ads

Sabtu, 1 Oktober 2011

04 di lubok china - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

04 di lubok china - Google Blog Search


Bicara Anak Kapau: GOYANG-GOYANG DAPEK PITIH

Posted: 30 Sep 2011 04:58 AM PDT

" ..Anak urang Kapau yo?" tiba-tiba saya ditegur oleh seorang tua yang berpakaian kemas, dalam bahasa Minangnya. Wajahnya agak sugul dan dia kelihatannya agak kelelahan. Di sampingnya ada seorang lelaki Melayu.
" Ya.." jawab saya lalu menyambut tangannya untuk bersalam.
" Anak sia..ayah sia namo..? " tanya orang tua itu lagi.
" Haji Rosli. Gelarnya Datuk Sipado Basa," jawab saya lagi. Ketika itu saya sudah kehilangan punca kerana tidak tahu siapa lelaki tua itu. Suatu yang pasti, dia adalah orang awak dan berkemungkinan besar dari kelompok keluarga saya sendiri orang berketurunan Kapau.
" Datuk Sipado Basa..!!!???. Brunei...," katanya perlahan seperti berfikir sesuatu. Lelaki tua berumur anggaran lewat 70 tahun itu kemudian berpaling ke arah lelaki Melayu di sebelahnya.
" Encik.. ini saudara saya.." katanya sedikit seronok. " Tinggalkan saya di sini saja.." tambahnya lagi.
Lelaki Melayu itu kelihatan amat gembira dengan pertemuan lelaki itu dengan saya. Dia memberitahu, dia sebenarnya adalah seorang pemandu teksi . Lelaki tua itu dirasakan agak keliru atau tersesat. Dia memintanya menjejaki mana-mana kedai yang ada menjual songkok di Kajang kerana kemungkinannya adalah besar, salah satu kalau tidak semua mesti terdiri dari saudara-maranya keturunan anak Kapau.
Pemandu teksi itu memaklumkan betapa dia telah menjejaki setiap kedai yang ada menjual songkok di Bandar Kajang itu dan akhirnya mereka tiba di kedai saya yang ketika itu terletak berhampiran pasar Kajang.
Peristiwa ini berlaku anggaran pertengahan tahun 1996 tidak lama selepas ayah mentua saya, Nabawi Datuk Gadang Majo Lelo meninggal dunia. Saya difahamkan juga kemudian, lelaki ini tidak lama kemudian telah meninggal dunia. Maaf, saya tidak teringat namanya.
Lelaki malang itu lalu saya bawa ke rumah. Di rumah ketika itu ada ibu mentua saya dan isteri. Dia kelihatan begitu seronok berbual-bual dengan ibu mentua dan isteri saya, kerana sudah pasti kami adalah saudara-maranya juga dan ada petalian keluarga.
Petang itu, melalui beberapa nombor dalam buku catatannya, saya menelefon anak-anaknya di Kluang atau Segamat (terlupa). Keesokan harinya, salah seorang anaknya yang tinggal di Kuala Lumpur datang menjemputnya.
Sebenarnya, kisah lelaki tua ini adalah satu enekdot. Apa yang cuba saya paparkan adalah, berbanding dengan suku kaum Melayu juga orang Minangkabau lainnya, anak-anak Kapau, walau ke mana saja mereka pergi di sekitar Tanah Melayu, Singapura, Brunei atau Kepulauan Borneo, mempunyai kemungkinan mereka tidak akan tersesat kerana saudara-mara mereka ada di mana-mana.
Satu saja cara yang boleh mereka jejaki saudara-mara mereka adalah mengikut kaedah yang digunakan oleh lelaki tua tadi, iaitu dengan mencari kalangan atau keturunan orang yang berjual songkok atau lebih baik kalangan yang menjahit atau memasang songkok kerana kemungkinannya adalah besar, salah seorang kalau tidak semua, adalah terdiri dari anak atau keturunan Kapau itu sendiri.
Sebenarnya, menjual atau memasang songkok inilah identiti kelompok kita, orang Kapau di Malaysia, Singapura atau Brunei, selain menjual kuih apam balik atau berniaga nasi padang.
Warisan memasang dan menjual songkok ini, dipercayai bermula dari beberapa orang moyang kita yang memulakan perniagaan ini di sekitar Seremban termasuk Nyeik Sheikh Haji Husin, Hj. Tahir juga beberapa nama lain seperti Hj Abbas .
Dari Seremban, pewaris-pewaris songkok keluarga kita, kemudiannya mengembangkan sayap niaga ke beberapa kawasan sekitar seperti ke utara di Mantin, Pajam, Baranang, Hulu Langat, Kuala Lumpur, Kelang, Banting; atau Selatan ke Tampin, Lubok China, Masjid Tanah, Melaka, Merlimau dan Muar.
Generasi seterusnya, melebarkan sayap jauh ke selatan hingga ke Kluang, Batu Pahat, Pontian, Johor Bahru langsung ke Singapura dan Brunei. Sementara di utara mereka melimpasi hingga ke Kuala Kangsar, Taiping dan terus ke Alor Setar. Di pantai timur, jika tidak silap keluarga kita ada di Kuantan dan terus ke Kota Baharu.
Sekali lagi saya ingatkan, inilah identiti kita orang Kapau di Perantauan Malaysia, Singapura dan Brunei. Songkok adalah satu perlambangan jati diri khas bagi orang-orang Kapau dari begitu ramainya kelompok suku-kaum keturunan orang Minangkabau.
Tidak hairanlah, kalau kita semua mempunyai satu persamaan iaitu kejayaan kita menjadi 'orang' pada hari ini adalah lanjutan dari hasil titik peluh ibu-bapa, datuk nenek dan moyang kita yang berniaga asal menjual, memasang dan membuat songkok. Malah, warisan membuat songkok ini, kelihatan masih kekal ke hari ini pada sebahagian waris walaupun ramai juga anak-anak keturunan Kapau yang telah melangkaui batas ilmu termasuk menjadi doktor, jurutera, usahawan, pendidik, peguam dan sebagainya.
Jangan lupa sejarah dan jangan lupa asal-usul kita.
Satu lagi perkara menarik yang ingin saya paparkan adalah, keluarga orang Kapau, umumnya pedagang dan mereka umumnya tinggal di kota-kota atau pekan di serata negara. Mereka tidak mempunyai satu penempatan tetap atau di panggil kampung kerana istilah kampung atau nagari bagi mereka adalah di bumi Kapau.
Tidak hairan, sekiranya, tradisi hubungan silaturrahim dan kekeluargaan mereka di peratauan dengan desa Kapau tidak pernah putus berbanding dengan kelompok Minangkabau lain yang hanyut ditelan zaman dan masa. Justeru itu, janganlah ada sesiapa daripada kita yang begitu celupar yang cuba mahu merosakkan hubungan sebegini yang sudah lama terbena dari zaman datuk moyang kita lagi.
Istimewanya orang Kapau, dapat dilihat sebagaimana usikan masyarakat tempatan, suatu masa lalu. Menurut mereka, "Hebatnya orang awak. Orang lain susah payah cari pitih (duit), tapi orang awak goyang-goyang dapek pitih (Goyang-goyang kaki (menjahit songkok) dapat duit)."
Masih terngiyang-ngiyang di kepala saya, butir tutur ayahanda saya suatu masa lalu.
" Kita ni bukan sekadar orang Minangkabau, tapi kita ni adalah Orang Kapau".

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved