung berhimpun mendengar taklimat di samping menyertai pelbagai program anjuran BPP sepanjang dua hari Raptor Watch diadakan iaitu pada 8 hingga 9 Mac lalu.

Persembahan hiburan oleh kumpulan Briged Seni Melaka memeriahkan lagi program tersebut.

Uniknya Raptor Watch kali ini, biarpun pengunjung datang dari pelbagai negara, mereka dapat berkumpul, berbual dan bertukar-tukar idea.

Tidak hairanlah Raptor Watch yang dianjurkan setiap tahun oleh BPP dengan kerjasama pelbagai agensi pelancongan menjadikannya aktiviti menarik dalam kalendar pelancongan dikongsi kerajaan negeri Melaka dan Negeri Sembilan.

Biarpun cuaca panas terik melanda negara ketika ini, keadaan itu tidak menjadi penghalang kepada pemerhati burung pemangsa untuk bersemangat mendaki hutan simpan Tanjung Tuan mencari lokasi menarik melihat dari sudut paling dekat.

Di samping itu, kira-kira 30 sukarelawan MNS menjadi pemerhati dan mengira jumlah spesies berkenaan bermula dari Januari hingga April.

Tahun lalu jumlah yang direkodkan adalah kira-kira 50,000 burung pemangsa berlegar di ruang udara sekitar Tanjung Tuan.

Apabila musim sejuk semakin berakhir, burung-burung berkenaan mula kembali ke lokasi asal bermula awal Februari hingga April dengan melalui perjalanan sama.

04 di alor gajah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

04 di alor gajah - Google Blog Search


Lelaki serang polis <b>di Alor Gajah</b> mati ditembak ABN News | BM

Posted: 07 Feb 2014 10:24 PM PST

ALOR GAJAH — Seorang lelaki yang menyerang anggota polis dengan senjata tajam mati ditembak di Machap Umboo, Durian Tunggal di sini malam tadi.

Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Supt Mohamad Laham berkata lelaki yang berumur 37 tahun itu meninggal semasa dibedah untuk merawat kecederaannya di Hospital Melaka.

Beliau berkata pihak polis pada mulanya menerima panggilan daripada jiran suspek pada pukul 3.00 petang semalam memberitahu suspek telah datang ke rumahnya dengan bersenjatakan pisau dan mengugut mahu mencederakannya.

"Sepasukan polis lalu dihantar ke lokasi kejadian namun suspek telah mengurung diri di dalam rumahnya. Anggota polis telah ditempatkan di kawasan rumah suspek bagi mengawasinya," katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Alor Gajah.

Beliau berkata pada pukul 9 malam, suspek telah keluar daripada rumahnya dengan memegang senjata tajam di kedua-dua belah tangan dan melibaskan senjata itu kepada orang awam dan anggota polis.

Mohamad berkata lelaki itu kemudiannya menaiki motosikal dan lari bersembunyi di sebuah kebun kelapa sawit di kawasan berhampiran.

"Pihak polis cuba memujuk mangsa untuk menyerah diri selama kira-kira 10 minit dan pada pukul 9.30 malam, suspek tiba-tiba meluru keluar lalu cuba menyerang anggota polis.

"Untuk mempertahankan diri, anggota polis terpaksa melepaskan sedas tembakan ke arah suspek mengakibatkan suspek rebah ke tanah," katanya.

Dipercayai suspek mahu mencederakan jirannya kerana marah jirannya itu pernah mengintai isterinya mandi. –Bernama

di negeri melaka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri melaka - Google Blog Search


Melaka Bird Park Tarikan Terbaru <b>di Negeri Melaka</b> | iLuvTour

Posted: 11 Mar 2014 04:22 AM PDT

Negeri Melaka memang terkenal kota bersejarah yang juga dikenali sebagai Melaka Negeri Bersejarah dimana negeri Melaka dahulunya pernah menjadi pusat dagangan terbesar di asia tenggara kerana menjadi pusat persinggahan kapal dari serata dunia. Kini, negeri Melaka bukan sahaja sering dilawati oleh masyarakat awam dan pelancong luar kerana monumen bersejarahnya tetapi pelbagai lagi tarikan pelancong yang ada disana seperti Zoo Melaka, Taman Buaya, Taman Rama-Rama dan banyak lagi.

Negeri Melaka juga diisytiharkan sebagai 'Melaka Maju' pada 20 Oktober 2010 di Stadium Hang Jebat yang disempurnakan oleh Perdana Menteri Malaysia langsung dari Putra World Trade Centre (PWTC), Kuala Lumpur. Melaka juga dinyatakan sebagai Negeri Bandar Teknologi Hijau yang kaya dengan tempat-tempat yang menarik dan bersejarah.

melaka bird park ayer keroh melaka

Antara tarikan terbaru yang ada di negeri Melaka adalah Melaka Bird Park yang terletak di Ayer Keroh, Melaka. Ia telah dibuka kepada orang ramai pada Mei 2013 dan sehingga kini Melaka Bird Park telah menjadi tarikan pelancong yang datang ke negeri Melaka.

Melaka Bird Park ini adalah taman pemeliharaan burung terbuka pertama di Melaka dan tempat pemuliharaan yang terbesar di Malaysia. Ia juga akan menjadi taman burung yang mempunyai koleksi terbesar spesis burung Malaysia. Melaka Bird park juga merupakan rumah kepada spesis burung dari kawasan lain dimana disini ia mempamerkan pelbagai spesies burung dari dalam Malaysia dan luar negara seperti Amerika Selatan, Asia, Australia dan Afrika.

spesis burung di melaka bird park

Melaka Bird Park menawarkan kepada pengunjung untuk merasai pengalaman melihat burung dengan lebih dekat dan mendekati pelbagai spesies burung didalam satu tempat yang pada dasarnya susah untuk dilihat dimana-mana. Pengunjung juga boleh melihat sendiri bagaimana burung-burung ini makan makanan yang diberikan oleh petugas taman secara lebih dekat.

taman burung melaka ayer keroh melaka

Melaka Bird Park juga adalah lokasi yang sesuai untuk anda membawa anak-anak kecil kesini bagi mempelajari habitat dan perilaku burung secara lebih dekat. Pendekatan melalui penglihatan di depan mata adalah lebih cepat difahami daripada membaca melalui buku.

Bagi sesiapa yang meminati bidang fotografi dan ingin mencari lokasi yang sesuai untuk mengambil gambar burung, Melaka Bird Park adalah lokasi yang sesuai untuk anda.

Bayaran Tiket Masuk

Isnin – Jumaat
Dewasa RM 15.00, Kanak-kanak RM 10.00

Sabtu, Ahad dan Hari Cuti Khas
Dewasa RM 20.00, Kanak-kanak RM 15.00

Lokasi Dan Pertanyaan

Melaka Bird Park Taman Botanikal,
Lebuh Ayer Keroh, 75450 Hang Tuah Jaya, Melaka
Tel: 062330333 or 017-2296986
Email: info@melakabirdpark.com
Facebook: www.fb.com/melakabirdpark


View Larger Map

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved