ads

Khamis, 8 Mei 2014

04 di alor gajah - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

04 di alor gajah - Google Blog Search


Bintun Sakinah: Fasa 2: Kehidupan <b>di Alor Gajah</b>

Posted: 16 Apr 2014 07:02 PM PDT

In The Name of Allah Most Gracious Most Merciful
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Mulanya pagi yang lemau, asal breakfast yang heavy cket je, hari-hari yang berlalu pasti lemau. MashaAllah. Moga Allah SWT jauhkan anak-beranak jin iblis dari terus berlegar-legar di kiri kanan belakang depan atas bawah RR.

Ekcelly hari ini saja-saja mahu meluahkan rasa yang sangat tak puas hati (kuasa dua) dek melangkah kaki ke pasar malam Simpang Ampat semalam. Niat hati saja nak survey keadaan pasar malam kat sini. Nak cari lubuk barang basah yang murah la gamaknya. Lagipun hanya on da way nak balik keje je pun. 

Mak aih mahal sungguh sayur mayur kat cini. Tu lum jejak kaki kat gerai lauk-pauk basah lagi. Semalam, RR tak redha gila gara-gara nak bayar harga sayur semalam. Amik 3ketul timun, 5biji limau nipis, sejemput kera cili api, seketul halia, tomato 5biji and total prices that I need to pay was RM11.80. Gila xhengat harganya. If kat Gambang tempat nyonya-nyonya jual sayur tu, dengan harga yang sama RR dah boleh dapat penuh peti ais dah sayur-sayurnya.

Balik semalam, tiba-tiba merajuk duk tenung sayur-sayur tu. Terus tenggelam niat nak masak. Hampas punya pasar malam. So, this weekend ingat nak survey  harga-harga sayur n lauk kat pasar tani Alor Gajah plak. If harga pun lebih kurang sama, rasanya every 2 weeks RR kne angkut sayur dari Gambang la gamaknya. Nak tanam sayur kat rumah sewa ni, agaknya kena padam niat tu. Makcik kat sebelah siap ada sekandang penuh kambing2. Petang2 mesti dia lepaskan kambing-kambing die exercises. Exercise kaki, exercise mulut, exercise bon***. ~~~Sigh~~~

So, selama hampir 2 weeks kat Alor Gajah ni, RR lum nampak kelebihannya berbanding Gambang even Gambang tu pun cam tempat jin ditendang-tendang. Belum jumpa sebab lagi nak mengurangkan rasa homesick RR. Mana nak tumpahkan rasa rindu nak balik kampung ni. Rindu Gambang, Rindu kampung. Rindu bonda. Rindu abah. Alor Gajah is nothing!!! until today to me but I should make Alor Gajah tempat tumpah keringatku jua. SOON. Very soon. Everyday, every single rest time, google maps tempat RR terjah. Mana nak cari mart, mana nak cari Giant, mana nak cari Guardian. Ya Allah, permudahkan jalan RR di sini. Please make me feel comfortable here. I need 'something' from YOU to help my momentum increased here. Hasbunallahu Wani'mal wakeel...

Tiba-tiba rasa nak nangis. Dahla rasa isolated gila kat sini. Jauh dari orang. Duk bilik sorang-sorang. BUT, this is REALITY la Rusmawarni. It's time to make you matured.

nota kaki: dah berapa hari duk nangis ni...homesick nye pasai.....

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved