ads

Selasa, 6 Ogos 2013

04 di alor gajah - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

04 di alor gajah - Google Blog Search


cendul bakar & cucur udang <b>alor gajah</b> - life is full of surprises

Posted: 12 Jul 2013 01:30 AM PDT

Orang kata tak baik tunjuk2 ganbar makanan di bulan puasa ni...

Tapi, kalau tak tulis sekarang, ntah bila aku nak tulis lagi nanti..

Perghh !! terliur nye..

Arakian nak dijadikan kisah..

Masa on the way nak ke Bagan Lalang melalui highway belakang Cyber--Salak Tinggi.. tak semena2 ternampak satu sign di tulis "Cendul Bakar"

Aku tertanya2 adakah itu cendul bakar yang popular itu ?

Apa yang dibakar ?

Ok, cerita pasal cendul bakar ni memang dah lama aku dengar. Isu nya satu... letaknya kedai tu di Kuala Selangor. Jauh benar kalau nak sampai semata2 nak merasa cendul bakar ini.

Dan, rupanya.. ramai juga orang lain yang tertipu dan tetanya2... macamana "cendul dibakar"?

Rupa2nya, setelah keluar explanation tokey kedai sendiri bahawa... cendul itu bukan lah di bakar. Tapi, "bakar" itu adalah nama tokey kedai... huhu!

Anyway, satu petang (sebelum bulan puasa ye..), aku dan cik puan kpp singgah ke gerai tersebut untuk menikmati sendiri keistimewaan cendul bakar tersebut.

Macam biasa, aku mesti go for the super duper on the menu dan yang termahal sekali...

Cendul pulut+durian+bahan2 wajib nya (nata de coco+selasih+entah apa benda lagi tah)

Manakala, cik puan kpp pula... hanya minta cendul pulut

Satu hal dengan cik puan kpp ialah... durian dalam bentuk buat dia makan. Tapi, kalau dah jadi fesyen lain.. memang takkan di jamah nya.

Sambil tu, ada pula menu cucur udang alor gajah... wah! ini Alor Gajah special dishes..

Aku order satu pinggan.

Secara jujurnya, kalau dah cendul tu... cendul juga lah. NOt much can be different from the rest lah kan. Cuma, this time around.. cendul yang orang melayu buat. Asyik mentekedarah cendul mamak tepi longkang je. So, somehow.. it was different for me lah..

Dan, cucur tu pula hampir2 sama macam alor gajah... sebab mereka guna the same sauce yang dibotolkan oleh geng alor gajah.

Overall, it's a nice cendul & cucur... nothing much, nothing less. Afterall, a cendul is a cendul... what more can it be tasted like, right?

Anyway, kalau yang berminat nak cuba... cari je lah along the highway cyber--salak tinggi, selepas lampu merah simpang empat ke dengkil, banting, salak tinggi. Tepi jalan je, sure you will not miss it.

Selamat mencuba

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved