ads

Ahad, 31 Mac 2013

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

04 di tanjung tuan - Google Blog Search


Blog Naim: Picnic <b>di Tanjung Tuan</b>, Blue Lagoon ! Awesome Day.

Posted: 22 Jan 2013 12:00 AM PST

3 hari sebelum operation adalah saat2 genting yang perlu diperuntukkan dengan sehabis baik memandangkan beberapa bulan lepas operation berlangsung, aku akan berkabung di rumah sepanjang hari. Maka, agenda percutian tanpa malam dirancang dengan baik bersama 5 orang sekawan Ripo, Cimam, aku, box dan Mum. Maaf, nama mereka sangat tidak menarik dan tidak komersial utk dihebahkan..apatah lagi utk berkenalan. hahaha.
Mungkin ramai yang tertanya tanya, "Where is actually d location of Blue Lagoon"
Kalau tuan tuan sekalian tahu lokasi Port Dickson, maka insyaAllah perjalanan tuan tuan ke Tanjung Tuan juga tidak jauh daripada situ. Jika memandu dari Melaka, Tanjung Tuan ini terletak sebelum sampai ke Pantai Teluk Kemang, PD. Ianya tersorok di belakang sebuah Kem Tentera yang terletak di sebelah kiri jalan. Hanya mereka yang cekap memandu dan bijak menggunakan Papa-go sahaja akan berjaya sampai ke kawasan misteri ini. Jadi, jangan lepaskan peluang..! Ayuh selongkar misteri di sini.
Tapi sebelum tu, sukalah saya untuk berkongsi beberapa perkara. Sebenarnya, pantai Tanjung Tuan ni adalah kawasan Teluk..ianya tidak lah besar dan lapang macam Pantai Teluk Kemang..tapi saya jamin, kepuasan mandi di sini lebih seronok memandangkan sy sendiri telah merasainya, ehemm, harap anda jelezz. 
Seronok betul mandi kat sini, sebab kita berpeluang pergi sampai ke tengah-tengah pantai..kira-kira 2-3 KM dari jarak tepi pantai sebab keadaan air yang cetek dan sesuai utk kanak2. Tapi utk orang dewasa pun seronok. Air kat sini, jernih bak air yang keluar dari mata ikan duyung. Sungguh boleh nampak ke dasar laut. Sesuai utk peminat Snorkeling !
Memandangkan kami berlima ini datang tanpa persediaan BBQ ataupun masak memasak. Jadi, hadir kami ke sini sekadar memenuhkan ruang2 waktu yang ada. Kami pun berjalan di tepi2 kawasan berbukit dan berbatu untuk sampai ke suatu kawasan persisiran pantai yang lain. Di situ, kawasannya seperti x pernah diteroka manusia. Sungguh kami bangga jadi manusia pertama jejak di situ ! hahaha. Percaya ke?
Sudah jauh ke tengah laut, matahari pulak naik menegak sehingga menyebabkan kulit mula berasa seperti dibakar. Inilah orang kata SunBurn. Mujur awal2 aku da pakai Losyen kulit. haha. 
Kemudian, projek NKRA kami bermula dengan pembinaan Istana Pasir terbesar dengan 100% gunakan bahan semula jadi yang ada di sekitar kawasan pantai. Maklumlah, masa kecik2 dulu x mampu nak buat Sand Castle besar2...main2 pasir kene roboh dek air...kasihann...
Sudah penat main pasir, penat berpanasan dan berlumuran dengan peluh..pastinya tekak menjadi kering kontang dan perut memainkan lagu 60 an.. Sangat klasik ! Arghh laparnya.. Teringin benar pancing ikan lalu panggang kat situ jugak. Tapi ikan semua size bilis sajee..apo nak buekk. haha.
Mujurlah wujud manusia seperti aku yang rajin membeli makanan..kami berlima pun menyantap 2 bungkus Twisties dan sebungkus Potato Chips..perghh..nikmat yang x terkata..sungguh pantas bak pirana dapat makanan..cukuplah sekadar mengalas perut sebelum menjamu juadah yang lebih lengkap..
Setelah menyantap semua hidangan ekspress ini..maka bermulalah sessi fotografi bajet2 gempak dengan Sand Castle buatan kami berlima ! Nampak keghairahan kanak2 berusia 20 tahun kat bawah ni. Hahaha. Maklumlah, cuti semester baru bermula..masa untuk lupakan kenangan Final Exam yang mengerikan..jadi, waktu bersama kawan2 ni adalah waktu Release Tension yang bagus...di samping terus menerus melaksanakan aktiviti Rohani  !!
Pukul 3 petang kami pun beredar mencari Masjid terdekat utk bersihkan diri dan solat. Dah selesai solat, maka kami pun menyantap juadah yang lebih menyelerakan..dan pulang ke Melaka dalam keadaan yang sangat meletihkan.. Masing2 terkulai layu di pusara..tidur sepanjang dalam kereta.. Tabik spring diberikan kepada Encik Ripo kerana terpaksa bersengkang mata memandu keretanya..apa nak buat..adat driver..memang kene tahan mata..kawan2 lain sedap ketiduran..
Begitulah kisah suka duka aku dan D Brothers walaupun x cukup ahli..masih ramai lagi yang belum bercuti.. Blue Lagoon meninggalkan satu lagi sejarah yang terukir nama kita.. ewahh. 
Kepada pembaca, jangan lepaskan peluang menarik ini utk berkunjung ke Pantai Tanjung Tuan atau Blue Lagoon. Semoga perjalanan anda selamat sampai dan pulang. Selamat bercuti ! :)

Kenangan Yuchuilang: Rumah Api <b>Tanjung Tuan</b> Melaka

Posted: 02 Mar 2013 08:43 PM PST


Tanjung Tuan terletak di Negeri Sembilan,Malaysia. Port Dickson merupakan pekan terlekat dari Tanjung Tuan. Jarak memandu dari Port Dickson ke Tanjung Tuan sekitar 17km hingga 20 km.

Walaupun Tanjung Tuan berada di Negeri Sembilan tetapi Tanjung Tuan adalah dimiliki Melaka. Lebih kurang 55 km dari bandar Melaka, Tanjung Tuan ialah sebuah tanjung menghadapi Selat Melaka.


0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved