ads

Sabtu, 1 Februari 2014

04 di umbai - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

04 di umbai - Google Blog Search


The Colors of My Life...: Ikan Bakar <b>di</b> Pernu, <b>Umbai</b>, Melaka

Posted: 19 Dec 2013 10:35 PM PST

Lepas dan check-in hotel kitaorang berehat-rehat, mandi dan tunggu solat isya....
Plannya malam tu lepas solat memang nak gi makan..tapi yang heran tu memasing senyap je tak cakap nak makan kat mana ke apa....(kiranya ikut jelah Sept nak bawak ke mana...)...
Tapi tau sangatlah mesti dalam hati me dengan Sept haruslah nak makan Ikan Bakar kan kan kan......tipulah kalau dah sampai Melaka tak fikir pasal Ikan Bakau......(syyy...Mak Sept blur je ngikut kitaorang...hehehehe...)...
Pastu bila dah gerak tu barulah Sept berbunyik yang dia nak cari Ikan Bakar Portugis..rupanya dia dah niat dalam hati gitu..manalah i is tau kan...hehehehe...ni pun me lah sebelum-sebelum tu gatal dok promot sebab dok baca kata sedap sangat Ikan Bakar Portugis tu......
So gigihlah kitaorang cari....cari buta-buta je okeh....
Sebab yang me ingat kalau nak gi Ikan Bakar Portugis ni kena cari dulu Portuguese Settlement/Perkampungan Portugis tu je.......
Iya-iya je cari okeh (jalannya memang one way nak ke Pernu, Umbai...so patutnya senang jumpa..tapi sebab dah malam so memang tak nampaklah gamaknya...).....
So...dah sesat barat boleh tahan tu terus je tanya orang....
First dah sesat tu kitaorang tanya sorang abang tu....belum pun kitaorang sebut habis soalan dengan confidentya je dia bagi arahan itu ini...giler terel je.......
Rupa-rupanya salah okeh....rasa macam citttt iya-iya je......rupanya dia tunjuk jalan tu dah sampai ke mana-mana tah kitaorang perginya....
Pastu dah jauh ke dalam kampung mana tah tu kitaorang berenti pulak depan kedai runcit mana tah, tanya pulak abang tokei kedai tu....
Dia kata jauh tu nak dekat bandar (Melaka town diaoarang panggil Bandar)...sikit punya tersasar kan....nasib baik minyak penuh okeh....so dia bagilah arahan itu ini...so ke main roadlah balik.....
Elok dah masuk main road rasa macam tak jumpa jugak so decided nak tanya orang-orang kat tepi jalan....
Elok pulak ada orang kenduri parking tepi-tepi jalan tu...so belasah je berenti kat tepi tanya orang-orang yang ada tu...
Elok je tanya macamana nak ke Kampung Portugis?....so mamat tu bagilah arahan blablabla....
Then tanya lagi...kat situ kan yang Ikan Bakar Portugis tu....?
Terkejut dia okeh....katanya isssh...tu tempat orang Portugis, orang islam tak makan kat situ..kita tak tau apa yang dia letak.......wawawaaaaa.....me dah macam...ehh..biar betul??orang lain me tengok pompangpompang kat blog tu hape??huuuuuu
Pastu bila dia dah kata gitu elok pulak sorang abang tu tanya lagi (tadi dia tak amik port sangat dengan kitaorang sebab dia tengah cantek menyembang dengan kengkawan dia...)....dia cakap memang ada Ikan Bakar Portugis..tapi orang melayu (orang tempatan) tak makan.....sebab memang kedai orang Portugis bla..bla..bla...........terus kembang tekak okeh....(ini isu HALAL okeh, bukan racist punya hal).....
Serius...me terus rasa was-was okeh....ayat pematah seri orang tempatan tak makan kat situ tau...so korang rasa-rasa korang nak pergi tak??....tapi not me.....
So dah cakap camtu...teruslah mamat yang awal tadi suggest makan kat sekian-sekian je....dia siap suggest ada satu nama dan nombor kedai lagi...katanya kedai tu sedap....siap kata lagi dia kenal ownernya...sebut nama dia je in sya ALLAH orang tu kenal......siap pesan lagi kata saya yang suruh datang...kawan-kawan yang mana saya suruh datang memang nanti dapat harga murah.......hamboiiii...tetiba je kan...?heheheheh.....(patutlah dia terkejut awal tadi..orang dari jabatan kesihatan okeh....)

So bergeraklah kami...tapi kitaorang takdelah beria nak cari gerainya pun....kebetulan dah parking jauh ke dalam so memang malas nak patah balik ke depan kedai-kedai sederet tu....janji dapat makan Ikan Bakar sudah...
Parameswara ni kedai yang paling hujung kat medan Ikan Bakar Pernu, Umbai tu..dan paling besar sekali tau.......
Elok masuk situ orang memang super-ramai...tapi kitaorang dapat lagi pilih meja....
Kiranya adalah 5-6 biji meja yang kosong....tapi sebab kitaorang ni bertiga so taknaklah duduk meja yang panjang untuk group reramai tu kan...jadi kita skip meja-meja yang besar kita cari meja yang kecik/biasa..........
Elok pun ada pun meja kecik...meja pun cun memang boleh duduk 3 orang...so duduklah kami....
Suruh Mak Sept duduk so kitaorang nak pergi pilih apa yang nak dimakan....
Tapi masa tengah dok bincang-bincang (tapi kitaorang tengah berdiri nak pergi dah...) sekali datang sorang worker...boleh tak worker tu suruh kitaorang cari meja lain...katanya meja tu kacau orang nak lalu lalang....
Haaa bolehhhh??Selamba je dia cakap tanpa rasa bersalah okeh (takdelah rude tapi macam takde perasaan je caranya)....Mak Sept dah duduk pun tau....memang putus seleralah kan..meja tu bukan kitaorang yang letak kat situ pun...dah memang ada so kitaorang duduk je (meja bulat biasa tu tau..bukan meja yang orang pisah-pisahkan tu pun...)...giler tah apa-apa tah...
Elok orang tu dah kata macam tu macam auto je tiga-tiga tak payah cakap apa sendiri faham terus je gerak ke depan...ke kedai-kedai yang belah depan sederet tu terus....
Memang rezeki rupanya nak makan kat kedai yang mamat tadi tu sebut....tak sangka kan...

Mula-mula katanya penuh...
Tapi elok pulak ada yang dah habis makan....Alhamdullilah....
Eh, kitaorang sebut okeh nama mamat tu.....tu yang laju je ownernya serve kitaorang...hihihihi....
Dah dapat duduk tu kitaorang pilih dan order kejab je...so duduklah tunggu....
Lama boleh tahan tunggu tu tau......tapi takpe..harap-harap berbaloilah nanti ye........
Yang kitaroang makan malam tu:
Udang besar tapak tangan masak Butter Prawn....ni kitaorang amik sekor sorang....
First time okeh me makan udang sebesar tu...
Rasanya oklah...takdelah sedap benar...tapi puas hati sebab isi udang tu sedap...nak kata fresh sangat tu tak...tapi oklah....

Ikan Siakap Masak Sweet Sour...buat sebelah ikan je....
Ni me tak rasa...tak fav...hehehe...

Sotong Goreng Tepung....ni amik dua ekor je....
Yang ni sotongnya fresh....walapun tepungnya biasa-biasa je tapi sebab isi sedap so terus je kata sedap...hehehehe...

Ni terpaling champion....Ketam Masak Sambal....
Sedap nak menangis makan dengan nasi putih panas-panas...huuuuu....
Tapi ni pendapat me yang giler samballah kan...orang lain me tak tau...
Tapi percayalah..licin sambal tu dikerjakan me dengan Mak Sept...
Ketam ni pulak takde isi kat kaki-kaki tu.......tapi kat badan dengan pengepit tu je isi penuh.....memang puas hatilah makan.......

Mak Sept yang belanja ni tau...
Terima kasih Cik Leha....semoga bertambah murah rezeki....Amin......
Dah pukul 10.30 malam dah time ni tau...tapi cer tengok belakang..memang penuh umat manusia okeh.....
Seronok tengok masing-masing happy-happy makan reramai dengan family dan kengkawan masing-masing....

Ada Ikan Pari Bakar letak pais ni....fav ni tau....
Ni ok-ok jelah...sebab pari dia tak fresh sangatlah....
Yang ni amik sebelah ekor je..kebetulan ada akak tu pun order sebelah..so dapatlah sebelah lagi...

Ni Ikan Siakap Bakar kosong...
Ni yang lagi sebelah....korang boleh tau mintak potong mana-mana ikan sebelah masak lain sebelah buat lain....lagi untung boleh makan macam-macam rasa...
Ha yang ni memang fresh..sedap manis je rasa isi ikan tu...

Haaaa..giler penuh meja ko....
Macam 6 orang makan je kan padahal berapa orang je pun....
Alhamdullilah...kenyang sangat-sangat-sangat malam tu....
Siap tapau lagi okeh....eh bukan tapau lain..tapau yang tak habis tu jelah..... 
Kitorang memang dapat diskaun tau..dari RM96 total semua ni kena bayar RM80 je....Alhamdullilah....
Apapun, thanks kepada mamat yang suggest tempat ni kat kitaorang...semoga mamat tu murah rezeki....baik je dia kan..padahal tak kenal pun kami ni...isssh terkilan pulak sebab tak mintak no phone..huhuhu.....lain kali tak dapatlah nak cakap nama dia lagi wawawaaaa rugiiiii....
Kepada owner kedai No. 5 (KITA) pun terima kasih....walapun makanan dapat lambat...tapi servis memang tiptop..memang best....
Kalau nak tau pakcik owner ni bagus tau...dia tiap-tiap kali orang masuk dan keluar kedai dia mesti dia greeting kita tau....bukan senang nak jumpa owner kedai cakap TERIMA KASIH kepada orang yang datang kedai diorang kan....?(selalunya takat terima kasih bila dapat duit je...terima kasih siap suruh datang lagi tu jarang-jarang sangat kan..)....
Again, terima kasih untuk Mak Sept dan Sept sebab belanja me makan dan bawak jalan-jalan....
p.s.: Dah kali ketiga me makan kat Medan Ikan Bakar Pernu, Umbai ni..memang harga kat sini adalah yang TERBAIK kalau makan Ikan Bakar (kira ikut timbangan) okeh....kedai-kedainya pulak masing-masing ada specialty masing-masing...so averagenya memang tak mengecewakan....
Me suggest korang kalau oder ikan bakar kat sini nanti order yang berpais tau....memang sedap......Sambal kicap pulak 3-3 kedai yang me pernah makan pun memang kick dan terbaik....serius korang kena cuba...in sya ALLAH akan buat korang teringat-ingat.....hehehe.....

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved